Hirdetés
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nibiru
tag
válasz
mdav88
üzenetére
Nem biztos. Lásd #75795.
A PID nélküli változat teljesítménye 200W-al kevesebb. Ne a GC tuningokból indulj ki, mert annak kicsi volt ugyan a kazánja, de több mint 1.3 KW-os volt benne a fűtőszál. Ebben meg jó a kazán méret, de utólagos PID-eléshez szerintem lehet, hogy kicsi az a fűtőszál. -
Nibiru
tag
válasz
SlayerSub
üzenetére
Na, mire befejeztem a válaszom itt meló mellett, látom el is döntötted a kérdést.

Elmondanám, hogy egy automata géphez képest még egy kis Delonghi is nagy előrelépés kávéminőség tekintetében. Én csak tudom, mert nekem az van.
Némi plusz cuccot kellet vennem hozzá, meg őrlőt természetesen de sötét pörihez teljesen jó, viszont baromi olcsón vettem, használtan. 
-
Nibiru
tag
válasz
SlayerSub
üzenetére
A drágábbik a PID-es verzió. A PID egy speciális szabályozó amivel jó szűk tartományban tudod tartani a víz hőmérsékletét a kazánban, ellentétben a nagy tehetetlenségű termosztátokkal. Ergo be tudod állítani, hogy hány fokon főzze a gép a kávét, ami főleg a világos pöriknél jól jön, de mindenképp jó játék.
Kiváló PID-eket lehet kapni külön is és a géphez illeszteni, de ebben éppen az a jó, hogy marad a gari és nem kell barkácsolni. A 200W különbség abból adódik, hogy a gyártó felismerte, hogy ami a termosztátos verziónál pont jó annak működéséből adódóan, az még kevés a PID-nek, hogy a stabil hőmérsékletet fenntartsa.A kiskazános gépeknél (pl. Gaggia Classic) előfűtéssel szokták megoldani a csapoláskori hőmérséklet esést.a kávémániás tuning-őrültek. Ez egy rézcső amit a víztartály tartály felőli oldalon rátekernek a kazánra kívülről.
A Lelit meg berakott egy nagyobb cekászt, hogy a PID rendesen tudjon szabályozni.. -
Koczó93
őstag
Burundi naked shot

A vaku miatt ilyen fura színű. -
SlayerSub
tag
válasz
Nibiru
üzenetére
Köszönöm ezért a részletes válaszért, sokat segített. Már nem mertem visszakérdezni, hogy miért mindenki Annát ír amikor én Anitát kérdeztem, de akkor felvilágosítottál. Még annyi, hogy Anitából is jelenleg kettő van a piacon, egyik 40k-val drágább. Laikusként csak annyit látok, hogy egyik teljesítménye 200 W-al több. Jelentős a különbség.?
-
Nibiru
tag
válasz
SlayerSub
üzenetére
Az új GC semmiképpen. De a régi sem. A Lelitek jó kis gépek, sárgaréz bojlerrel, minőségi alkatrészekkel.
Az Anna (Anita) bojlere pl. két és félszer akkora mint a régi Gaggiák bojlere de még mindig nagyobb 50 ml-rel mint az új GC-é. Az új GC bojlere ráadásul acélból készült, ami nem feltétlenül baj, csak sokkal vékonyabb a fala ezért az űrtartalmától függetlenül is jóval kevésbé hőstabil mint az Annáé (Anitáé).
Egy dolog miatt fintorognak néhányan az Annára, hogy csak 57-es.Na és? Ma már 57mm-es kosarakat is gyártanak a profik, ha valakinek nem teszik a gyári. (Mellesleg nekem 52-es van és ezért gond nélkül tudok vele szimplát készíteni bármikor.)Az Anita amit néztél valójában egy Anna csak van benne egy Fred daráló. Ismerősömnek van PID-es Annája. Egy öreg ipari darálót használ hozzá, mert lusta másikat keresni. Egy Fred-en gondolkodott, csak a fokozatmentesség miatt vetette el, nem az őrlemény minősége miatt. Pedig annyira azért nem nehéz átállítani, mert skálázva van. Ha tetszik az, hogy egyben van a gép és az őrlő, nem fogsz csalódni az Anitában szerintem.
Én mondjuk gyűjtenék még egy kis pénzt, hogy gyári PID legyen benne, de ez már egyéni kín.A lényeg, hogy az általad belinkelt GC + egy 40-50 ezer körüli darálóval árban majdnem ugyanott vagy mintha vennél egy PID nélküli Anitát, Az árkülönbség pedig megéri. Szerintem.
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Meghibásodás esetén azért tudják javítani gariban?
-
mdav88
aktív tag
Ha valakit érdekel nekem van egy Catler ES8011-es gépem eladó. Solis matricás cucc, elektronikai baja volt, amit sikeresen elhárítottam(kondenzátorok cseréje). Illetve a fedlap alu öntvényének egy darabja letört, amit visszaragasztottam. nem szép, szebb, mintha nem lenne ott.
[link]Új kartömítés van benne! ami itthon kb beszerezhetetlen, két nyomásfokozós és egy sima belereszelt(pavoni 51mm) teljes értékű dupla szűrő jár hozzá.
Árban 40e forint lenne. -
Nibiru
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Vajon ugyanazt a pici vacak thermoblockot tették ebbe is? https://www.youtube.com/watch?v=g69dogIPVsM
Nincs benne PID és röfikarja van
de amúgy nagyon szép (design tekintetében a Catler/Sage/Breville mindig a toppon volt) és alacsony nyomású előáztatást is tud. Nagyon kíváncsi vagyok rá, meg hogy milyen áron rukkolnak vele ki itthon. -
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Én is így gondolom, hogy a fej az ugyanaz lehet, meg minden más belül.
A volt szomszédom kint dolgozik, 30 km-re van neki ez a gép és gondolkodik, hogy megvegye-e a GC mellé tartaléknak, kvázi inkább alkatrésznek, de akkor mondom neki hogy nyugodtan . -
SlayerSub
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
E-digitalon van garival 79k-ért:
[link]
Ez akkor jó ajánlat? És mondjuk a lelit anita főzőjéhez képest ez jobb? -
-
sz.zs.
őstag
Van valakinek arról információja hogy a Caffita Systemes Baby a karon kívül miben tér el egy normálistól?
-
SlayerSub
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszi a válaszokat.
Igen én is erre jutottam, hogy 70k-t érne kb. Annyit meg ugyse engedne szerintem az illető.
A külön örlő föző megoldáson elgondolkodom, de nagyon tetszik a kettő egyben design. -
zoknee
csendes tag
válasz
mdav88
üzenetére
Nekem sajnos már újkorától csöpög a gőzcsapja., hol jobban, hol kevésbé. Az évek alatt megszoktam... De rohadt dühítő, ha elfelejtem alá tenni a tejhabosítót, akkor úszik a pult a környéken, ha meg épp gőz van bent, akkor a gőzt eregeti.
Újat venni meg azért nem két forint. -
titusz248
csendes tag
Sziasztok, 2015-ös GC, gőzöléskor már felfűtés közben is kicsit, illetve használat után a már elzárt állapotban lévő csőből is jön a gőz. Melyik tömítést, hol kellene cserélni?
-
Nibiru
tag
-
-
-
-
SlayerSub
tag
Megtenné valaki szakavatott aki ismeri, hogy mond két szót egy ilyen típusú gépről: Catler es 8012. Árulnak egy használtat és lehet megvenném. Köszönöm.

-
stereofan
tag
az aldinál van a kínálatban most egy ilyen időzítő, mágnesesen is rögzíthető:

ha esetleg valaki szeretné ilyen módon mérni a lefolyását, arra is jó lehet
-
sz.zs.
őstag
Danettitől nem rendel valaki mostanában? Kellene pár apróság...
-
CB
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Akkor ezért volt fehér a zuhanyvíz

-
*Mukeey*
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére

-
-
mentic18
aktív tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Húúúúha. Pedig ezt mi se szoktuk így hagyni.
Mondjuk este amikor el kell takarítani a kávégépet meg a portafiltert akkor a portafiltert zaccosan, kitisztítás nélkül rakják be a bulis vízbe. Ami szörnyű. Plusz a filtert nem szedik le a karról, ami nagyon gáz.
Sajnos fiatal az üzletvezető...... és igaz, hogy ne itélkezzek, lehet jó egy fiatal üzletvezető, de ő nem az.
Ki volt a konkurencia ha szabad kérdezni ?
-
-
bl4ze
veterán
válasz
Keresztapper
üzenetére
Jajj... Értő olvasás ?

Nem NEKEM kellett: fel kellett hívni az oktató srácot, hogy nem tudnak állítani az őrlőn, és Ő javasolta, hogy akkor ugorjak már be a pultba, mert én legalább tudom mit csinálok és miért, nem úgy mint a "képzett" Frejesek....
-
Maran.hu-rol rendelt mar valaki kavet?
-
mutyi
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Én örülök, hogy ezt is megvitattuk, mert lehet sokan nem vallják be, de elképzelhető hogy eddig rosszul tették fel.
Szóval köszönjük a segítséget ismét Fragola. -
Nibiru
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszi, pedig a nyakamat tettem volna rá, hogy fordítva van.
Jó kis blama. XD Legközelebb sokkal óvatosabb leszek az ilyen kérdésekkel. -
Nibiru
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nem tudom miért írod ezt. Én még nem is láttam olyan gépet ahol a doború nem a portafilter felé néz.
-
mutyi
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Akkor a domború rész nézzen a terítő felé befelé?
-
Nibiru
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Most, hogy említetted, igazad lehet. Volt olyan tégla a kezemben amin egy kávéfőző kar volt (már nem tudom melyik volt) amelyet úgy sejtem, hogy nyomifokis gépekhez őröltek. Na az lehet, hogy túl finomra lett őrölve. Csak arra emlékszem, hogy nehezebben főtt le egy kicsit. Már épp kezdtem aggódni amikor megindult.
Amik anno hozzám kerültek ajándékba, nem fullasztották beegyszer sem a kávéfőzőmet. Szerintem a fulladás, esetleges robbanás akkor következhet be, ha valaki az ilyen finomra őrölt kávét még jól le is nyomkodja. Merthogy láttam olyat is. Úgy menekültem ki az illető konyhájából, hogy ha szétmegy a kávéfőző, ne legyek a közelben. XD -
törölt tag
Graef 702-t eddig úgy használtam, hogy csak a szükséges mennyiséget töltöttem bele és hátát megcsapkodva, tálca nélkül kissé előrebillentve kipaskoltam a maradékot.
Most mint a nagyok, több adagnyi szemes kávét töltöttem a tartályába és karba őröltem, egyből lejjebb kellett vennem az őrlésfinomságot eggyel. Miért van ez? A kávébab súlya forszírozza a gyorsabb őrlést, nagyobb szemcsemérettel? Akkor ez változni fog, ahogy kifogy a kávé a tartályból.
Mindegy, csak érdekesség, maradok az egyadagos őrlésnél, az konzisztens. -
mutyi
senior tag
Megtudnátok mondani,hogy Gaggia Baby gépeknél a kartömítést melyik oldalával kell helyesen feltenni?
Most szedtem le a régit,de egyáltalán nem vagyok biztos benne,hogy eddig jól tettem fel a régit is.
Az egyik oldala az újnak laposabb a szélénél a másik oldalt meg picit lekerekítettebb és van az egyik oldalt egy 1-es szám is.
A kérdésem hogy melyik oldala nézzen befelé a vízterítő felé és melyik nézzen kifelé, azaz ami majd illeszkedik a portafilterrel? -
Ranbo
tag
válasz
fahrii
üzenetére
kettes brikkát használsz?
kb. 13-15 g őrleménnyel próbáld meg, a víz ok a jelzésig.
ahogy kiolvasom nagyon gyorsan lejön: 1/2-1 perc (ez rekord szerintem),
min főzöd? gázon, villanyon? próbáld meg visszavenni a lángot, ne maxon menjen.
közepes vagy még annál is kisebb lánngal.
perszer lehet, hogy emellett még a kávéd is "döglött" azért a rossz végeredmény.
hajrá! -
válasz
Bazsee71
üzenetére
Eddig kétszer főztem vele (Lavazza), mindkétszer nem várt eredménnyel zárult.
1. víz jelzésig, kávé tele nem sűrítve, kevesebb mint 1 perc alatt lefőtt, eredmény egy rendkívül savas valami, éppen iható kategória, nulla "crema"
2. víz jelzésig, kávé itt csak szolidan betöltve gondolván nem akarok fejre fordulni mint tegnap, fél perc alatt "lefőtt", eredmény egy langyos mosogatólé, ráadásul a tartályban maradt a víz fele barnára színezveMi lehet a gond?
-
von toth
tag
Nekem relatíve friss pörkölésű és nem sérült csomagolású lavazzával még nem volt problémám. A segafredonak pedig tényleg van olyan vonala, amit halandó sajnos nem tud beszerezni.
-
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Így van: [link]
Engem anno a piros Extra Strong sodort bele jobban a kávézásba, olaszos blendek között tényleg teljesen vállalható, csak hát a beszerzése... A Segafredo Hungária nem volt hajlandó eladni magánszemélynek ilyet, így az amazonról kellett berendelnem… -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Nibiru
üzenetére
Az azért ugye megvan, hogy a Segafredoból van a bolti 2000 Ft-os és a gasztro, ami azért más kategória. Én nem ittam már vagy 5-6 éve ilyet, de a gasztro Segafredo akkor az olaszok között elég jónak számított. 7-8e. Ft volt belőle egy kiló.
Azt adom, hogy szar az összes, de aki olaszt iszik, az találhat jót a 6-8 fajta Segafredo között.
Hozzá kéne tenni, hogy Segafredo Intermezzo, ami szerintem nem is presszóhoz van pörkölve, hanem kotyogóhoz, egy alsópolcos háztartási kávé, ami beszerezhető akár 1800 Forintért is itt Magyarországon. -
brownus
veterán
Üdv,
akinek tchibo kapszulás gépe van, annak szívesen odaadom ezt:caffe crema. az előbb vettem, mert azt hittem ez is jó a nespresso gépbe, de nem :d
átvehető, a kmety györgy utcában, bp.
-
Nibiru
tag
válasz
fahrii
üzenetére
Bevallom én amikor még mokkát (kotyogóst) használtam nem volt még egy rendes őrlőm sem, de inkább daráltam a propelleressel - nyilván hosszú évek tapasztalatával - a kávébabot mint hogy őröltet vegyek. Nálunk ugyanis csak én kávéztam és ha nem fogy el hamar az őrölt kávé, az maximum koffeinadanak jó, de élvezetre hamar alkalmatlanná válik. Úgy voltam vele, és ma is ezt vallom, hogy inkább legyen egy kicsit keserűbb az a kávé a propelleres daráló miatt.
Amúgy a Brikkával és úgy általában a kotyogósokkal mindegyik tégla "kompatibilis". Egyéni ízlés, ízlelés kérdése, hogy ki mit tesz bele. Amit eddig szerettél, annak a téglás változatát nyugodtan megveheted, ha mindenképp téglásat akarsz inni.
-
Keresztapper
senior tag
0:25-nél felfedeztem magam.
Meglepett, mert nem tudtam, hogy "náluk is vagyok". 
-
*Mukeey*
addikt
válasz
mdav88
üzenetére
Tényleg,a Lavazza is vállalhatóbb márka.Lucaffe-ból is vettem már egész jót.Természetesen hipermarketes szinten mindez😁
Ezekből a kommersz márkákból én úgy szoktam választani,hogy melyik a legvilágosabb pörkölésű,azzal talán annyira nem lehet mellényúlni,hogy ihatatlan legyen. -
bl4ze
veterán
válasz
mentic18
üzenetére
Dehogy, isten ments

A nyíregyházi "egységben" voltam nyitás után pár nappal, és katasztrófa volt, siralmas.
Be kellett mennem a pultba őrlőt állítani némi telefonos segítség, és eligazítás után.
(ismertem az akkori oktatót - őt hívtuk fel)Kriminális, agyrém ami ott ment/megy.

-
válasz
Nibiru
üzenetére
Tudjátok, ez érdekes kérdés :-)
Vettem egy nulla+ szintű kis pumpás saeco-t a melóhelyre, és itthon őrlöm a kávét kb. 3-4 naponta, aztán beviszem. Megkínálok kollégákat, meg persze "feel free to taste & enjoy my coffee" - szép modern kifejezéssel...
Pár hónapja néhányan azt mondták, hogy túl erős nekik ez a kávé, persze finoman utaltam rá, hogy csak ízben gazdagabb, koffeinben biztosan nem, de tény, hogy szokatlan volt nekik. Aztán arra lettem figyelmes, hogy gyakrabban és többet kell pótolnom... :-)
A minap mondták, hogy az a baj, hogy el vannak kényeztetve ezekkel a kávékkal, amit meg a büfében isznak hébe-hóba, az botrányosan pocsék.
...hát, valahogy így van ez. a grillezett csirkemellel kezdjük, aztán egy idő után szárazon érlelt angus fartőt szeretünk 4+3 percig vaslapon sütve, 4 percig takarva, csak tört borssal... :-) -
sz.zs.
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Mivel több privát üzenetet is kaptam a beépített alkatrészek elérhetőségével kapcsolatban, ezért itt is közzéteszem őket:
Tágulási ( ez “házilag” is elkészíthető, Fragola írt róla korábban)
Sestos PID
SSR
Pt100
Dimmer
Manométer
Pumpára (is) szerelhető opvHa valamit kihagytam, jelezzétek!
És az előző posztban elfelejtettem megköszönni Fragolának a publikált tuning leírásait és Zolnagynak, hogy válaszolt a sokszor idegesítő kérdéseimre!
Nélkülük nem, vagy legalábbis nehezebben jött volna létre ez a projekt... -
Nibiru
tag
válasz
*Mukeey*
üzenetére
Nekem az Illyvel volt ugyanilyen élményem, többször is. Hogy agyondicsérték és hogy az a kedvencük. Én meg csak néztem. Meg hogy egy kis sütizőben Villányban POD-os Illy volt amiből középhíg lötty jött le és a hölgy állította, hogy az Illy miatt (kint volt a felirat) jönnek be sokan és örülnek, hogy milyen jó ott a kávé. Hát lelkük legyen rajta.
Amúgy még én is, aki a Pellini Break Rosso-val elvoltam az elején, a Segafredo-t pocséknak találom.
Erről jut eszembe, hogy a Pellini Top-pal jártam úgy nagyon rég, hogy azt hittem, hogy, pedig dehogy. Na, az tényleg semmi különös, ahhoz képest horror áron. Pedig mindenféle ilyen-olyan válogatott helyekről származik elvileg. -
*Mukeey*
addikt
Fu a Pellini az nem valami jó.Akkor már inkább nézz Dallmayr-t,ha ilyesmi kategóriában keresel.Van nekik világosabb pörkölésű,abban találsz jót.Segafredo és társai szintén felejtős.
Pont mai sztorim,hogy jön be egy pár,olyan 55-60 közöttiek és egyszerre kérdezik,hogy milyen kávénk van.Mondom,hogy milyen blablabla,erre a nő,hogy segafredot hol lehet inni mert ő csak azt szereti🙄😏😁
-
Tudtok ajánlani Brikkahoz valamilyen iható kávé téglát? Sajnos az örlő még várat magára, addig is jó lenne valami "kompatibilis" töltet.
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 4060 Ti 8GB Zalman Z1 PLUS Cooler Master 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760M i7 14700K 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB Lian Li Lancool 207 Digital 750W
- Thermalright Aqua Elite 360 V3
- darkFlash ZR12 Darkstorm
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Némi plusz cuccot kellet vennem hozzá, meg őrlőt természetesen de sötét pörihez teljesen jó, viszont baromi olcsón vettem, használtan.
de amúgy nagyon szép (design tekintetében a Catler/Sage/Breville mindig a toppon volt) és alacsony nyomású előáztatást is tud. Nagyon kíváncsi vagyok rá, meg hogy milyen áron rukkolnak vele ki itthon.

Jó kis blama. XD Legközelebb sokkal óvatosabb leszek az ilyen kérdésekkel.