- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-01-02 14:39 Téma összefoglaló
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Mano
tag
MNNSZ javaslatcsomag az új kormány részére:
"Az MNNSZ javaslatcsomagjának vázlatpontjaiból, a teljesség igénye nélkül:
Robin Hood adó módosítása
Eltörlés vagy átalakítás, ami a hazai beruházásokat nem hátráltatja és nem importra ösztönzi az országot.
Rezsicsökkentés megreformálása
A rezsicsökkentésre, mint politikai termékre fordított költségvetést megreformálni, hogy a lakosság tudatos energiafelhasználását motiválva és megújuló energia felhasználásával tartós, hosszútávú és valós rezsicsökkentést tudjanak elérni, akik ezt szeretnék. Indokolatlanul magas költségű mérőhely szabványosítás átalakítása vagy megszűntetése Otthoni energiatárolással kombinálható a tarifarendszer
Nyíljon meg újra a hálózat termelő kapacitások számára
Szélerőmű építés legyen megkönnyítve
Szaldó elszámolás visszaállítása, azoknál, akik korábban ilyen elszámolási környezetben döntöttek a beruházás mellett.
Bruttó elszámolás piaci alapú díjszabásra helyezni
Az RHD és az energiadíj aránya billenjen vissza
A fogyasztók energiamérleg szerinti elszámolását állítsák vissza
A DSO-k visszamenőlegesen ne büntethessenek zárolt körzetekben termelő HMKE tulajdonosokat.
A visszamenőleges büntetés egy fogyasztóvédelmi vétség
A 2,5 kWp felett 3 fázisú csatlakozási kötelezettség módosítása 8 kWp határig" -
H-Mano
tag
Én okoskát (AI) kérdeztem:
"Szaldós napelemes rendszer esetén a kedvezményt nem a havi fogyasztásra, hanem a szaldó (nettó) elszámolás eredményére alkalmazzák."
A válasz szerint szaldós elszámolásnál az ÉVES elszámolás az irányadó.
(Ha a különbözet FOGYASZTÁS, akkor annak a 30%-a kedvezmény, ha BETÁPLÁLÁS, akkor 0.)
Szerintem sem logikus, hogy a PV rendszer/szaldó elszámolás sajátosságai miatt csak a január hónappal számoljanak.
De ITT (Agyarföldön) bármi lehetséges és annak az ellenkezője is... -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Ezt csak úgy itt hagyom...
"Magyarországon már mintegy 325 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemel, többnyire családi házak tetején. A villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartásához, az ellátásbiztonság megőrzéséhez, a rendszerszintű költségek csökkentéséhez szükséges megismerni tényleges termelési adataikat. Jogszabályi felhatalmazás alapján ezeket 2025 júliusa óta kezeli a FEAK Független Energetikai Adatközpont Zrt.. Az adatgyűjtés a gyártói szervereken keresztül történik. A célok elérése szempontjából ezért kiemelt jelentőségű az inverter gyártókkal folytatott sikeres együttműködés.
A Solplanet by AISWEI tavaly elsőként csatlakozott a FEAK Zrt. műszaki rendszeréhez. A társaság 2025 augusztusától folyamatosan több mint 20 ezer magyarországi HMKE inverter adatait adja át.(!!! H-Mano)
Élenjáró erőfeszítéseiket és példás együttműködési készségüket oklevéllel ismerte el az Energiaügyi Minisztérium. A közös munka elősegíti a hazai napelemek rendszerbe illesztését, a zöldenergia önellátási képességeket erősítő, fokozott hasznosítását."(Energiaügyi Minisztérium fb)
Már a "Élenjáró erőfeszítéseiket és példás együttműködési készségüket oklevéllel ismerte el az Energiaügyi Minisztérium."mondat is felvet néhány kérdést, pl. az oklevél, mint ösztönző?Kötelező a gyártók adatközlése, vagy sem?Ha kötelező, akkor minek a bohóckodás, ha nem, akkor a Solplanet is mehet a vérbe... -
H-Mano
tag
2026.február: kalkulált termelés 81%-a.(Elmúlt 12 hónap a kalkulált éves 93,5%...)
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Csak némi matek és a rendszer (elszámolás) minimális ismerete szükséges...
(És persze játéktér a fogyasztókkal...)Nálam 2024 január + 7(!) kWh,2025 +462kWh, 2026 +203kWh betáplálás jött ki az éves elszámolásban.
(2024-ben még a mérőóra leolvasó óraállása alapján számoltak, később, távleolvasással áttértek január végére.)
Most:
-Fizetendő: bruttó 1.838-Ft elosztói alapdíj
-Visszaigényelhető: nettó 891-Ft -
H-Mano
tag
Jól gondolom, ha szaldósként a jan. 30-i éves elszámolásom 200kW betáplálás, de volt némi gázfogyasztásom, akkor nálam csak a gázra játszik a 30% "támogatás"?
-
H-Mano
tag
Nah, megvan az éves elszámoló.
"Betáplálási többlet" kemény 203kWh/891HUF nettó igényelhető...
(De nem bánom, hogy nem több.Ezeknek???) -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
"Gyalázatos" őszi, téli hónapok (kalkulált/tény):
-okt. 82%,
-nov. 86%
-dec. 56%(!)
-jan. 64%
Utolsó 12 hónap: 95%....
(kíváncsi leszek a februárra, tavaly 108% volt.) -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Az MNNSZ egy több éves szakmai szervezet.Érdemes az alábbi sorokat összevetni azzal, mit sikerült KONKRÉTAN, A MÚLTBAN elérniük?
"Az MNNSZ szakmai álláspontja
A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, ugyanakkor fontosnak tartja kiemelni, hogy a jogi lezárás nem jelenti a szakpolitikai kérdések megnyugtató rendezését.
A Szövetség álláspontja szerint:
a szaldó elszámolás kivezetése önmagában nem ellentétes a megújulóenergia-célokkal,
ugyanakkor a lakossági napelemes piac fenntartható működéséhez kiszámítható, hosszú távon stabil szabályozási környezetre (
H-Mano) van szükség.
Az MNNSZ kiemelten fontosnak tartja, hogy a szaldó elszámolást követő rendszerek – különösen a bruttó elszámolás – olyan piaci és szabályozási feltételek mellett működjenek, amelyek:
ösztönzik az önfogyasztás növelését,
támogatják az energiatárolás elterjedését,
és nem rontják indokolatlanul a lakossági beruházások megtérülését.
A Szövetség szerint a hálózatüzemeltetési és rendszerirányítási kihívások kezelésére nem kizárólag elszámolási eszközökkel, hanem komplex megoldásokkal – például rugalmas tarifarendszerekkel, energiatárolói ösztönzőkkel és átlátható hálózati fejlesztésekkel – kell választ adni.
Előretekintés
Az MNNSZ álláspontja szerint a döntés egyértelművé teszi: a magyar napelemes szektor jövője már nem a szaldó elszámolás fenntartásán, hanem az önfogyasztás, az energiatárolás és a rendszerintegráció erősítésén múlik. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a szabályozó hatóságok és a szakmai szervezetek között folyamatos, érdemi párbeszéd alakuljon ki.
A Szövetség továbbra is kész szakmai javaslatokkal hozzájárulni ahhoz, hogy a lakossági napelemes beruházások a hálózat érdekeivel összhangban, mégis vonzó gazdasági feltételek mellett valósulhassanak meg Magyarországon." -
H-Mano
tag
Off:
(Dombon ülő fűcsomó legyek, ha értem..)
"A múlt héten jelentették be a napenergia-tároló programot, mondja Gulyás arra a kérdésre, hogy mit tett a kormány azért, hogy kevesebb energiát fogyasszunk. Gulyás szerint ezzel a gázfogyasztás fog csökkenni."
[Megj: a rendszerem (6,5kWp)decemberben 140 kWh-t(kalkulált 250kWh), januárban (kalkulált 300kWh) eddig 134 kWh...] -
H-Mano
tag
" A 20%-os (max. 1 kW) szabály értelmezése A pályázati kiírásban szereplő 20%-os tűréshatár egy finanszírozási szabály."
ugyanakkor
"Amennyiben Ön kihasználja a pályázat adta lehetőséget, és nagyobb teljesítményű invertert szereltet fel (például 4 kW helyett 5 kW-osat)..."
Már itt bukik a "nagyon hivatalos válasz", mert max. 20%-al számolva ugyebár nem lehetne, csak max. 4,8 kW a pályázatban.... -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Kinek mi van a szerződésében...
Jellemzően az inverterek és a PV panelek "gyártói garanciával" rendelkeznek.
Az inverter esetében közvetlenül is lehet garanciát intézni, de pl. a paneleknél jellemző a "Napelem probléma esetén, ha a napelem még garanciális, akkor a Vállalkozó értesíti a gyártót és megrendeli a napelem cseréjét." -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
PVGIS kalkulátorral számolt átlag termelés 7,2MWh lenne, a 2025-ös tény 6,9MWh (Kalkulátor nem számol a reggeli ,kissé késleltetett [fa árnyéka] indulással. Illetve az őszi hónapok 80% körüli, és a december 56%-a okozta elsősorban a különbséget.)
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Ezt a szöveget szerintem többféleképpen is lehet értelmezni:
"A miniszterhelyettes emellett arról is beszélt, hogy a 2030 után is szaldósok hosszú távon használhatják az áramhálózatot nyári-téli tárolóként. Addigra a technológia is fejlődhet, kevésbé van szükségük házi akkumulátorra."(Index) -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
"két probléma is bonyolíthatja a programot, a pályázat sikeressége emiatt nagyban függ majd attól, hogy a részletszabályok ezeket mennyire kezelik.
-Jelentős pénzügyi vonzattal járó technikai probléma, hogy a napelemek által termelt áramot – a háztartásba vagy a hálózatba – továbbirányító inverterek nem feltétlenül képesek akkumulátorba küldeni az áramot, egy új, ilyen funkcióval ellátott inverter vásárlása viszont nem olcsó. (Gulyás azt mondta, hogy a támogatás kifejezetten egy 10 kilowattos tároló rendszer telepítésére vonatkozik, és egy ilyen árának 80 százalékát fedezi).
-További probléma lehet, hogy a háztartások szolgáltatóval kötött szerződése nem a napelemekre, hanem az inverterre vonatkozik*. Így az inverter cseréjéből új szerződés megkötése is következik, az viszont nem egyértelmű, hogy ezzel nem veszne-e el a havi szaldós elszámolás lehetősége (a 2030 után kifutó háztartások esetében). Ez az olyan háztartások pályázását ellenösztönözheti, akik még viszonylag sokáig maradhatnának a rendszerben."(telex/g7) -
H-Mano
tag
Mindig irigyeltem az itt hozzászólókat, hogy ITT(!), MÉG komolyan terveznek 5-10 évre, milliókat betolva hol ebbe, hol abba...

(Írom mindezt egy teljesen önköltséges, 2023. szeptemberi, jelenleg szaldós rendszer birtokában.) -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
November 01-23 között egy 90-es évek közepén(!) épült családi háznál, 97 m2-en, átlag 21-22 C mellett összesen 350 kWh-t fűtöttem el 2 db. split klímával.
Ez kb. 13ezer (emelt díjon max. 24-25ezer) HUF lenne, ha egyáltalán fizetnék...
Jelenleg kb. 2.260kWh pluszom van szaldóban.(Január közepén-végén lesz elszámolás...)
Mégis mi a fenéről beszélsz??? -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
És még most jönnek a szaldó mellett se sokat érő hónapok...
-
H-Mano
tag
"Tisztelt Ügyfelünk!
Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy a Solar City Group Kft. minden erőfeszítése ellenére olyan likviditási nehézségbe került, aminek következtében a további működés ellehetetlenült, így nem tudja teljesíteni a szerződési kötelezettségeit. "
"A letelepített pályázati projektek esetében a szolgáltatói összeolvadások és átvételek, így a pályázati elszámolások az elmúlt hónapokban megakadtak, ami következtében jelentős volumenű kifizetések nem érkeztek be a vállalathoz. " [link] -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
"Mivel ezek a berendezések olyan módon nem kapcsolódnak a villanyhálózathoz, hogy az áramot bárhova át lehessen vinni belőlük (egyéb árammal működő berendezésekhez vagy feltölteni a közműhálózatra), a telepítésükhöz nem kellenek azok az engedélyek sem, amelyek a visszatáplálásra képes napelemeknél szükségesek – ez is nagy előnynek látszik."
He?
[link] -
H-Mano
tag
Üdv!
Te meg hol a vérbe voltál eddig... ?
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Mert Te aztán PONTOSAN fogalmaztál...
A1 tarifa: rezsicsökkentett áram (2523 kWh/év limiten belül): 36,386 Ft/kWh, áram ára (nettó lakossági egységár): 5,25 Ft/kWh, rendszerhasználati díj: 23,4 Ft/kWh, ÁFA: 27%
A1 tarifa: piaci áram (2523 kWh/év limitet meghaladóan): 70,104 Ft/kWh, áram ára (nettó piaci egységár): 31,8 Ft/kWh, rendszerhasználati díj: 23,4 Ft/kWh, ÁFA: 27%
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Én még 50%-os napelem támogatás esetén is inkább a hőszigetelést (nyílászáró, födém) preferálnám....
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Először is kösz az infót.
De valamit nem vágok:
" Az elő- és oldalkertben nem helyezhető el:
e) közterületről látható épületgépészeti berendezés, "
illetve
"a megújuló energiaforrás műtárgyai és épületgépészeti berendezés....elhelyezhető közterületről nem látható módon"
Mi a különbség, ha sehol nem lehet közterületről látható? -
H-Mano
tag
Én pontosan úgy jártam mint te.(Szintén u.ez az inverter, csak 6kW-os)
-NEM kötelező a DC védelem, az inverterre így is teljes körű a garancia
-biztosítás szempontjából a feltétel elég homályosan fogalmaz (!)
-én utólag (bővítéskor) kiépíttettem, az integrált védelemnél többet nyújt.(Ha "elszáll", ne az invertert keljen javítani.)
Az esetedben (is) az számít, a szerződésed mit tartalmaz: ha NINCS benne a DC védelem, akkor nincs kötelezettsége a kivitelezőnek. -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Jah, mi közel 30 (!) éves SOFA faablakokat cseréltünk le....Az üvegezés és a tömítés voltak a gyengéi, a fa szerkezet és a vasalás még mindig viszonylag jó volt....
(Két éve 6/7 kamrás , 3 rétegű, műanyag REHAU van, egy álom...A tisztítása is
[ High Definition Finishing (HDF)]) -
H-Mano
tag
Nem értelek...
"mert az nem a valós árat fizet"
Valamit félreértesz:
ez a lakosság által kifizetett gázszámla összege/lakossági elszámolt m3...
A 175-Ft/m3 pont a ténylegesen, lakosság által fizetett átlagár...(ezt érdemes a VALÓS piacival összevetni, már, ha valakit érdekel..)
A cégeges árról nem írtam semmit...az más tészta.(De az is valahol a lakosság/fogyasztó fizeti meg.) -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
OKÉ,te vagy az összes infó birtokában.
De említetted, hogy lehet, lesz klíma, és HA lesz, akkor szerintem
egyértelmű, hogy a jobb hatásfokú klímát etetném a HMV helyett...
Én pl. korábban "kimaxoltam" MJ-ra a támogatott gázt, de véletlenül sem léptem át, mivel annál rosszabb üzlet nincs.Most a 7240kWh/év termelésből tervezem a teljes fűtést (2 db. SCOP 4,6-os klímával) megoldani és ha "maradna" azt fordítanám 1:1-es villamos HMV-re, ami most földgáz.(kb.17m3/hó)DE NEM FOG MARADNI... -
H-Mano
tag
Üdv!
Először is gratulálok!
Amin elgondolkodtam:
"gázzal nagyon nagyon nem fogunk beleférni a rezsicsökis keretbe, így ősszel lesz majd egy "kis" villannyal fűtés is, de még akár az is lehet, hogy felkerül 1-2 klíma otthonfelújításiban. " írod.
Gondolom gázzal fűtesz...
Nem érné meg a termelt áramot INKÁBB CSAK a jobb hatásfokú klímákkal elhasználni, mint "elpazarolni" a meleg vízre?És klímával csökkenteni a fűtés gázfogyasztását. -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Biztos láma vagyok, de valaki magyarázza már el:
Az E.On távleolvasás oldalán a Lekérdezés dátuma bármi (március,április, állítólag 180napot kezel), nekem mindig 2025.07.01-tól lesz a legkorábbi időszak...
"Időtartam: Napi"
"Mérőváltozók: 1.8.0 és 2.8.0" -
H-Mano
tag
LULU (ha van tapasztalat),mennyire tré márka?
-
H-Mano
tag
Nálam egy "Minősítések az IEC: EN 60947-3: 2015, UL508i, PV1 alapján" 600V-32A (1000V-13A)tűzeseti lett telepítve.
A max. bemeneti feszültség 450V körül, a max. bemeneti áram 10A körül lehet(DE ezek sem egyszerre...)
Jól gondolom, hogy "csak ezen adatok alapján" megfelelő lehet a tűzeseti? -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Reggel rendben felmászott a hálózatra (Solar lámpa folyamatos fehér),termelt is.
Délelőtt elkezdett villogni("próbálkozott") egy darabig, majd megállt és a piros hibajelző világított 1-2 mp-ig...
Majd újra kezdte a solar a villogást.Megint 1-2mp a piros háromszög...És ez ment "körbe-körbe" -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
" Ezért is volt módi, hogy plombabontást kértek valami kamu indokkal, kicserélték a méretlent megfelelőre,"
Nálam pont ez történt a lakáselosztó (mérőóra felett) cseréjekor.
A szaki NEM volt regisztrált,csak sima E.On-os, de VOLT VALAKIJE, aki igen.A szaki hibát jelentett...Amikor minden készen volt, a regisztrált odaugrott plombálni...(5.000
) -
H-Mano
tag
A fő kérdés: MI A CÉL?
A 8 panel, ideális esetben(!) 4MWh/év termel.
Ezek a kisebb rendszerek fajlagosan drágák.... -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Egyrugóra...
(Szerintem igen.) -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Nálam:
-Január 13-án jött az E.On leolvasó(gáz+vezérelt, az okosórát csak "csippantotta")
-Az E.ON app-ban és az MVM webes oldalán a mindennapszaki (okosóra) állások "január 29"-el(valójában 01.30. 0:00) lettek rögzítve.
-SEMMILYEN elszámolást nem kaptam jó 14 hónapja.... -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Megígértem
egy kommenttársnak, hogy ellopom a gondolatait és megosztom.
Íme, minden kommentár nélkül:
" a szaldót mindig a hálózaton élősködésnek tartottam amit a fizetős ügyfelek finanszíroznak"
"Visszamenőlegesen akkor sem "büntettek" volna senkit ha fullra beszántják azonnalra az éves szaldót. Hogy a jövőben nem lenne szaldó annak nincs hatása a múltra. "Ahogy mondják:A vélemény (még) szabad...
-
H-Mano
tag
Szerintem engedjétek el...
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Külön kommentár nélkül egy biztosító kárrendezésétől származó anyagból: 
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Üdv!
Éves szaldós elszámolásúként ("elosztói leolvasás" januárban megvolt) az MVM oldalán ez szerepel:
" Diktálási időszak április 1 - 7. között "
(HMKE-ben sosem diktáltam, 0 Ft-os,havi számla nélküli vagyok....)
Ez mi a bánat lehet?A Diktálok gomb "nem él"....
Ötlet? -
H-Mano
tag
" bár azt nem értem, amikor egyes telepítők nem tesznek külső védelmet, mert "jól van az úgy"..."
Pedig egyszerű...
Először még talán említik is az "ügyfélszerzés" során, de ahogy az áralku lejjebb viszi a teljes árat, úgy tünedeznek el bizonyos elemek...(egyvonalas rajz,tényleges érintésvédelmi, vagy akár az említett DC oldali védelem...) -
H-Mano
tag
"A lakosság körében az elszámolás tavaly év eleji változása - a hálózatba táplált fölös áram átvételi árának hetedelődése - miatt ma már száz érdeklődésből jó ha egy fordul kivitelezésbe, ami a korábbi érték tizede. Az egyik legnagyobb akadály, hogy a korábbiaktól eltérően a jelenlegi szabályozási környezetben az új rendszerek várható megtérülését szinte lehetetlen kiszámolni."(A1 Solar)
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
"nem teljesen az ordogtol valo dolog a napenergiaval kivaltani a futes egy jelentos reszet! "
Ez így van.De mindenképpen ki kell egészíteni bruttó elszámolásnál, csak persze nem mindegy, mivel...
Az akkumulátor meg fűtés céljából vicc: van amikor NAPOKIG alig van PV termelés+bónusz:a klímák is UGYANAKKOR szenvednek a magasabb páratartalom miatt.
(Mellesleg a 6,5 kWp-s rendszerem pl. jan15-jan22 között 1-1,5 kWh/nap termelt, bár volt egy kiugró
4 és 3,3kWh benne...Na ezzel fűtsön, meg "akkumulátorozzon" bárki...) -
H-Mano
tag
Akkor bocs.De nekem pl. a "valamint hogy a villanyóra nem olyan idiótán mér, mint ahogy, de neked ez szaldósként még nem lényeges" az elMÚLT évek tapasztalatai alapján már politika...
(Egyszer megkeresem az EU Solar "0 forintos villanyszámla" örök élet+1 nap hirdetését is...
) -
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
-
H-Mano
tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Autós topik
- LG LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen egeret válasszak?
- Ráműthető a Linux PlayStation 5-re, de csak egy boot erejéig
- További aktív témák...
- Apple iPad A16 128GB, Wi-Fi, Újszerű, 1 Év Garanciával
- iPhone 17 Pro Max 256GB 100% (3év Garancia) - GARANCIÁBAN CSERÉLT KÉSZÜLÉK - ÚJ!
- Wacom Bamboo One CTF-430 rajztábla
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Asus 17 TUF Gaming FHD IPS 144Hz G-Sync Ryzen7 7435HS 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

[ High Definition Finishing (HDF)])

Külön kommentár nélkül egy biztosító kárrendezésétől származó anyagból: 
Geresics