Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen monitort vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:07:51

LOGOUT.hu

Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#76001) Chris82 válasza koboldcápa (#76000) üzenetére


Chris82
senior tag

Esetleg Dell p2417

(#76002) Synthwave válasza piero86 (#75836) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Bár már desktopon is meglátszik a 144Hz, amikor az egérpointert mozgatod vagy scrollozol.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76003) deja vu válasza koboldcápa (#76000) üzenetére


deja vu
addikt

A VA panel esetén nem a legjobb képminőséget kapod. Ahhoz IPS paneles monitort kell venned.

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#76004) Synthwave


Synthwave
HÁZIGAZDA

Bedobom ide is, hátha valakit érdekel.

Meggyütt az LG 24GM77.

3,5 hónap kutakodás, utánamászás, olvasgatás után végül erre esett a választás. Ahány (hozzáértőbb) helyen néztem internetszerte, mindenhol mindenki - Kvékereket beleértve- csak dícsérte. Ahogy elnéztem, ez nagyon kevés monitor fegyverténye.

Kezdjük az elején; saját használatra 1995-től egészen mostanáig kizárólag CRT-t nyúztam. '96 óta Kvékerkedem, az utóbbi 10 évben már kicsit komolyabban és nem akaródzott váltani katódsugárcsövesről.
Persze érthető; top-notch színek, effektív zéró input lag, magas frekik - ebben a játékban pedig a vajsima akció kb. mindennél fontosabb. Hatványozottan. Mivel low res-en játszom (640 x 480), még magasabb frekiket ki lehetett súvasztani a moncsikból - egy ideig 160, ill. 200Hz-en is próbálkoztam.

Persze volt alkalmam tesztelni különféle LCD-ket, olcsóbbakat, drágábbakat, TN-t, IPS-t, VA-t, de a 144Hz-esek kivételével mind olyan volt, hogy a játékban az első fix 90°-os fordulás után legszívesebben a falon keresztül tessékeltem volna őket az udvarra, paneltípustól függetlenül. Némelyiknél már desktopon is húztam a számat, miközben a szememmel az egérpointer mozgását követtem.
Túlzásnak hangzik, pedig nem az - játékban ANNYIRA szembeötlő a különbség a 60 / 75 <-> 144 között, hogy egyszerűen nem is értem azokat, akik ezt nem látják, nem érzik.

A drágább, nem-144Hz-es IPS-ek ehhez egyszerűen lassúak, hiába vannak szép színeik, az olcsó (és 60 / 75Hz-es) TN-ek meg mindenhogy a kukába valóak, ha nem böngészés, iroda, körökre osztott játék vagy lightos filmezés van terítéken. 144-es IPS-t még nem próbáltam, de válaszidőben egy kicsit még azok is le lesznek maradva - és az ár is teljesen más tartományban van.

A 144-es TN-ek zöme böszme színekkel rendelkezik vagy valamilyen egyéb hiányossága van (gyenge kontraszt, túl sok fényerő, kevés csatlakoztatási lehetőség, vacak talp, amit csak akarsz), bár nem-ergonómiai szempontból általában a színeket vagy a mozgási elmosódás kiküszöbölését érheti komolyabb kritika. A valós input lag ezeknél is variálódik, és bár esetenként kompromisszumokat kell kötni, azért túlnyomórészt használhatóak.

Ennek az LG-nek már a dobozból kivéve is meglepően korrekt színei vannak, annak ellenére, hogy TN-panelról beszélünk. Nincs az a washed-out színkép, mint ami pl. a BenQ XL2411-es szériára notóriusan jellemző.
Több oldalról hallottam, hogy ez a kis LG egy rendes kalibrációval akár még belépőszintű (hobbi) fotós monitornak is megteszi (bár csak ahhoz drága és ennyiért találni a célnak jobban megfelelőt).
Persze egy ilyet nem a PS-mágusok fognak vásárolni - viszont, ha a játék és filmezés mellett néha okosba elindul egy-egy képszerkesztő program, nem fog cserben hagyni, pláne ha rendesen bekalibráltatod.

A szubjektív véleményem, hogy ilyen színekhez TN monitoron még nem volt szerencsém - mindez kalibrálás nélkül, csak egy kis OSD-ben való turkálást követően. Ez különösen kellemesen érintett, hiszen ez a kijelző nem erre való. Mármint nem a 865,96 %-os Adobe-színtér villogtatására.

A másik, hogy a különféle képjavító / képmódosító / blur reduction / whatever technológiák mellett (Black Equalizer, DAS, Motion 240, Super Resolution+) a valós input lagja 10 ms alatt van.
PWM-mentes, szóval nincs villódzás, sok órás használat után sem égeti ki a retinám.
Kicsit meg is lepett, hiszen eddig nekem fordítva működött ez a dolog, az emberek nagy többségétől eltérően; pont, hogy a korrekt CRT moncsiktól nem folyt ki a szemem, míg az LCD-k - paneltípustól és ártól függetlenül - 90%-ban kaparták az üvegtestem tövét. Mivel naponta legalább 8-10 órát gép előtt ülök (változó fényviszonyok mellett), számomra a szembarát megjelenítés meglehetősen fontos tényező.
Ez eleddig jelesre vizsgázott.

Ideje rátérni a medvére; Quake Live @ 640 x 480 | 4:3, 144Hz, DAS on, Motion 240 off és az egér ISZONYAT harapós. Angol oldalakon ezt úgy írnák, hogy "snappy", "perfect connected feel". És itt jön ki igazán, hogy miért kerül annyiba, amennyibe; a monitoron fix 250 fps-sel pörgő akció vajsima, semmi érezhető késés (ez tőlem nagy dícséret, hiszen baromira háklis vagyok a mindenféle lagokra, késésekre, dropokra), nulla screen tearing vagy szellemkép. Az ember elfelejti, hogy nem CRT-t néz.
Érzésre talán még jobb is, hiszen a 144Hz teljesen natív, nem kell semmivel babrálni, abszolút természetesen hat. Nem hittem volna, hogy valaha ilyet mondok.
Persze a CRT-love megmarad, de azért ez a cucc éri a pénzt. Minden forintot. Már ha fast-paced játékot akarsz játszani és LCD-t szeretnél. Mindenesnek (értsd, ahol a játék nem egy kifejezetten fontos szempont) is jó, bár ahhoz kissé drága - ott valószínűleg jobban jársz egy 60 Hz-es Dell IPS-sel, 15-20 ezerrel olcsóbban. Viszont ha fő profil az FPS / RTS, és szoktál is időt szánni rá (és / vagy szereted, ha a desktopon gyönyörűen siklik a kurzor), akkor nem kérdés, hogy LG. Mondjuk engem még casual gaymingkedés közben is sírba rakna a 60 / 75 Hz, de mindegy.

A másik, ami nagyon szimpatikus benne, az a rengeteg csatlakoztatási lehetőség; DP, DVI-D, D-Sub, 2 x HDMI, audio jack és 2 x USB 3.0. Nagyon kényelmes és sokoldalú. Ennek köszönhetően a PS3-at sikerült az asztalra költöztetnem a TV elől.
A hangkártya aljzata sem maradt kihasználatlanul; ebbe csatlakoztattam a fejest, így egy egyszerű bemenetváltással (ne a monitor ossza a hangot, hanem közvetlenül a hangkártya) tudom használni. Ezzel együtt ergo a fadobozos hangfalakról szólhat a PC (@ DisplayPort) és a PS3 (@HDMI) is a monitoron keresztül, de ha fejhallgatót akarok, akkor sem kell semmit ki-be dugdosni a gépből.

Az összeszerelési minőség is rendben van, megvan a bizonyos LG-termékekre jellemző "masszív érzet", anyagból van a cucc. Az oldalát még fel is boja kicsit a piros műanyagbetét, a panel szellőzése is kielégítőnek tűnik, ill. a különféle aljzatok feliratozva vannak fehérrel, ami egy kellemes adalék.

A talp / állvány segítségével a panel pozíciója is kellőképpen testreszabható, masszívnak hat, a pivot pedig barátságos adalék, ha valamikor hosszú dokumentumokat támad kedvünk írni / olvasni.

Az OSD-je egyszerű, de nagyszerű. Sok beállítási lehetőség és teljesen intuitív vezérlés; a multifunkciós mini-joystick használata nagyon adja magát, nincs vergődés, hogy mit-hogy-miért-merre nyomjak. Külön piros pont, hogy az állapotjelző LED-et is ki lehet kapcsolni.

A doboza meg van pakolva minden jóval (kábelek). Kicsi üröm az örömben, hogy ha ki akarjuk használni a monitoron lévő jack aljzatot ÉS a 144Hz-et, a DVI-D nem fogja vinni a hangot, ezért a DP-kábelt külön kell megvásárolni - de ennél nagyobb problémánk ne legyen soha. A cuccos hátulján amőgy van egy felcsavarozható kábelelvezető műanyag clip is.

Igazság szerint csak azért nem hallasz a monitorról állandóan, mert egyszerűen nem igazán volt marketingelve, ergo kevés emberhez jutott el a híre, hogy ilyen is van. Kategóriájában mindenki csak BenQ-t, ASUS-t meg Acer-t lát a csapból folyni, szóval nem csoda. Mostanra meg már ugye a gyártás is leállt, szóval..

3 év gari a standard, ill. 72 órás LG pixelgarancia is jár hozzá alapból.

Egy apróság; örülnék, ha megoldható lenne, hogy a képet offoljam, de DP-n keresztül a hang továbbra is szóljon. Lehetséges ez?

tl; dr: Eddig kifejezetten elégedett vagyok. Remélem, hogy még nagyon sokáig ezt fogom használni.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76005) Vanir válasza Synthwave (#76004) üzenetére


Vanir
veterán

Köszi, felírva, tervezek a közeljövőben váltani a mostani szutyokról.
Milyen egérrel nyomod most? Aurora? Kvékben nem cink a debounce rocketjumpnál?

#76006: A bal+jobb klikk egyszerre nem megy, valami 50+ ms lag van, és elvileg a rocketjumpot tönkreteszi ezáltal. OCN/ESR ezzel volt tele anno.

[ Szerkesztve ]

(#76006) Synthwave válasza Vanir (#76005) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Aha. 800 cpi@500 Hz, v1.2 driver, MarkC accelfix, Win 6/11, EPP off, egy 2mm-es QcK+ -on.

Debounce?

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76007) Synthwave válasza Synthwave (#76004) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

"még fel is boja" = még fel is dobja

Még maradt benne némi kijavítanivaló grammar-szinten, de a módosítási időlimit, ugye..

----------------------------------------------------

(#76005) Vanir: Nekem a mouse2 a +speed bind, szóval x. SPACE jump master race.
Amúgy kipróbáltam a jobb klikk +moveup-ot is, mert kíváncsi voltam, hogy az ESR-síránkozás helytálló-e, de igazából nem tűnt fel a dolog.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76008) e-arc.hu


e-arc.hu
csendes tag

Sziasztok!

Kepfeldolgozashoz (hobbifotos celra) keresek
- 4K monitort
- idealisan Eizo-t
- 3-400e forint korul,
- alkalomadtan filmet is neznek rajta, de ahhoz lesz majd TV, meg jatszogatnek is, de az 10%. :)

Keparany, csatlakozok, stb. nem erdekes, mert eloszor monitort valasztanek, majd ahhoz vennek gepet (a tovabbi tervekrol/reszletekrol itt irtam, a kollegak ajanlottak a topikot).

A minoseg fontosabb, mint az ar, de "nagyon komoly" (tudom, relativ :B ) monitornak nem latom ertelmet.
Elore is nagyon koszonom a segitseget!

(#76009) JohnK válasza Synthwave (#76004) üzenetére


JohnK
aktív tag

Én is most váltok CRT-ről, már megrendelve az új monitor, de a két db (Dell P1130) CRT-től nehezen válok meg. Pénzt nem kapnék érte, kerülgetni meg nem akarom sokáig helyhiány miatt. Aztán lehet csak az lesz végül, hogy feldobom az apróra jelképes összegért, hátha valaki elviszi...

(#76010) Synthwave válasza JohnK (#76009) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Volt olyanom. Jó kis monitor, bár nálam a DELL CRT-k (P992, P1130 meg egy márnememlékszemmilyen 17"-os) mindig lehaltak záros határidőn belül. CRT-ben Mitsuhbishi, IBM >>> all. Azért a SONY / EIZO / iiyama is kellemes.

Szerintem tartsd meg őket tartalékba - legalább az egyiket. Jól jöhetnek még, enni meg nem kérnek. Szépen lefóliázod, aztán padlás / pince / szekrény töve, csak szárazon maradjon.

Amúgy ha volna most egy jelképes összeg a zsebemben és földim lennél, akkor megszabadítanálak az egyiktől.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76011) Teaway válasza JohnK (#76009) üzenetére


Teaway
veterán

Sony csöves MAG-ot tettem ki a kapu elé, el is vitték :D

Nincs itthon csokid??

(#76012) Synthwave válasza sebixxx (#75922) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

1440p + G-Sync + IPS 90-120 ezerért?

Felejtsd el. A legolcsóbb, legfapadosabb 1080p G-Sync-es TN-ek mennek 120-130-ért.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76013) Synthwave válasza Teaway (#76011) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Mindig fáj, amikor ilyeneket olvasok. Na nem az, hogy elvitték, mert az érthető. )

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76014) JohnK válasza Synthwave (#76010) üzenetére


JohnK
aktív tag

Manapság már beszerezhetetlen akármilyen jó típus sorba dobálja ki mindenki, akinek még esetleg van is.

Ezek még teljesen jó állapotban vannak, egyik sem volt agyonhasználva, az egyik full fekete és annyi baja van, hogy minimálisan vörös a széle, de ez csak fehéren látszódik, de ez annyira nem zavar, hogy most is azon tolom. A másik fekete-szürkének meg semmi baja sincs, most is a szekrény aljában pihen. Én amúgy azért kényszerültem a váltásra, mert az új VGA-n már nincs rendes VGA kimenet és most egy HDMI VGA aktív adapteren keresztül van a monitor rákötve, de sajnos érződik, hogy kevés a sávszélesség és hiába fut valami 80-90 FPS-sel, észrevehető mikrolaggok vannak még HD film alatt is.

Nem tudom mit jelent neked a földi, azon kívül ahol lakok még a fővárosig valahogy el tudnám juttatni havonta egyszer, ha esetleg érdekel azt privátban megbeszéljük.

DELL P2416D-ra váltok, causal gamingre nekem szerintem elegendő lesz.

[ Szerkesztve ]

(#76015) deja vu válasza e-arc.hu (#76008) üzenetére


deja vu
addikt

ASUS PA328Q ha sRGB színtér elég.
ASUS PA329Q széles színtérben.

4K Eizo az más árkategória.

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#76016) Killer01 válasza Hobbbyt (#75978) üzenetére


Killer01
őstag

Asus PB328 helyzetjelentés: Beüzemeltem :DDD Külsőre nagyon bejön, igen szép monitor igényes hatást kelt és masszív. Talp és tartórész korrekt és szabadon állítható igénynek megfelelően. A menürendszere tetszik, a joystick-os kezelési megoldás telitalálat az Asus-tól. Az üzemjelző led nagyon diszkrét, ez nem fog vakítani éjjel. A képe eszméletlen gyönyörű :) 4K természet videókat indítottam youtube-ról, a család gyakorlatilag kitúrt a monitor elől és tátott szájjal bámulták a látványt. Kísérletképpen melléraktam a régi monitort (Dell U2412M) és ugyanazokat a videókat másik gépről ezen is elindítottam párhuzamosan... nah itt kijött a képminőségbeli különbség és a kontraszt eltérés az Asus javára (a fekete színről nem is beszélek). A monitor azért nem tökéletes: 2 hibát az Aida monitor diagnosztika tesztjeivel felfedeztem rajta. A bal felső sarok (konkrétan a sarok fél centije) homogenitásban kissé sötétebb mint a kijelző többi része, illetve világosabb egyszínű képnél találtam 2 db 2-3 milis világosabb foltot, talán a gap mura illik rá leginkább. Egyik hiba sem látványos, ha nem küldöm rá a tesztet nem vettem volna észre.
Játék még nagyon nem volt, ahhoz be kéne üzemelnem a 1080-as vidkarit is.... Mass Effect 2-vel néztem meg kb negyedórát, nem találkoztam hibákkal vagy maszatolással és igen jól mutatott rajta a game. Hogy megér-e a monitor 188 000 Ft-ot? Én nem bántam meg hogy ezt választottam, látványosan szebb képe van az IPS-es Dell-nél (ezzel a monitorral is elégedett voltam). Jó haverok leszünk ha más hiba nem jön elő vele :D (itt a fórumon volt előbbre valaki 1-2 száz hsz-el, akinek tönkre ment egy ilyen moncsija pár hét vagy hónap használat után).

(#76017) snefftamas válasza Killer01 (#76016) üzenetére


snefftamas
aktív tag

Először is gratulálok hozzá ha a pénz nem számított volna én is ezt veszem. De azt ne feledd hogy az IPS képe szebb mint a VA 😀😀. Legalábbis itt csak azt hallani. És a kontraszt se számít akkor is szebb az IPS. De örülök hogy nő a VA pártiak száma.

Mindegy az a lényeg hogy te boldog vagy a választásoddal. Én is az vagyok az enyémmel.

Rabolni álarcban, d*gni óvszerben!

(#76018) deja vu válasza snefftamas (#76017) üzenetére


deja vu
addikt

Milyen csoda VA paneles monitorod van?

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#76019) hackeeeee válasza hackeeeee (#75567) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Visszakanyarodva a témához, sajnos nem lett jó, testufo teszten már 70Hz-nál elvérzik a monitor. :(

Továbbvíve a gondolatmenetet... 24" körüli méretben van valami jó, ajánlott 1080p-s 144Hz, vagy talán Gsync-es monitor? Fogalmazzunk úgy, hogy reális árban? Néztem az AOC-t, de ha ez az út lenne, akkor ez lehet, hogy a Dell mellé lenne.

Véleményem szubjektív...

(#76020) Synthwave válasza hackeeeee (#76019) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ajánlom figyelmedbe ezt a postot.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76021) (baphomet)


(baphomet)
tag

Sziasztok!

Erről a monitorról szeretnék véleményt kérni.

Köszönöm
:R

(#76022) deja vu válasza (baphomet) (#76021) üzenetére


deja vu
addikt

Ugyan abban az árban van a 22MP68 és az jobb monitor.

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#76023) (baphomet) válasza deja vu (#76022) üzenetére


(baphomet)
tag

Nézem :)

Ő lenne az?

[ Szerkesztve ]

(#76024) deja vu válasza (baphomet) (#76023) üzenetére


deja vu
addikt

Igen, plusz egy ezrest megér.

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#76025) hackeeeee válasza Synthwave (#76020) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Hm, így elsőre nem tűnik rossznak. Köszi a tippet.

Főként ha kalibráció után tényleg jók a színek.

Véleményem szubjektív...

(#76026) Killer01 válasza snefftamas (#76017) üzenetére


Killer01
őstag

SPVA Samuról váltottam Dell IPS-re anno, ott a fekete kivételével szebb képe volt a Dell-nek :) Most is meglennék szerintem egy IPS-el, de egymás mellett a 2 monitor ugyanazzal a tartalommal jó kis bemutató volt az eltérések szemléltetésére (még a laikus család részére is, Asszony és Drága Mama is elismerően bólogatott) :DDD

(#76027) hackeeeee válasza Synthwave (#76020) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Közben még belefutottam a AOC G2460PF-be is. Árban az is kedvező darabnak tűnik.

Véleményem szubjektív...

(#76028) saen válasza Killer01 (#76026) üzenetére


saen
veterán

Tegyünk különbséget a szebb és a színhelyes között, a kettő nem feltétlen ugyanaz.

(#76029) Synthwave válasza hackeeeee (#76027) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Utánamentem anno annak is, sokáig az volt a célkeresztemben.

Előfordulhatnak vele problémák (firmware-es dolgok főleg) és a színei is elmaradnak az LG-től.
Jobban belemászva a vele foglalkozó thread-ekbe közel sem volt annyira egyöntetű (és pozitív) a vélemény, a tapasztalat vele, mint az LG-vel.

Szerintem ebben az árkategóriában már nem érdemes azon az ~5-8 ezer forinton spórolni. Elvégre egész nap azt bámulod.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76030) Skynet258


Skynet258
veterán

Hát ezt nem hiszem el, IPS beégés egy egy hónapos monitornál? :F

Nemrég vettem ugye egy LG 34UC79G-t. Minden szép és jó, ma volt kicsit több időm, hát mondom Watchdog 2. Játszottam vagy 2 órát, vacsi, addig otthagytam a gépet (cirka 20 perc). Jövök vissza, nyomom tovább... erre valami fura. Hát az a kép ahol állt 20 percig, csontra be van égve, de nem gyengén, hanem tényleg láthatóan. :W Évek óta nem láttam ilyet, azt sem tudtam, hogy az IPS egyáltalán beéghet (telefonos vonalon mozgok otthonosabban, ott az AMOLED panelek rákfenéje ez).
Most valami hibás darabba futottam bele ami ennyit bír, vagy ez általános lenne? Az előző Samsung monitorom (ami szintén IPS volt) soha nem csinált ilyet, pedig az fele ennyibe került... :W

A képen kevésbé látszik mint élőben, amit láttok az alsó részen A betű, tőle jobbra ikonok - na ezek a játék HUD-jának részei. Most nézegetem 5 percenként, talán halványabb, de amíg el nem tűnik 100%-osan, addig nem leszek elégedett. :( Ha marad, akkor gondolom gariban cserélhető (Oázisból van).

https://geekpulse.hu

(#76031) Killer01 válasza saen (#76028) üzenetére


Killer01
őstag

Nem is mondtam sehol hogy a kettő ugyanaz :U
A Dell és az Asus is prémium-kalibrált állapotban van nálam, szóval a kiindulási (esély)alap ugyanaz.

(#76032) Synthwave válasza Skynet258 (#76030) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Eeeeh..

Ezért szoktam mindig kikapcsolni a monitort vagy elindítani a képernyőpihentetőt, ha tudom, hogy 5 percnél többet leszek távol. A CRT-s időkből maradt meg ez a szokás, igyekszem nem levedleni.

Azért para, hogy még mostanság is figyelni kell ezekre.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76033) ntraxxx válasza deja vu (#75962) üzenetére


ntraxxx
tag

Na köszönöm a segítséget végül egy DELL U3417W lett a vége.

Mindannyiunkban lapul egy közülünk...

(#76034) Skynet258 válasza Synthwave (#76032) üzenetére


Skynet258
veterán

Hát én az elmúlt nem is tudom hány évben nem foglalkoztam a dologgal, és nem is égett be semmi. Most meg (az első drágább monitoromnál) ezt kapom. :U

Közben a jelenség elmúlt szerencsére, reménykedtem benne, hogy ennyitől azért nem ég be állandóra a panel. Ennek a sztorinak sem örülök, de hát ez van, ezentúl akkor monitor kikapcs ha nem vagyok gép előtt és fut egy játék.
Még arra tudok gondolni, hogy ugye a Freesync miatt ki tudja épp hány hertz-en ment a panel. Lehet alacsonyabb frekin könnyebb összeszedni a beégést, mert például a böngésző mehet egész nem, akkor sem láttam nyomát (pedig a felső sáv is ott van ugye órákon keresztül, rögzített fülek satöbbi). Mondjuk nem értek hozzá, de nekem ez lehetne egy logikus magyarázat a dologra... :U Hogy most van-e összefüggés a beégési hajlandóság és az adott frekvencia között, annak megítélését meghagyom a hozzáértőbbeknek. :B

https://geekpulse.hu

(#76035) -Solt- válasza -FreaK- (#75999) üzenetére


-Solt-
veterán

Erre gondolok: [link] Ez az, amit a drága NV a tökéletes drivereivel minden frissítés után korlátozottra állít, és olyan a kép mintha fátyol lenne a monitoron. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a legújabb divat szerint a frissítési frekvenciát is elb@ssza, rendszeresen azt veszem észre, hogy 50Hz-re állítja! :)

Miután ezt visszaállítom, én nem találok kivetni valót a képminőségben, igaz az én monitorom kalibrált! :)

Halkan jegyzem meg, hogy a Dell (legalábbis az U2414H) + DP kábel + NV kombinációt nem javaslom senkinek, akinek hozzám hasonlóan labilis az idegrendszere! ;]

www.smart-bus.hu

(#76036) hackeeeee válasza Synthwave (#76029) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Köszi az infókat. :)

Átgondolom még a kérdést. Köszönöm! :R

A Strobe backlight sokat számít?

[ Szerkesztve ]

Véleményem szubjektív...

(#76037) e-arc.hu válasza deja vu (#76015) üzenetére


e-arc.hu
csendes tag

Koszonom a valaszt!
Az Asus-oknak utanaolvasok. Tegyuk fel, hogy eggyel feljebb lepnek - mi lenne a mindennapokban a kulonbseg mondjuk egy altalad ajanlott ASUS PA329Q es az Eizo ColorEdge CG-248-4k kozott (a kep homogenitasa biztosan, azon tul)? Utobbit ajanlanad/ajanlanatok, vagy lebeszelnetek rola?

Reg volt mar Eizom, mondtad, hogy azota mas szelek fujnak. Nem is kotnem az ebet a karohoz, csak tajekozodom...

Korabban ajanlottad a CG318-at. Gyonyoru joszag, de egyszeruen nem tudom megindokolni magamnak, hogy kozel otezer frankot kiadjak egy monitorra, amit hetvegenkent hasznalnek. :)

[ Szerkesztve ]

(#76038) smiti


smiti
addikt

Sziasztok!

27"-os méretben ez a monitor nagy baklövés lenne? Nem akarok most vagyonokat erre költeni, de ezt még ki tudnám szorítani: AOC Q2778VQE
Megvenni nem itt venném, csak itt van viszonylag normális infó a monitorról. Egyébként ~ 71k-ért jutnék hozzá újonnan, 3 év garanciával.

Ja, persze játszanék rajta az adatlapomon szereplő konfiggal és sok böngészés, olvasgatás.

[ Szerkesztve ]

(#76039) deja vu válasza e-arc.hu (#76037) üzenetére


deja vu
addikt

Eizo a Coloredge szériával képminőségben az abszolút csúcs, ezzel gondolom senki sem vitatkozik. Ha létezne CX szériában 4k monitor akkor feltétlenül azt ajánlanám, de sajnos nincs, mert akkor szerintem és mások szerint is kevésbé hatékony beépített kalibráló műszer nélkül jóval olcsóbban meg lehetne kapni ezt a tudást.

Miben jobb mint az Asus, hát például van rajta A-TW polarizer tehát nincs IPS glow, a kalibrált dE gondolom még kisebb, alapból jár hozzá árnyékoló, borotvaéles kép ilyen kicsiben a 4K elképesztő lehet, beépített kalibráló műszer stb... Akkor 5 év garancia, meg hát Eizo minőség, tehát a legjobb. De hozzá kell tenni, hogy az emberek 99%-ának teljesen felesleges ez a fajta profizmus, főleg hobbira.
Az a baj egyébként a CG sorozat beépített műszerével, hogy nem ér hozzá a panelhez, és külső műszerrel pl: basICColor DISCUS-al sokkal jobban be lehet lőni a monitort.

Az Asus ezzel a PA szériával nagyon magasra tette a lécet, ha az Eizo Flexscan EV3237 és az Asus közül kéne választanom gondolkodás nélkül az Asus-t venném. Én az Asus-t megnézném élőben, brutálisan jó monitor, marha jó áron. Egyedüli fájdalmam, hogy nincs rajta A-TW, ha lenne itt figyelne már réges rég az asztalomon. Szerintem engedd el az Eizo-t, túl drága hobbira.

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#76040) (baphomet) válasza deja vu (#76024) üzenetére


(baphomet)
tag

Ha kérdezhetem mik azok a plusszok?

(#76041) deja vu válasza (baphomet) (#76040) üzenetére


deja vu
addikt

Freesync, és a 75Hz mindenképp, meg talán az elektronika is jobb annyival, hogy jobban be lehet kalibrálni.

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#76042) -FreaK- válasza -Solt- (#76035) üzenetére


-FreaK-
veterán

Közben megtaláltam ezt a képet már, de nálam nincs ilyen opció, ahogy a screenshot-omon is látszik.
Te milyen csatlakozón kötötted a monitort a gépre, illetve milyen VGA-val? Nálam DVI-n van, egy GTX970 után.

(#76043) Synthwave válasza smiti (#76038) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Szerintem ha érdemben akarsz majd játszani, rakj hozzá még pár ezrest és 24" 144Hz. Smoothness tekintetében ég és föld.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76044) (baphomet) válasza deja vu (#76041) üzenetére


(baphomet)
tag

Köszönöm a segítséget
:R

(#76045) smiti válasza Synthwave (#76043) üzenetére


smiti
addikt

De én leginkább méretben szeretnék előrébb lépni. :B

(#76046) BenQhunria


BenQhunria
tag

ASUS VZ249H-ból létezik fekete kivitel?

Titkok nélkül nincs biztonság,biztonság nélkül nincs győzelem.

(#76047) Synthwave válasza smiti (#76045) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

gameplay >>> képátló

Meg azért a 24" és a 27" között a méretkülönbség nem orbitális. Mondhatnám úgy is, hogy nem (csak) a méret a lényeg. ~sic

Őszintén szólva eddig is herótom volt a 60Hz-es LCD-ktől, de most, hogy már permanensen itt figyel az asztalon a 144Hz-es, hatványozottan nincs az az Isten, hogy leülnék egy 60-as / 75-ös elé (saját használatra értem). Netezni (már a scrollozáson is látni, hogy nem egy kukaszökevényt nézel magad előtt), filmezni se, nemhogy játszani. Van elég bajom így is az életben. : D

27" 60Hz WQHD TN vs. 24" 144Hz FullHD TN...szerintem nem is kérdés, hogy az utóbbi, pláne, hogy jelen esetben tényleg csak párezer forint a különbség (és még a gari is +2 év).

Szerintem játékélményben lépj inkább (egy igen nagyot) előre, mintsem +3"-ban. Én csak jót akarok a játékszeánszaidnak. Komolyan letenném a hajam is, ha az után is tartanád az álláspontodat, miután láttad élőben a 144-es kijelzőt ingame. :DDD

Persze a te döntésed, nem erőszakoskodom, de ha már összeraktál egy ilyen ütős kis gépet, ne sértsd meg azzal, hogy egy 60-as bóvlit raksz mellé. : >

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76048) Synthwave válasza hackeeeee (#76036) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Gondolom, itt elsősorban a Lightboost-ra és hasonszőrű társaira gondolsz.

Valamennyire redukálják a blurt, de csak 100 / 120Hz-en működik és ad némi extra input lagot.

Az LG-ben, amit ajánlottam, ez a Motion 240 (100 / 120Hz + strobe). Néhányan szeretik , de ha a minimum reakcióidőt akarod kipréselni a monitorból (márpedig azt akarod, ha ilyet veszel : >), kikapcsolod.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#76049) Scholes9 válasza Synthwave (#76047) üzenetére


Scholes9
nagyúr

Amúgy hogy van most ez? 144hz-es Freesynces monitorhoz mindenképpen olyan vga kell, ami képes a minimum 144 fps-re? Gondolkodom, h ki próbálok egy ilyen AOC monitort mondjuk egy RX 480-nal :)

[ Szerkesztve ]

PS5 + PS VR2 <-> XSX <-> 65” S90C

(#76050) Hobbbyt válasza Synthwave (#76047) üzenetére


Hobbbyt
őstag

Szerintem azért a te igényeid messze átlagon felüliek még azok között is akik sokat játszanak.
A Filmek pedig akkor is 30hz-en fognak (esetleg 60) menni ha azt hiszed, hogy nem. Hiába 144hz-es a monitorod.. a hajadra kenheted ha a forrás csak 29.97Hz.

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen monitort vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.