Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:36:22

LOGOUT.hu

Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26851) Mercutio_ válasza HookR (#26848) üzenetére


Mercutio_
félisten

Engem megvett kilóra :K :C

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#26852) tthom válasza HookR (#26846) üzenetére


tthom
senior tag

(#26846) HookR:

Sajnos még mindig nem tudom, megérkezett az egyik táp, de azzal ugyanúgy nem fér el normálisan, várom a picoPSU-t. Napi használatban van a gép, nem tudom félig összerakni és letesztelni.. Amint meg van, írom ide bele.. Feltéve, ha addig meg nem előz valaki. :)

(#26853) #16939776 válasza HookR (#26848) üzenetére


#16939776
törölt tag

Így tervekben is nagyon jól néz ki szemet gyönyörködtetőek az arányok.

Amin még gondolkozni kellene:
Ilyen kis lábakkal az alsó ventinek nincs légszállítása, oldal irányba fog fújni nem fölfelé, így a borda nem kap számottevő légmozgást.

Az alap lap háta mögötti 3,5 "-os HDD-t hogyan csavarozod be?

A furnér/fa ekkora vastagságban nem túl alaktartó, páratartalom változásra plusz statikus terhelésre vetemedik.

[ Szerkesztve ]

(#26854) Ispy válasza HookR (#26848) üzenetére


Ispy
veterán

Full ezüstbe nagyon király lenne (persze aluból). De ez persze ízlés kérdése.

És én az usb mellé még raknék egy mic+füles csatit.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#26855) tailor74 válasza HookR (#26848) üzenetére


tailor74
őstag

Teljesen ízléses, és alaposan megtervezettnek tűnik...Szerintem vágj bele.. :K

Aminek kerekei, vagy mellei vannak, azzal előbb-utóbb gond lesz.

(#26856) Pista0001 válasza HookR (#26848) üzenetére


Pista0001
addikt

nááájsz!

a kedvenc fa [szóköz] színem a dió, szóval ebbe nem tudok belekötni. nem tudom hogy tervezed elkészíteni, a legpraktikusabb ha alumíniumból elkészíted azokat az elemeket is, majd arra ragasztasz 1 vékony réteg fát. az autók fabetétjei is sokszor így készülnek, még a lakk is vastagabb néha mint a fa maga.

belsőleg a merevlemezek szanaszét szórása nem tetszik csak. a két 3,5-est tenném az alaplap tálca hátoldalára, a 2,5-eseket keresztben az előlap mögé. utóbbiak ugyanúgy lehetnek persze emeletesek, mint a jelenlegi látványterven. ez azért is előnyös, mert minimális módosítással át lehet tervezni 3,5-es hely nélkülire, csak az alaplap tálca mögötti részt kell elhagyni.

(#26857) HookR válasza flashpointer (#26849) üzenetére


HookR
addikt

"A textúra alapján elemekből lesz összeragasztva? Fal+sarkok?"
A tervezőprogram textúraillesztési hiányossága. Mondjuk lehet, hogyha minden tervezett réteget külön lemodelleznék a 'sheet metal' modullal, az jól jelenítené meg. A 'C' alakban körbefutó szendvicsszerkezetben csak hátul, középtájt van folytonossági hiány, ahol a végek átlapolással, kis darabokkal lennének összeragasztva.

"Jól körbe van bástyázva a cpu hűtő , de tudom hogy máshogy nem nagyon lehet."
Kevésbé, mint a v1.2 esetében, és már ott sem volt gond a hűtéssel - #53
Mi több, az azóta eltelt 2 év tapasztalata alapján kifejezetten olyan ventiket akarok, aminek a fordulatszám-tartománya eleve alacsonyról indul, mondjuk olyan 300 körüli RPM-ről. A Thermalright TY-147-re 900-1300 RPM van megadva. Én nem egészen 500-on járatom az idő döntő hányadában és így van egy finom, halk, sajátos, kerepelés szerű hangja.

"A VGA kártya mellett a két 2,5 mi lesz hogy úgy kívánja a meleget? :)
Ja látom, ssd!"

Igen, a 2db 92mm-es helyett 1db 120mm-es ventit betervezve a felszabadult hely adta magát a 2,5"-es meghajtók elhelyezésére. Ez nem is annyira tervezési szempont, mint inkább kínálkozó lehetőség volt. Viszont most, hogy Pista0001 elültette a bogarat a fülembe, meglehet hasznosabbnak bizonyul, mint hittem. Erről bővebben majd lejjebb.

"Nem rossz de elég bonyolult, munkaigényes lesz az tuti. Légyszi majd pontosan számold ki mennyi munkaórát töltöttél vele :D( de már most van egy tippem hogy csak a tervezéssel annyit hogy vehetnél belőle egy prémium bolti házat )"
"Not for the faint-hearted" - ahogy a művelt kínai mondaná. :D

(#26850) zed1983: "A 2 SSD helyére jobb lenne még 1 venti :)"
Épp két kisebbet szándékozom leváltani egy nagyobbra. 2db 120mm-es meg akkora, mint a ház teljes hossza.

(#26853) Duracellm...: "Ilyen kis lábakkal az alsó ventinek nincs légszállítása, oldal irányba fog fújni nem fölfelé, így a borda nem kap számottevő légmozgást."
A terveken jelenleg 9mm magas talpak láthatók. Nyitott vagyok az alternatívákra, mert a formájával nem vagyok teljesen kibékülve. Ami megjelenésben jobban illeszkedne a házhoz, öntapadós. Viszont szempont, hogy oldható (csavar)kötéssel rögzüljön, arra pedig a felleltek közül ezt felelt meg legjobban.

"Az alap lap háta mögötti 3,5 "-os HDD-t hogyan csavarozod be?"
A 3,5"-es meghajtók mindenhol gumigyűrűs csavarral rögzülnek. Az alaplap mögöttinél kettő a HDD oldalán, a ház eleje felé néz, az SSD-k melletti kettő pedig az alaplap felé. Az alaplapi tálcában kulcslyukat formázó rögzítési pontokkal.

"A furnér/fa ekkora vastagságban nem túl alaktartó, páratartalom változásra plusz statikus terhelésre vetemedik."
Találtam itt helyben dekoratív furnérral foglalkozó kereskedést, amit többek között bútorok restaurálásához használnak. Ezek ~0,6-0,7mm körüli vastagságúak, ezért az összeragasztott szendvicsszerkezet az alábbi rétegrend szerint tevődne össze:
- 4 réteg furnér a külső oldalon, 3mm körüli tervezett vastagságban. Szomszédos rétegek merőleges száliránnyal.
- 2mm vastag alu lemez.
- 2 réteg furnér a belső oldalon, 1,5mm körüli tervezett vastagságban. Szomszédos rétegek merőleges száliránnyal.
Bár még nincs vele gyakorlati tapasztalatom, meglepne, ha a köztes 2 mm-es lemezzel ne lenne stabil. :)

(#26854) Ispy: "Full ezüstbe nagyon király lenne (persze aluból). De ez persze ízlés kérdése."
Akkor az valami olyasmi lenne, mint a v5-ös - [link]
Tulajdonképpen furnér helyett alu lemezből is lehet több réteget összeragasztani, ám akkor dekorbetétek (fent a perforált lemez körül, illetve hátul a Mini-Fit csatinál / billenőkapcsolónál) érvényesüléséhez eltérő színt érdemes választani.

"És én az usb mellé még raknék egy mic+füles csatit."
Éppenséggel még egy sorban ki lehet alakítani jack dugókat, LED-eket is (akkor már esetleg az USB csatikat is elforgatni 90 fokkal), de egyrészt sokkal zsúfoltabb hatást keltene, másrészt nekem igazából nincs rá szükségem. Mikrofonnak és fejhallgatónak csatlakozó van a hangfalamon, USB csati / kártyaolvasó meg a monitoron. De lényeg hogy igen, szükség esetén megoldható.

(#26856) Pista0001: "...a legpraktikusabb ha alumíniumból elkészíted azokat az elemeket is, majd arra ragasztasz 1 vékony réteg fát. az autók fabetétjei is sokszor így készülnek, még a lakk is vastagabb néha mint a fa maga."
Igen, részben onnan is jött az ötlet - M-B F800 Concept

"a két 3,5-est tenném az alaplap tálca hátoldalára, a 2,5-eseket keresztben az előlap mögé."
Igen, ez határozottan megfontolandó ötlet. A v1.2-nél még elvetettem a lehetőségét a szűk hely és az alaptartó idomok problémás mivolta okán, itt meg már eszembe sem jutott, holott az alaplaptálcával és a 20mm-es hossztöbblettel már egészen más a helyzet. Az alaplaptálca is mehetne egyenesen, nem kellene annyit hajtogatni, az előlap mögé meg talán 3db 2,5"-es meghajtó is elférne egymásra rétegezve egy tartókeretben. De ami talán ennél is fontosabb, hogy opcionálisan lehetne helyettük nagyobb méretű paneltápot is tenni az előlap mögé (A hátlapon még pont elfér az LR1106, de mondjuk a HDPLEX 250W-osa már nem), amit közvetlen alatta a venti szellőztetne. 2,5"-es meghajtónak meg továbbra is lenne hely az alsó ventilátor mögött.
Illetve hátrányként megemlítendő, hogy ez esetben a Mini-Fit csatinak és a billenőkapcsolónak trükkösebb helyet találni, de talán megoldható, még meg kell vizsgálnom a lehetőséget.

"ez azért is előnyös, mert minimális módosítással át lehet tervezni 3,5-es hely nélkülire, csak az alaplap tálca mögötti részt kell elhagyni."
Azzal az a bajom, hogy nem akarok 120mm-esnél kisebb ventilátort.
Bár ez esetben a 3,5"-es meghajtót nélkülöző változat minimális szélesítéssel alkalmas lenne teljes magas, rövid nyákos dVGA fogadására.

Amúgy a dekoratív furnérok között az európai dió-n kívül esélyes lehet még annak helyettesítője a mutenye (talán egy fokkal még szebb is, mint a dió), a teak, a bambusz, vagy ahhoz hasonló rétegelt, mint amit például Audi belsőkben is látni - [link]. Legalábbis eddig ezekre szűkítettem le a kört a kereskedésben fellelhető választékból.

zed1983, Mercutio_, Duracellm..., tailor74, Pista0001: :R

[ Szerkesztve ]

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#26858) Mercutio_ válasza HookR (#26857) üzenetére


Mercutio_
félisten

Hasonló bambusz van a bambusz-tejüveg-bambusz kombinációjú tolóajtónkban ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#26859) AxBattler válasza HookR (#26848) üzenetére


AxBattler
félisten

Szép, és minden felmerülő kérdésemre választ adtál másnak, kivéve...

"Pöttöm gép + NAS helyett marad az eredeti koncepció, hisz a 3,5"-es merevlemezt le lehet állítani x perc elteltével, így az továbbra is szolgálhatna hosszú távú tárolóként..."

Hasonló koncepcióban gondolkodom én is, ezt hogyan lehet megoldani?

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26860) Mercutio_ válasza AxBattler (#26859) üzenetére


Mercutio_
félisten

Windows energiagazdálkodás, persze csak azt amin nincs rendszer (kivéve hibernálás)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#26861) AxBattler válasza Mercutio_ (#26860) üzenetére


AxBattler
félisten

Ja, tényleg. A legegyszerűbb megoldás a legjobb. :B

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26862) Pista0001 válasza HookR (#26857) üzenetére


Pista0001
addikt

Ha építenék, nagyobban gondolkodnék a meglevő 7870 miatt. A hossz kb 11 hüvelyk, a szélesség fekvő alaplap dupla pci hellyel, a magasság 3,5-es vinyó, alaplap+pci kártya. A felső része kb ugyanaz lenne mint az aláírásomban levő gépben, csak hosszabb a nagyobb vga miatt. A nagyobb változás alul lenne, ott csak 2 db 3,5-es vinyó lenne hosszában, egymás mellett, a ház eleje felé eltolva, csatlakozókkal előre. Mögöttük keresztben egymás felett 3 db 2,5-es meghajtó. Az alsó részen két oldalt és hátul rácsok, felül hátul 2 db 80-as venti a már bevált recept szerint a mini Ninja-val. Kis terheléshez bőven elég, ha csak prociterhelés van akkor is elég csendes, játék közben meg... ;]

(#26863) chesterboy


chesterboy
aktív tag

Openelec is elküldi a meghajtókat aludni?

(#26864) #16939776 válasza HookR (#26857) üzenetére


#16939776
törölt tag

Ezzel a 9mm-el kb.: 34cm2 keresztmetszet van a levegőnek beáramlani ami kb.: 1/3-a a 120mm-es venti hasznos felületének.

a.: Hátulra alacsonyabb, előre magasabb lábat is tehetsz, pár fokos szög az asztal síkjával elvonja a tekintetet a lábakról.(próbáld ki a modelleden)

b.: Csinálsz egy szűkítőt belülre ami a borda venti felőli végére tereli át a 120mm-es venti légáramát.

c.: Nagyobbik oldalára fordítod/elfekteted a házat.

Az öntapadós láb idővel elvándorolhat a ház alján, ha nem csinálsz marást ami az oldal irányú elmozdulást meggátolja. Elég ha az egyik kábel húzza valamelyik irányba és elcsúszik lassan...

Én köszönöm a válaszokat. :K

(#26865) flashpointer válasza #16939776 (#26864) üzenetére


flashpointer
őstag

Önmagában hogy mekkora a keresztmetszet nem jelent semmit.
Biztosan nem max fordulaton fog járni a venti de még azon sem lenne számottevő a romlás, ilyen min/fele fordulaton meg kb kimutathatatlan (de még a szélzaj is amit okoz)

Viszont a kábelek elég sokat elfoglalhatnak még és az nem került bele.
PL a négy sata kábel pont elég sok helyet kitakar a picotáppal. Lehet majd egyedi méretű kábelt is gyártani nem csak házat : )

Amúgy szerintem nem lenn nagyobb a ház ha egy teljes magas rövid kártya kerülne bele, pl gtx 970, 2x 2,5 hellyel, annyi magasítás elég is neki amit az alaplappal párhuzamosan lévő winchester elhagyásával nyersz, ha jól látom a lap háta felett az egy paneltáp , egy kicsit nagyobbra kell cserélni és kész is.
Engem inkább a megkötés zavarna hogy ha kiépítetted egy alaplapi elrendezésre akkor ott már nem tudsz cserélni max ugyanolyanra mert máshol van a cpu, a sata,táp stb foglalatok.

Mostanában az jutott eszembe hogyan lehetne ilyen apple mac-szerű hűtést összehozni itx méretben az előbb említett kártyával, mert kellően nagy borda esetén idle mehetne passzívan (persze nem 100 fokon mint az alma) , ha meg kell a kakaó akkor egy 12-es venti alulról dolgozik és annyi, semmi nem lógna az áramlás útjába így a szélzaj is minimális lehet.
Csak pont nem ideális helyen van a vga kártya oldalán a borda, meg kellene fordítani hogy egy oldalra essen a cpu-val. olyan kábel meg nagyon van. Persze akkor meg a VGA csatlakozót kell megoldani hogy ne a gép elejére menjen.

[ Szerkesztve ]

(#26866) #16939776 válasza flashpointer (#26865) üzenetére


#16939776
törölt tag

Az volt az eredeti észrevételem, hogy pont nem a fölötte lévő bordát fogja fújni a venti, ha le van terhelve a szívó oldala azzal a kis keresztmetszettel. Ez kis fordulatnál is érvényes.[link]
Másrészt "leheléssel" nem lehet ilyen pici és sűrű bordáról elvinni 50W hőt, kell az irányított légáram.

Lehet ilyen kialakítású hűtő agregátokat kapni: [link] Az árakon nem kell megijedni.

VGA-n az összes kétlábú thru-hole alkatrész-t át lehet rakni a GPU-val átellenes oldalra, a tápcsatlakozót, fixen be lehet kötni, nem lehetetlen megoldani kommersz alkatrészekből.

Nekem is hasonlón jár az agyam, de ahhoz az ATX szabványt át kellene gondolni.

Lennének hosszába szellőző passzív ATX tápok, és ITX-nél egy szlottal szélesebb házak, amiben elfér egy oldal irányban terjedelmesebb de csak 110-120mm magas toronyhűtő is.
Simán lehetne ilyesmi kialakítású de 3 slotos VGA-kat használni.(két slot szellőrács+1 slot csatlakozók, magasabb bordával)
Szintén cső szerű kialakítással és 1db ventilátorral a ház elején/alján.
A kábelezésre is van ötletem, tök felesleges kábeltengeren 5 és 3,3V-ot bevinni, elég lenne a +12V/GND. Az alaplap simán meg tudná oldani magának azt az 5v@2-3A-t, és 3,3V@1A-t DCDC-vel, ebből a 2db 2,5"-os meghajtó is eléldegélne.
Olcsóbb, jobb hatásfokú tápokat lehetne készíteni, ami csak 5Vst-by és +12V kellene szolgáltatnia...

[ Szerkesztve ]

(#26867) flashpointer válasza #16939776 (#26866) üzenetére


flashpointer
őstag

Addig oké, de vitatkozni szeretnék azzal hogy hogy kicsi a szívókeresztmetszet.Nem az, így nem fogja leterhelni jelentősen (illetve nem AZ fogja leterhelni, hanem hogy az áramlat fele egyből nekiütközik a bordának, a másik fele másnak , meg össze-vissza fog ott kavarogni minden.

De emellett a többi meglátás teljesen pontos, így rávezetni a bordára messze nem lesz olyan hatékony mint a gyári a terelőburkolattal a sokkal kisebb ventivel.

A VGA forrasztást szerintem elvethetjük mint megoldást, főleg hogy a nagyrészt SMT-vel van megoldva.
Amit leírtál az tök jó, de mivel nem várható hogy elképzelhető időn belül ilyen lesz/házilag megvalósítható így ezt a megoldást ki is hagynám :)

Viszont a régi shuttle gépeken elég könnyen meg lehetett volna oldani mivel a hagyományos elrendezéssel ellentétes oldalon van a PCIe sín

Csak sajnos a maiak már nem ilyenek.
Esetleg ilyen módon, a bordákat oda kell képzelni, csak a hőcsövek vannak jelölve .

[ Szerkesztve ]

(#26868) #16939776 válasza flashpointer (#26867) üzenetére


#16939776
törölt tag

Beszéljük rá HookR-t hogy rakja vissza a pörgettyűt a VGA-ra, hogy működjön az a borda amit, amúgy is ahhoz terveztek?

A VGA forrasztást szerintem elvethetjük mint megoldást, főleg hogy a nagyrészt SMT-vel van megoldva.

Csak a lyuk szerelt alkatrészek pl.: Kondenzátorok/tápcsatlakozók vannak útjában, annak hogy egy ilyen bordára rá lehessen tapasztani a GPU-t. itt például az induktivitások is ilyenek:[link]

Az az én agymenésem, idővel valaki úgy is megcsinálja.

Az "paint-es" megoldásra én is gondoltam, de nem mertem felvetni, mert szélesebb ház kellene hozzá, és az súlyos litereket jelentene :)

[ Szerkesztve ]

(#26869) Seep


Seep
senior tag

Z77E-itx tulajok, mitol van az hogy miota visszaraktam a gepet a Corsair 250d-be, a proci mindig max frekvencian mukodik es a H60 pumpaja is max fordulaton megy? BIOS-ban be van allitva az enable power management. Idaig szpen visszaesett a fordulat es a frekvencia is idleben. :P

(#26870) #16939776 válasza Seep (#26869) üzenetére


#16939776
törölt tag

Memóriákat vagy cpu-t kivetted?

(#26871) Seep válasza #16939776 (#26870) üzenetére


Seep
senior tag

A procit nem, a ramokat igen.

(#26872) #16939776 válasza Seep (#26871) üzenetére


#16939776
törölt tag

Vedd ki az elemet, Bios-reset és állíts be mindent újra.
legrosszabb esetben 10 perc az életedből, de megéri megpróbálni.

(#26873) lazydog


lazydog
addikt

Találkozott már valaki B95-ITX lappal?

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#26874) AxBattler válasza lazydog (#26873) üzenetére


AxBattler
félisten

Nem, csak az Asrock-tól láttam egy microATX-et: B95M-DGS

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26875) #16939776 válasza lazydog (#26873) üzenetére


#16939776
törölt tag

Utolsó információim szerint ezek a variánsok vannak:H81 B85 Q85 Q87 H87 Z87 H97 Z97

(#26874) AxBattler: ami B85-ös:[link]

[ Szerkesztve ]

(#26876) flashpointer válasza #16939776 (#26868) üzenetére


flashpointer
őstag

Csak max javaslatokat teszek senkit nem beszélek rá senkit semmire :)
De szerintem a projekt littlebigből ki lett hozva amit ki lehet, ez is kb ugyanaz, így már nem érné meg annyi időt beleölni. Inkább akkor már valami ötletesebb/érdekesebb, pl vízzel is el lehetne rugaszkodni a klasszikus megoldásoktól ITX méretben.

[ Szerkesztve ]

(#26877) lazydog válasza #16939776 (#26875) üzenetére


lazydog
addikt

Tényleg, kösz. Mekkora huncutság ez az ASRock B95 név.
Lehet hogy nem is lesz igazi B95?

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#26878) Pete55555 válasza lazydog (#26877) üzenetére


Pete55555
addikt

Biztos, hogy nem lesz.

...Szeretem leracsniztatni...

(#26879) AxBattler válasza #16939776 (#26875) üzenetére


AxBattler
félisten

Jogos, és a H91M-PLUS-szal is eljátszották ugyanezt.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26880) HookR válasza #16939776 (#26864) üzenetére


HookR
addikt

"Ezzel a 9mm-el kb.: 34cm2 keresztmetszet van a levegőnek beáramlani ami kb.: 1/3-a a 120mm-es venti hasznos felületének."
Ha jó emlékszem, az általam alkalmazott perforált lemez ~50% körüli szabad szellőző keresztmetszettel bír.

"b.: Csinálsz egy szűkítőt belülre ami a borda venti felőli végére tereli át a 120mm-es venti légáramát."
Terelőidom készítésétől nem zárkózom el, amennyiben szükségesnek bizonyul.

"c.: Nagyobbik oldalára fordítod/elfekteted a házat."
Nem opció, mert pont fekvőről váltanék álló kialakításra.

=======================================================

(#26865) flashpointer: "Viszont a kábelek elég sokat elfoglalhatnak még és az nem került bele.
PL a négy sata kábel pont elég sok helyet kitakar a picotáppal. Lehet majd egyedi méretű kábelt is gyártani nem csak házat : )"

- Tápkábel esetén amúgy is egyedit kell készíteni, ez nem gond.
- SATA kábel sokféle méretben létezik. Ennél a háznál értelmet nyerhetne a 10cm-es példány. :) Az alaplap mögé rögzített meghajtók csatlakozói felül vannak, csakúgy, mint a jelenlegi alaplapomon.
- Hogy mennyit takarnak ki kábelek az áramlási keresztmetszetből, az alapvetően kábelkötegelés / elrendezés kérdése.
- Szemfülesek kiszúrhatták a függőlegesen rögzített SSD-k alatt az alaplapi tálcán lévő nyílást. Az is az alaplapi tálca és az alaplap nyákja közötti kábelvezetést (alsó 2,5"-es meghajtók; a DA-2 belső tápkábelezése; esetleg az alsó ventié is) hivatott elősegíteni.
- Az alsó venti és a dVGA hűtőbordája közé biztos nem kerül kábel.

"Amúgy szerintem nem lenn nagyobb a ház ha egy teljes magas rövid kártya kerülne bele, pl gtx 970, 2x 2,5 hellyel, annyi magasítás elég is neki amit az alaplappal párhuzamosan lévő winchester elhagyásával nyersz"
A 3,5"-es merevlemez elhagyásával ~30mm-t lehet nyerni. A low-profile és a teljes magas dVGA nyákjának magasságkülönbsége 42mm. Minimum 1cm-rel mindenképp növelni kellene a ház szélességét. 2cm-rel növelve pedig az alsó 120mm-es ventit 140mm-esre lehet cserélni.

"Engem inkább a megkötés zavarna hogy ha kiépítetted egy alaplapi elrendezésre akkor ott már nem tudsz cserélni max ugyanolyanra mert máshol van a cpu, a sata, táp stb foglalatok."
Nem gond. A különböző alaplapi elrendezéseket természetesen eddig is figyelembe vettem a kábelek szükséges hosszúnak meghatározásakor. Például legutóbb a v7-be szánt, egyedileg készített I/O panelnél (tulajdonképp jelenleg ez az egyetlen elkészült, kézzelfogható alkatrész a házból :D ).

"Mostanában az jutott eszembe hogyan lehetne ilyen apple mac-szerű hűtést összehozni itx méretben az előbb említett kártyával, mert kellően nagy borda esetén idle mehetne passzívan (persze nem 100 fokon mint az alma) , ha meg kell a kakaó akkor egy 12-es venti alulról dolgozik és annyi, semmi nem lógna az áramlás útjába így a szélzaj is minimális lehet.
Csak pont nem ideális helyen van a vga kártya oldalán a borda, meg kellene fordítani hogy egy oldalra essen a cpu-val. olyan kábel meg nagyon van. Persze akkor meg a VGA csatlakozót kell megoldani hogy ne a gép elejére menjen."

Nem kötelező a CPU és a dVGA hűtőjének azonos légcsatornában lennie. Az egyetlen kritérium, hogy a venti fedje le mindkettő keresztmetszetét. Szakadj el az egyedi alkatrészekből építkező rágott alma koncepciótól, s inkább párhuzamos rétegekben helyezd el az alkatrészeket. Ha például hengeres testben gondolkozol, akkor vedd figyelembe, hogy a mini-ITX alaplap szélesebb, mint a mögé rövid, flexibilis riser-card-dal 270 fokban befordított dVGA. Azaz az alaplap mehet a kör legszélesebb részére, kvázi az átmérőre, míg a dVGA a kör egy vele párhuzamos rövidebb húrjára. Ugyanígy a merevlemezek egy-egy másik, kisebb húrra.

=======================================================

(#26867) flashpointer: " így rávezetni a bordára messze nem lesz olyan hatékony mint a gyári a terelőburkolattal a sokkal kisebb ventivel."
Így igaz. Viszont attól, hogy kevésbé hatékony, mint légterelővel, még bőven lehet megfelelő.

Rögtönöztem egy gyorstesztet a v1.2-vel.
(A) Visszaraktam a gyári ventiket a műanyag burkolattal: GPU 32°C alapból, venti fordulata 39%-on és ez lett a leghangosabb a rendszerben (alig vártam, hogy visszarakjam a 92mm-eseket. :) ).
Szőrös fánk v1.15.1 GPU Stress Test, alap beállításokkal. 15percig ment 62°C-on tetőzve, 44%-os venti fordulatszámmal (ez sajnos nem adott vissza pontos RPM-et, de az most mindegy is).

(Itt tudni kell, hogy a 92mm-es ventik is a CPU hőmérséklete alapján vezéreltek, s mivel az lényegében malmozik Furmark alatt, ezért manuálisan állítottam a fordulatszámot.)
(B) 2db 92mm-es ventivel: GPU 28°C alapból ~500RPM-nél(32%), 15perc Furmark után 78°C-on tetőzött. ~1100RPM-nél(50%) 20percnél 63°C-ra csökkent. ~1380RPM-nél(75%) 28percnél 54°C. ~1630RPM-nél(85% - Gigabyte ET6 nem elég kifinomult program, nem sikerült feljebb álltani) 35percnél 50°C.

(C) 1db, a ház eleje felé lévő 92mm-es ventit járatva: ~500RPM-nél(32%) 9percnél 92°C-on inkább nem reszkíroztam, növeltem a venti fordulatszámát, mert bár már laposodott a görbe, lassan még araszolt volna följebb. ~1100RPM-nél(50%) 15percnél 73°C. ~1380RPM-nél(75%) 23percnél 64°C. ~1630RPM-nél(85%) 29percnél 61°C.

Látható, hogy már a 2db 92mm-es ventis felállás is kevésbé hatékony, mint a légterelős gyári megoldás, ám az is bőven kielégítő. És ami számomra fontosabb, alacsonyabb fordulatszám-tartományban lényegesen csendesebb a gyáriaknál, illetve magasabb RPM-nél is jobban tolerálható az általuk keltett szélzaj.

1db, a ház eleje felé eső, a bordát csak részlegesen lefedő 92mm-es ventivel 50%-on 10°C-kal, azaz látványosan rosszabb eredmény jött ki (ami persze még mindig elfogadható üzemi hőmérséklet). A problémát valóban megoldaná egy terelőburkolat, vagy magának a dVGA bordájának a HIS 7750 LP-énél kedvezőbb kialakítása.

=======================================================

(#26868) Duracellm...: "Beszéljük rá HookR-t hogy rakja vissza a pörgettyűt a VGA-ra, hogy működjön az a borda amit, amúgy is ahhoz terveztek?"
Erősen kétlem, hogy rá lehetne beszélni. :)

=======================================================

(#26876) flashpointer: "De szerintem a projekt littlebigből ki lett hozva amit ki lehet, ez is kb ugyanaz, így már nem érné meg annyi időt beleölni."
Valóban inkább evolúció, mintsem revolúció, s az efféle becsípődésnek jellemzően nem gazdasági szempontok képzik a táptalaját. :)

=======================================================

[ Szerkesztve ]

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#26881) HookR válasza HookR (#26880) üzenetére


HookR
addikt

- "(B) 2db 92mm-es ventivel: GPU 28°C alapból ~500RPM-nél(32%)"
- "(C) 1db, a ház eleje felé lévő 92mm-es ventit járatva: ~500RPM-nél(32%)"

Párdon, a 92mm-es venti 700RPM-en pörög 32%-on. Az 500RPM az a TY-147.

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#26882) #16939776 válasza flashpointer (#26876) üzenetére


#16939776
törölt tag

Azért írtam többes számban mert én is azt "javasolnám" hogy tartsa meg a vga gyári kialakítását. ;)

Klasszikus megoldásokból is lehet használhatót alkotni, ekkora méretben én nem vesződnék a vízzel. :N
Egy 100-120 ezres "közepes" konfigra(CPU+VGA+RAM) meg nem éri meg méregszer ennyit költeni egykörös vízre.
Az összes nagy teljesítményű VGA+táp cicereg, így nem szeretnék néma csendes hűtésű gépet sem.
Ha újra vizes kalandot keresnék, akkor két körre CPU/VGA bontanám a rendszert mert a VGA 43 C°-os 40C°-osa vízzel, de a modern CPU jobban szereti a szoba-hőmérsékletű közeget.
Ezért 20-25L alatti házak kizárva :) Értelmes megoldást még nem láttam erre itx házban de még Matx-ben sem túl gyakori.

(#26883) #16939776 válasza HookR (#26880) üzenetére


#16939776
törölt tag

Egy rögtönzött kartonpapír+ragasztószalag terelő fordulatszám/hőmérséklet adataival kiegészítve meg lenne, hogy érdemes-e tovább gondolni, vagy jó úgy ahogy van. :R

(#26884) Seep válasza #16939776 (#26872) üzenetére


Seep
senior tag

A BIOS reszet nem segitett, viszont rajottem hogy az Asrock AXTU progi okozta a hibat. Atalitotta a windows power managementben a CPU min power-t: 100 ra. na ezt visszavettem 1 re. Igy mar jo.

(#26885) tthom


tthom
senior tag

Egy gyors kérdés.

Vettem egy Q1900B-ITX-et, de memóriám még nincs bele. Vajon teljesítményben mennyit számít, ha párban van, minthogy egyedül egy modul..?

(#26886) Archttila


Archttila
veterán
LOGOUT blog (1)

OC3D SilverStone Sugo SG13B Review

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#26887) tthom


tthom
senior tag

Na, meghozta a postás pár percre a picoPSUt, meg a USB - audio DIY panelt, lehet szerelni majd végre. :)
Lassan lesznek mm-es eredmények az IX-03B + emeletről.

(#26888) bandi20 válasza Archttila (#26886) üzenetére


bandi20
aktív tag

En a heten rendeltem meg a másik verzióját! Ez gyűjti a port nagyon! Remelem jövő heten megjön!

bandi

(#26889) AxBattler válasza Archttila (#26886) üzenetére


AxBattler
félisten

Oké, hogy ATX tápot fogad, de egy 1000W-os példányt beletenni... idióták. Persze egy 140mm-es ventit már luxus lett volna belepróbálni. :(((

Az első rács sokkal szelősebbnek tűnik, mint az előzeteseken, de tuti kell még a ventire egy porszűrő is.

Techspot SG13 review
Na, ez már értelmesebb build.

Igazából csak egy bajom van ezzel a házzal: ha már kiiktatták az ODD-t, több meghajtóhelyet is kialakíthattak volna, még egy 3.5-ös igazán beleférhetne.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26890) Pete55555 válasza AxBattler (#26889) üzenetére


Pete55555
addikt

Persze, hogy nem tettek bele ventit, mert a szaros 1000W-os táp, plusz a kábelei miatt "nem fért el"
:W

Az általad linkelt teszt tényleg sokkal korrektebb. :R

(#26891) kisgyerek85
Házat nem tudom, nézz utána.
Viszont az SSD nem ajánlott. Crucial, vagy HyperXFURY inkább.

[ Szerkesztve ]

...Szeretem leracsniztatni...

(#26891) kisgyerek85


kisgyerek85
senior tag

Sziasztok!

Össze szeretnénk rakni egy kis gépet, ami általános (böngészés, office, stb) dolgokra lenne használva.
Amiket kinéztünk:
Ház: [link]
Alaplap/proci: [link]
SSD: [link]
Memória: [link]

Más egyébre ha jól gondolom nincs szükségem? Gondolom a ház táppal együtt érkezik.?
Vélemény az egészre?

[ Szerkesztve ]

(#26892) HookR válasza #16939776 (#26883) üzenetére


HookR
addikt

Kipróbálom, ám ehhez egy kis türelmet kérek.

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#26893) Archttila válasza AxBattler (#26889) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog (1)

Igen nekem is ez a legnagyobb bajom vele, hogy csak az egyik WD RED-nek lenne hely.
Talan a sors akarata ez, es lassan tenyleg be kell szereznem egy 4 lemezes NAS-t :D

#26888 bandi20

Egy velosebb elmenybeszamolora szamithatunk igaz? :)

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#26894) AxBattler válasza Archttila (#26893) üzenetére


AxBattler
félisten

Jah, én is többlemezes külső tárolón (nem NAS!) gondolkodtam, de a normális USB3-as példányok 30-40k-tól kezdődnek, szóval akkor inkább veszek egy tuti HTPC-házat, vagy valami mITX LianLi-t.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26895) AxBattler válasza AxBattler (#26894) üzenetére


AxBattler
félisten

Illetve két meghajtós változatok már 25k-környékén is jók lehetnének, de nem tudom, hogy megéri-e...
RAIDSONIC IB-RD3662U3S

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26896) #16939776 válasza AxBattler (#26895) üzenetére


#16939776
törölt tag

Nézd meg mekkora + térfogatot jelent az asztalon kirakva a + doboz, és mennyi + térfogatot emésztene fel, ha a két meghajtó miatt kellene nagyobb házat/tápot venni.
Amit linkeltél abban a venti ellenére megfőhet a HDD, semmi értékelhető szellőző nyállás nincs rajta:[link]

UI.: Meggondolnám hogy 20-40-60K összértékű meghajtókat milyen cuccra/tápra bízom rá.

[ Szerkesztve ]

(#26897) AxBattler válasza #16939776 (#26896) üzenetére


AxBattler
félisten

Tudnál akkor linkelni egy megbízható, 2-3 rekeszes, 3.5-ös, usb3-as csatival rendelkező külső meghajtót?

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26898) #16939776 válasza AxBattler (#26897) üzenetére


#16939776
törölt tag

[link]

Ez ár érték arányban az egyik legjobb "csak" ~100k. Vannak ennél komolyabb felépítésű 2 lemezesek is de az már 1,5..1.8-ös szorzó van ehhez képest árban.
Csak usb-s-böl Ebay-on találtam 90K körül jót az is 4 lemezes.
Még HP microserver-t N**L érdemes megnézni az használtan, üresen, elég jó áron szokott lenni, bár nem hinném hogy tud usb-n kommunikálni másik géppel.

[ Szerkesztve ]

(#26899) shteer válasza #16939776 (#26765) üzenetére


shteer
titán

tehát ez a lógó motoros teherbírás minden SSO2-esre igaz

..szerintem jónak tűnik

(#26900) #16939776 válasza shteer (#26899) üzenetére


#16939776
törölt tag

igen.

Azóta nem hallottam csapágykopásra utaló hangokat, a fractal designe silent fan két hét alatt "elvérzett".

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.