Hirdetés
- Olcsó/régi telefonok fotói egymás mellett
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Negyedik rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
A topik témája a közös keresztünk, a Lego iránti rajongás, illetve annak végtelen gyűjtögetése
Új hozzászólás Aktív témák
-
stellaz
veterán
Aki összeépített Discovery-t, szerinte milyen a kidolgozottsága? Jól néz ki összerakva?
Igazából a megjelenésekor vettem belőle egyet, de még ki sem bontottam, egyelőre nincs hová tenni a polcon, ki kellene még találni neki egy helyet. így csak a szekrény tetején dugdosgatom a gyerek elől
-
Janaboy
veterán
Segítsetek nekem pls két dologban.
Nem tudjátok véletlenül hogy Sahban ha használok promóciós kódot (pl egy Vintage kamera + kedvezmény kód) akkor azt mind2-t fel tudom használni egy vásárlásban?
A másik dolog, amiben szeretnék segítséget kérni, hogy szeretnék egy ilyen vázához alkatrészeket rendelni, tudnátok segíteni hogy tudnám ezt megtenni? [link]
Annyi, hogy a színes pöcökből nem feltétlenül azt a színt hanem inkább lehet inkább kék vagy zöld lenne.Köszi.
-
válasz
Mauzes
üzenetére
Nyilván itt is érvényesül az a bélyeggyűjtésből ismert közgazdasági szabály, hogy ami régi és ritka, az drágább, ami új és sok van belőle, az meg olcsóbb. Ha van a készletben egy ritka alkatrész, az megborítja ezt. Ha viszont közönséges tucatalkatrészekből áll, akkor simán működik.
(Balage is levonta a postaköltséget és csak a nettó árat írta be. Evidens, hogy minél kevesebb helyről rendelsz, annyival kevesebb lesz a rárakodó postaköltség.)
Aszondod, dobjak be ötleteket. Bakker, nagyon sok ilyen készlet van. Én, személy szerint, ha kinéznék egy ilyen régebbi készletet megépítésre, nem is BL-ről rendelnék, hanem elmennék használt Lego boltokba turkálni és fillérekből meglenne. Ráadásul akkor nem lenne lutri, hogy milyen állapotú alkatrészt kapok, mert a saját szememmel látom, hogy milyet veszek ki a vegyes dobozból - rágott, karcos, fakult, koszost, avagy csillogó, szép állapotút?
Kiegészítés:
Van még olyan is, hogy mennyire ragaszkodsz a szép állapothoz? Vitrinmodellt szeretnél összerakni, vagy játékra kell és másodlagos? Aztán a vér-profi, aki kínosan ügyel a korhűségre, az kifejezetten olyan évjáratú és ebből adódóan olyan kinézetű alkatrészt fog választani, ami az adott korra jellemző: a nullás évek elején jött be a könnyített, lukas osztójú lapos:
Van, aki 1990-es évek végéig kiadott modellek megépítéséhez csak és kizárólag a régi, tömör osztóst használja, hogy minden tekintetben korhű legyen.
-
kbalage2
aktív tag
Ez max akkor igaz ha régebbi bontatlan szetteket állítasz szembe (akár) használt alkatrészekkel, egyébként nagy általánosságban alkatrészből összeszedni bármit drágább. Persze vannak kivételek mint az ilyen ritka/gyűjtői készlet aminek totál irreális ára van, de nem ez a jellemző. Ha nem így lenne akkor a BL boltosok nagy részének nem érné meg a buli, hiszen jelentős százalék abból él hogy dobozos szetteket borít szét alkatrésznek és azt árulja

-
-
Dilikutya
félisten
válasz
Mauzes
üzenetére
Kifutott Speed Champions szettek? Azokban igazából nincsenek egyedi elemek se, max 1-2 esetében a szélvédő. Este raktam össze egy használt 1974-es SC Porsche-t, semmi nagy varázslat nem volt az alkatrészekben.
Meg is nézem majd, mennyiből jönne így ki. Kockaaruhaz.hu-n egyszer elkezdtem összeválogatni ezt meg a 68-as Mustangot, de feladtam, macerás volt a leírás kódjainak designID-it megkeresgélni, és ott pl. sárhányókból is kicsi a kínálat, a Bricklink eszembe se jutott. -
kbalage2
aktív tag
válasz
t-bali3
üzenetére
Megnyitod Bricklinken a szett adatlapját, és középtájt a my wanted list alatt látsz olyat hogy part out. Arra ráklikkelsz, a következő oldalon kiválasztod hogy part-ot akarsz, lejjebb a create new wanted list mellé beírsz egy új listanevet, alatta kiválasztod hogy csak új vagy használt elemek is lehetnek-e a listában, aztán a submit for edit-re klikkelsz. Itt láthatod a teljes listát, legalul ott van az add to wanted list gomb. Ezzel létrehoztál egy wanted list-et ami tartalmazza a szett elemeit, ha megnyitod akkor legegyszerűbben jobb felül a zöld buy all gombbal tudod megvenni az alkatrészeket. Itt leszűröd a BL boltokat Magyarországra, ráklikkelsz az auto select gombra és kiválogatja neked hogy mik az optimális források. Ezután már csak a kosarakba kell rakni boltonként a tételeket és mindegyiknél megvenni az adott alkatrészeket.
-
Tony21
tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
1500 méter, Te nyertél
maross: jahh, azt hittem személyes tapasztalat :)
-
sb
veterán
válasz
kbalage2
üzenetére
Én a WV pékség kapcsán írtam nemrég, hogy érdemes megnézni.
Ott van 1-2 spec figura + a sticker, de talán spec elem nem volt.Ott már alkatrész szinten is látszott, hogy a matrica ív volt egyedül 7-8k.
A pár figura hasonlóan... a többi meg apróból megvan.
A bontatlan ára meg az egekben.
Gyűjtőként nyilván nem opció de minden más esetben szvsz hozza ugyanazt a megépített falu közepén. Talán még utángyártott matricával vagy kicsit más péksapkával is.
-
maross
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Megkoszonnem, ha nem extra kor neked.
-
Dzsuri89
őstag
válasz
Mauzes
üzenetére
Köszönöm szépen, úgy tettem, ahogy írtad és Google segítségével megtaláltam a Brickset.com oldalon a bemutatójában.
Lenne egy kérdésem a BrickLink oldallal kapcsolatban. Van egy olyan menüpont, hogy "MOCs". Az itt található kreálmányoknak hogyan/honnan lehet letölteni az összeszerelési útmutatójukat?
Példaként itt van ez az alkotás. Van egy Building Steps menü, de hát ott olyan összevisszaság, meg nekem nem tűnik ez 100%-os leírásnak se. Jó lenne valamiféle PDF doksi, vagy hasonló megoldással, mint a gyári szetteknél.
-
Throme
veterán
válasz
h3lios
üzenetére
Néhány szettet alapul véve lehet át kell dolgozni a vásárlási stratégiákat és ha valami nagyon kell, akkor azonnal le kell csapni rá, ahogy megjelenik, mert elfogy gyorsan és már nem működik a 'várok pár hetet, úgy is lesz webshopban olcsóbban' megoldás.
Pláne egy 9k darabos, extra kiadású készletnélBiztos lesz még Titanic dögivel, ahogy lett Falcon is, csak nem egyből.
Ha azt nézzük, amit itt páran említettek, hogy a Lego-nak utóbbi évben nagyon jól ment a biznisz és rengetegen vásárolják a termékeit, tuti csúszások lesznek.
-
kbalage2
aktív tag
válasz
timar88
üzenetére
Tavaly szerintem nem volt olyan időszak amikor ne ez lett volna kiírva
Idén se számítanék jobbra, mivel februárban kezdődik pár országban a Bricks & Pieces és a Pick a Brick összegyúrása... Persze mi nem vagyunk bent az első körökben, de ettől függetlenül tuti hogy nem lesz zökkenőmentes a dolog és ki fog hatni mindenhol a folyamatokra. -
kbalage2
aktív tag
válasz
Mauzes
üzenetére
Biztos hogy meg lehet, szerintem ebben a GWP-ben még matrica sincs úgyhogy tuti jobban megéri alkatrészből összerakni. Persze ha valakinek számít a doboz / leírás akkor lelke rajta, az gondolom úgyis azzal tervez hogy eladja később szóval akkor lehet érte nyugodtan piaci árat fizetni
Én anno az Ulysses probe-ot szedtem össze alkatrészből töredék áron, nemrég meg a 40433 Batmobile-t. BL-en 45e-től indultak az árak, alkatrészből megvolt 10e alatt. Persze nincs UCS matricám de ha nagyon szeretnék akkor 1-2 ezerből olyat is tudnék csináltatni. -
h3lios
addikt
Ritkán írok ide, általában read only vagyok, de kezd nevetséges lenni ez a készlethiány Legoéknál. Tech cégeknél oké, hogy chip hiány van, de hogy műanyag granulátomból sincs elég ?!
Arra számítottam, hogy megjelenés után kicsit kivárok és beszerzem neten viszonteladótól 200 körül a Titanic-ot. Erre nemhogy nem érhető el, de még Marketplace-en is 220 körül megy mindenféle extra pont és jutalom nélkül.
Remélhetőleg kicsit összekapják magukat, mert anno a Falconnál és a Saturn V-nél is elég nagy készlethiányok voltak Covid előtti időkben is.. Remélhetőleg most is elérhető lesz majd emberi áron.
Ha rendeződik a készlet úgy gondolom le lehet majd rá csapni 1-2 helyen akár 180 körüli áron is. Legalábbis ha a korábbi gyűjtői cuccokból indulok ki.Tudtok valamit arról, hogy boltokban hogy állnak készeltekkel ?
-
Mauzes
addikt
válasz
maross
üzenetére
Én vettem meg azt a szettet, pont emiatt vettem meg így a Cadillac-et.

Dzsuri89: hivatalos infó nincs erre, hanem azt tudod csinálni, hogy a "set number + unboxing" kulcsszóra rákeresel google-ben, és vagy lesznek képek a kiterített zacskókkal, vagy szövegesen is írják review-ban, hogy hány darab zacskó, vagy a kapcsolódó videókban kell megnézni, hogy látható-e. Én eddig minden készletnél jól be tudtam azonosítani, és sok szettnél merült már fel (edigital újszerű vásárlások).
-
maross
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Szekesfehervari intersparban 1874ft a sima doboz, tele vannak a polcok, latok koztuk dragont is
. -75% ranezesre az osszes vidiyo, nagy keszletek is, pedig vannak koztuk jopofak. Ha esetleg valaki arra jar, menthetne nekem 1 dragont és egy boombox-ot (utobbi 9k). -
Dzsuri89
őstag
Amatőr kérdés, de hogyan lehet leellenőrizni, hogy egy nagyobb szettben minden zacskó meg van?
Nem igazán logikus nekem ez pl az 10255 esetében, hogy összesen a zacskók 1-6-ig vannak, de az 1-es áll mondjuk 5 zacskóból és így tovább...
Szóval a konkrét kérdésem, hogy a tényleges zacskó számot, ami megtalálható a dobozban hol lehet lecsekkolni?Köszönöm
-
bridagnes
friss újonc
Köszönöm a segítséget, írtátok, hogy egy legós könyvben talán már valaki lefordította ezeket a részeket, megpróbálom megkeresni ez a könyvet. Az alsó részt szerintem tényleg csőnek fogom nevezni, ahogy írtátok, a felsőn még gondolkodom, a bütyök sajnos nem igazán illik a regiszterbe. A henger pedig egy megfontolandó opció. Köszi nagyon a segítséget, és jó legózást!

-
Mauzes
addikt
válasz
maross
üzenetére
Amúgy ezeket a promo-s cuccokat nem lehet olcsón (olcsóbban) kihozni alkatrészből? Ha nem is a minifigeket, de mondjuk egy ilyen 120 elemű járművet, mint pl. ez a taxi. Vagy ezeket a cuccokat direkt egyedibb alkatrészekkel látják el, hogy ne lehessen olcsó elemenként sem?
Pl. emlékszem, hogy a Downtown Diner rózsaszín Cadillac-jét 18 ezerért hirdették BL-en a szett kifutása után, de alkatrészenként meg tudtam venni összesen 4800-ért. Pedig az még ritka szín volt és egyedi elemeket is tartalmazott.
-
balint82
senior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Promobricks.de oldalon is vannak képek.
-
LÁZ
Topikgazda
Aszongyák péntektől vintage taxi ajándék a sah-ban 200€ felett
-
válasz
magickonfig
üzenetére
eMAG hírlevél, ha feliratkozol, Te is kapsz.
-
harika1
újonc
Holnaptól az emag-on 21318 lombház 50ezer lesz. Ha esetleg valaki meg akarja venni, elég jó ár lesz érte.
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Nem a "tube" szót kell lefordítani, bridagnes nem ezt kérdezte.

-
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ezt tudjuk, a feladat az volt, hogy madzsar kifejezést találjunk rá!

-
sb
veterán
válasz
maross
üzenetére
Mi a Boost app-ot tettük fel nemrég hasonló módon. A gyerek a készlethez a Powered Up-ot használta meg kipróbálta szokás szerint az alternatív app-okat is. Aztán pár nap után én nyúztam, hogy legalább a natív appját nézzük már meg, az lenne a "lényeg". Két tableten ugyan elindult de az egyik menü sehogy nem akart betöltődni (lehet, hogy a másodikon csak nem bírtuk kivárni de 5 percet biztos adtunk neki
). Végül a harmadikon csont nélkül betöltötte 5-10 mp alatt.Szerintem mindkettő olyan probléma ami megugorhatatlan.
Értelmet sem sikerül sokszor találni neki, ahogy Balázs írta, a megvalósítás meg kb. soha nem lesz megfelelő minőségű. Ha az lenne akkor meg rohadt drága lenne a beleölt idő miatt.
Ez olyasmi mint a smart TV rendszerek. Valahogy soha nem sikerül olyan minőséget és támogatottságot összehozni amit szívesen használna az ember. Esetleg még kifejezetten a keze alá is dolgozna mint pár extrán erre kihegyezett, de mérhetetlen munkaórát és tapasztalatot elnyelt nyílt projekt. És akkor még nem beszéltünk a támogatásról... szerintem ez a 2 év múlva lelövik az app-ot is elég gáz amit a Vidiyo-ra írtak. -
maross
nagyúr
válasz
kbalage2
üzenetére
En nagyon meglepodtem mikor az elso Vidiyo dobozt kibontottam, abszolut nem ezt vartam app terén egy ekkora cegtol, mint a LEGO. 3. vagy 4. telefonra ment fel az app, tele volt bugokkal, kezelese nehezkes es lassu egy finom jelzo ra. Ez rogton akkora pofon volt, hogy csak neztem ezt hogy engedehetik meg maguknak. Es csak utana jottem ra, hogy belterben kb hasznalhatatlan, hacsak nincs egy szep nagy ures terrel rendelkezo nappalid (ami nalunk speciel pont nincs). Még egy eselyt adtam neki az elso proba utan par nappal, es azota se vagyom ujra atelni, gyereket pedig total hidegen hagyta. Azt sajnalom, hogy a Metal Dragont pont nem sikerult megvenni, azt még keresem félár (alatt), hátha lesz valahol.
-
kbalage2
aktív tag
válasz
maross
üzenetére
A normális app az egyik kulcsa a dolognak, ennyi bukó után se jöttek rá még a LEGO-nál hogy nem a fejlesztőkön/fejlesztésen kéne spórolni. A másik hogy ezt az egész AR dolgot én nagyon erőltetettnek érzem, azért mert a csapból is ez folyik nekik nem kéne kétségbeesetten próbálkozni vele...
Eddig egyetlen értelmes és valóban hasznos megvalósítását láttam náluk a Control+ appban a Zetros profillal, ahogy bemutatja a váltó és motorok működését az nagyon király és valóban hasznos. Itt tényleg van hozzáadott értéke az AR-nek, persze azóta más szettnél nem került elő, pedig pl a CAT-nél is simán hozzá lehetett volna adni. -
fenky
tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Közben elengedtem én is, de köszönöm a megerősítést, hogy jól tettem!
-
Mozaart
aktív tag
válasz
kbalage2
üzenetére
Ha elengedné vajon hány gyerek maradna ki a legobol. Ami a Legonak veszteseg mert az o gyerekeik is kisebb esellyel emelik majd le a polcrol.
Butasag lehet. De ez AR vonal valamiert csak letrejott.
Lehet semmi szukseg nem lenne ra es a mai gyerkocok ugyanannyira befogadoak a fizikai kreativ epitesre mint a regebbi generaciok.
De en ugy latom nagyon atbillent a lego a licensz temak fele es keves az onallo tema mint 2000 elott. Ami jobban fekszik az impulzus vasarlasnak. De lehet butasagokat beszelek. :)Vajon tenyleg nincs ennyire igeny a sima valosagot tukrozo temakra a mai gyerekeknel mint egy kaloz vagy ur téma.
A 2000res eveknel a csod szelen jart a lego valami ilyesmit tudok es a licensz temak mentettek meg. De ez mar azt jelenti hogy soha sem fog vissza jonni a licensz elotti idok?
-
maross
nagyúr
válasz
kbalage2
üzenetére
Szerintem jopofa lett volna, egy normalisan mukodo appal es nem ember nagysagu AR babukkal, hanem kis mini koncertkent, lego meretekben megvalositva. De hat igy jart. Szerencse hogy beruhaztam az elejen 9 dobozba, amig még jart hozza bandmate ajandekba, rengeteget tanultam belole
. -
kbalage2
aktív tag
A mostani kommunikáció szerint beszántják és kész, nem lesz belőle semmi átdolgozás. Amikor tavaly leállították akkor még az volt a terv hogy újragondolják a koncepciót meg finomítanak rajta stb, de (helyesen) a hosszas fejtörés eredménye az lett hogy egyszerűbb becsukni a boltot... remélem ez intő jel arra nézve hogy ezek az összevissza AR próbálkozások egyszerűen nem érik meg a befektetett energiát, jobb ha a LEGO marad a fizikai élményeknél.
-
-
fenky
tag
Mit gondoltok, a Vidiyo vonalon van olyan készlet, amit esetleg az utókor fog értékelni? Vagy most kivezetik, átdolgozzák és újra kihozzák?
A tescoban találtam a nagyobb készletekből ÁK ár alatt 5-6 ezer forinttal, és spekulálok, hogy érdemes-e beleinvesztálni.
-
Dzsuri89
őstag
Sziasztok!
Szemezek a 10255 Assembly Square szettel és láttam itt a topikban, hogy valaki milyen állapotban kapta meg az új dobozos terméket az Emag-tól.
Van vagy 5 darab újszerű az Edigitalon.
Szerintetek ezek mindegyike ótvar dobozosak?
Ezeknek csak a főndoboz van nyitva, a kis zacsik mind sértetlenek? -
RapaNui1
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
Most ahogy néztem a reggeli félhomályban szerintem nem is olyan rossz, bár tény hogy a motortér nincs kidolgozva, az ajtók nem nyithatóak, a kormány nincs bekötve, szóval tényleg nincs annyira kidolgozva ami az árán is érződik. Ez inkább egy masszív gyerekeknek szánt darab, játékra, arra hogy hátrahúzza, nekimegy a falnak ütközteti stb, és mégsem fáj miatta a szíved mert hisz csak 15k ba kerül. Ez játékra termett valóban, és ennyi pénzért ennyit is tud.
-
válasz
bridagnes
üzenetére
Hm... Soha nem gondolkoztam a kockák, elemek azon részének a nevén, ami-a-bütykök-helye, ahová-a-másik-kocka-bütykei-illeszkednek. Az általában az alkatrész/elem/kocka alja szokott lenni. Bütyökfészek? Az 1961-es szabvány leírás sem tért ki ilyen részletesen az illesztés két felének megnevezésére, elintézte annyival, hogy "interlocking pieces".
-
bridagnes
friss újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy legókról szóló fordítás kapcsán igencsak elakadtam. Arról van szó, hogy a LEGO-kockák egyes darabjai mennyire könnyen összeilleszthetők, hiszen mindegyik egymáshoz illő "stud"-dal (ez a kocka tetején lévő bütyök) és "tube"-bal (ez pedig az alján a mélyedés) rendelkezik. Ha ismeritek a LEGO-kockák anatómiájának bevett magyar neveit, kérlek, ne tartsátok magatokban
Előre is nagyon köszi! -
RapaNui1
aktív tag
válasz
RapaNui1
üzenetére
Ez is kész természetesen matricák nélkül. Nincs túlbonyolítva de nagyon masszív az egész, egyetlen funkciója a hátrahúzós mechanika. A méretei miatt teljesen jól kezelhető, jó kis építési élmény, tetszetős darab, gyerekeknek kiváló játék. Nagyon tetszik a színe, így gondolkodom rajt hogy megtartom, de mivel 15k az ára nem is érné meg eladni. Kis befektetéssel nagyon jó játékélményt kap aki megveszi, és dísznek sem utolsó.
-
timar88
tag
Összehasonlítás az elmúlt év ideas ötletekből és megvalósításaikból: [link]
-
kbalage2
aktív tag
A Vidiyo mint téma hivatalosan is kimúlt, január 31 után megszűnik. Az app támogatást még 2 évig fenntartják. Ha valakinek volt kedvence belőle vagy arra számít hogy gyűjtői státuszba kerül bármi akkor futás vásárolni
-
sb
veterán
válasz
maross
üzenetére
Én is rendeltem, tőlük.
Azt írják a honlapon, hogy vagy EU-ból küldik vagy "megoldják" helyetted az ÁFA-vám-ot, neked nem kell vele foglalkozni.Emiatt mertem belevágni, de mivel a futárcégeknek elég horror vámkezelési díja van így direkt az olcsóbb szállítással kértem, gondoltam az normál posta lesz.
Eredmény:
1. Fedex hozta a 3 EUR-os szállítással is.
2. Abszolút nem EU területről küldték, a számlán ott figyelt, hogy a vevő fizeti az egyéb költségeket...
3. Még csak most fizettem be a Fedex felé (1 hónapja jött a csomag) és küldöm majd át a Zavvi-nak, de korábban rákérdezve megerősítették, hogy fizessem be és küldjem át nekik a számlát/bizonylatot, rendezni fogják.
Ez most fog kiderülni tényleg megoldódik-e....(Amúgy a Fedex kegyetlen béna vám ügyintézésben. Jött egy mail, hogy belföldön a csomag, holnap hozzák. Másnap jött egy másik mail, hogy csúszik az egész... 2 nap múlva egy újabb, hogy vámkezelés kell, válaszoljak. Megtettem... napokig megint semmi, telefonáltam, azt mondták minden oké, ott a státusz! (weben semmi nem volt) másnap hozzák a csomagot.
Így is lett.
Kihozták. A nyilatkozatban az szerepelt, hogy kp-s fizetés. A futár szó nélkül átadta és semmi nem volt, azt mondta majd jön a számla. Kb. 1 hónapra rá kaptam meg 1 hónappal azelőtti dátummal. Ezért csúszig a sztori vége a fentiek szerint...)Szóval még bátran nem ajánlanám, de ha lezárul az ígértek szerint akkor OK.
A csomag/doboz ügyben ahogy a többiek is írták: igényes csomagolásban jött abszolút sértetlenül.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, találkozott már valaki olyannal, hogy egy turntable alkatrész, különösen a fogaskerekes meghajtása szarul működött, nehézkesen? Vagy bárki próbákozott már valamilyen kenést alkalmazni a forgókorongok közé?
Sztori: összeraktam egy használtan vett 42043-as Arocs-ot és minden funkciója tökéletesen működik, kivéve a forgózsámolyon ülő markolókar motorosan történő forgatása. Szenved, akadozik, itt-ott teljesen megakad. Szerintem nem a meghajtás rossz/gyenge, ugyanis ha leveszem az egész kart, akkor ugyan kézzel megfogva az egész kart elég könnyen tudom forgatni, de ha csak a korongot meghajtó fogaskereket akarom ujjal megforgatni, akkor az kifejezetten nehéznek tűnik. Még úgy is, ha én tartom a kar súlyát és az nem is nehézkedik a forgólapra. Szóval nem csoda, hogy nem bírja a motoros rendszer sem.
Itt egy Z60-as turntable-ről van szó, ami egy Large Type 3 alapból és egy 60 fogas Large Type 3 korongból áll. Mindezt pedig egy 12 fogas bevel gear-nek kellene meghajtania. Itt már látszik, hogy a fogaskerék és a korong fogai messze nem ideálisan illeszkednek, de nem építési hiba, ez "tervezésileg" ilyen. Az Arocs esete még azért is speciális, mert a forgókorong közepén át kell vezetni 8 db (!) pneumatikus csövet és ezek nagyon erősen tudnak ám súrlódni, ami szintén akadályozhatja a korong forgását. De épp emiatt már 3x csináltam meg a csövezést és esküszöm fogadni mernék, hogy most már szinte tökéletesre javítottam. Viszont nyilván sokaknak meg első összeépítésre is működik, szóval valami nálam nem jó. Kicsit olvasgattam, és több különféle probléma lehetőséget találtam:
- Több helyen olvastam, hogy a már a fogaskerekezés is gyárilag "szar". Elvileg a bevel gear esetén tökéletes illeszkedés egy adott párosra elérhető, de a Lego érhető okokból úgy tervezte, hogy kompatibilis legyen sokfélével. Így a 60 fogas - 12 fogas kombináció eleve nem ideális. Volt, akiknek már alapból is akadt a forgókorong, de sokaknak meg nem.
- A csövezés rossz illeszkedése is durván megfoghatja a rendszert, mert erősen súrlódik. De sokaknak meg első összerakás után is működött, pedig elsőre ennél a szettnél nem igazán vágod, hogy amit csinálsz, az milyen komplex végeredményre fog kifutni és minek milyen hatása lehet.
- Az is lehetséges egy használt szettnél, hogy a fogak picit kopottak. És ha eleve vannak nehezítő körülmények (lásd fent), akkor már kismértékű kopás is okozhatja, hogy pont emiatt romlik annyit az illeszkedés, hogy ne vigye vagy ugorjon.
- Többen voltak, akik végül magában a forgólapban találták meg a ludast és azt írták, hogy kenés után teljesen jó lett.Na most ezt jó hosszan írtam le
, de az utolsó pont kapcsán kérdezem itt is, hogy ti csináltatok-e már hasonlót és mivel. Nekem most nincs itthon semmilyen kenőanyagom, étolajjal meg nem akarom megpróbálni. -
-
h1mpi
félisten
Ennek a LEGO szettnek mennyi volt anno az új ára? [link] Gondolkozom, hogy megveszem, mert ez nagy álmom
-
RapaNui1
aktív tag
válasz
Predator2
üzenetére
Üdv én már vásároltam tőle, személyesen hozta el vidékre. A dobozokra nem igazán vigyáz ömlesztve volt tele a kocsija, de igazából épségben érkezett meg mind, viszont mivel ez kifejezetten gyűjtemény részét képezte volna, pont a 3 legdrágább készleten itt ott láthatóak kisebb kopások, így ezeket ismét meg kell vennem, de aki erre nem annyira kényes akkor annak bátran ajánlom, hisz az egyik legolcsóbb a piacon. Azt is a javára írnám, hogy leadtam neki egy listát, aminek korrekt módon utána is járt megírta az árakat majd leszállította a terméket, így mindenképp ajánlanám, de a személyes átvételt preferálnám. Mivel az említett rendelést laikusként a párom vette át őt az apró kopások nem zavarták, de nekem azért lett volna ez miatt pár szavam, de ettől eltekintve nem mondhatok rá rosszat. Én ajánlom.
-
Predator2
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3528, 93% Akkumulátor
- AKCIÓ! LG UltraFine 27" 5K IPS 99% DCI-P3 1 év garancia
- Gombászkönyvek egyben
- Jura Impressa S90 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. -75% ranezesre az osszes vidiyo, nagy keszletek is, pedig vannak koztuk jopofak. Ha esetleg valaki arra jar, menthetne nekem 1 dragont és egy boombox-ot (utobbi 9k).

(oké, beszállítói, nem emagos készletek)