-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
syler123 #6597 üzenetére
Miert zavarnak a plusz menupontok?
szerkeszd a/etc/default/grub
-tGRUB_DISABLE_SUBMENU=y
- ez kikapcsolja a submenutGRUB_DISABLE_RECOVERY=true
- ezzel pedig nem generaltatod le a recovery opciokatfstabban mindent meg tudsz csinalni.
Vedd fel az osszes meghajtot, amelyiket nem szeretned hogy latszodjon az igy nezzen kiUUID=B4164B41909236C1 none auto noauto
amit csatolni akarsz az pedig valami hasonlo legyen:UUID=B4164B41909236C1 /mnt/Win ntfs rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0 0 0
ertelemszeru behelyettesitessel (es/vagy modositassal). -
syler123
veterán
Sziasztok!
Úgy döntöttem dual boot-ra váltok laptop-on, nem mintha gyakran lenne használva, mert szegény lapos 2-3 szor van elővéve 1 évben, de mindegy is
Grub menüből sikerült kivennem a memtest-eket, már csak a linux speciális rendszerindítás maradt, tehát a cél hogy csak a Linux Mint 18 és a Windows 7 maradjon a grub menüben. Most még ez a speciális rendszerindítás van bent ami nem kell, hogyan tudom kivenni?Esetleg arra van mód, hogy amikor megnyitom a fájlkezelőt ne jelenjen meg csak 1 bizonyos kötet a fájlrendszeren kívül? Pl nem kell a Win7 kötet, meg a win7 rendszer számára fenntartott. Az adatok (ntfs) particiót viszont jó lenne ha fel is csatolná automatikusan.
-
válasz
donmackó #6595 üzenetére
Nem tudod elrontani a Mint-et, hacsak nem arra a partícióra telepíted a Windowst.
Ha nem formázza le a Win azt a partíciót, akkor ott lesz a Linux a helyén, a GRUB frissítés meg menni fog, végső esetben van valami Grub-rescue gui-s program is, még nem használtam, de sokan javallották már itt is.
-
donmackó
addikt
válasz
ubyegon2 #6594 üzenetére
Természetesen majd Mint live alól fogom a grubot helyreállítani (mint ahogy a cikkben is van az ajánlás, hogy avval állítsuk helyre amit használunk is), abban benne van a nano. Akkor majd holnap teszek egy próbát vele, max, újrateszem mindkettőt. Ami lényeges megy a felhőbe (képek, doksik, projektek stb.), a többit meg max megcsinálom megint.
-
válasz
donmackó #6593 üzenetére
A GRUB-os résztől kezdve nincs benne hiba, a Windowsos részt nem olvastam.
sudo nano -w /etc/default/grub
ez a sor gázos lehet, ha valaki nem nano-t használ, de egyszerűen be kell helyettesíteni a nano szót az általunk használt szövegszerkesztő nevével
Ebben is ugyanazt írják lényegében a GRUB rescue-ra.
Ebben meg két soros terminalparancs teszi ugyanazt.
-
donmackó
addikt
Üdv!
Mint (MATE 18 4.7.0-040700-generic kernel) esetén is használható ez a leírás? -> Windows telepítés Linux rendszer mellé
Vagy esetleg más megoldás az archiválás/backup-ra?Szükségem volna pár program miatt a win-re (wine alatt nem futnak, virtualbox-ban meg nem működnek megfelelően). És nem raknám csak ezért újra a Mintet (elég jól belaktam már, és szinte mindenem ezen van).
-
growler
őstag
-
Igazad van, nem is figyeltem fel erre!
Így az általam javasolt módszer nem ér semmit, az csak akkor használna, ha normálisan lenne felrakva a PPA.
(#6584) lev258
Valami kimaradt ezek szerint, no ma még pihennem kell kicsit.
sudo apt-add-repository --remove ppa: PPA neve
ezt kellett volna inkább, sorry!
-
lev258
veterán
válasz
rozaliaG #6576 üzenetére
Abból a fájlból ki kell törölni azt a bizonyos sort. Nem tudom, hogy került bele, de még ha fel is vetted volna a ppa tárolót, akkor se így nézne ki. Szóval valaki próbálkozott ezzel, csak nem tudta, mit csinál.
ubyegon2: Lehet tévedek, de szerintem ppa-kat így nem tudsz eltávolítani. Ugyanis ezzel csomagokat törölsz normál esetben. -
-szabi-
addikt
Hi
Telepítésnél hiába választom "automatikus bejelentkezést" nem tudok továbblépni jelszó megadása nélkül.
Mit lehet tenni ez ügyben jelszó megadása nélkül?üdv
-
-Zerg-
tag
Hát lelomboztatok. Úgy egy éve még használtam a Mint 12-est így és egész jól szuperált, nem is volt lassú 2GB RAM-mal és ATI HD6850-es VGA-val.. Eredetileg XP alá raktam fel aztán váltottam Win7-re és sikerült életben tartanom a Win boot buherálásával. Aztán megszünt a támogatása, nem talált frissítéseket, meg a disk image-t tároló HDD is feldobta a talpát.
Lehet, hogy lecsípek valamelyik partícióból úgy 10GB-ot, aztán nekiesek. -
Rimuru
veterán
Kezdjuk ott hogy mire kell? nativan akarod? lehet virtualis is? esetleg wine szeru megoldas? most pont ezt probalgatom, [Bash on Ubuntu on Windows]
-
Szia!
Szerencse, hogy nincs ilyen mint4win.exe fájl a dvd-n.
Ne is akarj ilyen módszerrel telepíteni win alá, mellé telepíthetsz vagy kipróbálhatod live-ban vagy virtuálban.
Mielőtt nekikezdesz, gördülj fel az Összefoglalóhoz és olvasgasd át, az ott lévő linkeket nézd meg, főként a linuxmint.hu-s leírások, cikkek nagyon hasznosak lesznek!
lev258 TG fórumtárs épp megelőzött
-
lev258
veterán
Azt ne!
Valamikor, évekkel ezelőtt az Ubuntuhoz volt olyan, hogy Wubi, amivel Windows alá lehetett telepíteni. Gondolom ez ennek volt a Mint-es változata. Viszont hosszú ideje megszűnt, erősen nem ajánlott. Ha csak próbálgatni akarod a rendszert, a telepítő pendrive-ról (DVD-ről) boot-olva is megteheted, telepítés nélkül. -
-Zerg-
tag
Sziasztok!
Szeretnék telepíteni win7 alá egy Linux Mint-et (nagyon koca Linuxos vagyok) mint4win módszerrel.
Letöltöttem a 17.3-as Mate verziót de a DVD-n nincs mint4win.exe.
Ezt nem is lehet ezzel a módszerrel telepíteni csak külön partícióra? -
sonar
addikt
válasz
Damateo #6558 üzenetére
Ha már mysql én a workbench-et javaslom, repóból telepedik és minden nemű adatbázis műveletre jó.
(official oracle supported cucc, minden földi jóval...)
sudo apt-get install mysql-workbench
https://dev.mysql.com/doc/workbench/en/wb-installing-linux.htmlphpMyAdmin-t én nem szeretem. És komolyabb adatbázis műveleteket nem is nagyon lehet vele csinálni.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Damateo #6558 üzenetére
Hát én nem idegenkedem a parancssortól, de adatbázist mókolni szerintem is egyszerűbb webes felületen...
phpmyadmin: nem mentem el a pastebin-en, de tuti jól írtad be az elérési utat? phpMyAdmin (nagybetűkkel)
ha ez nem jön be, egyszerűbb SQL menedzsert is feltehetsz, a célnak kiválóan megfelel pl. az SQLBuddy. Kirakod valahova és ha a webszervered (és a MySQL szervered) működik, akkor ez is fog.
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
Szeretném kipróbálni a Drupal tartalom kezelőt.
Felraktam a szükséges csomagokat:
apache2, php, mysql-server, php-mysql, phpmyadmin, php-gd
ezeket egy leírásból szedtem.
Következő lépés adatbázis létrehozása lenne.
localhost/phpmyadmin nem jön be rendesen
[link]
mi lehet a gond? -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #6556 üzenetére
Nem jött be, úgyhogy legyalultam az SMPlayert ppa-stól, feltettem a disztróval érkező ősöreg 15.11-et és csodák-csodája megy a passthrough... Legalább azt a keveset ne b***nák el ami működik Linuxon.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Köszönöm, az első link új, ki fogom próbálni.
A bug régi és sajnos soha nem lett javítva, pulse kimenettel soha sem működött a passthrough, mókolás nélkül legalábbis.
Megpróbáltam VLC-vel, az AC3/dts kimegy, de az meg képhibákat produkál. Utóbbi is egy 5+ éves bug és azóta sem javították. A többi MPlayer front-end pedig vagy fel sem kínál opciókat hangkimenetre vagy ugyanúgy csak pulse választható, eddig legalább az SMPlayer működött... -
lev258
veterán
válasz
VaniliásRönk #6554 üzenetére
-
VaniliásRönk
nagyúr
Nem Mint specifikus de azt használok szóval itt kérdezek, hátha. Szóval SMPlayert használok már nagyon hosszú ideje, a 16.9.0-s verzióban sikerült nekik kilőni a specifikus alsa kimeneteket és csak pulse esetében lehet specifikus kimenetet választani. Ez azért jó, mert specifikus kimenet kiválasztása nélkül az AC3 passthrough nem működik, viszont pluse mellett meg úgy általában nem működik.
Van erre valami megoldás vagy könyveljem el hogy Linuxon a hang el van... az idők kezdete óta és ez nem is fog változni? -
Apollyon
Korrektor
Sosem használtam még Mintet, de asszonypajtinak azt rakok fel egy T500-ra, amiben egy szál SSD van. 4GB RAM. 18-as, Xfce verziót szántam neki. Nem egy linuxguru, ő windows only, szóval könnyű használhatóság kell neki, max majd én karbantartom néha.
Jó ez így, vagy ajánlott inkább a 17-es?
-
Bohus
aktív tag
válasz
Lasersailing #6546 üzenetére
Én a LinSSID ajánlom, minden notimon kötelező tartozék.
-
válasz
Lasersailing #6546 üzenetére
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
wifi szkennert keresnék. Találtam is egyet, de szeretnék kérni egy megerősítést, hogy innen "szabad" telepíteni programokat:
Ha a fenti nem az igazi, akkor tudtok ajánlani jobbat?
Köszönöm előre is
-
Syl
nagyúr
Nocsak, befutott ez is:
http://blog.linuxmint.com/?p=3092 -
dz1989
senior tag
Köszönöm mindenkinek.
-
dz1989
senior tag
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne hogy a 64bites mintben a Xface és a Cinnamon közt mi a lényegi különbség?
-
donmackó
addikt
Kernel frissítés után random lekapcsolódott az egerem a következő hibaüzenettel:
[46511.430490] psmouse serio1: Wheel Mouse at isa0060/serio1/input0 lost synchronization, throwing 1 bytes away.
[46511.934526] psmouse serio1: resync failed, issuing reconnect request
[46512.722790] psmouse serio1: logips2pp: Detected unknown Logitech mouse modelEz egy noname usb-s egér ps/2-usb átalakítóval dugva a pc-re. Jellemzően akkor vágta le amikor a görgővel scrolloztam. A hiba elhárítása a következő két paranccsal orvosolható:
sudo modprobe -r psmouse
<- ekkor lekapcsolta az egeret
majdsudo modprobe psmouse
<- ekkor meg vissza, és azóta nem jelentkezett a hiba.Ez vajon mi lehetett?
-
lev258
veterán
válasz
-szabi- #6532 üzenetére
Az eredeti oldalon, amit linkeltél, az egyes szervekre mutató linkek vannak, nem az ISO-kra. Ha azokra kattintasz, akkor látod a szerveren az ISO fájlt, valamint a .txt-ket, amiket a leírás említ. Én erre gondoltam.
ISO-ra mutató link esetén persze, hogy nem látod a többi fájlt. -
-szabi-
addikt
Innen töltöttem le, direkt linkek vannak az iso-ra, semmi más.
SHA256 egyezik viszont ezt a lépést win alatt nem lehet megcsinálni:
"if you didn't import keys before on your computer you can ignore the warning "This key is not certified with a trusted signature! There is no indication that the signature belongs to the owner."):
gpg --verify sha256sum.txt.gpg sha256sum.txt"üdv
-
-szabi-
addikt
válasz
growler #6529 üzenetére
Ez a gondom, megcsináltam ezt a jobb egérgomb CRC SHA / SHA256.
Erre kaptam a linkelt képet.
Csak honlapon nincs semmi amivel összehasonlíthatnám.(#6528) lev258
Honlapon említett "sha256sum.txt" és "sha256sum.txt.gpg" fájlokat nem találom.SZERK: Meglett. KLIKK.
Minek kellett ezt így eldugni.üdv
-
growler
őstag
-
-szabi-
addikt
Hi
A hivatalos oldalon ez van: How to verify ISO images
Letöltés után viszont ezt a kódot kapom ellenőrzésre:
Ebből nekem nem derül ki az ISO jó e vagy nem!?üdv
-
Zahze
csendes tag
Sziasztok.
Újra feltennèm a kèrdèsem hogy valaki nem tudja mitől lehet az hogy a laptopomon a Mint furcsa hangot ad ki induláskor ès leálláskor ? (Nem mindig, csak az esetek 90%-ban)
A hangeffektek ki lettek kapcsolva. Valaki ? -
stratom
csendes újonc
Sziasztok.
Az a problémám, hogy Linux Mintrol Windows 7-re átlépve annak orája 2 orát késik. Hogy lehet orvosolni?
-
Újabban nagyon sokára áll le a Linux Mint Cinnamon 18.
A következő bekapcsoláskor melyik logból tudom kitalálni mi tartja fel? Syslog?
Gondolom a dmesg nem fogja mutatni az előző bekapcsolás végét?! -
fradi81
veterán
Hello, ha már gpt a téma.
Szóval GPT-re lett alakítva az ssd, úgy raktam rá 4 partíciót a telepítés közben ahogy írták egy oldalon Efi,swap,/, /home. Kérdés miért nem bootol be, ha a bios-ban a Legacy Supportot kikapcsolom? Fura hogy az efi-nek készített partíció gyakorlatilag üres. -
-
OldAkita
aktív tag
Pár hete van fenn a win 10 és ez idő alatt nem nagyon indítottam be a másik partícióra telepített Linux Mint-et.
Ma viszont igen, és nem tudtam csatolni a többi NTFS partíciót. Egyértelmű megoldást nem nagyon találtam, amíg el nem jutottam ide ahol leírják hogy a hiba oka a Win 10 hibernálási technikájában van. Ezt kell letiltani és láss csodát, a Linux újra tudja csatolni az összes partíciót.
Mindezt azért írtam le hátha valakinek hasznos infó. -
lev258
veterán
Nagyon úgy néz ki, a Windows elrontotta a partíciós táblát azon a lemezen. Nem ez lenne az első eset. Így aztán Linux alól nem fogod elérni azokat. Vannak módszerek, programok ilyen hibák javítására, de minden esetben ajánlott a biztonsági másolat készítése. Mivel sok cuccod van, lehet jobb békén hagyni, aztán majd lehetőség esetén lehet vele foglalkozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Gombászkönyvek egyben
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest