Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59461) dqdb válasza Kasya (#59457) üzenetére


dqdb
nagyúr

Kailh
1. Drágább.
2. Egyetlen fix kiosztáshoz köt, ezen persze a socketek trükkös forgatásával pár helyeb túl lehet lendülni, de az Cherry profilos kupakoknál problémákhoz vezethet. Azonban még a socketek forgatásával a két népszerű a szabványos és 7u alsó sor közül csak az egyiket lehet támogatni, vagy ugyanígy nincsen teljes/stepped Caps Lock.
3. Sérülékeny. Ha a kapcsoló lába nem állnak tökéletes szögben, akkor kapcsoló benyomáskor előfordulhat, hogy letéped a socketet a nyákról. Ha szerencséd van, akkor vissza tudod nyomni/forrasztani, ha peched van, akkor a felületszerelt forraszpontot is feltéped vele és akkor az a billentyű többé nem fog működni. Ezt forrasztással és keresztbekötött vezetékkel sokszor orvosolni lehet (persze a probléma switch többé nem lesz hotswap). Azonban nagyon sok nyákot nem úgy terveznek, hogy a mátrixban az oszlopokat és sorokat jelentő vezetékszakaszról ágaznak le a socketek felé, hanem a nagyméretű socket okozta helyhiány miatt a socketeket kötik sorban, ilyenkor egy feltépett pad egy teljes sort/oszlopot üt ki, és adott esetben 10-15 kapcsolót lehet forrasztani.
4. Bántja a kapcsolókat. Előszeretettel görbíti el a kapcsoló lábát, ha az nem áll tökéletesen (általában a láb közepén teszi ezt), néha ezt S salakban teszi, néha felcsavarja csigaszerűen, amit aztán csipessz lehet egyengetni. Ha peched van, akkor el is töri a lábat, és akkor az a kapcsoló kuka. Általában sokkal rövidebb idő alatt forrasztok be X kapcsolót, mint nyomkodok bele X darabot socketekbe.
5. Merevíti a nyákot. Ha a rugalmasabb gépelési élményt szereted, akkor erre nem vágysz.
6. Meghibásodhat. Fém a fémen súrlódik, egy rugó tart ellent, előjöhet kontakthiba. Néha elég csak kiszedni a kapcsolót és újra betenni, néha magától elromolhat a socket.
7. Plateless billentyűzetekben nem használható, különben lötyögnek a kapcsolók, kell a plate merevítő hatása.
8. Kupakcserekor sokszor a kapcsoló is jön a kupakkal együtt, lehet visszatenni.
9. Olyan kapcsolót, amit korábban forrasztottál már, nem tudsz/akarsz beletenni.
10. Hátránynak számítana az, hogy csak 50 kapcsolóbehelyezést bír ki, de ennyi forrasztást sem visel el egy nyák, szóval ugyan kicsinek tűnik a szám, de sosem fogod elérni.

Mill Max
1. Nagyon drága. 36 euróba kerül egy 60%-65%-osra elegendő 7305.
2. Neked kell megcsinálni. Senki sem szállítja ilyennel a billentyűzetét, szóval lehet kapcsolónként kettőt forrasztani általában és könnyű véletlenül ónt bevinni a socket belsejébe. Kivéve, ha annyira szűk a lábaknak kialakított lyuk, hogy az megfogja a socketet, ekkor még másnap sem érzed majd a hüvelykujjadat (tapasztalat, Polaris PCB). És kivéve, ha túl tág a lábaknak kialakított lyuk, ekkor az a billentyűzet nem alakítható át hotswapre.
3. Kiosztás terén rugalmasabb, mint a Kailh, azaz .25u eltérés is socketezhető (például teli és stepped Caps Lock), azonban olyan nyákon, ami a sok támogatott kiosztás miatt ementáli sajt jelleget ölt, és a lyuk az valójában egy másik lyukra nőtt dudor, problémáid akadhatnak.
4. Bántja a kapcsolókat. Előszeretettel görbíti el a kapcsoló lábát, ha az nem áll tökéletesen, általában ezt tőből teszi. Egyetlen nyákba tettem Mill Maxet, azzal kapcsolólábat nem törtem.
5. Kilóg lefelé, így rugalmasabb billentyűzetnél a ház alját érheti a socket vége, ez a hosszabb 0305-nél hatványozottan jelentkezik.
6. Plateless billentyűzetekben nem használható, különben lötyögnek a kapcsolók, kell a plate merevítő hatása.
7. Kupakcserekor sokszor a kapcsoló is jön a kupakkal együtt, lehet visszatenni.
8. Olyan kapcsolót, amit korábban forrasztottál már, nem tudsz/akarsz beletenni.
9. Meghibásodhat, de ez javítható, ha kellően biztos a kezed a pákával.

Számomra nem kérdéses, hogy forrasztás. Szerintem egy esetben van helye a hotswapnek, az pedig olyan billentyűzet, amiben kapcsolókat próbálsz ki/járatsz be.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.