Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2201) benfolds válasza schawo (#2198) üzenetére


benfolds
őstag

vettem tavaly egy jamie oliver szettet, végül is egész jó. csak annyira ajánlottátok a morát, hogy gondoltam beszerzek egy olyat is, konyhában sosem elég a jó késekből. de akkor lehet inkább az erdei farigcsálásra megyek rá...a lényeg, hogy valami mora kell. :)

(#2202) schawo válasza benfolds (#2199) üzenetére


schawo
titán

A szénacél sem ad fémes ízt az ételhez, ha nem barbár módra kezeled. Két lehetőséged van. Egyik, hogy hagyod, hogy létrejöjjön a felületén a patina, ami egy vékony, egyenletes rozsdaréteg, ami egy idő után nem növekszik tovább, és enyhe vöröses színe van a fényes fémes szín mellett (nem úgy kell elképzelni, mint az átrozsdásodást). A másik lehetődég, hogy folyamatosan takarítod róla az összes rozsdásodást egy rozsdaradírral, beleértve a patinát is.

Amire mindkét esetben nagyon oda kell figyelni, hogy savas anyaggal (akár legyen az ecetes uborka) csak nagyon rövid ideig érintkezhet (egy-két perc legfeljebb), és rögtön le kell mosni tiszta vízzel, a másik, hogy tartósan nem maradhat a felületén víz sem, mindig szárazra kell törölni, mielőtt elteszed, optimálisan papírtörlővel. A rozsdaradír enyhe rozsdásodást pillanatok alatt leszed, de ha napokig nincs letisztítva a rozsda (feltéve, hogy nem hagytad patinásodni), akkor vastagabb rozsdaréteg alakulhat ki, amit ugyan szintúgy pillanatok alatt lekap a radír, de utána ragyás nyoma marad az acélon.

Ha ezekre odafigyelsz, akkor nem lesz gondod vele, és nem kap mellékízt az étel sem.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2203) gyapo11 válasza schawo (#2202) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Van egy szépsége a barna pengén villogó fényes élszalagnak.
Azt hiszem a padlizsánt emlegetik, aminél kerülni kell a nem rozsdamentes acél használatát, de ha már kialakult a patinaréteg, akkor szerintem már az is mehet. A juhászok meg szalonnabőrrel kezelik a bicskát, szárazra törlés után, a vékony zsírréteg védi a rozsdától.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2204) fecus válasza schawo (#2087) üzenetére


fecus
őstag

Köszönöm Neked és a többieknek.
Ezt vettem. Nagyon jó.

Kell még tudnom valamit a kezeléséről?

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#2205) schawo válasza gyapo11 (#2203) üzenetére


schawo
titán

Igen, az is egy jó, ötlet, én a szénacél damaszk késeimet szoktam paraffinolajjal kezelni, és olyan bőr tokban tartani, amit jól kikentem belülről paraffinolajjal. Ugyanezért. A damaszkot nem szabad engedni patinásodni, mert pont a lényege veszik el :)

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2206) benfolds válasza schawo (#2202) üzenetére


benfolds
őstag

igazából azért akarom tudat alatt "kicsikarni" belőletek, hogy mondjátok azt, hogy a szénacélt válasszam, mert egyrészt eddig az összes késem rozsdamentes, a másik meg, hogy yt videók alapján a szénacél egy picit jobban tartja az élét és keményebb (vékonyabb is fél mm-rel a carbon companion, mint a stainless.
de az utóbbit választom, ha azt mondjátok, hogy nem érdemes kínlódni a szénacéllal.

(#2207) gyapo11 válasza fecus (#2204) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Hehe, terjed a filozófia, mondaná kasszás Erzsi. :)
Én semmit nem csinálok vele azon kívül hogy használom mindenféle vágásra, és amikor kell megfenem. Sokszor lemosom melegvízzel, de mindig megtörlöm, ezt szoktam meg minden késemnél, ez nem számít különleges bánásmódnak. Semmit nem rozsdásodik, de mintha szendvics szerkezet lenne kívül rozsdamentes acéllal. A VG10 meg nem tudom mit csinál, de az élszalagon sincs egy szem rozsda se, úgyhogy nem kell vele foglalkozni.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2208) gyapo11 válasza benfolds (#2206) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Nekem csak a kis Opinel 7-esem van szénacélból, nagyobb késem nincs, de azért szeretném, ha te a szénacélt választanád, mert akkor megtudnánk, hogy mi történik, rozsdásodik-e, ha igen mit kell vele csinálni hogy eltűnjön, marad-e nyoma, ad-e mellékízt a kajának, ha igen melyiknek, ilyenek.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2209) benfolds válasza gyapo11 (#2208) üzenetére


benfolds
őstag

egyébként vannak itthon nagyon régi, elhanyagolt "rozsdásodó" konyhakéseink, tényleg ad egy fémes ízt az ételnek, ha azzal vágsz valamit. de feltételezem, hogyha karban lennének tartva, akkor nem lenne ilyen gond.

(#2210) schawo válasza gyapo11 (#2208) üzenetére


schawo
titán

Nekem van egy csomó szénacél késem. A jól karban tartott szénacél kés egyáltalán nem rontja el az ételt borzasztó fémsó ízzel. Van egy csomó rozsdamentesem (vg10, s30v, bd1n) is, de nálam a szénacél a kedvenc.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2211) lugosi válasza benfolds (#2209) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Kiránduláshoz vegyél egy companion heavy duty-t. Szerintem mindenféle farigcsáláshoz, vágáshoz nagyon szuper. Én rábeszéllek. Csak ne kajához használd mert arra csalódás.

(#2212) gyapo11 válasza schawo (#2210) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Olyan szénacél is van, ami nincs burkolva, hanem teljes egészében rozsdásodhat? És a vízmentesre törlés és parafinos bekenés teljesen megvédi?
Elvileg ha savas anyaggal érintkezik a vas, akkor kioldódik a fém, illetve reakcióba lép a savval, ha a vas azzal a savval oldható sót képez. Az élelmiszerek között a gyenge savak fordulnak elő, nincs sósav, kénsav, salétromsav (vasklorid, vasszulfát, vasnitrát). De ezek szerint a gyenge savak is tudnak elegendő vasat kioldani az íz megjelenéséhez.
Másrészt a rozsdamentes anyagokban is van vas, azok mégsem lépnek reakcióba, és az oxigén sem tudja elkapni a vas atomokat, ezért nincs rozsda se. Fene se érti ezt.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2213) schawo válasza gyapo11 (#2212) üzenetére


schawo
titán

Látsz rajtuk rozsdát? És ha ezek rozsdát fognak, akkor nem javíthatók újramaratás nélkül.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2214) gyapo11 válasza schawo (#2213) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Ezek nem úgy néznek ki, mint amivel az ember naponta szeleteli a paradicsomot meg az ecetes uborkát. Az világos, hogy szobában, tokban, száraz levegőn nem fog rozsdásodni egyik vas se. Itt inkább a savaknak kitett konyhakésről volt szó, hogy azzal mi van ha nem rozsdamentes.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2215) schawo válasza gyapo11 (#2214) üzenetére


schawo
titán

Valóban, ez jogos észrevétel. Ezek közül csak a bárdot és a felső nagy bowiet használom a konyhában "keményebb feladatokra" (de azok sem rozsdásodnak), a többi csak dísz. A damaszk késeket mind olajozom használat után.

A többi szénacél késemet sosem olajozom, tisztítás után csak szárazra törlöm, de azok sem rozsdásodnak.
Egy gjútó, egy maguro makiri és egy higonokami, ezeket mindennapos használatban vannak. A használat után lemossa az ember tiszta vízzel, akkor a savas dolgok nem ártanak neki. Volt már, hogy egy paradicsom szeletelése után elfelejtettem elmosni a kést (hirtelen el kellett mennem valahova), és másnapra szépen berozsdásodott az egész. De egy perc a rozsdaradírral, és lent van.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2216) jookomak válasza schawo (#2215) üzenetére


jookomak
őstag

Ugyanígy jártam egy opinellel, elfeleljtettem elmosni használat után. Bár nem kellett mennem sehova, csupán túl sok volt a sör. :D
Erről a rozsdaradírról írnál bővebben? Honnan, milyen? Esetleg nincs valami tuti házi praktika kiváltani?

(#2217) Digitalpimp válasza schawo (#2215) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

A múltkorában bent a melóhelyen a Higonokamival levágtam a bent nevelgetett aloénak az alsó elcsúnyult levelét. Nem tudom milyen oxidáló szer van benne, de foltokban egyből rozsdás lett a penge, és simán papírzsepivel le se jött. :Y Vittem a csap alá lemosni, aztán úgy töröltem szárazra.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#2218) schawo válasza jookomak (#2216) üzenetére


schawo
titán

[link] [link]

Én egyébként ezt használom: [link] Ebben a finom változat kicsit barátságosabban bánik a késsel, szinte polírozza.

Házi praktika kiváltani? Kicsit több melóval gyémántpaszta, mondjuk 14-10 körül: [link] Papírtörlőre egy rizsszemnyi, és szépen ledörgölni vele. Pár perc. Én így políroztam fel az egész kést tükörre. Nyilván nem egy menetben, hanem 6 félével, egész 0.5μ-ig.

(#2217) Digitalpimp
:DDD

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2219) schawo


schawo
titán

A saját beillesztett fotómon észrevettem, hogy a higonokami éle folytonossági hiányt szenved, valami miatt egy apró darab kipattant belőle.

Úgyhogy most kísérleteztem kicsit. Csak az 1000-es Suehiro kövön éleztem, utána pedig gyémántpasztás bőr fenőn folytattam. Egymás után 14μ (800), 3,5μ (3500), 1,5μ (7000), 0,5μ (30000) pasztával beitatott marhabőrön, végül pedig tiszta lóbőrőn (a magas szilikáttartalma miatt ehhez nem kell paszta és olyan 50-100k-nak felel meg). Az eredmény tökéletes lett. Olyan, mintha végig mentem volna kővel (6000-ig van kövem), és aztán folytattam volna bőrön. Szó szerint borotválkozni lehetett vele, az arcomon kipróbáltam, szárazon megborotválkoztam a higonokamival, simán levitte az egynapos borostámat az egész arcomon. Szóval ha esetleg valaki spórolni szeretne a kövekkel, elég kemény késpenge (ez az aogamis kés kb 60 hrc körüli) esetén akár a gyémántos bőrrel is kísérletezhet, az jóval olcsóbb, mint egy magas szemcseszámú élezőkő. Puha pengénél nem biztos, hogy nem fogja legömbölyíteni az élszalagot a nagy szemcséjű gyémánt, szóval ott ezzel óvatosan bánnék.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2220) gyapo11 válasza schawo (#2219) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Akkor összefoglalva a szénacél rozsdásodást:
- savtól rozsdásodik
- vízzel le kell mosni a savat
- egyszerű szárazra törlés után már nem rozsdásodik

Vagyis nyugodtan lehet használni a konyhában, még a fémes íz témakör maradt, de szerintem ez egyénfüggő. Az Opinellel én almát ettem, és semmi fémes ízt nem éreztem, de a penge szépen bebarnult 1 év alatt a használattól. Az is lehet, hogy ez a barna réteg akadályozza a további oldódást.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2221) lugosi válasza schawo (#2219) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ez a higonokami a valóságban mennyire használható? Így hogy semmilyen megszokott zár vagy rugó nincs benne?

(#2222) schawo válasza lugosi (#2221) üzenetére


schawo
titán

Én mindenre ezt használom, mindig velem van. Fát is szoktam faragni vele. Nekem nem hiányzik a zár belőle. Jól össze van szorítva szegecseléskor, nem leng a penge, van súrlódás, de egy kézzel simán nyitható.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2223) benfolds válasza lugosi (#2221) üzenetére


benfolds
őstag

ez a kérdés bennem is sokszor felmerült. :)
ha használni is lehet, nem csak szép, akkor lehet benevezek egyre.

(#2224) lugosi válasza schawo (#2222) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Érdekes. Lehet, hogy megnézek egyet élőben egyszer. Kicsit félek attól, hogy zár nélkül a zsebben kinyílhat-e. Jelenleg egy spyderco-t használok a mindennapokban, azért sem nézegetek nagyon másfelé, mert bevált.

(#2225) schawo válasza lugosi (#2224) üzenetére


schawo
titán

Ki nem nyílhat, de a kis nyitófülecske miatt a zseb belsejébe beleakadhat. Én kis vékony tokban hordom. [link]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2226) lugosi válasza schawo (#2225) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ó, köszi a linket. Ilyen kis tok kelleni fog nekem is.

(#2227) schawo válasza lugosi (#2226) üzenetére


schawo
titán

Ez pont méretes a 7,5cm higonokamihoz. Nagyon egyszerű, vékony, könnyű hasított bőr tok, zsebben észre se lehet venni. Nekem kábé egy évig bírta egy darab folymatos használatban, úgy, hogy még kulturált maradt a kinézete. Pont tegnap cseréltem le egy újra az 5-ös csomagból.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2228) gyapo11 válasza lugosi (#2224) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Nekem volt élőben a kezemben, lötyögött a penge, bem volt elég szoros. Néztem is, hogy hogy lehet ezt hordani. A nyitás se állt kézre.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2229) schawo válasza gyapo11 (#2228) üzenetére


schawo
titán

Higonokamit kb 50 kovács készít. A megfelelőt kell venni :) Hazaérek, linkelem azt, amiből van nekem kettő is, és jó.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2230) MittuDomain_ válasza schawo (#2229) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Én EZT a sokak által ajánlottat vettem - a mostani ebay akcióban 4,98USD volt.
Ugye nem tettem vele rossz lóra?

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#2231) qfm válasza MittuDomain_ (#2230) üzenetére


qfm
senior tag

Visszanézve, amiket írt, az övé ~5x drágább típus.

[ Szerkesztve ]

(#2232) MittuDomain_ válasza qfm (#2231) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Tisztában vagyok vele, hogy az egy különlegesebb darab, a kérdésem arra vonatkozott, ez is rendes, tisztességes japán kovácsmunka-e?

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#2233) schawo válasza MittuDomain_ (#2230) üzenetére


schawo
titán

Azért valljuk be, hogy sok csodát nem igazán várhatsz 1100 Ft-ért. Itthonról, webshopból rendelve a kiszállítás költsége több lenne, itt meg Japánból kell elhozniuk otthonodba ennyi pénzből, amennyiért egy rendes ebédet is alig kapni. Japán nem Kína, hogy az állam támogassa meg a postaköltséget, és Japánban a szállítmányozók nem gyűjtőben dolgoznak, szóval egyedi kezeléssel jön el idáig a csomagod (ha nincs követőd, akkor is). A szállítási költséged nagyjából ez a környék (inkább több), tehát a kés maga teljesen ingyen volt. Ajándék. Ahonnan én szoktam rendelni a japó cuccokat, az az ebayes eladó 10 euró körül számol a szállításért, és nem ad követőt (ha itthonról küldesz egy sima, mezei, nem regisztrált levelet Japánba, az is majdnem ennyi). 4 dollárért épkézláb kínai kést sem kapsz Aliexpressről.

A higonokamik jellemző osztályozása a markolat alapján történik. Általánosan jellemző, hogy a kereskedelmi (olcsó, tucat) higonokamik 3 osztályba soroltak.

A fekete, festett nyelű az alapmodell, nagyon olcsó, valójában gyerekjátéknak szánják (kb mint nálunk egy bugylibicska). Hogy az árat tartani tudják, a legolcsóbb lágy acélt használják, az összeszerelésre pont 0 idő jut, szóval ahogy esik úgy puffan. Lényeg, hogy magától ne essen szét.

A közepes minőség a rozsdamentes nyelű, az a jobb minőségű, japánban nagyobb gyerekeknek szokták venni. Valamilyen olcsóbb késacélból van a pengéje, jut egy kis idő az összeszerelésre.

A magasabb minőség a réz nyelű változat. Ebbe általában komolyabb késpenge kerül, és szentelnek időt az összeszerelésre is. Lévén, hogy az összes típus tényleg kézi készítésű (nem Victorinox ez, hogy hatalmas csarnokban gépek százai gyártsák, az nem japán volna), itt ez fontos tétel, mert itt már elvárható, hogy ne lötyögjön a penge, hogy a szegecselés stabil legyen, és hogy a markolat jól el legyen dolgozva, ne legyen sorjás és éles.

És természetesen ezek felett vannak az egyedi készítésű, extra kidolgozású példányok, de az másik történet.

Szóval amiről én beszélni szoktam az konkrétan a Kanekoma kovácsműhely által készített réznyelű, Hitachi aogami (blue, vagy blue paper, nem pedig SK) acélos, L méretű (95-100mm markolathosszúságú) higonokami, nem éppen a legeslegolcsóbb.

Legolcsóbban innen kapható: [link] (nagy tételben [link] innen kicsit olcsóbb, de mivel rájön az áfa, kb 1500 forint / darab, ami megspórolható)

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2234) qfm válasza schawo (#2233) üzenetére


qfm
senior tag

Ez tűnik a legolcsóbbnak az L-esből. Bár én nem ismerem az eladót, csak még mikor kérdezte, ránéztem az árára a tiednek.

(#2235) schawo válasza qfm (#2234) üzenetére


schawo
titán

Igen, valóban, de ez a Nagaokoma kovácsműhely terméke, amit én ismerek és amiről írtam az Kanekoma gyártmány. Aztán ahogy nézem, a 10-es csomag, amit az előbb linkeltem, az is Nagaokoma. Jól odafigyeltem :C Gondolom a Nagaokomával sincs semmi baj, csak én nem ismerem.

Bullshit. Ugyanaz a kettő. A teljes neve Nagao Kanekoma [link] Szóval jár neked a :C

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2236) qfm


qfm
senior tag

Tudnátok segíteni egy kicsit, hogy kitaláljam melyik itthon késünk ér valamit?

- Van egy pár Crofton késünk amire az van írva, hogy "5Cr15MoV" így néznek ki
- Van egy szett Lamart Damas késünk, de arról semmi bővebbet nem találtam így néznek ki
- Valamint van egy Fakelmann Nirosta késünk, amiről csak annyit találtam, hogy rozsdamentes acél ilyesmi a kinézete

Ha elkezdem a korábban ajánlott japán követ használni rajtuk, mit várhatok tőlük?

Ez a kő: [link]

[ Szerkesztve ]

(#2237) MittuDomain_ válasza schawo (#2233) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Na szóval, farkast emlegettünk...
Ilyen még az életben soha nem történt velem, még amikor DHL hozta a cuccot Kínából, akkor sem: ma megjött a kés. 5 nap alatt ért ide. Egy magyar belföldi posta tovább szokott tartani, eléggé le vagyok hidalva.

Szóval a kés:
Egyértelműen kézműves, hagyományos termék, látszik a szendvics szerkezet is. Fekete markolatos, nem is számítottam komolyra ennyiért. Az élezése szép egyenletes és piszok éles, öröm vele vágni. A csapszegnél eléggé szorul, de nem nyekereg, csak szoros. Inkább ilyen legyen, ha bejáratódik sem fog magától kinyílni.
A penge nem központos a markolatban, nagyon nem, de a penge jól illeszkedik, inkább a markolati lemez a deformált. Ár/értéket tekintve (1.431,- Ft volt) teljesen elégedett vagyok vele, remélem sokáig szolgál mellettem.
Egy nem annyira esztétikus, mint praktikus vékony műanyag tokban jött.

Holnap teszek fel róla képeket.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#2238) schawo válasza qfm (#2236) üzenetére


schawo
titán

Az első kettő rendes német késacél, a 3. inkább csak egy puha rozsdamentes. Az első kettőt érdemes élezni, a Nirostával kár tölteni az időt, sokáig nem fogja tartani az élt.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2239) schawo válasza MittuDomain_ (#2237) üzenetére


schawo
titán

Akkor nagyon jó vétel volt. A feketéről sokszor hallottam, hogy leng mindenfelé nem fogja a tok.

Szóval ennyi pénzért sehol sem kapsz semmit, ahhoz képest ez elég jól hangzik :D

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2240) qfm válasza schawo (#2238) üzenetére


qfm
senior tag

Köszi, akkor a nirosta jó lesz gyakorláshoz, amíg bele nem jövök. Nehogy a jobbakat rontsam el.

(#2241) Digitalpimp válasza MittuDomain_ (#2237) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Ugyaninnen van az enyém is, az is 4-5 nap alatt itt volt. Érdekes, hogy sima boríték, repülőposta, és ha jól emlékszem a ráírt árra, valami 450-Ft körül volt a postai díj. Azért Japánból nem rossz. A kés nekem is rendben volt, de nem nagy kaland, ha kicsit igazítani kell rajta. Én összébb nyomtam kicsit, hogy még jobban tartson, meg tettem a nyélbe egy kis darab öntapadós habot, hogy ne érjen a penge a fémhez belül.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#2242) schawo


schawo
titán

A múltkor előkerült a kés, mint fegyver és a futás témája. Íme egy nagyon jó videó a témáról egy valódi szakértőtől: [link] Érdemes megnézni, nagyon tanulságos.

Egy mondatos összefoglalója a megoldásnak: [link]

Most nézem tovább, van benne elég hülyeség, vagy mondanám inkább túlzásnak. (viselj láncinget, mint komoly tanács)

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2243) pulutodurumo válasza schawo (#2242) üzenetére


pulutodurumo
őstag

A láncing a késtől f@5zán megvéd az igaz, de vegye fel akinek két anyja van. :D

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

(#2244) gyapo11 válasza pulutodurumo (#2243) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Nincs valami könnyebb cucc, amin szintén nem megy át a kés? Pl. motoros kemény páncél, ami szerintem műanyag, esésnél védi a testet, tehát strapabírónak kell lenni, csak nem tudom mennyire nehéz átszúrni. Vágni biztos nem lehet.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2245) schawo válasza gyapo11 (#2244) üzenetére


schawo
titán

[link] [link] vagy kevlár [link]

De azért mindenre ne készüljünk már fel. :D Én inkább futok :D

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2246) Digitalpimp válasza schawo (#2245) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Ha futás közben ér lőni akkor ez: [link] :K

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#2247) schawo válasza Digitalpimp (#2246) üzenetére


schawo
titán

Láttad a videót, és az elemzést, hogy ha lőfegyveresen nem vagy legalább 15-20 m távolságra a késelőtől, akkor pisztollyal a kezedben fogsz meghalni. Ha meg menekülés közben lősz (már nem itthon, mert itt az emberek 99,99%-nak nincs hordható maroklőfegyverre engedélye), és nincs közvetlen életveszély, akkor az már egyből emberölés.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2248) Digitalpimp válasza schawo (#2247) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Ok, de egy lépésről elszaladni se tudsz, :( , de még háromról se nagyon. Az első és legfontosabb szabály, ha már valaki kicsit is gyanúsan közeledik, egyből hátrálni, távolodni kell. Ha szándékosan halkan szól nem közelebb hajolni, hogy mi van? Mert ha komolyra fordul a dolog, úgyis olyan szinten lefagy az ember, hogy mindent elfelejt. A profik, mint a videón is azért gyakorolnak szarásig, hogy a lehető legnagyobb rutinnal rendelkezzenek. Viszont olyan ez mint a harctéren, amíg át nem esel a tűzkeresztségen, minden csak elmélet. Meg azért azt is tegyük hozzá, hogy a késes támadók nagy többsége szerencsére nem profi késharcos. Viszont ha pisztolyt előveszel hidd el, hogy ő is lefagy egyből.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#2249) schawo válasza Digitalpimp (#2248) üzenetére


schawo
titán

Ha szúr, lökni kell, és megpróbálni menekülni, amíg csak kevés lyuk van a tüdőn. Szarul hangzik, de más esély nincs. Nem fog üldözni. A késes támadás lényege, hogy gyorsan, helyben. Ha üldözni kéne, az túl nagy kockázat a támadónak.

De nem veszel elő pisztolyt, mert az aztán tényleg nincs.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2250) gyapo11 válasza schawo (#2249) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Az a baj, hogy a passzív védekezés, pl. a szúrásálló mellény nem elég, mert jön a második szúrás pl. nyakra vagy más fedetlen helyre. A futás már aktív védekezés, lehetetlenné teszi a kontaktust, ha gyorsabb vagy. Lőfegyver nem engedélyezett itthon, vagy legalábbis nem elterjedt, és nehezített az engedély megszerzése. Legjobb lenne a képzettség, puszta kézzel, lábbal is harcképtelenné lehet tenni a támadót, de a legtöbb embert egész életében nem támadják meg, és ezért a szabadidejének mondjuk 10 %-át az állandó edzésre fordítani megint nem életszerű. Több ötlet is van, gázspray, bot, és biztos van még legális eszköz, nem tudom melyik a legjobb. A max 8 centis kés is legális, de nem nevezném túl hatásos eszköznek egy késes támadó ellen.
Viszont mivel a kés olcsó és bárki számára elérhető, bár a nagyobb kések hordása tilos, de ez a bűnözőt nem érdekli, nyudogtan engedélyezhetnék valami olyan eszköz hordását, amivel a késes támadást blokkolni lehet, pl. a drótos elektromos sokkoló, ami x m-ig kilőhető. Nem öl, és garantáltan megállítja a támadót, ha eléri a bőrét a két tüske. Viszont csak 1 lövés van. Vagy egy nagyobb méretű gázspray, ami a látást veszi el, anélkül meg nincs értelme hadonászni.
De így, hogy semmi komolyabb eszköz nem lehet nálam, a késes támadónál meg ott van a szintén tiltott kés, nagyon egyenlőtlen a dolog, és megint a törvénytisztelő van hátrányban.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.