Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2851) gyapo11 válasza knoxhu (#2850) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Nem konkrét kést ajánlok, hanem típust, ez pedig a séfkés. Ebből is van persze rengeteg féle, pár dolog ami a lényeg, ne csússzon vizesen a markolat, egyenletesen domború íves kegyen az él a tövétől a hegyéig, minimum 20 cm hosszú legyen a penge, de ha több, az még jobb, a penge tövénél ne legyen semmi, szabadon legyen a levegőben, így lehet könnyen és szépen élezni. Anyaga ízlés kérdése, ha lágyabb, akkor könnyű élezni de gyakrabban is kell, ha keményebb, akkor fordítva, kerámiát házilag nemigen lehet élezni. Ne legyen túl vastag, mert akkor nehéz lesz és lomha mint egy bárd, túl vékony se, mert akkor hajlik mindenfelé. Ne legyen polírozott a penge oldala, mert minden föltapad rá. A penge anyaga érjen végig a markolat végéig.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2852) Au-Laci válasza knoxhu (#2850) üzenetére


Au-Laci
csendes tag

Nem írtad mennyi pénzt szánnál rá, és milyen típusú kést szeretnél. Hiába ajánlunk Neked séf kést ha nem szeretsz vele dolgozni. Személy szerint Én a Santoku jelegű séf késeket szeretem.Ha megadod milyen fajta legyen, ( csontozó, szeletelő, séf, stb.) Magyar gyártótól, vagy lehet külföldről is, akkor akár konkrét javaslatot is kaphatsz.

---- AuLaci ----

(#2853) knoxhu


knoxhu
senior tag

Köszönöm mindkettőtök válaszát! Kicsit próbáltam ezek alapján utána olvasni, hogy mi áll közel ahhoz amit én fejben elképzeltem. Mivel több területen is szeretném használni, úgy gondolom, hogy az általatok leírtak alapján a Santoku kés a séf kés is megfelelő lehet. Árat direkt nem írtam, mert nem tudtam mi az az összeg amiért megfelelő minőséget lehet kapni. :)

(#2854) Kasya válasza knoxhu (#2853) üzenetére


Kasya
nagyúr

Első késnek én egy Fiskarst javaslok. Nem drága, de jó minőségű és strapabíró.

Nekem van egy 20cm Fiskarsom még régebbről, évek múltan is jól teljesít.

(#2855) schawo válasza gyapo11 (#2851) üzenetére


schawo
titán

Még egyvalamivel egészíteném ki. A hegye legyen határozott, hogy finom, apró munkát is lehessen vele csinálni.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2856) Au-Laci válasza knoxhu (#2853) üzenetére


Au-Laci
csendes tag

Az első kés amit ajánlok egy magyar késkészítő terméke Nagy István terméke.
Anyaga:X50CrMov15 - DIN1.4116
Keménysége: 58 HRC
Ezt a kést meg tudod venni személyesen Érden az üzletükben.

A második kés egy WALLOP kés.
Anyaga: German din 1.4116
Keménysége: 56-58 HRC

A harmadik kés egy Qing Damast santoku.
67 rétegű damast kés, melynek az élét a japán VG10-es acél adja. A kést egyébként egy Kínai gyártó készíti a japán anyagból. Keményebb mint az előző kettő kés, tehát ritkábban kell fenni, DE nehezebb is az megfenni.
Anyaga: 67 rétegű damast, közepén a japán VG10-es acél
Keménysége: 60 HRC

Ezek csak javaslatok, Neked kell megtalálni az igazit. Az itt leírt anyagokból, és linkelt oldalakból kiindulva megtalálhatod az ízlésednek megfelelőt! Persze ahogy növeled a minőséget úgy fog emelkedni az ára is. :-)

---- AuLaci ----

(#2857) Au-Laci


Au-Laci
csendes tag

Itt vannak a SÉF kések is, ugyanazoktól a gyártóktól. Az előbb csak santokut linkeltem. :)

Nagy István séf kés

WALLOP séf kés

QING séf kés

[ Szerkesztve ]

---- AuLaci ----

(#2858) gyapo11 válasza Au-Laci (#2857) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

A középső tetszik, mert annak szabad a penge töve. És erről eszembe jutott még egy hasznos, bár kevés késen látom, akkor lehet nagy nyomóerőt kifejteni a késsel, ha a markolat a penge töve fölé ér. Próbálom képpel illusztrálni:

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2859) Kasya


Kasya
nagyúr

Mikor a marketingbullshit tulporog.

(#2860) Fredo78


Fredo78
aktív tag

Sziasztok.
Élezés témakörben szeretnék segítséget kérni. Gondom van az élszögekkel, pontosabban a megtartásukkal. Jelenleg 3 Haidu kővel próbálkozok (280-600-1000) de elég váltakozó sikerrel. Volt olyan kés amit sikerült a "jobb volt, mint lett" kategóriába éleznem :W
Arra gondoltam, hogy segítségképp veszek egy olcsó Lansky élezőt. Az Amazonon néztem a legegyszerűbbet (fadoboz + kétféle keménységű kerámiarudak) 23 juró + 7 juró postaksg. Persze evés közben jön meg az étvágy: a következő Lansky modell már fémpálcás-szorítós 3 fenőkővel amin 35 + 7 juró. Érdemes ilyenekkel próbálkozni vagy inkább tanuljak meg rendesen a kövekkel dolgozni? :)

(#2861) schawo válasza Fredo78 (#2860) üzenetére


schawo
titán

Élszögtartótval próbálkoztál?

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2862) schawo válasza gyapo11 (#2858) üzenetére


schawo
titán

Miért kéne nagy nyomóerőt kifejteni késsel? Nem véletlenül nem alkalmazzák, csak bizonyos bárdoknál.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2863) Fredo78 válasza schawo (#2861) üzenetére


Fredo78
aktív tag

Nem még. Láttam már, hogy van ilyen cucc, de még nem jutottam el a beszerzéséig. Veszek akkor egyet.
Meg a múltkor írtátok az alkoholos filces ötletet, azt is kipróbálom.

(#2864) gyapo11 válasza schawo (#2862) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Mert kis erővel nem vágja át a cuccot. Pl. sütőtök, csirke farhát. Gordon Ramsay rácsap a kés fokára, ez is jó lehet, de nekem van olyan késem, amire ha a markolat és penge találkozására ránehézkedek, akkor nem keletkezik forgatónyomaték, mert alatta penge van nem levegő. Viszont így 10-szer akkora erőt tudok átvinni a vágandóra, mint ha a mutatóujjamtól 10 centire van. Csak rá kell tenni a kés hegyét egy mérlegre és megnézni mekkora erőt tudsz kifejteni a 20 centis kés hegyével, és mekkora erővel tudod függőlegesen lefelé nyomni a markolat fölső végét, ha elér odáig a penge. Lehet, vagy 50-szeres különbség.
Ehelyett lehetne még a kés váltogatása, bontom a csirkét, hopp most egy ütés a bárddal, most egy vágás a rugalmas filézővel, de jobb, ha a séfkéssel meg lehet oldani mindent.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2865) schawo válasza gyapo11 (#2864) üzenetére


schawo
titán

Farhátat bárddal vágok, sütőtököt meg vékony késsel :)

Normális séf késsel biztos nem esek neki farhátnak.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2866) MittuDomain_ válasza gyapo11 (#2864) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Na látod, én pont hogy váltogatni szoktam a bontó/filéző/csontozó kések között, bárdolni nagyon ritkán szoktam.

Szerk:
lemaradt a között :)

[ Szerkesztve ]

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#2867) gyapo11 válasza Fredo78 (#2860) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Ha mégis venni akarsz pálcás Lanskyt, alin 20 $ alatt is láttam, szerintem a drágább se tud többet. Inkább arra kell figyelni, hogy ne lehessen a kőről leszaladni, rá kell csíptetni valamit a pálcára, mert ha elfogy a kő, és az élre merőlegesen halad 1-2 mm-t, akkor elrontja az élet. Arra meg nehéz figyelni, hogy soha ne húzd túl, mindig válts irányt mielőtt a kő széléhez érsz.
Másrészt olyat kellene keresni, aminél a pálcát lyukakba/résekbe lehet dugni, amiknek a magassága adott, csak azt kell megjegyezni, hogy melyik kést melyik lukkal élezted, hogy az élszög mindig azonos legyen, így az élezés 1-2 percnél nem fog tovább tartani.
Az ebayen meg az alin néztem, sajnos csak folyamatosan állítható magasságúakat láttam. Be kell jelölni valamivel, talán az is elég pontos lesz.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2868) knoxhu válasza Au-Laci (#2856) üzenetére


knoxhu
senior tag

Nagyon köszönöm a segítséget és az időt amit rászántál! :)
A tanácsok alapján még utána is olvastam amennyire tudtam és a Santoku kés felé hajlok. Úgy gondolom Nagy István által készített kés megfelelő is lesz első választásnak!

(#2869) gyapo11 válasza schawo (#2865) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Vékony késsel sem tudsz nagyobb erőt kifejteni, csak a penge tövénél, de ha az centikre van a kezednél levő feltámasztási ponttól, akkor létrejön a forgatónyomaték, és arra az ember keze sokkal alkalmatlanabb/gyengébb, mint a nyomóerőre.
Van egy tracker nevű késtípus, annak a pengéje olyan, hogy a hegyénél van egy nagy körív, mert ez hasonlít arra az ősi vágóeszközre, amit ásatásokon találtak, és jól működik kézben. A lényege, hogy nincs markolat, hanem egy nagy ívben az él, 100-150 fok, és az él fölött egy dudor, fogásra alkalmasra kiképezve.
Egyébként bőrösnél is láttam ilyet, gondolom a jó vastag marhabőr vagdosásnál nem lenne megfelelő a markolatos-forgatónyomatékos kés.
Szalonnabőrrel szoktam bírkózni, ott is nagyon jól jön, ha a markolatra ránehezedve át tudom vágni a bőrt.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2870) Au-Laci válasza knoxhu (#2868) üzenetére


Au-Laci
csendes tag

Nagyon szívesen. Szerintem jó választás elsőnek aztán majd meglátod milyen, és az szerint választod a következőt. :)

---- AuLaci ----

(#2871) lugosi válasza Fredo78 (#2860) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A Lansky Turn Box-ot nézd meg, az a pálcás fadobozos. Van belőle egy olcsóbb, egy drágább és egy még drágább kivitel (2 kerámia pálca, 4 kerámia pálca és végül 2 kerámia 2 gyémántbevonatos fémpálca), nekem ez az utóbbi van meg, a legjobb élezőm szerintem, csak a skandináv élezésű késeimre használok normál követ és fallkniven kombi köveket.

(#2872) qfm válasza schawo (#2861) üzenetére


qfm
senior tag

Ezek az élszögtartók hogyan működnek? A kés egyik oldalát megemeli, így a másik oldala egy adott szögben éri el a követ. de egy kisebb szélességű penge adott magasságból nagyobb szögben fog a kőre esni, mint egy szélesebb penge. Akkor hogyan lehet vele tartani a szükséges szöget? Vagy megoldották ezt rajta valahogy, csak elsőre nem esett le nekem?

[ Szerkesztve ]

(#2873) qfm válasza qfm (#2872) üzenetére


qfm
senior tag

Bár nem a legszerencsésebb kép, de itt is úgy tűnik, mintha a keskenyebb és szélesebb penge élszöge nem egyezne meg. Pedig 15 foknak kellene lennie mindkettőnek, ha jól emlékszem.

(#2874) Kasya válasza qfm (#2872) üzenetére


Kasya
nagyúr

YT-on rengeteg video van fent. Szogbeallitasra, ha nem vagy biztos benne, tolts le a telefonra egy szogmero progit (ha nincs digitalis).

(#2875) qfm válasza Kasya (#2874) üzenetére


qfm
senior tag

Nem tudom megnézni szögmérővel révén, hogy nem vettem, mert nem vagyok meggyőződve a hatékonyságáról. A videókon meg amin ezt a késre rakható verziót mutatják be, úgy tűnik egyszerűen csak rá van húzva a hátuljára, mindenféle állítás nélkül. A probléma amit felvetettem inkább matematikai jellegű, mint sem hogy egy kezembe lévő dolgon ne tudnék szöget mérni. Bár azt hittem elég egyértelműen leírtam, mi a fura nekem.

De akkor megpróbálom átfogalmazni, ha a kép nem mondana elég sokat. Mivel a szögsegéd amire felfekszik a penge a penge élétől eltérő távolságra van, így különböző beesési szöge lesz az élező kőre, ha csak erre nem figyeltek valahogy a tervezéskor. A kérdés így átlényegül azzá, hogy ezt megoldották valahogy, vagy egyszerűen nem tartják be a 15 fokot, és simán arra használják az éltartót, hogy egyenletes szöget alakítsanak ki végig mind a két oldalon, akár azon áldozat árán is, hogy eltérnek a 15 foktól?

[ Szerkesztve ]

(#2876) schawo válasza qfm (#2872) üzenetére


schawo
titán

Nem. Ezzel kialakítasz egy új élszöget, amit épp kiad. Széles penge esetén 10 fok körül, keskeny esetén 20 fok körül jön ki. Az első alkalom emiatt viszonylag sok meló, utána viszont könnyen megy.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2877) qfm válasza schawo (#2876) üzenetére


qfm
senior tag

Akkor jól gondoltam, hogy nem marad meg az eredeti, se a 15 fokot nem tartja. Akkor próbálkozok még segéd nélkül, hátha belejövök. Nem akarok új élszöget adni minden késnek.

Köszönöm

(#2878) knoxhu


knoxhu
senior tag

Megrendeltem tegnap a Santoku kést Nagy Istvántól, de sajnos nem érkezett visszajelzés a szállításról. Nem akarok hülyeséget kérdezni, de a termékek nincsnek raktáron ?

(#2879) Au-Laci válasza knoxhu (#2878) üzenetére


Au-Laci
csendes tag

Hát arról fogalmam sincs sajnos, még nem rendeltem tőle, csak a boltjában jártam. Lehet a hosszú hétvége kavar be.

---- AuLaci ----

(#2880) MittuDomain_


MittuDomain_
őstag

Talán hasznos info lesz valakinek:

Ahogy látom, vállalható hagyományos és full tang kések lesznek az Alin 11.11 akcióban.
Nem óriási leárazás, de egy rendes méretű D2 pengés kés 10-12USD.
Konkrétat nem tudok linkelni, csak nézegettem tegnapelőtt a kínálatot...
A Qing konyhai késekre is lesz kedvezmény - ide tettem be gyűjtő linket, app-ból a 11.11es árból is lejön 5-50c, több nem igazán.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#2881) schawo válasza MittuDomain_ (#2880) üzenetére


schawo
titán

alin nagy a verseny, ezért minden folyamatosan jó áron van, nagy akciók már a múlté.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#2882) hentes555


hentes555
senior tag

Sziasztok!

Barátnőm anyukájának szeretnék születésnapjára venni valamit, aztán eszembe jutott, hogy lehet vennék neki valami minőségi konyhai kést.
Tudtok olyat ajánlani, ami jó minőségű, éles, tartós és olyan 6-7000 körül van max? Leginkább általános használatra, ha lehet ilyet mondani, de ha komkrét felhasználást kellene mondani akkor a hús darabolást mondanám.

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

(#2883) gyapo11 válasza hentes555 (#2882) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Kb. 25 $ a keret, menj el alira, keresőbe kitchen knife 8 inch, ár maximumot írd be, és jönnek a 440c anyagú séf kések, esetleg santoku vagy sashimi. A séf kést javaslom a formája miatt, húsra is alkalmas meg nagyjából mindenre, nem véletlenül ez a forma lett a séfek kése. 20 centi alatt ugyan vannak olcsóbb kések is, akár a damaszk qing, de az inkább apróbb zöldséges munkákra meg evésre jó.
Az él meg olyan amilyen, amikor megkapod, ez idővel úgyis elkopik és élezni kell. Ha használja, akkor pár hét alatt már tompul annyit, hogy az első élezés aktuális lesz, ha nem használja, akkor meg mindegy.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2884) zzz03


zzz03
őstag

ilyesmi bicskatokot lehet valahol magyarba venni? online boltba vagy magyar keskeszitonel? valaki talalkozott mar ilyennel itthon?

(#2885) lugosi válasza zzz03 (#2884) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

“Magyarba”, ne már.

(#2886) Au-Laci válasza zzz03 (#2884) üzenetére


Au-Laci
csendes tag

Persze, hogy van magyarba is!!
Magyar késtok

---- AuLaci ----

(#2887) M@rdel válasza lugosi (#2885) üzenetére


M@rdel
őstag

Gondolom külhoni a kolléga, te meg nem a határközelében laksz, hogy hozzá szokj.

(#2888) pulutodurumo válasza M@rdel (#2887) üzenetére


pulutodurumo
őstag

És a mondat nagybetűvel kezdődik, még Szlovákba' is. Vagy Szerbbe' (de szép). Na megyek inkább Osztrákba Gorenje hüttőt hozni, még mielőtt elvisz a rézf@5zú bagoly kéretlen nyelvtan oktatás miatt.

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

(#2889) M@rdel válasza pulutodurumo (#2888) üzenetére


M@rdel
őstag

Hát ha le kellet írni, akkor le kellett írni, nincs mese!

(#2890) lugosi válasza M@rdel (#2887) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nem, csak nem vagyok igénytelen. Határközelben lakok egyébként.

[ Szerkesztve ]

(#2891) zzz03 válasza Au-Laci (#2886) üzenetére


zzz03
őstag

koszi!

(#2892) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

üdv,

ikea késügyileg milyen? kellene egy nagyobb szakácskés, semmi extra. 365+ család? (12 cm santoku van már a tefaltól)

vagy vasedény?

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#2893) betyarr válasza Mr.Csizmás (#2892) üzenetére


betyarr
veterán

nekem van a 20cm-es szakácskés,a kenyérvágó,a santoku és egy vörda filéző.mindegyikkel elégedett vagyok.eddig még nem kellett élezni,pedig azért használatban vannak (igaz,nem egy ipari szinten).

(#2894) M@rdel válasza Mr.Csizmás (#2892) üzenetére


M@rdel
őstag

Nekem is van itthon pár Vörda, kényelmes, könnyen élezhető kések, alacsony áron!

(#2895) MittuDomain_ válasza M@rdel (#2894) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Igen, a Vörda ár/érték kifejezejezetten jó szerintem is, szívesen használom, egyáltalán nem gagyi.
Az Ikea 365+ gyak. uez (alakra, anyagra), csak designosabb a fém nyéllel. Ami nem fog kopni- kifényesdni, cserébe alapból csúszósabb a fogása. Viszont a tömeg elosztása kicsivel talán jobb a fém nyél miatt.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#2896) MittuDomain_


MittuDomain_
őstag

Sziasztok!

Ma járkáltam a BG points mall oldalán, és szembe jött ez az élező, mennyire jó ennyiért, vagy inkább felejtsem el teljesen? Nem túl nagy, a felülete 3,5×9,8cm.

A normál ára 6,69, a review-k alapján viszont nem olyan vészes, csak picike.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#2897) hoffman_


hoffman_
nagyúr

sziasztok,

egy fokkal már sikerült jobb eredményt elérnem a Haidu élezőkkel a belépős Fiskars konyhakéseken (a zsebkés még mindig kifog rajtam). viszont ezt végül inkább a japán élezési módszerrel sikerült prezentáljam.

ha jól szűrtem le eddig, azért nagyban eltér a "nyugati" és "japán" kés éle, illetve sokszor a céljuk is. ebben valaki meg tud erősíteni vagy cáfolni, használ valaki japán módszert?

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#2898) petipetya


petipetya
nagyúr

Victorinox Spartan bicskához lehet kapni fából készült fogpiszkálót a benne lévő műanyag helyett? A műanyagot ezernyi helyen látom.

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#2899) Lacerta válasza petipetya (#2898) üzenetére


Lacerta
aktív tag

Egyrészt nem tartós, másrészt nem higiénikus.
Fémet láttam már, ha a műanyag nem tetszik.

(#2900) Lacerta


Lacerta
aktív tag

...Bepróbálkoztam a kizeres srácnál az alin, hogy nem akarna-e nagyobb diszkontot adni a Begleiterre 11.11 alkalmából, mert nagyon szeretnék egyet. :DDD

Azt írta, hogy nagyobb mennyiségnél ad extra kedvezményt, illetve előre lehet hozni a 11.11-et is.

Én nem akarok többet venni, és arra sem vállalkoznék, hogy rendeléseket gyűjtögessek össze, meg a logisztikát és a monetáris managementet intézzem, de arra gondoltam, hogy esetleg, ha van rá igény, megkérdezem, hogy benne volna-e egy afféle mini brand groupbuyban? Esetleg úgy is, hogy nem csak egyféle késre lenne érvényes a kedvezmény?

Mit gondoltok?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.