-
LOGOUT
A topik témája a közös keresztünk, a Lego iránti rajongás, illetve annak végtelen gyűjtögetése
Új hozzászólás Aktív témák
-
apholyon
aktív tag
Most nem tudom mit írjak erre: szívesen vagy sajnálom?
Tudok ajánlani másodkézből bontatlan piramist 41k-ért, ha gondolod...
Egyébként én pont az klasszik SW készletekre vagyok ráizgulva, amik ugye nem ár/érték bajnokok, ellenben legalább vannak fix készletek, amiket még szeretnék beszerezni és (legtöbb esetben) akármennyire is tetszik 1-1 másik szett, mindig megerőszakolom magam és nem veszem meg, mert tudom, hogy helyem sincs hozzá... Amik meg kifutottak, azokat nem veszem meg csillagászati áron, hanem megpróbálom összekukázni BL-ről (egyébként az is leköt, talán több időt is vesz el, mint szeretném, de nem vagyok hajlandó semmit megvenni az eredeti ár többszöröséért).
-
Pötyi
őstag
Amúgy a brickset.com is össze tudja adni a gyűjteményed értékét BL átlagár alapján, ha felrögzíted, amid van.
-
Lajti
tag
És igen! Sikerült több, mint egy hónapig nem vennem új készletet! Aztán tegnap beszereztem neppertől egy minimálisan dobozsérült Abszol utat, meg jön hétvégén egy 10309 Pozsgások (köszi, apholyon!) és már tervezem a 21058 (fél)piramist meg a 76408 Grimmauld tér 12-t. Bár ez utóbbiaknak már most olyan ára van, hogy ajaj.
Az Abszol utat vagy egy éve tervezgetem, végül azért lett most, mert baromira mennek fel az árak. Lego-ban változó, mert pl. a 42100-as Liebherr-nél van pár eladó aki a bontatlanját legalább év eleje óta hirdeti és folyamatosan egymásra licitálva emeli az árát a múlt decemberi 90-ről most már 175-re (normálisak ezek, tényleg azt hiszik, hogy lesz valaki aki ennyiért elviszi? Én lecsúsztam a 90e-es árakról és megvettem végül 120-ért egy egyszer összerakottat, de már ott is nagyon szívtam a fogam és nem tartom jó vételnek). Viszont érdekes módon az Abszol út ára nem nagyon ment fel, egy éve is kb. 115-120-ért hirdetgették, most meg 125-130-ért.
És most ott tartok, hogy melyik kezemet-ujjamat harapjam meg, mert jó lenne az új hullámvasút (főleg a régivel együtt), meg még ki tudja mi amiket nem terveztem jelenleg megvenni, de aug-tól még durvább ára lesz és közben is romlik a forint pluszban. Örülök, hogy én is végre megtehetem, ahogy Rapanui azt szépen megfogalmazta. Igyekszem nem mindent összevásárolni, szerencsére pl. az SW különösebben engem nem izgat (az új három dioráma még esélyes, mert jól működnek csak úgy, diorámaként, de ezeket még el tudom engedni), a vonatoknál eddig meg tudtam állni, hogy nekiálljak, ott segített az, hogy tudtam, ha belekezdek, túl sok kiegészítő meg fiftyfene kellene hozzá, amihez sem elég pénzem sem helyem nincs kirakni. Igazából már így se nagyon férek.
Viszont szerintem az nem jó érv, hogy "afrikában meg éheznek". Még ha akarnánk sem segíthetünk mindenkin. Lehet adakozni erre-arra, kinek mi szimpatikus, hogy legalább egy kicsi jusson másnak is, de nem lehetünk egyénileg felelősek mindenki másért.
Az excel tábla jó ötlet, de ki akarja látni, hogy már egy fél ház árát elköltötte legóra?
Persze jó, ha akarunk és tudunk szembesülni vele, hosszútávon megéri, és ha sok készleted van, a nyilvántartásban is segít. -
magickonfig
tag
válasz
Zotyipotyi #51641 üzenetére
Uff marha jó! Pont ezt a polót nézegettem a Qwertee-n!
Milyen az anyaga különben? Jó vagy az a kicsit ólcsó érzetű?
-
adalbert1
veterán
Szerintem ez egy nagyon sokrétű probléma - anno szüleim úgy nőttek fel, hogy hiány volt rengeteg dologból, így nekik alap volt, hogy minden kacatot megőriznek.
Ezt idős korukra se annyira tudták levetkőzni (habár anyámat már rá tudom venni, hogy sok felesleges, filléres dolgot kidobjon), és valamennyire rám is rám ragadt.
Mellette ott van az is, hogy régen tényleg nagyon ritka volt, mikor valami lego készletet kaptam, így hatalmas értéke volt egész kis készleteknek is (mint a black monarch's ghost vagy a castaways' raft, vagy egy kicsi shell versenyautó, vagy 4 kis fabuland figura, stb).
Mivel ma a kisebb készletek már nagyon olcsóak a fizetéshez képest (mondjuk ami 2-3k-ért megy, ez már 2 ebédet nem fut ki egy normálisabb menzán), így sokkal könnyebb is halmozni őket.
Ezek mellett gyerekkoromban jelenetek meg itthon a nyugati reklámok (először csak mondjuk a pro7-en, de utána már a magyar csatornákon is), amik nagy része ugye a FOMO-ra épít, hogy gyűjtsd össze mindet (amúgy legszívesebben betiltanám a gyerekeknek szóló reklámokat), és szerintem ezek is károsan formálták az ember fogyasztói szemléletét, szokásait.
Szóval ezek után úgy értem, hogy nagyon nehéz ezeket levetkőzni, és tudatosan vásárolni, legalábbis nekem biztosan, és komolyan tanulnom kell azt, hogy elengedjek dolgokat, és ne akarjak mindent birtokolni.
Mindenesetre azért megy valamennyire, pár készletet már sikeresen elengedtem.Nekem ez az új bowser készlet nem tetszik, illetve nehéz elhelyezni, hogy ezzel mit akartak. Akkor ez csak egy kiállítási darab lesz? Vagy beilleszthető valahogy a jelenlegi Super Mario készletekhez? Egy normális bowser figura jó lenne, csak kisebb méretben, amit a bowser kastélya mellé adtak, az nagyon könnyen szétesik, nem is szívesen játszik vele nálunk a gyerek.
-
Crus
őstag
válasz
Thor, mint Zöld Íjász? Érdekes koncepció
-
válasz
SAL-OGEL ? nem selejt a póló véletlen?
-
Major Lion
senior tag
válasz
mancer7151 #51620 üzenetére
Az biztos hogy ez a legszebb Batmobil. Sajnalom is hogy nem tudtam beszerezni, de legalabb van Batwing
-
Mozaart
aktív tag
válasz
-
Mozaart
aktív tag
válasz
RapaNui1 #51627 üzenetére
Ez így van. Édesapám mondogatta régebben nekem állandóan: Az értékes amiből kevés van. Ergo, ha nem ülnénk fel a Lego vonatára és évente 1-2 szettet vásárolnánk, akkor jobban megbecsülnénk. A mai gyerekek már nem biztos.
Felgyorsult minden, és a vásárlók meghülyítése, megkavarása a cél.
Ezért jó ha legalább vezetsz magadnak egy excelt a költéseidre, mert valahol visszacsatol mégis mennyit vásároltam, mennyi összegben. -
mancer7151
tag
válasz
apholyon #51631 üzenetére
Így van. Lego akkor volt mikor ismerős vagy rokon kiment keletnémetbe hozott VALAMIT. Mi meg sírtunk hogy jesszus van új legóm. Más világ van, nyitott, tömegtermelős, lelki értéke nem sok mindennek van.
#51629 vzarmo Totál igazad van. Azért még tegnap leadtam egy rendelést 1 PU hub és 3 L motor, durván 7e per db mindegyik. Jó bót volt. Biztos ami biztos
-
apholyon
aktív tag
Összességében én csak azt sajnálom, hogy régebben (kiváltképp gyerekkorban) olyan apróságoknak, amiknek az anyagi értelemben vett értéke nulla is sokkal jobban tudtam örülni, mint ma egy drágább akárminek is... Persze sok embernek nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt tervezte, vagy szeretné, de lássuk be, van minek örülni. Amíg valaki Lego vásárlásról diskurál, vélhetőleg van mit ennie és van hol laknia a családnak... Valóban, sok embernek sajnos ez nem alap dolog...
-
törölt tag
szerintem az emberek nem kicsit estek at a lo tuloldalara, ami a "kutyuzest" illeti es igaz ez a legora is. eleg felnezni barmelyik honlapra, mindenhol a "kell azonnal minden is" aztan pedig megy a panaszkodas, hogy a lego igy emel arat, meg ugy gci, amiert kihasznalja a vevoket. holott pont sajat maguknak koszonhetik, hogy idaig hagytak fajulni a dolgot. en is hasonloan gondolkodtam, aztan az utobbi cca egy evben elkezdtem kevesebb es kevesebb legot venni. vegul rajottem, hogy semmi szuksegem ra.
most ezt az uj kastelyt elorendeltem (gyerekkorom nagyon nagy vagya volt egy szep lego var, szoval a nosztalgia faktor beutott), illetve nehany cmf es a szokasos modular vonalon kivul gyakorlatilag mindent kiszanaltam. talan meg a wv keszleteket behuzom, mert el vagyok veluk maradva, de azok is egyre gagyibbak... es meg a penztarcam is boldog.
eljen a tudatos(abb) vasarlas. vagymi...
-
ayo
veterán
válasz
RapaNui1 #51627 üzenetére
naja, szerintem is sokszor jobb a kevesebb , de azt gondolom hogy nem lesz ilyen helyzet az emelés miatt.
jó ideje én minden gyűjtésnél csak azt látom, hogy szinte mindenki ezerrel kötődik a tárgyakhoz legyen az bármi. és sokszor megy ez a túlzott maximalizmus a gyűjtök körében, lásd itt is a doboz helyzet, hogy milyen műanyagmentes zacskóban érdemes tárolni hány fokon stb.
én is sokszor néztem ezeket, hogy miként hogyan, de mindig odajutottam, hogy semmi se örök, kár ezen rugózni
szerintem nem jó irány ez a túlzott kötődés, de biztos megvan az oka, hogy egy olyan korszakban élünk, amiben a felnőttek ebben élik ki magukat. gyártok megörülnek, mert mindenhol limited, gyűjthető nem tudom mi van, amit meg kell venni most, mert kell az összes és később biztos majd többet ér -
RapaNui1
aktív tag
Igen és mekkora becsben tartottam azt az egy katalógust ami volt nekem az egyetlen Fabuland legom mellett. Rongyosra nézegettem én is és álmodoztam de jó lenne ha ez meg az meglenne, de azt az egyetlen legomat is nagy becsben tartottam ezerszer és százféle képpen kiraktam. Aztán a fiam kapta meg aki már nem vigyázott rá annyira így hát nincs is meg azóta sajna.Valahogy régebben sokkal jobban meg tudtuk becsülni azt a keveset, mint most értékelni ezt a sok mindent.
-
RapaNui1
aktív tag
válasz
Throme #51619 üzenetére
Hát én most már eléggé megválogatom hogy mit veszek meg, sőt azt is meggondolom vagy háromszor hogy egyáltalán kell-e az nekem, viszont semmit nem bántam meg, ha nem is tudok majd később készleteket venni, akkor is örülök, hogy a gyermekkor kimaradt örömei után részesülhettem felnőttként ebben az élményben és megengedhettem magamnak egy darabig hogy újra gyerek lehessek. Azért nincs még minden veszve, mert én nem zárkózom el a használt készletek elől sem, ráadásul nemcsak elérhetetlen árú készletek léteznek, sőt hála az égnek én is több évre elegendő készlettel rendelkezem nem beszélve a MOC lehetőségeiről, így panaszra nem lehet okom legfeljebb az újabb és méregdrága készleteket hagyom ki, de néha-néha azért megengedhetek magamnak egy újat is, főleg ha túladok egy-egy régi készleten. Jelenleg úgy nézem a dolgokat és ezt sokan elfelejtitek ti is, hogy a világ számos részén a napi betevő megszerzése is gondot jelent, ha egyáltalán tudnak naponta mit enni, mi meg azon problémázunk hogy drágul a Lego. Néha ne csak úgy nézzétek hogy félig üres a pohár, hanem örüljetek annak, hogy nekünk legalább még van mit bele önteni, és legaláb félig van, mert eljöhet az idő amikor még örülnénk ennek is, de nem kívánom ezt még az ellenségemnek sem.
-
Tony21
tag
válasz
-
Mauzes
addikt
válasz
proci985 #51607 üzenetére
Akkor ez 20%-kal drágább fajlagosan a T-Rex Rampage-nél, dollárban nézve. Forintban +35%, ha jól emlékszem az árakra.
Pedig elképzelni nem tudom, hogy - globálisan - ez egy népszerűbb készlet lenne. Nagyon nagyon réteg cuccnak tűnik, biztosan nem rajonganak tömegek pont egy hatalmas Bowser-ért (vs. Jurassic Park).
-
Throme
veterán
válasz
RapaNui1 #51616 üzenetére
.. nem fejezted be a mondatot, mert úgy szokott végződni, hogy ennek ellenére úgy is megvesz mindenki, mindent (is)
#51611mancer7151
A képen látható két batman autó tetszik nekem. A thumble nem igazán, pedig ennek valamelyik lambo az alja, vagy abból alakították ki, ha jól emlékszem. -
manokaj
tag
válasz
mancer7151 #51611 üzenetére
Ez marha jól néz ki
. Jól nézne ki a nagy mellett.
-
RapaNui1
aktív tag
Lehet hogy lassan már nem az új készletekről folyik a diskurzus a fórumon, hanem azok áráról, és megbeszéljük, hogy nekünk is milyen jó lenne ha meglenne de sajna ennyi meg annyi az ára.
-
draco31
veterán
válasz
Így mindjárt jobban fest, ha jól látom nincs hozzá még összerakási?
-
LÁZ
Topikgazda
válasz
mindjárt másabb a leányzó fekvése
-
mancer7151
tag
Azigen [link]
-
apholyon
aktív tag
válasz
proci985 #51607 üzenetére
Hát azért... Összehasonlításképpen (tudom, hogy nem lehet a különböző darabok miatt, de csak az arányosság kedvéért): R2D2 2314 db. és ~60k... Persze lehet ez is olcsóbb lesz RRP-től néhány kiskernél... Ráadásul SW licensz.. De ha a 73k-s S@H árat vesszük R2-nél, akkor is jóval drágábbra jön ki a sari...
Ez már valószínűleg emelt ár...
-
HUN_Sector
őstag
Nagyon frankó, de nagyon túlárazott is
-
ayo
veterán
A hatalmas Bowser™ LEGO® Super Mario™
2807 db 102990 Ft -
apholyon
aktív tag
válasz
mancer7151 #51586 üzenetére
Igénybe venném a segítségedet, írok pm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- iPhone 15 128GB, Újszerű, Független, 88%, Garanciával!
- Huawei Watch GT 4, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest