-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsiga19
csendes tag
Ez volt a teljes mondat:
6.2.2.2. A DC-oldali vezetékek lekapcsolására vonatkozó követelményének kielégítésére elfogadható műszaki megoldás az inverterbe épített DC-oldali leválasztás, ha az adott DC-kábel épületbe való belépési pontjától indult belső DC-nyomvonal teljes hossza nem haladja meg az 5 métert és nem halad át egymás feletti/alatti egynél több szinten, idegen tulajdonon, bérleményen, tűzszakaszon.A felsorolást úgy próbálod értelmezni, hogy le is írod, hogy értelmetlen úgy Mi lenne, ha az "egymás feletti/alatti egynél több szinten" lenne egy tagja a felsorolásnak? Tehát nem halad át "idegen tulajdonon", "bérleményen" (és nem idegen bérleményen), "tűzszakaszon" (és nem idegen tűzszakaszon), "egymás feletti/alatti egynél több szinten". (A sorrendet azért fordítottam meg, hogy lásd, a jelzők nem feltétlenül vonatkoznak a felsorolás minden tagjára.) Szóval szerintem így értelmes lenne a felsorolás, csak már nem támasztaná alá a te elképzelésedet Nem mennék nyugodt szívvel a bíróságra, ha a te álláspontodat kellene megvédeni... Alighanem teljesen lényegtelen, hogy a DC kábel nyomvonalán vízszintesen vagy függőlegesen van idegen tulajdon, bérlemény vagy tűzszakasz, ezért sem logikus az, ahogy te próbálod értelmezni a mondatot.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
válasz gorbep #64879 üzenetére
Nekem Immergas 9 kW-os a kültéri, láttam már picit 15A fölötti áramfelvételt. Egy 16A-es kismegszakítón van, és még nem verte le. Cirka 200 négyzetméter, egy fürdőszobában van padlófűtés, a többi helyiségben radiátorok vannak. 40 fokos előremenő vízhőmérsékletet állítottam be. +2 fok alatt átkapcsolom a fűtést a gázkazánra. A legnagyobb napi fogyasztása 60 kWh volt. Nincs benne fűtőpatron, egy 50 literes puffertartályból "szedi ki a hőt", ha leolvasztásra van szüksége a kültéri egységnek.
-
zsiga19
csendes tag
SX631 P34S02 villanyórám van, 2020 szeptemberében szerelték fel, a napelemes rendszer beüzemelésekor. Ezen - elvileg - nincs P1 port. Számíthatok rá, hogy ki fogják cserélni ezt az órát? Van hozzá antenna, azóta nem voltak leolvasni, működik a távleolvasás. Émász terület.
-
zsiga19
csendes tag
válasz MaxxDamage #64528 üzenetére
Nem lehetséges, hogy ezek az inverter WIFI AP-jének az adatai? És ezért nem tudod megváltoztatni az SSID-t. Arra tippelnék, hogy ha beállítasz egy jelszót, akkor arra az SSID-ra tudsz csatlakozni azzal a jelszóval, és úgy tudod elérni az inverter konfigurációs felületét, ahol majd be tudod állítani, hogy milyen wifi hálózatra csatlakozzon fel az inverter, hogy elérje a netet.
-
zsiga19
csendes tag
válasz gorbep #64279 üzenetére
Az nem vitás, hogy kötelezővé tehetik. A cikk szerint azonban még nem kötelező. Én csak ennyit akartam mondani, mert amit írtál, azt sugallta, hogy jelenleg is kötelező. Persze még az sem kizárt, hogy a cikk megjelenése óta már kötelezővé tették, de ha már erre a cikkre hivatkoztál, akkor legyünk pontosak
-
zsiga19
csendes tag
válasz gorbep #64262 üzenetére
https://www.vezess.hu/magazin/2023/05/26/muszaki-fcm-obfcm-fogyasztasmeres-muszaki-vizsga/
"Faramuci módon a fogyasztási adatok tárolása és továbbítása „az elektronikus jármű-interfészhez csatlakoztatható OBD-kiolvasó eszközzel”, hogy a rendelet megfogalmazásával éljek, nem vonatkozik sem az elektromos autókra, sem a náluk jóval kisebb darabszámban értékesített gázüzemű autókra. Sem a benzinen kívül sűrített földgázzal is (CNG), sem az autógázzal is (LPG) tankolható autókra." -
zsiga19
csendes tag
válasz gorbep #64262 üzenetére
https://www.vezess.hu/magazin/2023/05/26/muszaki-fcm-obfcm-fogyasztasmeres-muszaki-vizsga/
"Az a helyzet ugyanis, hogy az autó tulajdonosa (tehát a jogszabály alapján nem az üzembentartója), mondhatja azt, hogy nem járul hozzá az adatok kiolvasásához és továbbításához.
A rendelet szó szerint úgy szól, hogy „Az időszakos vizsgálatok során 2023. május 20-tól kezdődően az (EU) 2021/392 bizottsági végrehajtási rendelet 10. cikk (1) bekezdésében meghatározottak szerint – a 2.5.1. és a 2.5.2. alpont kivételével – adatgyűjtést kell végezni. 2.5.1. A jármű tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja – írásbeli nyilatkozatával – megtagadhatja a 2.5. alpont szerinti adatszolgáltatást.
Ebben az esetben a nyilatkozatot a vizsgadokumentációhoz csatolni kell. 2.5.2. Ha a jármű műszaki hiányosságából adódóan a 2.5. alpont szerinti adatgyűjtés nem végezhető el, akkor a vizsgabiztos ezt a tényt rögzíti az időszakos vizsgálathoz kapcsolódóan.” Tehát a tulajdonosnak vagy képviselőjének írásba kell adnia, hogy ő ehhez nem járul hozzá és akkor elmarad ez a része a vizsgának." -
zsiga19
csendes tag
válasz Kornel #64252 üzenetére
Maradna? Idéntől tették fizetőssé azt is, ami addig ingyenes volt...
2024. "január elsejével összesen 230 kilométerrel bővül a hazai díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza, köztük a teljes M0-s, az M44-es autóút, illetve az M30 miskolci elkerülője is fizetőssé válik."
https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2023/12/fizetni-kell-az-m30-miskolci-elkerulojen-is -
zsiga19
csendes tag
Elfogadom, hogy a szaldó miatt nem érdekes - a pénzügyi elszámolást tekintve. De a valóság tekintetében mintha nagyon nem stimmelne a dolog... Teljesen félrevezetőek azok a számok, amiket az inverter kiír az önellátásra vonatkozóan. Úgymond megszépíti a dolgokat. Ha ténylegesen több, mint kétszer annyi volt a visszatáplálás, mint amit az inverter állít, akkor a vételezés is nyilvánvalóan sokkal több volt, akkor viszont az inverter számaiból számolt közel 100%-os önellátás a valóságban mondjuk az 50%-hoz (tippelek) volt közelebb (vagy még annyi se). És akkor a megtérülési számítások is hibásak, ha ezekre a számokra alapozva készülnek... ~1.821 kWh-t ír az inverter éves vételezésnek, ehhez képest a valóságban 5.863 kWh volt, visszatáplálásnak 974 kWh-t, a valóságban pedig 2.587 volt. Az éves vételezés értéke azért nem teljesen releváns, mert csak decemberben üzemelték be az invertert, a szeptember és december közötti 3 hónapban az eddigiekből nem derült ki, hogy mennyi volt a vételezés.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
válasz molnartibor #63786 üzenetére
Akkor kihozza, hogy 100% önellátó voltam, a valóságban meg vásároltam 1 kW-ot és visszatermeltem 1 kW-ot? Mert akkor a 100% önellátás köszönőviszonyban sincs a valósággal... Ezért kérdeztem, hogy akkor az összes többi adatot hogyan lehet valósnak tekinteni?
-
zsiga19
csendes tag
válasz molnartibor #63781 üzenetére
Nem tudom, hogy mit jelent az energiamérleg szerinti számolás, de ha a mindenfélét elemző és kiíró rendszer szerint ~974 kWh-t táplált vissza, a valóságban pedig 2.587-et, akkor az összes többi adatot hogyan lehet valósnak tekinteni?
-
zsiga19
csendes tag
válasz Borisz76 #63764 üzenetére
Valamit nem értek. Ha fél év alatt ~645 kWh-t tápláltál vissza (június végéig), júliusban ~140-et, augusztusban ~114-et, szeptemberben ~75-öt (a képeken ilyen számok látszanak, ha jól értelmeztem őket), akkor hogyan lett ebből 2.587 kWh visszatáplálás a mérőóra szerint?
[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
válasz kardkovacsi #63695 üzenetére
Miskolc melletti nettó árak:
ivóvíz: 381,40 Ft/m3
szennyvíz: 459,50 Ft/m3
vízterhelési díj: 13,31 Ft/m3
7 m3-es havi fogyasztásnál ez - a 27% ÁFÁ-val - bruttó 7.595 Ft/hó. -
zsiga19
csendes tag
Ha vág az inverter, akkor hogyan lehet megtudni, hogy egyébként mennyi lett volna a termelés, ha nem vágott volna? Konkrétan SAJ inverter esetén vagyok érintett, de hátha másokat - más inverter kapcsán - is érdekel a téma...
Onnan jutott eszembe a dolog, hogy az Elekeeper (mostanában így hívják a SAJ-hoz tartozó alkalmazást) alkalmazásban van egy "Nézet" menüpont, ahol a logikai nézetnél látszik, hogy az egyes stringek mennyit termelnek. És ott mintha már láttam volna 6.600-nál nagyobb számot (összeadva a két string mutatott termelését), és nekem 6.600-nál vág. Mert ha jól láttam, akkor valahogyan ki lehet nyerni ezt az információt, hiszen képesek voltak megmutatni... Vagy esetleg nem jól láttam?
-
zsiga19
csendes tag
válasz gorbep #62208 üzenetére
Megkérdeztem a chatgpt-t a dologgal kapcsolatban Nagyon sok konkrétumot nem tudtam neki mondani, csak ennyit:
Egy 4,5 m x 4,5 m alapterületű helyiségben padlófűtés van, mondjuk 20-as cső van lefektetve. A vízhűtéses számítógép egy 20 C fokos helyiségben van, napi 24 órában maximális teljesítményen járatva krypto-t bányászik. Mennyire melegszik fel a padlófűtésben lévő víz?
Mindenféle bonyolult számításokat végzett, amikhez egy csomó becslést használt fel, mint például a csövek közötti távolság a padlófűtésben, a számítógép teljesítményfelvétele, a padlófűtés hőleadása. Szerinte a (padlófűtésben lévő) vízhőmérséklet 25 és 40 fok között stabilizálódna (feltéve, hogy a helyiség megfelelően szellőzik és nincs túlzott hőfelhalmozódás).
Szóval, elvileg akár ki lehetne vele fűteni egy helyiséget -
zsiga19
csendes tag
válasz kardkovacsi #61576 üzenetére
250-ről felemelték 253-ra a maximális feszültséget - ennyit sikerült megtudnom.
-
zsiga19
csendes tag
Igen. Például március 30-án 251,6V-ot mutatott az L3-on, 31-én pedig 251,4 V-ot. Mindkét nap 5.996W-nál vágott éppen az inverter, 1-1,5 órája ment annyin a termelés. A leállások "közepére" mutatott ekkora feszültséget az inverter. Az állítás óta (május 8-a) 6.606-nál vág, és nem volt inverter-leállás. Május 12-én termelte eddig a valaha volt legtöbbet a rendszer, akkor mutatott 250,6V-ot maximumnak az L3-mon (a másik két fázison pedig 250 alatt volt a feszültség). Május 27-én 252,3V-ot mutat az L3-on.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
válasz kardkovacsi #61563 üzenetére
Rákérdeztem, azt mondták, hogy nem azt. Egyébként, ha azt emelték volna fel, akkor az inverter mutatná, hogy 250V fölött van a feszültség, csak nem kapcsolna ki. De nem mutat ilyen magas értéket azóta.
-
zsiga19
csendes tag
Áprilisban jeleztem a telepítőnek, hogy magas feszültség miatt napi 1-2-3 alkalommal leáll az inverter, nézzenek rá. Valamit állítottak rajta (nem a telepítő, ők továbbküldték a problémát az inverter eladójának), azóta nincs magas feszültség. És azóta 6.606-nál vág az inverter. Előtte nekem is 6.000 alatt vágott... Szerintem beszélj a telepítővel, mert lehet állítani a dolgon.
-
zsiga19
csendes tag
Nekem egy SAJ Suntrio 6K van. Az egyik stringen 16 db 330W-os panel van, a másikon 6 db 400W-os és 4 db 410W-os. A két stringen lévő panelek egymásra merőleges tájolású tetőn vannak, a 16 db nyugatra, a 10 db délre néz (kb.). Amikor napos idő van, akkor minden nap vág az inverter (6.606W-nál). Összesen 9.320W-nyi napelem van így (bár a 410W-osak alighanem csak 400-at tudnak ebben a felállásban).
-
zsiga19
csendes tag
válasz Attila2011 #61496 üzenetére
Semennyire se tudja fedezni. Nem tudom, hogy a házamnak mennyi a hővesztesége és a HMV-t nem a hőszivattyú állítja elő. Így volt a hőszivattyú napi átlagos fogyasztása 40 kWh körül, és ebben a ház semmilyen egyéb fogyasztása nincs benne. A napelemes rendszer októberben 621 kWh-t, novemberben 356-ot, decemberben 205-öt, januárban 498-at, februárban 532-t, márciusban 732-t termelt. A hőszivattyú 9kW-os. És amikor +2 fok alatt volt a kinti hőmérséklet, akkor gázzal (vagy fával) fűtöttem.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
válasz 4Grider #59109 üzenetére
Mi számít "névleges hatásos teljesítményének bővítése"-nek? Ha a szerződéskötés óta tettem fel még plusz paneleket, akkor az bővítésnek számít? De ezt nem kellett bejelenteni a szolgáltatónak, hiszen az inverter teljesítménye nem változott, így ők sehonnan se értesültek erről... Persze tudom számlával igazolni a plusz panelek felszerelését, de számít-e ez?
-
zsiga19
csendes tag
válasz MrZed001 #54333 üzenetére
Ha mindkét transfer switch 1-es állásban van, akkor mintha a hibrid inverter mintha nem is létezne. Ha mindkettő 2-es állásban van, akkor pedig a visszatermelő inverter a hibrid mögé kerül. Jól értem? Biztonság alatt arra gondolsz, hogy ha tönkremegy a hibrid inverter, akkor is legyen áram a házban? És ettől a felállástól a szolgáltató miért lenne nyugodtabb?
Úgy érted a szigetüzemben használást, hogy a hibrid inverter nem termel vissza a szolgáltatói hálózatra? De a másik inverter attól még vissza tud termelni, ugye?
Ebben a felállásban (ha minden a szigetüzemben működő hibrid inverter mögött van) nincs olyan probléma, hogy nem tudok nagyobb teljesítményt igénylő dolgokat használni, mint amekkora teljesítményt a hibrid inverter adni képes?
Az akkumulátorok milyen maximális távolságra helyezkedhetnek el a hibrid invertertől? Számít egyébként, hogy milyen messze vannak? Mondjuk 30-50 méter jelent problémát, vagy érdemesebb annál közelebbre tenni?
-
zsiga19
csendes tag
-
zsiga19
csendes tag
válasz MrZed001 #54315 üzenetére
Ha a hibrid mögé rakom azt az invertert, amely a szolgáltatói hálózatra is tud dolgozni, akkor amikor működik a szolgáltató hálózata (tehát van áram), akkor a hibrid inverteren keresztül is tud visszatáplálni? És amikor elmegy az áram, akkor a hibrid gondoskodik arról, hogy ne juthasson áram a szolgáltatói hálózatba, ugyanakkor a házban (a hibrid inverter utáni részben) lesz áram? Jól értem?
-
zsiga19
csendes tag
válasz MrZed001 #54291 üzenetére
Jól értem, hogy a hibrid le tudja szabályozni a mögötte lévő termelő invertert, míg egy szigetüzemű nem, és ez okozza a problémát?
Miért nem lehet fordítva csinálni? Tehát elöl van a termelő inverter, amely a szolgáltatói hálózatra is vissza tud termelni, és utána egy hibrid, amelyben be van állítva, hogy ne termeljen vissza (és utána van az összes fogyasztó, az egész ház és az akkumulátorok). Így a hibrid egyszerű fogyasztóként viselkedik (ha jól gondolom), amíg kevesebb áramot termel, mint ami a fogyasztók ellátásához és az akkumulátorokba való töltéshez szükséges, addig a termelő invertertől is elveszi az áramot. Miután az akkumulátorok megteltek és nagyobb a termelés, mint a fogyasztás, a termelő inverter visszatermel a hálózatra. Miért nem jó ez a megoldás? Miért kell a hibridnek elöl lennie? Ha lehetne így kötni, akkor a már engedélyezett inverter mögé akármekkora hibrid invertert be lehetne tenni, akármennyi aksival, senkinek se kellene bejelenteni semmit. Mire nem gondolok, mit nem gondolok, értek jól?
-
zsiga19
csendes tag
válasz MrZed001 #54275 üzenetére
Hibrid mögé max akkora termelő köthető, amekkora a hibrid (picit kisebb).
A hibridnek el KELL tudni tenni a mögé kötött termelő teljes termelését aksiba.
Ez a limitáció.
Nem értek hozzá, ezért kérdezek (lehet, hogy sületlenséget, bocsi). Miért KELL eltennie? És mi történik, ha nem tudja eltenni, mert mondjuk tele vannak az aksik?
-
zsiga19
csendes tag
válasz senki68 #54234 üzenetére
Kikapcsolható lenne, de nem az.
Nem tudod kikapcsolni, mert ugye ez alap dolog az inverterben, hogy odamegyek és bekapcsolom.Érted is, amit írsz? Ha be kell kapcsolni valamit, mert ki van kapcsolva, az alapból azt jelenti, hogy kikapcsolható. Ha nem lenne kikapcsolható, nem kellene bekapcsolni.
-
zsiga19
csendes tag
válasz senki68 #54229 üzenetére
Visszaolvastam, ezért tudtam beidézni, amit írtál, hogy szerinted nem kikapcsolható az inverter AP-ja. Aztán arra finomítottad a dolgot, hogy 30 perc után kikapcsol az inverter AP-ja. És most megint ott tartunk, hogy szerinted nem kell a tulaj wifi-je ahhoz sem, hogy bekapcsold az inverter AP-ját. Amit akár el is hihetnék, de szerintem ez azt feltételezi, hogy egyébként van valamilyen távoli hozzáférésed az inverterhez, vagy kábellel csatlakozol hozzá, nem wifi-vel, esetleg közvetlenül az inverteren is be lehet kapcsolni. Tehát vagy távoli, vagy közvetlen fizikai hozzáféréssel kell rendelkezned az inverterhez. Ezek nem hihetetlen dolgok, csak éppen nincs közük ahhoz, amit állítottál, hogy nem kikapcsolható az inverter AP-ja. Márpedig, ha "tudni kell bekapcsolni", akkor nyilván kikapcsolható
-
zsiga19
csendes tag
válasz senki68 #54218 üzenetére
Ezt kérdezted:
Hogy teszed helyi hálózatra ha nem használod a datamanagar saját wifijét?
Ezek nem kikapcsolható dolgok.
Erre küldött egy képet, amin világosan látszott, hogy az inverter nem AP módban működik.
Csak azt állítottam, ahhoz, hogy belépjek az inverterbe , nem kell a tulaj wifije.
Ha elhinném, amit írsz, akkor is csak abban a 30 percben nem kellene neked a tulaj wifije, amíg valaki bekapcsolja neked az inverteren az AP módot. De ha nincs bekapcsolva, akkor nem is látnád a tulaj wifije nélkül. Egyébként - ahogy fentebb beidéztem - te azt állítottad, hogy nem lehet kikapcsolni az inverter AP módját.
Nem lenne szégyen bevallani, hogy nem jól tudtad/emlékeztél, de csak próbálsz terelni, közben meg lehülyézel embereket. Nem áll jól, és nem is illik ebbe a fórumba.
-
zsiga19
csendes tag
válasz hevepapa #54163 üzenetére
Igazad van, a dhcp-vel kiosztott IP cím - bizonyos értelemben - nem fix. De nem az első szabad IP címet kapja meg az eszköz, hanem véletlenszerűen választ a dhcp szerver (egyszerűsítve nevezzük routernek). Egyébként a kliens (jelen esetben az inverter) bizony kér IP címet, azt, amire "emlékszik". Ezt a router felülbírálhatja, ha mondjuk az adott IP cím már foglalt (vagy nem is az általa kezelt tartományba esik), de nem feltétlenül bírálja felül, simán odaadja azt az IP-t, amit kér a kliens - ezt magad is tapasztalhatod, hiszen nem kapsz mindig másik IP címet, amikor lejár a kiosztott IP cím (lease time-ja). Ilyenkor a kliens kéri azt az IP címet, amit addig használt, és a router rábólint. Az IP maszk nem azonos az IP címmel. A localhost IP címe 127.0.0.1, nem 192.168.x.x A lokális hálózat IP címtartománya általában 192.168.x.x (több olyan IP címtartomány létezik, amelyik az interneten nem route-olható, olvasnivaló ehhez: https://en.wikipedia.org/wiki/Private_network). Bocsánat ezért a kommentért, de - ahogy mondtad - ha az alapok billegnek...
-
zsiga19
csendes tag
válasz H-Mano #53463 üzenetére
150 literes Hajdú tároló (nem bojler, 3 éves), 107 - 225 kWh havi fogyasztás (2022 októbertől látom az adatokat, a 12 hónap átlaga 173,81). Jellemzően 2 fő, de hétvégente előfordul, hogy 4 fő használja a melegvizet. Nincs rajta (benne) hőmérő, így nem tudom, hogy pontosan hány fokra van beállítva (egy skálán lehet tekerni), 50-60 fok közé saccolnám.
-
zsiga19
csendes tag
Szükségem lenne 3 darab 400W-os napelemre bővítés miatt. Jelenleg Hyundai HiE-S400VG van a tetőn (6 darab). Más típus is jó lehet, ha a paraméterei alapján össze lehet vele rakni egy sztringbe. Ha Miskolc környékén lehetne kapni, az még jobb lenne. Egyébként milyen árban mennek most a 400W körüli panelek?
-
zsiga19
csendes tag
válasz molnartibor #52666 üzenetére
Mit tudok ütemezni? Főzés (indukciós), sütés (villanysütő), mosógép, mosogatógép, esetleg a melegvízkészítés, de azt már problémásabbnak érzem, mert reggelre is kellhet melegvíz. A fűtéssel kapcsolatban nem tudom, hogy takarékosabb-e az, ha napközben 2-3 fokkal melegebbre fűtöm a házat csak azért, hogy éjszaka ne menjen a fűtés. Amikor gázkazánnal csináltam, hogy éjszakára lejjebb vettem a tartandó hőfokot, nem érzékeltem fogyasztáscsökkenést. A hűtők, számítógépek állandóan mennek, világítás, tévé, szauna jellemzően este kell, amikor nincs termelés. Nincs H tarifám a hőszivattyúhoz, és az itt olvasott árak alapján nem is igen lesz...
A 8 hónapnyi önellátás akár igaz is lehet, a kérdés az, hogy mennyibe kerül, megéri-e. Nekem úgy tűnik, hogy amíg az éves szaldó van, addig nem érdemes foglalkozni az aksival...
-
zsiga19
csendes tag
válasz molnartibor #52657 üzenetére
Nem értem ezt az önellátást akkuval. Télen volt, amikor 40 kWh-t evett egy nap csak a hőszivattyú (februárban 30 kWh körül volt az átlag), mellé 10-12 kWh-t a ház, plusz 6-8 kWh-t a melegvizet előállító rendszer. Mondjuk 50 kWh egy napi fogyasztás. A 7,68 kW-nyi napelemem februárban termelt 497 kWh-t. 10 napra nem elég az egész havi termelés, nem hogy még akkumulátorba rakjak el... Decemberben és januárban pedig még ennél is jóval kevesebb volt a havi termelés...
[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
válasz ecaddsell #52601 üzenetére
Azért gondolkodtam el a dolgon, mert a jelenlegi rendszer nemigen bővíthető újabb napelemekkel, és a fogyasztásom nem valószínű, hogy fedezni fogja, pedig nincs se medencém, se elektromos autóm. Ez utóbbi jó lenne, de jelen állás szerint nem tudnám itthon "ingyen" tölteni.
Nem tudom, hogy mennyibe kerülne a megoldás és mennyit nyerhetnék vele, így nem tudom azt sem, hogy mennyit ér meg nekem ez az egész Ezért bátorkodtam kérdezni, hiszen a megoldást sem tudom, így nem tudom, hogy megéri-e egyáltalán foglalkozni a dologgal.
-
zsiga19
csendes tag
Van egy 2020-ban készült rendszerem 7,68kW-nyi napelemmel és egy 6kW-os SAJ inverterrel, amelyhez alapból aligha lehet akkumulátorokat kapcsolni. Milyen lehetőségeim vannak az inverter cseréjén kívül, ha akkumulátoros rendszert szeretnék? A ház tetején vannak a jelenlegi napelemek. Ezektől 10-15 méterre kezdődik egy másik "épület" (egy 28 méter hosszú féltetős szín), amelynek a tetejére még tudnék napelemeket tenni (bár csak 10-15 fok körüli a dőlésszög, és az egész - kb. 160 négyzetméter - tető délnyugatra néz). Gondolom, egy másik invertert feltehetnék, amely nem termel vissza a hálózatra. Viszont hogyan "juttatom be" az ezzel termelt áramot (és az akkumulátorokból jövőt) a ház hálózatába, hogy el is tudjam használni, ugyanakkor ne "zavarja" a másik inverter munkáját?
[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
válasz leslieke #52561 üzenetére
Én 2022 decemberében adtam be az amperbővítéshez a papírokat (3x16A -> 3x25A), januárban megcsinálták, augusztusban (az éves elszámolás rendes időszakában) jött az elszámolás, látszólag nem változott semmi... De akkor most az új szerződésemtől indul a 10 év, vagy a napelem felkerülésekor kötött szerződéstől?
-
zsiga19
csendes tag
válasz gorbep #51483 üzenetére
A miskolci Avas egy részét a kistokaji elágazásnál lévő termálkutakból fűtik. Az enyhe tél miatt volt, hogy nem vették át a termálvizet, mert a lefoglalt gázmennyiséget el kellett használni, és mivel magas volt az áram ára, inkább áramot termelt a miskolci távhő, mert azt el is tudták adni...
-
zsiga19
csendes tag
válasz tha_answer #51441 üzenetére
Miért kellene számítania egy napelemes rendszernél, hogy kinek hány gyereke van? Nem ezt nevezik demagógiának?
-
zsiga19
csendes tag
A ház alapterülete 200+ nm, az egyik felében van felső szint is. Energetikusi felmérés volt a napelem tervezésekor, az alapján lett plusz szigetelés felrakva a padlásra (előtte 10 cm volt, most 50 van), és a lábazat szigetelése. Az energetikus véleménye szerint a padlásra felrakott plusz szigetelés akkora megtakarítást eredményez, mint a teljes ház szigetelése kívülről, de csak a töredékébe került. Van kondenzációs gázkazánom és kandallóm is, szóval annyira nem félek, eddig is meg tudtam oldani és ki tudtam fizetni a fűtést, csak arra akartam rámutatni, hogy bizony kiszúrásnak érzem én is, hogy árammal való fűtés irányába tereltek. És még így is jobban jártam (érzésem szerint), mint aki norvég panelekre és infraszőnyegekre ruházott be...
-
zsiga19
csendes tag
válasz Bandiahegyro #50626 üzenetére
De, egyetlen óra van, 3x25A.
-
zsiga19
csendes tag
válasz Vision #50624 üzenetére
Van pár utcával arrébb egy 20 kW-os rendszer, aminek egy darabig ráláttam a termelési adataira. Az enyémmel összehasonlítva a termelése:
2021. dec. 214 kWh saját, 480 kWh másik
2022. jan. 354 kWh saját, 824 kWh másik
2022. febr. 495 kWh saját, 1156 kWh másik
Szerintem ebből az látszik, hogy majd háromszor akkora rendszer sem képes annyit termelni, amire szükség lenne a fogyasztás fedezéséhez... Emiatt nem értem a "vegyünk aksit" dolgot se, hiszen nem tudnám feltölteni az aksikat, mert eleve több a fogyasztás, mint a termelés...
A házon lehetne több szigetelés (5 és 7 cm van most rajta), de sok millióban kerülne körbeszigetelni. A padláson van 50 cm üveggyapot leterítve.[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
válasz kardkovacsi #50563 üzenetére
Nekem kondenzációs gázkazánom van, mellé tettem hőszivattyút. Azon a pár méter csövön kívül, ami kellett a rendszerbe kötéséhez (és egy puffertartályhoz), semmilyen extra nem kellett gépészetileg, minden maradt ugyanúgy, ahogy volt. A hőszivattyú segédfűtésként tudja indítani a gázkazánt, bizonyos (beállított) feltételek teljesülése esetén. Jellemzően radiátoros fűtésem van, de van, ahol padlófűtés van, nekem is 45 fokosra volt állítva az előremenő vízhőmérséklet.
-
zsiga19
csendes tag
válasz Vision #50513 üzenetére
A hőszivattyús rendszerem február 16-án lett beüzemelve. Nem volt különösebben hideg a tél hátralévő részében, de volt, amikor a napi 40 kWh-t megette. Ehhez képest egész februárban 497 kWh termelésem volt (7,68 kW napelemmel). És ez csak a hőszivattyú fogyasztása, mellette a ház megeszik még napi 10-12 kWh-t, a melegvíz előállítására is elment még 6 kWh naponta. Ha 40 helyett 30-cal számolok, és a legrövidebb hónapot veszem, akkor: 28*30+28*10+28*6= 1.288 kWh. Idén az eddigi legtöbbet termelő hónapban (júliusban) 1.159 kWh jött le a napelemekről. Szóval mekkora is lenne az a "megfelelően nagy rendszer", ami ezt képes lenne kiszolgálni télen is?
-
zsiga19
csendes tag
válasz Blamazs #49641 üzenetére
Idén januárban csináltattam ugyanezt, most augusztusban van (vagy volt) az éves elszámolás (még nem kaptam papírt róla), elvileg nem volt közbenső elszámolás (legalábbis nem kaptam semmilyen papírt, hogy lett volna). 133.731 Ft-ot fizettem az Émásznak (MVM-nek) a bővítésért. Elvileg nem érinti a szaldót, legalábbis nem kaptam papírt róla
-
zsiga19
csendes tag
válasz hevepapa #48570 üzenetére
A 3 havi jelszóváltoztatással kapcsolatban érdemes elolvasni a Microsoft véleményét (több kárt okoznak, mint amennyit használnak):
"Password expiration requirements do more harm than good, because these requirements make users select predictable passwords, composed of sequential words and numbers that are closely related to each other. In these cases, the next password can be predicted based on the previous password. Password expiration requirements offer no containment benefits because cybercriminals almost always use credentials as soon as they compromise them."
https://learn.microsoft.com/en-us/microsoft-365/admin/misc/password-policy-recommendations?view=o365-worldwide"https://learn.microsoft.com/en-us/microsoft-365/admin/manage/set-password-expiration-policy?view=o365-worldwide"
https://learn.microsoft.com/en-us/microsoft-365/admin/manage/set-password-expiration-policy?view=o365-worldwide -
zsiga19
csendes tag
válasz senki68 #48533 üzenetére
Hát, ha nem tudod, hogy mi számít speciális karakternek, akkor az "értelme nem sok van" véleményed valóban megalapozottnak tekinthető A többi mondatod alapján, amelyek szerint mindenkinek azonosan kellene működnie, mert neked az tetszik, még ha nem is értesz hozzá, jól passzol rád a Hofi által említett cím: önkéntes kiváló mérvadó
-
zsiga19
csendes tag
válasz hevepapa #48531 üzenetére
Ahogy Hofi mondta, "szénbányáink egy része terv szerint kiapadt" Szóval először széntüzelés volt, aztán lett az olajkályha, utána a villanykályha, és utána a gáz. És mindig mindennek felemelték az árát, amikor eléggé elterjedt. Úgyhogy a nagy elődöktől láthatták a jó példát, hogy is kell ezt csinálni...
-
zsiga19
csendes tag
válasz senki68 #48514 üzenetére
"Jelszó enyém titkos. Akkor honnan tudja mi van benne???"
Ezt most ugye komolyan kérdezed? Mert viccnek durva lenne...
Ha beírsz egy weboldalon egy mezőbe valamit, azt valakinek (egy programnak) ki is kell olvasnia, hogy el tudja raktározni. Innentől kezdve meg nyilván tudja, hogy mit írtál oda be... Ja, és a pont (.) is speciális karakter, tegyél a jelszó végére egy pontot, és kész... Ha nem tudsz jelszavakat megjegyezni és/vagy kitalálni, akkor használj jelszótároló programot, mint például a keepass - így csak egy jelszót kell megjegyezned (és szinte minden operációs rendszerre létezik, androidra is, tehát telefonon is működik).
-
zsiga19
csendes tag
válasz szekera #44694 üzenetére
Én is okulok mások tapasztalatából, szóval én is örülni fogok a megosztott információknak Egyelőre én nem foglalkoztam olyasmikkel, hogy időzítetten indítani mosógép, mosogatógépet, a fűtés is akkor indul, amikor leesik a hőmérséklet, nem emeltem fel napközben, hogy akkor fűtsön, amikor süt a nap. Úgy gondolom, hogy viszonylag kevés dolog van, amit időzítetten is lehet kezelni a háztartásban, és nem feltétlenül azok a legnagyobb fogyasztók.
-
zsiga19
csendes tag
válasz sunseeker2k5 #44691 üzenetére
Nálam az én választásom volt a fix 45 fok, de szerintem valamikor megnézem az időjárásfüggő beállítást is - de lehet, hogy majd novemberben
-
zsiga19
csendes tag
válasz sunseeker2k5 #44670 üzenetére
Immergas Audax Pro 9 V2 a kültéri (9 kW), Magis Pro 9 V2 a beltéri. 1 fázisúak. Még nem próbáltam időjárásfüggő üzemmódban használni. A padlófűtésem egy hőcserélőn keresztül kapja a meleget, 38 fokra van állítva. Tartottam tőle, hogy ha ennél langyosabb vizet csinál a hőszivattyú, akkor a padlófűtésem nem fog meleget adni. Hogyan számoltad ki, hogy 10%-ot spórolsz az időjárásfüggő működéssel?
-
zsiga19
csendes tag
válasz szekera #44595 üzenetére
Nekem 7,68 kW-os rendszerem van 6 kW-os inverterrel, szóval néha vág, jellemzően tavasszal. 2020 szeptemberétől termel (először csak 5,68 kW volt, 2021 márciusában került fel még 2,4 kW). Augusztusban van az éves leolvasás. 2021 augusztustól 2022 augusztusig 3,2 MW túltermelésem volt. A melegvizet árammal állítottam elő, 3 klímám van (2 db 2,6 kW-os, 1 db 5,2 kW-os), jóformán nem használtam őket se hűtésre, se fűtésre ebben az időszakban. A fűtés idén február közepéig kondenzációs kazánnal ment (nekem is radiátoros és padlófűtésem van), akkor beüzemeltem egy hőszivattyús rendszert. Ennek (is) mérem a fogyasztását, februárban 320, márciusban (eddig a percig) 519 kWh volt. Úgy számolom, hogy ebben a nagyon enyhe télben majdnem 27 kWh volt a napi átlagfogyasztás a hőszivattyúnak. Amikor mínusz 3-5 fok volt éjszaka-hajnalban, akkor 40 körül evett (43,62 kWh február 27-én, 36,18 kWh március 5-én - ezek voltak kiugróan magas értékek ebben a két hónapban). 2021-ben 8.095, 2022-ben 8.782 kWh-t termeltek a napelemek. Ha úgy számolok, hogy 4 hónapot (november, december, január, február) fűtök, a 27 kWh-s napi átlaggal számolva az 3.240 kWh (3.226 kWh volt a túltermelésem). Ez alapján nekem nem marad elektromos autóra. A hőszivattyú úgy van beállítva, hogy 45 fokos előremenő vizet csináljon, a ház mondjuk 180 négyzetméter, a padláson 40 cm üveggyapot szigetelés van, a falakon 5-7 cm. A melegvíz előállítására elmegy átlagban 6-7,5 kWh naponta, a ház fogyasztása (hűtők, számítógépek, világítás, tévék, villanysütő, indukciós főzőlap, infraszauna stb.) 10-12 kWh átlagban naponta. Hátha segítenek számolgatni a fentiek
-
-
zsiga19
csendes tag
válasz kardkovacsi #39513 üzenetére
Nekem 5,28 volt kezdetben, aztán felkerült még 2,4, így 7,68 van fent jelenleg. Tavaly március 31-én került fel a plusz, úgyhogy ez lesz az első teljes év. 6 kW-os az inverter, úgyhogy néha szokott vágni tavasszal, nyár elején, plusz csak a 2,4 van inkább dél felé, a többi inkább nyugati, dél-nyugati tájolású. Az idei szeptember-október-november 472 kWh-val volt kevesebb, mint tavaly ugyanezen időszak termelése...
-
zsiga19
csendes tag
válasz kardkovacsi #39514 üzenetére
Magam is erre jutottam Már vannak klímák, és alakul egy hőszivattyús rendszer is. Csak ha még ezeket is beleveszem a megtérülés számításába, akkor lehet, hogy a soha meg nem térülő kategóriába kerülnek, ahogy most állnak a dolgok...
-
zsiga19
csendes tag
válasz HunChris #39508 üzenetére
Az augusztusi áramár növekedésével is számolva az alábbiakban módosul a számítás. 7.647 kWh-t vételeztem 2022. augusztus 1-ig.12.432 kWh-t pedig visszatermeltem, az inverter 15.109 kWh/t termelt addig.
7647 kWh * 36 Ft = 275.292 Ft (ennyit vételeztem, és nem fizettem ki, mert többet termeltem)
(9098 kWh - 7647 kWh) * 70 Ft = 101.570 Ft (ennyit vételeztem, és nem fizettem ki, mert többet termeltem)
(15109 kWh - 12432 kWh) * 36 Ft = 96.372 Ft
((17612 kWh - 15109 kWh) - (14438 kWh - 12432 kWh)) * 70 Ft = 34.790 Ft (ennyit használtam el a saját termelésemből)
21000 Ft + 39000 Ft = 60.000 Ft (ennyi visszatérítést kaptam a plusz termelt áramért)
275292+101570+96372+34790+60000 = 568.024 Ft66.232 Ft a különbség, a bekerülési érték durván 3%-a. Nyilván a megemelt áramár miatt gyorsulni fog a megtérülés üteme. De a lényegi kérdés arra vonatkozott volna, hogy neki cirka másfélszerese a megtérülési sebesség, és arra lettem volna kíváncsi, hogyan számolta ki
-
zsiga19
csendes tag
válasz kardkovacsi #39340 üzenetére
Hogyan számoltad ki azt az összeget (1,6-1,7 millió), ami visszajön?
2020 szeptemberében indult a rendszerem termelése, azóta 9.098 kWh mennyiséget vételeztem a szolgáltatótól, és 14.438 kWh mennyiséget termeltem vissza. Az inverter szerint 17.612 kWh volt az össztermelésem. Ebből így számoltam:
9098 kWh * 36 Ft =327.528 Ft (ennyit vételeztem, és nem fizettem ki, mert többet termeltem)
(17612 kWh - 14438 kWh) * 36 Ft = 114.264 Ft (ennyit használtam el a saját termelésemből)
21000 Ft + 39000 Ft = 60.000 Ft (ennyi visszatérítést kaptam a plusz termelt áramért)
327528 Ft + 114264 Ft + 60000 Ft = 501.792 Ft.A melegvizes tárolómat lecseréltem olyanra, amelyet árammal és gázzal is lehet fűteni, így a korábbi gázos melegítés helyett árammal melegítettem, mondjuk 500 m3-rel kevesebb gázt használtam így el, annak az ára 80-100.000 Ft lehet. Ha még ezt is hozzáadom, akkor is csak mondjuk 600 ezernél járok 2 év alatt, amiből arányosítva csak 900 ezer lesz a jövő év végére... Nekem durván 2,2 millióba került a rendszer felrakása, szóval ha ebben a tempóban hozza a megtakarítást, akkor nekem még 5-6 évre lenne szükségem a megtérüléshez...
Vagy netán tévedek a számításaimban valahol?
-
zsiga19
csendes tag
válasz gygalilei #25050 üzenetére
Nekem augusztus elején volt az éves elszámolás, azt szeptemberben küldtem el, elsőre visszaküldték rövid időn belül, hogy nincs rajta az adószámom. Októberben küldtem vissza. A szeptemberi émászos átállás miatt megint küldtek egyet, azt decemberben adtam fel. Már többször hívtam őket telefonon, de az ügyfélszolgálat nem tud mondani csak annyit, hogy nagyon el vannak csúszva, esetleg próbáljak meg e-mailt írni, talán nekiállnak megkeresni, hogy hol tart a dolog...
[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
válasz Andras6800 #13952 üzenetére
Arról volt szó, hogy az ELMÜ-ÉMÁSZ megszünteti az egyetemes szolgáltatást, szóval nem tudom, hogy van-e értelme (illetve lehetséges-e egyáltalán) oda átszerződni...
https://index.hu/gazdasag/2021/02/25/elmu-emasz-egyetemes-szolgaltatok/ -
zsiga19
csendes tag
válasz Blamazs #11500 üzenetére
Van a cikkben link az MFB oldalán megjelent tájékoztatóra: https://www.mfb.hu/maganszemelyek/lakossagi-energiahatekonysagi-hitel-t32-p32
A pályázatok részleteiről az alábbi linkeken olvashat:
Közép-Magyarországi régió kivételével az ország teljes területén megvalósuló beruházások esetén
Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel - GINOP-8.4.1/A-17 (a pályázat részleteit a Széchenyi2020 honlapján ismerheti meg)
Közép-Magyarországi régióban megvalósuló beruházások esetén
Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel - VEKOP-5.2.1-17 (a pályázat részleteit a Széchenyi2020 honlapján ismerheti meg)Szóval nem csak Budapesten és Pest megyében...
-
zsiga19
csendes tag
16 darab Sharp NU-JC330 (16*330=5280) + SAJ Suntrio 6K maximális teljesítménye jogos, hogy nem éri el 4000 W-ot? Nincs árnyék, amikor felhő van, az látszik a grafikonon (elvileg mellékeltem két nap termeléséről képet, 3712 és 3792 W a maximum). Vagy annyira meleg van, hogy ez így normális?
[ Szerkesztve ]
-
zsiga19
csendes tag
Számolgatok az összefoglalóban lévő példák alapján (mindenféle hozzáértés nélkül, úgyhogy bocsánat, ha nagy butaságokat kérdezek). Az inverter max. DC feszültsége 1000 V, a nominális 600 V. A napelemek darabszámát összeszorzom a Vmpp értékükkel: 16*34,27=548,32. Mennyi az az érték, amikor már nem jó a nominálishoz viszonyítva? Ebben a példában ~52 a különbség. Azonban a kapott ajánlatokat számolgatva van, ahol 750 a nominális és csak 548 vagy éppen 616 jön ki a napelemekre, vagy 600-zal szemben csak 463 áll. És itt a 25 Celsius fokos értékekkel számoltam még csak... Létezik "ökölszabály", hogy mondjuk +-15% eltérés a nominálishoz képest még megfelel?
-
zsiga19
csendes tag
A Fronius Symo 5.0-3M inverterre 5 év garanciát vállalnak, míg a SAJ Suntrio Plus 5K-ra 10 évet. Ennyi alapján a 10 év garanciásat választanám, de vajon van-e valami trükk a dologban? Szól valami amellett, hogy mégis a Fronius-t válasszam?
A következő napelemek között lehet sorrendet felállítani? A Sharp-ra 15 (25) év garanciát adnak, a többire csak 12 (25) évet. Ez alapján a Sharp-ot gondolnám jó választásnak, de nem értek a dologhoz...
- LONGi Solar 360Wp mono PERC félcellás
- LONGi Solar 320Wp mono PERC félcellás
- CanadianSolar CS3L-360MS
- Sharp NUJC 330Wp mono PERC
- Sunrise 340Wp mono -
zsiga19
csendes tag
A keleti tetőrészemet szerintem 11-12 órától már nem éri a nap (bár a szomszéd felé néz, ezért nem szoktam látni). 2.300-2.500 m3 gáz az évi fogyasztás, áramból 3.700-3.900 kWh. Klímám nincs, és azt mondják, hogy az mfb pályázatba nem is lehet klímát "beletenni".
Van egy szín az udvaron, kb. 170 m2 tetővel. Azonban egyrészt csak 10 fok körüli a tető dőlésszöge, másrészt (eléggé megviselt) hullámpala van rajta, amit ha cserélni akarok, akkor a faszerkezetet is cserélnem kell (tavaly 1 milliós ajánlatot kaptam rá, ami idénre aligha lenne kevesebb). Az iránya megegyezik a tetőn azon részével, ahová a mostani elképzelés szerint a napelemek kerülnének. -
zsiga19
csendes tag
A hármassal kapcsolatban az a rossz érzésem van, hogy az 1-es és a 2-es ajánlat tevője eljött a helyszínre felmérni, a 3. ajánlat a google maps és az általam a tetőről készített 2 darab fénykép alapján történt. Félek tőle, hogy megjelenik a helyszínen, és "még ez is kell, az is kell", és a végén nem annyi lesz a végösszeg...
-
zsiga19
csendes tag
-
zsiga19
csendes tag
A 170x100 centis panelből 18 darab fér el a tetőn (a tetőablakok nagyon szabdalják a tetőt) a felmérés szerint. A tető többi része nem nagyon jöhet szóba (északra és keletre néző részek), úgyhogy nem valószínű a további bővítés (és ha havi elszámolás lesz, akkor értelme se biztos, hogy lenne).
A kéményem nem túl magas, a gázkazánom nem kondenzációs, cserébe 13 éves lesz idén. -
zsiga19
csendes tag
válasz zsiga19 #4929 üzenetére
A második ajánlatot módosították a helyszíni felmérés után, bocsánat, most jutott eszembe Szóval az így néz ki részletesen:
2.) Sharp 330 W - 16 darab (808.736 Ft), Solar Edge SE5k (482.277 Ft), tartószerkezet (203.200 Ft), munkadíj (288.290 Ft), villamossági szerelési segédanyagok (190.500 Ft), túlfeszültség és túláram védelem (107.950 Ft), P370 - 5R M4M RM Optimalizátor - 16 darab (309.880 Ft), Smart rendszer kialakítási költség (77.998 Ft), Akciós kedvezmény (-70.832 Ft). Összesen: 2.398.000 Ft / 5.28 kW (454.166 Ft / 1 kW)
Beleteszem a másik kettőt is ismét, ne kelljen keresgélni, ha valaki válaszolni szeretne
1.) JA SOLAR JAP60S09 280W Poly - 18 darab (843.557 Ft), Fronius Symo 4.5 3M - 1 darab (500.758 Ft), Német K2 PRÉMIUM tartószerkezet - 5 darab (277.590 Ft), Túlfeszültségvédelmi berendezések AC, DC oldal klt. - 1 darab (145.415 Ft), Elektromos kábelek AC, és DC oldalon - 1 darab (38.100 Ft), Munkadíj (571.500 Ft). Összesen: 2.376.920 Ft / 5.04 kW (471.611 Ft / 1kW)
3.) Sunrise 340Wp mono - 14 darab (812.102 Ft), Fronius - Symo 5.0-3-M WLAN - 1 darab (524.066 Ft), Tartószerkezet, szerelési anyagok (140.018 Ft), Villamos anyagok (152.549 Ft), Engedélyeztetés (66.675 Ft), Kivitelezés (210.000 Ft). Összesen: 1.905.408 Ft / 4.76 kW (400.295 Ft / 1 kW)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés