Hirdetés

2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen monitort vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:07:51

LOGOUT.hu

Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#114951) Komplikato válasza chester91 (#114950) üzenetére


Komplikato
veterán

Valami 80-100USD a gsync modul ára. Legalább is az első generációs annyi volt.

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

(#114952) szasanyi válasza Beri (#114948) üzenetére


szasanyi
félisten

Látom nagy öröm számodra, hogy siettem és elírtam így találtál egy újabb kapaszkodót. Javítom, hogy egyértelmú legyen: Az elnevezések különböznek és a jelentésük is különbözik ebben egyezzünk meg. :P Ezzel be is fejeztem ezt a témát.

Nyugati az ország, de keletre tart. Már megint... Nálunk visszafelé jár az óra?

(#114953) chester91 válasza Komplikato (#114951) üzenetére


chester91
senior tag

plusz a licencért is kérnek valami díjat talán, de ez már tényleg csak régi emlékekből fakadó fikció

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#114954) E2E4 válasza E2E4 (#114526) üzenetére


E2E4
aktív tag

Kedves Szakértők!
Estleg erre lenne valakinek konkrét válasza?:

Alapvetően egy munkamonitort kerestem a munkahelyemre, ahol új belépő vagyok. (FHD (1920x1080 pixel) – 16:9 arány; méret: 24”; bemenetek: VGA, HDMI, DP; flicker free (villogás mentes) és több fokozatban kapcsolható blue light filter (kékfény szűrő.) 60 Hz-es képfrissítés és alacsony ár.)
zolnagy fórumtárs ajánlására a Dell P2419H-t kértem.
Ehelyett kaptam egy 10 éves, poros, használt, hidegkatódsugárcsöves (CCFL) Samsung SyncMaster B2430 monitort. (Ráadásul egy jó nagy mélykarccal a kijelzőn.) :U
Mivel úgy tűnik, hogy egyenelőre „ez van, ezt kell szeretni” (mindenki használt monitorokat kap :U ), így az alábbi technikai kérdéseim vannak:

1. Flicker free-nek (villogás mentesnek) mondható egy CCFL monitor? Tehát, ez a régi technológia egyenértékű a LED háttérvilágítású monitorok flicker free (villogás mentes) hitelesített minősítésével?

2. Be tudok ezen a monitoron olyan színhőmérsékletet álltani, amivel szimulálhatnék egy bekapcsolt blue light filter-t (kékfény szűrőt.) Ha igen, milye konkrét paramétereket ajánlanátok?
(Továbbra sem szeretnék sem operációs rendszer, sem pedig alkalmazás szintű beállítással operálni.)

Megjegyzés: Kezdődő szürkehályog miatti, -1 és -1,25 Dioptriás látásromlásom van, ezért a szemem kímélése a legfontosabb a monitornál, a munkahelyemen is, ebből fakadóan a fenti kérdések szakszerű megválaszolása számomra kardinális.

A válaszokat köszönettel várom. :R

SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

(#114955) t.imi válasza chester91 (#114950) üzenetére


t.imi
addikt

Köszönöm urak! :R
Lényeg, hogy a felhasználó eszi meg ezt is.

(#114956) zsoltnyiri


zsoltnyiri
tag

Sziasztok!

LG 34WN700-B-ről tud valaki valamit? Kb. semmit se találtam róla a neten pedig nagyon szimpatikus.

Esetleg másik ajánlott 21:9-es 1440p 30"+ monitor ebben a kategóriában? Max 150k, ennyit ad a cég a homeoffice monitorra. Láttam, hogy van több akár 100hz+ is ebben a kategóriában, de az mind VA paneles, aminél azt olvastam, hogy a black smearing stb miatt kb. így is úgyis ghosting lesz, ezért is gondoltam, hogy maradnék az IPSnél. Felhasználásban home office (programozás), sorozatozás és játék (néha fps is, de nem vagyok a legnagyobb CS head, együtt tudnék sztem a 75 hz-el is élni.

Freesync, amelyik lehet, hogy működik nvidia kártyával, de nem biztos igaz?

[ Szerkesztve ]

(#114957) Beri válasza szasanyi (#114952) üzenetére


Beri
addikt

Az összes "g-sync compatible" monitor 100%-ig freesync-et beszél, semmi különbség nincs a többi freesync monitorhoz képest.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#114958) HELLAFLUSH válasza Beri (#114957) üzenetére


HELLAFLUSH
őstag

sőt most már sok esetben nem azt írják rá, hogy Freesync/Gsync compatible hanem csak annyit, hogy Adaptive Sync.

(#114959) Liiam87


Liiam87
újonc

Sziasztok. Lg 27gn850 vagy Lg 27lg850 melyiket érdemes megvenni? Olvastam arról hogy valakinek fejfájást okoz a panel mennyire valós ez?

(#114960) szasanyi válasza Liiam87 (#114959) üzenetére


szasanyi
félisten

Szerintem ua. a Nano IPS panel van mind2ben. Nagyon szép színes, élenk a képük és nagyon gyors megjelenítésre képesek. Fejfájásról még nem hallottam, de nincs kizárva mivel olyan sz@r a fekete szin egységessége és az átlagon aluli a kontraszt.:
Disappointing contrast ratio and poor black uniformity.Limited ergonomics.
A fiam GL850-et használ (nem értem miért) amit meglátva azonnal vissza akartam küldeni (ő valamiért megtartotta :U ). Nekem féláron sem kellene, mert gyakran nézek és játszok olyat ahol a háttévilágítás és a pocsék fekete szint elviselhetetlenül zavarna. Nagyon javaslom, hogy nézd meg és prólád ki (a gyalázatos minőségellenőrzés miatt amúgy sincs két egyforma monitor) vagy ha erre nincs lehetőséged neten rendelj és állj el tóle ha nagyon nem tetszene.

Nyugati az ország, de keletre tart. Már megint... Nálunk visszafelé jár az óra?

(#114961) sakal83


sakal83
addikt

Sziasztok

Kicsit off topik, de nem tudom hol kérdezzem. Vettem egy AOC 32-es WHQD monitort. Pontosan milyen beállítást javasoltok windows 10-ben natív felbontásban? (hány %-ra húzzam a méretezést?) Displayporta kötöttem. HA 150%on van, akkor jól látom, ha leteszem 100Ra, mintha szellemképes lenne a szöveg, nem elég éles. (Lehet hogy rosszul látok?)

(#114962) Zsiráfnyál


Zsiráfnyál
aktív tag

Üdv,

Három napja egy [Asus VG279QM] monitort használok egy [Philips 252B9] mellett, és arra lettem figyelmes, hogy a színkezelésben valami nem stimmel. A Philips-et DVI-vel, az Asus-t pedig DP 1.2-vel használom.

A problémám :
- Akárhogy variálom az Asus monitor beállításait (akár OSD-ből, akár szoftveresen, Nvidia control panelből), nem tudom összehozni, hogy ugyanazt lássam a két monitoron.
- Hiába változtatom a fényerőt, kontrasztot, vagy nyúlok az extrémebb beállításokhoz (kékfény szűrő, gyári konfig módok), az Asus-on a színek valahogy mindig fakóbbnak, telítetlenebbnek, halványabbnak, világosabbnak tűnnek. A piros nem annyira piros, a sárga nem annyira sárga, minden egy kicsit "fehérebb".
- Próbálkoztam az RGB / YCbCr444 közti váltással is, ez sem oldotta meg a problémát.
- Referenciának fogtam a Paint-et, rajzoltam fekete alapon egy piros (255,0,0) téglalapot áthúztam az ablakot úgy, hogy a két monitoron átérjen, és míg a Philips-en egy határozottan vörös színt látok, az Asus-on egy halványabb, narancssárgásabb árnyalatot. Azt a piros színt, amit a Philips-en látok, semmilyen beállítással sem tudom az Asus-on összehozni. Ha egy harmadik referenciaként fogom a telefonomat, azon is "pirosabb" a piros szín, és ugyanazt az Asus-on összehozni nem tudom.
- Főleg, amikor sárga / fehér, és piros / fehér színek találkoznak a monitoron (pl piros alapon fehér betű), az a Philips-en sokkal jobban elkülönül, érezhetően olvashatóbb, az Asus-on kevésbé éles a két szín közti különbség (mert minden szín eleve "fehérebb" egy kicsit).
- Összességében, leegyszerűsítve a Philips-en szebbek, élénkebbek, telítettebbek a színek, és bárhogyan állítom be az Asus-t, az nem tudja ugyanazt elérni.

Az Asus monitort jelenleg nem a megfelelő VGA-val hajtom (a csere folyamatban van, de a vásárlásig még nem jutottam el), a VGA DP 1.2-re korlátoz, holott a HDR-hez pl 1.4 lenne szükséges, ezért az OSD a HDR-t be sem engedi kapcsolni, letiltja azt a beállítást (és pár másikat is, pl saturation, és skin tone, tehát a színkezeléshez valami köze biztosan van). Létezik, hogy innen ered a fenti problémám, vagy a két monitornak enélkül is tudnia kéne egyformának lenni ?

Próbáltam összehasonlítást keresni a két monitorra, a de a Philips-et valamiért a compare weboldalak nem ismerik.

Az Asus-t az eMAG-ról rendeltem, gyanúsan le volt árazva (-27%, 130.000), bár a rendelésem óta is készleten van, tehát nem egy darabra szólt az ár. A doboz ugyan kívülről elég ütött-kopott volt, de nem találtam újracsomagolásra utaló jeleket, minden gyári matrica a helyén látszott lenni, szerintem én bontottam ki először.

A kérdésem, hogy a fentiek lehetnek-e a nem megfelelő VGA (DP 1.2) következményei, vagy elképzelhető esetleg, hogy egy hibás példányt fogtam ki (az Asus-ból) ? Létezik esetleg valami teszt program, amivel le tudnám "vizsgáztatni" a monitort ?

Köszi előre is ! :R

[ Szerkesztve ]

(#114963) Amerigo57 válasza Zsiráfnyál (#114962) üzenetére


Amerigo57
őstag

Az ASUS VG279QM javítási módja, - pénz visszakérés.
Ha ragaszkodsz ehhez a típushoz , inkább 13 ezer Ft-al többért , itt vedd meg.
Link:
Az általad említett céggel kapcsolatban, nagyon sok panasz van , bármely általa
árult áru tekintetében , felejtős.

[ Szerkesztve ]

(#114964) Zsiráfnyál válasza Zsiráfnyál (#114962) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Még egy kiegészítés ehhez, mindkét monitort most cseréltem, és mindkettővel nagyon régi, elég rossz monitorokról váltottam, ezért a váltás nagy volt. Nem tudom, melyiket tekintsem referenciának, mert mindkettő nagyon távol áll attól, amit eddig 10 éven át használtam. Elképzelhető, hogy a Philips "tolja túl" a színeket, és az Asus a normális.

Azt hol tudnám kideríteni, hogy a két monitor színkezelése közül melyik áll közelebb az úgynevezett normálishoz ? (lehet, hogy a jót próbálom a rosszhoz igazítani)

(#114965) Zsiráfnyál válasza Amerigo57 (#114963) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Köszi ! :R

A fent leírt hiba (fakóság / telítetlenség / kevésbé élénk színek) egy jellemző monitor hiba ? Mármint ez lehet egy hasonló gyártási hiba, mint mondjuk a pixelhiba, amiben az egyes példányok látványosan el tudnak térni ?

[ Szerkesztve ]

(#114966) fairi válasza Zsiráfnyál (#114965) üzenetére


fairi
addikt

Jól látod, a Philipsnek nagyobb a színtere. AdobeRGB 85% és 99% sRGB, az uj Asus monitor 75% AdobeRGB és 97% sRGB. Jó a szemed, és a Phillips gondolom szintérben nincs lekorlátozva és fullon megy, Asus is, csak nincs elég színe.
Phillipsben jobb a foszfor a ledjein.

[ Szerkesztve ]

(#114967) Zsiráfnyál válasza fairi (#114966) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Köszi !

Az a 75% AdobeRGB (a VG279QM esetében) általánosságban jó értéknek számít, vagy ilyen téren ebben az árkategóriában tudnak ennél más monitorok többet is ?

Nem vagyok benne biztos, hogy mi a jó megoldás. A Philips-nél a képarány és a képátló volt a szempont, az Asus-nál pedig a frissítési frekvencia, a színkezelés részleteinek egyik monitor kapcsán sem jártam utána.

Érdemes esetleg lekorlátoznom kicsit a Philips-et pusztán azért, hogy egyforma legyen a kettő (aztán majd megszokom), vagy ilyen szempontból inkább az lenne a helyzet, hogy az Asus-al mellé lőttem, rossz monitort választottam ?

Nem mondanám hogy rossz, amit látok, inkább csak az eltérés zavaró, ha a kettőt egymás mellé teszem. Ha csak a VG279QM-et használnám, nem vagyok benne biztos, hogy ezt egyáltalán észrevettem volna.

Illetve az mennyire számít extrém dolognak, ha az ember szoftveresen (nVidia control panel-ben) nyúl bele a fényerő / kontraszt beállításba ? Ezzel valahogy sokkal kellemesebb eredményt sikerült elérném, mint (csak) az OSD-vel. Nagy hülyeség ez, vagy bevett gakorlat ?

(#114968) abratoki


abratoki
csendes tag

Sziasztok,

6 év utan a mai napon megadta magát az én kis macbook pro-m majd miutan szörnyülködve és sok hümmögés és bazdmegolás után (végigböngésztem az apple jelenlegi mac kínálatát) megtértem hozzátok mint az elveszett bárány mikor megtér az istállóba, mivel PC-t fogok építeni és kelleni fog hozzá egy monitor.
A budget max 100-150K lenne, persze nagyon örülnék ha ennél olcsóbban is meg tudnám úszni.

Min. 24-27 colos kellene, 90%ban fotó editálásra illetve gamelesre lesz használva, tehát ami nagyon fontos lenne:

1. Szin helyesség
2. MS
3. Hz elég magas legyen a gamingeléshez
4. Free Sync

Tudtok esetleg javasolni?

Korábban ezt dobták be nekem mint monitort:

https://ipon.hu/shop/termek/aoc-q3279vwfd8/1668169

Soha nem hallottam még erről a márkáról - illetve nem tudom hogy túl nagy lenne-e játékhoz.

(#114969) fairi válasza Zsiráfnyál (#114967) üzenetére


fairi
addikt

"általánosságban jó értéknek számít,"
legtöbb netre készült kép, mobilok, videók főleg sRGB-be készülnek, az AdobeRGB ennél tégabb színtér, profi gépek hazsnálják ha beállíto., Ám valójában viszonylag kevés monitor tudja 75% felett megjeleníteni. 90% felett már horribilis felárak vannak.
VG279QM gyárilag jól kalibrált monitor, vagyis az mutatja a "valóságot", pontosabban átlag képek jobban illeszkednek színtére. Emberi látás sokkal több színt érzékel mint amit sRGB-ben meg lehet jeleniteni, sőt messze túltesz az AdobeRGB-nél is. Phillips ezért néz ki szebben, egyszerűen több szín van rajta.
Tágabb színtérre illeszti a kisebb szinterű képeket Phillips, így meseszerű szaturált képek lesznek. Persze jó adag torzítással.

"Érdemes esetleg lekorlátoznom kicsit a Philips-et pusztán azért,"
ha beállításokból lehetséges sRGB módba állítani érdemes.

"Asus-al mellé lőttem, rossz monitort választottam ?+"
olcsón akartál 280 Hz és IPS, vhol spórolni kell, ez a színteren volt.
Fő baj a HDR anyagok szintere alapból tágabb mint a sRGB, újra helytelen színek lesznek, ebben az esetben alulszaturáció. Szóval sajnos nem legjobb döntés!
HDR10 anyagok bajosak lesznek rajta, vagy HDR gaming is.

(#114970) Bacusuz


Bacusuz
őstag

Sziasztok! Abban kérném a segítségeteket, hogy egyéb ügyben tudnátok nekem pm-ben ajánlani fórumtársat aki az Oázisban dolgozik, hogy felvehessem vele a kapcsolatot?

ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.

(#114971) Zsiráfnyál válasza fairi (#114969) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Köszi ! :R

A Philips-et sRGB-re kapcsolva tényleg csökken a különbség, de azért még látható marad.

A 280 / 240 hz-t elengedve, 1920*1080 / 1ms / IPS / 144hz paraméterek mellett kb 150.000 Ft-ig bezárólag jó választás a VG279QM, vagy van olyan monitor, ami ugyanezen paraméterek mellett színtérben számottevően többet tud, illetve összességében jobb választás ?

(#114972) fairi válasza Zsiráfnyál (#114971) üzenetére


fairi
addikt

[link] Talán, ha jó példányt fogsz ki.

(#114973) Beri válasza abratoki (#114968) üzenetére


Beri
addikt

Ha a fotó edit a legfontosabb aspektus, kérlek, definiáld, milyen színtérben dolgozol, illetve, mekkora lefedettségre van szükséged.

"Hz elég magas legyen a gamingeléshez"
Ezt is bontsuk ki. Van 60Hz-es színhű monitor, van gyors játékos és van a kettő között sok lépcső. Ha legalább a legfontosabb paramétereket nem határozzuk meg előre, nehéz bármit mondani, az általánosságokon kívül.

A q3279vwfd8 egyébként tök jó, ha elégedett vagy a paramétereivel, viszont a 75Hz semmilyen szögből nézve sem sok, te meg azt mondod, fontos a gyors monitor.

[ Szerkesztve ]

eladó Aromamizer RDTA V1

(#114974) cucumber87


cucumber87
tag

Sziasztok!

Megszületett a döntés, itthoni munkához ezt a monitort választanám: [link]

A megoldás egy minden irányban forditható fali konzol lenne helyhiány miatt, tudnátok olyat ajánlani ami ehhez a tipushoz jó mert teljesen megzavarodtam.

itt van pl ez: [link]

cimben 10"–32"

de trermékleirásban van egy ilyen pont: 32"-65", 24" (61 cm) ez is közte van most akkor ez jó???

köszi

Cooler Master MCS-S400-KN5N-S00 Silencio S400 FSP 550W HYDRO GE 550 AMD Ryzen 5 3600X MSI B450M MORTAR MAX Kingston 2x8GB HX432C16FB3K2/16 3200MHz DDR4 HyperX Fury Black Samsung 250GB 970 EVO Plus MZ-V7S250BW M.2 PCIe Be quiet! Pure Rock BK009 XFX GTS Radeon RX 580 8GB TripleX Edition

(#114975) Zsiráfnyál válasza fairi (#114972) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Köszi ! :R

Még két kérdés, aztán befejezem.

Az egyik :
- Van akkora különbség az XV272UP, és a VG279QM között, hogy emiatt megérje azt kipróbálnom ?
- rtings.com-on próbálom a kettőt összehasonlítani, de az a XV272UP-t nem ismeri.

A másik :
- [Fent] szóba került (bár lehet, hogy én értettem csak félre), hogy nem kizárt, hogy a VG279QM-em esetleg hibás lehet.
- Okozhat bármiféle gyártási hiba színteret érintő problémákat, vagy kizárt dolog, hogy ilyesmi közrejátsszon a problémámban ?
- Amiatt is kérdezem ezt, mert egy elég hosszú [listán] a VG279QM-et a fenti weboldal a második helyre sorolta, amit nehezen tudok azzal összeegyeztetni, amit látok. Vagy nagyon félrekalibrálok valamit, vagy tényleg esetleg hibás lehet a példány, amit használok (?).
- Próbálkozok random [netes] kalibráló guide-okkal, de ezen pl be sem tudom úgy konfigurálni a VG279QM-et, hogy az itt leírt vizsgákon átmenjen (white test-en az alsó, black test-en a felső sorból kb semmit se látok, akárhogy játszok a konfiggal, mindenfajta szoftveres módosítást kikapcsolva, OSD-ben a lehető legsemlegesebb üzemmódban, 0-tól 100-ig tekerve a fényerőt / kontrasztot), míg a 252B9-en ilyen problémám nincs. Az itt leírtakat pl kéne tudnia teljesíteni, vagy ezt nem így kell értelmezni ?

[ Szerkesztve ]

(#114976) abratoki válasza Beri (#114973) üzenetére


abratoki
csendes tag

Hello!

Az esetek 99%-ban photoshop es Lightroom amit használok. (Adobe RGB majd sRGB-be exportalok mielott kuncsaftnak elkuldom) :)
Idealisan maximalizaljuk az sRGB lefedettseget 99% körülre, de jobb lenne egy Adobe RGB szinhuseg.

Igazabol most hangosan gondolkodva a workflow-t is meg tudnam forditani, hogy amikor elkezdek dolgozni egy kepen akkor atkonvertalom 8bites sRGB-be es akkor nem nincs gond a szinekkel...

Ezekhez a hertz-ekhez annyira nem ertek sajnos. :(
Amivel szoktam jatszani:

League of Legends
Cyberpunk (eddig PS4-en RIP)
rpg, rts jatekok.

A fontossagi sorrend szamomra mindenkeppen az, hogy a munkamhoz, azaz a foto editalashoz megfelelo minosegu szinkepet kapjak vissza, a game-les mindenkeppen masodrangu.

(#114977) Beri válasza abratoki (#114976) üzenetére


Beri
addikt

Az AOC 27G2U 144Hz-es és 103% adobe rgb (120% srgb).

eladó Aromamizer RDTA V1

(#114978) fairi válasza Zsiráfnyál (#114975) üzenetére


fairi
addikt

[link] kb uanez mint a XV272UP, csak normálisabb talppal. Panel ugyanaz.
Nem lehet kizárni a hibát, sajnos ember egyszerre nem tud több monitort tesztelni vásárlás előtt. Műszerrel lehetne kideríteni, kalibrálással, mérésekkel.
Ám valszeg színtér lesz az oka, egyszerűen tágabbat szoktad meg, szűkebbet hibának észleli az agyad.

"Okozhat bármiféle gyártási hiba színteret érintő problémákat, vagy kizárt dolog, hogy ilyesmi közrejátsszon a problémámban ?"
csak műszer tudná megmondani, emberi látás szuvjektív.

"Vagy nagyon félrekalibrálok valamit, vagy tényleg esetleg hibás lehet a példány, amit használok"
mondom színtér. sRGB sokal szűkebb mint amit észlelni tud a szem, de monitor sRGB-t tudja csak deazt lefedi jól vagyis tökéletes.
HDR Color Gamut tiednek 6.3
Pl a ASUS TUF Gaming VG27AQL1A esetén 7.8

"Próbálkozok random [netes] kalibráló guide-okkal"
műszer tudja megcsinálni. csak szemre páran képesek kb belőni.

(#114979) chester91 válasza chester91 (#114476) üzenetére


chester91
senior tag

Erre esetleg valakinek ötlet továbbra sincs?

Ami játékként felmerül: World of Warship/Tanks/Warplanes, Euro és American Truck Simulator, Heroes VII

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#114980) fairi válasza Beri (#114977) üzenetére


fairi
addikt

Inkább a specifikációban, nem a valóságban [link]
83% Adobe inkább.

(#114981) Beri válasza chester91 (#114476) üzenetére


Beri
addikt

A kettő közül az aoc gyorsabb, én azt venném. Hogy neked kell-e a sokhertzes monitor, azt neked kell eldöntened.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#114982) chester91 válasza Beri (#114981) üzenetére


chester91
senior tag

Szuper, köszönöm a választ! Én is azon gondolkodtam, hogy talán az lenne a jobb, de hozzáértő véleményét meg akartam várni vele :D

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#114983) fairi válasza abratoki (#114976) üzenetére


fairi
addikt

https://www.displayninja.com/acer-xv272ux-review/
Elvileg rád tervezve, csak kérdés mi igaz a leirtakból, normális tesztet nem látok.
"There’s also an sRGB emulation mode that restricts the color output to ~100% sRGB, and the monitor is factory-calibrated at Delta E < 2, making it fit for professional color-critical work."
+
"The monitor is based on an AHVA (IPS-type) panel by AU Optronics that’s enhanced by quantum-dots for the striking 99% Adobe RGB and ~95% DCI-P3 color gamut; that’s equivalent to ~160% sRGB!"

(#114984) sirparsifal


sirparsifal
csendes tag

Sziasztok!

Lecserélném a rég Dell P2414H monitoromat egy 144 hz-es modelre, amit játékra és filmnézésre használnék, viszont az alábbi kettő közül nem tudom, hogy melyiket válasszam:

ASUS TUF GAMING VG259Q
ACER PREDATOR XB253QGPBMIIPRZX

Az Asus esetében többen panaszkodtak mosottas színekről, viszont rendelkezik hivatalos Nvidia g-sync kompatibilitás tanusítvánnyal. Az Acer esetében nincs ilyen tanusítvány (tudom ez nem jelent semmit), de több helyen is olvastam, hogy a g-sync kompatibilitás nem mindig működik vagy nem működik megfelelően. Írták, hogy lehet csak a GTX 10-es szériával van gond és az újabb RTX-eket már jól kezeli a monitor. Van ezzel valakinek tapasztalata? Egyelőre nem tervezek 144 hz-n játszani, mert csak egy GTX1070-em van, a kérdés az, hogy ha a g-sync kompatibilitás nincs bekapcsolva vagy nem működik és csak 80 vagy 110 FPS-t tud a VGA, akkor mennyire lehet jelentős a screen tearing?

A másik, hogy olyat is hallottam, hogy az ilyen olcsóbb 144 hz-es IPS-esknek nincs olyan szép képe, mint egy 60 Hz-es IPS-nek. Általánosságban ez mennyire lehet igaz? A jelenlegi Dell-emmel nagyon meg vagyok elégedve. Még azzal is eljátszottam, hogy lehet inkább veszek egy kommersz Dell-t az alábbiak közül (bár jó lenne kipróbálni milyen a 144 hz-s gaming):

DELL ULTRASHARP U2419H vagy DELL P2419H

Szerintetek Asus legyen vagy Acer? Illetve ezkhez képest képminőségben mire számíthatnék egy Dell-től? Az Acer felé hajlok egyébként és bármit is veszek, kalibráltatni fogom.

Köszi előre is.

(#114985) Zsiráfnyál válasza fairi (#114978) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Köszi még egyszer !

Túl is lihegem egyébként valószínűleg a dolgot, mert amint elkezdek pl játszani rajta, és nem arra figyelek, hogy a citromsárga alapon fehér szöveg mennyire olvasható, teljesen elégedett vagyok az összképpel. Valszeg inkább tényleg csak annyi a helyzet, hogy pont egy olyan monitor mellé raktam, ami még túl is tolja a színeket.

Még egy utolsó utáni kérdés (bocs): A HDR-től hogyan fog várhatóan mindez változni ? 1-2 héten belül tervezek VGA-t cserélni, a jelenlegi VGA-m nem tud HDR-t, ezért addig anélkül használom. Jelenleg az OSD is több olyan beállítást letilt, amiknek a színkezeléshez lenne köze. Érdemes a HDR-tól javulást várnom, vagy csak más fajta problémákhoz fog inkább vezetni ?

[ Szerkesztve ]

(#114986) Biga123


Biga123
addikt

Ez [link] nagyon az alja ?

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#114987) juarez21


juarez21
csendes tag


Sziasztok!
Új monitor vásárlásán töröm a fejem.
Felbontásban 2560 x 1440 keresek, fontos hogy gsync és freesync kompatibilis legyen elsősorban játékra pc-hez és play station konzolhoz is. Egyet már úgy tüzetesebben nézegettem, https://www.asus.com/Displays-Desktops/Monitors/TUF-Gaming/TUF-Gaming-VG27AQL1A/
Kb ebben a kategóriában gondolkodom, bár kicsit soknak tartom az árát, ennyit nem terveztem rá költeni de ha nincs olcsóbban hasonló tudású, akkor ám legyen. Szeretnék tanácsot, monitor ajánlót kérni. üdv

(#114988) fairi válasza Zsiráfnyál (#114985) üzenetére


fairi
addikt

"Érdemes a HDR-tól javulást várnom, vagy csak más fajta problémákhoz fog inkább vezetni ?"
HDR-nek három komponense van:
Szintér(legyen sRGB-nél tágabb), DCI-P3
maximális fényerő, 500 nit felett
és kontraszt,IPSnél bukik a dolog, plusz nincs valódi lokál dimming, max globál dimming, magyarul nincs kijekző zónákra osztva.

Mivel fenti a háromból a monitorod hiányt szenved, annyi fog történni, hogy a monitor tone mappelni fogja a HDR10 anyagot amennyire lehetséges hardverileg. HDR hatást próbálja majd elérni ahogy tudja. Egyén függő kinek menyire tetszik ez a kamu HDR.

(#114989) AeSDé Team válasza AeSDé Team (#114940) üzenetére


AeSDé Team
őstag

Erre valaki? :)

Aprón ASUS ROG Swift PG348Q és Alienware aw3418dw monitorokat találtam 180-200 körül. Megérheti ezek valamelyikére váltani?

(#114990) szasanyi válasza AeSDé Team (#114989) üzenetére


szasanyi
félisten

A monitor kora, állapota és garanciidejének ismerete nélkül hogy tudná ezt bárki megválaszolni?

Nyugati az ország, de keletre tart. Már megint... Nálunk visszafelé jár az óra?

(#114991) Zsiráfnyál válasza fairi (#114988) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Nem lesz ez jó, próbálom szokni a VG279QM-et, de ezekkel a színekkel nem tudok megbékélni. Néha itt-ott jónak tűnik, de aztán átváltok egy más felhasználásra / másik programra (más színvilágra), és egyből zavaró, amit látok. Aztán áthúzom a szomszéd, fele annyi pénzért vett monitoromra az ablakot, és egy lényegesen szebb képet látok. :(

Létezik monitor az alábbi paraméterekkel ?
- 27", 1920*1080 (nincs szükségem magasabb felbontásra, a szememnek ez kényelmes)
- Max 2ms válaszidő (ha lehet, inkább 1)
- Min 144hz képfrissítési frekvencia (nem szükséges 200 fölé mennie, 144-nél akár meg is állok)
- Telített, élénk színek, jó színkép, színhelyesség (HDR-hez élőben még nem volt szerencsém, ezért nem biztos, de nem is kizárt, hogy azt keresem)
- Árban durván 150.000 Ft, de ha abba ez nem fér bele, hajlandó vagyok feljebb menni (amíg annak valódi értelme van).

50%-ban munkára, 50%-ban játékra használnám. Nem ragaszkodok egyik panel típushoz sem, forgatni sem tervezem, ezért talán a betekintési szög sem annyira fontos. A "gamer" paraméterekből áldoznék be inkább a "nem gamer" paraméterek javára (ARPG / MMO vonalon mozgok, FPS-ekkel ritkán játszok).

A VG279QM-el a problémám, hogy a színei számomra fakók, telítetlenek, és akárhogy variálom, csak fényesebb lesz, telítetteb nem. Egy 255,0,0 vörös szín pl a 252B9 monitoromon, a telefonomon, és a tabletemen is vörösnek néz ki, míg a VG279QM-en legfeljebb egy vöröses narancssárgát tudok csak összehozni. :( A citromsárga szinte fehér, a mély/sötét kék halványnak tűnik, stb... elsősorban ezt a problémát szeretném megoldani, ezen a téren kéne valamelyik monitornak sokkal többet nyújtania.

Köszönöm előre is ! :R
(remélem, nem mentem még senki agyára ennyi kérdéssel)

[ Szerkesztve ]

(#114992) Beri válasza sirparsifal (#114984) üzenetére


Beri
addikt

több helyen is olvastam, hogy a g-sync kompatibilitás nem mindig működik vagy nem működik megfelelőe
Bullshit.

olyat is hallottam, hogy az ilyen olcsóbb 144 hz-es IPS-esknek nincs olyan szép képe, mint egy 60 Hz-es IPS-nek
Ez túl általános. De szerinted nem logikus, hogy az olcsó monitor kevesebbet tud, mint a kevésbé olcsó, vagy a máshogyan olcsó?

ha a g-sync nincs bekapcsolva
Ilyet meg ne csinálj.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#114993) Beri válasza Zsiráfnyál (#114991) üzenetére


Beri
addikt

Telített, élénk színek, jó színkép, színhelyesség
Mivel kalibrálod a jelenlegieket?

eladó Aromamizer RDTA V1

(#114994) Zsiráfnyál válasza Beri (#114993) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Egyszerűen az OSD-vel (minden létező beállításán végigzongoráztam már oda-vissza, bár ezek egy részét letiltja, mert DP 1.2-vel használom). Nvidia control panel-ben próbáltam még színformátumokat / tartományokat / alapvető színbeállításokat módosítani, de nem sikerült azt az eredményt elérnem, amit próbálok.

A múlt Péntekig egy kb 15 éves monitort használtam, le vagyok maradva a témában. Más eszközökkel kéne kalibrálnom ?

[Ilyesmiket] próbáltam még, de itt a black test / white test képeknek megfelelő beállítást sem sikerült összehoznom (a legfelső / legalsó sorokat nem látom, hiába állítom 0-100 között akár a fényerőt, akár a kontrasztot, bármilyen egyéb beállítás mellett).

Illetve [innen] szedtem még le egy .icc file-t, de nem egészen értem, hogy ennek kéne-e változást okoznia (semmi különbséget nem tapasztaltam a defaulthoz képest).

[ Szerkesztve ]

(#114995) Beri válasza Zsiráfnyál (#114994) üzenetére


Beri
addikt

Ha műszerrel nem végzel rendszeresen kalibrálást, akkor gyakorlatilag most az történt, hogy:
1. van egy régi monitorod, aminek valamilyen a képe
2. vettél egy másikat, aminek dobozból kivéve nem ugyanolyan a képe
3. próbáltad kézzel random odatekerni, mint a másikat, de valahogy nem olyan
Így távolról csak azt tudom mondani, hogy próbáld újra.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#114996) Shamli86


Shamli86
tag

Sziasztok. Erről a monitorról mi a vélemény? Érdemesebb G- synces monitort venni inkább? Esetleg más hasonló monitort tudtok ajánlani? [link]

(#114997) ed0518


ed0518
csendes tag

Sziasztok!

UltraWide gaming monitorban mit tudnátok ajánlani?
-ívelt legyen
-min 34'
-144Hz

LG 34GL750-B -t találtam így elsőre, ilyen nagyobb monitoroknál mire érdemes figyelni?

Választ köszi előre is!

(#114998) Zsiráfnyál válasza Beri (#114995) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Oké, és hogyan kéne jól kalibrálnom ? Három napja próbálkozom, de nekem nem tűnik úgy, hogy ezúton elérhető lenne a várt eredmény (azt sem zárom ki, hogy esetleg hibás lehet a példány, ami hozzám eljutott, bár ez nem látszik valószínűnek).

Gyakorlatilag két 0-100 között állítható értékről (fényerő, kontraszt) van szó, az azért nem olyan nagy mágia, hogy egy ennyire szembetűnő problémán ne tudjak velük változtatni. De ennél jóval tovább is mentem (gamma, R/G/B balance, "digital vibrance", blue filter, és az OSD összes létező preset-je / színbeállítása), bármit bármivel kombinálok, ugyanott vagyok, a piros nem elég piros, a világoskék beleolvad a szürkébe, a citromsárga a fehérbe, narancssárga alapon a piros nehezen kivehető, és mindezek a három másik kéznél lévő eszközömön nem problémák.

Kár, hogy képet / videót nem tudok róla csinálni, nem adják vissza az élőben látott állapotot.

[Itt] az összes "cons" szekcióban azt látom, hogy "Low contrast", illetve fent fairi is hasonlókról beszélt. [1] [2] Ez az én valódi problémám, ezt pedig kalibrálással nem tudom megoldani, ha (!) jól értem.

Ha jól értem, egészen egyszerűen mellényúltam, és olyan monitort választottam, ami minden áron a képfrissítésben igyekszik erős lenni, amit a színhelyesség / színmélység kárára ér el, én pedig valójában nem ilyen monitort keresek.

[ Szerkesztve ]

(#114999) Zsiráfnyál válasza Zsiráfnyál (#114998) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

[Itt] találtam valamit, ami talán jobban leírja a problémámat.

SDR color gamout érték alapján kerestem egy abban erősebb monitort, ezek közül fogtam egy viszonylag magasat (LG 27GN850-B). Ennél a monitornál ez az érték 75.2%-ról 88.8%-ra növekszik.

Ha az összehasonlításban letekerek a "Gradient" részig, ott látok egy olyan képet, amire többé-kevésbé mondhatom, hogy szemlélteti a problémámat, az LG oldalán a színek erősebbek, telítettebbek, as Asus oldalán pedig mondhatni, fakóbbak, gyengébbek.

A fehér / citromsárga, szürke / világoskék színek találkozásának problémáját nem tudom hasonló képpel szemléltetni.

Jelenti ez azt, hogy mondjuk a LG 27GN850-B közelebb áll a [fenti] igényeimhez, mint a VG279QM, vagy csak félrevezetem magam éppen ?

(#115000) Beri válasza Zsiráfnyál (#114998) üzenetére


Beri
addikt

Oké, és hogyan kéne jól kalibrálnom ?
Műszerrel. Van kalibrálós topic, ott majd megszakértik.

eladó Aromamizer RDTA V1

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen monitort vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.