- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
Megoldottam.
Egyik parancs indítót felülírva, működik.
Ez volt a másik "Flatpak" verzió amit a Szoftverkezelő szedett le.
Remélem ha utóbbit sikerül törölni, nem lesz gond.
Szerk:
Még sem stimmel mert nem vettem észre hogy a háttérben meglapult egy terminál ablak.
Bezárva azt akkor az Opera is bezárul.[7754:7754:0320/203654.337858:ERROR:url_pattern_set.cc(287)] Invalid url pattern: chrome://startpage/
[7754:7754:0320/203654.338206:ERROR:url_pattern_set.cc(287)] Invalid url pattern: chrome://startpage/
[7754:7754:0320/203654.338254:ERROR:url_pattern_set.cc(287)] Invalid url pattern: chrome://startpage/
-
Tim82
félisten
Tapi pad működik azaz kurzort tudom vinni de kattintás, enter semmi reakció.
Innentől nehézkes a kezelés.Automatikusan nincs touchpad-es kattintás Linux Mint alatt (sem live, sem telepített rendszernél), neked kell beállítanod. Legalábbis a legfrissebb Cinnamon verzió alatt így van, de régebbről úgy emlékszem, hogy Mate és XFCE alatt is külön kellett belőni.
Ha Cinnamon, akkor Rendszerbeállítások -> Hardver résznél: Egér és érintőtábla -> Érintőtábla fülön: Koppintson a kattintáshoz opciót kapcsold be.
-
Jól gondoltam, tele van az indítópultod rendesen.
Amit ne kapcsolj ki:
a 4. ha ha akarod használni ezt a módját a restartnak, nálam valami miatt nem szokott működni amúgy
az 5. ha laptopot használsz, akkor kell
a 7. a hálózatkezelés az nem árt,
a 8-10, ha a compizt nem használtad soha, akkor a 10-est is kilőheted
a 11. ha a mintupdate-et használod frissítésre, de ha csak alkalomszerűen frissítesz, a menüből is el lehet indítani
a 13. a hitelesítéshez kell
a 14. a hangrendszerhez kell
a 16. ha nvidia vga-d vanKb ennyi, még így is marad bőven, érdekes a Cinnamon felületen nincs ennyi alapból, ezek jó részét is én tettem bele az Indítópultba.
-
Igazán nincs mit! Rakj be egy screenshot-ot az automatikus indítás ablakáról és megmondjuk neked, mi az amit kikapcsolhatsz, ne lassítsa értelmetlenül a rendszeredet, amit soha nem használsz vagy csak alkalomszerűen.
Nálam például mindig autostart-ban van a mintupload, mintupdate, etc. ezeket soha nem használom.Ahogy tegnap néztem, a Mate elég sok mindent rak be az inditópultba. Legalább lesz elképzelésed is, mi micsoda!
-
Mate-t nem ismerem, live-ban megnéztem.
Azt hittem ki lehet gyomlálni, de itt nincs frontend, amit le lehetne szedni. Annyit azért csinálhatsz, hogy a Startup applikációkból kilövöd a gnome-keyring-eket.Gondolom telepítve sincs seahorse vagy más keyring frontend. Ha nem ssh-zol, akkor az azzal kapcsolatos indítót is kapcsold ki. Amúgy érdemes ezt az autóindítót átnézni minden DE-nél, mert alapból elég sok be van pipálva.
-
lev258
veterán
Ha a /home külön partíción van, akkor újra tudod úgy telepíteni, hogy ne bántsa. Csak arra érdemes figyelni, hogy a rejtett mappák, fájlok át legyenek nevezve, a biztonság kedvéért. Ha csak egy mappa (nem partíció), akkor meg lemented a tartalmát. Live alól ez nem akadály.
-
zodo
nagyúr
Közben a böngésző letöltés fül alól elértem a fájlrendszert.
17.2 mate 64 bit a rendszer
Alábbiak vannak mai dátummal mint módosítottak. -
-
Nem lehet gond, ha telepíted a 17.3 helyére. Legfeljebb lefuttatod a grub frissítést a dual boot miatt telepítés után, ha alapból valami miatt nem lenne jó a boot menü.
a szükséges parancs:
sudo update-grubezzel meg újra tudod telepíteni a GRUB2-t:
sudo grub-install /dev/sda(az 'a' a meghajtó betűjele)
(#6055) Dr.FantastiK
Arra még várnod kell, hogy a Win ezt überelje ! Sokan ezt el sem tudják hinni a winfanok közül, hogy nem órákig tart egy oprendszer telepítése.
-
lev258
veterán
Ez kicsit faramuci válasz, de azt javaslom, hogy tedd fel valamelyik 16.04-et vagy várd meg a Mint 18-ast. A Mint-nek voltak ilyen jellegű gondjai korábban is, az fglrx pedig már meg is szűnt (az új rendszereken már nem is kell).
Állítólag lesz majd lehetőség 17-esről 18-asra frissíteni, de ennek megoldásán és milyenségén majd akkor kezdenek csak dolgozni, miután már kiadták a 18-ast. Így elég tág időskálán mozog. -
Lathronos
őstag
Én 2 hónapja telepítettem újra a Windows 7-emet és most foglal 100 GB-ot, úgy, hogy minden hétvégén kitakarítom a szemetet. De majd egyszer eljön az az idő is, mikor mindent kiválthatunk WINE-nal és nem kell Windows-t telepítenünk külön a játékainknak. Majd egyszer...
Az én beállításaim a következők a PC-n:
I. Kingston 120 GB SSD Windows 7
II. Kingston 120 GB SSD Ubuntu 14.04.4, ebből 40 GB (/) 80 GB (/home)
III. Hitachi 1 TB HDD adat
Laptopokon meg csak Ubuntu 14.04.4
-
Raynes
tag
A Win7-nek 60 gigát adnék minimum, aztán jöhet a fennmaradó rész adatnak, majd a lemez végén 100 giga (ext4-re formázva) a Mintnek (nem csak a rendszernek, hanem egyben ugyanaz a partíció home-nak is). Ha használsz is swapot (attól függ, hogy mennyi RAM-od van, és akarsz-e hibernálni), akkor sem kell swap partíció, lehet swap fájlt is használni, annak a mérete amúgy is rugalmasabban szabályozható.
Szerintem fölösleges pazarlás le nem foglalt helyet hagyni a lemezen. Esetleg, ha sokat lesz használva, fő rendszernek, akkor a Mintnek mehet még nagyobb partíció, bár ezzel ebben az esetben óvatosan kell bánni, mert ha túl nagy partíciót csinálsz a Mintnek, akkor a kihasználatlan linuxos hely Windows alól elveszik, nem hasznosítható.
-
nemurea
aktív tag
Esetleg még azt lehet megfontolni, hogy a HDD végén hagysz egy kis helyet lefoglalatlanul (partíciókészítés nélkül), max 10-15 gigát. Ez azért jó, mert ha később mégis akarsz SWAP-ot, esetleg a Mint mellett ki akarsz próbálni (telepítve) másik disztribúciót (ki tudja
), akkor az ide elfér. Lehetne persze ilyenkor csökkenteni az adatpartíciót, de egyrészt roppant hosszú folyamat szokott lenni, másrészt ezt talán picit rizikósabbnak mondják.
-
Bármikor!
Ha valami menet közben nem egyértelmű, inkább kérdezz, persze tudom milyen várni a válaszra, ha már csinálná az ember, mai napig belesétálok én is ebbe a gödörbe!
Végül is így is tanul az ember, ha újra kell kezdeni, mert elszúrt valamit! csak adatok ne vesszenek!
Legvidámabb, amikor egy ismeretlen billentyűzetű notebookra telepítek Arch-ot és duplán összevissza van a billentyűzetkiosztás. Én meg persze reboot után be szeretnék jelentkezni! hát az nem sikerült
(azért wines koromban sűrűbben akartam előszedni a kalapácsot a ládából)
-
Swap-ra azt mondtátok korábban kb felesleges.
Akkor az, ha csak nem akarsz hibernálni!
Tehát ha jól értem, elegendő lenne három partíció amiből kettő a különböző rendszeré és egy ntfs pl adat amit bármelyik rendszert indítva elérek.
Igen, a legelején nekem is így volt. Ha belegondolsz, bőven elég, nem?
Viszont mennyire lassú ez az elérés?
Anno a wines partíciókról ment nálam is a letöltés/torrentezés, ha nem olvasom utána, nem tűnt volna fel a lassúsága. Többen írják, hogy kicsit nő a processzor terhelése is ez esetben, biztosan igazuk van, nekem ez se tűnt fel. Ezek nem annyira érzékelhető, inkább mérhető különbségek, emiatt ne aggódj.
Azóta viszont nem használom a wint és átálltam mindenhol az ext4-re.Bocs, hogy soká válaszoltam, de a blogban kellett pár dolgot tisztázni, épp az abszolút kezdő Linuxos topik megújítása van terítéken. Természetesen win harcosok már piszkálják is az eredeti Összefoglalót, nem értik, hogy javaslatokat gyűjtünk az újhoz!
-
Nem tiszta a kép.
Terv egy 640 gb hdd -re win7 + adat ill. Mint
Ez OK!
Így osztanám: win 40gb + 300gb ill. Mint esetében megint nem tudom miként osszam a megmaradt ~300gb-t.
Mit akarsz kezdeni ezzel a 300 gigával, ha mondjuk 20 gigát elteszel a Mint-nek + a swap mérete, ha akarsz csinálni. Mit tervezel ezzel a 280 -swap GB területtel?
egy példa
Win 40 GB
Mint 20 GB
swap x GB
maradék GB meg egyben vagy több részben marad akár Data, Letöltés, Torrent partícióként NTFS fájlrendszerrel, azt mindkét rendszer tudja kezelni. Linux kicsit lassabban dolgozik vele, mint a saját fájlrendszereivel, ennyi a hátrány.Lehet berögződés hogy külön legyen az oprendszer de ti másként látjátok.
Ez valóban berögződés, mert csak külön lehet a két oprendszer, vagy ezt se értem!?Kell még valamire ügyelnem pláne ha szeretném a további két hdd-n lévő adatokat is elérni?
Linux alól eléred a további meghajtókat NTFS fájlrendszer esetén is, auto csatoláshoz kell az fstab-ot szerkeszteni, de ha odaérünk, az is meglesz. -
Szerencsés vagy!
Hétköznapi felhasználó módban élek.
Mindenki így van ezzel, csak nem egyformák a hétköznapjaink.(+ a királyok) Most inkább légy hétvégi felhasználó!
A logokat a /var/log mappában keresd, dmesg ill kern.log, syslog lehet hasznos, de nézegetheted a többit is.
Ha nem értesz belőlük semmit, akkor tedd be ide pastebin-nel, mert elég hosszú lesz!
-
Tényleg, említetted már, hogy a párod gépe! Hát nem hiszem, hogy jó néven venné, ha időnként arrébb sétálnál a géppel.
Marad a tesztelés, de akár el is romolhatott az az egér, párod odacsapkodta már párszor biztosan mérgében!
(ilyenekről nem szólnak ám)
Hogy ki mit csinál (pl. frekvenciákat pásztáz) a közelben, nem tudom.
Addig jó neked! Én például itt a kéknégyszögben tudom honnan jön a pászta.
-
lev258
veterán
A támogatott operációs rendszer csak egy felirat, semmi több. Időnként az is előfordul, hogy ki sem próbálják, valóban megy-e, hanem csak ráfogják.
Még azt megnézhetnéd, hogy egy fagyás időpontjakor milyen bejegyzés születik a log-okban. Egyébként a fagyás Ctrl+Alt+F2-re is immunis? -
Sétálni nem tudok a géppel mert asztali
ennyire nem lehetsz azért legyengülve
Asztali gépnél miért nem jó neked a vezetékes, mivel fentiek alapján minden fix helyen van.
Különben tényleg sok minden bezavarhat az ilyen gyenge típusú rádiós kapcsolatoknál.
Még az is számíthat esetleg, hogy tényleg a portokkal van gond, az előlapiak elég gyengék bizonyos házaknál. Felcserélted már a bill és az egér csatlakozóját a portokban? Ugyanezt csinálja az egér? Ha igen, akkor külső hatás van, valaki a környéken frekvenciákat pásztáz vagy hasonló!?
Benézhetsz a házba is, ott is lehetnek érdekes dolgok! -
nemurea
aktív tag
Asztali gépnél talán nem valószínű, de nézted az USB port kontakt hibáját? Ma reggel töltöttem át a fényképezőről képeket a laptopra, és látom, hogy egyfolytában eltűnik a felcsatolt mappa. Na, gondolom, eddig volt hibamentes a két napja megdicsért Kubuntu... De aztán látom, hogy lötyög kissé az USB kábel az aljzatban, és ha egyszer úgy mozdult, már le is futott a háttérben az umount parancs.
-
lev258
veterán
-
sonar
addikt
Én a napokban jártam hasonlóan. Firefox alatt vmi flash-es oldal egyszerűen megfogta az egeret.
Hiába tettem le a tálcára az egér csak nem akart menni. De vmi pillanatnyi elmezavar lehetett mert azóta nem produkálta. (touch paddal ki tudtam húzni a flashből és utána ment egérrel is)
Illetve ha laptop akkor a touchpad nincs-e beragadva... -
Szerencsére a kezdeti nehézségek ellenére a legjobb úton haladsz, ritka egyszerű felhasználónál, hogy synaptic nem elég a probléma megoldására. Ha meg ilyen van, többnyire itt tudnak segíteni a hozzáértők!
(#4894) lev258 Neked még xp-d van!?
Mondjuk tök mindegy mit nem indít az ember, én is csak mementónak tartom a HDD a win7-et.
-
inf3rno
nagyúr
Ha Mint van fent, az megeszik kb 1GB-ot. De emlékeim szerint a nagy részét system monitor-ban jelzi mondjuk Cinnamon vagy valami ilyesmi process alatt. Annyira mondjuk nem jártam utána, mint te. Windows amúgy ugyanígy van, ha a feladatkezelőben nézed, ott már eleve 1GB-al kevesebből számolja a szabad memóriát, meg a %-os memória használatot, nem a teljesből.
-
nemurea
aktív tag
Nézd meg esetleg a boot folyamat során, a legelején, még a memóriatesztelős résznél, hogy ott mit ír ki a rendszer. Nekem is 4 giga van a gépemben, de a 'CPU limitációja' miatt eleve csak kb. 3.3 gigát kezel. Asus AT3IONT-i. Tudtam az elejétől, de nem mentem utána, hogy ez pontosan miért is van így.
-
inf3rno
nagyúr
Azt hittem ez a num lock csak engem zavar. :-)
Win 8.1 előtt nem volt meghajtótitkosítás, úgyhogy win7-ről vagy xp-ről bármit leránthatsz gond nélkül.
Nekem az jött le, hogy a ponttal kezdődő mappák a rejtettek. Terminalból ls -a kiírja őket is, illetve gondolom jobb gomb a fájlkezelőben, és ott valahol be tudod lőni, esetleg view-ban, hogy mutassa azokat is. Nem annyira bonyolult, hogy neten utána kelljen keresni emlékeim szerint.
-
fradi81
veterán
A legegyszerűbb ha újratelepíted, 400ast meg telepítésnél a /home alá csatolod. Egyébként kb ez a menete. live rendszerről indítasz, /home mappa alatt ami van azt mind átmásolod a 400-asra, a jelenlegi home mappát átnevezed pl homeold-ra, jelenlegi rendszer fstab átírása úgy hogy a 400as legyen a /home.
syler123
lsb_release -a paranccsal. -
Ez nagyszerű, örülök, hogy minden sikerült!
Ez a mostani kérdésed is, csak eső után...
Amit át akarsz helyezni, az a /home mappa/partíció. Ezt telepítés előtt lehet másik meghajtóra tenni, arról nincs elképzelésem, hogy utána lehet-e, inkább nem.
A saját mappa-ban lévő különböző almappákat át lehet helyezni elméletileg.Nekem is minden letöltés HDD-re megy, nem a rendszert futtató SSD-re.
Mindent, ami képes letöltést végrehajtani, úgy állítottam be, hogy az ott létrehozott mappára/patícióra töltse le az adatokat.UUID=1hb24496b-8d0d-3332-8564-9f2d49145952 /media/ubyegon/[B]Data[/B] ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=929741ck-5267-468e-bac2-579158cf3a99 /media/ubyegon/[B]TORRENTEK[/B] ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0Fájlkezelőben létrehozod a bármilyen nevű mappát/mappákat, azokat fstab-ban csatolod auto-ra s ha ez megvan, akkor a letöltést végrehajtó programokat kell egyenként beállítani, hogy a megadott mappába töltsön. Nálam Firefox és Qbittorrent végez letöltést, ezeket gondolom be tudod állítani.
Ha nem vagy az fstab szerkesztése gond lenne, akkor szólj! Összevadászom azokat is, ha kellene.
-
zodo
nagyúr
Nos megérkezett az új vas, most került fel a 17.2 Mate 64 a frissítésekkel.
Hirtelen jónak vélem a teljesítményét, gyors yt videó teszt lásd képen (kontroll 2003 hd 720p) és rendszeradatok ill. hogy milyen partíciókat hoztam létre, rendszerfigyelő monitor képe.
Mivel sem én sem párom aki majd használja ezt a gépet csak ismerkedünk a Mint-el ezért nem szeretném ha gondjai lennének a hétköznapi használat alatt.
Tudom hogy sok fényképet, videót képes lementeni a netről, telefonról.
Ha jól sejtem akkor a Mint menüben található "Saját mappa" az első partíción van ami jelenleg 20 gb méretű de nem szeretném hogy ide pakolássza a menteni kívánt fájljait.
Második partíció több mint 400 gb és ide szeretném áthelyezni a "saját mappát" hogy ha megnyitja a Mint menüben akkor oda mutasson/találja a parancsikon.
Megoldható és ha igen, miként?Ha nem gond, szájba rágós leírást kérnék mert nekünk minden új ebben a környezetben.
-
inf3rno
nagyúr
Na majd jelezz vissza, hogy hogy szuperál a masina!
A böngészőt érdemes tab unloader-el meg ad blockerrel megszórni (firefox + bartab heavy + ublock), aztán akkor nem fogja annyira enni a memóriát. Az ad blocker se muszáj, ha kicseréled a hosts filet egy ilyenre: [link]. Ja meg persze ne a chrome-ot válaszd, ha félted a memóriát, inkább ff ezekkel felvértezve, esetleg opera. De szerintem ezek nélkül sem akkora gond, ha megvan hozzá a 4g, elég jól el tud netezni...
-
inf3rno
nagyúr
Szia! Menni fog, de a 2g memória szerintem kevés. Ha sok lapot szokott egyszerre megnyitni, és intenzíven olvasgatni egy témában, akkor hamar elfogy, ha csak fb-ra meg yt-ra kell, akkor elég. Meg hát a processzor sem egy álom sebességű. Arra jó, hogy elnetezgessen rajta, meg 720p-n a youtube is elmegy vele. 1080p már nem biztos. Hasonlót tudhat, mint az én T100TA-m, ami netezésre, olvasásra teljesen jó, yt-t ritkán nézek vele, de az is megy 720p-n. A Mint-nek bőven elég 1gb memória, szóval nem akadály neki. Swap-et mindenképp érdemes rárakni, vagy a memóriát bővíteni dupla ennyire.
-
Bohus
aktív tag
Nekem kiírta és komolyan is gondolta: nem volt kapcsolat. De van más is ami felbosszantott. Írtam egy szkriptet, ami minden indításnál espeak segítségével hangosan köszönti a páromat (mert az ő notijáról van szó). Az automatikus indításhoz betettem az indítópultba, kb. az első 5 indításnál működött, azóta nem.
-
Azzal még megbirkózik, de HD 3 ezres szériánál alapból nem működik az energiagazdálkodás és a vdpau is bugos/hiányos, úgyhogy fel kell tenni a 3.19-es kernelt és az utopicos drivereket, amitől nem kell megijedni, csak copy pasteld a terminálba;
sudo apt-get install --install-recommends libglapi-mesa-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid xserver-xorg-lts-vivid xserver-xorg-input-all-lts-vivid xserver-xorg-video-all-lts-vivid libgl1-mesa-dri-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-dri-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-glx-lts-vivid:i386 libgles2-mesa-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid mesa-vdpau-drivers-lts-vivid xserver-xorg-dev-lts-vivid mesa-common-dev-lts-vivid libgles2-mesa-dev-lts-vivid libgles1-mesa-dev-lts-vivid libgl1-mesa-dev-lts-vivid libegl1-mesa-dev-lts-vivid libglew-dev
Az energiagazdálkodás manuális beállítására, pedig a szerkeszd a /etc/default/grub fájl alábbi sorát ( gksu gedit /etc/default/grub paranccsal)
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet radeon.dpm=1"
Majd updateld a grubot. (sudo update-grub) -
Ha egy live cd használata közben nem működik az usb-s egér akkor mondhatjuk azt hogy kuka az alaplap?
-ez alapján nem mondhatjuk, de a többi leírt jelenség nem túl bíztató!
Lehet, hogy érdemes lenne valami hardveres/alaplapos topikban megérdeklődnöd, mi a helyzet, régebben láttam azonnali alaplapos kérdések topikját!
Látom, már megtaláltad! -
Rimuru
veterán
Mar van "regota" linuxos binarisa is az uj chromium alapu operanak is, ez nem lehet gond, felteve hogy nem 32 bites rendszert akarsz (oda csak a regi 12.x verzio van). Firefox alatt nem reg csesztek el a "gyorshivot" sokkal rosszabb lett mint volt, de ez tenyleg inkabb Firefox-opera topicba tartozik. Azert csak irok.
A konyjelzokat csak siman exportalni kell html-be. Gyorshivot egy az egyben nem tudod atvinni, viszont konyvjelzok vagy az elozmenyek kozul konnyen ki lehet huzni es akkor ott marad.
-
King Unique
titán
Célszerű először a Windowst felrakni, mert ha utána teszed fel, az legyalulja a Grub-ot tudtommal (utólag gondolom helyre lehet állítani?), fordított felállásban már ok. Aztán, ha UEFI-s gép és van Secure Boot, akkor azt ki kell kapcsolni, illetve W8+ esetén a fast startup (gyors rendszerindítás) funkciót az OS-ben.
Leírás egy rakás van róla [link], akár videók is [link], de ami a hivatalos oldalon van, az is jó. Érdemes lehet a "Valami más" opciót választani, amivel manuálisan lehet kijelölni a Mint partícióját, illetve akár a Grub helyét is meg lehet választani. -
PlayonLinux/Wine csakis zárt driverrel megy bugmentesen, tehát ha nincs fennt tedd fel először az fglrx-et, driver manager-rel 2 kattintás az egész, de pl itt találsz parancssoros leírást is.
Elfordulhat, hogy nem lesz X a zárt diver telepítése után, ekkor parancsorból tudod leszedni a zárt drivert,
sudo apt-get purge fglrx* , ezután a nyílttal indul újra és lehet hibát keresni, másik drivert próbálni stb. -
King Unique
titán
Ha bizonyos programok feltétlen szükségesek, vagy játszani szeretnél kompromisszumok nélkül, akkor mért nem dual-boot megoldást (WIndows + Linux) használsz? Az a legcélszerűbb ilyen esetekben, mert sajnos előfordul, hogy Wine/ Play On Linux esetében se minden működik tökéletesen.
-
-
Nem értem, miért nem sikerült a megfelelő méretű partíciók beállítása, de már nem számít.
A dual monitor beállítása nekem elég ismeretlen terület, nem használtam még így, de itt a xandr beállításoknál olvasgathatsz, hátha.
A legjobb, ha vársz egy használhatóbb választ! Ha most minden jól működik, ne kutyuld össze a beállításokat. Megpróbálhatod még a fglrx zárt meghajtót és a catalyst control centert is, bár egy bizonyos program indítását nem valószinű, hogy így kell beállítani.
-
Lesz egy / rendszer partíció azon belül automatikusan lesz a /home, a saját vackaimnak meg lesz a /data, mint tároló. A data neve helyett bármit adhatsz neki, semmi köze a rendszerhez, add neki a /batmano nevet és akkor nem zavar meg.
Én így csinálnám, de látom nagyon bejön neked ez a /home. Ennek a /home- nak akkor lenne jelentősége, ha későbbi telepítéshez csatolva használni akarnád a megőrzött beállításaidat. Ilyent eddig nem terveztél.
Hatalmas szabadságod van variálásban és helyed is van!
-
Nem tudom mennyire érinti a magyar leírás ezt a kérdést, így linkelem ezt:
How to install with manual partitioningHa egyetlen meghajtód lenne, akkor lehetne para, így nincs sok kockázat.
Szerintem csinálj egy /data partíciót is és ki tudod próbálni, hogyan működik a csatolás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Autós topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nintendo Switch 2
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gyúrósok ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged