Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:36:22

LOGOUT.hu

Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52001) PROTRON válasza imibogyo (#51999) üzenetére


PROTRON
addikt

Köszi a tippet, pont ilyen panel+AC/DC együttest keresek kb 10k hufért(ugye használt piacon nincs 3 év gar), hogy biztosan ne legyen gond, pl ez tuti nem melegedne túl. .D
De ránéztem a gyártóra azért vannak durva cuccaik 12V-ra: 300W [link], meg 500W-os panelek(ajánlott a dupla ACDC). :D

#52000Rick4

Köszi, ha kapnék legalább egy minőségi 60W-osat, kipróbálnám vele, bár félek hogy jobb lesz egy 120-160W-os, nehogy 1-1 hirtelen rush túltolja. :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#52002) rasotamas


rasotamas
veterán

Ha már paneltáp: nem létezik valami megoldás amivel a tápegység java részét ki lehetne száműzni a gépen kívülre?
Lenne egy laptoptöltő jellegű 12V tápegység (bár 200W fölött nem sokat láttam még) az bemenne a gépbe, menne a 12V a vga-nak, cpu-nak és a paneltápnak ahol megkapnák közvetlen a 12V-ot a 24pin-es csati +12V pinjei, a többi feszt meg dc-dc előállítaná a paneltáp, még a saták leágazódnának róla.

[ Szerkesztve ]

https://tinyurl.com/rasoapro

(#52003) Grave_444


Grave_444
nagyúr

Eléggé off, de mégis csak Jonsbo házról és SFX tápról van szó.
Aki ismeri a V9-et megtenné, hogy elolvassa ezt és ír akár itt, akár privátban? :)
Az érdekelne vajon beleférhet-e ATX táp. ;]

[ Szerkesztve ]

(#52004) PROTRON válasza rasotamas (#52002) üzenetére


PROTRON
addikt

Pont ilyen dolgokról beszélgetünk. :D
Mármint azokról az eszközökről, amikkel akár ezt IS meg lehet oldani.

Nem vagy sem helikopter, sem a spanyol viaszt nem találtad ki. :D

Ipari telephelyeken sok helyütt csinálták azt hogy pl eszterga gépeknél a világítást 24 vagy 48 V-os izzók adták, ahova a főelosztóból vittek neki másik áramkört, ott meg olyan transzformátort raktak amilyet akartak.

Ha tényleg komolyan gondolod, akkor érdemes a hobby elektronka topicban bekérdezni, mert azért egy háttérkalkulációt megér a történet hogy milyen vezeték, milyen távolság, milyen tápegység...satöbbi.

Alapvetően led tápegységeket lehet javasolni, azokból lazán van 350W-os is, és mivel a világítási hálózatok érzékenyebbek, ezért stabilak a tápok. Mivel nem dedikált "laptop töltő", kisebb rajta a felár. Azt berakhatod a lakáselosztóhoz. De inkább 24V lesz az a 12.
A fenti cégtől meg tudsz rendelni akár 300W-ra méretezett panel tápot, ami a 12V-os ágon akár 192W-ot le tud adni, tehát egy 65W-os cpu, meg egy 1650-es VGA még lazán elmegy róla.
De árulnak 500W-osat is, az már 2 db 192W-os ággal van szerelve.
Azért nem jó ha a bejövő 12V-os vezetéket rákötöd egyből a VGA-ra, mert akkor nem került közösítésre a földelés magán a házon belül, továbbá akkor is ki lesz adva a fesz a VGA-ra, amikor egyébként máshol nincs, nincs bekapcsolva az alaplap.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#52005) #16939776 válasza rasotamas (#52002) üzenetére


#16939776
törölt tag

Ha nem ragaszkodsz a 12V-os betápláláshoz, akkor akár 400/800W-ig is kínálnak megoldást: HDplex

Ha jól tudom 220W-os a legnagyobb 12V-os külső táp, amit lehet kapni közforgalomban, és ilyen üzemhez tervezték amit te is leírtál.
[link] (nézd meg mennyi kivezetése van)

A 12V-al nem lehet gazdaságosan nagy teljesítményű külső tápot építeni, mert a nagy áramokhoz arányosak lesznek a veszteségek is. Drágák a magas működési hőmérséklet mellett nagy áramot elviselő alkatrészek, ráadásul alaposan túl kell ezeket méretezni, le kell szorítani a működési hőmérsékletet, ha hosszú üzemidőt IS szeretnél.

Az említett nagyáramú ledes tápok ígéretesek lehetnek. De addig azok, amíg ki nem derül, hogy az ATX szabványban foglalt zajszintnek kb.: 3-5X-ét hozzák a 12V-os ágon-on, névleges kimeneti áram mellett, és olyan "öreg" félhidas topológiával rendelkeznek, amivel jó ha 80-85%-os hatásfokot el lehet érni.

[ Szerkesztve ]

(#52006) PROTRON válasza #16939776 (#52005) üzenetére


PROTRON
addikt

Szerintem a hűtés akkor már nem probléma ha nem a hálószobában (ahol maga a PC van) van a tápegység. :D

De igen, a HDplex is faja.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#52007) imibogyo válasza rasotamas (#52002) üzenetére


imibogyo
veterán

Készíteni kell egy DIY "laptoptöltőt" LED tápegységből és akkor tényleg sokkal kisebb tud lenni a gép és a stabil működés is megmarad (egyébként az Xbox tápegység 220W-os, legalábbis az újabb típusé). Szóval konnektorból 230V kábelen --> LED tápegység (ennek akár nyomtatni egy házat, vagy ilyesmi, hogy kulturáltan nézzen ki, mint mondjuk a fentebb már említett xbox tápegység) --> kábelen 12V be a gépbe, ahol ott van a paneltáp. Innen mehetne mindenhova a feszültség a megfelelő kábeleken a paneltápból....

Adja magát, hogy erről a betáp kábelről könnyen meg lehetne táplálni direktben a 12V-ot a nagyobb fogyasztóknak (CPU, VGA), mert akkor maga a paneltáp sokkal kisebb terhelést kapna. DE (szerintem !!!!) ehhez egy nagyon jó minőségű, stabil feszültségeket produkáló tápegység kellene, mert a gép elég érzékeny erre és ugye ebben az esetben a paneltáp esetleges feszültség stabilizáló hatására sem támaszkodhatunk (majd valaki villanyszaki kijavít, ha hülyeséget írok, de szerintem valamilyen szinten csak van rajtuk stabilizálás, legalábbis egy random adatlapon ezt látom). Nekem egy MeanWell tápegységem van, az azért a jobbak közül való, de nem merném rábízni a direkt betáplálást. Mondjuk eddig egy gépem sem panaszkodott amikkel használtam, pedig volt jó pár darab, különböző és kiépítésben (1., 2., 3., 4., 5.). Amúgy Bari is épített anno egy monitorgépet szintén LED tápegységet felhasználva. :K

(#52008) hegegabi80 válasza Grave_444 (#52003) üzenetére


hegegabi80
addikt

Nekem úgy rémlik, hogy igen befér, csak akkor nem tudsz teljes széles matx lapot bele tenni.
Meg egy tartót kell hozzá fabrikálni. Már nem emlékszem, hogy itt fórumon vagy privibe beszéltem valakivel, de rálesek.

(#52009) Grave_444 válasza hegegabi80 (#52008) üzenetére


Grave_444
nagyúr

Nem feltétlen kell úgy beszerelni, ahogy az SFX megy bele, elforgathatom igazából, úgy max a cpu hűtőbe lógna bele. Köszönöm. :)

(#52010) #16939776 válasza imibogyo (#52007) üzenetére


#16939776
törölt tag

(majd valaki villanyszaki kijavít, ha hülyeséget írok, de szerintem valamilyen szinten csak van rajtuk stabilizálás, legalábbis egy random adatlapon ezt látom)

Az az az 5% lesz, amit az ATX szabvány megkövetel, de maga a szabályzás 12V->12V nem megvalósítható kevés alkatrészből, jó hatásfokkal, ezért rendszerint köztük csak egy kapcsoló (nagyon alacsony ellenállást biztostól fet) van. Ezért valószínűbbnek tartom hogy az az 5% "tűrés" az AC-DC kimenetére (12V bemenetre) is vonatkozik, vagy arra vonatkozik mint az iránt támasztottkövetelmény, csak nem ezt írták oda a "kicsi-szorgos-kezek".

[ Szerkesztve ]

(#52011) Qkackca válasza #16939776 (#51993) üzenetére


Qkackca
őstag

:R

http://www.hwbot.org/user.do?userId=8629 | 'hét lakatlan faluban nincsen párja'

(#52012) rasotamas válasza imibogyo (#52007) üzenetére


rasotamas
veterán

LED tápok szerintem áramgenerátoros kimenetűek, nem feszültségre szabályoznak, de lehet van ilyen és olyan is.
Az egész egy reformra szorul. Külön lehetne választani az egészet. A procin és a vga-n kívül minden más elhanyagolható, legyen 20-30Watt.
A 12V-ról más szükséges feszültségeket létrehozó tápot az alaplapra kellene áthelyezni.
Az I/O shielden lenne egy 12V-os laptoptáp csati, a processzorhoz méretezett teljesítményű tápot kapna (plusz ugye a 20-30Watt a ramnak, délihídnak, ssd-nek)
A másik nagy fogyasztó a VGA, ott is lehetne hátul az I/O shielden egy laptop jellegű tápcsati a mostani helyett, sőt akár adhatnának a vga-hoz a saját tápját ami hozzá van méretezve.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#52013) rasotamas válasza #16939776 (#52010) üzenetére


rasotamas
veterán

Most arra gondolsz, hogy sem csak boostként (Uki>Ube) sem csak buckként (Uki<Ebu) nem megvalósítható, hanem a bemenő fesz ingadozásától függően mindkettőre szükség van?Nem is lenne szükség 12V/12V szabályzásra, ha megfelelő minőségű a "laptoptáp" , persze az is gond, hogy ilyen kis feszültségnél a kábel hossza és a terhelés nagyban befolyásolja a feszültségesést, így négyvezetékes forrás nélkül nehéz megoldani, sokkal egyszerűbb 16-19-20V bemenő DC-ről Buck-kal leszabályozni.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#52014) PROTRON válasza rasotamas (#52012) üzenetére


PROTRON
addikt

Tulképpen a laptopok is ilyenek.
Nekem un. Thin-mini itx alaplapom van, ez is ugyanaz.
Ezen egy 12-24V DC táp csati van és az alaplapon vannak azok az áramkörök amikre Te gondolsz.
Persze az enyém nem tud etetni erősebb VGA-t, bár van rajta kimeneti 4-es "EPS" csatlakozó, szal elvileg rádughatnék VGA-t, de egyelőre nem olyan erős a téglatápom hogy rápróbálnék.

De teljes rendszerszinten gondolkodva csak visszafogott össz. terhelést alakítanak ki így, pl irodai AIO gépeket, max 120W esetleg 150W-ig.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#52015) imibogyo válasza rasotamas (#52012) üzenetére


imibogyo
veterán

Én csak azt nem értem, hogy mit nyernénk ezzel? 1 literrel kisebb lenne a ház, de megjelenik 2 tápegység és a hozzá kapcsolódó kábelek a gép mögött, nem?

(#52016) rasotamas válasza imibogyo (#52015) üzenetére


rasotamas
veterán

Nem önmagában a térfogat, hanem az a gond, hogy a tápegységek milyen alakúak.
Nem tudod úgy betenni, hogy csak a saját méretével növelje a házat, vagy ne korlátozza jelentősen a hűtési lehetőségeket.
Ha a proci fölé teszed lownprofile vagy vízhűtő kell
Ha a proci elé teszed (az odd bay helyére) akkor nem tudsz előlről friss levegőt fújni a procira airflow elrendezésben.
Ha alulra teszed ahogy az alsótápos házak akkor a vga nem tud alulról frisset szívni és a táp előtt marad a házban egy nagy gödör, ahova a vinyókat szokták tenni.
Ha felülre rakod a tápot ahogy régen akkor ugyan ez, csak a táp meleg levegőt szív
Akkor lehetne könnyen elhelyezni ha lapos lenne, és az egyik élén szívná a levegőt, mehetne az alaplap alá pl

https://tinyurl.com/rasoapro

(#52017) #16939776 válasza rasotamas (#52013) üzenetére


#16939776
törölt tag

Igy van. Valamilyen köztes feszültség lépcsőt kell beiktatni és két konverziót végrehajtani. UP-Down/Down-UP
Nincs is igazán szükség rá, mert a szünetmentes tápláláson kívül ennek - mára - semmi haszna nem maradt, mert PC-ben nincsenek már direktben 12V-ról működő részek (PCI hangkártya analóg része, ventilátor) amik érzékenyek lennének a feszültségváltozásra. Mert nem direktben erről a feszültségről vannak táplálva, jellemzően szabályzó követi a 12V-ot, aminek a kimenete 5V vagy az alatti és toleráns a bemeneti feszültség változására (esésére).
A nagy áramot fogyasztó, nyers 12V-ot igénylő részek (VRM) rendszerint rendelkezik olyan képességgel mint UVP ami ~10,8V-nál limitálni fogja a kivehető áramot, ~10V-nál meg lekapcsol, hogy megvédje a feszültség bemenetet, kapcsoló elemeket az áram megszaladásától.

A 19V-is olyan, hogy nagy áramoknál már nem raknak a fogyasztó és a 19V közé konvertert, inkább olyan VRM-et építenek ki ami direktben fogadni tudja a 19V-ot. Step down 12V-ra abban az esetben van szükség, ha nem elég erős hozzá az 5V-ról üzemelő ventilátor, és vagy van lehetőség 3,5"-os HDD-(ke)t beépíteni.

Hagyományos Desktop alkatrészekből építkezve viszont kell egy 19V->12V konverzió beiktatni, amit nagyon nehéz "csendesre" megépíteni, másik probléma az ár, a harmadik hogy 200W-300W felett a térfogat (AC-DC+DC-DC) közelít egy hagyományos ATX-SFX PC-táp térfogata között van, amivel az előnye, hogy külön egységként kezelhető, elrejthető elolvad.

(#52018) #16939776 válasza rasotamas (#52016) üzenetére


#16939776
törölt tag

Ezzel futottam már én is egy kört. Az alap felfogás az, hogy a tápegység nem hogy akadályozza a légáramlást, hanem segíti azt.. Az ellentmondás azért van, mert ez consumer terület, ahol a vásárló képes arra, hogy a tápegységen és a kötelező CPU ventilátoron kívül nem épít további szellőzést a PC-házba, ekkor jön a tápegység, aminek meg-kell-mentenie a helyzetet.
Ha a kiindulási alap az lenne, hogy mindig van a házban egy fix térfogatáram akkor törekednének annak a kihasználására, talán megint hosszában szellőző tápegységeket kapnánk.
Amúgy lenne még 2 apró probléma: a moduláris kábelezhetőség elvesztése->CONNECT, és a DC-DC konvertereket hordozó nyákok orientációja.

Nekem ez volt a válaszom erre a problémára:
alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""

[ Szerkesztve ]

(#52019) rasotamas válasza #16939776 (#52018) üzenetére


rasotamas
veterán

Nem rossz megoldás, csak ugye úgymond életveszély (ex villanyóragyár r&d tesztlaborvezetőként azért nem esek hanyatt a szabadon lévő 230-tól :D), persze csak laikusnak.
A gond, hogy szétszeded, bukod a garit, eleve lejárt garissal mondjuk neki lehet fogni.
Nekem most egy fél éves tápom van, meg útban egy új csak tartalékba, mert nagyon leakciózták a zöld ufónál.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#52020) Chaser válasza rasotamas (#52016) üzenetére


Chaser
titán

jonsbo elég jól megoldja sok házánál
táp előre megy felülre - optika kb már leáldozott -
a ház alja perforált, ami nagyon jó, mert a vga ma már zömében a legtöbbet fogyasztó komponens, alulról beszipkázza a friss levegőt
ház teteje szintén perforált, a meleg felfelé száll, fizika nagyrészt megoldja
cpu meg mondjuk hátulról kap friss levegőt
pl a v9, ha nem is éppen itx ház, de több hasonló megoldásuk is van itx méretben
tápot pedig belül "hosszabbítózzák", ha jó hatásfokú nagy légáramra nincs is szüksége, felülre meg kiszelőzik még lehet passzívan is
a képen látható elrendezésben a hátsó ventit befújóra raknám, esetleg alulra vga alá raknék két ventit, többet nem, hűtőnek pedig egy jobb topflow és/vagy lp-t raknék
atx hodálynál teljesen jó volt, azoknál eleve "elveszik" a légáram mert nagyon mély a legtöbb, vagy nagyon magas fordulaton kell járatni a ventiket
az umx1 plus itx-ben hasonló elvet követ, de nem annyira perforált
persze ha a tg helyett perforált fém lenne sokat segítene a kiszellőzésen - vagy akár tg perforálva, pláne ha olyan a vga hűtési megoldása, ahol az oldalán tolja ki a hő legnagyobb részét -
a képen látható az pont nem

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52021) #16939776 válasza rasotamas (#52019) üzenetére


#16939776
törölt tag

Azért kicsit macerás, hogy meg lehessen tőle halni, meg kell küzdeni érte: Körben az összes burkolatot és a beszerelt VGA-t is kell eltávolítani azért, hogy kézzel hozzá lehessen férni a táp hálózat felöli részéhez.
Ez nekem is 5 perc munka. Eddig mindig egyszerűbbnek tűnt kihúzni belőle a csatlakozókat és a hálózati kábelt is, azért hogy akadályok nélkül az oldalára tudjam fektetni a házat, és 3 oldalról hozzá tudjak férni a VGA-hoz (csatlakozók/csavarok/pöcök).
Ha hülye-állóra kellene megcsinálni, akkor raktam volna megszakító érintkezőt a keretbe, ami a burkolat eltávolítása esetén elveszi a L/N-t a tápegységtől.

A Garancia olyan, hogy ha fél évet már kibírt a termék, akkor alkatrészhibával már nem megy tönkre, én át szoktam forrasztani az ilyen dolgokat, meg lecsekkolni, hogy ne legyen fizikai feszültség a félvezetők rögzítésében, a TH alkatrészek be legyenek rendesen ültetve a PCB szintjére. A fenti képen lévő tápegység is így járt kb.: egy évesen, most januárban töltötte a 10.-et, viszi a 1080ti-t és az 1800x-et egész szépen. :R

[ Szerkesztve ]

(#52022) Chaser válasza #16939776 (#52021) üzenetére


Chaser
titán

"A Garancia olyan, hogy ha fél évet már kibírt a termék, akkor alkatrészhibával már nem megy tönkre"
akarod mondani esélyesen kisebb a meghibásodás esélye utána x ideig ( :
de egyáltalán nem garantált
de ha garantálod, én minden sz@romat szétszedem egy éves kora után, csak aztán ha besz@rik akkor kéznél legyen a számlaszámom ;]

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52023) #16939776 válasza Chaser (#52022) üzenetére


#16939776
törölt tag

Így pontos.

Vállalok rá garanciát, csak hagyd hogy én csináljam. ;]

(#52024) Rick4 válasza PROTRON (#52001) üzenetére


Rick4
félisten

Pont az egyik másik topicban magyarázta a kolléga, hogy a meanweil így meg úgy, én meg próbáltam neki megmagyarázni, hogy akkor neki a casio óra nem lehet elég pontos, csak a rolex, a Mercedes sem autó, csak a bentley, szeritem ez az analógia igaz a tápegységekre is, egy 100W-os majdnem akármilyen simán el fog vinni egy 60W-os bármilyen fogyasztót, nekem az lc power házakhoz kapott lc power tápegységek tökéletesen beváltak, 6-8 év távlatában egyes gépeknek napi 16-18 óra, másoknap napi 24, és semmi bajuk, holott volt a 75W-os tápegységre kötve i7-6700 itx lappal, csont nélkül tudta, az i7-8700 is csak az egyik FPU tesznél restartolt, anélkül észre se vetted volna, sóval a 75W-os táp simán vitte a 75W-os fogyit is.
A szó klasszikus értelmében csúcskategóriáról nem beszélhetünk, viszot tudja azt, amit kell, szerintem ebből ne csinálj nagy problémát, vegyél egy 80-100W-os tápegységet, és használd évekig.

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#52025) #16939776 válasza Rick4 (#52024) üzenetére


#16939776
törölt tag

A MeanWell tápokról teljesen jó véleményem van, erős közép kategória a kínaiak közül. Veszik a fáradtságot hogy nem a gagyi alkatrészeket építik be, és a forrasztás minősége is szép. Kb.: 2x annyiba is kerül mint az olcsó-kínai. Gyak. a most készülő minden termékbe ez kerül.

Nekem a TDK-Lambda a kedvenc gyártóm, azóta hogy volt egy olyan feladat, hogy pár 5V 20A-es szabályozhatósági tartományát át kellett alakítani 4,2V-5,8V->4,7V-6,3V-ra. Gyakorlatilag egy zener diódát és egy ellenállást kellett átméretezni-cserélni benne.
De olyan vastag nyák volt benne, meg olyan rézzel és lyuk-galvánokkal, és úgy vitte a hőt, hogy elő kellett melegíteni a PCB-t, hogy egyáltalán ki tudjam forrasztani ezeket az alkatrészeket, pedig még olyan helyen voltak, ahol átlátszott a PCB. Abba szó szerint bele voltak "hegesztve" az alkatrészek.

(#52026) imibogyo válasza #16939776 (#52018) üzenetére


imibogyo
veterán

Nekem ez az elképzelésem a "minél kisebb", de általános felhasználást tekintve talán kompromisszummentesnek tekinthető ITX házra. Vagyis, hogy casual játékra is megfelel, de akár dolgozni, mozizásra is (a némasága miatt).

Mindössze egy darab 180 mm-es venti fújná át (alulról felfelé). Valószínűleg a már passzív üzemben jól kitesztelt Core i5 + GTX 750Ti menne bele (vagy ez utóbbinak valamelyik passzív utódja), de még sajnos mindig nem kezdtem bele. :B

(#52027) Chaser válasza #16939776 (#52023) üzenetére


Chaser
titán

akkor nem kell a garanciád, az én gépembe/alkatrészeimbe csak én nyúlok ;] most van egy fsp tápm, az ha nem megy el "felboncolom", megnézem mi hogy van benne, majd utána eladom "felboncoltan" olcsóbban

imibogyo
azért nem kell ám annyira kicsiben gondolkozni teljesítményben - már ha végleges hw-nek gondoltad azt -
amit elértem, igazából itx vagy sem mindegy abból a szempontból, hogy most nem itx az alaplap
3800x 4ghz-ig bq! shadow rock lp-vel vígan elvan - ez játék alatt 5x fok, nemrég az eternalt még végigvittem, 45-50 fok közt 1080p@75 fps-nél 23-4 fokos szobában -
most van egy gdrr6 1650-em, leveszem a tdp limitet 80%-ra, onnantól már alig akarja bekapcsolni a ventit terhelés alatt - bőven 1000 rpm alatt jár ha be is kapcsol -, és még mindig nagyon közelében van a teljes tdp-s teljesítményének
ez most még open air, de lazán megoldanám kuckóban is, de így nem állok neki, hogy lehet fél év múlva sem lesz olyan vga amit akartam
a te elképzelésed a series x kb, kb ugyanezt követi, csak ott talán felül van a venti ami kirántja a meleget, és a perforációkon keresztül megy be a friss - mint a légtisztítómnál is -
az én elképzelésem más, de nagyobb vga-val nem tudom kipróbálni, így most hanyagolom is amíg nem rendeződik ez a baromság
a 750 ti-től meg nem sokkal mard el egy mai gt 1030 sem - persze elmarad -, az meg 25-30w
két titok van ezeknél:
eleve jó hűtőt/hűtésű vga-t kell venni
le kell venni a max teljesítményből, onnantól egész másképp viselkednek
3800x azért 8c/16t, de 4g-n avx alatt megy fel 70 fok fölé azzal a kis bq hűtővel némán, avx-nél akár 80-ig is
de az 4ghz
3,6-on már termeli az áramot ( :
valaki mondta korábban nem számít a cpu játéknál, a vga "termeli" az fps-t nagyrészt
persze, igaz is, de egész más ezzel játszani mint akár a 3600-tal, olyan sima minden játék hogy nagyon
szóval én maradok majd 8c/16t-nél a pici de terhelve is néma gépnél, ha majd lesznek elérhető vga-k némileg konszolidáltabb áron
egyszer majd csak elkészül a projekt ( :
egyébként nem hiszem, hogy 2-3 db 120/25@500rpm-es jó ventinél halkabb lenne egy db 180-as ha nagyobb fordulaton kell járatni
de sztem azonos fordulaton is hangosabb, ott már nagyobb áram kell a motornak mint ezeknél, akkor meg lesz hangja

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52028) vtomi2 válasza imibogyo (#52026) üzenetére


vtomi2
őstag

De miért alulról felfelé? ott a venti, kéményefekt már nem kell + jobba teljesítményük a ventiknek ha nincs előtük semmi. Én is inkább 4x 120@500rpm-re szavazok, halkabb lesz mint a 180@250-300rpm, és még jobban is hűtt majd.

(#52029) Chaser válasza vtomi2 (#52028) üzenetére


Chaser
titán

egyébként annyi sem kell
ha lekapnám a vga burkolatát és alátolnék két darab flexet 500rpm-en, terhelve is gyakorlatilag "hideg" lenne - gyári megoldással is néma, csak nagyobbak a hőfokok, szerencsére ez a modell nem arra hajt, hogy 50 fok közelében legyen a gpu, mindegy milyen rpm-mel -, és a cpu-ra kell még egy
egy értelmesebb 170w-os kártya alá be kér darab 120/25, tdp levéve 130w-ra és valszeg' bőven jó hőfokon megy némán
a 70w-os passzív 1650 kalmx-nél ák-n van egy vélemény, a srác rápattintott egy 120/25-öst 500rpm-mel, néma és hűvös - mondjuk elég egyértelmű -
ez az egy "zizi" van, hogy gyárilag passzív vga nagyon kevés van, és már régen megálltak a 70w-nál, talán csak a palit ilyen merész
combosabb vga-nál burkolatot kell bontani ilyen játékhoz, ami esélyesen garvesztéses - bár pl evga-nál biztos nem -

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52030) vtomi2 válasza Chaser (#52029) üzenetére


vtomi2
őstag

Engem nem zavar az 50-60 fok, nem fog gyorsabban megdögleni a szilikon mint 20-30-on. Mondjuk 80 fölé már nem engedném. Egy jobb hűtésű kártyára 120x25-ös ventik brutálisak nekem a 1070 egy arctic mono + egy 120-as venti 5-600 rpm-en némán ment max oc-n 55-60 fokon.

Burkolatot meg bonthatod, akkor ugrik a gari, ha bizonyírsák, hogy azért ment tönkre, mert eltávolítottad a burkolatot (ami lehetetlen feladat szerintem), megemlegeted a fogyasztóvédelmet, meg pár paragrafust, és megoldják :D

(#52031) Chaser válasza vtomi2 (#52030) üzenetére


Chaser
titán

engem sem, a hőingadozás a neccesebb ha nagy
notebookban nagyon nem 50 fokok vannak belül, és egy jól megtervezett gép minőségi alkatrészekkel mégis vidáman elkaristolhat bőven 5 év felett is, még a mai elqrvult' világban is
az én tervem egy itx 3060 non-ti, azok 170w átlagban, azt leveszem 120-130-ra - egyébként ha egy kártya cw-zik arra is jó megoldás -, oszt' alá egy 120 v 140/25 flex
azzal lehet jáccani', videót vágni, kb bármire jó lesz
csak legyen olyan vga mire korrekt hűtést raktak, nem pedig olyat hogy elsírom magam - nemrég járt náálam egy 1650 "tuf gaming", burkolat alatt légüres tér, hangos volt, meleg volt :d passzív módot sem tudott...most egy asus mini van, halk, passzívat is tud, és még halkan is hűvösebb mint amásik...vicces valahol -
az extraként 100w-ot nyalt be max terhelésen, de sehol nem láttam hogy a mostani 75w-hoz képest hol lenne előrelépés, sp-ben dobott pár ponttal többet, de koránt sem annyit, mint annyival %-osan többet zabált be
esélyesen majd evga lesz, nem akarok én gyártókkal birkózni

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52032) imibogyo válasza Chaser (#52027) üzenetére


imibogyo
veterán

Van egy komolyabbnak mondható "nagy gépem" (i7 4970k + GTX 1060), így ITX vonalon én annyira nem vágyom nagyon komoly teljesítményre. A mostani konfigon is bőven fut a moddolt Skyrim, Project Cars 2, Satisfactory stb. FHD-ban, szóval nekem ilyesmi teljesítmény ITX vonalon alapvetően elég. ;)

"eleve jó hűtőt/hűtésű vga-t kell venni" ezért használok most is KalmX-et és valószínűleg a következő is az lesz, egy plusz ventivel. Nekem is egy 800 rpm-es Flex van rajta, meg a procin is (kapcsolható mind a kettő), így megvan a teljes némaság is ha mondjuk csak netezek, filmezek stb., de a terhelés alatti hűvösség is adott, még mindig nagyon csendesen. De sokszor be sem kapcsolom a ventiket, mert egyszerűen elfelejtem. Mondjuk nem ijedek meg egy kis moddingtól sem, régebben sok utólagos (alapvetően Arctic) hűtést applikáltam VGA-ra, meg cseréltem ki a tápegységekben a ventiket csendesebbekre stb., szóval a szereléstől nem jövök zavarba.

#52028 vtomi2: hogy miért 180? Röviden, mert csak. :P Egyrészt ilyen ventikből volt anno egy halommal elfekvőben így ezekhez készült a terv, másrészt úgy voltam vele, hogy az a 2-2 cm alapterület növelés is számít a ház térfogatában (majd 3 liter egyébként 18-ről 20 cm-re növelni az oldaléleket 35 cm magasság esetén). De végülis most már vannak 120-as ventijeim is elfekvőben, szóval nem nagy szám áttervezni azokhoz a házat (főleg egy ilyen kezdetleges tervet). Az átfújást pedig azért gondoltam célravezetőbbnek az átszívással ellentétben, mert sokkal több turbulencia keletkezik ezáltal az alkatrészeken (plusz persze hang is, tudom) és így (szerintem!) a VRM stb.-ről is jobban le lenne tolva a hő komoly terhelés alatt. Viszont amikor meg passzív üzemben használom a gépet akkor a venti nem lenne "útban" a felfelé távozó meleg levegőnek, lehetne az egész ház teteje mondjuk nagy lyukú méhsejtrács. Ha szívna a venti, akkor attól is félnék (lehet tök alaptalanul), hogy talán jobban kialakulhatnának "levegőáramlás nélküli" részek, alkatrészek körüli meleg levegő megrekedések, mert a fújt levegőt erősebbnek gondolom, mint a szívottat. De ezt még sosem teszteltem, csak nekem így tűnt logikusnak. Mondjátok ha butaság. :B

Szóval nem a kéményeffektus miatt tettem alulra a ventit. Ezzel egyébként pont kísérleteztem jó pár évvel ezelőtt "füst-tesztekkel". Természetesen az átszellőztetett tér alakjától, formájától nagyban függ a dolog, de akár már egy darab lassú fordulatú, de jól elhelyezett ventivel is lehet "lefelé tolni" a meleg levegőt (és a tesztben felizzított ellenállással termeltem a hőt, szóval tényleg meleg volt :DDD ). Ebben a kis házban, zárt oldalfalakkal (lényegében egy csőről beszélünk), akár alul is lehetne a "kiszellőzés" a 180-as, vagy a 4 darab 120-as venti egyszerűen áttolná rajta a levegőt bármilyen irányban. Szóval nem ilyen céllal terveztem alulra a ventit, tényleg csak egyszerűen úgy tűnt logikusnak a vegyes használatot (passzív-aktív) tekintve. :K

(#52033) Chaser válasza imibogyo (#52032) üzenetére


Chaser
titán

és a kihívás? az benne a legszebb ( : - nekem biztos :d -
azt amit elmondtál kb belevágod egy jonsbo c2-be, még abban is vidáman elvan némán és nem fő meg
pl 3100-at a gyári kis hűtője is némán megoldaná nagyobb terhelésnél is, ha nem berregne a motorja - de mivel berreg, az lp-t használtam azon is, ami legalább szépen hűti a vrm-et is és ssd-t -
ami nekiugorhatna kapható apu-knak, amik legalább tudják egy 1650 szintjét, na akkor lehetne nagyon pici gépeket építeni amikkel már játszogatni is lehet
mostaniak már elég jók, de a kapható az elég erős kifejezés rájuk, és olyan gtx 1050 szintjén mozognak - nagyon durva ram kell melléjük amiven közelebb vannak a ti-hez mint asimához, de még azokkal sem ti szint -

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52034) Rick4 válasza imibogyo (#52032) üzenetére


Rick4
félisten

De sokszor be sem kapcsolom a ventiket, mert egyszerűen elfelejtem.

Ezt nem egyszerűbb valami egység (proci, gpu stb) hőmérsékletéhez igazítva automatikus sebességgel vezérelni?

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#52035) Rick4 válasza #16939776 (#52025) üzenetére


Rick4
félisten

Nekem is, viszont nekem tapasztalati alapon a tápok 95%-áról is ugyanolyan jó véleményem van, mivel másik 50 féle is pont ugyanúgy végigdolgozza azt a 8--10 évet, aztán maga az eszköz lesz nyugdíjazva, mivel leváltotta egy korszerűbb darab.

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#52036) #25954560 válasza Chaser (#52033) üzenetére


#25954560
törölt tag

igen, a 4750g-tol en is sokat vartam, de aztan jottek a tesztek :)

(#52037) Chaser válasza #25954560 (#52036) üzenetére


Chaser
titán

a tesztek jöttek...a cpu meg olyan mint a mesékben, hol volt hol nem volt ( :
na de majd hátha a következő gen ráfókuszál az igp-re és ténylegesen kapni is lehet majd vadászgatás nélkül

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52038) imibogyo válasza Chaser (#52033) üzenetére


imibogyo
veterán

Persze nem hiába építettem éveken át gépeket, sokszor egyedi igények alapján. De jó ideje "lenyugodtam". Ezt az egyedi ITX kuckót még meg szeretném csinálni, aztán annyi. Hagyok teret az újabb generációknak is az alkotásra. :DDD

Rick4: persze úgy is lehetne, sőt volt is úgy régebben, de igazából még passzívan is minden az 55-70 fokos tartományban mozog még játék alatt is (ezért is szeretem például az eleve passzív üzemre tervezett VGA-t, mert örül a plusz hűtésnek, mint minden, de ha muszáj nélküle is elvan). Őszinte leszek nem is tudom miért alakítottam ki végül a kapcsolós megoldást, de biztosan meg volt az oka. :B

(#52039) #16939776 válasza imibogyo (#52026) üzenetére


#16939776
törölt tag

A Te szabad időd hatékony felhasználása jegyében, ott kezdeném el a fejlesztést, hogy beszerezném a kiszemelt ventilátort.
Ebbe a pozícióba forgatva járatnám 3 hónapot egyhuzamban.
Mert ha véletlen nem találsz olyan 180mm-es ventilátort, ami ezt hosszú távon szereti, akkor 140 vagy 120-as ventilátor köré kell áttervezni-építeni a szerkezetet, ami még rákényszeríthet a jobb helykihasználásra.

Másik esetleges probléma az, hogy a riser (ami nincs a képeken ábrázolva) kitakar a ventilátor keresztmetszetéből. Várhatóan a fölötte lévő Nvme-SSD/Cpu környéke/VRM részt árnyékolja le légáram szempontjából.
Ez lehet még fokozni, ha kisebb ventilátort kényszerülsz használni, aminek az aktív felülete arányaiban kisebb, nem tudod a motor miatti holt részére pozícionálni a riser negatív hatását.
Olyan riser-t lenne célszerű használni, ami több keskenyebb vezeték csoportból áll össze, és elég hosszú hozzá, hogy a páros/páratlan csoportokat az alaplap-tálca és a dVGA irányába szét tudod választani, amitől megint "légáteresztővé" válik a riser.

Aztán ez csak ilyen beleokoskodás a Te dolgodba. :DDD

(#52040) #16939776 válasza Rick4 (#52035) üzenetére


#16939776
törölt tag

Abban a 10 évben amíg használod, összezárod magad azzal a készülékkel, nem szabadna mindegynek lennie h. milyen produkciót nyújt, az meg nagyban függ a táp megvalósításától/minőségétől. Abban az esetben tudok egyet érteni ezzel a tapasztalattal, ha ezt a szempontot nem vesszük figyelembe.

(#52041) imibogyo válasza #16939776 (#52039) üzenetére


imibogyo
veterán

Jogos érvek. Én is gondolkodtam ilyen irányokban, így itt az én 2 fillérem... :B

A venti miatt nem izgulok két ok miatt. Egyrészt apumnak már építettem belőle gépet a monitor alá, amit ugyanebben a pozícióban szolgál ki (szintén egyedül). Most lesz közel egy éves a konfig és nincs baja. Másrészt vagy 10-12 darab ugyanilyen vadonatúj 180-as ventim van és vagy kétszer ennyi 120-as, 140-es. Szóval ha évente kellene is cserélnem ventiket, akkor is jó pár évre be vagyok biztosítva. :DDD

"Olyan riser-t lenne célszerű használni, ami több keskenyebb vezeték csoportból áll..."
Nem kizárólag ebből megfontolásból (sőt igazából a könnyebb kábel menedzsment volt a sokkal fontosabb szempont részemről), de alapból ilyen riser kábelt néztem ki. Az egyes szálak "függőlegesbe állítására" én is gondoltam (akár egy ilyesmi nyomtatott cuccal) ettől függetlenül, de aztán meg úgy voltam vele, hogy rosszabb biztosan nem lehet alapból sem, mint ha a VGA állna derékszögben az alaplapra.

Persze még gondolkodtam azon is, hogy az egész alaplapot forgatom el 90 fokkal és akkor riser sem kellene. Ez viszont szerintem problémásabb, mint a riseres megoldás. Először is felül jönnének ki a gépből a kábelek ami nekem annyira nem jött be mindennapi használat mellett. Emellett alapból sokkal jobban le lenne szűkítve a meleg levegő útja felfelé az I/O port miatt, maga a "kijárat", mint a jelenlegi elrendezésben. Harmadrészt pedig a CPU hűtőjét ugyan el tudom forgatni, hogy a lamellái függőlegesen álljanak és a friss levegő átjárja, viszont a VGA-ét nem, tehát sokat romlana a VGA borda átszellőztetése, ami szerintem sokkal nagyobb érvágás, mint egy kicsit melegebb VRM, proci környéke (M2 SSD-m nincs az ITX lapomon, normál SSD-t használok, aminek van dedikált helye). De ha minden kötél szakad, még mindig meg tudom ezeket fújatni egy ~5-800 RPM-es ventivel a CPU bordáról.

Elrendezésben is arra próbáltam törekedni, hogy minden "lapát felett" legyen, a minél jobb hűtés végett. A VRM esetében pedig bízok a "turbulens áramlatokban".

És még egy dolog. Ez nem egy izomgép lesz. Nem kell sok száz wattnyi hővel megküzdenem, szóval szerintem nem lesz gond. De remélem nyáron bele tudok fogni majd és akkor már nem csak a levegőbe fogok beszélni, hanem konkrét mért hőmérsékletekkel is szolgálhatok nektek, hogy mekkora hülyeséget csináltam (vagy nem). :K

(#52042) Chaser válasza imibogyo (#52038) üzenetére


Chaser
titán

persze vanak dilik, nekem is van ( :
de hotspotokat is számold bele, érdemes +10 fokkal még kalkulálni legalább
megtapasztaltam milyen az xsx gyakorlatban
felül 140-es venti, egyik oldalán perforáció, felül tolja ki a levegőt - a perforáción szívja be -
tényleg mint a légtisztítóm ( : hangjának tónusa is pont az
na ez biztos működik, iszonyat kis térgogatban is ha jó a hűtés, ezen jó
némának már ezt sem mondanám viszont - de halk, a kis series s-hez képest nekem már hangos ( : -, ott más az elv de hasonló, viszont sokkal több a perforáció, kisebb a "huzat", a hűtendő teljesítmény is kisebb persze

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52043) duo válasza Chaser (#52042) üzenetére


duo
őstag

nálam most a cryorig c7 CU bordán egy NOISEBLOCKER NB-eLoop B12-P (2000 rpm 77cfm, 2,240 mm/H2O)
teljesen jól teljesít, viszont a házhűtőimet (2 db 120mm noctua slim chromax) arctic 120 slimre cseréltem. és meglepő módon halkabb és ugyanazt a teljesítményt nyújtja. (talán fél fok volt a javára, nem számottevő)
kiváncsi vagyok ennél fogva, hogy ha a bordára is arcticot tennék (p12)
jelentene e valamit. :F 1800rpm, a cfm kevesebb, 56 kb a nyomás meg kb ugyanaz. (2,2 mm/H2O) silent módban biosban beállítva mindkettő 700 körül forog...
P14-em van, de az tényleg ágyúval verébre, nem beszélve arról hogy jó nagy a motorja sokat kitakar a bordából. gondolom az nem jó.

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#52044) Crabface válasza duo (#52043) üzenetére


Crabface
senior tag

Ez mind a Humble-ben van?

"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."

(#52045) Chaser válasza duo (#52043) üzenetére


Chaser
titán

engem nem lepett meg ( :
elég sok noctua venti "búgást" olvastam reviewk-ban - nem próbáltam ki, de nem is fogom, a flexek nem búgnak, max azonos rpm-en kevesebb a légszállításuk, meg mondjuk felébe sem kerülnek, valahogy túlélem így -
arcticokról egyre több jót olvasok, "mindenesre" talán azok a legjobbak - anyaghasználatuk az biztos nem prémium, de az árazásuk sem...ahhoz képest ár/értékben biztos nagyon jók -
még talán egy sima pure wings2-vel is bepróbálkozhatsz - ellentétben a 2x annyiba kerülő silent wings 3-asokkal, azoknak nem hajlamos cincogni a motorja -
gy.b. vett valamai komolyabb vizet 90e körül, tán' alpha cool, ahhoz pw2-t adnak
- vizekben és radikban egyáltalán nem vagyok benne, gondolom a nyomás nem mindegy, de ha pw2-t adnak ilyen árkategóriában annak nyilván oka van -
lamelláktól nagyban függ milyen venti és milyen légszállításal a leghatékonyabb
a ninja 5-öm pl 2db 800-as flexet kap gyárilag, arra a bordára az a nyomás és légszállítás a legideálisabb,
ellenben még így is drp4 és d14 közelében van, csak halkabban - meg sokkal olcsóbban -

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52046) duo válasza Crabface (#52044) üzenetére


duo
őstag

úgyvan! :K ha a gpu-t es a hűtést jól válogatod meg komoly mennyiségű cucc belefér- már a méretéhez kepest persze. (elvileg a héten érkezik a második. majd lesznek képek)

@chaser. jaja néztem a flexet is meg a wing boost3-at is.
a noctua nekem nem búgott alapon, de a perforaciok a házon olyanok, hogy keletkezett zaj. ott is csak akkor ha a nagyobb oldallapon volt intake-re forgatva. a kisebb oldallapon kevesebb a perforacio, ott mindegy kb merre állt.
mindenesetre a kis arctikokkal most nagyon elegedett vagyok.

[ Szerkesztve ]

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#52047) vtomi2 válasza imibogyo (#52032) üzenetére


vtomi2
őstag

Ha passzívan is megy, akkor oké, de így otthagysz 10-20%-ot a padló miatt + porszívó effektus is erősebb. Én is a befele fújó ventiket preferálom.

Nekem metisben (vga nélkül passzív 212-vel) 60-66 fokon volt full terhelésen egy i3 4330(3,5ghz minimális fesz). Viszont nem kapcsolt be cpu fan nélkül, úgyhogy betettem egy F12-t hátulra 250-300 rpm-en, és így nem megy 50 fok fölé. Falu szelén lakunk, és még így se hallani este se. Régen én is passzív gépet akartam, de az a 300 rpm nagyon sokat tesz, és nem kell óriási borda.

(#52048) Chaser válasza duo (#52046) üzenetére


Chaser
titán

most noctuát biztos nem próbálok ki - pedig érdekel -, sajnos az sw3-ak amiket hallgattam pocsékak, némán tekerő lapátok..cincogó motorral, hatalmas ( : megmaradtam a flexeknél, nem véletlen van már a szakmában egy jó ideje a scythe, fdb és fdb között orbitális különbségek tudnak lenni

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#52049) duo válasza Chaser (#52048) üzenetére


duo
őstag

92mm-es sw2-m van (3pines)
az mondjuk nyomja, mint az állat, de hangos. de most h mondod. a mugenen mintha flex lenne na azt ki is fogom próbálni. (csak ugye a c7 bordázata sűrűbb, nem tudom mennyira fújná át).

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#52050) imibogyo válasza vtomi2 (#52047) üzenetére


imibogyo
veterán

"Ha passzívan is megy, akkor oké, de így otthagysz 10-20%-ot a padló miatt + porszívó effektus is erősebb. Én is a befele fújó ventiket preferálom." Na várjá, most összezavartál... :DDD Először azt mondod, hogy ne befelé/átfújó fújó venti legyen, után meg hozzáteszed, hogy de te is azokat preferálod. Vagy akkor a fentről-lefelé átszellőztetős megoldásra célzol ezzel, mint "helyes útra"? Mert én eddig azt láttam, hogy a tetőbe rakott és kifelé fújó ventire voksolsz, mint legjobb megoldás.

"Régen én is passzív gépet akartam, de az a 300 rpm nagyon sokat tesz, és nem kell óriási borda." Ez tiszta sor én sem vagyok elborult passzív párti, viszont azt is élvezem, amikor éjszaka netezés közben nem hogy kevés, de semmi hangja sincs a gépnek és ilyenkor 25-35 W-al kell "megküzdenie" a hűtésnek. Az előző gépem is hasonló "passzív hűtésre is alkalmas" alkatrészekből állt, de mind a procin, mind a videókártyán volt egy-egy alacsony fordulatú venti (ebben a gépben automatikus alaplapi fel-le kapcsolással (60 fokos hőmérsékleteknél)). Így meg volt a néma üzem is és játék alatt a hűvös, de még mindig elég csendes működés is. :K

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.