Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdav88
aktív tag
Van valakinek elado kiskupos daraloja, vagy valami hasonlo 30-40e forintig bezarolag?
-
Azie
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
nem nekem lesz, szerintem erősen a fillérbaszás a cél, tehát nem biztos, hogy a gép kihelyezőjétől akarják a kvt
a cél az, hogy olcsó kávéval (alap omnia/ sárga csibo/ piros sega) használva ne legyen saját karbantartási és szervizelési költség és ha elromlik azért legyen egyből cseregép.az ok, hogy a 2 mostani gépből az egyik mostanában többször szervízben volt hosszabb ideig is
-
mentic18
aktív tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
NAAAA
Én a frei-nél dolgozom....![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én sem szeretem az ízesített kávékat, de ez kell a közönségnek.
Elektrával dolgozunk, szörnyű beállításon esett át. Az örlő dettó. Nem tanítottak meg az örlő beállítására, de így pont nem oké, az biztos. Plusz kevesebb kávét főzünk le egy adaghoz, mert az most úgy tökéletes Ja persze.
Ahhoz, hogy valaki a normál kávé adagjához jusson dupla eszpresszót kell kérnie..
a személyzet közel harmada nem tömöríti jól a kávét, nem figyelnek semmire, de az elvárás az újonchoz megvan.. -
soldier2
őstag
Napi 50 kávéért már van aki ingyen helyez ki automatát. Ez persze limitája a választékot, de vannak cégek ahol 10+ kávé közül választhatsz, és az ár sem vészes.
#75690) Nibiru:a Break Rossot párszor kóstoltam, de eddig az volt a véleményem, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan, de ezek szerint neked bejött.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
kaligula
tag
Sziasztok! Tanácsot kérnék olyanoktól, akiknek van tapasztalatuk kávézó vízlágyító/tisztító beszerelésben: ott tartunk, hogy választanunk kell(lehet), hogy mivel etetjük majd a kávégépet (presszó és filter egy vezetéken lesz). Mit ajánlanátok szívből? Ki hallott már az Everpure-ról pl? BWT Mg forever?
-
Nibiru
tag
Épp azt írom, hogy a Gaggiákban alu kazán és réz csövek vannak, de még ott sem jelent problémát a citromsav.
-
Nibiru
tag
Szerintem le fognak páran hülyézni, de én hosszú ideig általános kávénak a Break Rosso-t használtam.
Testes, csokis, finom kávé szerintem. Egy Saeco automatából kóstoltam először néhány éve de otthon is bevált. A Media Marktban vettem anno rendszeresen, gyakran akciósan 3000-ért. -
ZeCse
csendes tag
válasz
mdav88
üzenetére
Szvsz alapvetően nem a tartály anyaga a probléma fő okozója, hanem, hogy az ásványvíz sokkal hamarabb megbuggyan, ugyanis nincs benne klór
, ami ezt a folyamatot lassítaná. A műanyag pedig nehezebben tisztítható, mint pl. az üveg, emiatt az idő haladtával egyre hamarabb 'romlik meg' benne a víz, egyre gyakrabban kell tisztítani a tartályt. -
Azie
őstag
üdv!
napi 50 kv (espresso, hosszú)
saját örlősmennyi kb havi szinten a bérleti díj?
érdemes-e bérelni, vagy ilyen fogyasztásnál vásárolni inkább gépet?köszi
-
mdav88
aktív tag
válasz
SoundON
üzenetére
Olcsó alternatívaként nálam a mezőgazdasági boltokban kapható műanyag kanna ugrott be, amit tetszőleges magasságban elvágok(nekem pont befér, ahova kell). Ha bornak és egyéb más szeszes cuccnak is ellenáll, akkor gondolom a víz is jól elvan benne. Max nem néz ki olyan jól....
-
SoundON
tag
válasz
mdav88
üzenetére
Igen, pont most néztem én is hogy a 15cm magas 15cm széles és 10cm mély nem is annyira gáz és hát nem utolsó sorban labor üveg ami kicsit jobb mint a műanyag. Nem is vészes 5-6000Ft körül.
Én is azért nézegettem ezeket, mert szerintem ebben kevésbé nyákosodik a víz mint a műanyagokban, de nincs saját tapasztalatom ezzel kapcsolatban, csak volt már hogy ezt a témát is kiveséztük itt
Az üveget viszont én tuti lesötétíteném egy kicsit valahogy, mert a nyákosodás kapcsán az is számít hogy a vizet mennyi napfény meg világosság éri. A gyári tartály is ezért szürkés. -
Nibiru
tag
válasz
qvik27
üzenetére
A Lelitekben sárgaréz bojler van és nincs a gépben egy szál alu sem. De az alu bojleres Gaggiákban sárgaréz csövek vannak. Ha valahol okozhatna problémát, akkor azok az alu bojeleres gépeknél volna, viszont még nem hallottam ilyen problémáról. A citromsav nagyon gyenge szerves sav, a tiszítási idő alatt nem képes számottevő mennyiségű iont kioldani a gépből.
-
SoundON
tag
válasz
mdav88
üzenetére
Én üvegedényekkel már próbálkoztam, de kiderült hogy az üvegfújók egyedi gyártással nem foglalkoznak mert brutál drága lenne. Kb 70-80eFtot mondott a GC víztartályának üvegből való fújására.
Ragasztani tudnának olcsóbban is de az szerintem nem az igazi a szilikonragasztás miatt.
Laboratóriumi meg orvosi eszközök között találni üvegkádakat meg ilyesmiket, de nekem pont nem jók méretben.
https://aalabor.hu/15240-uvegkadak -
sz.zs.
őstag
válasz
mdav88
üzenetére
Gaggiához pl. a Cady Trade-nél, de nem olcsó.
-
mdav88
aktív tag
Nem tudja valaki, hogy víztartályt hol lehet venni/készíttetni?
Akár a gaggia is jó lehet, de igazából univerzális a kérdés.... -
ZeCse
csendes tag
Azt szeretném kérdezni, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak a Pacificaffe Pin Up ill. a Rome Espresso kávéival, ugyanis nekem valahogy nem akar sikerülni a Pin Up-ból egy jót főzni GC-on (kissé 'citrusosnak' vagyis savanykásnak érzem)?
Lehet, hogy még nem sikerült eltalálnom a Pin Up-hoz a megfelelő beállításokat? Gondolok itt olyanra pl. hogy örlési finomság más kell a Pin Up-hoz, ill. a hőmérséklet is (jóval) magasabb kellene hozzá, mint a Rome-hoz? -
-
*Mukeey*
addikt
Hogyan kell vízközvezni(ha kell egyáltalán) ezeket az otthoni gépeket?Konkrétan egy Lelit Diana az alany,van hozzá a tartályában egy vízszűrő gyárilag.Neten nem nagyon találtam semmit róla...
-
Nibiru
tag
válasz
John3:16
üzenetére
Köszi, az utolsóból (Granitos) kaptam egyszer negyed kilót ajándékba, az tényleg nagyon finom volt.
Gardellit ittam már valamelyik pesti kávézóban. Azt, hogy melyik volt most nem ugrik be, de az etiópiai kávé volt, nem Ugandai. Erre a Mzungu-ra nem találok magyar beszerzési forrást. Has Bean-re se. Hol vetted ezeket? -
Bazsee71
őstag
válasz
tony70
üzenetére
Pont itt a fórumon volt már nem egy igen szép darab, sőt, olyan is, amin egy karc nem volt. Hogy az általad leírtakat mi alapján fogalmaztad meg, arra nagyon kíváncsi lennék. Az, amelyik Romániában készült, nem csak hasonlít az eredetire, hanem az is eredeti. Nagyon úgy néz ki, hogy csak megerősítést vársz egy elképzelt verzióra, de azt nem egy szaktopicban fogod megkapni.
-
-
Nibiru
tag
-
jolti
senior tag
Bemész egy asztalos üzembe és vágatsz le ugyan ilyen konyhai munkalapot, mint a mi most van a konyhában, 550X550-mm-es méretben, meg vágatsz alá 50x50-mm-es gyalult rigli ( vagy stafni, vagy nem tudom felétek hogy nevezik ) fát, lábnak, meg középen összekötőnek/merevítőnek, amire esetleg tehetsz egy polcot. Kívülről, elölről meg felraksz egy f@sza kávés zsákot.
Ha szépen összeilleszted, olyan majdnem, mintha egy egység, a másik folytatása lenne. -
sz.zs.
őstag
Anno, mikor elkezdtem „építeni” a saját gépemet, megígértem, hogy beszámolok a végeredményről. Mostanra jött el az, hogy kb. 2 hónap tesztüzem után volt időm befejezni és elnyerte – egyelőre legalább is – végleges formáját. Ami benne van:
Az opv átkerült a pumpára, mert – az én véleményem szerint-jobb az, ha a tágulási előtt már le van redukálva a nyomás és így legalább nem meleg vizet dob el. Az opv után jön egy Sioux Chief tágulási tartály, ez után megy a víz a rézcsőbe. A rézcső elé került a manométer csatlakoztatásához a leágazás. A gyári opv helyére bekerült egy, többek közt a Gaggia Evoban használatos vízbekötő idom. Ez és a fej közé raktam a kétlépcsős szűkítés egyik, 0,6-os elemét, a másik, egy 0,5-ös a kazán pipacsövében van. Így 60 ml / 10 sec a vízhozam. Sestos pid van benne pt100-zal, szerintem nagyon jól viselkedik. Beépítettem még egy pumpaszabályzó dimmert is + egy manométert. Végül a rézcsővel körbetekert kazánt leszigeteltem. Sajnos a végére olyan "rendetlenség" lett odabent, hogy a vízbetöltő tölcsért le kellett vágnom
De mivel a gyári víztartály helyett úgyis befőttes üveget használok, ez egy cseppet sem zavar 
Az én művem, így is büszke vagyok rá

-
nemethsza
tag
válasz
tony70
üzenetére
Nem emlékszem tutira, de mintha az új Classicról már kaptál volna véleményt :-(
Nem teljesen értelek... mit vársz? Itt emberek megpróbálnak segíteni. Leírják a - többnyire tapasztalaton alapuló - véleményüket. Ha adsz rá, ha nem, a te dolgod, de ha azt akarod hallani, hogy vegyél új Classicot, írd azt, és válaszolok: vegyél 🙂
En maradok a réginél 🙂 -
-
Illesvik
csendes tag
Elkészült, így mindjárt más:

-
vendingo
veterán
-
tony70
tag
Vagy esetleg a gaggia new baby ajánlott kategoria? Ez ugyan olyan mint a classic?
-
tony70
tag
La Pavoni Puccino PCL Kávéfőzőről milyen vélemények vannak? Milyen szürő átmérője?
Ajánlott vagy nem ajánlott kategoria? -
SoundON
tag
Van aki végig állta a sort és már otthon is próbálgatta a https://www.pernordby.com kávékat eszpresszóban?
-
adp
őstag
Tud valaki ötletet kávéfőző és egy daráló tárolására alkalmas polc/ komód/ kisasztal stb-re? Méretek nagyon szűkösek egy kis sarokba kell hogy beférjen. jelenleg ez van de ez kilóg egy kicsit meg amúgy is ideiglenes.
méret kb 55*55, ettől nagyon ne legyen alacsonyabb, de valami pult közeli magasság lenne a legjobb
-
-
jolti
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ezzel nem értek egyet, meg nem is mértem semmi ilyesmit.
Ha beállítom mondjuk 86 fokra a víz hőmérsékletét ( mint pl. most is van a malabarnál ) a kazánban, -mivel nekem belül van a víztérben a hőelem és pont a felső harmadban- ha beáll a hőstabil állapot, akkor a kazán körüli rézcsőben a víz a hőleadás miatt még a 86 fokot sem éri el. Bár egy jó hőszigeteléssel javítható.
A víztér fölső részben meg biztos (legalább is nálam) nincs 125 fokos víz -feltételezve a hőstabil állapotot és a kiegyenlítődést-, mert akkor azt jelezné pid,-főleg ekkora jelentős eltérést- mivel az is a felső harmadban van, plusz az ecm-ben középen a pipacsőn a furat.
Ha veszek új hőmérőt -mert a régit megszerelte' a gyerek- akkor rámérek, hogy van-e változás azóta. -
SoundON
tag
Igen, ez teljesen jó magyarázatnak tűnik a [link] alatt látható GC hőfok minimális emelkedésére.
sz.zs elmondása alapján a hőmérő k hőeleme a vízterítő egyik lyukába van felrakva, tehát ez nem PID, csak egy hőmérő.A GC gyári alubojlernél az oldalsó lyukba szokták tenni a PID hőelemet,
de szerintem erre is voltak/vannak más megoldások is.
Nem értem pontosan mi a kérdés? -
Csápájev
őstag
válasz
Nibiru
üzenetére
Ilyen kávék szerintem nem léteznek.
Forró csokit kell venni, az csokis
A felsoroltak mind úgy jelentkeznek egy kavenal, hogy érezni bennük, de nem tömény étcsokoládé vagy barack filing
Ráadásul ahány pörkölő annyiféle pörkölés. Ugyanattól, ugyanaz a kávé ,de másik porkolessel pl simán lehet, hogy nem hozza a korábbi ízeket.
Jó lenne megúszni a kávék próbálgatását, de nem lehet. -
ZeCse
csendes tag
válasz
SoundON
üzenetére
Szvsz, azért ugrik fel kicsit a hőmérséklet, mert a csatornában "szárazon" van a hőmérő szondája és csak igen kis felületen érintkezik a fémtömbbel (a többi felületét levegő veszi körül, ami szigetel), addig a csapoláskor körbeveszi a víz, így jobban át tudja annak venni a hőmérsékletét.
PID-nél a hőm, érzékelőt Gaggia Classicnál a gyári (oldalsó) helyére szokás beszerelni, esetleg ott befúrva a bojler belsejébe 'lógatva' vagy a tetejére befúrva (nem a gőz termosztát helyére)?
-
Nibiru
tag
Sziasztok, Kár, hogy eddig nem jutott eszembe itt tanácsot kérni. A helyzet az, hogy nagyjából egy év alatt összeszedtem egy rakás tudást, megtanultam jó espresso-t főzni meg ilyesmi, de a kávékat nem annyira ismerem. Próbálkoztam de valahogy sosem azt kaptam amire számítottam.
A kérdésem azokhoz szól, akik ismerik a kávépiacot. Anélkül, hogy ki tudja mennyi féle kávét vennék és kóstolgatni kezdeném, vagy marketing gyanús kávés teszteket olvasnék, a topiclakók talasztalatára szeretnék hagyatkozni. Olyan kávékat keresek melyek nem pusztán nyomokban, hanem érezhetően és világosan produkálnak bizonyos ízeket. A fás, kátrány és hasonló élmények nem érdekelnek természetesen
és azok sem, ahol a savasság túlságosan bántó és nincs mögötte íz. A "citrusos" megjelölést szokták arra használni. Legalábbis amikor nekem azt mondták, hogy citrusos, azokat én inkább egyszerűen csak savasnak éreztem. Tejjel még OK, de espresso-ként már nem jön be nekem.Az érdekelne, hogy találkozott már valaki olyan kávéval, aminek konkrétan édesfűszeres (vanília, szegfűszeg, fahéj, stb) íze volt, vagy annyira csokoládás volt mintha fekete csokiból főzték volna a kávét, esetleg egyértelműen és felismerhetően szilvás, meggyes, vagy trópusi gyümölcsös íze volt.
Szóval nem az amikor az az érzése az embernek, hogy "ott van az, ha még egy kicsit tovább nyammogsz rajta", hanem amikor ezek az ízek az első korty után határozottan és mellbevágóan megjelennek. -
SoundON
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
...tényleg felugrik egy 0,9C fokot a hőmérséklet a legelső tizedmásodpercben

De csak most látom azt is, hogy egy teás kancsóba csapolod a vizet, szóval az sem 30-50ml ahogy gondoltam, hanem vagy 100-150ml amennyi alatt nem is meglepő a 10C fok esés.
Így viszont semmi értékelhető nem derül ki a videóból csak annyi hogy 98-99C fokról indulsz és hogy nagyon gyorsan nagyon sok víz jön ki a gépből.Nálam az űrgaggián 92,7C PID állásnál kábé így néznek ki a valós hőfokok:
97,7 C a bojler,
89,7 C a fej és a vízterítő között csapolás előtt
92,7 C a tényleges kijövő vízhőfok (az első 30-50ml víznél a kb 30másodperces csapolás alatt)
A csapolás közben, az első 10 másodpervben szép lassan 92,9C fokra emelkedik majd a csapolás végére durván 92,5re esik a tényleges kijövő vízhőfok a fent említett csapolás alatt.
A PID természetesen teljesen más ingadozási értékeket mutat. Az azt, ami a bojlerben éppen van. -
sz.zs.
őstag
-
Csápájev
őstag
Nálam is az abszolut érthetetlen kategóris.
Próbálgattam, gondoltam egészen extrém alacsony hőn is nyomok egyet és annyira egyértelműen úgy volt a legfinomabb,hogy szóltam s sz.zs.-nek,hogy próbálja már ki 80-on mert úgy tűnik megőrültem.
Múltkor írta ADP,hogy Red B. omniroast pörkölésének alacsonyabb hő kell.
Nem lehet,hogy ezzel van összefüggésben? -
SoundON
tag
Ki melyik könyvből, könyvekből szerzett hasznos tudást kávé témában akár magyar akár angol nyelven?
Kávébabok fajtáiról, termőterületekről, feldolgozási módokról, tengerszint feletti magasságokról, ízekről, vizekről, eszpresszó készítési paraméterekről, őrlemény finomságról, víz hőfokról, kivonatolási időről stb stb stb -
válasz
Csápájev
üzenetére
Ami még fura volt és eddig nem láttam, hogy pár sec előáztatás után felmegy a nyomás ~9 barra és a csapolás során szépen lassan elkezd csökkenni. (remélem nem a gép szart be) Az őrlővel még játszok, de egyelőre nem találom az optimális beállítást.
Hamar kifogy a zacskó aztán meglátjuk mit hoz az Impresso etiópja. -
-
sz.zs.
őstag
Szóban forgó Red Baggies Aricha nálam is 80-on a legjobb, a lefolyás nyitott karral hibátlannak tűnik, csatornásodásnak a pogácsán nem látom nyomát... csapolás előtt a pumpaszabályzót teljesen letekerem, bekapcsolva a pumpát kiengedem a nyomást a rendszerből, így nagyon lassan fog csak felépülni. Felteszem a kart és csapolás úgy, hogy 7 barig engedem csak el. Így a legfinomabb számomra.
-
szuszinho
őstag
Nézte valaki, hogy egy GC-nál PID nélküli csapolás közben hogy alakul a hőmérséklet?
-
válasz
Csápájev
üzenetére
kicsit gyanús innen monitor mögül, a fotelből távokoskodva
, hogy csatornásodtak azok a shotok. olyankor szökik fel hamar a pogi hőmérséklete és kell egyre lejjebb mászni a hőfokkal -- mert úgy amúgy a 80 fok elég vékonykának tűnik. persze a kávé világában minden is lehetséges. 
-
AVX-es etiópból nem tudok normális shotot húzni, crema szinte nincs, de ha mégis akkor hamar eltűnik, tejjel még úgy ahogy iható, de espressoként savanyú és nem a jó értelemben. PY féle yirgánál soha nem volt ilyen gondom.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Eladó Realme 9 Pro 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Samsung Galaxy S22 8/128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

a cél az, hogy olcsó kávéval (alap omnia/ sárga csibo/ piros sega) használva ne legyen saját karbantartási és szervizelési költség és ha elromlik azért legyen egyből cseregép.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Testes, csokis, finom kávé szerintem. Egy Saeco automatából kóstoltam először néhány éve de otthon is bevált. A Media Marktban vettem anno rendszeresen, gyakran akciósan 3000-ért.
Nem baj, majd elfogy egyszer.