- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
-szabi-
addikt
Hi
Úgy adódott, hogy van egy plusz ssd-m pár napra így azon kipróbáltam a legújabb, 18-as mint-et.
Telepítő lemez létrehozására LinuxLive USB Creator, Rufus és unetbootin egyaránt kellett mert sehogy nem akart boot pendrive összejönni.
Végül negyedik nekifutásra sikerült Rufus-on "DD" módot kellett kiválasztani.
Közben windows ssd visszacsatlakozása másik lehúzása, majd vissza, próba és újfent.Végül sikerült boot lefut live linux megy.
Nosza telepítés.
Persze az auto telepítés nem megy megakadt a filerendszer ellenőrzésénél.
Ez sem gond legyen manuális módban, majd beállítom.
Persze nem sikerült így sem telepíteni, hiába töröltem a win -es és hoztam létre új partíciót, mindig volt valami kínja.
Visszatettem autó módba most elindult a telepítő valamit mégiscsak ért, hogy manuálisan állítgattam.
Végigment a telepítés, újraindulás nagy fekete képernyő fogad.
Várok 2-3 percet gondoltam háttérben még telepít valamit csak nem kíván azzal fárasztani, hogy ezt közölje, nagyon figyelmes.
Aztán pár perc elteltével közölte a cinnamon összeomlott.
Sebaj nem adom fel, indulj újra, jah csak fekete képernyő van semmi más nincs mire kattintani, akkor reset.
Ezután meglepetésre elindult.
Hej de jó működik másfél óra vacakolás után végre.
Gyerünk használjuk.
Úgy adódott kellett a truecrypt. Csomagkezelőben nincs ez se gond majd manuálisan.
Letöltöm kicsomagolom futtatom felugrik egy ablak fogadjam el a licenc-t.
Végig kellett lapozni nyomom az entert, paff mi lett beragadt a folyamat az ablak átugrott teljes képernyőre és átment végtelen görgető üzemmódba. Semmit nem lehetett csinálni sejthető mi jött, újabb reset.
Megtanultam most már space-el görgettem a licenc ablakot.
Végre sikerült megjelenik a programok között csak nem tudom elindítani.
Keresgélek az interneten lefuttatok pár parancsot, semmi.
Nem adom fel akkor próbáljuk wine alatt használni. Meglepetésemre hibaüzenet fogad.
Így sem jó.
Kitartok keresgélek tovább a neten, letöltök egy rakás fuse csomagot másik truecrypt-et egyszer csak működik.
Újabb másfél óra eltelt, de beüzemeltem az első programot.
Ideje a lazításnak olvassunk kicsit híreket.
Paff a beágyazott videók akadnak. Túlteszem magam rajta apróság, nem pörgök rá.
Aztán egyszer csak megszűnik a hang.
A hangkeltő eszköz eltűnt a listáról.
Ez volt a jel, nem fog menni ideje feladni.
Mi a tanulság!?üdv
-
Mtbsrác
senior tag
A Mint hogy áll a H55-ös chipsett támogatással és a hozzá avló core i3-as prociban lévő videókártyával? Kell majd hozzá vmit telepítenem? Pár nap múlva megkapom eme ketyerét és tudni szeretném mire számítsak majd. Köszi.
-
lev258
veterán
A Live mindent elfelejt kikapcsoláskor (bármilyen beállítást vagy utólag telepített programot is). Van persze perzisztens Live is, azon el lehet tárolni dolgokat. Az xrandr segítségével valószínűleg be tudod állítani.
syler123: Hát igen, én se tudok mit mondani neked. Végülis van kitartásod próbálkozni.
A videókártyád kilóg az összes többi sorából (támogatást tekintve). -
fradi81
veterán
válasz
syler123 #6786 üzenetére
A gallium az nyílt driver neve. Ha megfelelően működik vele, az is jó lehet. Kérdés van-e a kártyádhoz, ha nagyon régi akkor nincs.
otto14
Keress rá szerintem kézi hekkelés szükséges, ahhoz a régi kártyához biztos nincs zárt driver az újabb Linuxokban. Ha van, akkor a driver manager-ben ott lesz és telepítheted. -
otto14
őstag
Sziasztok!
Elromlott a HDD -m, ezért míg lesz másik, live linuxot használnék, viszont telepítés nélkül van arra lehetőség, hogy telepítsem a videókártyám driverét (HD6450), hogy be tudjam állítani a megfeleő felbontást és frissítési frekvenciát? Esetleg manuálisan, parancssorból megoldható? Különösen a frissítési frekvencia lenne fontos, mivel a monitorom is a régi képcsöves tipusú, és az alapértelmezett 60HZ -en kifolyik tőle a szemem. (LG T710B)
Linux Mint 18 Cinnamon 32bit
-
lev258
veterán
válasz
syler123 #6784 üzenetére
"Mi a jelszó? Mi a felhasználónév?"
Ilyet rendszerint akkor szokott kérni, ha vagy az ISO sérült, vagy nem tökéletesen került a pendrive-ra. Egyébként ubuntu és üres a jelszó. De ilyen telepítővel nem ajánlott telepíteni.
Megpróbálhatod, hogy a nomodeset eltünteti-e a képhibát. De láthatóan még mindig nem az igazi a kernel számodra, hibaüzeneteket ad. De örülök, hogy talán lassan megjavul. -
syler123
veterán
Sziasztok!
Igaz most pont nem a Mint-ről lesz szó, de később azt szeretném feltenni és itt már ismert a problémám.
Radeon 7870xtMost tettem pendrive-ra az Ubuntu 16.10-et, ugye eddig sehogy nem működött ezzel a vga-val 16.04-től egyik linux verzió sem. Most viszont valami csoda hatására, a szokásos képhibák után egy pittyenést követve elindult
Simán az Ubuntu kipróbálását próbáltam, de jelszót kér. Mi a jelszó? Mi a felhasználónév?
Másik kérdésem az lenne, ha netalántán feltelepíteném, akkor minden indítást ezeknek a Mincraft szerű művészeti rajzoknak a kirajzolása fogja megelőzni, vagy ez természetes folyamat és telepítés után már ilyet nem fogok látni?
A videó minőségéért elnézést kérek, túl sikerült tömöríteni, de minden látszik rajta amit én látok konkrétan.
-
Bohus
aktív tag
Melyik Mint van fent nálad? Nálam 18.0 MATE. Kipróbáltam manuálisan feltenni a különböző Lightning verziókat, de a 4.7.4 mellett a 4.7.2 és a 4.7 sem működött, a régebbieket és újakat pedig már kár is próbálni, mert nem jók a Thunderbird 45.4.0 verzióhoz. Windows alatt bezzeg működik ugyanez a párosítás...
-
Bohus
aktív tag
Feltettem a Lightning addon-t Thunderbird alá, de valami kompatibilitási probléma miatt sajnos használhatatlan. Figyelmeztet is, de okosabb nem lettem az üzenettől:
"A Lightning által igényelt bináris összetevő nem tölthető be, valószínűleg azért, mert rossz verziókombinációkat használ. Jelenleg a Lightning 4.7.4 van telepítve, de a(z) 4.7 sorozatból származó verziót kellene használni."
Thunderbird és Lightning is a legfrissebb (vagyis repóban nincs frissebb T.B., de elvileg a T.B. 45.4 és a Lightning 4.7.4 kompatibilis egymással.)
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Valahogy kilehet kapcsolni a hibernálásból billentyűzettel való ébresztést?Nem találom sehol sem.Macskatulajdonosként nem túl jó funkció számomra
Köszönöm előre is!
-
Mtbsrác
senior tag
Kérdés:
Azokon az alaplapokon amiben van alaplapi vidkari (intel i sorozatu lap) vagy olyan I3-5-7 proci amiben van videókari lehet hardveresen kódolni videót?
-
válasz
IstvánLászló #6763 üzenetére
Szia!
Nézegesd a blogjukat, minden érdekes/friss hír fellelhető ott is. Itt van például a Serena beharangozása.
-
Dhampir
félisten
válasz
IstvánLászló #6766 üzenetére
Az egyik legjobb könyvet ajánlhatom ebben a témában, lényegében alapolvasmány:
Varga Katalin: Mosó Masa mosodája
Firefox böngésző használata esetén a Magyar helyesírási szótár kiegészítőt is jó szívvel ajánlom.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Dhampir #6764 üzenetére
Tisztelt kolléga: Dhampir
Köszönöm a helyesírási lexikont éppen nem olvastam és nem is fogom, de tudom hogy a helyesírás szabályai sokat változtak és változnak is miden évben, neked ezt is tudnod kellene nem.....
A lényeg nem vagyok egy robot hogy írásközben ne hibázzak, ez másokkal is előfordul de én nem kommentelekbele más írásmódjába és nem is kritizálom az írásmódját...A papagályt szerinted hogy írjuk helyesen kedves doktor úr?
A kérdésem igen viccesen hangzik, de érdekel a véleményed erről is....
A lényeg ne rugozzunk már itt ezzel a témával még off-ban sem a helyesírás szabályaival, engem a Linux téma érdekel és ennyi.....
A kritikát is bírom, én a Linuxo-t preferálom, trollokat nem csipem de igyekszem toleránsan is viselkedni még velük is igen.....
A lényeg hogy sajnos több fórumon is vannak trollok és kerülöm a vita lehetőségét is velük mert a topik-ok rombolása a céljuk és mást nem is akarnak csak is rombolni.....
Te nem hinném hogy rossz szándékúan írtál nekem és köszi a helyreigazítást is de ne is várd márt el ezt.
A Linuxo-t szeretem én is és ebben a témában szívesen beszélgetek veled is off-ban ha van kedved is hozzá.
Üdv, István -
-
Dhampir
félisten
válasz
IstvánLászló #6763 üzenetére
Többször is megismételted, ezért jó szándékúan felhívom a figyelmedet arra, hogy "ujj" helyett ebben az esetben az "új" a megfelelő szó.
Lásd új, ujj, ujjongás...
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #6762 üzenetére
Szia! ubyegon2
Köszönöm a válaszodat.
Már jó régen beszélgettem veled Linux-os témában és sokat is segítettél nekem, amit sohasem felejtek el és másoknak sem.............
A Téma összefoglaló tényleg szuper és nem is probléma, a topik szélén, most is látható jobb oldalon hírként hogy: Megjelent a Linux Mint 17.3-as disztribúcióAz ujj disztribúcióról kérdeznélek itt off-ban, mikor jelent meg, nem követtem napi szinten a frissüléseiket?
A lényeg én most csúsztam el az infóval pár hónapot, amit én külön nagyon is sajnálok mert nem gondoltam erre.....
Hibáztam abban hogy ujj hírként írtam a disztribúcióról elismerem ezt.
A szándékom nem az önfényezés vezetett hogy egy komment el több is legyen itt ebben a Linux topik-ban.
A csapatmunka vezérelt és vezérel is most is igen.
A Linux-ot csak is szívvel és lélekkel kitartással lehet csinálni és ha nem sikerül valami nem rohanok a topik-ba hogy rossz a disztribúció....
A Boot idő látványosan gyors is letta18-nál.
A gépek összes hardver felismerése is gyors.
A tapasztalataim ezek az ujj disztribúcióról valósak és a linuxmint-17-mate-64bit-el is ezt már belaktam, de szeretek ujj disztribúció is kipróbálni és nem is adom fel.
Zárom a soraimat is sok sok sikert és örömöt kívánok Linux témában is.
Üdv, István -
válasz
IstvánLászló #6761 üzenetére
a topik szélén, most is látható jobb oldalon hírként hogy: Megjelent a Linux Mint 17.3-as disztribúció
Sajna, annak, aki nem követi napi szinten a frissüléseket, kicsit megtévesztő lehet. Nincs még 18-as cikk, azért van a 17.3-as.
Ha neked új volt, lehet, hogy másnak is az lesz és pont tőled értesül a friss disztróról!
Az, hogy most csúsztál az infóval pár hónapot, ne vegye el a kedved, rengeteg sokkal haszontalanabb hsz is kerül be a topikokba, mint a tied!
Őrizd meg a lelkesedésed és kitartásod és sok sikert az új disztróhoz.
-
IstvánLászló
őstag
A lényeg fönt a jobb oldalon beleolvastam a topik szélén, most is látható jobb oldalon hírként hogy: Megjelent a Linux Mint 17.3-as disztribúció.
A Téma összefoglaló tényleg szuper de képtelenség, mindet át is olvasni és igazad is van abban hogy mindent nem olvastam el.....
A lényeg én teli vidámsággal és segítő jó szándékkal gondoltam hogy itt jó hírrel jövök ide hozzátok is.
A disztribúció oldalán a friss kommentek is látva írtam is a híreket, mert más fórumon kommentelek és sohasem mondták hogy hír értékileg gyakorlatilag nulla is vagyok.
A Linux ottani fórumán a kulturált modor a természetes és bírom a kritikát is.....
Az itteni Linux és más fórumokon is kulturált modor a természetes......
A legfontosabb tényező szeretem és kedvelem itt a PH-t.
A fórumokat is amik témák engem is érdekelnek és olvasom is őket és segítek ha tudok de nem ártok ezzel senkinek......
A lényeg amit írtam most minden rosszhiszemű gondolat nélkül és sértődés-nélkül mondtam.
Zárom a soraimat mindenkinek sok sok sikert és örömöt kívánok Linux témában.
Üdv, István -
Bohus
aktív tag
válasz
IstvánLászló #6757 üzenetére
A téma abszolút idevaló, csak sajnos pár hónap késésben vagy (erre rájöhettél volna ha egy kicsit beleolvasol a topicba). A hírérték gyakorlatilag nulla, annak viszont örülök, hogy megtetszett a disztró!
-
IstvánLászló
őstag
Tiszteletem mindenkinek, jó hírrel jövök ide hozzátok.
Reményeim szerint idevaló a téma.Megjelent a linuxmint-“Sarah” -18-mate-32 és 64bit verziója és linuxmint-18-xfce-32 és 64bit. ismét egy jól is működő disztribúcióról van szó...
Majdnem lefelejtettem: Linux Mint 18 "Sarah" - KDE 32 és 64-bites disztribúciót..Itt tölthetők is le a disztribúciók saját oldaláról: https://www.linuxmint.com/edition.php?id=220
A disztribúció ki is írása pendriv-ra Rufus-2.11-el sikeres.
A tapasztalataim idáig csak pozitívak a a linuxmint-18-mate-64bites disztribúcióval.
A lényeg live módban teszteltem pendrivel és a hardveres kollégák előtt emelhetem a kalapomat ismételten.
A disztribúció stabilan is működik mert kiválóan is működik...
A gépem összes hardverét is képes mókólás és mindennékül felismerni, firefox alapból játssza a jutubot és nem is akadozik.
A Boot idő látványosan gyorsult live módban pendriv-el, ez fontos tényező a számunkra.
Most megyek és telepítem is élesben a disztribúciót és mindenkinek sok sikert kívánok..
-
alitak
senior tag
Töröltem a .config-ból a chrome mappáját, nem segített sajnos, restart után újra be kellett loginolnom mindenhova. Megment a purge chrome, de a config mappák megmaradtak (nem is értem). Azokat kézzel töröltem, majd telepítettem tárolóból, de a jelenség továbbra is adott. Amikor elindítom, hozza a rendszer a master key feloldós popup-ot (amit pl ssh kulcs feloldásához is hoz), de ha megadom a jelszót, utána jelzi a chrome, hogy be kell lépnem. Nem lehet, hogy a kettő kapcsolatával van valami gond?
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Csak én nem találom vagy nem oldható meg,hogy az értesítéseket máshová helyezze a képernyőn?Konkrétan nekem jobb alsó sarok kellene a jobb felső helyett.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
Bohus
aktív tag
Különös dolog történt tegnap este, két notebook szinte másodpercre pontosan fagyott le. Én épp fórum hozzászólást írtam amikor észrevettem, hogy a gép nem reagál. Miközben próbálkoztam visszaterelni a gépet a normál üzemre, a párom röviden közölte: lefagytam. Semmi reakció, mindkét gépet hosszú power gomb nyomással kellett kikapcsolni.
Mindkét laptopon 17.3 fut, egyik KDE másik Xfce. Nem szoktak fagyni. Az egyetlen dolog ami összeköti a két gépet, hogy közös wi-fi hálózaton lógnak. Fogalmam sincs, hogy mi történhetett... -
szotadi
tag
Sziasztok,
Linux Mint 18 Mate telepítés után eddig minden rendben volt. Ma szerettem volna egy másik wifi hálózathoz csatlakozni, nem tudtam. Hálózat kezelő a panelen wifi hálózatokat nem mutatta, az otthon a wifi-vel működik de a többi hálózatot nem látom.
"sudo service network-manager restart" parancs után már működik, az első újraindításig.
Valaki járt már így?
Na ezt most találtam [link]
-
Syl
nagyúr
Az miért van, hogy ha az alap partíciókon (/, home) kívül létrehozok egy új ext4 partíciót, akkor függetlenül attól, hogy mountolva van-e, a boot időm pár másodpercről 3-4 percre nő!!!
-
szotadi
tag
Sziasztok,
HP2560p (i5, 4GB, HD3000, 120GB SSD) laposra melyik mint verziót (Mate vagy Cinnamon, 17.3 vagy 18) érdemes telepíteni?
Illetve, hogyan érdemes particionálni az SSD-t? -
alitak
senior tag
Sziasztok,
tegnap telepítettem fel a 18as verziót, alapvetően szívfúj. Ami viszont igencsak idegesítő és még nem is láttam ilyet: kikapcs-bekapcs után olyan, mint ha az előző beállításokat nem mentette volna el a rendszer. Gondolok itt háttérképre, böngésző bejelentkezés például. Találkoztatok ilyennel esetleg?
A másik megint csak érdekes dolog, hogy ha bekapcsolom, akkor nem tölt be az mdm, fekete kép + egérkurzor. Konzolra váltok, reboot, utána rendben működik. Ha felületről indítom újra (főmenü - kikapcsolás - újraindítás), akkor megint ugyanaz a fekete képernyő + egérkurzor. Bárkinek bármilyen ötlet? -
Bferibörs
addikt
igen kint van az e , meg c és enter- az e-t töbször próbáltam, nem ment , megpróbáltam a c-t is az sem csak az enter -tovább lépett , 3x próbáltam újra inditással
köszönöm a segítséget , egyenlőre így marad - együtt lehet élni vele - volt olyan telepítés amikor a grubot nem tudta betölteni , nem tudom már melyik distro volt, próbáltam ubuntu- 16.04 , ubuntu mate 16.04, mint 17.3 mate, 18 mate , 18 cinnamont - most vissza tettem a ubuntu mate 16.04-et talán még ezzel a legjobb
-
lev258
veterán
válasz
Bferibörs #6721 üzenetére
Az nem lehet (mármint a billentyűzet vagy rendesen működik, vagy egyáltalán nem).
Azon a képernyőn alul ki van írva valahol melyik billentyűvel lehet "edit"-elni. És ez tudtommal az e betű. Ha a kurzort használod (le-fel), a visszaszámlálás is abbamarad.
Amúgy találtam némi információt erről a Lenovo-ról. Van több javaslat is, ami esetleg működhet, de a probléma gyökere valamelyik kernel volt és azóta nem sikerült meglelni a bug okát. Arra lenne szükség, hogy valaki komolyan foglalkozzon vele és folyamatosan tesztelje a javításokat, gyűjtse az információkat. De ehhez szükség lenne kicsit mélyebb ismeretekre is. -
lev258
veterán
válasz
Bferibörs #6718 üzenetére
Frissítéseket felraktad (lehetőleg mindet, beleértve a 4-es és 5-ös frissítéseket is)?
Még valamit megpróbálhatunk.
Van az úgynevezett Grub indító. Ez vagy megjelenik bekapcsoláskor nálad, vagy rejtve marad. Utóbbi esetén a Shift-et kell nyomkodni bekapcsolás után közvetlenül.
Ekkor kapsz valami ilyet: [link]
Itt maradj az első bejegyzésen és nyomj egy "e" betűt.
Ekkor kapsz egy ehhez hasonlót. [link]
Itt írd be a quiet splash után, hogy acpi=force, vagyis quiet splash acpi=force legyen a vége. Ezután Ctrl+X. Elindul a rendszer, kicsit használod, aztán simán kikapcsolod.
Segít bármit is? -
Bferibörs
addikt
Sziasztok!
Olyan gondom van, hogy egy új gépre telepítettem fel mate 17.3 illetve 18-a.Sajna az újra indítást és a kikapcsolást nem hajtja végre , mindkét esetben a képernyő kikapcsol de a gép kapkoló gombja világít tovább amíg több másodpercig nem nyomom.
Esetleg ötlet erre? (Nem vagyok csak egyszerű felhasználó, nem ismerem a linux belső világát sajna ,most ismerkedek vele)Ha rossz helyen tettem fel a kérdést légyszí irányítsatok el oda ahol feltehetném.
A gép:
Lenovo B50-30 20382
CPU: Pentium N3540 (4 mag, 2,16GHz, turbó: 2,66GHz)
RAM: 2x4GB DDR3L Kingston 1600MHz
SSD: 240GB Kingston HyperX FURY
GPU: NVIDIA® GeForce® 820M
DVD: DVD-olvasó/ -író
Ujjlenyomat olvasó
Kijelző: 15,6" (1366 x 768) MATT -
Dhampir
félisten
válasz
fradi81 #6706 üzenetére
Ez alapján? Ám nem biztos.
Intel does provide development drivers for Intel® graphics to the open source community. ...
-
fradi81
veterán
válasz
safranyek #6707 üzenetére
Igen van egy ilyen, de ez nem vga, a procihoz van.
-
safranyek
tag
Érdemes a zárt intel illesztőprogramot telepíteni skylake igp-hez? Sose használtam még csak nyíltat. Megbízhatóan működik?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Hívószám-hamisítás
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- NBA és kosárlabda topic
- Viccrovat
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged