Hirdetés
- Jéghorgászat
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Tökéletes töketlenség
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Szólánc.
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
72lakiluk
tag
válasz Peti...(16v) #109798 üzenetére
Jól beszélsz. Amikor lecseréltem, a Mazzert NZ-re, tudtam, hogy a N nem zéró pumpa nélkül és a Mazzer zéró sepréssel és ráindítással. 😀 Vettem egy Nichet, még időben, nem bántam meg. Szebb, halk, őrlemény nagyon rendben. Viszont bánom, hogy eladtam a SJ-t, nem kellett az ára a másikba, néha megpörgetném az evo késeket 😑 csak hát az asszony 😎🤣
-
senior tag
válasz Peti...(16v) #109798 üzenetére
Pont ezt akartam írni, hogy a C késes Majorom is szinte +/- 0,1 g-on belül kiadja amit betöltök, ráindítás nélkül, a garatot sem kell seperni, csak a tölcsér belső részét. És kb. örök élet. Ennél jobb nekem egyelőre biztosan nem kell.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Peti...(16v)
tag
válasz WarLock07222 #109783 üzenetére
Nem pont neked szánom, de a te hsz-ről jutott eszembe: szerintem túl van lihegve ez a pangó őrlemény meg a gyárilag zéró retenciós őrlő kérdés.
Évek óta Mazzereket használok, otthon egy Kony E-t, melóhelyen egy Mini E-t, a nyaralóban meg bátyám pofozós Minijét. A saját két őrlőmnél a szükséges vízpermet mellett 2-3 ráindítással és garatsöpréssel +/- 0,1 grammon belül van a bemenő és kimenő közti különbség. A Mini E-ben mondjuk segít a garatszűkítő, de ez párezres tétel volt, inkább egy ilyen legyártatása, mint egy másik őrlő vétele, ami kevésbé masszív, netán full műanyag...
..és a végén kiderül, hogy csak a nevében zéró.
A pofozós Mini már nehezebb eset, de frissek az élményeim, és megfelelő söprögetés és ráindítás mellett szintén minimális, pár tized grammon belüli eltérés tartható.
Szóval szerintem olyas valamit próbálnak megoldani, ami már rég az asztalon hever. Ez nem kritika vagy okoskodás, csupán azok számára írtam, akik esetleg őrlővásárlás előtt állnak, és meg vannak lőve a széles kínálat láttán, hogy nagyon jól együtt lehet élni ezekkel az örökkévalóságnak épített öreg vasakkal is. -
MODERÁTOR
válasz Rush77 #109796 üzenetére
Lassabb, sokkal kevésbé robosztus a felépítése, a menüje egyszerű mint a faék. De ezek otthoni környezetben nem zavarók.
Nem rögösít, elég finoman lehet lépkedni a fokozatok között és sztem púder a végállása, én azt még sose próbáltam, nem iszom török kávét. A pangót közel 0-ra lehet csökkenteni egy kis hekkeléssel, de azt én nem csináltam meg mert nem adagonként őrlök így nem érdekel.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Rush77
aktív tag
Köszi.
Ezt egy picit kifejtenéd?
F64 evohoz képest pár dologban gyengébb, másban jobb otthoni felhasználást tekintveLegfőképpen az olyan szempontok érdekelnének, hogy mennyire rögösít, mekkora tartalék van benne presszó beállítás tekintetében (mennyire finomra lehet lemenni vele), finomhangolhatóság, mekkora lépcsők vannak két kattanás között.
-
WarLock07222
tag
válasz Toobee #109790 üzenetére
Azzal az összekóstolással, amit csináltunk, amúgy csak egy baj volt. Tök standard use-case lett csak kipróbálva, normál 1:2.5 arányú espressoval kb. koppra ugyanolyan profillal. Erre tényleg kb. ugyanaz az output, talán a Sette 270Wi-ből picit édesebb kávé jött ki, ha jól emlékszem Vagy a te szavaiddal élve olyan "Baratza íze" volt.
A különbségek szerintem egy blooming shot vagy allongé esetében kezdenének el kijönni, ahol sokkal inkább az örleményen múlik az, hogy az 1 perces előáztatás után mennyire esik szét a pogácsa, vagy a 4g/s flow közben a plafonig megy-e a shot vagy pohárba (és milyen nyomás mellett). Ezekre amúgy az NZ is csak éppen elmegy kategória az értelmes síktárcsásokhoz képest. Azok meg mind workflowban véreznek el.
Mivel az én shotjaimnak a 98%-a standard lefolyás, valahol 1:2 és 1:3 között, ezért számomra bőven nyer a workflow könnyedsége afölött, hogy mondjuk allongé esetében 4 vagy 6 barra esik vissza a nyomás a megfelelő flowratehez.
Nem tudom a topic-lakóknak mi a felhasználási területe vagy hogyan akarják a gépeiket üzemeltetni, de szerintem mindenki ahhoz vegyen felszerelést, amrie és ahogyan használni kívánja. Ami azt hirdeti magáról, hogy mindenre is jó, az átlalában semmire se jó igazán.
-
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Fiorenzato AG örlővel van valakinek hosszabb távú tapasztalata?
Engem főleg NZ-vel való viszonyulás érdekelne. -
Toobee
veterán
válasz bluesfan #109781 üzenetére
Én még mindig nem értem, hogy a Sette 270 + 270 Wi miért lett ennyire elfeledve? Nem mondom, hogy kimaxoltuk a NZ összekóstolást, de 1-1 kávé alapján egymás mellé lehet rakni őket. Olcsóbb is, szintén nincs pangó, ugyanolyan műanyag szar ez is
szerk.: látom, más is felvetette. Én kettőt is használok aktívan, eddig jók a tapasztalataim.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz Parci #109784 üzenetére
Ez így van, faék egyszerű, de működik és ez a lényeg. Látszik, hogy síktárcsásban is ezt a vonalat próbálják koppintani(dús fantáziára vall), de mintha úgy kevésbé hozná az elvártakat, a kúpos irányban meg lehet, hogy le van védve. Kizárt, hogy a nagy múltú gyártók nem tudnának hasonlót csinálni, de olyan kicsi a szegmens, hogy pont lesz@rják. (Azért látszik némi pozitív elmozdulás a kérdésben.) Nem baj, valaki csak megtalálja majd a kiskaput by P.R.C.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Flashback #109785 üzenetére
Én egy F83 xgi-t elviselnék a konyhapulton, de igazából rájöttem, hogy tök felesleges ennyivel többet kiadni egy mérleggel felszerelt őrlőért. Kis üvegpohárba megy az őrlemény, patikamérlegen mérve és utána a kosárba. Vagy valaki hozzámvághatna egy monolith flat maxot
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
HÁZIGAZDA
-
WarLock07222
tag
válasz cotagg #109778 üzenetére
Már eleve ott bukik a dolog, hogy ha beleraksz plusz egy változót a folyamatba - legyen az kopácsolás, fújkálás vagy ütögetés. Innentől nagyjából esélytelen mindig ugyanazt az adagot kinyerni, szóval máris kétszer mérsz. A másik pedig az, hogy vajon mennyi lesz a visszatartás, amit az új őrlemény tol maga után. Mert ha jelentős (mondjuk >1g) akkor szórod a kávét az összes állításnál és egy rémálom lesz egy új kávét behangolni. Összességében biztos nem lesz használhatatlan cucc, de az NZ bőven nem lesz meggyilkolva. Ismét.
-
jolti
senior tag
válasz modorosk #109779 üzenetére
Sajnos nem ismerem annyira Egert. Kb általános iskolás osztálykiránduláson voltam ott utoljára. Most is gyereket vittük el a várba, meg a dínóparka, (elég csalódás volt mind a kettő.) meg ide-oda.
Ezt tudtam, hogy ott van, mert láttam a Kávésdobozban, meg ott mentünk el előtte.
Szerintem Debrecenben, meg Szolnokon, ahova sűrűbben jarunk, ott is itt körül vannak az árak.
Két presszó, egy cappuccino, és naked 2300 volt amúgy
Legközelebb majd megnézem amit mondtál. -
modorosk
csendes tag
válasz jolti #109774 üzenetére
Érdekes, én pont múltkor állapítottam meg, hogy azzal együtt hogy a kávéjuk jó, nagyon elszálltak az árak - ha jól emlékszem egy ezres volt egy doppio?
Akkor már sokkal inkább a Dobó tér túlvégén a Szenátor ház mögött a Kappu. Talán egy éves, apró kis hely, de az tényleg kávézó. Umami és CM kávékkal dolgozik. -
cotagg
tag
válasz Flashback #109777 üzenetére
Aha, akkor lehet, hogy csak túl gondolom. Az értékek, amiket a mérlegen látok rendben vannak, csak a garat videót nem kellett volna megnéznem Igazából az Atomban lévô antisztatikus fésûvel volt gondom pár éve, mikor próbáltam. Nagyon feltorlódott az örlemény, aztán hol sikerült rajta átpréselni, hol egész nagy mennyiség maradt ott benn, amit aztán a következô daráláskor dobott ki magából. Így simán sikerült 2-3 gramm különbségeket produkálnia.
[ Szerkesztve ]
-
cotagg
tag
Köszi! Én erre vártam, hogy kiderüljön ugyanaz a Z mintázatú antisztatikus fésû van-e a garatban (ACE system), mint a többi Eurekában. Ha jól látom igen. Javítsatok ki, ha tévedek, de így a zéró pangó nekem csak jól hangzó ígéretnek tûnik, mert ahogy a képen is látszik, az ACE rendszernél szépen feltorlódik a bennmaradt ôrlemény. Amit persze a pumpa használata lehet, hogy megold, de akkor ez az egész így nem sokban különbözik a Mignon sorozat többi tagjától. Ha valamit rosszul gondolok tegyétek helyre, örülnék ha nem lenne igazam...
-
Flashback
addikt
Eureka Mignon Single Dose képek és videó a garatról: [link]
[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
jolti
senior tag
Sziasztok!
Tegnap voltunk Egerben.
Beugrottunk a Depresso-ba a Dobó téren.
Ittam egy nagyon finom ruandai presszót. Finom, enyhe savak, jó kis gyümis ízek. Meg ittam egy naked-et is. Ez nem ízlett annyira mint a presso, de jó volt ez is. Szerintem kicsit öreg volt a kávé.
A gyerek capuja is fincsi volt.
Az árak nem voltak elrugaszkodva, főleg ahhoz képest, hogy a Dobó téren van...
590 egy presszó. A barista is kedves volt, beszélgettünk kicsit, pedig volt dolga.
Ajánlom, nézzetek be, ha arra jártok. -
adodaniel
őstag
válasz RetepNyaraB #109772 üzenetére
Nem most kezdem, második gépem, de már rendeltem, úgyhogy tárgytalan is. Köszi!
-
Erdei88
veterán
Ha valakit esetleg érdekel van pár eladó Classic kiegészítőm.
Felsőszűrők, réz felsőszűrő tartó -
kurtuzov
senior tag
Vettem szombaton DM 5l desztvizet.
499-be került már, Norda kiesése biztos érezteti a hatását -
adodaniel
őstag
GC-hez melyik a jobb választás?
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/45-1-Barista-eszkozok/435-2-Kave-tomorito-eszkozok/5/2107-AVX-58-5-mm-es-tamper-10-Akciovagy
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/45-1-Barista-eszkozok/435-2-Kave-tomorito-eszkozok/5/3390-AVX-YE100-58-5-mm-maroktamper-Akcio
-
Zen42
tag
válasz home.barista #109756 üzenetére
Akkor én is lezárom. A paleolit kritikájának amit belinkeltél az eredeti témához, a vízhez és a kálciumhoz semmi köze. Amilyen cikkekre utaltam lent azok a kálciumpótlásról és általában a túlzott kálcium fogasztásról szóltak. Külföldi publikációk fordításai. Arra gondoltam, hogy úgy hamarabb elolvassa valaki mintha idegen nyelvű anyagot linkelek be. Csak annyi közük van Szendihez, hogy ő vagy Mezei Elmira fordította le őket és az ő honlapján olvashatóak.
[ Szerkesztve ]
-
JózsefK
csendes tag
válasz public NMY #109765 üzenetére
Tetszetős darab, ha legalább olyan mint a többi elégedett leszel vele. Hajrá
-
public NMY
csendes tag
Köszi mindenkinek a válaszokat, itt is és privátban is. Azt hiszem bepróbálok majd egy SD-ra, amikor elérhető lesz.
-
tag
válasz public NMY #109757 üzenetére
Nemrég vettem egy perfetto-t. A mahlkonig vario-hoz (kerámia késes) képest konzisztensebb az őrleménye, ahogy nézem. A kávékat vsz. kicsit nehezebb jól eltalálni, de ez érthető is. Az őrleménnyel elégedett vagyok, bár még nincs vele komolyabb tapasztalatom: olyat még nem játszottam, mint anno a varioval, hogy pl. a Flowban, a Cirkuszban vagy a Steamhouse-ban kóstolok, aztán vásárolok, és otthon is kipróbálom. Tényleg csendes, nem szór össze-vissza, tehát nem kell hozzá magasító az őrléshez.
Ami nekem kicsit megmosolyogtató, az az adagoló teteje, ami annyira passzentos, hogy néha picit megszorul, ahogy leveszem.BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
JózsefK
csendes tag
válasz public NMY #109761 üzenetére
Nem, a specialita nekem tökéletesen megfelel és erősen kétlem h a másik érne majd 80-100al többet
Akkor már valami jobbat bár nekem a jó őrlemény, a halk és megbízható működés valamint a kis méret volt a lényeg[ Szerkesztve ]
-
public NMY
csendes tag
Van esetleg valaki, aki az új Eureka SD-ra pályázik?
-
JózsefK
csendes tag
válasz public NMY #109757 üzenetére
Én nagyon szeretem
-
lszlfrng
csendes tag
Azzal ér el legjobb eredményt, ha beírod a topic keresőbe az eureka kulcsszót.
Jó pár oldalon végigolvashatod a hozzászólásokat.
Sajnos még nem jöttem rá, hogy egy kérdésre adott válaszokat hogyan lehet lekérni, mert a válaszban már nem biztos, hogy benn van a kulcsszó. Szóval macerás vagy csak bénázom.Én is őrlő vásárlás előtt vagyok és engem is érdekelne vélemények. Eureka-ról jókat olvastam, a tesztek is meggyőzőek. 100 éve gyártanak.
Úgy látom, hogy mostanság a niche zero vagy a kinu m47 a menő. Nem csoda, ha kiméred kézzel az adagot és azt darálod le, ahhoz meg nem kell batár nagy masina és tartály elő-hátul/fent-lent.
De az is jó megoldás, ha egy nagyon jó régebbi gépet átalakítasz "single dose"-ra és ha megdöntöd és ütögeted meg pumpálod akkor már majdnem "zero waste" is lesz belőle.
A kérdés milyen kávéfőzéshez akarod használni, mennyit őrölsz egy nap, mennyi helyed van erre. Aztán mennyi pínz amit szánsz rá?
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz home.barista #109756 üzenetére
sőt, az érvek közül is, "cherry picking"
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
public NMY
csendes tag
válasz home.barista #109756 üzenetére
Az Eureka örlőkkel melyek az általános tapasztalataitok?
-
home.barista
csendes tag
válasz Zen42 #109754 üzenetére
Ezzel a hozzászólásommal le is zárom a témát, csak annyit reagálnék, hogy nem azért tudománytalan, mert nincs végzettsége, hanem mert az előzetes hipotézise alapján a sok-sok kutatás közül azokat kiválogatja és csak azokat tárgyalja, ami az ő elvárásait alátámasztja. Itt olvashat bárki többet utána: https://alimento.blog.hu/search?searchterm=paleo&searchmode=OR&submit=Keresés
-
Zen42
tag
Pörköléshez értőkhöz egy kérdés:
Hogyan lehetséges, hogy friss pörkölésű kévék zacsija nem kezd el dagadni?
Aug 3-i pörkölések, nem akarom felbontani mert elmegyek itthonról egy hétre, de most néztem rájuk az előbb és nem puffadnak a zacsik és semmi jele annak, hogy "dolgoznának" bennük a babok. Három különböző fajtáról van szó ráadásul és mind így viselkedik. Minek lehet ez a jele? Aggódjak? -
Zen42
tag
válasz home.barista #109710 üzenetére
Ok, szóval azt úgy nem írtam, hogy "mindig" igaza van, de talán tényleg kissé túltoltam.
Csak abból indultam ki, hogy azokban a témák amik engem érintettek vagy érdekeltek konkrétan mind beigazolódtak idővel, pedig támadták ezerrel.
Én ennyit látok belőle, a teljes munkásságát nem ismerem.
Viszont te konkrétumok nélkül írtál róla és ex cathedra, alapjaiban vitatod el tőle a tudományosságot csak mert nincs élelmiszeripari vagy biokémiai végzettsége? Ezt sem nevezném épp tudományosnak. Lehetnek valakinek remek és stabilan álló metaanalízisei egy témában anélkül, hogy képesítése volna róla. (Sőt feltalálók és szobatudósok sokasága jutott a múltban úgy komoly eredményre, hogy nem kötötték meg őket a képzettségből származó bilincsek, azok melyek miatt elfelejtettek kételkedni, ami pedig a tudományos munka elengedhetetlen feltétele) Szendi úgyan nem talál ki újat csak jól illeszti össze a részeket, ugyanakkor autodidakta módon is de folyamatosan képzi magát, hogy ne érhessék támadások.
Én sem akarom ezzel szennyezni a kávés fórumot, de legalább privben írd meg, hogy konkrétan mi(k)re gondolsz. Csak pár dolgot.
Vagy még jobb, ha ennyi hibát találsz az írásaiban, miért nem írod meg neki? Nekem mindig is olyannak tűnt aki megfelelő érveléssel meggyőzhető. -
bigmasterg
addikt
Vagy itt, vagy az automatás topicban ment a vízszűrő kancsózás és hogy milyen betétet érdemes venni bele.
Rosszul tudom, hogy ezek valójában nem sokat érnek és vagy venni kell palackozott szűrt vizet, vagy három tartályos, fordított ozmózis elvén működő gépet kell használni? -
hogyaza
tag
válasz Nixon18 #109748 üzenetére
Nem jó.
[Esztetet] vegyed. -
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Ez a típusú tömítés jó E61 felsőszűrőhöz?
-
Tomi_Sci
őstag
válasz adriankoooo #103883 üzenetére
Egy Tchibo vízforraló már adott, arra szeretném ráapplikálni valahogy Összecsukható hőálló szilikon tölcsért nem találtam a környéken, most egy egy mosogató lefolyó szűrővel próbálkozom, de jó lenne a szorosabb zárás.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
SteelCowboy
csendes tag
Ha valaki jó őrlőt keres, Facebook-on a Barista eszköz csoportban felbukkant egy Mazzer Kony Electronic. Nem egy sűrűn látott darab a használtpiacon.
Egy igazi Mazzer, ráadásul Niche Zero késsel!We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #109739 üzenetére
én két mokkással dobok bele,azt figyelem a süllyedés gyorsaságát
-
SoundON
tag
az idei "anaerob ferment" divat után úgy néz ki jövőre megismerhetjük majd a "thermal shock process" [link] hangzatos feldolgozású brazil kávékat is
-
ici169
csendes tag
Sziasztok,
Keresek Rancilio Silvia gépet, tuningolt is érdekel.
Ha valakinek van, kérem jelezze. -
RetepNyaraB
veterán
válasz ribarszki #109732 üzenetére
Bocs, nem veled kekeckedem, csupán sok helyen ez egy mérték és nem értem. Természetesen mindenki úgy issza a cuccot ahogy neki ízlik és erről továbbra sem nyitunk vitát :)
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
WarLock07222
tag
válasz #75655680 #109735 üzenetére
Nálam hasonlóan néz ki a konstelláció csak vízforralóval. Viszont én rárakom a vízforraló fedelét, hogy a világ helyett a vizet és a kosarat melegítsem hatékonyabban. Így már azért jelentősebb a párakicsapódás az alkatrészek felületén. Az a "törölgetés" igazából a kendő egyszeri végighúzása a felületeken, abból is leginkább a kosár az izgalmas. Ígyis-úgyis fogdosni kell forró cuccokat a folyamat elején-végén, szóval a törlőkendős 2 másodperces manőver már se ide-se oda.
-
#75655680
törölt tag
válasz ptolgyes #109734 üzenetére
Szinte teljesen ugyan úgy ahogy az előttem szólók leírták. Azzal viszont nem értek egyet hogy a felmelegített alkatrészt el kellene törölgetni. Mivel teljesen forró a kosár, ezért ahogy kiveszem, kb 3 mp alatt teljesen elpárolog róla minden. Száraz lesz és forró. Kis mérleget teszek alá és nézem az arányt.
A maradék víz nálam is egy bögrébe csorog, így a pogi jó száraz lesz, ki lehet ütni.
Mivel csak világos pörkölést iszom, lobogó vízzel öntöm fel. Én még nem tudtam vele kávét megégetni, sosem volt keserű. Sötét pörkölésnél biztos más lenne a dolog....
CasMo espresso pörkölései mintha kicsit sötétebbek lennének, ilyenkor nem annyira melegítem elő, előbb kiveszem. De újabban inkább filter pörkölést használok. -
Tragger
tag
Sopronban csak a Kultúrpresszó van amit ajánlotok vagy van esetleg más kávézó is? Holnap megyek, gondoltam kipróbálom az ajánlásokat.
-
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #109731 üzenetére
Kizárólag arra írtam, hogy a pörkölés valószínűleg friss, mert elég sok volt a crema. Minél frisebb a kávé annál több a crema elv miatt.
Nem azt írtam, hogy szeretem a cremát (mert kicsit sem), hanem a pörkölés dátumára utaltam.
Az eszpresszóba pedig mindig teszek a negyed mokkáskanálnyi cukrot és egy kis poharas kávétjszínt is. Hogy ez valakinek szúrja a szemét, az egyéni ízlésvilág, érzés. Úgy ahogyan az is, hogy teszek-e cukrot és tejszínt a kávéba vagy sem.
Most tényleg abba megyünk bele, hogy ki hogya szereti a kávét?
Mellesleg nagy valószínűséggel nálam kevesebb cukrot, csokoládét, édességet, nasit nem sokan fogyasztanak a fórumban.. de ez egy másik történet.[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz ribarszki #109730 üzenetére
Ez a krém jól tartja a cukrot tézis szúrja a szemem mindig. Alapvetően nem jó a cukor, kevés kivétellel. Akkor miért olyan érdekes tarcsa-e vagy nem-e? Most a krém felülreprezentáltságába bele se mennék, mielőtt a torkomnak estek :)
Más: black sheep costa rica 2400\200g jó vétel, nagyon rendben lévő kv. 3500-ért a Fény uccai piac szpesöltiben, ahol én szereztem kényszerből már nem olyan bestbuy, de ez mellékszál...
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Toobee
veterán
Fellow Shimmy. Nem gondolnám Kruve ellenfélnek, az egy macerás valami. Ez jól használhatónak tűnik, mint a többi Fellow cucc.
-
OPiiPO
veterán
Valaki belinkelné már ezt az Alza kávét? Eléggé sokat forgalmaz, el vagyok kissé veszve
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Nutra
tag
válasz ribarszki #109721 üzenetére
+1 Nekem is bejött az alzás kávé. Toobee korábbi ajánlására vettem egy nagy zacskósat. Teljesen iható napi kávénak (Anna + Sette ) Automatába is ez megy, ha vendégeknek vagy gyermeknek kell gombnyomásos kávé (miután a ház kávéjának kinevezett Gondolások elfogyott - ami szintén igencsak jó színvonal szvsz automatáshoz)
Egy inkább read-only kávés
Szerk: aki itt kapott korábbi tünetek alapján súlyos (wanna-be) home barista fertőzést és tanult innen baromi sokat[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Teljesen ismeretlenül rápróbáltam az Alza kávéjára. A pörkölési dátum nincs rajta, viszont a lejárat 2022.07.18. Valószínűleg bő 2 hetes pörkölésről van szó, ami tényleg meglepett. Számítottam 2-3 hónapos kávéra, de a 2 hét nagyon pozitív csalódás. Ezt egyébként a crema mennyisége, cukormegtartása is alátámasztja.
Egész korrekt leírás van a hátoldalon, s még a mennyiséget is jól írják: 18gramm kávéból 40gramm eszpresszó készüljön a duplához.
Pörkölésben tipikus középsötét, 100% Dél-Amerikai arabica. Ízben a Classic vonalat hozza, elég jól érezhető mogyorós beütéssel. Egy kis tejszínnel mogyorós tejcsoki.
Egy nagyon korrekt, jó értelemben vett átlagos szintet hoz, lattehoz pedig egyenesen kiváló. Ár/értékben én nem találtam jobbat a piacon. 2kg-tól már 3.700Ft/kg.
Engem egyelőre megvettek.[ Szerkesztve ]
-
#75655680
törölt tag
válasz bigmasterg #109682 üzenetére
Világos pörkölésnél ilyen egyszerű az előmelegítés. Amíg a víz felforr, a kosár is felmelegszik. Én vettem Gábortól (kávékalmár) egy második kosarat, így 2 dupla kb 5 perc....
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz home.barista #109710 üzenetére
Sajnos ez egyre jellemzőbb minden szakterületre, az orvosláshoz is ért már mindenki, mint a focihoz, ez az elmúlt időszakban pedig csak felerősödött. Nagyon jó írás!
-
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #109715 üzenetére
Minden fórum az, bizonyos rétegnek. Akik szerint a saját idejük többet ér a másikénál és tálcán eléjük kell rakni a választ, amiért még visszalapozni sem kell
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
Mióta lett write-only ez a fórum? Vagy én maradtam le valamiről?
-
lacko22
aktív tag
Sziasztok, tudnátok tanácsot adni, hogy milyen vizet érdemes használni mert a NESTLÉ VERÁ-t használtam eddig Gaggia Classichoz de ez megszűnt, helyette esetleg valami más?
Köszönöm. -
Tomi_Sci
őstag
Sziasztok,
tudtok tippet adni, hol kaphatok itthon Flair Classichoz szilikon tölcsért (vagy valamit...) vÍzforralón történő gőzöléshez?
Eddig öntögettem, de amíg felforr a víz kész vagyok a többi lépéssel, kicsit felgyorsítaná a folyamatot. A FB csoportban láttam, hogy ez a népszerű kiegészítő erre a célra, de eddig csak Amazonon találkoztam vele.Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Zen42
tag
válasz home.barista #109710 üzenetére
Erre holnap válaszolok. Elkezdtem, csak közben bealudtam.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz home.barista #109710 üzenetére
+1, ami +1000-et ér!
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
home.barista
csendes tag
válasz Zen42 #109705 üzenetére
Nem akarok vitát indítani, de Szendi állításaival kapcsolatban van ami igaz, és van egy jó adag, ami erősen az előzetes elvárásai alapján szelektált kutatás, ezért sajnos egyáltalán nem nevezhető objektívnak, így tudományosnak sem, még ha látványosan lehivatkozgatja is. Táplálkozástudományi területen végeztem, némely helyen nagyon durva félretorzításokat ír, ami alapvető élelmiszerkémiai és -gyártástechnológiai hiányosságok miatt lehetséges (remélem nem a szándék miatt). Szóval nem lehet kijelenteni, hogy minden állítása igaz vagy sem. Jelenleg másodképzésként pszichológiát tanulok (Szendi is klinikai pszichológus) és táplálkozás- és biokémiai területen kvázi semmi nincs itt a képzésben, ami szerintem érthető, ráadásul élettan-kórélettan is kevés egy egészségtudományi képzéshez viszonyítva. Sajnos ő nem azzal foglalkozik, amire képesítése és jogosítványa van, hanem amit autodidakta módon próbált elsajátítani, és hát persze hatalmas üzlet van ezen az élelmiszeriparban, különösen a paleo és egyéb vonalon. Ezzel le is zárnám, csak felhívom a figyelmet, hogy tudományosnak látszó cikkek könnyen lehet (ez mindenhova, nemcsak Szendinél), hogy csak az előzetes elvárások szerint szelektáltak vagy módszertani hibáktól hemzsegnek, sok-sok egyéb vizsgálati változót nyitva hagyva, téves konklúziót tartalmazva.
-
-
WarLock07222
tag
válasz ptolgyes #109704 üzenetére
Nem egy nagy történet a cuccok előmelegítése, illetve itthoni pörkölők termékei között még nem találkoztam olyan világossal, amihez a dugattyút is melegíteni kellene (pedig többnyire filter pörkölés van otthon). Így azért jócskán egyszerűsödik a helyzet.
A pumpás gépek esetében pedig a kar tömítése az, amit pont ugyanilyen időközönként kell cserélni, szóval nem feltétlenül említeném hátrányként ezt a minimális karbantartási igényt. Sőt, igazából egy 1 perces folyamat az egész
Még a workflow végére annyi, hogy a shot végén elég csak tartani a kart és alátenni másik poharat, amire pedig ráhúzni koppig. Így nincs fröcsögés, szűrcsögés és meglehetősen egyszerűbb a takarítás.
A sorozat lövés azért a Mini Gaggia esetében jóval egyszerűbb, de a Robot sem vérzik el szerintem
-
#85578752
törölt tag
válasz kosmoo81 #109701 üzenetére
Akkor ez így kézzel kell indítani. Van valami olyan 3d nyomtatható tölcsér, amin van egy bütyök is felül, amivel lehet indítani az őrlőt. De az nem olyan precíz mint egy ilyen acél tölcsér.
A tamper mennyire precíz? Jobbak-e így a főzetek, hogy van disztribútor is? Vagy talán csak a hibalehetőség kevesebb?
-
Zen42
tag
válasz #85578752 #109663 üzenetére
Igen, csak még nem jutottak el odáig, hogy ez hosszú távon nem jó.
Viszont víztisztasági értelemben a hazai csapvizekkel tényleg nincs gond. Kivéve azokon a területeken ahol arzénos a víz. Az ellen ráadásul a kancsós szűrő kutyagumit nem ér, sőt az RO sem szűri ki rendesen mert az arzén nagyjából pont akkora mint a vízmolekula, ezért átfér a membránon. Csökkenti a mennyiségét, de marad benne.
Arzén esetében csak a desztillálás marad mint megoldás.#109664 PeterAgos
Persze, nincs vele gond, csak én jobban szerettem volna ha kell rögtön legyen vizem és annyi amennyit akarok. Ráadásul ivóvízként is használom és akkor meg hűthettem volna vissza. Így azzal sem kell foglalkozzak. Kényelmesebb.#109665 KMT és koxx
Szendi cikkeit nem a vízzel hanem a kálciummal kapcsolatban hoztam fel.
Azért őt mert azóta olvasom amikor még messze nem volt ilyen felkapott. Többször előfordult, hogy megkérdőjeleztem valamit amit írt, de ha kicsit utánanéztem mindig kiderült, hogy igaza van. Lehet persze őt magát nem szeretni, de attól még igaza van.
És évekkel megelőzi a későbbi ajánlásokat mert teljesen hiteles kutatási anyagokat, hiteles kutatók tudományos cikkeit használja fel.
A WHO meg már tényleg számtalanszor csinált magából hülyét, elég csak a Covid-os kinyilatkoztatásaikat végignézni időben, közröhej. Az ENSZ egyébként is teljesen súlytalanná, komolytalanná vált, elvesztette a tekintélyét. Egyedül a BT-nek van még értelme, a többi szervezet gittegyletként működik. -
ptolgyes
újonc
válasz bigmasterg #109699 üzenetére
Spécibb kannával (beállítható célhő) lehet szórakozni, hogy hány fokos vízzel indítod. Az én tapasztalatom az, hogy sötét pörkölésre a forrásban levőt ráöntve jó a végeredmény, van, aki meg a 99 °C-ra esküszik, mert akkor ott van folyamatosan használatra készen a víz az "okos kannában", de nem bugyog.
Azt hiszem a világosabbaknál bejövő előmelegítés az, amerre egyelőre nem gondolnék elevezni, ott már macerásabb lehet a munkafolyamat (eltörölni használat előtt a párás, forró kosarat, de ne hűljön ki, amíg betöltöd, stb).
Az tuti, hogy ha kipróbálod, akkor töltsd tele vízzel, annál nagyobb lesz a hőtehetetlensége a rendszernek, még ha marad is benne víz a kívánt kávémennyiség után (a James Hoffman videó szerintem ezen a téren rosszat sugall a kigrammozott vízzel).
Amiért szeretem minden nap: nincs felmelegedési idő, nincs vízkő gond, akármikor rámjöhet az 5 perc. Nyilván van más hátrány (pl. a dugattyú tömítése idővel cserélendő), macerás lehet, ha nagy igényeid vannak hőmérséklet terén, stb.
Viszont a robot egy jó beszélgetésindító kb. bárkivel, legyen kávéőrült vagy sem
-
Toobee
veterán
válasz Saughassy #109692 üzenetére
Egy ideje visszavettem már a fűszereket is. Fura megtapasztalni, hogy egy tojásnak milyen jó ízei vannak simán csak megsütve. Mondhatni kinyílt a világ. A reggeli kávé milyen jól tud esni. Kedvenc napi rutinom: 5.45-8-ig bringázás, közben csak víz, majd a végén, a munkahelyen egy jó kávé. Étkezés előtte nap 16 óra körül utoljára, a kávé után jöhet minden IS.
-
kosmoo81
tag
válasz #85578752 #109693 üzenetére
vettem egy ilyen cuccot a sage barista expresshez.
a tamper nagyon jó, viszont a gyűrű nem fér a daráló alá 😅
ha tartom alatta akkor jó, meg van rajt 4 mágnes, szóval egész stabil.
az az érdekes hogy 18g nem igazán fér bele a dupla kosárba, sok mellé potyog, erre kitér a kaffemacher videó is, de ezzel egész jól a kosárba lehet tartani az őrleményt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bestbuy játékok
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Teclast Tablet Topic
- SSD kibeszélő
- PlayStation 4
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Idő előtt kiderült, hogy készül egy új Terminator játék
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest