Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:39

LOGOUT.hu

Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77270) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.

Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.

Köszi

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#47317) zsolt501


zsolt501
nagyúr

Sziasztok

Segítségre lenne szükségem, mégpedig abban, hogy külső SSD-t akarok Pendrive helyett, mert meguntam, hogy sorban döglenek meg, illetve az írás és olvasási sebességük nem túl acélos.
Minden lehetőség érdekel, az összeépítős is, mármint belső SSD beépítve valami USB3-as házba.
Alapvetően telepítésekhez lenne használva, és nem lenne hátrány ha nem 1-2 évet bírna.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#47318) King Unique válasza zsolt501 (#47317) üzenetére


King Unique
titán

Aki nemrég külső SSD ügyben érdeklődött, az az alábbi választ kapta. Amit annyival kiegészítenék, hogy egyrészt USB-SATA adaptert leginkább akkor érdemes venni, ha több eszközhöz is használni akarjuk, cserélgetni őket stb. Ellenkező esetben célszerűbb inkább egy külső házat / gyári kiszerelésű külső SSD-t, amely előbbi megoldásnak nemrég voltak linkelve a topikjai. Másrészt egy gyári kiszerelésű külső SSD ugyan valamivel drágább lehet, de ugyanakkor előnyösebb is bizonyos dolgok tekintetében. Például az ADATA és a Samsung modelljénél is működik a TRIM, mellékelnek speciális szoftvereket, az előbbi víz-, por- és cseppálló, tesztelték a kompatibilitást mobileszközökkel is, mindkettőnél kényelmes csatlakozást biztosít a Type-C megoldás stb. Igaz ilyen feltételekkel akár külső házat is lehet találni pl. a StarTech, vagy egyéb gyártók kínálatában.

Egyébként külső SSD-t leginkább akkor érdemes venni és használni, ha pl. egy 2,5"-os merevlemez adatátviteli sebességénél jóval nagyobb értékekre van szükség adatmozgatásnál, operációs rendszert akarunk róla futtatni, egy (átlagos) pendrive-nál megszokottnál nagyobb írási terhelhetőség kell, netán aksiról működő mobileszközhöz akarjuk csatlakoztatni, ahol fontos egy mobil külső HDD-hez képest a kisebb energiaigény. Viszont operációs rendszerek szimpla telepítéséhez megteszi rendszerint egy pendrive is és azoknál is lehet találni az átlagnál tartósabb, valamint akár jóval gyorsabb típusokat (példák).

[ Szerkesztve ]

(#47319) balazs1022 válasza Frawly (#47316) üzenetére


balazs1022
őstag

Koszonom szepen mindenkinek a valaszokat. Nagyon hasznosak voltak. :R Az Adata SU800 256GB lesz a befuto. :) :)

https://fototrend.hu/fotok/fotos/balazs1022/index.html

(#47320) NLZ


NLZ
tag

Samsung 970 Evo tartalmaz bármi szarvas hibát, ami a vétele ellen szólna?
Vagy ilyet még korai megállapítani?

(#47321) Frawly válasza zsolt501 (#47317) üzenetére


Frawly
veterán

Erre a célra mindegy milyen SSD-t nézel, jó a legolcsóbb, legbelépőbb szintű modell is (Kingston A400 vagy esetleg valami ennél olcsóbb). Meg veszel hozzá egy USB-SATA átalakítót, USB3-ról hajtva ugyanolyan gyors lesz, mintha a gépbe lenne beszerelve.

Vehetsz dedikált külső SSD-t is, vagy a belső SSD-t teheted a külső házba, de az lehet nem éri meg a felárat, mert semmivel nem lesz jobb vagy biztonságosabb, max. esztétikusabb.

Külső háznál meg USB-SATA átalakítónál azt érdemes nézni, hogy átvigye a SMART és TRIM ATA parancsokat. A legtöbb sajnos nem viszi át, bár nem akkora tragédia, mert így külső meghajtóként elmegy nélkülük is az SSD.

(#47320) NLZ: még korai akármit is kijelenteni, de eddig nem szól semmi ellene, gyors SSD jó áron. Eddig egyik NVMe-s Samsung szériával sem volt eddig probléma, meglepne, ha pont a 970-ese kezdenének el problémázni. Az 5 éves jótállás is elég nagy biztonságot ad ilyen tekintetben.

[ Szerkesztve ]

(#47322) zsolt501


zsolt501
nagyúr

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#47323) King Unique válasza Frawly (#47321) üzenetére


King Unique
titán

Azért ez így nem feltétlen igaz, hogy csak esztétikailag jobb egy mezei adapternél a külső házas megoldás, vagy éppen a gyári külső SSD... Pont az imént volt felsorolva néhány előny. Ahogyan az is, hogy igazán mikor érdemes ilyen adaptert használni, mert amúgy akkor inkább már egy külső házba célszerű beszerelni az SSD-t, ami lehet akár tool-free típus is. Egy külső házban normálisan rögzítve van, a SATA-csatlakozó sincs kitéve feszegetésnek, egy hordozótokba is inkább passzol úgy stb. Az pedig manapság elég alap dolog szokott lenni az ilyen USB-eszközöknél, hogy működik a S.M.A.R.T. Attól, hogy némelyik noname típus, illetve egy noname USB-SATA adapter ezt nem támogatja, az még nem jelenti azt, hogy általánosítva a legtöbb ilyen. A TRIM viszont már más dolog, azt általánosan az előbbihez képest valóban kevésbé támogatják. De szerencsére egyre szaporodnak az olyan típusok is főleg az USB 3.1 Gen 2 vonalon, amelyek már igen.

[ Szerkesztve ]

(#47324) Frawly válasza King Unique (#47323) üzenetére


Frawly
veterán

Nem azt mondom, hogy nincs igazad, mert a külső hát a SATA csatoló oldaláról nézve stabilabb, de az USB-kábel akkor is kicsúszhat, meg feszegetve lehet. Esetleg ha külső tápos ház (ami SSD-knél NEM szokás a kicsi áramfelvétel miatt), akkor a tápellátása lehet stabilabb.

Én mindenképpen USB-SATA adapterrel használnám, a legolcsóbb megoldás. Csak a mai napig nem találtam olyat, ami átvinné a TRIM-et. Ezt az adatot nem közlik a specifikációkban sajnos.

SSD-nél azért felesleges a külső ház, mert a SATÁ-sok eleve egy házba vannak beszerelve, az meg elég, hogy védje a meghajtót. Illetve a kollégának nem írtam, de nem csak 2,5 colos SATA meghajtók léteznek, hanem vannak 1,8 colosak is, ha pendrive-ként használja, talán jobban jön, hogy egy pár mm-rel kisebb. Szerintem létezik USB-s átalakító M.2 SATÁ-s meghajtóhoz is, annak a keskenysége talán még jobban leutánozza a pendrive érzését, viszont az M.2-es SSD-nek kell a ház, alapból csak egy puszta nyák.

(#47325) King Unique válasza Frawly (#47324) üzenetére


King Unique
titán

Az, hogy az USB-kábel kicsúszik az aljzatból (csak úgy nem szokott), vagy megfeszül benne, az még mindig jobb, mintha a SATA-csatlakozó lenne feszegetve, akár puszta figyelmetlenségből. Ha erős feszegetés hatásra deformálódik, akkor előbbi esetben csak a kábelt / külső házat kell cserélni, míg az utóbbinál akár az SSD-t. Az meg a másik, hogy a SATA fizikai interfész nem igazán olyan gyakori és intenzív csatlakoztatásra lett tervezve, mint az USB.

Attól, hogy egy 2,5"-os méretformátumú SSD-nek - ennyi erővel a HDD-nek is - van úgymond háza, még nyilván nem véletlenül találták ki hozzá külső használatra az ahhoz való külső házat. Ami akár víz, por, nagyobb ütődés, nyomás stb. ellen is nyilván jobban védheti az SSD-t, mint natúrban a saját külső burkolata. Arról nem beszélve, hogy normálisabban is néz ki úgy külső meghajtóként, mint szimplán csak csupaszon. Ezekből pedig értelemszerűen szintén létezik többféle méretformátum, manapság igazodva az SSD-khez is. Olcsó típusokat pedig szintén lehet találni, pláne a nemzetközi online piacterek kínálatában. Viszont azért akármilyen noname és kétes minőségű olcsó szemetet nyilván nem érdemes megvenni, ami adapterre és külső házra egyaránt igaz.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.