- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Argos: Szeretem az ecetfát
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Létezik valami kezdő linuxosnak is könnyen telepíthető illetve használható emulátor android alkalmazásokra?
Amennyiben igen,tudnátok segíteni nekem mit meg hogyan?
Ha Magyar nyelvű is lenne az maga volna a ...... -
egerj
tag
Az efibootmanager-t a live linuxban installálom. volt két vagy három alkalom, hogy átállítva a boot sorrendet, elindult a grub...
Ezért is kérdeztem, hogy hova kerül a live linx futtatásakor efibootmgr el módosított boot sorrend?
Mitől van, hogy működik a módosított boot sorrend, és mitől nem..Jenő
-
Rimuru
veterán
válasz
Just_Reboot #6295 üzenetére
Forditas elott a terminalba:
export HOSTNAME=asd
szerintem ennyi eleg lesz. -
FF23
senior tag
Olyan kérdésem lenne, hogy 17.3-ról lehet majd frissíteni 18-ra? Vagy jobb a tiszta telepítés?
-
-
egerj
tag
Igen 64 bites
Igen, így indul: DE az első alkalommal (vagy talán többször is?) nem így indult.
Ebből még az is lehet, hogy nem UEFI módban települt másodszor sem, akkor viszont nem értem miért fut néha korrekten...Nem kerül semmibe, újra telepítek, most már biztosan uefi módban..
-
lev258
veterán
Valamelyik ablaknál alul kérdi, hova kerüljön a rendszerbetöltő.
Hirtelen nem tudom, Mint-nél is így van-e, de úgy emlékszem, Ubuntunál, ha UEFI módban indul a pendrive, akkor így jelenik meg először:
Ha nem UEFI-ben indul, akkor grafikusan (Ubuntu logó meg egyebek). 64 bites telepítővel próbálkozol, ugye? -
egerj
tag
Sajnos amikor kiválasztom, hogy miről induljon, nem jelenik meg uefi soha:
akkor sem, ha alapból változtatok a sorrenden, közvetlenül biosban, sem akkor amikor f12 után megjelenik az usb drive és a windows boot lehetőség.Kétszer telepíttettem: először - sajnos - ész nélkül, csak gyerünk.
Mikor láttam, hogy nem megy a grub, akkor némi kutatkodás (https://ariszlo.wordpress.com/2014/07/07/trusty-install/) eredményeként kikapcsoltam a windowsban a gyors rendszerindítást. Mikor ezzel sem ment, akkor újra telepítettem ekkor biztos látható volt - sőt ki is választottam - az EFi beállítást az sda2 nél...Nem ugrik be, hogy a rendszerbetöltőt hol állítottam be: kiválasztottam az sda2 efinek, sda8 at ext4 és gyökér és formázandó...
Más: nem értem, hogy az efibootmgr ben beállított boot sorrend hova kerül letárolásra, illetve mi köze van a bios sorrendhez.
-
egerj
tag
USB penddriveról telepítettem.
Gparted által megjelenítve:
sda1 ntfs Helyreállítás
sda2 fat32 boot (ez az efi amit második telepítéskor be is állítottam, illetve felajánlotta)
sda3 ismeretlen msftres
sda4 ntfs windows
sda7 linux-swap
sda8 ext4 linux
sda5 ntfs adatok tárolására
sda6 ntfs adatok tárolásáraazt, hogy hol van a grub nem tudom: automatikusan települt
Más: telepítés után olvastam, hogy uefi módban is lehet telepíteni a mint et, de számomra nem derült ki, hogy amikor elindul a live akkor milyen módban indul..
Jenő
-
egerj
tag
Sziasztok !
Nem vagyok egy Linux guru, eddig négy Mint et telepítettem különböző gépekre.
Most telepítettem egy új gépre egy Linux mint 17.3 at:Eszköz Acer noti, Win 10 telepítve, UEFI BIOS , GPT merevlemez, Linux mint 64 bit 17.3 verzió, gyors rendszerindítás kikapcsolva, BIOS ban secure boot kikapcsolva
Telepítés után nem indul a GRUB, így csak win10 belépés van.
Sok infó összeszedése után ha LIVE módban átállítom - efibootmgr el - a boot sorrendet, ez után NÉHA elindul a GRUB. és a felajánlott lehetőségek is korrektek, a linux is korrekten működik.
Most azt vettem észre, hogy az efibootmgr outputjában a Boot0000 név nélkül szerepel, pedig ez lenne (szerintem) az efi partició.
Vagyis kérdés: mit csináljak, hogy elinduljon a GRUB ?
Jenő
ui: bocs ez új üzenet akart lenni. -
-
syler123
veterán
Mi lesz a Linux Mint 18 Ikszefcéevel? Soha nem jelenik meg? Júliusra ígérték, hétfőn már augusztus...
-
gilfoyle
őstag
A 18-ban melyik PHP verzió van alapból? A 7-es mint az Ubuntu 16-nál?
-
-
lev258
veterán
válasz
Damateo #6262 üzenetére
Merevlemez SMART adatokat néztél? Live-ban df -i, df -h mit mond a partíciókról?
Még nem egyértelmű, lehet merevlemez hiba, de lehet fájlrendszer hiba is. Előbbinél lemezcsere, utóbbinál teljes formázás és új partíciók a megoldás.
Bohus: dmesg|grep radeon, dmesg|grep dpm jelez hibát? -
Damateo
aktív tag
Futtatva.
Ez a hiba mit takar, és mi okozhatta?
1. lépés: inode-ok, blokkok és méretek ellenőrzése
egy sérült, árva láncolt lista részét alkotó inode-ok megtalálva. Javítás<i>? igen
a(z) 524298. inode része az elárvult inode-ok listájának. JAVÍTVA...
Az ötödik lépésben is volt pár hiba.
5. lépés: csoport összefoglaló információinak ellenőrzése
blokkbittérkép eltérései -
RBJ
addikt
Na kicseréltem öregecske xubuntum mint cinamonra. Hát mire bebootol lepetézek.
Nem tudom nem e az nvidia zárt meghajtó kavar be.
Meg a splash screen em is fapados lett. -
RBJ
addikt
Tippet kérnék. Linux mint re vándorolnék. Nem tudom eldönteni cinnamon vagy mate.
Elvileg felül szeretem használni a panelt alul meg dock ot és kész. Semmi extra. -
Damateo
aktív tag
üdv,
ma egy normál leállás után nem sikerült az újraindítás.
BusyBox v1.22.1 (Ubuntu 1:1.22.0-15ubuntu1) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commonds.Ennyi jön be.
-
Zolee_70
senior tag
Adott egy gép, dual boot Win10 és Linux Mint17. A Win és a LINUX fizikailag másik driveren van. Szeretném a Win10-et Win7-re cserélni.
Ha újrarakom a Win-t, akkor újraírja az MBR-t és nem fogom elérni a Linux-ot. Jól gondolom?
Hogyan tudom megoldani, hogy megmaradjon a LINUX is?
-
donmackó
addikt
Valaki nem tudja hogy ha beállítok egy hangtémát azt miért nem menti el?
Info a rendszerről:
Kiadás: Linux Mint 18 Sarah 64-bit
Kernel: Linux 4.4.0-21-generic x86_64
MATE 1.14.1Itt kiválasztom bármelyik témát, és vissza áll nincsre:
17.3 alatt elmentette a hangtémát, itt nem.
-
Mellé... Nyílván külön partíciókra gondoltam, de alapból 2 részre van osztva az SSD. És ha Boot-Pendrive-ról telepítek, az a "C" meghajtóból vesz el többnyire. Ezt nem értem, hogy mért kell magyarázni... pont neked..
A lényeg, igaz, eddig is MINT volt a Windows mellett (és a Remix, de az más leosztás), de nem hiszem el, hogy a Ciammon ne hozna létre... Ha most telepítenék egy MINTet, akkor feltenné a BIOS utáni választómenüt és szerepelne ott a Ciammon is? -
King Unique
titán
OK, csak megint ez az "Arch filozófia", hogy egy ilyet is én faragjak bele külön... Ráadásul azt sem vágom igazán, hogyan fogjak neki, hiába van ott a leírás. Mért nem lehet natívan beletenni, mint pl. az Ubuntunál? Na mindegy, úgy néz ki ez is felejtős akkor és nem nagyon lehet ezzel már semmit kezdeni.
-
Merula Alba
tag
Ez csak egy pillanatnyi helyzet volt akkor. Nem hallottam szinte semmit, ezért húztam maximumra.
Nagyon halkan szól, torz.... Most annyit sikerült elérnem hogy nem torzít, de nagyon halk még mindig. A külső hangerőszabályzó nem működik, illetve továbbra sem szól a mélysugárzó.
Nem értem mi lehet a helyes bekötés, illetve hogy miért ilyen halk?!??! -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6223 üzenetére
Arra lenne a hastool hogy hozzaadd magad.
Amugy szerintem ez a secure boot is akkora hulyeseg mint maga az UEFI (tudom mire es miert lenne jo, de jelelegi formajaban semmit nem er), a gyartok is basznak normalisan implementalni, helyette csinalnak egy feleslegess giccset. -
lev258
veterán
"a Windows és a Linux gondoltam most is elférnek egymás mellett a C-n"
Ha nem tudod, mi a probléma ezzel a tagmondattal, akkor ajánlom, kérdezz minél többet az operációs rendszerekkel és dual-boot-tal kapcsolatban, mert komoly hiányosságaid vannak.
Egyébként vagy Mint és Remix, vagy Android és rendes Linux disztribúció, vagy csak simán Linuxok. Egyébként nem értelmezhető a mondandód. -
King Unique
titán
A kiírással biztos nincsen probléma, mert ugyanarról a pendrive-ról pl. a Mint 17.3/18 és Ubuntu 16.04 simán bebootol és működik UEFI-ben. Egyébként az alábbi cikkben lévő módszer szerint, sőt dd módban is próbáltam. Itt inkább az Arch ISO-val lesz a gond, vsz nincsen Secure Boot aláírása.
Nézegetem ezt a Hastool leírást, de nekem kicsit kínai. -
Sziasztok!
Gondoltam egye fene, kipróbálom, miben más a 18.
Épp most telepítettem újra a Laptopot, felment a Windows 7, a Remix 2.0 és harmadiknak gondoltam legyen megint Linux, de a legújabb.
Elkészítettem egy Bootolható Pendrive-ot, arról ment a telepítés. A Remixet direkt, hogy semmi összeakadás se lehessen, a D meghajtóra tettem, a Windows és a Linux gondoltam most is elférnek egymás mellett a C-n.
A telepítés végigment, kiírta; Sikeres, folytatom-e a tesztet vagy reset. Hát, reset.
A Windows 7 és a Remix OS választómenü bejött, a Linux nem. Nem is csinált választómezőt, mint szokott. Viszont a Windows beindulás előtt Winchester diagnosztikát hajtott végre. De Linuxnak se híre, se hamva...
Adtam neki 14 gigát. Érdekes, az hiányzik.
Asztali gépemen szintén fent vannak a párosok, a különbség, hogy itt minden 64Bites, ott minden 32. De ott is választható, mi fusson; Windows 7, Remix OS, Ubuntu 16 vagy Linux 17.1. És azt a választómenüt a Linux tette fel telepítéskor. Itt nincs sehol, de a hely ugye hiányzik.
Hogyan lehet előcsalogatni vagy mit csinálhatok vele? Másnak is reagált így?(Egyetlen különbség a két gép között a telepítések sorrendje. Ott az utolsó volt a Remix OS, de ez nem hinném, hogy befolyásolna)
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6218 üzenetére
Mivel irtad ki? nem indul el a Hastool? Ezt nezd meg.
-
King Unique
titán
válasz
kislaci #6219 üzenetére
Ez egy notebook és az elemet és HDD-t már kivettem belőle, de az sem használt és továbbra sem enged belépni a BIOS-ba...
Fentebb leírtam, hogy hiába próbáltam Windows alól belépni, azt sem engedi és Linux alól azefibootmgr
és egyéb megoldások sem működtek. Utolsó ötlet volt ez az UEFI Shell v2, de ugye ez is felejtős a Secure Boot miatt. -
kislaci
senior tag
válasz
King Unique #6218 üzenetére
Nekem az alaplap leírásában volt egy fejezet a jumper-ről, hogy milyen állásba kell tenni, hogy resetelje a biost. Elem ki vársz egy kicsit, jumper átrak meg elem, és akkor belépett a biosba nekem. Esetleg még ezt próbáld meg.
-
King Unique
titán
Nekifogtam annak, amit javasoltál. A virtuális gép kiesett, mert a CPU miatt eleve csak 32 bites rendszer virtualizálható és annál nem EZ, hanem EZ az indítóképernyő van. Szóval fogtam az Arch ISO-t és kiírtam pendrive, majd bebootoltam róla, illetve csak akartam... kapásból a már fentebb említett Secure Boot hibaüzenet fogadott. Ezen a notebookon egyébként Win7-nél is most ugyanez van UEFI-ben [link].
Tehát az Arch esetében sincs meg a Secure Boot digitálisan aláírás
-
Sonja
nagyúr
válasz
Merula Alba #6216 üzenetére
Nem csodálom, hogy recseg/torz, ha nem 100%-on van a hangerő, hanem felette. A kimeneti hangerőt vedd vissza 100%-ra, a Hardver fülön lent, a kiválasztott eszközt beállításai opciónal pedig állítsd át Analóg sztereó kimenet-re!
-
Merula Alba
tag
Sziasztok.
A legfrissebb Linux Mint van fent a gépemen. A problémám az hogy az új 2.1-es hangfalak torz hangot adnak. Nem találtam optimális megoldást, sőtt... semmilyet. Az XF-I hangkártyámat felismeri, de ezzel sem vagyok előrébb.
Ezt mutatja a rendszer és ezt. De nem jövök rá a helyes bekötésre. Ez a kép talán segíthet tippet adni.
Zavar a gond és tanácstalan vagyok. Ez az első 2.1-es hangfalam.
Ötletek? -
Dhampir
félisten
válasz
KAMI911 #6214 üzenetére
Itt rosszul írtátok, nem a József körúton, hanem a Ferenc körúton lesz; Ferenc krt. 34.
-
KAMI911
senior tag
Ma este kiadási rendezvény a BarCraftban. Gyertek!
http://linuxmint.hu/hir/2016/07/linux-mint-18-kiadasi-buli-a-barcraftban
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Nemoban hogy lehet azt megoldani,hogy egyszerre több másolás is menjen?
Ne keljen megvárni míg az előzővel végez vagyis ne sorban tegye eme műveleteket.
Vagy tudnátok helyette valami hasonló esetleg két ablakos file kezelőt ajánlani ami még esetleg Magyarul is szól hozzám? -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6206 üzenetére
Annyi hattertarad van, nem tudom mar min mi van.
Virtualboxban kiprobalhatod, ott tudom hogy lehet efi-t beallitani (a linkelt kepet is azon csinaltam anno). -
King Unique
titán
Nem, most a belső HDD-ről van szó. Azon a Windows lett elsőnek telepítve, ami UEFI-ben a FAT32-es EFI partíció mellett létrehoz magának egy helyreállítási és valami más (MSR) partíciót is. Gondolom részben ezek miatt is tud elindulni ilyen problémásabb esetekben is.
Van letöltve friss Arch ISO-m, de az nekem kínai...Először kicsit emésztenem kell, mielőtt élesben ráengedem.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6199 üzenetére
Marad az uefi shell, ha azzal se latod mi van a bootban akkor semmivel se.
Letoltesz egy Arch ISO-t, efi shell v2-t kivalasztod, itt a bcfg kell neked.help bcgf
kiirja hogyan kell hasznalni. shift+page up/down segitsegevel tudsz scrollozni ha nem ferne ki (vagy -b kapcsolo).
Szerintem a Win azer tindul mert az SSD-n az az alapertelmezett. -
sonar
addikt
Sziasztok,
Valaki meg tudná mondani pontosa, hogy mit kell felrakni ahhoz, hogy MTP-n lehessen a telfonnal kommunikálni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest