Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- talmida: My Art II.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Met: Metallica: M72 World Tour
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Brain turbó: Intel Xeon CPU asztali alaplapban
Új hozzászólás Aktív témák
-
roseben
tag
válasz
daninet
üzenetére
Egyáltalán nem jók. Abszolút a Haidu köveket ajánlom de a korunddal nem lehet jól megélezni egy prémium acélt. Egyszerűen puhább a kő mint az ötvöző anyag. Csakis arra használom a gyémántot és igen az hamar eldobós, cserébe olcsó. Kb. 10 alkalommal lehet ezeket a gyémántokat használni. Törik, porlik, kopik.
-
válasz
roseben
üzenetére
volt két ilyen húzogatós szettem is és mindig az aliexpresszes gyémánt csiszolólapok voltak a gyenge keresztmetszet. Működik, tök jó, de minden kés után eltömődnek és szivaccsal kell sikálni mert nem csinál semmit. Vettem vagy 10 félét és feladtam egy idő után. Kicsi a felületük, a kis felületen is kb ugyanazt a kissebb részt használod és nem nagyon teszi lehetővé a kialakítás, hogy folyóvíz alatt használd. Csak illúzió, hogy gyorsan lehet vele élezni, mire végigmentem 5 konyhakésen késenént 3 eltérő durvaságú csiszolóval ott ültem egy órát.
Én részemről nem javaslom, másnak lehet jobban bejön. -
-
-igu-
veterán
válasz
roseben
üzenetére
Esetleg egy ilyen is eleg lehet
https://www.amazon.de/-/en/MITSUMOTO-SAKARI-Professional-Knife-Multifunction/dp/B09XDT7ZJB
+ melle egy borszij pasztaval a vegso simitashoz
-
roseben
tag
válasz
modflow
üzenetére
Ha azzal szeretnéd élezni a késeidet akkor szereld le legalább a felső plexit a fém tartójával együtt és kézzel tartsd az élszöget úgy hogy a kés éle lefelé álljon. Képzeld el a kőnek a rádiuszát egy egyenes vonalként a kő forgástengelyétől a kő külső széléig oda ahová majd a kést érinted és erre az egyenesre tartsd kb. 15-18 fokos szögben oldalanként. Az egyik oldal akkor van kész ha a másik oldalra átmegy a sorja. Óvatosan tapogasd meg a másik azaz a külső oldalt és ha az élen végig érzed a sorját akkor fordítsd át a kést. Olcsó kés nem lesz sokkal roszabb mert valószínűleg egyáltalán nem voltak hőkezelve.
-
modflow
veterán
Már megint tök életlen minden késem, így eszembe jutott, hogy van egy ilyen gépem, de sose használtam.
Hyundai HYD-78MA Kettos köszörűNem tudom elképzelni, hogy ezzel mégis hogy lehetne egy kést megélezni? Ha a lapra ráteszek egy kést, akkor az max. életleníteni fogja és anyagszélességre csiszolja.
A munkapad tök nem úgy áll, ahogy én egy kés élezését elképzeltem.
-
roseben
tag
válasz
Mo Bill
üzenetére
Azt be kell hangolni. Szerintem nem két forint. Vagy szikraforgácsolással készítík ami elég lassú vagy ami nem valószínű kézzel illesztik össze a zár és a penge találkozását. A golyókat is bele kell préselni a betéten lévő furatba. Annak is illeszkednie kell a pengén lévő furattal. Elég precíz meló ha jó minőségű a zár. Ezek mind plusz ember plusz eszköz.
-
Mo Bill
aktív tag
A golyós zár emeli a kés értékét?
-
roseben
tag
válasz
Mo Bill
üzenetére
Szerintem két okból lehet olcsóbb. Az egyik, hogy a zárat nem kellett hozzá legyártani mert nincs benne a másik, hogy az acélt egyedileg nekik gyártják talán azon is spórolhattak valamennyit. Megmunkálni is könnyebb mert kevesebb szenet és vanádiumot tartalmaz mint az S35VN-t, így a szerszámok sem kopnak annyira.
-
Mo Bill
aktív tag
[link] A UK penknife kések hogy ilyen olcsóak?
Spy27 acél a penge, amit jobbnak mondanak szívósságban az S30V és S35VN? -
roseben
tag
válasz
Mo Bill
üzenetére
Tökéletes választás.
A toughness a hajlékonyság. Ütéssel és hajlító tesztekkel mérik mikor törik el az anyag. A keménységet a hardness jelenti, amit nyomásteszttel mérnek. Pl. egy golyó vagy kúp milyen milyen hatol az anyagba adott nyomóerőn. Ez az ami inkább összefüggésben van az éltartással de ez sem egyenes arányban.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
milan26
üzenetére
- A SOG vágóéle tényleg kevésbé sérülékeny, mert meredekkebb, tompaszöggel rendelkezik. Elég hosszú is és az áttétel végett, kevesebb erő is kell a drót elvágásához. Viszont gyengébb acélt használ a szerszámokhoz. A bit készletek használatát viszont csúcsra járatja.
A Gerber fogójával inkább meg sem próbálom a keményebb drót vágását. Nehezebben megy neki, és a cserélhető vágóéleket töri. Rövidek is a vágóélek. A MP600 fogója viszont nagyra nyílik. Nagyobbra mint a LM fogója. Jobb minőségű az acél amit használnak, de a zárrendszer, amivel záródnak a szerszámok, gyengébb.
-
Mo Bill
aktív tag
CPM S45VN
-
Mo Bill
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget, megszületett a végleges döntésem: Spyderco Para Military 2 G-10 Fekete!👍
-
Face8814
őstag
válasz
Mo Bill
üzenetére
A toughness jelen esetben nem feltétlenül a keménységet jelenti. Itt inkább azt mutatja, hogy mennyire szívós, ellenálló a penge. Az S110V-nek pont ez a hátránya, mivel a keménységből adódóan ugyan jó éltartással rendelkezik, de emiatt könnyebben is törik.
Az S30V talán picit "kommerszebb", de kiegyensúlyozottabb és emiatt az egyik legelterjettebb a prémium acélok között. -
milan26
senior tag
válasz
FBLLMAG
üzenetére
A SOG vágóéle sem szokott sérülni.
A Leathermanre meg majd vigyázok. Azt olvastam, hogy a 2.gen még masszívabb is volt kicsit. Ha mégis sérül, majd legariztatom, állítólag cserélhető vágóéles fejet raknak bele ilyenkor már a 2.genbe is.
A VIC tényleg bivaly. Láttam egy tesztet régen, egy srác tesztelte a multikat, de valami nagyon durván, ugrált rajtuk,stb. Egyedül a VIC bírta ki.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
milan26
üzenetére
- A LM esetében a fogó vágó éle a gyenge metszett. Keményebb drótoknál sérülhet a vágóél. A cserélhető vágóél segít annyiban, hogy a sérült vágóél kicserélhető. Maga a multi az első használatnál nem annyira könnyedén használható mint a VIC, azonban idővel bekopik.
- A Victorinox multik fogójának vágó éle rövidebb, a fogója sem nyílik ki annyira. Viszont a keményebb drótokkal is megbírkózik. Sérülés nélkül. Ha festékes dobozokat is szeretnél bontogatni, az egyik legjobb választás, mivel ennek van a legnagyobb lapos csavarhúzója.
-
Mo Bill
aktív tag
Sziasztok!
Két késen gondolkodom igazából ugyanaz a kettő, csak két különböző pengével.
Spyderco Manix2 az egyik CPM-S30V penge, a másik
CPM-S110V.
Árban 16.000Ft a különbség.
Melyiket ajánlanátok megvételre, valószínűleg örökre megmarad nálam. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
milan26
üzenetére
A Wingman elég jó fogású, de a LM legalsó kategóriája. Akkor inkább Gerber Susspension NXT. Sokkal precízebb. Ugyanúgy rugós a fogója. Ugyanaz a harapófogós megoldás. Csak precízebben. Ha csak papírt akarsz vágni, a Wingman is vágja, de a körömmel küszködik. A Gerber Fiskars ollója jobb. Precízebb munka.
A Wave rendben van.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
csibe1
üzenetére
10 x 6 polc (A szekrény oldalán). Minden polcon több bicska, lámpa, lámpás, tok, kulacs, táska, ventilátor, óra üvegajtó mögött), stb. Mikor mire van szükségem.
Pl erdei túrára viszem magammal a Leatherman Signal, SOG Tellus multikat. Victorinox készletet a Champ bicskával. Mert ezekben van síp, szikravető, élező, iránytű is.
EDC -re a SOG PowerPint, PowerLitre mivel ezekkel könnyenb a palackok kupakját meglazítani. És aprók.
-
csibe1
veterán
válasz
BloodRay
üzenetére
Erre gondoltál? : Chris Reeve Small Sebenza 31 Egyedi Grafika Drop Point MagnaCut
Szép árban van
-
BloodRay
veterán
válasz
Face8814
üzenetére
Igen, tudtam volna venni mini Arius-t is, de a klipje annyiért amennyibe kerül annak se felelt volna meg nekem a mindennapokban.
Sebenza jó kis vas, mai napig a legmasszívabb, leginkább az örökkévalóságnak tervezett érzetű késem volt.
Chaveseken én is gondolkoztam sokat, valóban szépek és jó masszív darabok azok is.
Nirvana nekem is álom, de azt kb el kell engedni, mert nincs elérhető. Ha van az meg horrorisztikus áron.
-
gyapo11
Topikgazda
Nektek nem úgy van, hogy van egy doboz vagy bármi amiben a késeket tartjátok, használjátok valamelyiket egy ideig, aztán benéztek a dobozba és újra fölfedezitek hogy hú van ilyenem is, olyanom is, és akkor elkezdtek használni egy másikat amit már régen nem, és szinte olyan mintha most vettétek volna? Nálam ez van, öltözékhez, évszakhoz, előre ismert feladathoz igazítom hogy mikor melyiket vágom zsebre.
-
Face8814
őstag
válasz
BloodRay
üzenetére
Az Ariusnak van mini változata. Nekem méretben az szimpatikusabb. Viszont nem vagyok hajlandó (egyelőre
) annyit adni érte.
A tavalyi Sebenza óta nekem is ez az első vásárlás. Elvagyok az évi egy darab jól átgondolt tétellel.
Bár már én is kinézetem a következőt ami ha minden jól megy egy Chaves lesz, de egyelőre ráér. Kívárok valami jó akciót.
Na meg van egy all time vágyam (Spyderco Nirvana), de gyanítom az is marad mivel már nem forgalmazzák.
-
milan26
senior tag
Sziasztok!
Elszántam magam egy drágább multitool megvásárlására. Mit javasoltok? Leatherman Wave vagy Swisstool/Spirit X?
-
BloodRay
veterán
válasz
Face8814
üzenetére
Koenig Arius-om volt igen.
Bár gyönyörű és szuper minőségű volt, de túl nagy, nem volt praktikus nekem, pláne a nem deep carry zsebklippel.
Amúgy se füzetek hozzá jó emlékek, plusz ismerőshöz ment jó helyre, így nem sajnáltam annyira.
Small Sebenzámat adtam el (másik ismerősnek
) és igen, Umnumzaan-ra vártam. Tavaly ősszel kaptam is volna, de épp akkor volt az esküvőm, szóval kellett épp másra a pénz...
Már egy éve nem vettem új vasat szerintem.
Egy Urbab F5.5 - t fogok még venni vakamikor titánból szerintem, de amúgy másra megy a pénz mostanában.
-
válasz
Face8814
üzenetére
Én most a “stockman” jellegű 3 pengés zsebkéseket szeretem. Van már egy cold steel (olcsóbb fajta), de úgy érzem lesz még később egy Buck. Nagyon bevált a 3 penge. Sokáig egy 2 pengés Buck canoe-t használtam de mindig jól jött volna egy harmadik (van akinek sose elég 😀). Most ez a 3 pengés bevált.
[link] ez a verzió van nekem. -
-
-igu-
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
igen, amerikai az eszkoz, koszonom a kiegeszitest
mindekozben sikerult egy szigoru vasat is beszereznem (felaron), szemre egy medvet is ki lehet nyitni vele (mar ha az engedi):

Nagyon jol kiegyensulyozott muszer, a karcosra mart markolat pedig - barmennyire is fura formaju - durvan stabil fogast ad, meg kesztyuben is.
Egyetlen bajom vele, hogy a Sleipner acel nem teljesen rozsdamentes, igy rendszeresen keri az olajat. -
Face8814
őstag
válasz
BloodRay
üzenetére
Volt pár bugout a kezemben, titán nyeles custom példánytól kezdve, sima alap változatig. Azt gondoltam, hogy valahol a kettő között lesz a minőség faktor de pozitívan csalódtam.
Nyilván nem egy CR, vagy Koenig, sőt egy Microtechtől is elmarad szerintem, de amennyiért sikerült beszerezni, annyiért jó deal volt. Szinte fájt volna otthagynom elnézve, hogy mennyiért mengy ez a változat.
Illetve mindenképpen szerettem volna egy bugoutot a kollekcióba, annyira ikonikus ez a típus, még ha nem is egy top kategória
-
Face8814
őstag
válasz
Face8814
üzenetére
Na meg is érkezett az új szerzemény. Tegnap jött az értesítés, hogy feladták a franciák és ma már nálam is van.
Első tapintásra tetszetős. Az alu markolat kényelmes, méretben tökéletesen illik a kezembe. Nagyon minőségi az összbenyomás így a kezdeti ismerkedés alapján.
-
gyapo11
Topikgazda
-
Face8814
őstag
Sziasztok,
Ha esetleg valaki Benchmade vagy Cold Steel vásárláson töri a fejét, akkor a franciákat [link] érdemes csekkolni.
Ma még tart az akció és piszok jó áraik vannak.
Fontos, hogy csak akkor látszódik a kedvezményes ár, ha beregisztráltok és úgy böngésztek az oldalon.Sajnos ez most annyira pofátlanul jó deal, hogy el is csábultam egy Benchmadere
-
-
válasz
Keef_Lee
üzenetére
minél tovább maratod annál több anyagot távolít el. a videóban a fickó nagyon tapasztalt és pontosan tudja/érzi mennyi anyagot távolít el a késről.
Illetve vegyesen kell egyenáramot és váltóáramot használni, az egyenáram eltávolítja a fémet, a váltóáram sötétíti.Én csináltam magamnak egy kis szerkezetet egy 12V trafóból ahol a 12VAC az közvetlen a váltóáram, és tettem rá egy egyenirányító hidat meg egy kondenzátort az egyenáram részhez. egy kapcsolóval lehet váltani a kettő között.
Barna postás szalagból dióda lézerrel vágtam ki logót és azt marattam rá késekre.
Jó móka de nagyon pepecs, fulladoztam folyton a klórgáztól az erős szellőztetés ellenére.
Inkább elviszem ismerőshöz mopa lézerrel vektorgrafikából gyönyörű képet csinál, többet ér az egészségem -
Keef_Lee
őstag
Kiszeretném próbálni a késpengére minta maratását. A technológia tényleg működik, mert kipróbáltam. Csavarbehajtó akku egyik pólusa a pengére csipeszezve, másik végén vatta, amit sóoldatba mártogatok és a pengéhez érve sistereg

Viszont nem igazán értem a domborzati kialakítását a mintának. OK, hogy látom több rétegben marat, de akkor sem áll össze, hogy miképpen lesz ilyen szintkülönbség, ami kiadja a domború mintát, mint a videókban.
Minta megoldások:
1video, 2 video -
User_2
aktív tag
válasz
milan26
üzenetére
használat előtt vagy után síkolni kell, mert könnyen, gyorsan vályús lesz.
csak és ez nagyon fontos!!!, fémtiszta kést szabad rajta fenni, mert a zsír beleül és kimoshatatlan.
ugyanígy a hozzá adott bambusz alkalmatosság bepenészedik, ha vízesen teszed el, amitől a kő üregei eltömődnek -> nehezebben peregnek ki a használt kopott szemcsék -> lassabban vagy egyáltalán nem újul meg -> a kő nem harapja vasat.konyhai használatra fölösleges, egy szürke csónak alakú kaszakő jobb, ami kb 90-es vagy 120-as, bármilyen konyhai késhez, keményfém séfkéshez is.
kaszakövön gyorsabb, praktikusabb, és nem lesznek a kés élszalagján fenetlen szakaszok, mint egy széles és vályús kövön, miközben a kés élszalagja egyáltalán nem és nyilvánvalóan nem egyenes.mindemellett lehet rajta kést élezni és fenni, nagyon-nagyon élesre is lehet rajta fenni a kést.
-
milan26
senior tag
Megvettek kíváncsiságból. Van vele tapasztalat? Pl más, drágább kő belefér?
-
válasz
FBLLMAG
üzenetére
nagyon sok a valódi damaszk most kínából és elkezdtek a CU-Mai és egyéb trendi damaszkokat is csinálni.
Szerintem a linkelt kés is lehet valódi damaszk, mert ez tömegtermelt áru, egyszerűen kitalálták hogyan kell tonnaszámra gyártani a laminált késalapanyagot.
A lézeres "damaszkok" azok most az 5eurós kategória lett. 15-20 euróért már vannak laminált kissebb kések.Ami közös ezekben a késekben:
-Általában jól néznek ki, összes pontot a kinézetre rakták
-Élesen érkezik, lehet vele dolgozni
-Hiányos a leírásuk, nem egyértelmű az anyaghasználat és az elért keménység
-rozsdamentes laminálása egy összetett dolog és a komozit valószínű nem túl erős
-midenféle szemét acélokat használnak, a ráírt keménység általában nincs meg
-éltartás, élezhetőség rossz az alacsony élezési szögön, már ez is sugallja, hogy valszeg nem VG10 (vagy hasonló kemény rozsdamentes késacél) a mag ahogy reklámozzák
-ha valakinek ez számít a kések nem egyediekHa:
-Számít a külalak, akarsz egy vagány kinézetű kést
-Relatív ritkán használod alkalmi főzésre
-Vannak eszközeid élezéshezakkor ezek jó kések lehetnek.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
janakbacsi
üzenetére
Le ne mosd a damaszk festést.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Crimson Desert - Íme a végleges gépigény
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Házimozi belépő szinten
- Ilyen olcsó sem volt még egy Apple notebook
- Eredeti játékok OFF topik
- Gumi és felni topik
- Autós topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Honor Magic6 Pro / 12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i7-3GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Dynabook Portege X30-L-K - i7-1260P I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- MSI Modern 15 Ryzen 7 7730U 16 GB RAM 512 GB SSD FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
én Tormek T1-et javaslom, kevés jobbat találsz otthonra

) annyit adni érte.
) és igen, Umnumzaan-ra vártam. Tavaly ősszel kaptam is volna, de épp akkor volt az esküvőm, szóval kellett épp másra a pénz...

de nem az az olcsó kategoria , Német acél nem a legjobb eltartó de mindennek ellenál és ha kell pillanatok alatt ujraélezem !