Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz
Metatron123
üzenetére
Köszi szépen, sikerült!
-
-
macmelon
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi! Van kézim, használom is utazáshoz, de 42 g-ot már nem jó móka leőrölni rajta.
A nagyon sokba' melyik gép lenne? Ha nem is szánom rá, azért jó tudni, mennyi lenne az annyi.
Egyébként kéziből melyiket ajánlanád, ha ott fejlesztenék? (Hario Mini Mill van, a sima) -
zolnagy
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Köszi sz.zs. és konzumpro.

A normál karos gépeknél nekem is az a tapasztalatom, hogy jobb az EX5 szűkítőzve, de podossal nem volt eddig tapasztalatom.
Már csak azt kell kitalálnom, hogy hova tegyem be, mert elég kicsi a hely és nincs sok lehetőség: [kép]
Én csak ezt az egy lehetőséget látom, hogy a könyökidomot kitekerem és alá a furatba teszek egy szűkítőt (csináltam már ilyet): [kép]
Mivel oldható itt a tefloncső rögzítése az idomból? Nem akarok kárt tenni benne, de ilyet még nem láttam.@hoffman, 1-2 dl-t felmelegítek érzésre (80 fok körül lehet), abban keverem egy percig, amikor már újra tiszta a víz. Ezt öntöm a többi vízbe. Én mondjuk egyszerre csak 2l-t készítek.
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
rászántam magam én is a remineralizált vízre így Norda hiányban. ha rákeresek a topicban, akkor ferlobban a kereső, elég forró téma

viszont azt sehol nem találom, hogy hány fokon bűvészkedik a topic. akár 5L-rel dolgozik valaki, akár koncentrátumot csinál, hogy oldjátok fel a szódabikarbónát / keserűsót? simán kiméritek, keveritek és kész, vagy a desztvíz hőfokát azért nem érdemes figyelmen kívül hagyni? oldódás miatt felobja valaki tűzre, hogy 50-60 fok körül menjen a mutatvány?ui.: én 5L-be keverném, 0.5g keserűsó, 0,2g szódabikarbóna, ez az arány szemre tuti feloldódna, a gyakorlatban nem tudom... ebből menne 1L üvegekbe. egy a gépbe, kettő polcra, kettő hűtőbe, kb. 1,5-2 hónap alatt pörög át a mennyiség.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee
üzenetére
Vannak némi fentartásaim egy olyan őrlővel kapcsolatban, amit úgy reklámoznak, hogy "magical design without axle"
Amit legjobban furcsállok, hogy elvileg a tengely megszüntetésének legnagyobb előnye a sokkal egyformább szemcseméret kéne hogy legyen, de még csak egy alap shifter tesztet se mutatnak. -
zolnagy
őstag
Van nálam egy La Piccola podos gép. A feladatát jól ellátja, de felmerült, hogy nem lehetne-e tovább javítani, ha a benne levő Ulka EX5 pumpát EX4-re cserélném. Az EX4 ugyebár kisebb vízhozamú, de nagyobb végnyomású, ill. a nyomásgörbéje is meredekebb.
Na szóval mi a véleményetek, ill ha valaki próbált ilyet bármilyen podos gépnél, mi lett az eredmény? -
zolnagy
őstag
válasz
verti1
üzenetére
Nekem kicsit a cuppinghoz készített kávéhoz hasonló volt (legalábbis az első öntés), ami nem is meglepő, hiszen hasonlóan egy közepes őrlést egyszerűen felöntünk vízzel.
Nyilván a szertartás, az eszköz és a három felöntés miatt egész más, de a kávé íze ahhoz hasonlít.
Nyilván egy rendes őrlővel még jobb lehet a végeredmény (a commandantém valószínűleg tökéletes lenne erre), de mi autentikusan mozsárral őröltünk, ami full egyenetlen, de az érzéshez nagyban hozzátesz.
-
Metatron123
újonc
válasz
vicces1
üzenetére
Nem tudom el e bírja. De a silenzio, vagy a specialita szerintem halkabb mint egy mazzer super jolly. Szerintem. Ez a tapasztalatom Csak a velemenyemet irtam... gondolom ez a forum lényege, nem?
Nalam a minoseg fontosabb, de azert a Super Jolly sem a legjobb orlõ a világon, mindig van jobb tõle. Ez ugye pénz kérdése .. is. -
vicces1
aktív tag
válasz
Metatron123
üzenetére
Az Eureka hangját még pont elbírja a SJ-t már nem?!

vagy a design fontosabb mint az őrlemény minőség
-
zolnagy
őstag
Ma részt vettem egy Etióp kávé ceremónián itt Győrben a Kapucziner előtt.
Nagyon jó volt a hangulat és sikerült kicsit megismernem egy más kultúrát. Az előadó egy Etiópiai származású, de itt élő srác volt. Megvártam mind a három felöntést és így a kávé áldásával tudtam távozni
Vertinek biztosan ismerős a Jabana, ez az etióp kávé készítő eszköz, amit háromszor öntenek fel, mint a teákat és így mindig egyre hígabb italokat ihatunk belőle. Azt is megtudtam, hogy Etiópiában 13 hónap van és az évek számozása több éves lemaradásban van. Ha jól értettem, ott most 2012 van. -
lszlfrng
csendes tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Kipróbáltam az Indidai csomagot és a következő a tapasztalat (a még laikus szememmel).
Sötét a pörkölés és nehéz leválasztani róla az égett utóízt.
A legjobb eredményt, 84℃, x2 kivonatolással értem el. A crema jelentős, de nem tartós, a csapolás eleje nagyon sötét (szinte fekete) szirupos és 30mp múlva szőke. Az íze virágos, gyümölcsös ami gyorsan átmegy erős kakaós, keserű csokis - de nem égett - ízbe. A cukor jót tesz neki, mert tompítja a keserűséget és kiemeli és tartósabbá teszi a gyümölcsösségét. Utóíze 30 perc után jelentősen csökken, de érződik. Az, hogy milyen gyümölcs az fogalmam sincs, olyan friss, de nem savas. 85℃ felett "megég" a kávé.
Tanuláshoz jó ár/érték arányú alapanyag.
Szerintem. -
hogyaza
tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Eladók lesznek.
Kés olyan lesz,amilyet kell,kés nélküli árat gondoltam.Nem tudhatom előre ki milyen kést kér.
Szabályozni a késtartót kell.A felső késtartót esztergán,az alsót a helyén szoktam.Ha le van szedve az alsó késtartó,utána szinte biztos hogy ütni fog.Így meg pontos amíg le nem lesz szedve.
A Mazzer kés pontos,nincs benne mérhető pontatlanság.
Ezt házilag is le lehet ellenőrizni ha van kopott kés,én jó késsel nem tenném.Ha zárod össze a késeket és cicereg,az pontatlanság.
Vagy ha leállított állapotban összezárod,és dugókulccsal forgatod a tengelyt.Akkor pontos,ha nincs átmenet a karistolás és a hangtalan forgatás között.Hallod ha összeérnek a kések a teljes fordulaton,de ha egy hajszálnyit nyitsz rajta,a teljes fordulaton hangtalan,nincs beleérés. -
Metatron123
újonc
-
rastacsz
tag
válasz
hogyaza
üzenetére
Helló!
Kések mik lesznek benne?
Ezek eladók lesznek, vagy már gazdára találtak?
(nem pont tőled, inkább úgy általában kérdezem: a felszabályozás egyébként késhez, vagy csak a "késház" maga, üresen szokott felszab.va lenni? Azért kérdezem, mert a késben is lehet pár század, vagy fragola egyik videóját megtekintve pár mm is a szuper ssp-ben
) -
hogyaza
tag
válasz
Metatron123
üzenetére
Ha a dzsolly hangos,ott valami baj van.Annak halknak kell lennie.Ezt Fragola is leírta már párszor.A többiről nem tudok nyilatkozni,nem voltak még műanyag játékaim.
Lesz egyébként 3 db felújított új típusu Szuper Józsim pár hét múlva,tegnap adtam be festésre.
Antracit metál
Ezüst metál
Gyöngyház fehér
színekben,cukrásztölcséresre alakítva,felszabályozva.Ha valaki Graefról feljebb lépne.
-
JózsefK
csendes tag
Tud valaki Angliában ajánlott pörkölőt aki ott él, élt, vagy még a brexit előtt rendelt onnan?
-
Metatron123
újonc
válasz
hogyaza
üzenetére
Nekem most egy Super Jolly electronic, Eureka mignon instantaneo (na ez is hangosab mint egy Silenzio vagy Specialita) , es volt ehy faema md3000 on demand. Na ez csendeseb volt mint a Super Jolly.
Ja, es kb. 10 mazzer super jollyval volt szerencsem. Adagolossal is.
Itt amugy eleg fontos hogy milyen pultra teszi az emeber a daralot. Mert a rezgesek megduplazzak a zajt egyketto
-
hogyaza
tag
válasz
Metatron123
üzenetére
Megkérdezhetem milyen darálód van?
És hogy hány Mazzered volt már? -
lszlfrng
csendes tag
válasz
Gery0505
üzenetére
+1 a kézire. Szerintem jó ár/érték arány és napi 1-2 kávéért nem hatékony elektromosat venni.
Fontos, hogy be tudd illeszteni a folyamatba a kézi őrlést. Nekem nem ment ezért elektromosat vettem.A gépiből meg olyan kell amiből ki is tudod szedni az őrleményt, mert fél nap alatt azért elhamvad a bent ragadt 3-5g kávé aromája és a következő őrlésnél az kerül előre. Egy adagnak az akár a negyede is lehet. A mazzer mini motorja nem nagy teljesítményű és kimondottan csendes. Amikor őröl, akkor ennek is (meg mindegyiknek) van hangja. Kevés munkával ki is lehet piszkálni belőle a bent maradó őrleményt. Bár nekem néha több jön ki mint amennyit betöltöttem :-)
Nekem eddig ennyi a tapasztalatom az őrlőkkel.
-
verti1
tag
válasz
Metatron123
üzenetére
Itt a fórumon van sok mérés. Többen ugyan ezt mérték, köztük én is.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Sőt én a zacsin a szelepet is le szoktam ragasztani. Ha No Frost-os a hűtőd, akkor a szelepen keresztül ugyanúgy kiszívja az aromát. Azért szívja ki, mert amikor kinyitod az ajtót, és beáramlik a meleg levegő, akkor a levegő gyors lehűlése egy kis vákuumot eredményez, ami kiszívja a kávés zacsikból is a levegőt. De ha leragasztod széles celluxszal a szelepet, akkor úgy jó lesz. Plusz még beteheted IKEA-s zacsiba is biztos ami zicher.

-
maresz2
újonc
Sziasztok!
Darálós kérdés.
Ha napi szinten 1-2 dupla espresso készítése a cél,
- felújított Mazzer SJ-t,
- új Macap M42M vagy
- új Eureka Mignon Specialitá 16CR-t lenne érdemesebb venni?
Szempont lehet az is, hogy ne ébredjen fel az egész család a reggeli kávédarálásra
-
p.lac
tag
Szerintem érdemes a bontatlan, szelepes tasakokat pl. ikea simítózáras tasakba a hűtőbe/egyéb sötét, hűvös helyre tenni, hogy ne vegyen át idegen szagokat, párát.
Bontás után a 250 grammos zacskóból kb. a felét ki szoktam venni kisméretű simítózáras tasakba (a levegőt kinyomkodom, ahogy lehet), csak a maradék kávét hagyom a szelepesben, amit rendszeresen nyitogatok. Ha elfogy, áttöltöm a félretettet és mehet tovább (szoktam érezni különbséget, érdemes egyszer kipróbálni).
-
soldier2
őstag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Persze fagyaszthatnád most is adagonként (vagy 2-3 adagonként), de ennyi hely nálam sosincs a fagyóban. Ilyenkor saját bontatlan zacskójában nyitásig, és akkor fgyasztani mikor kinyitod a zacskót. Bontatlanul 2 hónapot azért el kell állnia jelentős minőségromlás nélkül.
-
-
lszlfrng
csendes tag
Rákerestem a kávé tárolására, de nem találtam meggyőző leírást vagy ajánlást a bontatlan csomag tárolására.
Kaptam 8x250g, 2 hetes pörkölésű kávét, szelepes csomagolásban. Ez nekem kb 2 hónap vagyis az utolsó csomagot hetek múlva bontanám fel. Mi ilyenkor az jó eljárás? Az egészet most fagyasztóba vagy csak akkor amikor felbontom? Vagy bármi más?
-
törölt tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én hiszek Fragolának. Nagy a hiszterézise, csak váznak használni és teljes vezérlést csinálni hozzá kicsit luxusnak tűnik.
A gyári gicar doboz olyan amilyen, a folyadékmennyiség-mérő meg nem törődik az opv-n kifolyt mennyiséggel, így ha be van állítva az opv, marad a manuális mód. Emiatt nem sok értelmét látom ilyen funkciókkal venni egy gépet. -
verti1
tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
A GC-re tekert rézcsőben kb. 0.5 dl víz van, de inkább kicsit kevesebb. Pont elég egy duplára. Ezért nagyszerű az egész, mert nem borítja fel a bojlerben lévő víz hőmérsékletét amit a PID-el beállítasz. Ezzel a rendszerrel 0,5-1 fokon belül maradsz az egész csapolás alatt.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Van benne hőfokállítás lehetőség (80-105), de valójában mi jön ki belőle azt méréssel lehetne megnézni.
Itt van egy szakvélemény: https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_77657-77657.html
aminek lapján a pid-eléssel elvesztenél funkciókat. Azon múlik, hogy a saját pid-je milyen stabilan tartja a hőfokot..
Ha megelégszel a saját hőfok állításával, akkor még tuningolhatod egy pumpaszabályzóval és egy nyomásmérővel (meg valami rezgés csillapító).
A kazánjából, a fejből és egy pid-el lehetne egy GC++-t összehozni.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Köszönet a további válaszokért. Ezek alapján (időrendbe téve):
- ECM Botticelli II (~2001)
- Profitec Pro 300 (~2014)
- ECM Casa V (~2016)
- Magister MS30 (~2016)
- AVX DB1 (2020)A >4dl kazán azért fontos mert például a GC nettó 1dl, mert a kazánján kívül van a fűtőszál, de a rézcsőtuninggal mondhatnánk, hogy 7dl lesz. (csak persze elméletileg, mert a rézcsőben kisebb a hőmérséklet)
Egy bruttó 3,5dl kazánban (Profitec Pro 300) ha belógatsz egy fűtőcsövet az elvesz kb 1-1.5 dl (sacc/kábé) a térfogatból és már majdnem ott vagy mint a GC, csak jobb a reakcióidőd. -
-
törölt tag
válasz
bencefica13
üzenetére
A hazai szakszerviz jól szerel és gyorsan (FAST Hungary).
Ebben még nincs fejfűtés, nézd meg Catler ES 8014-et is ha elég a dual termoblokk, egy százassal olcsóbban, sőt most van fent jófogáson egy kerek 100e-ért, nem tudom gari van-e rá. -
Toobee
veterán
Lányommal rápróbálunk a kecskés cuccokra. A La Cabra Kiamugumo Espresso Embassy beszerzés. Múltkor állítólag ez volt az őrlőben is, ajánlom, hogy próbáljátok ki, ha arra jártok. Nagyon édes kávé, pedig szemre szinte nyers. Egy eszpresszón már túl is vagyok, most kortyolom a filtert. Gondoltam valami nagyvaddal is megjáratom az SSP-s Ode-ot. Hétvégén lesz alkalmam a 9Baristával is megnézni, hogy mit tudnak.
-
macmelon
csendes tag
Sziasztok! Graef CM702-m van, filtereshez örlök vele egyszerre jellemzően 24-42g között. Zavar, a bennemaradó kávé, még csepp vízzel is. A kérdésem, hogy szerintetek meddig kell árban felmenni (és milyen gépekben gondolkodjak), hogy érdemben kisebb maradékkal menjen a folyamat?
Köszönöm! -
kovi6327
csendes tag
Sziasztok,
2011-es GC-m van - mostanában a kávépogácsa tetején viz áll lefőzést követően, illetve a felső rétege mocsaras marad. Régebben nem volt ez így, szépen egyben volt.
Ezt mi okozhatja?
A 3 járatút délelőtt leszedtem, kitisztítottam (vizkőtelenítés / zsíroldás / tömítéscsere) de a pogácsa állaga változatlan, megmaradt ez a mocsaras jelleg. -
WarLock07222
tag
válasz
bencefica13
üzenetére
Egyértelműen Sage. Nagyon picit kell csak módosítani rajta, hogy tudjon mindent amit egy űrGC - plusz DB. Normális vízzel használva baja sem hiszem, hogy lesz.
-
Metatron123
újonc
válasz
bencefica13
üzenetére
A Sage-nél a szervizeles lesz az erdekes ha egyszer netán szükség lesz rá... :( nem az a egyszereuen szerelhető fajta a lá Lelit, Gc, Silvia...
-
válasz
bencefica13
üzenetére
Ha fontos a tejes ital is akkor én skippelném a GC-t.
-
bencefica13
csendes tag
Sziasztok!
Leszűkítettem két lehetőségre a gép upgrade-m azt hiszem, naponta átlagosan kb 2 americano és 2 espressot iszunk, illetve hétvégén, vagy ha több idő van, akkor cortado, vagy flat white. Amikor a család, vagy vendégek átjönnek, ők főleg tejes kávékat szoktak kérni.
Erre a felhasználásra, Ti egy űr GC-t vennétek, vagy egy teljesen új Sage Dual Boiler-t? A Sage olcsóbb itt, mint magyarban, kb 270.000 Ft-ra jönne ki most. GC-nél a tejes italok miatt aggódom, illetve hogy a timemore mérleg valószínűleg nem fog elférni, ha jól tippelem. Sage-nél pedig az időtállóság / javíthatóság a kérdéses nálam főleg.
Köszi!
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Köszönet a válaszokért. Ezek alapján (időrendbe téve):
- ECM Botticelli II (~2001)
- Profitec Pro 300 (~2014)
- ECM Casa V (~2016)
- Magister MS30 (~2016)A kazánok száma nem számít akár single akár dual, csak az a fontos, hogy a kazán a fejjel együtt "legyen".
A Vibiemme Domobar Piccolo ezért nem illik a listába, de ettől még egy jó kis gép.Ennyi, nincs több az emlékekben?
-
sgery
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Köszi, a nagyon korrekt, kimerítő választ
E szerint próbálkozom, illetve nézek a többiek által javasolt - és szintén köszönet érte - típusú kávékból is, remélhetőleg sokkal közelebb kerülök a várt ízekhez
-
zolnagy
őstag
válasz
lszlfrng
üzenetére
A Profitec Pro 300 dual boileres. Ez feltétel vagy sem?
Egykazánosból nekem is a Magister ugrik be a 4dl bojlerrel 3,5 dl felett ill az ECM Casa 5 dl bojlerrel.
Miért feltétel a fejen ülő bojler? Ott van pl a Vibiemme Domobar, amiben 8 dl bojler van. Állítólag elég jó: [link] -
lszlfrng
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Amíg lósz@r van, veréb is van.
-
lszlfrng
csendes tag
Egy kis kvíz.
Ismertek olyan karos kávégépet aminek
- a kazánja 0.4l - 0.8l között van
- a fűtőszál a kazánban van és
- a fej közvetlenül a kazán alatt van (úgy mint GC és nincs eltolás).
- esetleg de nem kizáró, ha ez a gép már 2012. előtt is létezettÉn eddig egyet találtam Profitec Pro 300 (2015). Ismertek más típust is?
-
-
lszlfrng
csendes tag
Köszi az infót.
Van itthon kapucziner és paciffic pörkölése so kávé is lefagyasztva, de kíváncsi voltam, hogy ezek mit tudnak.
Az lenn igazi hardcore, ha ebből kihoznék valami értékelhetőt. -
ribarszki
őstag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Ezért kár volt pénzt adni...
Ha árérzékeny vagy, akkor az Alza Cafe telitalált. Kedden is rendeltem 3kg-ot, ma jött meg. 2021.08. 17-es pörkölés. 16napos pörkölés! Még nem kaptam 3hétnél régebbi pörkölést tőlük! Csehországi üzem, 100%arabica, 3k/kg. Latteba tökéletes. -
lszlfrng
csendes tag
Tudom, hogy multinál babkávét venni nem hardcore, de nem tudtam kihagyni, mert azt írja rajta, hogy Single Origin Arabica. A sparban bukkantam rá és lehet, hogy már ott ült hónapok óta. Lejáratuk 2020.04 és 2022.06, de hogy mikor pörkölték és csomagolták az rejtély.
4 félét vettem:
- indiai
- brazil,
- ugandai
- kolumbiai.A képen és leírásban látszik, hogy kb merre van az az SO.
Van bárkinek róluk infója? Azért érdekel, mert csak a jót próbálnám ki, de a ami kilóg, azt a család majd elkotyogózza vagy szarvasizza. Az is lehet, hogy egyik se jó, akkor kisorsolok egyet, hogy tanuljak a hibámból.
-
vicces1
aktív tag
válasz
Flashback
üzenetére
Elég szárazon kitörölni akár ecsettel kiütés után, illetve mikor leveszi a fejről üresen törlőkendővel kihúzza, hogy száraz legyen a kosár betöltésnél.
Az nem életszerű, hogy kávéházban minden egyes csapolás után elmossa a kosarat, meg nem is kell. Persze a zacc nem maradhat benne. -
hyperspace
őstag
válasz
Flashback
üzenetére
Miért ne lehetne? Elnézést kérsz, mert meggondoltad magad.
#110306 sgery, Cappucinohoz én személy szerint kakaós ízjegyekkel rendelkező kávét választanék, közepes pörköléssel. Tavaly egy akció miatt vettem Starbucksban Guatemala kávét, letettem a hajam tőle, annyira meglepett (Starbuckshoz képest). Bár én Cortadoként és Flat white-ként ittam. [link]
-
Gravity1234
tag
válasz
sgery
üzenetére
Szia!
Amirol most beszelsz / beszelunk szerintem a legnehezebb, mert erosen fugg az egyeni izlestol is, de altalanossagban.
Ha savanykasnak erzed, akkor altalaban ket alap dolog lehet a hatterben (persze azon tulmenoen hogy ha eleve savas, komplex kavet veszel akkor az olyan is lesz) szoval.
- vagy tul nagyszemure van orolve a kaved
- vagy alul van kivonatolva, azaz tul hamar jon le.A ketto nyilvan osszefugg, mert ha tul nagyszemu a kaved, hamarabb atfolyik a viz rajta.
Mindket modon tudod korrigalni, tehat hagyod az orlemenyt, de hosszaban engeded le, vagy finomitasz az orlemenyen.
A harmadik lehetne akar meg hogy tul alacsony a homerseklet, de inkabb az elso ketto szokott problema lenni.
En igy cisnalnam a helyedben:
1) eloszor a jelenlegi orlemennyel engedd hosszabbra, az elozoekhez kepest mehetsz tul rajta akar 8-10 masodperccel is. (kozben nezdd a kifolyo kave szine nem vilagosodik e ki teljesen)
Ha ez megoldja akkor meg is vagy, kostold meg.1.1) ha a 8-10 masodperc plusz alatt mar "kiszokul" a kave, azaz tul vilagos lesz, megszunik annak a szep aranybarnas, mezes, kremes allagunak, akkor valoszinu muszaj lesz az orlemenyen is finomitani.
2) Maradjunk az 1. pontnal, hosszabb lett, nem szokult ki, de meg mindig savanykas neked. Akkor most allits az orlemenyen finomabbra picivel.
Megint nezdd meg az eredeti lefolyassal, es a 8-10-el hosszabbal. KostoljEzek altalaban megoldjak. Ha mindkettot vegignezted es meg mindig nem jo (feltetelezve hogy jo a kave) akkor emeld meg a homersekletet is 2 fokkal, aztan megint 2 vel.
Ha tul sok lesz a ho akkor meg ugyanazal a lefolyassal meg fog jelenni az egett iz akkor tudod az mar sok.Es a megbontott zacsit, rakdd a melyhutobe, most mar megannyi statisztika igazolja hogy a megbontott kave, merhetoen, erezhetoen jobb minosegu marad megbontas utan ha lezarva melyhutoben taroljak, mintha csak a polcon szobahomersekleten.
-
Mi van akkor ha kérsz KV-t egy venéglátó helyen de látod pl hogy a kar nincs eltisztítva; benne van még az előző zacc. Ilyenkor még lehet az mondani hogy inkább nem kéred? Vagy fel kellene világosítani az ilyen alap dolgokról a kedves személyzetet?
-
vicces1
aktív tag
válasz
sgery
üzenetére
"Sötét olasz kávé" (már ha a pörkölés szintre gondolunk) meg a savasság nem igazán jár együtt, miközben az etióp-ok meg, ha nem égetik szénné kifejezetten savas-gyümölcsös ízvilág jellemzi.
Talán még nem igazán találtad meg mit is szeretnél, de ez kialakul idővel.
Javaslom próbálj meg egy Malabart, kiindulási pontnak, ami igen messze van egy etióptól. -
-
sgery
őstag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Nehéz pontosan körbeírni. Túlságosan erőteljes, savas (vagy talán savanykás?). Picit mint ha egy sima sötét olasz kávét innék - nekem ezek kevésbé jönnek be. Inkább a lágy, selymes ízek.
Most is voltam olaszországban, nehezebb jó kávét inni mint budapesten... Régen se volt másképp - legalábbis számomra.Kávéból sok félét próbáltam már, igyekszem mindenfélét kipróbálni - talán az etióp vonal ami kellemesebb szokott lenni számomra.
Akkor elsőként próbálok a piden emelni pár fokot.
Mennyire gyenge keresztmetszet egyébként a GC? Anno Gaggia babytwinem volt, azzal pid nélkül is jobb kávét tudtam főzni.
Több mint 1 éve őröl a gondolat, hogy vegyek egy Biancát, de sosincs jó áron használtan (meg úgy egyáltalán sincs, miért adná el valaki...), nem mondom, hogy ne futná egy újra de azért mégiscsak 700e... Ennyivel nem hinném hogy jobbat főzne a GC-nál. Legalábbis a kezeim alatt. James Hoffman kezei alatt biztos lenne értelme
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- Szinte új, ABUS AirDrop MIPS sisak (szürke-zöld) L-XL eladó!
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- DJI NEO 2 DRONE, ÚJ 2 ÉV GARANCIÁVAL ELADÓ
- Vostok Europe Energia Rocket GMT karóra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4188, 94% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4125
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 700W
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
azt külső gyűrűt felfelé (kép szerint pirosat) fel húzod, és közben a tefloncsövet ki (le) húzod (sárga) . hátha segített.
Amit legjobban furcsállok, hogy elvileg a tengely megszüntetésének legnagyobb előnye a sokkal egyformább szemcseméret kéne hogy legyen, de még csak egy alap shifter tesztet se mutatnak.