Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1851) gyapo11 válasza gyapo11 (#1844) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Miért lehet ez, hogy a gagyi kés nem lesz elég éles ugyanazzal a mozdulattal? Szerintem azért, mert a kaszakő elég durva szemcsés, és a gagyi kés meg nagyon puha. Ezt a kést én már egyszer megéleztem, tehát az élszög a szokásos, és akkor éles is volt, de akkor a 800-as kövön fejeztem be, ami sokkal finomabb mikrofogazást ad. A kaszakövön viszont a nagy szemcsék durva fogazást adtak, és ez abban is megnyilvánult, ahogy tapadt a deszkára az él.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1852) schawo válasza gyapo11 (#1850) üzenetére


schawo
titán

Hova jártok ti enni? Deszkát szolgálnak fel? Egy rántott húst a kés gerincével is elvágok :Y

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1853) pulutodurumo válasza schawo (#1852) üzenetére


pulutodurumo
őstag

Egy jó rántást három mikronosra klopfolt hússal persze hogy elvág egy evőpálcika is. ;]:D

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

(#1854) balazs1956


balazs1956
senior tag

Sziasztok!

Összegyűlt pár pontom a Mol kutakon!
Szerintetek megéri a Santoku/ séfkés az akciós 3000 Ft-os árát?
Milyen minőséget képvisel?

A segítséget előre is köszönöm szépen!

(#1855) jookomak válasza schawo (#1852) üzenetére


jookomak
őstag

Van akinek a pléh csárda a mérce, van akinek pl. a buja disznók. De tényleg, meg nem mondom, mikor voltam én is utoljára olyan helyen, ahol nem volt megfelelő a kés.
Éttermi konyhai késhasználat ott, ahol újra elkezdtem dolgozni: kb le se szarják, victorinox, nagyon alap zwillingek, kétoldalas kerek élezővel undorítóan élezve. Fogyóeszköz, nem arra mennek, hogy babusgassák a kést. Természetesen mosogatógépben mosva. :D

(#1856) schawo válasza jookomak (#1855) üzenetére


schawo
titán

Azért lássuk be, hogy a magyar vendéglátóipar állapota sem teszi lehetővé, hogy normális késeket használjanak. Barbárok a vezetés és barbárok felelősek az ellátásért, fogalmuk sincs, hogy mit miért. Barbárok dolgoznak a konyhában, a drága kést is ugyanúgy kinyírják, ha nem sokkal gyorsabban. Persze ha először a vezetők fejében rendet raknának, akik aztán rendet tudnának tenni a besoztottak között, akkor a jobb kések felgyoríthatnák a munkát, ami mindenkinek az érdeke volna. De akkor Mo GDPpC-je nem az utolsók között volna az EU-ban.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1857) betyarr válasza balazs1956 (#1854) üzenetére


betyarr
veterán

itt tették fel a kérdést.utána született pár válasz is rá.

(#1858) gyapo11 válasza schawo (#1852) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Haha, ez olcsított verziós kajálda, pontosabban kettő, svédasztalos mindkettő, és igyekeznek alacsonyan tartani a költségeket, vékonyra lapítják, ettől sütéskor kiszárad és kemény lesz. Nem nagymama rántott húsa, ami omlik szét, szinte harapni se kell. Mindkét helyen olyan kések vannak, aminek az 'éle' kb. fél mm széles. Kifejezetten komoly erővel lehet csak szétvágni vele a húst.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1859) gyapo11 válasza schawo (#1856) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Volt a Konyhafőnök sorozat, az egyik részben valami pesti belvárosi menő helyen főztek, és dobálta el a srác a késeket, hogy ez is életlen, ez is. Ezt hogy? A kaja sokezer Ft, fine dining meg minden, sokcsillagos szálló konyhája, de egy köszörülésre nem telik? Már ha az ottani személyzet olyan béna, hogy nem tudja megfenni.
Nyilván nem az éles késtől lesz jó a kaja, de ez olyan, mint a kirojtosodott hidegvágó a lakatosmester kezében, igénytelen, nem vele csináltatnék vaskaput.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1860) Janusz001


Janusz001
őstag

Én azért szeretek minden evés előtt a Zwillinges acélon 2-3 -at húzni a késen, így mindig borotva éles. Asszony kezébe pedig nem adom, mert képes porcelántányéron vágni vele :) panaszkodik is mindig, hogy az ő kis kését miért nem fenem, mondtam neki,ha majd deszkán vágsz, akkor lesz éles késed, addig felesleges.

(#1861) balazs1956 válasza betyarr (#1857) üzenetére


balazs1956
senior tag

:R :R

Azt hiszem akkor veszek párat...

(#1862) lugosi válasza gyapo11 (#1848) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Uhh, én ennyire nem vagyok fetisiszta :D

(#1863) gyapo11 válasza Janusz001 (#1860) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Szinte egy az egyben ez van nálam is. Csak asszony még a kése hegyét is letörte, valamit feszegetett. Egyszer adtam a kezébe egy elemlámpát, leejtette, annyi lett a lámpának. Műszaki antitalentum, de azért párat tudna húzni egy kövön vagy acélon, de nem, a fenés az én reszortom.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1864) Phülöp válasza gyapo11 (#1863) üzenetére


Phülöp
addikt

az asszonynak több kése/bicskája van, mint nekem
igazából zseblámpája is...

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1865) schawo válasza schawo (#1697) üzenetére


schawo
titán

Megjött a Nexus 8"-os "gjútó"-m (gyuto vagy gyuutou a kandzsi helyes angol átiratával) Ámérikából.

Itt a szintén most érkezett VG10-es Sunlong 10"-os szeletelővel és a két kistesóval a Qing hámozókésekkel. A Sunlongról is írok hamarosan.

Itt pedig a díszdobozok: [kép] [kép]

Azért idézőjelben "gjútó", mert Japánhoz van a legkevesebb köze. A nyele európai kiképzésű, és amerikai G10 anyagból van. A pengéje laminálatlan (ez a japó késekre egyáltalán nem jellemző), tömör, amerikai BD1N acélból készült. Az élszalag amerikásan 22,5 fokos. A kést pedig Kínában gyártották le. Ami miatt van egy gjútós hatása, az a penge alakja, (de az is csak sacc per kábé illik rá), a vékonysága, és hogy 63-as keménységre edzették.

Gond nélkül megérkezett, nem kellett vámot és áfát fizetnem rá (mint ahogy egyetlen késemre, deszkámra, vagy kövemre sem kellett soha). Szép díszdobozban jött, megadták a módját.

Megpróbálták a lehető legolcsóbban előállítani egy technikailag nagyon jó kést. Ennek a koncepciónak viszont pár dolog áldozatul esett. A nyél túl meredeken szűkül, nincs elég husija jól megkapaszkodni az elejében. A kés egyensúlya nagyon hátul van, kábé a bakni közepén, emiatt kissé csapkodós, mindig fel akar emelkedni a deszkáról. A hegy kiképzése sem a legjobb, nagyon magasra kell emelni a kés nyelét, hogy leérjen, nem jó dolgozni a hegyével. Hiányzik róla a kézvédő, ha már európai nyelet kapott, az is lehetne rajta. A felirat pluszban van rajta, nem mínuszban, szerintem hamar le fog kopni róla. Nem laminált a penge, ezért nem olyan szép a megjelenése, elég egyszerű csiszolt matt az egész. Az élszalag 22,5 fokos (azaz 45 fokos, ahogy nézzük). Ezért ugyan tartós, meg jobban bírja az eszetlen pusztítást, de nem vág elég szépen és tisztán. Én tudok rá vigyázni, jobban szeretem a meredekebb élszöget. Át kellene éleznem 12-15 fokra, de egy 63-as, kovácsolt rozsdamentest majd az, akinek hat anyja van. Ha szénacél volna, hozzáfognék, de ezt majd inkább akkor, amikor tényleg muszáj lesz.

A pozitív dolgok elsősorban technikai jellegűek. A nyél G10, szegecselt, jó tartós, örök élet meg egy nap, gondozásmentesen. Jó vaskos, jól megmarkolható, ha hátul szereti fogni az ember. A penge BD1N acélból van, ami a 200 dollár feletti kések játszótere. Gyárilag éles, és jó tartósan éles, mert baromi kemény, és viszonylag rugalmas acélból van, hónapokig biztos nem kell majd hozzányúlni, ha nem barmolja szét az ember.

Szállítással együtt 107 dollárra jön ki az ára most akciósan. Annak tudom ajánlani, aki egy baromi kemény (a VG10-nél is sokkal keményebb) rozsdamentes kést keres viszonylag olcsón. Ilyen paraméterekkel nem létezik másik alternatíva. Ha viszont valaki nem ragaszkodik a rozsdamenteshez, akkor japánból olcsóbban jobb késeket lehet kapni aogami vagy sirogami (shirogami) acélból. Például mai napig ez a kedvenc késem [link], és ez minden ponton köröket ver rá (kivéve a rozsdaállóság). Ráadásul egy 63-as rozsdamentes megélezéséhez elég komoly arzenál kell, a legtöbb olcsó kő itt már feladja. Egy ugyanolyan keménységű szénacélt sokkal könnyebb élezni.

Most már minden reményem a japókban van, hogy egy igazán jó rozsdamentest tudnak csinálni még mindig viszonylag olcsón. Az R2/SG2 acélos Suncraft, amire kickstarteren fizettem be sokkal jobbnak tűnik nem sokkal drágábban. Aztán lehet, hogy ez is elvérzik a csatában valahol. De ennek még fél év, mire elkészül.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1866) schawo


schawo
titán

Visszatérve a Qing és a Sunlong damaszk VG10 késkre. Tévesen gondoltam azt, hogy ezek nem damaszk laminált burkolatot kaptak. Ezek tényleg, valóban 67 rétegű damaszk acél kések, nem lézerrel rajzolt a minta. Most szántam rá bőven időt, alaposan átnéztem őket, és rájöttem, hogy tévedtem. Nem a legjobb minőségű damaszk, de valóban az. :)

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1867) betyarr válasza schawo (#1866) üzenetére


betyarr
veterán

tyű,ezt nem is gondoltam volna!és vajon tényleg vg10-esek lehetnek?
egy kis további használat után mik a tapasztalatok velük kapcsolatban?

(#1868) schawo válasza betyarr (#1867) üzenetére


schawo
titán

Elég valószínű, hogy VG10, élezni érzésre nagyon hasonló, mint a japán VG10-es késem. Kicsit puhábbra van edzve, olyan 58-60-nak saccolom a keménységet (a japó vg10 késem 60-61). De teljesen jó vele dolgozni, és közben kicsit könnyebb élezni, és talán nem kell annyit javítgatni. Mert 60 fölött a VG10 is már hajlamos kipattogni. Elég sokat használom a kínai hámozókat, és jól tartja az élét.

Onnan tudom biztosan, hogy nem rajzolt, hogy sokkal meredekebbre vettem a gyári 22 fokos élezést, olyan 12-13 fokra, és emiatt az élszalag a felső részén beleért a lamináló acélba, és az élszalag felső részén, amit én csiszoltam, ott is kirajzolódott a többrétegű minta.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1869) peestike válasza betyarr (#1867) üzenetére


peestike
senior tag

alin nézegettem ezeket a fajta késeket a múltkor, olvasgatva a visszajelzéseket is.
egyiknél volt, hogy 2 csillagot kapott, a vevő szerint se nem vg10, se nem damaszk. az eladó reagált, hogy a kedves vevő nem jól gondolja, mindkettő stimmel, az alapanyag japán, megmunkálás kínai.

más: vettem egy ilyet: XINZUO 6 Japanese chef knife
(még nincs meg, de már továbbment belföldi feldolgozásra. holland posta, 7 nap alatt volt itt, 5 napot ült rajta a posta) annyit sikerült az 10Cr15CoMoV acélról kideríteni, hogy megfelelt a Takefu VG-10-nek.
meg remélem a 60 +-2 keménység inkább -2, mert nem tudom mivel húznám meg most a kisflex-en kívül. :)

42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.

(#1870) schawo válasza peestike (#1869) üzenetére


schawo
titán

Valószínűleg a Qingekben is ugyanez a penge van. Egy az egyben így, a damaszk acéllal már gyárilag lelaminálva, kompletten vásárolják, és könnyen lehet, hogy a VG10 kínai másolata van benne. Csak méretre vágják és csiszolják a késgyártók, a kovácsolás nem az ő problémájuk.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1871) betyarr válasza schawo (#1868) üzenetére


betyarr
veterán

és az ikeás késekkel összehasonlítva szerinted melyik a jobb/használhatóbb?úgy emlékszem ikeás is volt neked.
én az ikeással eddig elégedett vagyok.túl vannak pár bevetésen és még mindig simán viszik a papírt.meg a körmömet is :DD (megcsúszott a hagyma külső rétege,miközben aprítottam.öröm volt nézni,hogy hogy lemetszett egy kis darabot belőle.szerencsére nem olyan testrész (mint pl az ujj),ami nem nő ki :B

hamarosan megjön a kövem meg a szögtartó.kíváncsi leszek rájuk.még itthonról rendelek egy 2000-es haidut és ezek után ne kötekedjen velem semmilyen alapanyag :DDD

peestike: én most azon morfondírozom,hogy az ilyen típusú nyél nem jobb vajon fogásra,mint a hátra felé szélesedő henger (gúla szerű)?

[ Szerkesztve ]

(#1873) gyapo11


gyapo11
Topikgazda

schawo:
Ráadásul egy 63-as rozsdamentes megélezéséhez elég komoly arzenál kell, a legtöbb olcsó kő itt már feladja. Egy ugyanolyan keménységű szénacélt sokkal könnyebb élezni.

Ez hogy lehet? Ugyanolyan keménység mellett.

Kicsit puhábbra van edzve, olyan 58-60-nak saccolom a keménységet (a japó vg10 késem 60-61

Ha ennyire érezhető a különbség az 58 és a 60 között, akkor a 60+-2 az nagyon nem mindegy, hogy 58 vagy 62. Házilag lehet valahogy mérni a keménységet?

Mert 60 fölött a VG10 is már hajlamos kipattogni

Erre tudnál valami hétköznapi példát mondani, hogy milyen művelet az, amikor már hajlamos kipattogni? Sima vágásnál is, amikor az erő pontosan a penge síkjában van, vagy kell valami oldalirányú feszítés?

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1874) schawo válasza gyapo11 (#1873) üzenetére


schawo
titán

Ez hogy lehet? Ugyanolyan keménység mellett.

Jó kérdés. Talán a nagyon abrazív anyagokra máshogy reagál, mint a puhább anyagokra.

Erre tudnál valami hétköznapi példát mondani, hogy milyen művelet az, amikor már hajlamos kipattogni?

Megnézed 2 hónap múlva, és látod az apró folytonossági hiányt. Olyan fél milliméter mély háromszög hiányok. Nem tűnt fel, hogy pontosan mikor történik, biztos én sem kezelem még megfelelően. De másnál is jellemző. És attól még jól vág, egy-két ilyen nem vehető észre azonnal.

60+-2 az nagyon nem mindegy, hogy 58 vagy 62
Nem azt állítom, hogy hatalmas a különbség, vágok egy húzást egy kenyérben, és rávágom, hogy 59 vagy 60. Élezésnél lehet inkább érezni, hogy hogyan jelenik meg az élen a kis hajszálvékony perem. Minél keményebb, annál vékonyabb ez a kis peremesedés. Amikor a kínait éleztem, akkor még egy éldrót is létrejött, amit külön kezelni kellett.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1875) lugosi válasza Fred23 (#1872) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Hű de hitványnak hat így képek és videó alapján.

(#1876) Fred23 válasza lugosi (#1875) üzenetére


Fred23
nagyúr

Ha valami jó acélból lenne, és csinálnának hozzá kerékpározáshoz hasznos modult is, tuti vennék egyet!

(#1877) lugosi válasza Fred23 (#1876) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nagyon kis cingár.

(#1878) Digitalpimp válasza gyapo11 (#1873) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Szerintem a különböző anyagok szerkezeti eltérésében lehet különbség. Mert attól, hogy a keménység megegyezik, - mivel annak a mérését egy szabvány szerint végzik - attól az eltérő anyagokban eltérő kristályszerkezetek alakulnak ki.

Schawo: A Qing késnek nézegettem egy jó erős nagyító lencsén át a mintázatát, és úgy is látszik, hogy ahol összekapcsolódnak, van egy nagyon finom árkosodás, illetve a különböző anyagok szemcséi finoman keverednek a határoknál is. Az élét nagyon jól tartja, mióta megjött használatban van. Ma is össze lett vágva vele vagy 1.5kg csirkemell kis csíkokra, még viszi a papírt tolásra.

[ Szerkesztve ]

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#1879) gyapo11 válasza Digitalpimp (#1878) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Sokféle acélt használnak késekhez, biztos sokféle eltérés van az anyagok között. A keménységet azt hiszem gyémánt benyomásával mérik, és ha azonos, akkor ugyanannyira hatol bele a gyémánt, akármilyen eltérések is vannak. A csiszoló-fenő eszköz szemcséi is az acél atomjainak összetartó erejét támadja és szakít le részecskéket. Ebből gondolnám, hogy azonos keménységű bármilyen anyagról azonos erő mellett azonos mennyiségű anyagot fog leszedni.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1880) schawo válasza gyapo11 (#1879) üzenetére


schawo
titán

Ebből gondolnám, hogy azonos keménységű bármilyen anyagról azonos erő mellett azonos mennyiségű anyagot fog leszedni.
:N

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1881) Digitalpimp válasza gyapo11 (#1879) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Ha jól értelmezem, a Rockwell- keménységgel az anyagok felületi keménységét mérik és a kopásállóságot határozza meg. [link]
Viszont a megmunkálás szempontjából szerintem nem mindegy, hogy milyen atomok kapcsolódnak egymáshoz, illetve mekkora távolságra vannak ezek egymástól. Nemhiába a finom porkohászati acélokkal érik el a legjobb éltartást és a legnehezebb élezhetőséget.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#1882) gyapo11 válasza Digitalpimp (#1881) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Ilyesmire emlékeztem, hogy belenyomnak valamit az anyagba.
A kérdés továbbra is az, hogy ha a keménység azonos akkor hogyan különbözhet két különböző anyag csiszolással/fenéssel szembeni ellenállása.
A kés éle is úgy tompul, hogy más anyagokkal érintkezve lekopik a kés anyaga. A fenés ugyanez, csak sokkal keményebb szemcséket használunk, mert nem akarunk mondjuk egy hétig fenni. Keményebb kés éltartóbb, de nehezebb fenni is.
Milyen keménységű a porkohászati acél? Ha keményebb, mint az edzett acélok, akkor érthető a nagyobb éltartás és a nehezebb élezés. De ha puhább, akkor hogy? Hogy lehet, hogy egy kúpot könnyebb belenyomni, de mikroszkópikus szemcséket leválasztani meg nehezebb?

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1883) ZolkoW válasza gyapo11 (#1882) üzenetére


ZolkoW
őstag

a keménység, meg a kopásállóság nem ugyanaz.. próbálok valami életből vett példát keresni, de a rágógumi lapátolása nem biztos, hogy a legszemléletesebb.

Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786

(#1884) schawo válasza gyapo11 (#1882) üzenetére


schawo
titán

Mondom, másként viselkedhet olyan anyagokkal szemben, amik nálánál puhábbak, hasonló keménységűek vagy keményebbek. Lehetséges olyan, hogy egy anyagot a nálánál puhább anyagok a vártnál kevésbé koptatják, míg a nálánál keményebb, vele szemben abrazívként viselkedő anyagok a vártnál jobban. Ha megnézel egy keménység-abrazív kopás táblázatot, egy csomó szórást találsz még összetétel alapján nagyon hasonló anyagokban is. A lényeg a szemcseméret és -szerkezet.

Mondhatnám úgy is, hogy attól, hogy a gyémánt benyomja, a korund még nem biztos, hogy könnyen el tudja távolítani belőle az anyagot. A másik anyagból meg igen (pl finom szemcsés szénacél), pedig a gyémánt egyformán nyomja be őket.

Például a Mohs és a Rockwell skála sem feleltethető meg egymásnak.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1885) gyapo11 válasza schawo (#1884) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Értem amit mondtok, csak nem értem az okát. Mondjuk nem is vagyok gépész meg fém szakértő se.
Nekem ha x mennyiségű 1 cm élhosszúságú kockát öntök kúpba, és lesz 3 m magas, akkor mindegynek tűnik, hogy a kockák miből vannak, kivéve ha mágnesek, vagy olyan puhák, hogy összenyomódnak a súly alatt.
A kés pengéjében atomok, kristályok, akármik vannak, amik valamennyire ragaszkodnak egymáshoz. Ha a fenést nézzük, jön egy jó kemény szemcse, legyen mondjuk gyémánt, és belekarcol a fémbe. Pillanatnyilag nem látok más ellenhatást, mint az atomok, kristályok, akármik egymáshoz ragaszkodását. Ugyanez határozza meg azt is, hogy a keménységmérő kúp vagy gömb mennyire tud behatolni adott erővel.
Nyilván nem az atomokat hasítja a gyémánt, ahhoz kicsit nagyobb erő kell, hogy az atom hasadjon. Tehát beleszúr a gyémánt és szánt egy árkot, kiszakít a fémtömegből egy ároknyi atomot, kristályt, akármit.
Ha a kristályokat nézzük, mekkora erő kell egy kristály szétszakításához, és mekkora két kristály egymástól elszakításához? Lehet, hogy itt van valami jelentős erőkülönbség?
Viszont mekkora lehet egy kristály? Az élnél közelít a 0-hoz. A penge többi részén lehetnek nagyobbak is, de azok az él szempontjából nem számítanak.
Tehát el lehet képzelni egy olyan pengét, ami az élnél nagyon kemény, és pár tized mm-rel hátrébbtól már puhább. Mintha a katanákat is ilyenre edzenék. És akkor erre igaz lenne a keményebb, de csak az élre, amitől éltartóbb, viszont mégis könnyebben fenhető, mert a fenéskor csak kis rész a keményebb, a nagyobb felület puhább.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1886) gyapo11


gyapo11
Topikgazda

Mi az a vágáserő?
Sharpness level: the level of cutting force: 6.0-8.0 N international standards.
Mit vág el 6-8 N erővel?

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1887) schawo válasza gyapo11 (#1885) üzenetére


schawo
titán

Tehát el lehet képzelni egy olyan pengét, ami az élnél nagyon kemény, és pár tized mm-rel hátrébbtól már puhább.
:N Nem, nem erről van szó.

Mindössze annyiról, hogy a kopás nem egy egzakt fizikai jellemző. Az ötvözetek bonyolult szemcsestruktúra miatt kiszámíthatatlanul viselkednek.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1888) schawo válasza gyapo11 (#1886) üzenetére


schawo
titán

Valószínűleg valamelyik élességmérő géppel ekkora nyomóerő mellett volt sikeres a vágás. Pesze a gép megjelölése nélkül ez az info teljesen haszontalan.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1889) Digitalpimp válasza gyapo11 (#1885) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Van a YT-on ez a kötélvagdosós-tesztelő srác. [link]
Különböző anyagú késeket hasonlít össze, hogy mennyi darab kötelet tud úgy elvágni, hogy még vigye a penge a papírt. És van egy ilyen összesítő táblája is: [link]
Amennyiben feltételezzük, hogy a különböző pengeacélok Rockwell keménysége között nem számottevő az eltérés, mégis a VG10 és az Aogami között majdnem kétszeres a vágások száma. Nem hinném, hogy az 1-2 Rockwell eltérés ekkora különbséget hozna. Tehát csak az anyagszerkezeti eltérésben keresendő a dolog nyitja. És ez megmutatkozik az élezhetőségben is.

1886: Az ujjadat azt tuti. :D

[ Szerkesztve ]

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#1891) schawo válasza Digitalpimp (#1889) üzenetére


schawo
titán

Nekem is ugyanilyen Higonokamim van. Ezt nem edzik fel jobban, mint egy VG10-es Spydercot. 60-ra saccolom a keménységét, és a Spyderco is kb ugyanott van. Másik Aogami késem sokkal keményebb, az Aogamiban sokkal több van, mint amit az olcsó (ámde mégis fasza) Higonokamiból kihoznak.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1892) lugosi válasza Digitalpimp (#1889) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Köszi a linket.
Ezért nem olcsó akkor a spyderco manix... 🤔

(#1893) Skillet


Skillet
addikt

A mol féle Carl Schmidt Sohn kések már most picit elfáradtak. Amit leghamarabb észrevettem, hogy a grapefruit finom hártyáját már nem akarta vinni, csak fűrészelésre. Mostmár a paradicsommal is így van.
Még mindig baromi éles. Össze nem lehet hasonlítani a régi késeinkkel, de attól még a helyzet ez. Hogy ez mennyire normális, az passz.
Ha más is dicsekedett az asszonnyal, most én is megteszem. Mosogatásnál észrevettem, hogy a mosogatószivacs beleakad a villa egyik hegyének az oldalába. Azt hittem először, hogy valami kaja ennyire rászáradt. Elkezdtem kapirgálni, de rá kellett jöjjek, hogy a fém anyagában van gond, megsérült. 13 éves szett. Eddig hibátlan volt, és biztos nem a legminőségibb cucc, de erős, tartós darab. Nem hajlik, ha az ember odanyomja a rántotthúsra. Kérdeztem a feleségemet, hogy ezt a villát meg mi lelte? Azt mondta, hogy lehet, hogy az a baja, hogy az új séf késsel "hozzáért" a villához :DDD
Sírok, azt mondja, hozzáért :DD
Aztán elmondta, hogy a villáról kaparta le a húsdarabokat a késsel :DD
Felesleges ezt ennél jobban kibeszélni, szerintem ennyi is elég, viszont a lényeg, hogy a késen látszatra semmilyen sérülés sincsen. Szóval nem hinném, hogy túl kaki anyagból van.
De... schawo fórumtárs felajánlával (privátban megkeresem őt :R ) élni fogok. Elviszem neki az egyik kést. Kíváncsi leszek, mit mond majd rá. Gondolom, fenésnél csak több kiderül.
Aztán nekem is kelleni fog itthonra valami lehető legegyszerűbb fenési megoldás. Mindig nem élhetek vissza az ilyen kedves felajánlásokkal. De sajnos túl sok időm sincs vele foglalkozni, bármennyire is szeretném.
Ezért kellene majd valami egyszerű, mégis hatékony megoldás erre a kérdésre.

[ Szerkesztve ]

Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever

(#1894) schawo válasza Skillet (#1893) üzenetére


schawo
titán

Írj nyugodtan, amikor gondolod :)

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1895) schawo válasza Digitalpimp (#1889) üzenetére


schawo
titán

Nézegetem a videókat, és találtam egy érdekeset, ami épp ide tartozik. A kerámia kés éltartóssága korábban is szóba került, valódi válasz nélkül.

Íme: [link]

Érdekes, hogy milyen gyenge eredményt ért el. Pedig otthoni felszereléssel teljesen élezhetetlen, olyan agyatlanul kemény. Azt hittem, hogy lesz vagy 300 vágás, mire kinyiffan. Ehelyett egy átlagnál kicsit keményebb acélkés gyári éltartósságát produkálja. Csak míg azt utána újraélezi az ember, ez mehet a kukába.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1896) ZolkoW válasza schawo (#1895) üzenetére


ZolkoW
őstag

Már máskor is írtátok, hogy otthon élezhetetlen, ezzel azért vitatkoznék, amikor 3 ezerből otthonra is van gyémántos élező, de tény, hogy macerásabb élezni. Az meg végképp tény, hogy többet nem fogok venni kerámia kést, nem jött be. Sikerült a gyárinál élesebbre fenni, de egy alap acél pengét is könnyedén élesebbre fenek, mint ezt, ami nekem van... lapos élszögnél már élezéskor csorbul... :(((

Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786

(#1897) jookomak


jookomak
őstag

UK amazonon Zwilling four star 20 cm séf kés akciós, 49 font (18 ezer Ft). Nem tudom szállít-e Magyarországra, de ha kell valakinek ennyiért, dobjon egy pü-t, és megoldjuk. Magyar ár: [link]

[ Szerkesztve ]

(#1898) schawo válasza ZolkoW (#1896) üzenetére


schawo
titán

Nem azt mondtam, hogy nem forgácsolható, hanem hogy rendes élt nem lehet neki csinálni soha többet. Rengeteg meló, kevés eredményért.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1899) Snoop-y válasza Digitalpimp (#1889) üzenetére


Snoop-y
veterán

Meg abban ,hogy milyen alaku a penge meg hany fokos szogben van elezve meg meg meg...

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#1900) Snoop-y válasza jookomak (#1897) üzenetére


Snoop-y
veterán

Tkmaxx -ben szoktak jol learazva lenni. Erdemes korulnezni.

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.