Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Libretom
aktív tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Bocs a nyilvánvalóan laikus kérdésért: 2500 és 15000 között találtam tampereket. Nyilvánvaló, hogy a jó tömörítés nagyon lényeges. A méret persze (itt)nagyon fontos, de mitől jó, vagy rossz egy tamper? Tömeg, anyag, nyél kiképzés? Látszólag sok egyforma van, nagy árkülönbséggel...
-
Bazsee71
őstag
válasz
üzenetére
Az örök élet remélem vicc, illetve ezt is támadja a vízkő és a kávé, tisztítani ugyanúgy kell. A kapszula meg nem kicsi vagy nagy, hanem pont Nespresso-kompatibilis méret. Ha a kérdező eszpresszó-szerű italt szeretne, akkor semmilyen filteres/tölcséres eljárás nem lehet opció.
Aty13: Kb. mindegy, hogy melyik gépet veszed, kávé terén ugyanazt tudják. A Dualit és Magimix gyártmányokat említik 1-2 helyen jobb konstrukciónak, de drágábbak, és itt a fórumon tapasztalat sincs velük (tudtommal).
-
törölt tag
Örök élet, szinte tisztítani se kell, de kicsi kapszula fér csak bele és én még csak csípős, kilúgozott kávét tudtam kihozni belőle, hiába reseteltem 40ml-re a rövid adagot. Kevés ez a jó kávéhoz, bármi jobb nála, ha a végeredmény is fontos. Mondjuk egy fémszita tölcsér meg forró víz. Vagy egy kotyogós. Bármi más, komolyan.
-
Aty13
újonc
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a NESPRESSO Krups Inissia XN100510 kávégép jó vétel-e?
Esetleg ha nem akkor tudnátok ajánlani helyette valamit?Előre is köszi!

-
soldier2
őstag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Nem értem milyen bizontalanságot adna hozzá. A gravitáció nagyságrendileg nem változik, a tömege is állandó így ugyanott nyit. Ha az előkészítés jó, akkor nincs benne semmi változó vagy bizonytalan. Az, hogy neked jobban ízlik a kávé nélküle egy másik dolog, azzal nem s vitáznék.
-
bl4ze
veterán
Új Észak-Olasz versenyző in da house :

-
törölt tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Akkor lesz csak igazán gejzír ha leszedi a súlyszelepet.
Tömítést kell cserélni, van a szettben három gumi, meg egy szűrő, működik. A szilikonnal nem zárt tökéletesen nekem sem és alig lehetett széttekerni.
https://www.ebay.com/itm/Bialetti-moka-parts-3-RUBBER-GASKETS-1-filter-plate-for-BRIKKA-2-cups-/252793037870
-
sz.zs.
őstag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Akkor mitől lesz a Brikka produktuma más ízű a többi kotyogóshoz képest, ha nem a súlyszeleptől?

-
soldier2
őstag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Miért venné le? Azért vett brikkát drágábban, mert azt szeretne használni (igen, ad az ízhez a súlyszelep, az hogy ez jó vagy rossz lehet vitatkozni, de neki ízlett).
Ha benne van a súlyszelepben a gumitömítés és tiszta, nem ragad, akkor vsz a kávéban keresendő a hiba. Eddig jó volt neki ez a mennyiség, így gondolom a szemcseméret lehet más. Hasonlót nálam a Brikka nem produkált soha, igaz félig nem töltöttem soha. Egy ötletem van, a tűzhely nem változott véletlenül (vagy ugyanazon a fokozaton megy?). -
Sic.Transit
csendes tag
válasz
animatrix11
üzenetére
Vedd le a súlyszelepet, semmi értelme, pont beletesz ilyen bizonytalanságokat, miközben az ízhez nem ad hozzá.
Így olyan lesz, mint egy normál kotyogó.
-
sz.zs.
őstag
válasz
animatrix11
üzenetére
Ez a “ Egy éve használom tudom hogy kell,“ mondat azért igen erős volt
Brikkával soha, semmilyen körülmények között nem szabad fél adagot főzni!!! Ez alapszabály és ez minden kotyogósra igaz! Továbbá az ecet és a citromsav használata is igen igen mellőzendő, bár utóbbi még azért elmegy ... -
válasz
animatrix11
üzenetére
mindig tele kosár kell és teljes mennyiségű víz. a román brikkának semmi baja (a román gaggia classic-nak sem). nincs összerománozódva.
-
2007ath
aktív tag
válasz
animatrix11
üzenetére
Az eredeti olaszt már 3-4 éve nem lehet kapni.
-
bluesfan
tag
válasz
animatrix11
üzenetére
Pedig az eb itt van elhantolva. Nem a tisztogatás a megoldás, hanem a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag. Ecettel pedig szerintem ne menj neki, max citromsavas tisztítás javasolt, ha vízköves. Amíg Brikkáztam, én minden használat után el szoktam mosni és hagytam megszáradni összerakás előtt. Időnként a súlyszelepet is érdemes szétszedni, hogy ne gyógyuljon össze, összerakáskor pedig nem kell erősen meghúzni.
-
-
bluesfan
tag
válasz
animatrix11
üzenetére
Mit jelent az hogy egyes és kettes adag? Ugye nem azt, hogy csak félig töltöd a kosarat? A Brikkával és általában más kotyesszal is csak teljesen töltött kosárral lesz jó a végeredmény. Ez a kétszemélyes Brikkánál kb. 15 gramm őrleményt jelent.
-
-
2007ath
aktív tag
válasz
animatrix11
üzenetére
Biztos, hogy visszakerült a gumi a súlyszelepbe? Ha emelgeted, könnyen jár?
Szerintem a megoldás kulcsa a súlyszelep környékén van.
Ugye, nem tömöríted az őrleményt? Brikkában tilos!
-
válasz
animatrix11
üzenetére
A tetején bugyog ki ennyire? Azt passzolom akkor. Elképzelésem sincs, hogy tud a nagy bunkó szelepen át és a zárt tetőn keresztül így kijönni. Egyszer kicsit több vizet tettem bele próbaképp. Na akkor a végén már a sok kávéba bugyborékolt a vízgőz és kicsit köpködött.
-
Koczó93
őstag
válasz
animatrix11
üzenetére
Nem tömöríted az őrleményt a kosárba?
-
válasz
animatrix11
üzenetére
Nekünk is Brikka van. A mienk talán 1,5-2 éves lehet... Ahogy látom neked a két elem illesztése mentén kezdi el kikögöhni a kávét. Nem zár jól a tömítés. Időnként pici víz nálunk is kijön de ilyen kritikus sosem volt. A kavé lazán legyen benne és ne túl sok. A víz mennyiségére is érzékeny. Ha mércétől kicsit is eltérni már más eredményt ad.
-
animatrix11
őstag
válasz
animatrix11
üzenetére
-
animatrix11
őstag
Sziasztok!
Brikkában otthon van valaki?
Segítség kéne, bő egy éve van Brikkám, az első főzés katasztrofális volt, sokáig nem jön ki a kávé, majd gejzír szerűen “elélvez” és teleb@ssza a gáztűzhelyet kávéval. Ezt már nem tudom, hogy sikerült orvosolni brikkakompatibilis darálású és normál darálásút is főztem vele, nem volt gond, most megint ugyanezt csinálja, régebben még segített ha a szelepet megemeltem kicsit akkor megindult a folyás, most már az sem segít kb 6x lett átfőzve mindennel ecet, citromsav stb. A felső szelepet kéne cserélni esetleg? ha lecsavarom a tetejét és alulról vizet engedek bele szép lassan átfolyik rajta, nincs eltömődve.Köszi
-
-
hifis50
csendes tag
A wdt-zésről az én különbejáratú véleményem az, hogy nem a rögmentesítésről szól, hanem az őrlemény homogenizálásáról. Többen írták itt korábban, hogy a mini habverő nem tetszett nekik, mert a használatával éppen rögösebb lesz az őrlemény. Szerintem ennek nincs jelentősége (mármint annak, hogyan néz ki). Amióta viszont nem csak éppen keverek egyet a habverővel, hanem 5-6 másodpercig többféle mozdulattal kutyulom, (keverés, pörgetés, alulról felfelé dobálás), szebbek, egyenletesebbek a lefolyásaim.
Ehhez a homogenizáláshoz köthető, hogy a szűrőtartó kocogtatása, tenyérrel ütögetése szerintem pont ellenkező hatást vált ki. (Az ipari rázógépek éppenhogy szétválogatják az eltérő méretű, súlyú akármiket.) A Lin Weberes shaker szerintem a legrosszabb ebből a szempontból. Én egy nagy edénybe darálok, és próbáltam ilyen rázással keverni az őrleményt, mielőtt a szűrőbe öntöttem, de csak rosszabb lett a kihozatal, vagyis a lefolyás. -
hifis50
csendes tag
Ha valakinek kell egy direkt kávékutyulásra méretezett miniatűr, precíz, nagyon mutatós "habverő", a kollégámtól, aki tervezte, készítette, vehet ilyet. A keverő rész 0,6mm-es rugóacél huzal, a nyele szobrász mintázófa, a huzalokat összefogó kis köralakú korong lézerkivágással, 0,6mm-es furatokkal készült. Szóval szerintem egy profi darab, én már munkára is fogtam. A méretéről képet kaphatunk, ha összevetjük Kávékalmár rögmentesítőjével. (Méretek szerint a hossza az összefogó korongig 30mm, átmérője 11mm, Kávékalmáré 60mm és 20mm, a huzalvastagság ez utóbbinál 1mm-es.)
-
hát, megkövetem magam, a két új pörkölésem zseniális lett. először savanyúak voltak állatira, de kishitű voltam, alábecsültem a pörkölőt, mert pár nap után kisimultak és ma simán specialty kávézós szintet ittam belőle itthon.
picit fine-abb volt a grind, aztán a pressure alsó régióiban áztattam pár másodpercig flow regulationnel, aztán óvatosan felmentem 9 bar pressure-ig, aztán a végén csökkentettem, hogy minél inkább konstans legyen a flow. water recipe a nestlé veráé volt, vele azonos palackozásból. utána meg godshot, gyönyörű sweetness és fruity notesz. ihattam volna bármelyik pesti specialty helyen.
-
mdav88
aktív tag
Ha valaki kíváncsi a lelit féle e61 flow control megoldásra, az "odaát" megtekintheti a robbantott ábrát. (és ha a sejtésem jó akkor kompatibilis lesz az összes e61 fejjel.)
-
törölt tag
válasz
ANDROID???
üzenetére
Dedica is jó annyiért.
-
válasz
mdav88
üzenetére
Én is pontosan így gondolom. Igazából csak ezekkel van esély egyenletes tömörítésre. Az "58-as" szűrőhöz az 58-as tamper valójában kicsi, így jobb esetben is a szélén lesz egyenletesen egy negyed mm széles körsáv, ami nem tömörül eléggé, átlagos esetben ennél még rosszabb. Ha meg a kart a szűrővel együtt előmelegíted, ahogy azt illik is, még nagyobb lesz a vacakul tömörített rész (a szűrő hőtágulása miatt). Erre persze rá is indult néhány nagy, íme:
...a kis drágák...
...azt persze nem tudom, hogy egy tampert mi a f*szért kell titánból csinálni. ...biztos van, aki zord körülmények között nagy fizikai igénybevételnek teszi ki az őrlemény tömörítése közben..., :-/ vagy tényleg nem tudom :-)
Szerencsére Fragolánál kapható értelmes áron is precíziós tamper. (Épp úton van egy felém.)
Pl. ez. -
looser
addikt
-
-
-
Dolphin
tag
Sziasztok!
Kezdokent keresnek a Gaggia Classic-omhoz 58mm-es (ehhez valo) tampert. Van esetleg valakinek eladofelben levo esztetikus es jofele?
(Ami bejon, Motta 58mm barna referenciakent...) -
Johnny70
tag
-
Don77
tag
Siemens eq7-nél kérhetek segítséget? Teljesen ma reggelig, boldogan főzte a kávékat. Kírta a tisztítást, sorba mentem a szokásos lépéseken majd a fejet állítsd pozícióba ( position swivel arm) után nyema nyista semmi. Kb 30 percig forgattam jobbra balra a fejet de semmi. Ki-be kapcs után is ennyit ír ki... Mondjátok hogy valami nem bonyolult hiba!
-
mdav88
aktív tag
válasz
vTamas35
üzenetére
De itt sem maga a pumpa van buherálva, hanem egy plusz vízkör alacsonyabb opv-vel és egy időrelé.
A roto-t hajtó motor asszinkron motor, ennek a nyomatékveszteség nélküli vezérlése fekiváltóval oldható meg, mint az egyfázisú darálóknál. (legalábbis én így tudom, de sajnos ez nem kifejezetten az én tudásköröm csúcspontja).
Tehát egy olyan triac-os vezérlés, mint az ulkánál kizárt.
A mechanikus megoldás itt egy kívülről állítható nagyobb menetemelkedéssel állítható opv szelep lehet, mint azt már korábban írták.
A lelitnél nem tudom mi a működési elv, tűszelepet mozgat, vagy rheostat van oda beépítve, és az vezérli a triacot....
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Simi kisérletezett anno amikor az enyémet is csinálta. Lehetett volna egy manuális megoldás, ahol egy karral közvetlenül az OPV-t állítod, de arról letettem, van elég dolog csapolás közben. Így csak az előáztatást csinálta meg rajta egy külön vízkörrel, külön OPV-vel amit egy a csepptálca alá rejtett időrelé szabályoz. Nagyjából annyi, hogy a második OPV-n beállítod a kívánt nyomást az előáztatáshoz, az időrelén meg az időtartamot és amikor tápot kap, akkor először a beállított nyomást adja a megadott ideig, majd visszakapcsol az eredeti vízkörre és adja a 9 bart. Nem egy full nyomásprofilozás de nekem bőven elég a HX-hez.
Így néz ki -
Clemi
veterán
válasz
looser
üzenetére
Oksa, tehát a kávézsír oldásra eltávolításra a Tersonet. A kazán vízkőtlenítésére a citromsav? Azt milyen arányban keverve? Nekem a Philips szervízben mondta egy ottani kávégép szerelő, hogy ők az "Express vízkőoldó"-t használják, abban a töménységben ahogy a palackban van. Csak betöltik a víztartályba indul a vízkő eltávolító program, utána öblítés és kész.
-
válasz
Keresztapper
üzenetére
félreértesz, én tényleg magamra gondoltam (és pont, hogy logikusnak hangzik nekem az ötleted). azt gondolom, amit írtam.

-
pacuha69
csendes tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Szerintem sem egy elvetemült ötlet. Anno a QM Vetrano 2B-nél nekem is megfordult a fejemben ez. Ott is a gép oldalán egy kupak mögött volt az állító csavar, és már azt kezdtem vizsgálgatni, hogy miként lehetne azt ott szabályozottan tekergetni. De más technikával (vagy lehet, hogy hasonlóképpen) a Rocket R60v-ben is megoldották a roto szabályzását.
-
válasz
Keresztapper
üzenetére
nekem is így lenne logikus
(de csak addig, amíg nem ismerem a rotoszivattyú működését
) -
Keresztapper
senior tag
válasz
mdav88
üzenetére
Javítson ki valaki, ha tévedek, de szerintem meg pont hogy lehetne a roto pumpához fasza nyomásszabályzást passzítani akár arra az állítási lehetőségre építve, ami a hálózati nyomáshoz mérten a pumpa nyomásának beállítására szolgál. (ennél nyakatekertebben most nem tudtam megfogalmazni)
-
Keresztapper
senior tag
válasz
mdav88
üzenetére
Én inkább arra gyanakszom, hogy nem csak pörkölt, de zöldkávéban is létezik úgynevezett "csókos".

A tippet viszont köszi. Korábban vettem Mordorból kávét, de az ár/minőség arány engem bizony nem győzött meg és ahogy idő közben megismertem a tulajdonos személyiségét és a viselkedését, reflexeit, szerintem, ha 1,- Ft-ért adná is a Panama tegnap szüretelt gr.1-es Geisha-t, akkor sem vásárolnék tőle.
-
jelentem, az "alulpörkölt" kávéim kezdenek újhullámosodni, egészen jó gyümölcsöst húztam az imént az etiópból.
-
Jókv
csendes újonc
A La Scala volt vagy jelenlegi tulajdonosokat faggatnám. Érdemes - e a Pillangót átépíteni roto pumpásra? Lenne egy donor amiből át lehetne emelni a motort pumpával együtt. A padlólemezen meg is van a helye. Ha jól emlékszem az Eroica is roto pumpás. Hoz-e számottevő változást a működésben ez a tuning?
-
prandris
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Nincs ilyen műszerem sajnos. Tegnap éjszakába nyúló méricskélés és egy jó tippnek köszönhetően sikerült bemérni, hogy a pid bizony jól működik, az adott ponton valóban fix az érték, egyszerűen a fej környéke fűt túl egy idő után (60-70 perc után már "extrém" forró). A gépbe rakott szigetelés csökkentésével lehetett mérsékelni, de a bojler körül még mindig van anyag.
Én egyszerűen arra tudok gondolni (habár nem vagyok szaki), hogy ahol elhelyezkedik a szonda ugye a pid ahhoz képest tudja, hogy merre van arccal azt próbálja belőni, az fix. De a fűtőszál hosszabb U alakú, ami gondolom az U alak alján a legforróbb. Az SSR ki be kapcsolgatja ahogy a pid vezérel és elképzelhető, hogy az a fogalmam sincs mondjuk több száz fokos fűtőszál a nagyobb tömegű fejet és a bojler alsó részét előbb- utóbb túlforrósítja sok idő elteltével akár 100°C fokig, amitől forrásnak indulhat a víz csapolás közben és a pid ebből nem érzékel semmit.
A fedő levételekor ez a plusz hőmérséklet ugye távozik és normalizálódik a helyzet.
Ha ez a felvetésem megállja a helyét ezen lehet javítani esetleg pid állítással, vagy valami mással? Esetleg másnál nem forrósodik túl a vízterítő környéke 30-40-50+ perc után természetesen fedéllel? Másnak nincs ilyen probléma? -
Bazsee71
őstag
válasz
mdav88
üzenetére
Meg lehet-e egyáltalán? Az importőrök szerintem egy zsák alatt szóba sem állnak senkivel. Parcival rendeltünk a Rohkaffeebohnen-től, nem tudom most mennyire éri meg onnan hozatni, akár közösen rendelve.
baker_: Köszi az ajánlót, szoktunk arra bringázni, biztos oda fogom időzíteni a pihenőnket.

-
Bloom Coffeet próbálta már vki? [link]
-
mdav88
aktív tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Biztos nem merik megmondani honnan rendelnek

Én Szegedről szoktam nyers alapanyagot berendelni, gyors, viszonylag olcsó, és amíg tanuló fázisban vagyok, addig nem érdemes high-end zöldet venni. Nem is tudom megéri-e egyáltalán?
-
Lefty
addikt
válasz
Bazsee71
üzenetére
Na visszatérve erre a témára. Végül nem próbáltam ki a helyet Fehérváron, helyette sokkal jobbat találtam szerintem. A keszthelyi vasútállomáson találtam egy tök jó helyet teljesen véletlen. BoomBike a neve, mivel nem ajánlotta senki, így feltételezem, hogy másnak is hasznos lehet az információ, aki Keszthely környéken tartózkodik a jövőben. A kávé után egy picit beszélgettem a sráccal, 3 hónapja nyitottak, saját pörkölésű blendjeik vannak, egy közepes brazil és egy etióp sidamo. A képen a presszó az a brazil, egészen rendben volt. Az etiópból pedig hoztam haza, meglátjuk mit tudok kihozni belőle. Saját készítésű péksütemények is vannak, a design is nagyon rendben van. Amit nem tudok egyelőre hova tenni az az, hogy miért a vasútállomáson van. @boombikecoffee
-
Johnny70
tag
válasz
looser
üzenetére
Vakszűrős tisztításnál a Tersonet eljut mindenhová, bár időnként leveszem a szűrőt és vízterítőt és úgy vakszűrőzök. A kazánban csak vízkő és a vízben található anyagok csapódnak ki. 2-3 éve vettem egy Gaggia Tebe-t , ami hibás volt, ami azt jelentette, hogy a kazán alja teli volt vízkő darabokkal, úgy, hogy a felsőszűrő újszerű állapotban volt. Hogy ez hogy sikerült.....
A savat meg a Tersonetet egyszerre vicces lenne használni, ha jó kevered őket, akkor ki lehet hozni egy ph semleges oldatot is

-
looser
addikt
válasz
looser
üzenetére
Emlékeim szerint egy wholelattelove vidiben láttam, hogy így csinálták. Azzal viszont megfogtál, hogy csak a vízkőoldós löttyöt vagy a zsíroldósat is rákente. Reményeim szerint nem szivárog be, vagy legalábbis eddig nem tapasztaltam. Amikor múltkor a rágyógyult kartömítést leszedtem, alatta is elég retkes volt, akkor csináltam ezt. A citromsavas és a zsíroldós lötty is állt kicsit a fejreállított gépen. Nem sokat ért, de tisztább lett.
-
pacuha69
csendes tag
válasz
jveres
üzenetére
Benne vagyok. Veszünk egy rakás kávét ugyanabból az alomból, és addig isszuk amíg teljesen el nem bizonytalanodunk
.Parci: "a racionalitás vajon miiii..."

meander: nem akartam elsőre túlozni, de most, hogy írtad mit össze küzdöttek vele mások, ahhoz képest nálam mintaszerű lefolyásokat produkált. Mondjuk ebbe biztos bele szól a profilozás is, de a 71-es késhez képest később szőkült és tényleg minta szerűen összeállt. De ebben csak az A-B teszt után lennék határozottabb.
-
jveres
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OpenMediaVault
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

egész jól nyomod, nem vagy véletlen kettős ügynök?

(de csak addig, amíg nem ismerem a rotoszivattyú működését