Hirdetés
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
Háát, szerintem érdemes kicsit utánaolvasni a Mahlkönig vario-nak, én is ezt tettem, mielőtt váltottam. Olyanokat is olvastam, ahol épp vmelyik Mazzerrel hasonlították össze, és bizony őrlésminőségre voltak, akik jobbnak is ítélték valamelyest. A pangó 0,2-0,4g. Az igaz, hogy 0-24-es használatra nem ez a jobb, de nem is arra tervezték. Gugli a barátod: használd!
-
mutyi
senior tag
válasz
qvik27
üzenetére
Jó kis kombó.
Fragolanak melyik tamperét használod? Ezeket az újakat?
Nekem sim 58mm-es van tőle,de néha érzem hogy az 58,3mm még tökéletesebb lenne.Van különbség a Mahlkonig Vario és a Baratza Vario között?
Nagy dilemma előtt állok őrlő kérdésében,mert jelenleg egy Graef 800-as van és szeretnék tovább lépni.
Kiszemelt áldozatok: Baratza Sette 270, Cattler/Breville/Sage BCG820, használt Mahlkonig Vario, használt Mazzer SJ (ezzel az a bajom hogy tudom hogy jobb mint a többi, de túl nagy és nem túl esztétikus.)
Olyat szeretnék ami nem foglal túl sok helyet, nincs nagyon pangó őrlemény és jobb eredményt produkál, mint a jelenlegi Graef-em. -
soldier2
őstag
Mikori pörkölés? Ha túl friss az is lehet baj (kb 2 hetet érdemes várni pörkölés után). Próbálj a lefolyáson gyorsítani, hőfokot emelni stb. Bár amint előttem írták ez egy savas kávé. A 6 csomag meg lehet kicsit sok, a vége már vsz csak pár napot fogja bírni bontás után.
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Most bontottam egy új csomagot (Pacificaffe - Pin Up Espresso), és 1-2 kávé után nekem erősen savanyú. Mit tudnék vele tenni, esetleg őrlési finomságot állítani valamerre?
-
Köszi!
Valójában már megvan pár hónapja, így már van némi tapasztalatom - már gondoltam, megírok néhányat az Ascaso-nak is.
A lényegi dolgokat tekintve teljesen elégedett vagyok. Persze a PID teszi a dolgát, emellett én nagyon szeretem, hogy kívültől lehet állítani az OPV-t.
Ezek mellett van pár ügyetlenség szerintem a fizikai és a szoftver tervezésben, pl. a kissé ferde tetőlap, aminek a középrészén van az aktív csészemelegítő, vagy az, hogy az előáztatás vízmennyiségét nem lehet befolyásolni (eddig legalábbis nem sikerült nekem). -
-
reset
senior tag
-
válasz
hifis50
üzenetére
Én nem érzem, hogy elnézést kellene kérned. Apró tévedés volt, és szerintem a lényeg nem is ott volt, hanem inkább a hőmérséklet szabályozásának megoldásán - legalábbis számomra. Szóval részemről köszi :-)
Azt egyébként picit kevéssé értem, hogy a PID-ek, tirisztorok, nagy teljesítményű fűtők és hőszivattyúk korában miért a nagy tárolt hőmennyiséggel éri el a hőstabilitást a csúcstechnológia. Pl.: 1 dl 15 °C-os vizet 95-re egy 1500W-os fűtő kb. 25-30 mp alatt fűt fel, ha vállalható hőveszteséggel gondolkodunk. -
hifis50
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Hát igen, ez van, ha csak saccra, utánaolvasás nélkül írok valamit, elnézést ezért. Nyilván a Lineából kiindulva gondoltam, hogy csak benne van az egyszerüsített kivitelben is. Kár érte. Ezek szerint ha valaki "igazi" La Marzoccot akar, gyűjtsön a GS3-ra.
-
adp
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
en is igy tudtam, a gs az mas, de hogy lehet ez jobb vagyis stabilabb mint a gaggia vagy mas 2-3decis nagyon hasonlo felepitesu masina?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
hifis50
üzenetére
Zavart érzek itt az erőben. A LM Mini fejbojlere nem azonos a többi La Marzoccoval.
A nagy Marzocco gépeken GS rendszer van. A kávébojler nem előmelegített vizet kap, főleg nem a gőzbojlerből, hanem hideg vizet.
A Mini viszont egy integrált fejbojleres, kis űrtartalmú bojlerrel, nem a víz van fűtve, hanem a réz öntvény, kb. a Gaggiához hasonlítanám. -
mutyi
senior tag
Az előbb akartam elvégezni a szokásos 3 havi citromsavas vízkőtlenítést a Gaggia Baby Twin gépen,de mintha túltekertem volna a gőzcsapot már ha túl lehet tekerni, de azóta hiába nyitom meg és zárom el hogy elinduljon a gőz, nem indul, ellenben egy picit folyik a víz és annyi.
Ha átállítom hogy folyamatosan vizet tudjak folyatni a gőzcsőből, akkor is egy pillanatra meglöki a vizet és annyi.
Lecsúszott a csapnak valamilyen része?
Mit lehet ilyenkor tenni?
Nem gondolnám hogy eldugult volna,mert még az elején volt a citromsavas víz,a sima fejnél jön rendesen a víz kifelé, csak a gőzcső nem kezd el folgozni.
Jah és ami fontos,hogy a hang ami elkezd dolgozni amikor a gőzcsapot vagy a vizet engedem ki,most nem dolgozik.
Mielőtt szétszedném a tetejét, szívesen vennék némi gyakorlati segítséget. -
hifis50
csendes tag
A La Marzocco úgy fűti (temperálja) a fejet, hogy a kazánnal összenöveszti azzal a jellegzetes széles hattyúnyakkal. Vagyis a fej egy vízteret alkot a kazánnal, más szóval a fejben is kazánvíz van, lényegében azonos hőfokkal. Ezt a GS típusnevű készülékein alkalmazta először, ennek mai megfelelője a GS3 nevű kávégépük, de minden gépükön, így a Linea Minin is ilyen a fej kialakítása. (GS a gruppo saturo, angolul saturated group rövidítése.) A kávéra ugyan külön csövön vezeti a vizet, de körülötte a kazánvíz tartja stabil hőfokon a fejet. A kis köbtartalmú kávébojler pedig a gőzbojlerből töltődik fel előmelegített vízzel. Tényleg ügyesen ki van találva ez a rendszer.
Még annyit érdekességképpen, hogy szerintem nem véletlen, hogy a Linea gépükből csináltak home baristáknak szánt verziót, ez a típus tette ugyanis naggyá a La Marzoccót. Ezt a kávégépet vette egyre növekvő darabszámban a Starbucks, miközben multivá váltak, és így konvertálódott át az addig olasz LM amerikaivá.

-
hogyaza
tag

Erröl a Mazzerröl tud valaki valamit mondani?
Csak fordulatszám van feltüntetve az adattáblán.Se név,se típus. -
*Mukeey*
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Na meg a dizájn.A linea mini az olyan,hogy ha látok egyet valakinél,le kell borulni elötte.Valami eszetlenül minőségi cucc,ránéz az ember és tudja,hogy egyrészt itt most valami minőségi kávé fog jönni,másrészt akinek ilyen van,az eléggé képben van a dologgal.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
*Mukeey*
üzenetére
Szerintem a többi gyártó nemhogy meg sem közelíti a La Marzocco-t, hanem inkább fényévekkel kullognak utána. A Marzocco egy rém egyszerű és olcsó technikát használ, a szabadalom is lejárt már szerintem, de csak egy-két amerikai gyártónak van annyi esze, hogy hasonló gépeket csináljon. Az olasz gyártók vagy a 60-as években ragadtak, vagy idióta 'fejlesztésekkel' csinálnak egy szarabb, kiszámíthatatlanabb gépeket, tisztelet az egy, max. két kivételnek. Most itt a vendéglátóipari gépekre gondolok.
Az is szánalmas, hogy a háztartási Ascaso, Lelit, Quick Mill stb. gépekben még mindig milliméterre ugyanaz a fej és kazán van, mint a hetvenes-nyolcanas évekbeli Faema Familyben. -
válasz
*Mukeey*
üzenetére
attól függ, hogy mi a feladat. én ugye egy fragola-féle szénnépimpelt gaggiát használok, így nekem biztos nem érné meg, meg hát ennyi pénzből autót veszünk (abból is jót), nem egy kávégépet. de ha például világverő kávézót akarnék üzemeltetni, nem hiszem, hogy megúsznék egy ilyesmi gépet. szóval attól függ, hogy kinek kell. egyébként otthon is szívesen elpöckölgetném, de ja, magamnak a harmadáért sem vennék gépet.
-
*Mukeey*
addikt
Persze,hogy jók.Nekem is eszméletlenül tetszenek.De nem tudom megfizetni sajnos,de lehet,ha megtudnám se vennék,egyszerűen nincsen ár-érték arányban.Egy linea mini megéri szted az 5000€-t?Persze,hogy maradjak mondjuk telefonos összehasonlítással,az iphone x se éri meg,mégis rekordokat adnak el belőle...
-
-
*Mukeey*
addikt
Egyébbként nekem a La Marzocco mindíg inkább egy "műalkotásnak" tűnt,erősen túlárazva.Más márkák is tudják,vagy legalábbis nagyon közel vannak hozzá technikában,ők meg a kávézás apple-je.Kicsit sznobság is La Marzoccot használni.De ez full szubjektív vélemény,amúgy meg atomra elfogadnék egy linea minit😁
-
-
nLali
őstag
Amennyibe kerül, lehet is pontos. Mindössze 2500-5000 dolcsi egy Decent gép. Ha jól látom 2-3 hónapos sorban állás van rá, viszik mint a cukrot.

-
adp
őstag
válasz
*Mukeey*
üzenetére
egyebkent ismerek olyat aki egy kis helyen (kvzo, salatazo) ezt a kis db gepet hasznalja es el van vele
Parci: line mininel en is a fejfutesre tudok csak gondolni, bar valamit nagyon tudhat mert en azt gondolom, hogy attol az a kis bojler bazi kicsi, tol egy fejoblitest meg egymas utan 2 duplat es kb mar ki is urult 1percen belul...
egyebkent ebbe a hostabilitasba a decent lesz a legjobb gep, az keveri asszem a kb 120fokos vizhez a hideget, tizedfokra pontosan -
adp
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
en azt nem ertem a linea mini nagyon kicsi asszem valami 1.5decis bojlere de ettol nem sokkal nagyobb hogy tudja megis?
-
bl4ze
veterán
Koffeinmentes kávék között újabb ajánlott versenyő :
Mokambo Decaffeinato 500 grammos kiszerelés

Klasszikus bárkávé, bolondbiztos

-
soldier2
őstag
-
*Mukeey*
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Persze tisztában vagyok vele,hogy ez nem egy nagyüzemi gép.
Arra van más gépünk úgyis.Ez a mobilitása miatt kell,és hogy
azért értékelhető kávét tudjon,meg 1-1 capuccinot.Keret sajnos adott,abból kéne a legjobbat kihoznom.Lelit Diana lenne a választás. -
nLali
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez igaz a PID-elt, rézcsövezett modellekre is?
-
fragola.6035
aktív tag
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Elkelt, köszönöm az érdeklődést!
-
jack B.
csendes tag
eladó egy teljesen felújított Coffee Gaggia, korához képest nagyon jó belső állapotban. külsőleg egy-két karc van azért, de kávé ügyben ez semmit nem ront az összképen.
42 ezer, fórumtársaknak 40-ért vihető. hardveraprón több.
-
*Mukeey*
addikt
Na akkor kezd tisztulni a kép....
Lelit Diana vagy QM Sylvano maradtak új készülékként,mint jelöltek.Melyiket ajánljátok inkább?
Használtban még gondolkozunk,de inkább új felé hajlunk... -
WertyUio
újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
Írtam.

-
válasz
fragola.6035
üzenetére
nem ezt vetted magadnak, hogy legyen olasz géped és kifullosítod?
-
kk831228
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
úhh de szép...
👌 -
fragola.6035
aktív tag
-
iatti
aktív tag
üdv az uraknak! pod-os gépben gondolkodom.napi 1-2-3 adag.a bemelegedésre se szeretnék negyed órákat várni.milyen gépet mondanátok?most találtam rá a lollo caffe la lollina gépre?ismeri valaki?
-
nLali
őstag
Köszi.
Az áruházban megnyomkodtam a gombokat. Nagy csalódás volt, azt hittem közel a százhoz nem 23 forintos kapcsolókat használnak. Bizonytalan volt a nyomáspont és a kattanás is. Lehet, hogy a kiállított darab sajátossága. Viszont a lesajnált Gaggia Espressom lehet, hogy van 20 éves, de a kapcsolókban még szerintem van 10 év üzem.
-
nLali
őstag
A régebbi és az új Gaggia Classic közt mi a különbség? 80 körül láttam újonnan MM-ben, ami nem tűnt soknak. ( Nemrég 100K HUF volt )
-
adp
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
+ Parci
catlert megertem, hogy leirjatok mert sok benne az elektronika, (bar paljoc ahogy irta koszoni szepen megvan velel) de a profitec gepe vagy a lelit db gepe pont annyira faek manual mint a giotto, de kar ezen veszodni, ugysem arrra megy ki a dolog, hogy 10-15ev mulva egyben lesz-e, en pusztan arra akartam ravilagitani, hogy szerintem egy szep e61 hx Nekem nem er 250nel tobbet barmennyi is lehet ujonan, vagy barmilyen csillivilli lehet, -
kaligula
tag
Sziasztok! Ha valaki mostanában megválna pid-es gépétől, kérem, keressen meg! Kell egy gép, ami tartályos és pontos PID-es, csak presszóra, kávékóstoláshoz.

-
paljoc
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Paljoc az üdítő kivétel, vígan használja a Catlert is meg a Daciát is és nem vágyik se E61-re, se öreg Lexusra, de az is igaz hogy ha ez utóbbiakkal rendelkezne, problémamentes üzem esetén azokat is vígan használná és lehet h nem vágyna se Daciára, se Catlerre!
/de ezt egyelőre nem tudjuk meg, mert nincs tervben se E61, se Lexus vásárlás
/ -
soldier2
őstag
Szerintem rossz irányból (home barista irány) közelíted a témát. Ami munkahelyre kell, hogy viszonylag kevés gondozással tartósan tudjon akár napi 50 kávét a gép. Az, hogy az első shot "megég" hűtőcsapolás nélkül, vagy elégtelen hűtőcsapolás esetén az kevésbé fontos mint az, hogy ne térdeljen le a vas rendszeresen. Hasonló igénybevételre az általunk használt kisgépek már kevesek. Persze egy Dc Mini, vagy egy LM Linea Mini jobb volna, de azok drágák, vagy ritkák mint a fehér holló. A DB Catler elég jól bírja a strapát Paljocnál ez kétségtelen, de tartósságban szerintem elmarad a Giottótól, ami vsz tovább tart mint a gazdája várható élettartama.
P.S. árról továbbra sem nyilatkozok, a HX rendszert kapásból leírni nem jó ötlet. -
*Mukeey*
addikt
Itt azért úgy képzeld az irodai környezetet,hogy egy kis pörkölő garázs és jönnek-mennek az emberek.Szeretnénk minőségi kávéval kínálni őket,meg néha elmenni egy-egy coffee jam-re,kitelepülésre stb.Eddig egy 2karos wega-t hurcoltunk flowjet pumpával kannából szívva a vizet.Na most ennak alapból kell egy óra,mire bemelegszik,mert át kellett alakítani 220asra.Ráadásnak egy Britta vízszűrő van elé kötve,úgyhogy nem a legpraktikusabb,viszont cserébe nagyon minőségi.Valami ilyesmi tudás kellene mobil változatban,hogy bedobjuk a kocsiba ha menni kell valahova,ki is nézzen valahogy.Aztán csak bedobjuk mellé a kis Eureka-t meg a Mazzert és hadd szóljon😁
Van egy Gastroback otthoni célra,de ugye az egy más világ,max kóstolgatni jó,tejet se lehet habosítani vele,úgyhogy az ha nem viszik el,megmarad vésztartaléknak.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S25 Edge 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A26 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3685
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ja, és valamiért itt nem lehet szerkeszteni az előző hsz-t.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

👌

/de ezt egyelőre nem tudjuk meg, mert nincs tervben se E61, se Lexus vásárlás
/