- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
szotadi
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, adott több USB3-as külső eszköz (HDD, pendrive) linux és windows vegyes használatra mi lenne szerintetek az ideális fájlrendszer, USB3 sebesség fontos lenne?
-
growler
őstag
válasz
st3v3np3t3r #7391 üzenetére
Bocsi ! - Ezen a téren, semmi tapasztalatom nincs...sajnos nem tudok segíteni.
Mikor a Softpedia-n megláttam ezt az infót, eszembe jutott hogy előző nap valami
ilyesmit kerestél. [link] -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
growler #7382 üzenetére
Kicsit érdekes lesz majd a kompatibilitás:
RasPi2/B
Boardcom 900MHz quad-core ARM Cortex-A7 CPU
1GB RAM
VideoCore IV 3D GPU
RasPi3/B
Boardcom 1.2GHz 64-bit quad-core ARMv8 CPU
1GB RAM
VideoCore IV 3D GPU
OrangePi PC
Allwinner H3 Quad-core 1.6GHz Cortex-A7
1GB RAM
Mali400MP2 GPU
Orange Pi Plus2E
Allwinner H3 Quad-core 1.6GHz Cortex-A7
2GB RAM
Mali400MP2 GPU
SATA
16GB eMMC
Onboard WifiAzért leszedem és majd megpróbálom... elvileg március elejére érkeznek meg... Mondjuk olcsóbban jöttem ki az OrangePi szettel mint egy Raspberry Pi szettel, a PC 7.500Ft-volt alaplappal,házzal, usb táp kábellel,postával a Plus2E kb.18ezer volt alaplappal,házzal,16GB Cl10 microsd-vel,tápkábellel és postával
Elvileg ezt az ubuntu mate armhf képfájlt csak fel kell tenni az SD-re Win32DiskImager-el vagy Linux alól dd-vel?
Vagy ezt is érdemes lehet kipróbálni? Win10 IoT
-
válasz
tibcsi0407 #7388 üzenetére
Egyébként még annyit hozzátennék, ha a kérdező nem tudja milyen témában induljon el, Linux esetén nehezebb is a keresőt használni.
Ez nehezíti a helyzetet valóban!
A közös alapok miatt egyébként célszerűbb a Linux kezdőknek topikot használni, jóval pörgősebb a Mint topiknál.
Egyébként az XFCE egyetlen általános bugja, amit mindenütt lehet olvasni, egyébként más hiba nem is nagyon van vele, irtó pörgős és még szép is, ha testre szabjuk!
-
tibcsi0407
félisten
válasz
ubyegon2 #7387 üzenetére
Ubuntu-n is LXDE, vagy XFCE-t használtam, mert nem egy izomgép alapvetően a kis Celeron.
Egyébként még annyit hozzátennék, ha a kérdező nem tudja milyen témában induljon el, Linux esetén nehezebb is a keresőt használni.
Ez nem olyan, mint mondjuk a külföldi rendelős topik, hogy a kérdéses boltnak beírom a nevét és kapok 100 kommentet róla.
Én a VAAPI-tól kezdve a rossz driverre is gondoltam, de álmomban nem gondoltam volna, hogy pont egy ilyen pehelysúlyú környezet lesz a ludas, mint az XFCE. -
válasz
tibcsi0407 #7386 üzenetére
Csak próbára tettem, hogy figyelsz-e!
Biztosan van olyan kérdés, ami megválaszolatlan marad, de azért nem ez a jellemző. Esetenként rosszul vagy rossz helyen feltett kérdésekről van szó, időnként meg a kérdező hamarabb megtalálja a megoldást.
desktop environment így beletapos a kis lelkébe egy adott disztronak.
Ajaj, dehogynem, próbáld csak ki a Unityt!
-
tibcsi0407
félisten
válasz
ubyegon2 #7385 üzenetére
Csak próbára tettem, hogy figyelsz-e!
Egyébként a többi kérdésemre sem kaptam régebben. Pedig ott kerestem is. Meg általában szoktam, de mivel itt nem egyértelműen az XFCE-re gyanakodtam, mivel nem vagyok nagy linux guru, a franc sem gondolja, hogy egy desktop environment így beletapos a kis lelkébe egy adott disztronak.
-
válasz
tibcsi0407 #7377 üzenetére
A PH-n még életemben nem kaptam Linux-os kérdésre megfelelő választ, pedig szerintem a kérdéseim annyira nem bonyolultak.
Arra gondoltál már, hogy a válasz várása alatt a keresőt is munkára fogd? Nem olyan bonyolult!
Nekem még nem volt ilyen gondom, de 20 sec alatt találtam jó pár hsz-t, igaz csak két topikban néztem meg.Itt még az Összefoglalóban is le van írva a tearingmentesítés! Persze valaki minid itt ülhetne, ha valaki lusta utánaolvasni vagy csak Összefoglalót elolvasni, akkor azonnal beírja a megfelelő választ!
-
growler
őstag
válasz
st3v3np3t3r #7363 üzenetére
-
fradi81
veterán
válasz
tibcsi0407 #7379 üzenetére
Linux + töredezett kép gondnál általában az ablakkezelő, vga driver hiány, vsync amikre rá kell nézni, speciálisabbnál google.
Itt legalább szokott jönni válasz, win topikban mostanában sosem írtak semmit ha kérdeztem, de lehet túl pró kérdéseim voltak. Azért 1-2 év alatt rájöttem a megoldásra és beírtam válasznak
-
tibcsi0407
félisten
Hehe, az tény.
Bár itt egy clean install után nem user error az, hogy az XFCE window manager összeakad az Intel driverrel, ha videót kell lejátszani. Szerintem nem is lehet olyan ritka eset, mert alapvetően a HD graphics sok HTPC-ben van.
Csak nekem kellenek a szerverfunkciók is, ezért kell teljes értékű Linuxot használnom.
Ami érdekes az, hogy Ubuntu+LXDE alatt nem volt ilyen gond. -
Syl
nagyúr
válasz
tibcsi0407 #7377 üzenetére
>A PH-n még életemben nem kaptam Linux-os kérdésre megfelelő választ
Még mindig jobb, mint a win10 topic, ahol az ultimate válasz a "user error"
-
tibcsi0407
félisten
válasz
tibcsi0407 #7376 üzenetére
Egyszerűbb a válasz.
Ki kell kapcsolni a kompozitálást az ablakkezelő beállításoknál.
A PH-n még életemben nem kaptam Linux-os kérdésre megfelelő választ, pedig szerintem a kérdéseim annyira nem bonyolultak.
De legalább félnapos internet áttúrás után mindig megtalálom a választ, így kicsit jobban megismerem a rendszert. -
Dhampir
félisten
válasz
tibcsi0407 #7372 üzenetére
Tegnoklo = Ubuntu
Badegsz = Linux Mint -
tibcsi0407
félisten
Sziasztok,
Lenne egy kis problémám a Kodival Linux Mint 18.1 XFCE (64 bit) alatt.
Ha a képérnyő frissítés szinkronizálása be van kapcsolva, akkor akadozik, szétcsúszik a videó, mintha nem lenne szinkronban.
Ubuntu alatt működött, így a hardveres problémát kizárnám.
A gép egy Celeron 847 procis HTPC 8GB DDR3 RAM-mal. A képernyő HDMI-re van kötve.
Néhány extra info:tibcsi0407@Tibi-szerver ~ $ inxi -F
System: Host: Tibi-szerver Kernel: 4.8.0-36-generic x86_64 (64 bit)
Console: tty 2 Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine: Mobo: ASUSTeK model: C8HM70-I/HDMI v: Rev X.0x
Bios: American Megatrends v: 0702 date: 09/04/2014
CPU: Dual core Intel Celeron 847 (-MCP-) cache: 2048 KB
clock speeds: max: 1100 MHz 1: 806 MHz 2: 891 MHz
Graphics: Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
Display Server: X.org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
tty size: 80x24 Advanced Data: N/A out of X
Audio: Card Intel 7 Series/C210 Series Family High Definition Audio Controller
driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.8.0-36-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: ez itt senkinek nem fontos :)
Drives: HDD Total Size: 4821.0GB (11.7% used)
ID-1: /dev/sda model: ST4000DM000 size: 4000.8GB
ID-2: /dev/sdb model: SAMSUNG_HD322HJ size: 320.1GB
ID-3: USB /dev/sdc model: HV620 size: 500.1GB
Partition: ID-1: / size: 286G used: 6.6G (3%) fs: ext4 dev: /dev/sdb2
ID-2: swap-1 size: 7.45GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sdb3
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C
Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info: Processes: 190 Uptime: 11:48 Memory: 558.2/6909.6MB
Init: systemd runlevel: 5 Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35tibcsi0407@Tibi-szerver ~ $ vainfo
error: can't connect to X server!
libva info: VA-API version 0.40.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_40
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.40 (libva 1.8.0.pre1)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 1.8.0.pre1 (1.8.0.pre1)
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProcPróbáltam Oibaf repo-n keresztül a VGA drivert frissíteni, de nem segített. Kernelcsere sem segített.
Ha jól tudom ez nem ritka issue XFCE alatt, esetleg valamilyen tipp van rá, hogy hogy udom ezt megoldani? (nincs kedvem újra Ubuntu-t felrakni, mert a Mint-et jobban kedvelem)
-
Sonja
nagyúr
Ezt használd, ha Photoshop kinézetű és működésű GIMP-et akarsz. Én is ezt használom.
-
Pedig ott kell lennie a home/felhasználónév mappában. Ha tudnánk, milyen DE-t használsz, könnyebb lenne segíteni, így csak annyit tudok mondani, hogy a .gimp-x.x mappa az rejtett és ezen belül van, amit keresel.
A fájlkezelőt állítsd be úgy, hogy mutassa a rejtett mappákat/fájlokat.
vagy terminalból ezzel a paranccsal is megtalálod
find /home -name "*menurc" -
Roxkex
senior tag
(Bizonyára én vagyok a szerencsétlen xD)
Sziasztok!
Az ügyben zargatlak titeket a baromságommal, hogy szeretném a Gimp-et egy kicsit customizálni (olyanra megcsinálni mint a photoshop) és istennek se találom az úgynevezett -> "menurc" fájlt amit felül tudnék írni az újjal (ami olyan mint a ps-ben)..
Néztem már rá kerestem már az egész rendszeren a gimp mappájára de egyikben sem találtam :\ - -
Vladi
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #7363 üzenetére
az nem baj. Nyugodtan használatod őket. van a disztróknak életciklusa, támogatása is.
Egyébként erre a kütyüre ne úgy tekints, mint egy pici desktopra. Kicsit más a célja és felhasználási módja is. -
Bohus
aktív tag
Én használom a fingerprint-gui-t, de sajnos közel sem tökéletes. Lenovo V100 noti, AES 1610 szenzorral. Már maga a beállítás is problémás volt, a program gyakran összeomlott (általában a második lehúzást követően). Ha sikerül ötször beazonosítani az ujjlenyomatot akkor azt elmenti, onnantól használható. A felismerési arány viszont nagyon rossz, csak kb.az esetek felében sikerül elsőre. De ha elsőre nem megy, akkor ezt gyakran több sikertelen kísérlet követi, ilyenkor inkább be szoktam pötyögni a jelszót.
Nálam az a bosszantó, hogy tiszta kézzel, szép egyenletesen lehúzva is gyakran teljesen más képet mutat a felismert lenyomat. Legtöbbször mintha egy rövid indítás után oldalra rántottam volna a kezem, ilyenkor természetesen találat sincs. Ugyanezen a gépen Windows Hello közel 100%-os.
-
Vladi
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #7356 üzenetére
Ha van arm verzió akkor igen, ha nincs, akkor nem.
Megnéztem, nincs, tehát nem.
mod: link. ezek kész image fájlok, ezeken a píken ilyet kell használni. Kicist másabb, mint a i386 platform, amit megszoktál.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
growler #7358 üzenetére
A másik modell hasonló, Orange Pi PlusE, 2GB ram, wifi,sata,16GB eMMC...
Szóval próba cseresznye, azt majd kiderül? Ha megjön,kipróbálom...
Az a baj hogy amik vannak hozzá linux disztrók, azok nagyon régi kiadások... A PC-hez 15.04 a Plus2E 14.04 van csak...frissebb nincs...
A PC csak letöltésre kell, a Plus2E váltaná ki a muzeális mostani gépem...
-
sonar
addikt
Ping nem ment...
Viszont továbbra sem kerek a történet, mert azt mondja, hogy az usb-s dvb-t tuner nem konfigurált.
w_scan sem talál semmitw_scan -ft -cHU -L >channels_hu_dvb-t.conf
w_scan version 20130331 (compiled for DVB API 5.10)
using settings for HUNGARY
Country identifier HU not defined. Using defaults.
scan type TERRESTRIAL, channellist 4
output format vlc xspf playlist
output charset 'UTF-8'
Info: using DVB adapter auto detection.
/dev/dvb/adapter0/frontend0 -> TERRESTRIAL "Realtek RTL2832 (DVB-T)": good :-)
/dev/dvb/adapter0/frontend1 -> TERRESTRIAL "Panasonic MN88473": very good :-))
Using TERRESTRIAL frontend (adapter /dev/dvb/adapter0/frontend1)
-_-_-_-_ Getting frontend capabilities-_-_-_-_
Using DVB API 5.a
frontend 'Panasonic MN88473' supports
DVB-T2
INVERSION_AUTO
QAM_AUTO
TRANSMISSION_MODE_AUTO
GUARD_INTERVAL_AUTO
HIERARCHY_AUTO
FEC_AUTO
FREQ (42.00MHz ... 1002.00MHz)
....
....
ERROR: Sorry - i couldn't get any working frequency/transponder
Nothing to scan!!Pedig olyan antennát tettem rá amivel tutira jönnie kell legalább az M1/M2-nek.
Vkinek vmi ötlete, hogy mit kéne kipróbálni? -
growler
őstag
válasz
1 GB RAM ?
Szerintem, a 32 bit-es Xfce-vel próbálkozz. [link] -
Dhampir
félisten
válasz
Van rá esély, hiszen Ubuntu verziókat is támogat. Nem sokból áll a Live Mint-et ráereszteni, és akkor minden kiderül.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
Üdv,lenne egy technikai kérdésem. Erre telepíthető-e a linux mint?
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Ujjlenyomat olvasót próbálnám beüzemelni. Ezen leirás alapján nem tünt nehéznek: [link]
Addig eljutok, hogy scannelje be a megfelelő ujjat, dob egy OK-ot majd rögtön visszavállt Waiting, Please scan your finger... ilyenkor mi van?Ezt irja a manual:
Now enroll the fingerprint. Depending on the scanner hardware, the driver software and the quality of the data you have to repeat this process until a message about the successful storage of the data appearsde 10-20 ismétlés 5-10 perc várás elég kell, hogy legyen. Itt vmi problematika lesz, csak nem tudom, hogy mi.
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Adódott egy kis MythTV-s problémám.
Szóval vettem egy DVB-T.. -s usb sticket, hogy majd nézek néha TV-t.
Fel is raktam a MythTV-t mert az állitólag jó.
No bármit csinálok, azt irja ki, hogy nem tud a mythtv user kapcsolódni az adatbázishoz.
Viszont a mythtv userrel be tudok lépni a mysql-be -> tehát a jelszó rendben van
mythconverg táblához is van jogosultsága| GRANT ALL PRIVILEGES ON `mythconverg`.* TO 'mythtv'@'%'
lyenkor WTF?
Esetleg mit ajánlatok helyette? -
Linux Mint Cinnamon. Készítettem egy asztali indítót ami terminálban indít egy ssh kapcsolatot a szerverrel.
Ha duplán klikkelek azt írjaaz alkalmazásindító nem megbízható
.
A fájl biztosan futtatható.
Ha kattintok amegjelölés megbízhatóként
gombra, akkor nem indítja el és legközelebb megint kezdi elölről.
Azindítás mindenképp
gomb rendben indítja.Mit kell még beállítani, hogy egyszerűen elinduljon?
-
Vladi
nagyúr
Halihó!
Mintnek van valami minimal install iso-ja? Vagy egy alap telepítőt lehet ilyen módon telepíteni? gui nélkül.
-
válasz
ubyegon2 #7348 üzenetére
Ez a jelszó ablak a seahorse jelszókezelő ablaka vagy a sambának van külön jelszóablaka? Hülye kérdés tudom, de nem ismerem a sambát.
Nem tudom. Ezt kutattam eddig, hogy mi adja fel az ablakot, samba, nemo, ..., de már megoldva másképpen. A seahorse eszembe sem jutott.
A belehalást úgy értettem, hogy ha fstab-ban csatolok mindenféle szerverek tárterületeit akkor előfordulhat, hogy amikor nem elérhető a szerver akkor az gondokat okoz a nemo-nak vagy az egész Linuxnak. Gondolom erre írta Syl, hogy nem szereti az ilyesmit.
Pl. a win csak egy buborékot dob fel, hogy több hálózati csatolás nem sikerült, de megy tovább.
-
Ez a jelszó ablak a
seahorse
jelszókezelő ablaka vagy a sambának van külön jelszóablaka? Hülye kérdés tudom, de nem ismerem a sambát.Most már automatikusan csatolódik és nem kell nyomogatni a csatlakozás gombot.
Azt nem tudom mi lesz ha a szerver áll, de csak nem hal bele a Mint!Ezt a belahalást hogyan érted? Újraindítás esetére, amikor leáll a boot folyamatban, ha nem talál valamit, ami fstab-ban van csatolva? ma csak noob kérdéseim lesznek
-
Workaround vagy megoldás?:
A használni kívánt samba tárolót fixen betettem az fstab-ba.//serverIP/tároló /media/tarolo cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8,noexec,nosuid,nodev,x-gvfs-show 0 0
Most már automatikusan csatolódik és nem kell nyomogatni a csatlakozás gombot.
Azt nem tudom mi lesz ha a szerver áll, de csak nem hal bele a Mint! -
Valakinek van ötlete erre:
Ubuntu 16.04 szerver, samba megosztás, vendég számára nyitott.
Linux Mint Cinnamon gépről megnyitva folyton feljön a jelszó ablak, de a névtelen mezőre áll és mindig, feleslegesen rá kell kattintani a kapcsolódásra.Miként tudnám ezt eltüntetni? A nemo fájlkezelő vagy a samba beállítása miatt van?
A win-es gépről kapcsolódásakor nem kérdez semmit. -
Roxkex
senior tag
Jah értem
- Olyan eset nem fordult elő, hogy nem futott a steam
Egyébként , akkor már érted hogy mi a gondom :\ - De egyelőre ez a legkisebb gondom, hogy nem ad ki képet magából a kicsike :\ -
MÁS:
Ugyanis most észleletem egy olyat, hogy maga a Bluetooth-om nem talál meg semmilyen eszközt. (Kerestettem vele a BT-s hangszórómat, telómat, órámat)
Eddig az órát megtalálta (pedig azt elvileg csak a telónak lenne szabad - de nem baj)..
Most, hogy szerettem volna használni a BT-s hangszórómmal egyből nem működik :\ - Keresgettem az interneten de nem találtam egyelőre megoldást. Hardveresen se szoftveresen nincs blokkolva az tuti.
(Windows alatt pattent - már ha nem számolunk a W10-es bugokkal)
-
uhm... Nem vagy elég kitartó akkor! No meg aztán hogyan magyaráznád a többieknek meg ezt az árulást?
Mi volt vele a baj? Nem jött össze ez a sambás dolog rendesen?
Én ma nem próbáltam felrakni az új KDE-s Mintet, mert a szakemberkereső topikban kérdezősködtem, meg tervezgettem a konyhabútor felszerelését. -
válasz
King Unique #7332 üzenetére
Tudom, én is jobban szeretem a GUI-s programokat, ami gondolom nem meglepő.
Nem meglepő, mivel még aktívan Winezel is!
amikor ott van a dd + terminál, aztán kész.
Ja, csak éppen egy kezdő Linuxot épp ismergető home usernek egy dd használat rohadtul nem ajánlott, épp a félrenyúlás veszélye meg az apróságok miatt, a 4M vagy 1M vagy a sync beírása, ha talál is egy kezdő leírást a dd használatáról, egy életre elmegy a kedve a pendrive megírásától.
Én például csak a frissítésekhez meg telepítésekhez, pucolgatásokhoz használok terminált, ezekhez viszont egyszerűbb, mint a guis programok, de mondjuk kell használni a synapticot is, mert ha nem tudom pontosan mit kell keresnem/megtalálnom, akkor a terminal nem túl informatív!
Az nekem kicsit megmosolyogtató, hogy a mai gépteljesítmények mellett egyes guruk még böngészni is csak terminalból akarnak!
(#7329) Syl
Legyilkoltad már a gépeidről az Unityt?
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #7331 üzenetére
Tudom, hogy kissé macerás, illetve pl. a spéci karaktereket is kerülni kell, mert ellenben hibaüzenetet dob. Na meg a dd használatánál valóban oda kell figyelni, bár ennyi erővel a többi programnál is, amelyik engedi kiválasztani a helyi lemezeket. Egyébként én is jobban szeretem a GUI-s programokat. Illetve csak azért mondtam, mert korábban egy másik topikban egyesek szóvá tették, hogy minek ilyenekkel szórakozni, amikor ott van a dd + terminál, aztán kész.
-
válasz
King Unique #7327 üzenetére
valamirevaló pingvines gondolom inkább terminálban oldja meg
Ahogy mondod, de én speciel csak botcsinálta kényszerkezdő vagyok, bár meg tudnám csinálni dd-vel, a 4M-et se felejteném el odaírni, hogy ne fél napig tartson, de vonz az a 3-4 kattintás, ahelyett, hogy erősen koncentráljak, nehogy valamit elírjak, mondjuk a partíció számát.
(#7328) Cyrin
No igen, az alkalmazások topik......azt jól kinyírták a Wines nagybetűsök a kezdő topikok reformjával együtt. Pedig valóban kéne egy ilyen, de az egésznek a motorja lev258 ft volt. Pár embernek össze kéne fogni és meg lehetne csinálni.
Ha van közületek olyan, aki érez indíttatást rövid összefoglaló írására vagy akár programok rövid bemutatására, az ne tartsa magában az ötleteket! Ja és ebben lennének a Linuxos játékok is, ilyeneket viszont abszolút nem használok, legfeljebb az alkalmazások részéhez lennének ötleteim.
-
King Unique
titán
Igen, bár a normál változatával készített telepítők UEFI-ben nem működnek...Ezért oda az ahhoz való verziót kell használni, de annál meg erővel ki kell kapcsolni a Secure Boot funkciót, hogy elinduljon a telepítő. Pedig az újabb Linuxoknak már rendszerint szokott lenni digitális aláírása.
Egyébként, ha már letöltés, akkor a másik topikban említett FMW tool jó még. Igaz, az Linuxon csak Fedora alatt működik, illetve csak annak kínálatából tud letölteni, de onnan mindent.
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7327 üzenetére
Igen, win alól írom (nem is vagyok igazi pingvines
). Jó kis program. Főleg hogy letöltési funkciója is van.
-
Cyrin
addikt
a (SUSE) imagewriter is egész jó, működik win és linux alatt is.
de miért nem a linux alkalmazások topikban beszéljük ezt meg, ahova való, és ahol más is könnyen megtalálja.....oh wait....
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #7326 üzenetére
Mondjuk a kolléga gondolom Windows alól követte el, mert a YUMI elvileg csak ott működik. Linuxra is van valami MultiSystem nevezetű, de azt még nem próbáltam. Illetve, ha nincsenek a fentebb említett extra igények, akkor a normál kiíráshoz valóban megfelel a mintstick is. Na persze egy valamirevaló pingvines gondolom inkább terminálban oldja meg.
-
válasz
King Unique #7325 üzenetére
perzisztens telepítőt, vagy multiboot pendrive-ot
Meggyőztetek!
Ilyenekre, mint a perzisztens pendrive meg multibootos pendrive készítése, még nem vetemedtem.
Linuxban a legegyszerűbb megoldásokra törekszem, lehet ezért nem kedvencem a Unity! No, az nem egyszerű!
Ahogy nézem a sok letöltött iso-t, már mindegyiknél van frissebb, így nem látom értelmét hogy ezekből 10-et pendrive-ra írjak, ha kell valami, 2-3 perc alatt megírja a mintstick, kivéve csixy ft fura disztróit.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #7320 üzenetére
"Ezt a yumit nem értem miért erőltetitek, van egy tök jó penre író program, a mintstick, ami szinte dd gui és faék egyszerű."
Ahogyan mondod, utóbbi elég faék és csak egy normál kiírást csinál dd módban...Viszont, ha perzisztens telepítőt, vagy multiboot pendrive-ot kell készíteni, akkor ennél komolyabb programra van szükség. A YUMI például mindkettőt tudja, igaz az meg dd módban nem tud írni...
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7320 üzenetére
Azért mert van egy 16 gigás pendrive-om, amin több mindent tartok: pár disztribúció, clonezilla, gparted, ilyen-olyan rescue stb.
A fizikai Mint KDE megy a klotyóba! Az smb4k csak dobálja itt a hibákat, nem tudom felvenni a nas megosztását. Délelőtt virtualboxba ugyanez a nas, ugyanez a megosztás, ugyanezek az ip-címek stb., simán ment...
-
És ha tudnád, hogy mennyire nem szeretem a harcot, a vitát! Inkább ráhagyom az illetőre és továbbállok.
Akkor ezek szerint más fórumokat is látogatsz!
Én kifejezetten gyűlölöm a vitát!
Sok-sok évig nem is kellett vitázom ht-ként, de itt sokkal demokratikusabb a helyzet, kivéve, ha nagybetűsöknél akarunk elérni valamit a Linux topikok érdekében!Egyébként ezek a kinek az aptya erősebb tipusú DE vitákat azért szeretem, de nem szabad túl komolyan venni. Van aki véresen komolyan reagálja le, időnként te is plafonon vagy, én meg jót derülök többnyire.
Gnome3 nem olyan rossz, Gnobuntum volt is egy darabig fenn. Ezt a yumit nem értem miért erőltetitek, van egy tök jó penre író program, a mintstick, ami szinte dd gui és faék egyszerű.
-
-
Ha nem Unityről van szó, viszonylag használható vagyok!
Valamikor én is kipróbálom a Mint 18.1 KDE változatot, live-ba tetszett, bár egyszer otthagytam kis időre és utána feléledt, de villogott meg szétesett a kép.Viszont Debiant ma strech-re frissítettem dist-upgrade-del és a mesa 13-mal is tökéletesen működött a 3.16.04 kernellel.
Jókat vigyorogtam reggel a Kapitánnyal történt párbeszédeteken, nem szívleli ő sem, ha szidják a kedvencét!
Kicsit irigyellek, mivel Unityt használsz, nagyon könnyű ellenséges területet találnod és jókat harcolni!
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7316 üzenetére
Igen, kapitánnyal volt pár KDE jellegű beszélgetésünk, de erre az SMB-re nem emlékeztem. De szerencsére itt vagy te és kisegítesz
Így lehet, kipróbálom fizikai gépen ezt a Mint kiszerelést. Ubit lementem Clonezillával arra az esetre ha mégsem jönne be. Merthogy nálam nagy ellenségkép a KDEahogy a Cinnamon is (amivel mondjuk elvoltam kb fél évig).
-
Super!
Erre mondják, hogy vak tyúk is talál szemet.
Azt azért te sem gondoltad volna, hogy egy 2013-as párbeszéd közted és Kapitány között hozza el a megoldást.(én semmiképpen nem ezen irányba kerestem)
Ez a KDE veszedelmesen túlbonyolított szerintem, ez a példa is azt bizonyítja! Mezei felhasználó nem rúg labdába KDE-n!
-
Tényleg félreértettelek, sorry! Nem egyszerű, hogy se a KDE-t se a samba-t nem ismerem.
Azt kérdezném legszivesebben, hogy ez a csomag fenn van-e:
SMB4K
Benne van elvileg a tárolóban, Mint 18.1-en néztem és ahogy olvasgatom, lehet, hogy ez segít. Legalábbis 2013.11.21.-én ezt a csomagot javallotta neked Kapitány, hátha most is segít!
Még egy tipp, ha aktív tűzfalad van, érdemes megnézni, hogy a kimenő engedélyezve van-e a sambánál.
-
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7310 üzenetére
Félreérted. Nem a KDE-n akarok samba-megosztást csinálni, hanem egy nas-on futó megosztást elérni kde alól. Tehát, fájlkezelő megnyit, hálózaton elnavigál a nas egyik mappájába, ott mkv(mp4) fájlra rácsap, és filmet néz. Ez eddig minden operációs rendszer alól akadály és főleg varázslat nélkül ment (még ios alól is), egyedül a KDE-nek jelent akadályt.
-
Bohus
aktív tag
Ebben sajnos nem tudok segíteni. Nem használok SMB megosztást, és a beépített fájlkezelőt is csak szökőévenként használom.
De nálam is jelentkezett hasonló igény. RPi szerveren futó torrent kliens lehúzza a médiafájlt, szerver e célra fenntartott mappáját sshfs segítségével csatolom, a többi ugyanaz mint nálad: fájlkezelővel megnyit, mkv fájlra rácsap, smplayer elindul, filmet bámul. -
Kapitány válasza: nem elég a sambát telepíteni, be kell konfigolni!
Ő tudja mit jelent, én még nem használtam sambát soha, bár ki kéne próbálni a nemrég vett androidos Media box-szal!
Dlna, Plex - ezekkel mi a nyűgöd amúgy? Jó kis leírások vannak ezekről is.
-
Syl
nagyúr
-
Di Natale
senior tag
Szép estét!Ubuntu 16.04-ről tértem át Mint 18.1 Xfce-re! Meglepődtem, hogy nem a Google az alapértelmezett kereső. Hogy tudom beállítani? A keresési beállítások módosításánál még csak fel sem dobja a Google-t. Csak a Wikipédia, Vatera és a SZTAKI!Figyelmetlen voltam!
-
lev258
veterán
Nem úgy értettem.
A Steam-es programok futásához kell, hogy elinduljon a Steam kliens, akár offline módban is (pontosabban néhány Steam-es komponens). Ez egyfajta védelem. Te viszont csak magát az indítófájlt próbáltad, ahogy láttam.
Másrészt. Az este kísérleteztem a DRI_PRIME-mal, valamint egy alkalommal sikerült a Heaven-t az AMD kártyával indítani. Az viszont kiderült számomra, hogy valami mélyebb bug is van az egész mögött. Épp készülök hibabejelenteni. -
lev258
veterán
Ha Steam-es, akkor a ./Terraria paranccsal nem is fog indulni.
Én így indítom az egyik Steam-es játékot, AMD videókártyával.
env DRI_PRIME=1 steam steam://rungameid/220200
A szám a végén játékonként más, az indítóikonja részleteinél tudod kideríteni.
A Heaven-t megpróbálom, még sosem használtam. -
mtibusz
tag
Sziasztok!
Van arra lehetőség, hogy ha az asztalon nyomok egy jobb klikk-et, akkor
a megnyíló menüt tovább bővíteni ? [link]
konkrétan legfelülre a terminált szeretném bele varázsolni.
Linux Mint 18 Sarah KDE -
Roxkex
senior tag
Sajnos a fent említett parancs se oldja meg a problémámat :\
Én Steam-en futtatom (vagyis ugye onnan) - de külön kulcsom nincs hozzá. De nem is szükséges pont a Terraria-ra gondolni. Megnézheted egy Heaven Benchmarkkal is .. - Azzal se jó a dolog, ugyan az a probléma.
Nagy sötétséget jelenít meg, hiába futtatom az -info val azt látjuk, hogy ugyan olyan mint ha minden rendbe lenne... egyszerűen csak a kép nem jelenik- Csak ennyi a kis "gubanc" -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- BestBuy topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged