Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1651) Silent77 válasza Digitalpimp (#1646) üzenetére


Silent77
veterán

Köszi, te műved. :D
Párom nagyon örült, már is imádja.
Holnap érkezik King 1000/6000 fenőkő.
Életemben nem fentem még, a régi késeken lesz mit gyakorolni. :)

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#1652) balazs1956 válasza jookomak (#1649) üzenetére


balazs1956
senior tag

Tulajdonképpen megbízható, Általatok kipróbált boltokat is szeretnék kapni, ahonnan,nem gagyi hamisítványokat kapok.
A legjobb lenne egy konkrét link, egy ekkora , és ilyen formájú késre.

(#1653) lugosi válasza Silent77 (#1651) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Szerintem pont olyan kövem van nekem is. Hosszabb távú használat alapján most azt mondanám rá, hogy az 1000-es része nagyon jó, a 6000-est nem érdemes használni. Túlértékeltem a 6000-es használati értékét.

(#1654) lugosi válasza jookomak (#1647) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem semmi bajom a 10-es opinellel, semmi baja nincs, teljesen minőségi. Nekem 10-es, 8-as és 7-es van, a 7 és alatta van szerelve úgy láttam más rögzítéssel, az nem annyira erős, bár ott már a kések is kicsik. Én pont a 9-est hagytam ki a sorból, érdekes.

(#1655) betyarr válasza jookomak (#1649) üzenetére


betyarr
veterán

Japán szakácskésekből a legjobb: japanesechefknives.

ez eladó akar lenni vagy egy store?vagy egyéb?mert az előbbi kettőt nem találtam.

(#1656) schawo válasza lugosi (#1653) üzenetére


schawo
titán

Én sem vagyok oda a 6000-es Kingemért, de nagyon szeretem a 3000-es Suehirot. Az a helyzet, hogy nem vagyok elégedett a King 6000 felületével. Rücskös, és nincs elég érintkező felület (gyárilag ilyen volt). De most érkezik egy pár Tsuboman Atoma 400 és 1200 gyémánt, amivel állítólag fel lehet tisztítani a 6000-es Kinget úgy, hogy jól működjön. Kíváncsi leszek.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1657) jookomak válasza betyarr (#1655) üzenetére


jookomak
őstag

Külföldi webshop. [link]

(#1658) lugosi válasza schawo (#1656) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Na erre én is. Majd írd meg, bevált-e.

(#1659) betyarr válasza jookomak (#1657) üzenetére


betyarr
veterán

azt hittem egy ebayes eladó :B köszi!

(#1660) gyapo11 válasza betyarr (#1636) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Ezek nem: a sashimi egy 3 részes készletben van, abból a másik kettőt nem használom, az egyik egy kis kés, a másik egy santoku, a pengén 5-6 lyuk van, azt hittem milyen jó lesz nem rátapadósan szeletelni, de nem, tapad rá minden mint a nyavalya, a lukaktól függetlenül. Valamikor vettem egy séfkést valamelyik áruházban, de vastag és nehéz, én meg a vékony és könnyűt szeretem. Fiskars 5 darabos készlet, ebből kettő szeletelő, aminek nem olyan széles a pengéje, hogy a markolatot fogva ne verjem oda az ujjaimat a deszkához. Nekem a széles pengéjű séfkés jön be, a húst is azzal szeletelem, nem a szeletelő késsel.

Ami részben váltak be, egy Tramontina saválló séfkés, olyan vékony, hogy peng, zenélni lehet rajta mint a kétemberes fűrészen, nem is elég széles a penge, leér az ujjam, de olyan brutálisan éles, hogy paradicsomot-paprikát a lecsóba csak ezzel vagdosok, vagy húsvéti főtt sonkát hogy ne essen szét darabokra. Én fentem meg, kerámia csövön szoktam meghúzni szárazon, borotva. Pennys fehér kerámia bevonatos santoku és séfkés, a santokun mélyedések a pengén, valamivel talán kevésbé tapadnak rá a cuccok, de még igazából nem éleztem, a gyári él meg nem az igazi. 30 centis piaci késestől, vastag, brutális darab, talán az is Tramontina, nehéz, mindennapos munkára nem jó, viszont amikor kell az erő, akkor jó, sütőtök, szalonnabőr, ilyenekre.

A legmeglepőbb bevált az Lidl séfkés talán 300 vagy 500 Ft volt, egyszerű fekete műanyag markolat végig fut benne a fém, nincs a penge tövéig élezve, azzal szenvedtem egy sort, mire leszedtem a sok anyagot. Könnyű élezni, mégis tartja, 20 centis, mindennapos. Egy másik már nem tudom honnan, készletben egy séfkés meg egy kis kés, utóbbit asszony használja evéshez. Két jó tulajdonsága is van, gumírozott markolat, vizes kézzel se csúszik, és lejön a penge a markolat alá, a markolat tetején szépen lapított felület van, ahova jól lehet támaszkodni a kéznek, erősebb nyomást igénylő vágásokhoz. Jól élezhető, hagymát, petrezselymet, medvehagymát aprítani, húst szeletelni jó. Szintén olcsó, 1000 volt a két kés.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1661) Digitalpimp válasza Silent77 (#1651) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Tavaly az Ebay-es topikban én indítottam a lavinát, akkor is vettek páran belőle. Úgy látszik akkor elkerülte a figyelmed, vagy még nem érdekelt.

Lőttem pár képet az Alis Qing késről:

[ Szerkesztve ]

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#1662) Silent77 válasza Digitalpimp (#1661) üzenetére


Silent77
veterán

Láttam, de ellenálltam...eddig. :)
Tetszetős a kés, lehet ebből is kéne.

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#1663) schawo válasza Digitalpimp (#1661) üzenetére


schawo
titán

Kíváncsiságból én is rendeltem belőle egy párost (3,5" és 5"). [link]

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1664) betyarr válasza gyapo11 (#1660) üzenetére


betyarr
veterán

köszi szépen a választ! :R

mindenkinek: van egy régebbi rugós késem (nem hordom magamnál,csak tetszik),még az asszonytól kaptam kapcsolatunk kezdetén (amúgy,már gyerekkorom óta kés őrült vagyok-persze jó értelemben véve) és gondoltam egyet majd nekiugrottam a spydercoval.végig vittem az összes lépést,jó sokszor.egész jó lett az eredmény,de nem volt tökéletes.utána gondoltam egyet és a bőrövem hátán csaptam a késsel jópárat.teljesen tökéletes így sem lett,de már erősen megközelíti.majdnem olyan jól viszi a papírt,mint az ikeás késeim.a szőrt viszont lazán lehántja a karomról :C

lehet mégsem válok meg tőle :N viszont nagyon elkezdett hajtani a kíváncsiság a lansky iránt... :Y

schawo: írsz majd véleményt? ;)

[ Szerkesztve ]

(#1665) Digitalpimp válasza Silent77 (#1662) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Olyan ez a kés dolog, hogy veszi az ember az akciós-pontgyűjtős-olcsó-túlárazott sz*rokat, aztán csak nem az igazi. Van nekem is Coop-os, Jamie, Aldis Crofton, egyik gagyibb mint a másik. Annó a Coop-ost pedig úgy hirdették, hogy kovácsolt hiper-szuper. Ahhoz képest egy X30-as bilivas. És mikor az ember megveszi élete első normálisabb kését elgondolkodik, hogy a sok gagyi árából már vehetett volna tényleg szupert is, és miért is nem vett hamarabb. Tényleg öröm vele dolgozni.

Schawo 1663: Kiváncsi vagyok majd a véleményedre, neked vannak tényleg szuper késeid, hogy azokhoz hol fog állni.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#1666) lugosi válasza betyarr (#1664) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem elsőre mikor próbálkoztam az élezést, nagyokat bénáztam, sőt régen még el is rontottam, írtam is. Kialakul! Megtanulja az ember. Egy idő után rájöttem, hogy jók ezek a beállított szögű élezők (az én lansky turn box-om, vagy ez a spyderco), de a legsokoldalúbb és a legjobban használható, és végső soron talán a legjobb eredményt adó az a sima fenőkő. Szerintem gondolkozz majd abban is (attól a meglévőt nem kell kidobni).
Az sem kell, hogy nagy legyen, pl: [link] [link]
Ez mind a kettő kombinált kő, zsebben, táskában is elfér, én a nem zsebkés méretű Mora késemet is ezen élezem, de az opinelt, a victorinoxot és a leathermant is. Gondold meg ezeket, csak hogy elültessem a bogarat a füledbe. :D

(#1667) schawo válasza lugosi (#1666) üzenetére


schawo
titán

A CC4 1 micron és 0.1 micron? Ez japánra átszámítva kb 10-12k és 100-150k. Mi célt szolgál egy ilyen? Különösen a 100k-s :)

A DC4 oké, a 25-ös az jó 800-1000 élező.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1668) lugosi válasza schawo (#1667) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Rengeteget google-ztam mielőtt megrendeltem ezt a kettőt. Arra jutottam, hogy teljes biztonsággal nem írták meg sehol (cikkek, fórumok... nagyon sokat megnéztem), hogy hány gritesek (én a mikronokkal nem tudok gondolkozni). Azt kell hogy mondjam, hogy akárhány grites is a CC4, az vált be jobban! A DC4 durvább részét kipróbálási szinten használtam csak, annak csak a szürke részét használom. Nagyon jól jön hozzá a CC4 fehér kerámia része, és így hogy azon van a szürke kő is, csak ezt használom ma már amikor hagyományos fenőkövet használok. Merem ajánlani a CC4-et, nagyon jó kombináció.

(#1669) schawo válasza lugosi (#1668) üzenetére


schawo
titán

Akkor valószínűleg nem jó a megadott szemcseméret. Inkább el tudom képzelni, hogy azok 10 és 1 micron, és akkor 1500 és 10k, ami már egy jól használható páros lehet.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1670) lugosi válasza schawo (#1669) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Lehet, hogy igazad van. Külföldi fórumokon is rengeteg volt a kérdőjel ezzel kapcsolatban.

(#1671) schawo válasza lugosi (#1666) üzenetére


schawo
titán

Ha jól értettem konyhakéseket szeretne élezni, akkor viszont a hordozhatóság nem hiszem, hogy szempont. Konyhakéseket ilyen pici kövön szerintem nem jó élezni. Ezek 35-ös széles kövek. Van 50-es széles (50x150) Suehiro kövem, azon már so-so tudok élezni, tulajdonképpen minden tökéletesen éles lesz rajta, de mégse szeretem, mert túl keskeny. Bosszant, hogy pár dollárt spóroltam, és kisebb követ vettem a szabványos 65-ös szélességű (65x180) helyett, és használhatóságban sokkal több a különbség a két méret között, mint pár dollár. Ráadásul most Atoma gyémántból 75-ös szélességet (75x210) vettem, mert úgy érzem, hogy nincs olyan hogy túl széles kő. A Suehiro is idén kihozta a hatalmas 75x210 és 90x230 Debado sorozatát. A nagyobb (és tegyük hozzá, megfizethetetlen árú, többszáz dolláros, teljesen golyósok) Suehiro Debado akkora keresztben, mint a kis Fallkniven hosszában. :D

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1672) betyarr válasza lugosi (#1666) üzenetére


betyarr
veterán

biztosan jóféle,de én,mint szakbarbár nem tudom,hogy olyan könnyen eltalálnám a megfelelő élszöget.ezért ragaszkodom az ilyen bolondbiztos megoldásokhoz,mint a spyderco és a lansky.talán,ha sikerül valami nagyobb gyakorlatot szereznem a későbbiekben,akkor belevágok a sima köves megoldásokba. :K

schawo: igen,tulajdonképpen a konyhakések vannak prioritásban.többek között ezért is akarom kipróbálni a lanskyt (nem a turn boxot).

[ Szerkesztve ]

(#1673) schawo válasza betyarr (#1672) üzenetére


schawo
titán

Van a lanskyhoz hasonló berendezésem, csak jóval nagyobb. Kis késeken elég bolondbiztos, de a szintén keskeny élező felület miatt nagyon sok meló, és azért igazán borotva élt nem tudtam vele csinálni, pedig van mindenféle kövem hozzá 10000-ig. És hosszabb (150<) késeken szívás követni vele a kés görbületét, elmászik az élszalag szöge. Pedig az enyémnek kb kétszer hosszabb a karja ennél, tehát könnyebben követ a tengelytől távol is. Tulajdonképpen arra használom a készletet (legalább 20 kövem van hozzá), hogy fogja a port a garázsban.

Igazán élezni csak rendes köveken tudok. Ilyen masinák is kisebb késekhez jók, mindig ilyeneken mutogatják a működést. Nem láttam még, hogy valaki jól megélezett ilyennel egy 25 centis kiricükét.

Ha nem tudod tartani az élszöget (én se tudom), használj szögsegédet [link], és gyerekjáték lesz a kövön élezés. A szögsegéd akkor használható jól, ha előtte felragasztasz egy ragasztószalagot a kés gerincén keresztül a kés két lapjára. Így nem sérti meg a kés felületét és nem is csúszkál rajta.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1674) lugosi válasza schawo (#1671) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Hidd el teljesen jól működnek a kis fallknivenek nagyobb késeknél is, próbáltam, használom. Nem asztalon használom, hanem kézben fogom a CC4-et, és úgy élezem meg vele a nagyobb késeket. Akár egy skandináv élezésű kést is. Nem úgy kell használni, mint egy nagy, asztali követ. Teljesen működik, nagyon jól használható.

(#1675) schawo válasza lugosi (#1674) üzenetére


schawo
titán

Értem, kaszakőszerűen a követ mozgatod a késen, mindkettőt kézben tartva. Ehhez tényleg jó kézügyesség kell. Én sajnos ügyetlen vagyok, mert én még fixen fekvő kövön sem tudom érzésből tartani az élszöget :(, hát még ha két dolgot kell egyszerre irányítani puszta kézzel.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1676) betyarr válasza schawo (#1673) üzenetére


betyarr
veterán

na,ezt is jó tudni egy tapasztaltabbtól :R akkor így mégsem próbálkozom a lanskyval.

a másik kérdés ezzel a távtartóval kapcsolatban: gondolom külön kell venni egyet-egyet a különböző élszögek kialakításához?vagy állítható a ketyere?illetve,nem kopik el,ahogy a kőhöz súrlódik?

(#1677) schawo válasza betyarr (#1676) üzenetére


schawo
titán

Nem kopik, egy nagyon kemény kerámiabetét van benne. Csak egyféle ilyen szögtartó van. Én olyan élszöget használok minden késen, amit ezzel az adott késen épp kiad. Egyedül a Buck Open Season Boning Knife késemet élezem a géppel, mert azzal sehogy sem jön ki jól a szögsegéd. Túl keskeny pengéje van a szögsegéd használatához. És mivel végig egyenletesen ível a pengéje, épp jól használható az élezőgéppel.

Szóval a szögsegédes megoldás sem 100%-os. Valószínűleg csak a kiváló kézügyesség és a pusztakezes élezés jó mindenre.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1678) betyarr válasza schawo (#1677) üzenetére


betyarr
veterán

és jóféle borotvaélt lehet ezzel csiszolni?
mik a leginkább ajánlott kövek?

(#1679) schawo válasza betyarr (#1678) üzenetére


schawo
titán

Ha Bp-i vagy, kölcsön tudok adni pár napra egy szettet Suehiro 1000, 3000, King 6000, szögsegéd (többféle is), rozsdaradír, hogy kipróbáld. És akkor nem kell össze-vissza vásárolni mindent. De akár a nagy élezőgépet is, hátha neked épp az jön be.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1680) betyarr válasza schawo (#1679) üzenetére


betyarr
veterán

köszi,de sajna nyíregyről vagyok :(

(#1681) schawo válasza betyarr (#1680) üzenetére


schawo
titán

Ez nehézség.

Én ezeket használom: [link] De Suehiro kőből inkább ezt venném: [link]

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1682) gyapo11 válasza schawo (#1675) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Márpedig több dologra kell figyelni.
Leírtátok amit mondanék, a szabad kézi élezés kövön vált be nekem is a legjobban. Nálam kaszakő a gyáriról a saját élszögre átállításhoz, utána kétoldalas Rákóczi kő, ha jól emlékszem 200/800. Ez elég kicsi, de a 30 centis késsel is elboldogultam, de nagyobb kő kényelmesebb valóban. Ennél több nekem nem kell, mert szeretem ha az él harap, ahhoz pedig jobb ha nem políros borotva, hanem amit hagy a 800-es kő, mikrofogazott. De akármilyen felületen autós polírpasztával pillanatok alatt eltűnik a 800-as nyoma, és tükrös borotva lesz, ha valaki azt szereti, persze kb. két vágásig, mivel a kés anyaga nem olyan kemény, mint a borotváé. Ha olyan lenne, akkor meg kipattognának az éléből darabok.
Napi éljavítás acéllal, kerámiacsővel, Fiskars két kerámiakorongossal, bár ez a penge tövénél és hegyénél problémás.
A kézi élezés sajnos nem olyan szép élszalagot ad, mint a gépi, mert nem tudom olyan pontosan tartani az élszöget. Egy nagyon kicsit domború lesz, de ez a vágás szempontjából nem gond, pusztán esztétikai hátrány.
Cserébe ha a hegy ívelt, azt sokkal könnyebb kézzel élezni, mint géppel, talán a ferde kövön függőleges pengével nem gond, de olyan élezőm nincs. Lanskyt is be lehet állítani hozzá, csak pepecselés a kézi módszerhez képest, ferdén kell befogni, hogy az íven egyenletes legyen az élszög. Ráadásul a penge ívétől függően különböző távolságra kell állítani, kisebb késeknél nem is lehet.
Most néztem a Haidunál a HCJ kövek 2-3 ezer Ft körül vannak 160x39x15 mm, lehet próbálkozni.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1683) schawo válasza gyapo11 (#1682) üzenetére


schawo
titán

Igen, keménységtől függ, hogy érdemes-e 800 (japán számozás szerint 1000) fölé menni. Az európai gondolatmenet az, hogy csináljunk puhább acélból (<55 HRC) kést, ami masszív, robosztus, és bármit kibír, élezzük mikrofogazottra, majd fenővassal rendszeresen egyengessük a csorbulatot. Ezzel szemben a japó gondolatmenet az, hogy csináljunk baromi kemény (<60 hrc) kést, ami óvatosságot, törődést igényel (gyakran nem is rozsdamentesek), és ha durván bánnak vele, akkor kipattog. Az élezést csináljuk ritkán, de akkor nagyon alaposan (a kipattogás miatt időnként fel kell újítani, akkor nagy meló), élezzük nagyon finomra (ez nem ugyanaz, mint felpolírozni, az csak látvány, és a keményet nem.is olyan egyszerű), és sokáig ne nyúljunk hozzá (olyan kemény, hogy fenni nem igazán lehet, nem csorbul, hanem pattog, ha durván bánnak vele). Mindkét gondolatmenet működik. Kinek milyen kései vannak, ahhoz kell igazítani a többi felszerelését, és használati szokásokat is. Én a japó vonalat kedvelem.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1684) betyarr


betyarr
veterán

néztem ezt a videót és tényleg ennyi ideig kell sikálni a kövön a kést?vagy csak akkor kell ilyen hosszan,ha egyáltalán nincs éle?

(#1685) gyapo11 válasza schawo (#1683) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Aha, akkor én meg az európait követem, mert ilyen késeket vettem. Egy igazán kemény anyagú késem van, az egy kerámia, de azt még régebben vettem, kíváncsi voltam az anyagra, vág vág, de az acéllal jobban megvagyok, és a formája is olyan szerecsétlen, nem áll kézre, nem használom. Próbáltam kis darabon az élezést gyémántos lapon, csak kipattogzik, így nem lehet élezni. Ezzel a kerámia próbálkozást le is zártam.
Sokszor vágok szét csirkecombot, csirkeszárnyat, néha farhátat, vágom a csontokat, mikor hogy találom el, semmi bajuk a késeknek. Ha komolyabb csontot kell, akkor van két bárdom, de ritkán kell elővenni. Akkor a japcsi vonal már lehet kipattog ilyenektől? Vagy ahhoz még keményebb kell? Mi van a konyhában keményebb darabolni való, mint a csont?

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1686) gyapo11 válasza betyarr (#1684) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Kemény anyaggal lehet. Az én késeim puhábbak, ott nincs ilyen gond, viszont gyakrabban kell fenni.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1687) schawo válasza betyarr (#1684) üzenetére


schawo
titán

Egy kemény kést sokáig kell, puhát nem. Én két-háromhavonta szoktam élezni, ekkor még bőven élesnek tekinthető. Ilyenkor egy késsel 10-20 percet szoktam foglakozni. 5 konyhakés általában valamivel több, mint egy óra. Félévente, évente minden késre sor kerül, hogy felújítsam az élszalagot, ilyenkor arra kb kétszer annyi idő kell.

A legnagyobb szénacél konyhakésem élszalagja felújításra szorul, van rajta pár pici folytonossági hiány, ráadásul le is ejtettem két hete, és a hegyéből letört 1-1,5mm. És mivel most nincs kedvem megint majd egy órán át rüszülni, mint legutóbb tavaly nyáron, ezért vettem egy gyémánt készletet két lappal, remélem így maradok ennél a késnél a 20 perc körüli versenyeredménynél, és a többi kés részidőit is lejjebb tudom szorítani kicsit.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1688) schawo válasza gyapo11 (#1685) üzenetére


schawo
titán

Kemény anyaghoz (csont stb) puha kés (vagy inkább bárd) való. Egy kemény kés szétmegy a csonton. Minél puhább egy anyag, annál jobb hozzá a kemény kés. Kemény késsel csak színhúsok és zöldség szeletelhető, nagyon kemény késsel (>64) csak hal.

Kerámia kések nem jók semmire. Legfeljebb egy olyan konyhán, ahol nincs idő élezni, és inkább eldobálják a késeket. Amíg nem pattogott ki, addig viszonylag jól vág, aztán kuka. Nem otthonra való.

Muttermak adtam egyik nakiri késemet ajándékba, és a lelkére kötöttem, hogy nagyon óvatosan, mert kinyiffan, széttörik. Egyszer megyek hozzá, és hallom a konyhából a nagy püfölést. Kezdd gyanús lenni, mert lehet hallani a kemény kés csengő hangját, kimegyek megnézni, hát, csirkecsontot kalapál vele. Megállítottam talán, ha ötöt ütött vele, de már mindegy volt, centis darabok hiányoztak a pengéből. Ment is a kukába. Azóta kapott másikat, és azokra már vigyáz, de az elsőt azért szét kellett vernie. Nem hitte el, vagy mittudomén :D

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1689) gyapo11 válasza schawo (#1688) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Kerámia témában egyetértünk. Ráadásul vastag is a penge, én meg a vékonyat szeretem.
Laci bácsinak is volt egy időben kerámia kése, de aztán visszatért az acélhoz. :)
Ha farhátakat kell szétvágni, azért még nem veszem elő a bárdot. Japcsik zöldséget meg halat esznek, akkor ezért megy náluk a kemény kés? Kínaiak mindent, de ott eleve bárddal dolgoznak.
Na majd ha ajánlotok valami jó kemény kést, akkor veszek egyet tesztelni.
Akkor a fenésbeli különbségen kívül még az van, hogy jobban kell figyelni a keménnyel, hogy mit vágunk, túl keményet ne? Pontosabban oldalirányú erőt ne kapjon a penge.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1690) Digitalpimp válasza gyapo11 (#1689) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Szerintem a japán vonalon ilyen bontási melóra vannak kitalálva a deba kések. Vastagabbak, egyoldalú leélezéssel, így marad anyag az élben, hogy bírja a kiképzést, de mégis elég éles az egyoldalas élezés miatt.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#1691) betyarr válasza schawo (#1688) üzenetére


betyarr
veterán

aha.úgy látom egy 1k/3k kő simán elég mindenre,max egy 6k-s mellé és ha nem kőbalta a kés akkor nem is kell más.
bőrnek megfelel a bőröv,vagy abból is érdemes venni egy késhez való eszközt?vagy a bőrt kiváltja a 6k- s kő?

(#1692) schawo válasza betyarr (#1691) üzenetére


schawo
titán

6k nyugodtan elhagyható. Az 1k/3k elég bármire. A 6k-t akkor, ha van egy kis fölös pénz valami extrára. Kemény kést nem nagyon kell bőrözni. Inkább 6k vagy 10k.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1693) schawo válasza Digitalpimp (#1690) üzenetére


schawo
titán

Igen, deba, makiri (M, nem N), tehát a féloldalas, vastag halkések valók erre. Én makirit használok. Az enyémnek 5mm a gerince. De azért ezeket is óvatosabban kell kezelni, mint a puhább európai késeket. Azért egy európaival könnyebben szét lehet szedni két kiló farhátat.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1694) Digitalpimp


Digitalpimp
senior tag

Ez a webshop is elég jó lehet: [link] Ha jól bogarászom, akkor UK-ből szállít, elég jó áron és így tehermentes.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#1695) lugosi válasza betyarr (#1691) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem a borotvámra jobban bevált az öv, mint a gyárilag erre kitalált fenőszíj.

(#1696) lugosi válasza schawo (#1675) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Igen, nagyon találóan leírtad, kaszakőszerűen, annyi különbséggel csak, hogy nem az él hosszirányában mozgatom ezeket a kis köveket, hanem körkörös csiszoló mozdulatokkal megyek velük végig az élen. A hosszanti módszer, bár láttam pár youtube videón, nálam nem vált be.

(#1697) schawo válasza gyapo11 (#1689) üzenetére


schawo
titán

Nagyon jó, japó jellegű kés nagyon, nagyon olcsón: [link] (mármint a minőségéhez képest) Vicc, hogy amcsi fejlesztésű, kínai gyártású, ráadásul különleges amcsi acélból. Szóval japánhoz van a legkevesebb köze, csak annyi, hogy japán gjútó (gyuto) típusú kés. Tudom, sajnos nem szállít Magyarországra. De gyorsan hozatok egyet viabox-szal, amíg akciós. Meg is rendeltem Oregonba.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1698) discrate


discrate
aktív tag

A viabox miert jo? Nem ismerem, 42 usd EUba a szallitas a honlapon. Vagy valami trukkje van?

(#1699) schawo válasza discrate (#1698) üzenetére


schawo
titán

Mert így hozzájuttok olyan cuccokhoz, amit egyébként nem szállítanak amerikán kívülre, ebayről, amazonról massdropról szoktam ide rendelni. És már most is van ott náluk 3 csomagom, amit gyűjtővel szépen egybe összecsomagomnak, és így a 4 csomagra összesen egyszer fizetek szállítási költséget. 1 kilóba be fog férni minden. Amúgy fél kiló alatt 24 dollár.

De szólóban is jó lenne, mert 60 dollár a kés, 40 dollár a szállítás. Összesen 100, mire ideér. Ha megfogják a vámon, akkor a számla alapján csak 60 dollár után áfáznak, a szállítási költségre eső áfarészt megúszom. Tehát legrosszabb esetben is 31000 forintból itt van (áfával, vámköltséggel) (60 x 1,27 + 40) x 250 + 2000

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#1700) pulutodurumo válasza schawo (#1699) üzenetére


pulutodurumo
őstag

3000 már az a 2000, de ez a lényegen nem változtat.

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.