- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Fent van a linux mint 18.2 sonja mate 64 bites.
Szabad-e? és hogyan lehetne mondjuk a 4.11.1-1 es kernelt feltenni . Ha sikerülne ,akkor feltehetően lenne benne driver az intel SST audio vasamhoz (ACPI\VEN_8086&DEV_22A8 ACPI\808622A8 ) és lenne hangja a kis kütyümnek. -
King Unique
titán
Attól, hogy nem kezeli natívan az Ext3 fájlrendszert, még nem jelenti azt, hogy nem lehet megoldani. Külső programokkal pedig már tudja olvasni és írni, valamint a törlés is működik. De ettől függetlenül egy linuxos fájlrendszernek és partíciónak bizonyos esetekben lehet célszerűbb inkább (Live) Linux alól nekiesni.
(#7798) colomb2:
A törlési opció Ext fájlrendszernél aktív, tehát megtehette volna akár a másik OS alatt is. Külső programokkal meg pláne, illetve ott van még a diskpart. -
Aureal
őstag
Ok, természetesen igazatok van mert más az alap koncepció. Alapvetően ja, baromság god módban uralni egy rendszert userként ez nem vitás.
Nekem idehoztak egy winyót amin ringyóz van meg mellette egy linux, azzal hogy radírozzak szabad helyet rajta úgy hogy a win megmaradjon. Ext3-at nem látta a win ugye, mondom akkor hopsza egy live disc és majd onnan okoskodunk. Aztán látom hogy van jócskán adat a linux alatt is de törölni, formázni nem engedte hozzáférési jog nélkül idegen rendszer dolgait, úgyhogy mindenképp root jog kellett, mert ez esetben a totál mindegy kategória azoknak az adatoknak, amit alap esetben persze jogosan védene a linux. Ez esetben nekem csak a megoldásra volt szükség mindenféle racionális elvek nélkül. -
0xmilan
addikt
Lehet én ülök fordítva a lovon a fél emberiséggel még, de ha a gui-t nem kellett volna vmiért feltalálni, akkor nem is létezne.
Nem a GUI létjogosultságát kérdőjelezem meg, de a fájltörlés, amit most szerettél volna, az pl. pont gyorsabb lett volna szerintem CLI-ből.
tgfh. minden képet szeretnél törölni egy könyvtárból.
Ezt azrm *.jpg
egy pillanat alatt megcsinálja, míg egy filekezelőben kézzel jelölgetheted ki, hogy mit is törölnél. -
OK, így már tiszta a dolog, csak azért lepett meg, mert a Slackware nem épp kezdőbarát disztró.
A mai desktop Linuxoknál igazából nem árt terminal parancsokat ismerni, de évekig elvannak sokan úgy vele, hogy a létezéséről sem tudnak. Az, hogy még itt a kezdő topikban is terminal parancsokat ajánlunk időnként, abból fakadhat, hogy akit érdekel annyira, hogy eljut idáig a topikig, már talán meg akarja tenni ezt az egyébként igen egyszerű lépést. GUI-s program egyébként már szinte mindenre van az Ubuntu variánsok, Mint és még sokáig sorolhatnám, hány desktop disztróban, mármint nem a disztróban, hanem az épp aktuálisan alkalmazott asztali kezelőfelületben.Én életemben nem tanultam egy percet sem informatikát, sőt számítógép kezelést sem, totál semmit, de tegyük hozzá, hogy Wint sem tanultam soha.
Jó pár embernek raktam már fel Linuxot és senki ezek közül még nem használt terminalt.
Amúgy nem kell megjegyezni semmilyen parancsot, néhányat csak azért alkalmazunk sokan, mert sokkal egyszerűbb használni, mint a GUI-s változatát.
Nekem az kéne mint windowson: rendszeradminisztrátori jogkörrel törölhessek kijelölt mappákat egy ablakos fájlkezelöben...
Erre inkább nem írnék semmit, mert ilyen épületes marhaságot szerencsére a Linuxban nem lehet csinálni csak úgy egyszerűen és ez pontosan így van jól! Azért nem gondolod, hogy az normális lenne, ha bárki egy live rendszerről mindenféle jogosultságok megadása nélkül csak úgy törölgetne bármit!
Attól, hogy GUI-s programokkal szinte bármit meg lehet oldani, ezt a Wines baromságot azért mégsem. Amúgy mi a fészkes fenéért rendszergazda minden egyszerű felhasználó a Windowsban? Sose gondoltál még arra, hogy ez teljesen nonsense!?
-
Aureal
őstag
válasz
ubyegon2 #7790 üzenetére
Slackw.:
2004 januári Chip magazin "mentőöv" lemezmellékleten volt. Haverom adta azzal, hogy "öcsém ilyet még nem láttál! bebootolsz vele és driver telepítések nélkül felismeri a géped!" Akkor ez hihetetlen volt windows után hogy ilyet tud egy os és hogy cdről fut, nem kell felrakni a winyóra.
Oké, szép volt jó volt, csak nem tudtuk már akkor se mire használni. Kipróbáltuk, örom é bódottá. Szóval ettől miért is lettem volna még hardcore linux expert?
Lehet én ülök fordítva a lovon a fél emberiséggel még, de ha a gui-t nem kellett volna vmiért feltalálni, akkor nem is létezne.
Manapság senki nem akar már megjegyezhetetlen parancsokat gépelgetni (főleg elgépelni nem!) és igazából mindenki aki windowsos (lám a dos ott se dívik már) azért óckodik a linuxoktól, mert bármit akar az ember, még mindig rengeteg mindent gépelgetni kell. Erre meg vagy születik vki vagy nem. Aki igen, az meg elmegy programozónak úgy is, de a 99%-a usereknek inkább kattintgatni fog akár mi is lesz.
Na ezt csak úgy leírtam.
De kösz a helpet! -
Ezt tanulmányozd, minden szükséges parancs benne van és az is, hogy mi mit csinál.
Ami nincs a live- ban, azt telepítheted, amíg a memóriában elfér.
(#7780) Aureal -ra szerintem egyértelmű volt a válasz, (#7769) lev258-től
Nincs mit beírni, nincs mit dokumentálni!
novómennókráj tipikus esete
Hogyan vagy abszolút kezdő, ha már régen is használtál Linuxot, épp a Slackware-t?
(#7771) lev258 - itt is elhangzik a
gksu
, azaz grafikus sudo, amin utána többen agyalognak. -
Aureal
őstag
Köszi fiúk a segítséget!
Még annyit áruljatok el a sok varázsszó rövidítésekhez hogy ezek mik? Parancsok, alkalmazások és ami nincs alapból a Mint liveon azt hogy alkalmazzam?
(linuxon absz. kezdő vagyok csak pl. a win meg nem látja az ext3 partíciót és a linux jogosultságokat sem tudja hekkelni ahogy hallottam, szóval csak ezért gyötrődöm vele...) -
Rimuru
veterán
Kezdjuk azzal hogy win!=lin.
Nem kell egyesevel torolni lehet regexet hasznalni, de alapvetoen arra valaszoltam hogy kell emelt jogosultsagokkal parancsot futtatni.
Amugy meg torleshez, faljkezeloben jobb gomb pl egy mappara -> open as admin
(#7785) Syl: live rendszer eseten mindegy mit ront el vele, ujraiditja es kesz.
-
Syl
nagyúr
Sudo-val indítani grafikus programot? Ez az álmoskönyvek szerint nem túl okos ötlet.
Inkább gksu, nem?
Vagy ha már mint, akkor a nemo-ban jobb klikk a mappára és megnyitás rendszergazdaként. -
Könyvtárakat filmekkel zenékkel stb egyenként így törölgetni, gépírónőt játszva...
Csak az első parancot kell begépelni:sudo nautilus
(vagy caja, vagy az épp aktuális fájlkezelő)vagy
sudo su -
(vagy caja, vagy az épp aktuális fájlkezelő)
nautilusInnen már teljes rendszergarázda vagy, tiéd a pálya.
azt hittem ettől többre képes azért már a linux. Nekem az kéne mint windowson: rendszeradminisztrátori jogkörrel törölhessek kijelölt mappákat egy ablakos fájlkezelöben..
Csak másképp kell elindulni, és nem jobb gomb-> rendszergazda, hanem parancssor -> rendszergazda.
Azér' ez nem olyan magy etwas.Én W7 alatt inkább parancssorban keresek (
dir /s /b | qgrep -X -y
opcióval), mert az explorer-be beépített keresőmotor kb. vacak... alig talál meg valamit. Ja, és vállalati környezetben nincs alternatívája, vagy engedélyezett 3rd app a w7-hez, Szóval a w7 ennyit sem tud: normálisan keresni a beépített fájlkezelővel. Csak gondoltam megemlítem... -
Aureal
őstag
Tehát parancssor nélkül ez nem megy?
Könyvtárakat filmekkel zenékkel stb egyenként így törölgetni, gépírónőt játszva... azt hittem ettől többre képes azért már a linux. Nekem az kéne mint windowson: rendszeradminisztrátori jogkörrel törölhessek kijelölt mappákat egy ablakos fájlkezelöben... -
growler
őstag
A Mint 18.2 Cinnamon és Mate beta után, a KDE, és az Xfce beta verziók is elérhetőek.
[link] -
DZs
senior tag
Mint Mate 17.3-om van. Egyik napról a másikra nem csatlakozik a wifire. Törlöm, kiválasztom, jelszó újra, de semmi. Nem éri el a hálózatot. Mi lehet a megoldás?
Köszönöm a tanácsokat! -
Aureal
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy Mint live discről futtatva a linuxot, hogy lehet rootként bejelentkezni és mi ehhez a jelszó? Van ez vhol dokumentálva?
Egy régi Slackware cd-n ez: [user: root, passw: toor] volt, de itt??? -
válasz
rum-cajsz #7752 üzenetére
LXLE, Lubuntu lehet még esélyes, de az XFCE sem futna rosszul, ha nem lenne a wifid miatt valami lassulás.
Ezek között nem volt semmi, nem hagytál ki sort?
3.743s dev-sda1.device
1.461s ModemManager.serviceA raid6 mit jelent, mármint az esetemben. Én tuti nem kértem ilyet telepítéskor, ki kellene kapcsolnom?
Ez elég fura, ha nem te csináltad a raid-et, próbáld leszedni a dmraid csomagot, hátha akkor nem jelentkezik.
-
fogtunder
nagyúr
Na, sikeresen belefutottam az első nem működő dologba, Apámékkal akartam volna Skype videó hívást indítani, de nem nagyon jött össze. Jól érzékelem, hogy ez a kliensben nincs benne és felejtős?
-
Mtbsrác
senior tag
Egy olyan kérdésem volna hogy telepítettem szoftverkezelőből a themonospot mediainfókat kiszedő kis progit de sehol se találom ahol el tudnám indítani. Terminalban ha beírom a nevét akkor meg Cannot open assembly '@expanded_libdir@/themonospot/themonospot.exe': Nincs ilyen fájl vagy könyvtár. szöveg fogad. Hogyan tudnám használni?
-
lajos0001
tag
válasz
rum-cajsz #7740 üzenetére
ha az xfce-t lassúnak találnád: a lubuntu szvsz az optimális választás régi laptopokhoz (kevesebb erőforrással is beéri, mint az xfce, nem csúnya a felület, és nem is unintelligens a disztro tartalma sem). egyébként: én a mint xfce 17-et egy 12 éves konfigon futtattam hosszú ideig minden gond nélkül. a default beállításai sem rosszak, de bőven lehet finomhangolással gyorsítani is.
-
rum-cajsz
őstag
válasz
ubyegon2 #7741 üzenetére
Köszönöm a tanácsodat!
Most tudtam ismét a laptoppal foglalkozni.Igen, az amd-microcode volt, amit bekapcsoltam, bocs, nem emlékeztem rá.
Most azt csináltam, hogy töröltem a swap partíciót és helyette létrehotam egy swap file-t. Ettől most sokkal jobb lett a helyzet valóban. A lassú alatt egyébként a komplett működést értem. A boot a bejelentkező képernyőig, a jelszó megadása utáni belépés, a firefox használata.
Kb ez lenne az egyetlen feladat a masinán, hogy a feleségem tudja rajta használni a gmailt esetleg a youtube.Naszóval a swap:
zorg@zorg-Aspire-V5-121 ~ $ cat /proc/swaps
Filename Type Size Used Priority
/media/zorg/swapfile.img file 4194300 0 -1
zorg@zorg-Aspire-V5-121 ~ $ grep 'Swap' /proc/meminfo
SwapCached: 0 kB
SwapTotal: 4194300 kB
SwapFree: 4194300 kB
zorg@zorg-Aspire-V5-121 ~ $A systemd-analyze parancs eredménye: [link]
A systemd-analyze blame eredménye: [link]
A SSD cikkedben lévő ellenőrzések: [link]Amúgy azért választottam ezt a disztrót, mert ez probléma nélkül felismeri az integrált wifi driverét. Egy ilyen gépre a fenti feladatokra mit javasolnátok mást, amivel próbálkozzam? A Mint XFCE változata elég egyszerű volt eddig.
A raid6 mit jelent, mármint az esetemben. Én tuti nem kértem ilyet telepítéskor, ki kellene kapcsolnom?
-
lajos0001
tag
az xfce kevesebb erőforrással is beéri, mint a mate. de: a lubuntu még kevesebbel is, és még mindig nem vacak. ha a mint tetszett, a lubuntu is vszleg tetszeni fog...(próbáltam mindet, nem 2 napig).
kde ellenjavallt mindenképpen.akár érdemes lehet kivárni (és nem feltétlenül elvetni) az xfce verzió megjelenését hosszú távra is, mindig a cinnamon és a mate után szokott kijönni.
-
King Unique
titán
válasz
growler #7746 üzenetére
Már ideje volt, mert mintha talán kicsit meg lennének csúszva...
Egyébként vannak direkt linkek is a letöltéshez. -
growler
őstag
Letölthető a Mint 18.2 Cinnamon-64bit-beta. [link]
-
egerj
tag
Két éve használom a Mint -et. Megkedveltem. Jelenleg a MINT 18 Sarah KFCE4 van telepítve. A gép egy régi notebook : HP 6710b
Processzor: Intel Core duo T7250
Memória: 4Gb
HDD:Toshiba 70 GbA kérdés, hogy erre a hardverre egy Mint 18.1 KDE telepítsek, vagy már nem érdemes a teljesítmény miatt. Nyilván csak a desktop miatt kérdezem. A KDE Lite verziót használtam, nem éreztem semmi különöset, de ettől még bármi lehet...
Jenő
-
válasz
ubyegon2 #7741 üzenetére
Az SSD-t kifelejtettük. Nem nagyon várható sok ettől a csodától, de egy 540 rpm-es HDD-től csak gyorsabbnak kéne lennie.
Ha már benne vagy a tesztelésben, akkor az ebben lévő ellenőrző parancsokat is lefuttathatnád, mert ezt az SSD-t nem nagyon ismerem, hátha kiderül valami ebből az irányból is.
Mindenesetre, ha új telepítésre lesz szükség, akkor azt kézi particionálással kell csinálnod! Ebben a leírásban is vannak képek róla, "valami más" az opció neve amúgy.
-
válasz
rum-cajsz #7740 üzenetére
Nem valami izmos gép valóban, ha jól látom 2 GB alatti a fizikai memória, ilyenkor nem ártana kétszeres swap-ot csinálni.
Mielőtt jobban belemennénk, meg kéne nézni a
systemd-analyze
és asystemd-analyze blame
parancsok kimenetét, utóbbinál elég 10-15 sor, hogy lássuk, ha valami megakasztja a boot-ot a 20. sec körül, addi semmi error nincs amúgy a dmesg-ben.A telepítés után annyit csináltam, hogy bekapcsoltam a zárt AMD drivert.
Itt valami nem OK, ha ez VGA driver akarna lenni......vagy amd-microcode volt? Utóbbi nem számít, előbbi nem létezik már.
Nézzük meg a két systemd-s kimenete, aztán meglátjuk a többit.
Egyébként régi laptopokra nem is annyira egyszerű megfelelő disztrót találni, lehet, hogy majd nézned kell egy lightosabbat, de lehet elég lenne a Mint XFCE 17.3-as verzió, majd kiderül.
És igazán nincs mit!
-
rum-cajsz
őstag
válasz
ubyegon2 #7739 üzenetére
Acer Aspire V5 a gép (egy kicsi laptop)
Itt az inxi eredménye: [link]Egy Kingfast 32GB-os vinyó az SSD. Itt a hdparm: [link]
Linux Mint 18.1 XFCE 32bit lett telepítve.
Sima telepítést csináltam, a particionálást is ráhagytam. A telepítés után annyit csináltam, hogy bekapcsoltam a zárt AMD drivert. Illetve az automatikusan induló dolgok közül kikapcsoltam a szükségteleneket. (printer, bluetooth).Itt a dmesg: [link]
És köszönöm szépen!
-
válasz erre: (#30703) rum-cajsz
Szia!
Pár kérdés felmerül:
-milyen gép? nem rossz az általános kategória sem, csak néha nem elég -
inxi -F
kimenet-milyen SSD?
-ééééés
milyen disztró
!?ezt is pontosabban kéne definiálni - pld.:Linux Mint Cinnamon 17.3 32bit
(például: kéne egy jó kis főzött rom a Samsungomra......tudsz egyet?)-OK, hogy friss telepítés, de
milyen telepítési/partícionálási mód
ot választottál?kézi particionálás?
Kifejezetten jó lenne pár log, mondjuk a
dmesg
terminalból vagy akern.log
, de mindenképpen pastebinnel! -
válasz
ubyegon2 #7734 üzenetére
Én elegendőnek tartottam annak idején a Fedora7-et, akkor még az Ubuntuval sok bugzás volt, igazából nagyon sok terjesztést kipróbáltam, és hát a hardverhez kellett megtalálnom a megfelelőt - Acer Aspire 3103 nLm azért akkorbian nem volt egyeszű eset, amd kiveókártya...)
Aztán Mandriva 2007/2008 szolgált utána. Szinte minden működött ott is elsőre. (na jó, az rt2500 alapú pcmci wifi kártya épp nem, de bug report után tán' 2 hérte javították... khm... csak megjegyezném, hogy egyetlen bug-reportra nem reagált a naaaagynevű redmondi cég, pedig vállalati környezetből küldtem... és hát volt pár... na mindegy, hagyjuk... broáf)@(#7733) fogtunder
iszonyatos, hogy milyen felhasználói élménye van, komolyan kevesebb törődést igényelt a kényelmesen használható rendszer összekalapálása, mint Windows vagy OS/X alatt, pedig van már rutinom mindkettővel.Asszem' a kutya itten el van ásva.
(Mondom úgy, hogy napi 8 órán keresztül W környezetben dolgozom felhasználóként, és bíz' tudnám tépni, a hajamat, ha lenne... w7 explorer keresőmotor... office 2013 hülyeségek... és biztostuti, hogy csak én kapok agybajt, mert minden apróságba belefutok. Azán hazaérek és más rendszer fogad - ez sem tökéletes, de mégis más a hangulata.)szerk.: a w témára még csak annyi, hogy legalább konzekvensen működne nem úgy... de nem konzekvens a működése pl. az ofisz csomagnak... kollégáim azt hiszik, hogy én csinálom a bágokat, amikor megmutatom nekik. Pedig csak felhasználó vagyok mindkét rendszer esetén, nem értek egyikhez sem)
Csak felhasználó vagyok, semmi több (igaz, w7 alatt is cmd-ben keresek a remek keresőmotor miatt, qgrep segítségével)
-
válasz
King Unique #7735 üzenetére
OK, értem én, de ez szokott kizáró tényezőként szerepelni, hogy kinek tuti nem lesz jó a Linux.
Viszont előbbiekből sem következik, hogy ne lehetne más OS is a gépen. Ettől még, mint láthatod, van aki elvan nélküle, sőt!
(#7736) fogtunder
A 25 percből sejthettem volna! Viszont így jobban jártál, mert SSD esetén nem észrevehető a különbség Linux és Win között, HDD-nél már azért igen. (saját tapasztalatom legalábbis ez)
-
válasz
fogtunder #7733 üzenetére
No, ilyen beszámolót jó olvasni! Igen okosan döntöttél, sokan nem is sejtik még, hogy egy nongame gépre/notebookra nem, hogy teljesen felesleges a vásárolható oprendszer, hanem még az élmény is nagyobb lehet!
Az alatt a 7 éve alatt nagyot fejlődtek a desktop Linuxok, mint az te is tapasztaltad. Sok gondod nem lesz vele, örülök, hogy minden szuperül működik nálad.
Ha jól olvasom, 180 GB-os SSD van a gépben, de a típusa nem derült ki, emiatt nem ártana ellenőrizni pár terminal paranccsal és akár optimalizálhatod is. Igaz egy ilyen konfignál nem nagyon érdemes.
Üdvözlégy a Mintes és a Linuxos táborban!
-
fogtunder
nagyúr
kb. 7 éve nem használtam semmilyen Linux disztrót, anno még az Ubuntuval voltak próbálkozásaim, több-kevesebb sikerrel bőven a Unity előtti időszakban. tegnap sikerült szert tennem egy Lenovo T430s-re nagyon jó áron, de oprendszer az nem volt hozzá és mivel másodlagos gép, nem játékra kell, gondoltam teszek egy újabb próbát open source földön, mielőtt vennék egy OEM kulcsot.
letöltéssel, pendrive-ra írással, telepítéssel együtt kb. 25 perc alatt felállt a rendszer és nem kellett a gyártó honlapján turkálni a driverek után, minden működött kapásból, logikusan kezelhető, rögtön megtaláltam a beállításokat, amiket kerestem, mivel windowson is többnyire open source alkalmazásokkal operálok, az összes programom telepíthető volt a csomagkezelőből két klikkel. a bónusz, hogy a GoG-on meglévő indie játékaim nagy részéhez is van telepítő.
iszonyatos, hogy milyen felhasználói élménye van, komolyan kevesebb törődést igényelt a kényelmesen használható rendszer összekalapálása, mint Windows vagy OS/X alatt, pedig van már rutinom mindkettővel.
a lényeg, hogy köszönöm a Linux Mint összes fejlesztőjének és mindenkinek, aki itt a lapcsaládnál terjesztette a hírét
-
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7727 üzenetére
Egy kis töredezettség még nem feltétlen vészes és inkább akkor célszerű ráengedni a mentesítőt, ha nagyon az. Illetve egy HDD OS alá amúgy sem éppen a leggyorsabb, legalábbis egy SSD-hez képest nyilván nem.
Egyébként azért a Mint Cinnamon nem éppen egy XP-klón, annál jóval modernebb és tetszetősebben is néz ki. Illetve nemcsak XP helyett, hanem általánosan a Windows egyik legjobb Linux alternatívájaként is ezt szokták ajánlani, mivel hasonló a felület és viszonylag egyszerű kezelni. Ellenben egy Ubuntu már nem feltétlen áll kézre mindenkinek, főleg Windows után nem. Valamint az Ubuntuhoz képest pl. talán abban van lemaradva a Mint, hogy kicsit csúsznak az egyes kiadások, a 18.1-ben is alapértelmezetten csak 4.4-es kernel van stb. Továbbá lehet egy Arch, Debian, Fedora már komolyabb szint (mindkettőnél), de azok nem feltétlen a kezdőknek valók.
-
FLATRONW
őstag
válasz
ubyegon2 #7730 üzenetére
Néha elolvasom itt a Mintről szóló cikkeket. Az jött le belőle, hogy aki XP-ről akar váltani, annak ez ajánlott, mert ez hasonlít rá a legjobban. Linux oldalról pedig pl. az Ubuntu-hoz képest barátibb a gépigénye, de a kettő nincs egy szinten.
Mindenesetre köszönöm az eddigi segítségeteket. A "butított", könnyed Linuxal nincs semmi bajom, így tovább folytatom az ismerkedést vele. A kérdéseimet meg majd megpróbálom feltenni máshol. -
válasz
FLATRONW #7729 üzenetére
Valahogy úgy voltam vele, hogy a Mint egy XP-t helyettesítő "butított" Linux
Most szórakozol? Vagy tényleg csak hasraütöttél, hogy szerinted ez ilyen és kész? Nehogy véletlenül utána olvass vagy megnézz egy videót róla. Értelek.
Fenti megállapításod alapján szerintem hamar be is fejezed a Mint-tel való barátkozásod. Amíg ennyire nem vagy hajlandó valaminek utána olvasni, addig ne is kérdezz itt semmit!
-
válasz
FLATRONW #7725 üzenetére
Az EXT 3-at meg a telepítési leírások miatt választottam, gondolom régiek azok a leírások.
Csak az itteni Téma összefoglalóban annyi telepítési leírást találsz, amit használhatnál......
(#7727) FLATRONW
Nem volt kedved defragolni, inkább szívsz azzal, hogy nem megfelelő méretű partícióra telepítesz?
-
FLATRONW
őstag
válasz
King Unique #7726 üzenetére
Igen, lehetett volna onnan is, csak nem volt kedvem azt a partíciót töredezettség mentesíteni.
-
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7725 üzenetére
Készítettem már a LiLi-vel többször perzisztens telepítőt és használtam is a telepítéshez, de a tiedhez hasonló hibába eddig nem futottam bele. Igaz, az ISO-t nem töltettem le vele, hanem külön betallóztam. Illetve 64 bitessel próbáltam, a program viszont 32 biteset tölt le.
A screenshot alapján az sda3 partíción van 44 GB szabad hely, szóval akár onnan is le lehetett volna választani a szükséges részt. Sőt, ennyi tárhelyből jutott volna a swap és a rendszer számára is elegendő.
De egyébként igen, előbb kellett volna kérdezni!
-
FLATRONW
őstag
válasz
King Unique #7723 üzenetére
Igen, a telepítőt a LiLi-vel töltöttem le, ott pedig csak azt a verziót láttam a listában.
Sok minden bekavarhatott. Lehet, hogy az is közrejátszott, hogy perzisztens telepítőt hoztam létre.
A 18.1-et pedig a hivatalos oldalról közvetlenül töltöttem le, Rufus segítségével tettem pendrive-ra.Ezt csak a gyakorlás miatt tettem fel másodlagos rendszernek, nem fogok telepíteni rá, így elég a 8 GB.
Először készítettem hozzá egy 2 GB-os swap particiót, így a rendszernek maradt 6 GB.
Telepítés után felmentek a frissítések és elfogyott a 6 GB, így a következő újraindításnál nem is engedett bejelentkezni. Hivatkozott is arra, hogy nincs szabad hely.
Ezután újratelepítettem swap partició nélkül, most hogy minden kész van még maradt 1,6 GB.
Az EXT 3-at meg a telepítési leírások miatt választottam, gondolom régiek azok a leírások.
Gondolkoztam rajta, hogy felteszem Ext4-re, de nem voltam benne biztos, hogy képes e róla futni a rendszer.
Arra már nem volt eszem, hogy ennek utána nézzek. -
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7722 üzenetére
Egyébként a screenshotokon még az is látszik, hogy Ext3 fájlrendszerű partícióra került a rendszer és swap partíció nem lett külön létrehozva. Pedig utóbbit általában szokás és a rendszer is nyugodtan mehetett volna Ext4-re. Az a 8 GB pedig megint jól ki lett centizve és lehet nem ártott volna legalább 10-15 GB, de mindegy.
-
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7720 üzenetére
Tehát nem a partíciós táblával volt gond, illetve a Disks screenshotokon is látszik, hogy Legacy telepítés és MBR. Hanem egyszerűen a régi telepítő nem állt a helyzet magaslatán... De gondolom azért a 17.2-vel próbáltad, mert az volt letöltve. A letöltött ISO-kat is célszerű időnként aktualizálni, illetve a telepítést is lehetőség szerint egy újabbal próbálni!
Egyébként a csatoláshoz lehet az
fstab
szerkesztése úgymond a szakszerű, de legegyszerűbb tényleg a Disks alkalmazásban beállítani. -
válasz
FLATRONW #7720 üzenetére
Az FSTAB szerkesztése a megoldás.
A példa fstab-nál az utolsó sor két sorba jelent meg, de természetesen azt is egy sornak értsd!
Azt hiszem a xed lesz nálad az alapértelmezett szövegszerkesztő, amit a gedit helyére be kell írnod.gksu gedit /etc/fstab helyett gksu xed /etc/fstab
Az fstab beállításai újraindítás után lépnek érvénybe. A pontos elérési út fontos, ellenőrizd a torrent kliensben is, hogy mi van beállítva letöltési helynek!
-
FLATRONW
őstag
válasz
FLATRONW #7719 üzenetére
A 18.1-el minden rendben van, normálisan látja a particiókat és a telepítés is rendben megtörtént.
Köszönöm a segítségeteket.
Még egy kérdésem lenne. 1-2 évvel ezelőtt már kipróbáltam a Mint-et és akkor figyelmes lettem arra, hogy a particiókat nem csatlakoztatja indulásnál automatikusan a rendszer. A fájlkezelőben baloldalt megjelennek, de addig nem elérhetőek a programoknak, amíg legalább egyszer meg nem nyitom őket. Ez azért probléma, mert például a torrent kliens sem éri el a szükséges fájlokat rendszerindítás után. Erre van valami megoldás? -
FLATRONW
őstag
Letöltöttem a 18.1-et, kipróbálom azzal is, ha nem működne akkor kipróbálom a gdisk -l és hasonló dolgokat, talán többet megtudunk belőle.
-
growler
őstag
válasz
King Unique #7714 üzenetére
-
-
King Unique
titán
Hát a gyakorlatban eddig ilyet még nem nagyon tapasztaltam. Ha ütközésnél a telepítőben manuálisan, vagy a diskpart segítségével teljesen törölve volt a lemez, akkor utána nem problémázott a telepítésnél egyik rendszer sem. Aztán, hogy másnál mi volt, meg hogyan, az már más dolog.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #7714 üzenetére
Az fdisk -l és a parted -l pontos üzenetei mindent tisztázhatnak.
Én nem hátramaradt partíciókról beszélek. A partíciós tábla leíró részében maradó információról, aminek új partíciós tábla készítésénél el kellene tűnnie. Ezt a Windows nem mindig teszi meg, vagy csak nem érdekli. -
King Unique
titán
Akkor a Linux detektálta félre, mert az előbb le volt írva a lényeg, hogy az vagy MBR, vagy GPT... Ráadásul a rendszer számára fenntartott kisebb partíciók is csak egy adott boot mód szerinti telepítés után maradhatnak hátra. Ugyanis, ha annál és a partíciós tábla típusánál ütközés van, akkor a telepítésnél eleve csak a lemez teljes törlése után lehet továbblépni.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #7712 üzenetére
Pedig létező jelenség.
Több kérdezőnél is találkoztam már olyan Terminál információval, hogy a partíciós tábla GPT-s nyomokat tartalmaz MBR létére. És a javasolt módokon tudtuk megszüntetni, helyre hozni. A "vagy" szót ki kellett volna hagynom a zárójeles megjegyzésből. -
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7707 üzenetére
Akkor meg valószínűleg a Mint telepítője nem ismerte fel rendesen. A screenshot alapján viszont régebbi verziónak néz ki (17.2?) és lehet nem ártott volna egyből egy újabbal próbálkozni. Valamint pl. a boot mód is fontos lehet, ha már felmerült az MBR / GPT.
(#7710) lev258:
Nem csinál felemás partíciós táblát, mert az vagy MBR, vagy GPT lesz. Illetve olyan partíciós táblára nem is lehet telepíteni a rendszert, amely az adott boot módhoz nem igazodik. Max. olyan szokott előfordulni, hogy a korábbi telepítésből esetleg megmarad a rendszer számára létrehozott kisebb partíciókból valamelyik. -
válasz
FLATRONW #7705 üzenetére
Az a 8 GB épp csak elég lesz neki, adhattál volna többet.
Meg kéne próbálni eltávolítani a dmraid-et, hátha...volt már pár helyen ilyen jelenség és telepítés alatt is okozott hasonló gondot!
add ki terminalban a következő parancsot live futás alatt, de még a telepítés elindítása előtt:
sudo apt remove --purge dmraid
-
lev258
veterán
válasz
FLATRONW #7709 üzenetére
Akkor ez lehet a gond. Előfordul, hogy a Windows felemás partíciós táblát csinál (vagy nem takarítja el a korábbi maradékait). Így előfordulhat, hogy a hátramaradt nyomok miatt a Linux nem tudja, mihez kezdjen vele. Ilyenkor lehetőség: a Windows újratelepítése, figyelve, hogy minden szabályos/szabványos legyen; esetleg partíciós tábla javítása. Utóbbi magában hordoz kockázatot is, ha valami félresikerül. Rajtad áll.
Vagy próbálgathatod pendrive-ról még egy darabig. -
FLATRONW
őstag
válasz
King Unique #7706 üzenetére
Kösz, de alaplemezről van szó.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
#54715584 #7701 üzenetére
Volt már szó arról korábban, hogy a Windows és bizonyos egyéb ISO-k esetében nem opció a "dédézés"... Technikailag ugyan kiírhatók ezzel a módszerrel, de nem fognak bootolni. Ha bootolható megoldás kell, akkor egy másik topikban már szintén volt említés arról, hogy azt Linux alatt hogyan kell elkészíteni.
-
törölt tag
Kérdés: szeretném az asztali gépemet újratelepíteni, ami windowsos. Letöltöttem a megfelelő ISO filet és az USB Image Writerrel ki is írtam, de a folyamat alatt nem volt semmilyen opció, hogy bootolható legyen a key, semmi sem.
Hogyan tudnám ezt a legegyszerűbben megoldani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest