Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
iatti
aktív tag
válasz
Krajcsi
üzenetére
én mindig tágra nyílt szemmel olvasgatom, egyesek milyen szerencsések,hogy ilyen ízlelőbimbókkal bírnak. én még a mazzer mini kontra nz között se tudok különbséget tenni.
lehet lassan búcsút is intek az nz-nek. inkább azt veszem észre,hogy lényeges a tárolás. olaszos pörik mennek,de még ott is észreveszem,ha egy negyed kilóst elosztok három felé,de a zacskó nyitogatás befolyásolja. most megint elővettem a mézes üvegeket. igaz hogy csak simán a hűtőben tárolom. fagyasztani még sose fagyasztottam,de szerintem annak is eljön az ideje. különben minden tiszteletem a szakiké,akik hobbi szinten próbálják kimaxolni a fém megmunkálást.
-
pbalint
csendes tag
@ #110890 koxx
Mondjuk érdekes lenne bányaitól nem costa ricát inni
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
hogyaza
üzenetére
Ez most nagyon-nagyon szemét volt
😈Nincs benne semmi extra, csináltattam a kollégával egy nem gyári kony késes kézit, annak meg vannak a gyermekbetegségei. Ez most nála van jelenleg upgrade miatt, illetve et majd az övé lesz.
Majd fogunk csinálni egy Mazzer késes verziót is, az már kiforrottabb lesz reméljük, az lesz az enyém.
Egyébként azért csinálok egy olcsóbb és egy drágább késes verziót, hogy lássuk, hogy van-e különbség ízben.
Bár most beindult nálam a vezérhangya és nagyon hajlok arra, hogy 71 mm-es Robur kést rakjak bele, de akkor meg ugrik a fair összehasonlítás a 16.000 vs. 36.000 Forintos kések között.
Szerintetek érdemes a robur késben gondolkodni, vagy nincs ízben különbség. Erre vonatkozóan eddig “csak” Parcitól láttam véleményt.
Kép nincs, de ha vissza kapom, akkor csinálok szívesen (ha tényleg érdekel).
-
Melorin
addikt
válasz
iatti
üzenetére
Igen, láttam, köszi. A Grand CU 50 szimpatikus is
De azt nem értem, hogy jön ide az, hogy nem tudok csodákat művelni?
Ki beszél itt csodavárásról? Az ember amit tud megtesz, hogy abból amilye van, kihozza a legtöbbet. Nyilván egy kotyogóssal is lehet nagyon rosszul és nagyon jól elkészíteni a kávét egy bizonyos szintig. Nem tudom mi a baj azzal, ha nem csak belehányok valamit. -
Még mindig nem értem mi ez a nagy hype a Bányai kávék körül, bontottam egy costa ricát, de olyan tök átlagos semmilyen íze van.
Max 2500-at érne meg /250g. Egy CM vagy goosebumps fényévekre van tőle ízben. -
Melorin
addikt
A Kapucziner oldalán találtam egy ilyen javaslatot kotyogóshoz:
Mivel a kotyogós relatív gyorsan, magas hőmérsékletű vízzel, készíti a kávét ezért:
- javasoljuk a közepes pörkölésű, alacsonyabb tengerszint feletti magasságban növő arabica fajtákat.
Ez mennyire állja meg a helyét? Sajnos csak az arabica-ig jutok el a webshopokon szűréskor. Honnan tudjam, hogy az adott kávé milyen magasságban volt leszedve?
Tudtok konkrét tipust ajánlani esetleg?
Ha jól tudom, kotyogósnál 1:3 arányban kell számolni, tehát p. 40g kávéból lesz 120ml lefőtt kávé.
Ebből kiindulva gondolom érdemes lenne 1kg-os kiszerelést venni. -
BBéci
legenda
Nem forrásvízre szakosodtak, de a kínálatukat látva bőven belefér. Nem merész feltételezés, hogy azzal a teherautóval, amibe a pezsgők, borok és oliva olajok beleférnek, a víz is könnyedén elhozható. Az tény, hogy a Norda köbméterét (raklapját) nem adhatják annyiért, mint a Ferrari Spumantét.
-
HSM
félisten
válasz
BBéci
üzenetére
Szerintem nem érdemes a kinti árakból kiindulni. Azért egy kisebb járművel ezt apránként hazahozni egy nem kifejezetten erre szakosodott cégnek nem feltétlen tökéletesen gazdaságos, és ez nyilván az áron is látszani fog. Én személy szerint örülök, hogy valaki foglalkozott a témával, és lehet majd veszek is párat, ha arra járok.
-
Zen42
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Bocs, az előbb nem jól olvastalak. Nekem csak az szokott lenni, hogy lassan ürül ki a nyomás, nem egy szuszra. De nem telik el a kezdetig 3-4 másodperc mint írtad. Ettől függetlenül lehet, hogy az olajos szennyeződés miatt szorul a belső rész nálad. Érdemes volna megpróbálnod egy kis Puly Caff-al visszamosni.
-
BBéci
legenda
válasz
sLINKy
üzenetére
Olaszországban 20 eurócent az ára, ami 70 Ft. Nagykerben, nagy tételben nem lehet több 15 centnél, ehhez képest durva a 270 Ft. Akkor inkább maradok a Laica Coffe & Tea betéttel szűrt víznél. Hogyaza kollégának adnék érte akár 200 forintot, szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
-
Urak, kérdezek tisztelettel.
Ascaso steel uno prof: valahogy ellustult a háromjáratú szelep. Leállítom a csapolást, de nem reagál azonnal, hanem csak 3-4 mp után.
Pár hónapja vízkőtelenítettem, de ez a jelenség csak egy-két hete tűnt fel.
Mi lehet a probléma / megoldás?
Köszönet előre is! -
p.lac
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Rohadt jól néznek ki, gratula!
Én is érdeklődve várom a tapasztalatokat.
Milyen kávéval/kávékkal fogsz próbálkozni?
Robotnál, világos pörkölés esetén [ez] a hosszú előáztatásos recept nálam jól működik, kíváncsi lennék, hogy Flairnél a magasabb véghő okoz-e változást. (Nem követelőzés, csak egy ötlet, mert "rövidebb" recepteknél a hőstabilitás kevésbé érvényesülhet.)
-
p.lac
tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Eleinte GC-hoz, most Robothoz használom a JE-Plust, és nekem mindkettőhöz bevált, pedig robotnál közel 100 fokos szűrővel és szűrőtartóval kell bánni. Minimális por marad a tároló falán, de ennyi nyilván akkor is maradna, ha nem lenne kivehető az alja. Valóban rá kell segíteni, mert gravitációs úton nem jut ki az őrlemény, de ez nálam csak 3-4 másodperces ujjbegyek közötti táncoltatást jelent.
-
vicces1
aktív tag
válasz
Karibaba
üzenetére
Most kaptam tőlük hírlevelet, ezt én még ugyan nem kóstoltam, mindenesetre friss.
Go coffee Bio Fair a Kavegourmait-től. -
Karibaba
aktív tag
Tud valaki ajánlani jófajta Bio kávét?
-
vicces1
aktív tag
Egy bringás nem bízza a véletlenre a reggeli presszót

-
sLINKy
tag
válasz
BBéci
üzenetére
Aha én talán 210ért utóljára. Nem tudom kint mennyi lehet. Simán elképzelhető, hogy picit ment is fel az ára.
Sajnos nem kamionnal hozzák így bele van számolva rendesen haszon + szállítás.
Ennyi az annyi. Muszáj volt, mert volt 2db 2L-es még itthon. Ha tud hozni occóbbért akkor szerintem nekem is kell még pár karton. Viszont innentől felvették a termékkínálatba így lesz készleten is náluk, illetve emailben ha jelzünk nekik hoznak 1-2 héten belül, ha nem lenne készleten. -
hogyaza
tag
válasz
verti1
üzenetére
Ismerem,jó az ára is.
Engem a házi megoldások érdekelnek.Nekem is tervben van egy 63as kézi,megvan a kés is,meg a terv is.Csak időm nincs.Pont a Helort néztem,ha bekakációs lenne a tekerés,egy olyasmi bolygóművet szerkesztenék én is a tekerentyűre.Alin van hozzá csomó cucc.Csak lelkifúrkám lenne a koppintástól. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
lszlfrng
üzenetére
Mondjuk ez nem teljesen szerencsés táblázat. A többiről nem tudom pontosan, de a K-Plus-t 8.0 állásban tesztelték, ami nekem kb. a french press (v60 6.0-7.6 között megy adagtól függően, kotyogósba meg aeropressbe meg 4.5 - 5.5). Szóval önmagában nem megyek sokra a számokkal, ha meg valaki espresso-ra akarja, akkor főleg nem megy vele semmire. Ha a JX / JS és társait is hasonló beállítással tesztelték, akkor szerintem nem sok értelme van ezt nézegetni.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
hogyaza
üzenetére
Ha a mazzer kony motorja tönkremenne, akkor nem kell kidobni a gépet.
Ha belegondolok, akkor elég nagy, hogy stabilan álljon és kézzel lehessen tekerni.
Én rátennék a kony tengelyére egy csőkulcsot és egy tekerő kart és azzal tolnám.Ha ezt csinálta meg valaki, akkor akkor arra én is kíváncsi lennék, de minden, más megoldás érdekelne.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
p.lac
üzenetére
Ha valami nem tökéletes az 1Z JE-PLUS kézi őrlőben, akkor az pont a mágneses tároló és annak a dugó/harangja.
A mágneses rögzítés a f@sz@, de a dugó az szájrángatós és kidobott pénznek tartom.Nekem az vált be a legjobban amikor a sima tárolót és egy kosártölcsért is használtam. A dugó parasztvakítás (szerintem) és csak azért készült, mert tároló és nem lehet a kosárra/ba fixen passzintani.
Mivel nem illeszkedik (egyik felével sem fekszik bele) ezért a dugó kihúzásakor a tároló elmozdul(hat) a kosár felett amit a dugóval való ütögetése és az egész rázogatása is tetéz. Próbáltam a tenyeremmel összefogni fixen egy vonalba, ami addig volt életszerű amíg nem a forró kosarat és kart ölelgettem a tenyeremmel. Az fájt.
A dugóval azért kell ütögetni a tároló belsejét, mert az őrlemény nem megy le magától (Newton 9,8g-je nem elég neki), plusz egy kevés finom őrlemény fel is tapad a tároló falára. Jól jöhet a hozzá adott ecset is.
A mikrométer léptetést meg soha nem értettem igazán, mert nem írják le, hogy egy klikk az a függőleges (menet emelkedésre vonatkozó) vagy a két kés közötti résre vonatkozik. Ha a kúpos kés metszete nem egyenes hanem íves, akkor a kések közötti rés se egyenletesen változik a klikkekkel. Legjobb nem foglalkozni vele.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Nincs egyértelmű információ amivel biztosan lehet tudni, hogy az 1Z és Kinu késeit melyik gyártó készíti.
Ezek OEM kések és ezért nem is lehet megnevezni az igazi gyártót.
Az is lehet, hogy a gyártás után a Kinu és az 1Z is egy kicsit mókol még a késekkel (felület, edzés).
Az is benne van a pakliban, hogy az 1Z különböző késeket tesz be ugyan annak a termékének más-más sorozatába. (kínai problémamegoldás)Itt foglalkoznak a fiúk egy kicsit az 1Z késekkel és belemennek komolyabb összehasonlításokba is.
Itt a táblázatuk a különböző őrlőkről által produkált szemcseméret eloszlásról.

-
soldier2
őstag
válasz
Krajcsi
üzenetére
Én egy Robur késes kézivel tekerek rwggelente (néha filter pörit presszóra)
. Kapaszkodni kell bele, és nem árt ha rögzítve van az asztalhoz a daráló de nem kell sok fekvőtámasz hozzá (a megfelelő mozgás kialakulásához kell pár nap, aki először próbálja többnyire a "nem vagy te normális" mondattal hagyja abba). -
p.lac
tag
válasz
p.lac
üzenetére
Aki érdeklődik a J-Max iránt, annak itt van egy részletes teszt/leírás: [link]
"If you’re going to use the espresso shots in milk-based drinks or you’re only drinking dark roasts, you’ll be happy with the performance. However, if you want to use it for medium-light roasts, I think you can get better performance with other manual grinders, such as the JE series or C40. Or with flat burr electric grinders."
-
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Passz, ennyire nem vagyok benne. Ha avx igazat ír, akkor max úgy lehet, hogy az Italmill gyártja a kést.
De szerintem valszeg elírták, így bocs a fals infóért részemről.
Ha megy az angol, itt egy korrekt quick review egy otthoni felhasználótól.
https://www.home-barista.com/grinders/1zpresso-j-max-review-t74652.html
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
10 fekvőtámasz minden reggel!
Malabart 2 ujjal letekerem a Simplicity - n
presszóra,, pedig 62kiló vagyok.
-
Krajcsi
csendes tag
Kb. mindenre válaszoltam, csak a kérdésedre nem
Tud.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
Melorin
üzenetére
Jó volt hogyaza hasonlata, a presszó finomabb tartomány, mint a kotyesz.
A gyártó ajánlása két tényezős, presszó és/vagy filter (pour over).
Zanzásítva:
- presszó amikor kis léptékben, vagyis finomabban állítható a szemcseméret, illetve több a fine az őrleményben.
- filter amikor nagyobb léptékben tudod csak állítani, tehát kevésbé precíz az állító mechanizmus, valamint a szemcseméret egységesebb, kevesebb az őrleményben a fine.Az pedig, hogy mennyire finoman állítható attól függ, hogy mekkora a menetemelkedés, illetve klikkes rendszer esetében az, hogy a meneten egy teljes fordulat 20, vagy 90 klikkből áll.
Kések közti távolságra lefordítva a dolgot presszónál már jónak számít és szükséges is egy klikk esetén a 10-15 mikron távolságbeli változás. Filternél 50 mikron, vagy ennél magasabb érték is elégséges.
-
p.lac
tag
-
Toobee
veterán
válasz
Nutra
üzenetére
Szerintem ez fa.
Az elején nem annyira kedveltem ezt az IMS szűrőt, többször vissza is váltottam a gyárira. Végül sok sok próba után maradtam mégis az IMS-nél, de egy vakteszten simán elvéreznék szerintem. Azóta egyébként már rögtön a kosárhoz tudod adni a checkoutnál, szóval vagy az van, hogy szerintük is jobb vagy hogy ez az egyetlen "normálisabb" 53-as szűrőkosár. Nagyon sajnálom, hogy VST nincs ebben a méretben.
A naked tuning viszont határozottan megéri, ugyanis picivel hosszabbak így az italok, ami igazából csak annyit tesz, hogy nem szorul be sok folyadék a szűrő és a kar közé. Ezt topiktársunk készítette, remélem, nem bánja, ha megosztom veletek. Nakeddel ez a probléma megszűnik vagy esetleg egy tömítéssel, ha találtok ide passzolót.
-
Nutra
tag
-
-
Saci92
csendes tag
Sziasztok!
Ha kávégép tisztítóval vakszűrőzöm a gépet, akkor is inkább a visszasózott desztvízzel csináljam vagy erre jó a sima csapvíz? -
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Látom megfogtad a lényeget a múltkor. Senki nem mondta, hogy gagyi…
-
sLINKy
tag
Sziasztok. Egy magyar olasz élelmiszerekkel foglalkozó cég tudott nekem hozni Nordát, ha nektek is kell e-mailben/telefonon tudtok náluk érdeklődni. Jövő hét folyamán tudnak hozni újra. a 2L-es változatból. Bruttó
270Ft/db áron. https://piccolaitalia.hu/info@piccolaitalia.hu
És elvileg csak az üzletben vehető át.
-
válasz
Melorin
üzenetére
Volt olyan világos perk nálam mostanság, amitől azt hittem letörik a karom Kinuval (gagyi Phoenix, az is igaz). Combhoz kellett szorítanom fél karral tekerés közben és egy perc alatt leizzadtam, lihegve. 120-160 tekerés egy dupla. Ettől eltekintve jobb kézi azért nem a világvége, cserébe nó zaj. De ha a jobbra tesszük a hangsúlyt, akkor nem marad sok a kosárban. A JX(-ek), a Kinuk, Comadante (de az presszóra nem az igazi, csak kiegészítővel). Valakinek van itt Timemore és asszem elégedett vele, de majd ő ajánlja.
-
ZeCse
csendes tag
Hátha még valaki nem látott ilyet (átlátszó portafilter): [link]
-
iatti
aktív tag
válasz
Melorin
üzenetére
volt már kézi darálód? páran írták már hogy 60-80 tekerés is kell,mire megvan az adag. én még húszat se volnék hajlandó
nálam niche zéro van ,igaz pár napja elővettem a minit, na meg majd jön egy mazzer jolly.
gaggiát meg nézegesd a caffe35 oldalán. veszel egy rézcsövest,aztán örökre megoldódott a problémád. persze mindig bizsereg az ember tenyere. most én is ezt a csodakotyogóst figyelgetem. -
Melorin
addikt
válasz
iatti
üzenetére
Tényleg tekerni kell? Azt hittem, hogy már eleve úgy érkezik, hogy ömlik belőle a darálék
És a gaggiát mivel eteted? Ha jól látom nincs benne őrlő, de ha lenne is, elvileg közel sincs a beépítetteknek olyan minősége mint egy külön egységnek. (legalábbis edig az jött le nekem az olvasottakból) -
Melorin
addikt
válasz
iatti
üzenetére
Ott még nem tartok, de nem állsz messzi a valóságtól
Sok olvasgatás után az első dolgom egy olyan kéziőrlő vásárlása lenne, amivel megtudom etetni eleinte a kotyogóst is, majd később pedig egy komolyabb gépet is ha nagyon megtetszik a dolog.
80k alatt milyen opcióim vannak? 1zpresso JX-Pro, JE amikről nagyrészt jókat olvastam, de Ti biztos feltudtok sorolni még vagy 5-öt álmotokból felébresztve is
-
bbuffy
senior tag
Sztem innovatív oldaról közelítve mnimum reális a 9B ára. Ha vki kotyogósként azonosítja akkor neki sok. Meg ha kevés a keret akkor is. De ilyen cuccot, nem fognak 100 fontért vesztegetni soha. Annyi a “baj” vele hogy agglegénycucc. Ezen kívül bomba.
-
válasz
Bazsee71
üzenetére
ja, ezt megértem, nálam is fél évig dekkolt, mire hozzányúltam, annyira mással voltam elfoglalva. viszont, ha már kibírta az elmúlt 50 évet, ez a pár hónap semmi, eláll!

(szegény flair-robot páros járt nálam úgy, hogy a mini gaggia után már nem maradt érdeklődés rá semmi)
-
válasz
vicces1
üzenetére
Ha jó cucc jön belőle, akkor sajnos nem sok. Egy pimpelt GC 160k körül mozog ÉS nem nagyon van a piacon. Ennek fényében ez van, ezt lehet utálni. Amúgy meg minden is érezhetően drágább a pestis óta, ha megmagyarázható, ha nem. Felmegyek bármilyen használt adás-vétel oldalra és hüledezem...
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- DJI Air 3 RCN3 drón szett - telefonos távirányítóval
- DJI Mini 5 Pro Fly More Combo + 1éves care
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- Új Kipsta agility 100 focicipő (43-as)
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3918
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Samsung Galaxy S10 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3921
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
lehet lassan búcsút is intek az nz-nek. inkább azt veszem észre,hogy lényeges a tárolás. olaszos pörik mennek,de még ott is észreveszem,ha egy negyed kilóst elosztok három felé,de a zacskó nyitogatás befolyásolja. most megint elővettem a mézes üvegeket. igaz hogy csak simán a hűtőben tárolom. fagyasztani még sose fagyasztottam,de szerintem annak is eljön az ideje. különben minden tiszteletem a szakiké,akik hobbi szinten próbálják kimaxolni a fém megmunkálást.

Max 2500-at érne meg /250g. Egy CM vagy goosebumps fényévekre van tőle ízben.