Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdav88
aktív tag
-
szaki1986
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszi a választ! Kipróbálom.
-
SoundON
tag
Akkor kezdünk egy húron pendülni

Mert én is csak megérteni szeretném hogy miért lett hányinger a zsír új űrgaggia 3hónap alatt és én sem a citromsavazásra gyanakszom elsősorban, ezért írtam, hogy ebből a szempontból tök mindegy milyen víz és milyen sav érte a gépemet, persze mindez norda, flow, citromsav tengelyen maradva, ahogy azt az elején is írtam.És bár még mindíg nincs objektíven igazolható tettes, de a témát itt ezen a ponton kimaxoltnak érzem

-
looser
addikt
válasz
handrash
üzenetére
Fotózás után lepottyant, most azon izgulok, hova eshetett. Remélem nem fogok belelépni, mert az lego a négyzeten üvöltés lesz :-)
Egyébként szuper lett, jobb a kávé (utoljára januárban tersoneteztem + vízköveztem), a lefolyás. Ja és működik, nem tudom, honnan eshetett le. Valaki írta, hogy úgy öblíti el a kar alatt, hogy nem teljesen csavarja rá a kart és oldalt kifolyva a víz tisztítja a tömítésnél is. Na ilyen praktikákat imádok :-) -
Jókv
csendes újonc
Mazzeresek: A 33M jelű kés mit tud, hogy az a legdrágább gyári kés? Azt látom a képeken, hogy ennek a legmélyebb a bordázata és egy kicsit más szögben is állnak.
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy a nyomásmérő nem áll be egy adott értékre (pl. 9 bar), hanem mondjuk 8-10 között ugrál?
Csináltam egy gyors videót róla vakszűrőzésnél: video. Csapolás alatt ugyanez a helyzet.Pár napja csinálja ezt, eddig (kb. 1,5 hónapja jött meg Fragolától) teljesen jól jelezte a nyomást. Őszintén szólva nem vettem észre, hogy befolyásolná ez a kávé lefolyását/ízét. Vkinek ötlete?
-
válasz
SoundON
üzenetére
alapvetően megérteni szeretném, azért kérdeztem, de persze bátornak találtam a "biztos nem a sav miatt" választ egy korrodált bojler mellett. a forráspont fölötti víz talán lehet ok, a fene tudja, azért 30-40 éves rancilio kisgépek, amikkel azért a világon mindent csináltak sem feltétlen korrodáltak.
egyébként azért sem értem a határozottságot a "tök mindegy, hogy milyen víz és sav" kérdésben, mert ha raktál már bele valamilyen fémet savba, láthattad, hogy mi történik és mennyi idő alatt. de oké, alap esetben én sem arra gyanakodnék első körben, hogy egy erősebb citromsavas oldat így szétszedi. második körben azért nem vetném el.
-
Koczó93
őstag
Ismerősöm keres gc-ot, ha valakinek van eladó dobjon egy privátot.
-
mdav88
aktív tag
válasz
qvik27
üzenetére
Megfelelő gyarkolat mellett lehet jó eredményt elérni.
Kb fél éve pörkölgetek itthon, kezd már a masina is úgy működni, ahogy én szeretném, és a kávék is úgy esnek ki belőle, hogy nem vágyok nagyon más után.Ehhez kell kitartás és elszántság, és néha a szarul sikerülteket is meg kell inni

-
Kérnék egy kis segítséget otthoni pörkölés kérdésben!
Szóval olvasgattam ilyet is, olyat is arról, hogy el lehet-e érni egy elég magas minőséget kisebb "otthoni" pörkölőgépekkel. Az egyik véglet az volt, hogy ne is próbálkozzunk otthon, ha igazán jót szeretnénk, mert ab ovo nem lehetséges, a másik, hogy a kávék kb. 80%-a otthoni kis pörkölőkkel is elkészíthető egészen magas minőségben.
Szóval csábít is a gondolat, de persze azt nem szeretném, hogy "magyar narancs" éegyen max. belőle :-D
Előre is köszönök minden segítő véleményt! -
SoundON
tag
Az a vicces hogy ha azt írtam volna hogy még nem savaztam akkor az lett volna a baj, így meg az a baj hogy savaztam
1x 
Mint amikor egyszer az a baj hogy nyuszikán nincs sapka, másodszor meg az hogy miért van
Tök mindegy hogy milyen vízzel használtam és mivel savaztam így nem nézhet ki normál esetben egy 3hónapos gép ha minden kóser.
Az eddigi egyetlen értelmes lehetséges indok cotagg-tól jött, mégpedig hogy a hőfok körül lehetett a probléma. Nálam pedig teljesen szarul működött a pid, így folyamatosan forráspont körülre vagy fölé melegítette a vizem.
Szerencsére ezt az ordas elbaszást már megoldottam, így most tökéletesen működik minden és soha nem megy a beállított 95-96fok fölé a bojler hőmérséklete, így a víz sem serceg, bugyog benne.
És mivel most ismét zsír új mindenem, fej, pumpa, 3járatú, remélem egy darabig tényleg semmi bajom nem lesz az ürgaggiával amikkel persze azóta is brutál jó kávékat csapolok
...persze több magyarázat is lehet, de most csak ezt írtam le

-
Flow:
Meglátogattuk a helyet a kedvesemmel. Bár a belső design -leszámítva a valóban impozáns tágas tereket- számomra inkább vicces, minden teljesen rendben van, de tényleg. (A falat kivéve minden kétnyelvű :-) )
Kedvesem egy white-ot kért, amire azt mondta, hogy "na, ez a legjobb kávé, amit eddig ittam". Kiváncsiságból kért egy tápióka pudingot is, amiből aztán kóstolni is alig kaptam. Én egy shot-ot és egy brew-t is kértem (kolumbiai ill kenyai), Szerintem megyünk még... A személyzet pedig 10 pontos. -
WiZARD
veterán
Ma is megkaptam, hogy egyszerre miért csak 1 féle kávém van, és miért nem 35 féle frissen őrölt kávé közül választhat a presszóhoz.
Persze amikor elmondtam, hogy az egyféle kávéhoz is napon belül is sokszor kell állítgatni az őrlőt, hogy jó legyen és nem hiszem hogy 1 őrlővel egyszerre lehet sokféle kávét stabilan jól elkészíteni, és nem unalmamban méregetem tized grammra a bemenő kávét, a kifolyó löttyöt, és hogy mennyi idő alatt folyik ki, akkor nem értette a szakember (élelmiszeripari egyetemen tanít) hogy mégis miről beszélek, hisz xy helyen ez működik, mert nekik van 25 év tapasztalatuk ebben
-
SoundON
tag
annak meg kifejezetten örülök hogy a keserű norda 6,7, mert az kávé nagyon finom vele

-
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Az pedig még nem veszélyes egyáltalán sztem.
-
looser
addikt
válasz
soldier2
üzenetére
Baby és lejött, bár körbe kellett nyomorgatni a régi tömítést, mert kőkeményen tartotta. Végül egyébként így sikerült. A felsőszűrőtartó alatt is nagy a dzsuva, ott nem sikerült 100%-osan kitisztítani. Most azon aggódok, hogy egy leesett forrasztás volt a házban. Nem merem így bekapcsolni...
-
Daneeka
senior tag
@SoundON
Ha jó az RO szűrőjük akkor kb. minden nulla kivéve ~25ppm Mg, ~100ppm SO4, ~40ppm HCO3 meg nagyon kevés Na
-
looser
addikt
Kartömítést cserélnék és a felsőszűrőtartó nem akar lejönni... Ha valaki találkozott már ilyennel, hol, hogyan, merre kell feszegetni? Esetleg zsíroldóval ecsetelgessem körbe?
Köszi

-

P&Y Indian Choco, első próbálkozásra - köszönöm a határozott javaslatot a Fórumtársaktól! Eddig két kávét kóstoltam - öliggé rendbenlevőek ;-)
(a fény kicsit hidegebb LED-es) -
válasz
üzenetére
Én innen rendeltem IMS-t pl. Szerintem jók az árai, persze ha csak egy filter kell, akkor nem annyira...:
https://www.bluestarcoffee.eu/filter-baskets-116-c.aspA megjegyzéssel kapcsolatban: nézegettem, hogy melyik a "legjobb". Ezt a cikket ajánlom figyelmekbe :-) Azt tudom, hogy ahány..., annyi..., de talán érdekes lehet.
https://www.perfectdailygrind.com/2016/06/ims-vs-vst-espresso-baskets-effects-extraction/
A múltkor behivatkozott "9 bar átok, 6 bar áldás" -kissé viccesen teoretikus- cikk rusztikus kifejezésekkel ismétlődő sulykolása után kezdtem keresgélni, hogy tényleg a VST-e a hegemón a szűrők közt. -
stereofan
tag
igen, pontos a térképen a jelölés.
tehát az Almádi útról kell lekanyarodni az Interspar felé,
de a lekanyarodás után azonnal balra bekanyarodni a parkolóba.
a sarkon egy villamossági szaküzlet van, a kávézó az épület túlsó oldalán.
(forgalmas, veszélyes kereszteződés, kerékpár út is van ott.)jó kávézást!
-
törölt tag
Kávékifolyóhoz milyen menetrögzítő ragasztót használtok? Loctite? Loxeal?
-
nLali
őstag
Sziasztok !
Mennyi lehet a reális ára egy ilyen Euromatik gépnek? ( tényleg szép, nem rozsdás, valóban tiszta, karbantartott )
-
stereofan
tag
szia,
meglátogattam a veszprémi big coffe house-t, kellemes benyomások maradtak.
nagyon szépen felújított belső, minőségi kiszolgálás, jó légkör, kint is le lehet ülni.
kávé fronton Lucaffe Piccolo & Dolce van, erről korábban volt már egy részletesebb teszt.
egy újabb astoria gépet láttam, egy komolyabb darálóval.
élvezet volt nézni ahogy készült az eszpresszóm, mintaszerűen készítették el.
nagyon ízlett a végeredmény.
az eszpresszó ára 390 Ft ami szerintem rendben van.
reggel hattól van nyitva délután háromig, reggelizni is lehet (szombaton reggel héttől).
mellesleg nagyon jó a konyha is!
-
paljoc
tag
Nem ez a víz kérdés az igazi probléma, hanem h a barista boltban nem lehet egy mezei 58-as alutampert venni, mehetek ki az expolygonba!😬😬😬
-
Catler 8011es gep felso szurojet, hogy a jofenebe lehet kiszedni? Van egy imbuszcsavar ami rogziti, de utana?
-
cotagg
tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Erre es tescós vízre gondolsz ugye?
-
sz.zs.
őstag
Nemtom lényeges lehet-e, de a Flow-ból származó ill. a “felturbózott” Norda vizeknek rámért már valaki a ph-jára? Nem lehet, hogy túl savas?
-
SoundON
tag
nem kell messzire menni, itt a fórumon rákeresel és látod hogy mire alapozom.
2014 és 2018 között sem nagyon változott ebben semmi. van aki 1 van aki 2-3 evőkanállal tolja a citromsavat, van aki mindezt 0,5liter vízhez, van aki 1,5literhez, van aki szerint sok a 3 van aki szerint semmit nem ér 1kanál, van aki 1,5órát basztatja vele a gépet van aki csak 2perc alatt átengedi stb stb
mindenki úgy csinálj ahogy akarja.
de én a 3ban hiszek
-
Jókv
csendes újonc
Ha valaki érez indíttatást Miskolcon szívesen adok bárkinek desztillált vizet. Magam gyártom házi desztillálóval. Most is van kb 10 liter. Ezt keverem a helyi csapvízzel. Akvarista tesztekkel beállítva a pH és az összkeménység. Most fogok mintát leadni labor tesztre a keverékből.
-
Deadzone41
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
A kevert ágyas ioncserélt víz gyakorlatilag olyan mint a desztvíz. A teszkósra én rámértem tds mérővel, és 10alatti ppm van benn, szóval szerintem nem nátriumos. Ízre sincs semmi mellék ízé, akvarisztikások is használják, szóval szerintem mehet nyugodtan.
CB A víznek baromi nagy hatása van a kávé ízére, a teljesen sótalan víz sem jó, sokszor ki látt már itt vesézve a téma, keress rá.
-
soldier2
őstag
válasz
üzenetére
Nem nyomásfokozós ugye? A befulladós indulást követő gyors lefolyás leggyakoribb oka a masszív csatornásodás, nem szűkítővel, hanem korrekt előkészítéssel küzdhetsz ellene (wdt). A kosarat célszerű telerakni (tömörítés előtt), az alul vagy túltöltött kosár furcsa dolgokra képes és a jó kávé nincs köztük). A kosár névleges tartalma csak irányadó, kávétól függően 2-3g eltérés is lehet a megfelelő mennyiségben.
Puffer: jelen esetben szódabikarbóna igen.
Az ioncserélt víz nem desztvíz, nem tudom milyen lesz vele a kávé, de a vízreceptek többnyire kiemelik, hogy ne ilyent használjunk. A rendes desztvíz elég drága, de ha van a közelben RO, az többnyire megfelel.
-
CB
senior tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
A kávé ízére milyen hatással van?
Többen írták már, hogy az sem mindegy, melyik ásványvízzel készül. -
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mea culpa, azt valóban nem cseréltem, nem tapasztaltam, hogy átengedne?!
-
yazoo1
tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
a puffer az a szóda?!Szódabikarbonát?!
-
-
fragola.6035
aktív tag
-
CB
senior tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Az ioncserélt víz iható?
Azt hittem, azt nem ajánlott meginni.sz.zs: persze, hogy a gőzcsőre.

-
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Danettinél és Expolygonnál szoktam venni a solenoid / opv tömítéseket. Lehet valamelyikkel minőségi probléma?
CB: Paksi víz ide, vagy oda, bárhol élnék a világon, soha nem tennék csapvizet a gépembe.

Te a gőzcsőre gondolsz most, nem?! Mert a gőzcsapnál biztosan volt, de a gőzcsönél is, különben csöpögött volna igen rendesen
-
CB
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
A gőzcsapot már én cseréltem, de az eredetinél sem volt tömítés, gondoltam nem kell.
-
SoundON
tag
Szerintem is 3 evőkanál körül van a normálisan, de már működőképes töménység, ami ezek szerint kb a Senseo ajánlás fele. Persze nem tudom hogy abban milyen anyagú alkatrészek vannak.
Én továbbra is azt gondolom hogy a 3 evőkanál citromsav alatt csak laza citromos tea amivel csak símogatjuk és untatjuk a gépet.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÁRI TÖLTŐK Macbook Magsafe 1 és 2 Budapest,/MPL/Foxpost
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(bocs, nem bírtam ki
)