Új hozzászólás Aktív témák

• HookR

addikt

válasz #16939776 #26864 üzenetére

"Ezzel a 9mm-el kb.: 34cm2 keresztmetszet van a levegőnek beáramlani ami kb.: 1/3-a a 120mm-es venti hasznos felületének."
    Ha jó emlékszem, az általam alkalmazott perforált lemez ~50% körüli szabad szellőző keresztmetszettel bír.

"b.: Csinálsz egy szűkítőt belülre ami a borda venti felőli végére tereli át a 120mm-es venti légáramát."
    Terelőidom készítésétől nem zárkózom el, amennyiben szükségesnek bizonyul.

"c.: Nagyobbik oldalára fordítod/elfekteted a házat."
    Nem opció, mert pont fekvőről váltanék álló kialakításra.

=======================================================

(#26865) flashpointer: "Viszont a kábelek elég sokat elfoglalhatnak még és az nem került bele.
    PL a négy sata kábel pont elég sok helyet kitakar a picotáppal. Lehet majd egyedi méretű kábelt is gyártani nem csak házat : )"

- Tápkábel esetén amúgy is egyedit kell készíteni, ez nem gond.
    - SATA kábel sokféle méretben létezik. Ennél a háznál értelmet nyerhetne a 10cm-es példány. :) Az alaplap mögé rögzített meghajtók csatlakozói felül vannak, csakúgy, mint a jelenlegi alaplapomon.
    - Hogy mennyit takarnak ki kábelek az áramlási keresztmetszetből, az alapvetően kábelkötegelés / elrendezés kérdése.
    - Szemfülesek kiszúrhatták a függőlegesen rögzített SSD-k alatt az alaplapi tálcán lévő nyílást. Az is az alaplapi tálca és az alaplap nyákja közötti kábelvezetést (alsó 2,5"-es meghajtók; a DA-2 belső tápkábelezése; esetleg az alsó ventié is) hivatott elősegíteni.
    - Az alsó venti és a dVGA hűtőbordája közé biztos nem kerül kábel.

"Amúgy szerintem nem lenn nagyobb a ház ha egy teljes magas rövid kártya kerülne bele, pl gtx 970, 2x 2,5 hellyel, annyi magasítás elég is neki amit az alaplappal párhuzamosan lévő winchester elhagyásával nyersz"
    A 3,5"-es merevlemez elhagyásával ~30mm-t lehet nyerni. A low-profile és a teljes magas dVGA nyákjának magasságkülönbsége 42mm. Minimum 1cm-rel mindenképp növelni kellene a ház szélességét. 2cm-rel növelve pedig az alsó 120mm-es ventit 140mm-esre lehet cserélni.

"Engem inkább a megkötés zavarna hogy ha kiépítetted egy alaplapi elrendezésre akkor ott már nem tudsz cserélni max ugyanolyanra mert máshol van a cpu, a sata, táp stb foglalatok."
    Nem gond. A különböző alaplapi elrendezéseket természetesen eddig is figyelembe vettem a kábelek szükséges hosszúnak meghatározásakor. Például legutóbb a v7-be szánt, egyedileg készített I/O panelnél (tulajdonképp jelenleg ez az egyetlen elkészült, kézzelfogható alkatrész a házból :D ).

"Mostanában az jutott eszembe hogyan lehetne ilyen apple mac-szerű hűtést összehozni itx méretben az előbb említett kártyával, mert kellően nagy borda esetén idle mehetne passzívan (persze nem 100 fokon mint az alma) , ha meg kell a kakaó akkor egy 12-es venti alulról dolgozik és annyi, semmi nem lógna az áramlás útjába így a szélzaj is minimális lehet.
    Csak pont nem ideális helyen van a vga kártya oldalán a borda, meg kellene fordítani hogy egy oldalra essen a cpu-val. olyan kábel meg nagyon van. Persze akkor meg a VGA csatlakozót kell megoldani hogy ne a gép elejére menjen."

Nem kötelező a CPU és a dVGA hűtőjének azonos légcsatornában lennie. Az egyetlen kritérium, hogy a venti fedje le mindkettő keresztmetszetét. Szakadj el az egyedi alkatrészekből építkező rágott alma koncepciótól, s inkább párhuzamos rétegekben helyezd el az alkatrészeket. Ha például hengeres testben gondolkozol, akkor vedd figyelembe, hogy a mini-ITX alaplap szélesebb, mint a mögé rövid, flexibilis riser-card-dal 270 fokban befordított dVGA. Azaz az alaplap mehet a kör legszélesebb részére, kvázi az átmérőre, míg a dVGA a kör egy vele párhuzamos rövidebb húrjára. Ugyanígy a merevlemezek egy-egy másik, kisebb húrra.

(#26867) flashpointer: " így rávezetni a bordára messze nem lesz olyan hatékony mint a gyári a terelőburkolattal a sokkal kisebb ventivel."
    Így igaz. Viszont attól, hogy kevésbé hatékony, mint légterelővel, még bőven lehet megfelelő.

Rögtönöztem egy gyorstesztet a v1.2-vel.
    (A) Visszaraktam a gyári ventiket a műanyag burkolattal: GPU 32°C alapból, venti fordulata 39%-on és ez lett a leghangosabb a rendszerben (alig vártam, hogy visszarakjam a 92mm-eseket. :) ).
    Szőrös fánk v1.15.1 GPU Stress Test, alap beállításokkal. 15percig ment 62°C-on tetőzve, 44%-os venti fordulatszámmal (ez sajnos nem adott vissza pontos RPM-et, de az most mindegy is).

(Itt tudni kell, hogy a 92mm-es ventik is a CPU hőmérséklete alapján vezéreltek, s mivel az lényegében malmozik Furmark alatt, ezért manuálisan állítottam a fordulatszámot.)
    (B) 2db 92mm-es ventivel: GPU 28°C alapból ~500RPM-nél(32%), 15perc Furmark után 78°C-on tetőzött. ~1100RPM-nél(50%) 20percnél 63°C-ra csökkent. ~1380RPM-nél(75%) 28percnél 54°C. ~1630RPM-nél(85% - Gigabyte ET6 nem elég kifinomult program, nem sikerült feljebb álltani) 35percnél 50°C.

(C) 1db, a ház eleje felé lévő 92mm-es ventit járatva: ~500RPM-nél(32%) 9percnél 92°C-on inkább nem reszkíroztam, növeltem a venti fordulatszámát, mert bár már laposodott a görbe, lassan még araszolt volna följebb. ~1100RPM-nél(50%) 15percnél 73°C. ~1380RPM-nél(75%) 23percnél 64°C. ~1630RPM-nél(85%) 29percnél 61°C.

Látható, hogy már a 2db 92mm-es ventis felállás is kevésbé hatékony, mint a légterelős gyári megoldás, ám az is bőven kielégítő. És ami számomra fontosabb, alacsonyabb fordulatszám-tartományban lényegesen csendesebb a gyáriaknál, illetve magasabb RPM-nél is jobban tolerálható az általuk keltett szélzaj.

1db, a ház eleje felé eső, a bordát csak részlegesen lefedő 92mm-es ventivel 50%-on 10°C-kal, azaz látványosan rosszabb eredmény jött ki (ami persze még mindig elfogadható üzemi hőmérséklet). A problémát valóban megoldaná egy terelőburkolat, vagy magának a dVGA bordájának a HIS 7750 LP-énél kedvezőbb kialakítása.

(#26868) Duracellm...: "Beszéljük rá HookR-t hogy rakja vissza a pörgettyűt a VGA-ra, hogy működjön az a borda amit, amúgy is ahhoz terveztek?"
    Erősen kétlem, hogy rá lehetne beszélni. :)

(#26876) flashpointer: "De szerintem a projekt littlebigből ki lett hozva amit ki lehet, ez is kb ugyanaz, így már nem érné meg annyi időt beleölni."
    Valóban inkább evolúció, mintsem revolúció, s az efféle becsípődésnek jellemzően nem gazdasági szempontok képzik a táptalaját. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés