Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ronin s8

senior tag

válasz soldier2 #38412 üzenetére

Érdekes dolgot vetettél fel... Tavaly az Espresso Embassy-ben ittam pár kávét, a Mythos őrlővel. Volt is itt róla csevely. SiD-ék észrevették, hogy más ízeket hoz ki a kávéjukból, mint a többi (ez még nem újdonság), és van egy sajátos ízvilága. Én ezt akkor úgy fogalmaztam, hogy inkább a "középső" ízeket emeli ki, a savakat, és a "mélyekből" viszonylag kevés van/érzékelhető. Ez - úgy fogalmaztam meg magamnak - akkor jó, ha analizálni szeretnéd az ízeket, és nem egy kellemes, összemosódó benyomásra vágysz. Akkor nem annyira jó, sőt időnként kellemetlen is tud lenni.

Nekem lassan mániám lesz a pohár. Mióta saját konyakot készítek, és figyelem a fázisokat, nagyon nem mindegy, melyik pohárral tesztelem az italt. (Bort már régóta nem iszom alkalmatlan pohárból.) Az a pálinkafőző és brandyfőző mester, aki az első lépéseknél segített, egy bizonyos poharat adott, hogy abból érdemes kóstolni, mert szétszálazza az ízeket. Azóta másmilyen poharakat (is) használok, mert midegyik más-más ízre hívja fel a figyelmemet. A "legokosabb" pohár pont arra nem jó, amikor az ember ellazulva, "konzumfogyasztóként" inna egy jó italt. Oda más kell...

Visszatérve az őrlőkre, én lassan kezdek rájönni, nem biztos, hogy nekem ennyire mélyen bele kell ásnom magam a témába, mert könnyen beleesek abba hibába (amibe minden kutató), hogy leragad a részleteknél, és pozitívumnak tekint egy sajátosságot, ahonnan már csak egy lépés kikiáltani jónak azt, ami egyvalamit tud... ;] A Mythos-nál állítólag az okozza ezt a sajátos ízvilágot, hogy nagyon kicsi a szórása, hiányzik a spektrumból a por, ami a mélyebb, olajosabb ízeket adná. Számomra viszont egy jó espresso sajátja az olajosság (ebből is kitűnik, hogy nem vagyok nagy rajongója az újhullámos espresso-nak. ;] ), tehát egy ilyen típusú őrlő nem ideális számomra.

A lényeg, hogy értékválasztás kérdése az egész. Érdemes-e elmenni egy bizonyos irányba, vagy az arany középutat válsszuk? Egy átlagos, de megbízható őrlővel megelégedjünk-e, vagy ruházzunk be hol az egyik, hol a másik irányba..? :B

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés