Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
aktív tag
Ha már szóba került az R58, és a Syncronika, bevallom Nektek férfiasan, én is nemsokára szeretnék venni a Majorom mellé egy nagy gépet, de én még a Profitec Pro800-assal is szemezek, és nagyon tetszik. Főleg az, hogy a rugó és a dugattyú elintéz mindent, és azt olvastam, hogy finom édes presszókat lehet vele csinálni, ami számomra nagyon vonzóvá teszi. Nagyjából egy árban van a három gép. Szeretnék Tőletek is hallani Pro és Kontra érveket, hogy melyiket válasszam, ha megkérhetlek Benneteket segítsetek egy picit a döntésben. Nehéz döntés.

-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
most adagoltam ki a mézesüvegbe a cartapani espresso casa-t. nem is olyan sötét pöri,így ment bele 17g. de volt előtte más fajtája, amiből 16-16.5g ment az üvegbe.
-
-
72lakiluk
tag
-
adodaniel
őstag
Másik kávés topikban linkelték az alábbi módszert. A kérdésem az lenne, ha nekem az előírt 27-32 sec alatt jön le az 1:2-es arány, de a végefelé már kiszőkül a lefolyás (érzem is a keserű ízt), akkor mit kell variálnom, ha az arányt egyébként meg szeretném tartani? Ha finomabb őrlés felé megyek, akkor nem lesz meg az 1:2. Jelenleg 18,5g kávét őrlök az IMS-be, a gép pedig egy PID-elt GC, az időt pedig gombnyomástól mérem.
-
Toobee
veterán
Kíváncsi leszek, hogy az új nagyvas milyen áron fog indulni.
Ozik darálók: weboldaluk, instájuk. A BOLD jöhetne, igazából vágynék valami jó cuccra, ami kiváltja az Ode+Sette270Wi párosomat. De szerintem ez (is) drágább lesz, mint az autóm. -
norkov84
tag
válasz
bayarena
üzenetére
Ausztrál vonatkozásban a coffeefusion YT csatornáján követtem a latte art boot camp-et, nekem sokat segített. Azt láttam, hogy ő is pörköl kávét, nem tudom ismered-e, illetve milyenek a kávéi, így nem tudom, mennyire ajánlható
-
norkov84
tag
válasz
bayarena
üzenetére
Szuper, örülök, hogy sikerült.
Flow control: "sajnos" SEP és Acaia mérleg nélkül csak kb-ra tudom belőni, de nekem közepes pörkölésre a rugós karos profil vált be. Ezt csak idő/mennyiség függvényében kb. próbálom követni.
Sötét pörköléshez viszont csak elnyújtott felfutást adok (kb 10s alatt futtatom fel, alacsony térfogatáram/flow mellett), és utána a csapolás végéig a csúcsnyomáson tartom. Amit én amúgy letekertem 7-8bar közé. OPV 8 baron van, csapolás alatt a fejben lévő óra 7-7.5-ig szokott felfutni (vakszűrővel 8-ra).Más görbékkel nem nagyon játszottam, bár a Whole Latte Love YT csatornán megnéztem minden, ezzel kapcsolatos videót. Ők azért nem túl profin űzik ezt a részt
Kávékalmár Gáborral beszélgettünk erről sokat.
Én az általa gyártott karral használom, így csak olyan 210 foknyi tartományban tudom mozgatni a szelepet, de ez szerintünk bőven elég (max álláson kb. 160g/30s a vízhozam). -
HSM
félisten
válasz
BBéci
üzenetére
Engem is érdekelne 6-8 karton, ha valaki megszervezi és nem horror drága árra kijön.

#110456 belab : Ha bekapcsoláskor ilyen, vagy főzés után, az normális ezeknél. A bojler külső felén méri a hőfokot, így mindig túlfűti kicsit a vizet, mire a mért hőfokon ez látszana. Persze idővel be kell állnia szépen a beállított hőfokra. A PID paraméterei állíthatóak egyébként, azzal lehet kicsit variálni, de valamennyit mindig túl fog fűteni, mielőtt beáll, főleg, ha alapvetően a főzésre állítod be a PID-et, hogy jó legyen.

-
bayarena
aktív tag
Pedig mindenkit szivesen latok egy kavera ha erre jar

A kavekulturarol igazabol szerintem csak jokat lehet itt mondani, altalossagban elmondhato hogy a jobb anyagi helyzet miatt tobben engedhetik meg maguknak, hogy napi szinten beugornak valahova egy jo kavera, ezert talan tobb jo kavezot tudnak uzemeltetni itt mint Pesten. Melbourne meg meg jobb egy fokkal, igazi paradicsom a kave kedveloknek.
Jellemzoen amugy tobb opcio van kave bab vasarlasara is, ilyen teren nem vagok annyira otthon a hazai helyzettel, de minosegi kave vasarlasra szamtalan opcio van itt.Jah, amugy koszonom a Norkov84-nek a tippet, kozben sikerult leszedni a ragaszto maradvanyokat

-
-
bayarena
aktív tag
Persze hogy szabad, kereken 5000 Ausztral dollar volt flow controllal. Anelkul 4700ert aruljak.
Sydneyben elek, szoval a hol-ra a valasz nem hiszem, hogy hasznos lenne szamodra
Ma mar keso van, de holnap csinalok kepeket

Elos korben mindenkepp a flow control nelkul fogom hasznalni, hogy megtanuljak konstans fozetet csinalni, a flow control nagyon hasznos tud lenni, de eleinte nagyon megneheziti a konzisztens fozest.
-
norkov84
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Lehet, hogy csak nekem volt "szerencsém", de a nálam töltött bő 2 éve alatt nekem nem csinált ilyet a Major. Annyi, hogy volt egy esztergált magasítóm is hozzá (arra feküdt fel a pumpa, így nem kellett vágnom belőle, nem ért bele a késbe), és a körtepumpával kb. kétszer nyomtam rá őrlés után. Mondjuk én aztán áttértem a garatseprésre, Majornál annyi is elég volt.
Amikor alulról szétkaptam nem sokkal az eladás előtt (Arduino vezérlő tápját kellett cserélnem), nem láttam belül sehol kávé port.
-
norkov84
tag
válasz
bayarena
üzenetére
Gratula!
Én is R58 Synchronika között vacilláltam, de idehaza akkor (2020 eleje) előbbit tudtam olcsóbban-könnyebben beszerezni.Emlékeim szerint sima körömlakk-lemosóval szedtem le az E61 fejen lévő matrica ragasztó-maradványait. Nem kezdte meg, semmi baja így bő 1-1.5 év távlatából.
Flow-control kit-et is vettél hozzá?

-
-
BBéci
legenda
válasz
kisati748
üzenetére
Amikor 10-11 éve rákattantam az eszpresszózásra, az első két évben nagyon sokféle kávét próbáltam, kóstoltam.
Kétlem, hogy egynél többet fogok inni, megesik, hogy 2-3 napig egyet sem iszom és nem hiányzik.#11046872lakiluk
Terveim szerint jövőre beszerzek egy pálinkafőzőt és a kertemben termett epernek (morus alba) folyékony halmazállapot lesz a vége. -
bayarena
aktív tag
Sziasztok, vettem egy ECM Synchronikat es van egy kerdesem. Ugye volt rajta 3 helyen biztonsagi matrica amit leszedtem, de alatta ragacsos maradt a felulet. Probaltam csak enyhe mososzeres vizzel attorolni, de az nem hozza le a ragacsot, elso korben meg nem akartam vmi durvabbal nekiesni, gondoltam elobb itt megkerdezem, hogy uj gepek eseten mikor ti eltavolitjatok a matricakat akkor mivel lehet letorolni a ragacs maradvanyt? Ami leszedi, de a feluletet nem bantja?
Nagyon koszi elore is a segitseget.
Amugy a gep nagyon klassz, kotyogos kavefozorol upgradeltem, szoval....nagy ugras
-
-
-
-
BBéci
legenda
válasz
iatti
üzenetére
7 éve sztenderd a Vergnano Gran Aroma, mostanában kilónként váltva Lucaffe Mamma Luciával. Feleségem és én mindössze napi egy eszpresszót iszunk, ő 9 grammból, én 14-ből készítem.
Néha megkóstolunk olyasmiket, amikre véletlenül rábukkanok. Korábbi nagy kedvencem a Mokambo Argento volt, de a beszerzési forrás elapadt, vagy csak én nem lelem.#110458koxx
Lehet, hogy lángpallossal fogtok kiűzni ebből a topikból, de nekem nem ér annyit (kilónként 12000 forintot) az eszpresszózás. Telne rá, de inkább sörből iszom különlegeseket, azoknak az ízvilágát markánsabban érzem és élvezem, mint a kávékét. -
-
belab
csendes tag
Sziasztok!
Lelit Anna gépem tovább fűt, mint kéne.
A pid küldi a jelet, ez látszik a led villogásából.
A hőmérsékletet is jól mutatja, de valamiért nem reagál a kapcsoló jelre és a 94 fok helyett 100 fölé megy.
Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond? -
Toobee
veterán
-
-
JózsefK
csendes tag
Van egy ese pod szűrőm eladó teljesen új akit érdekel írjon rám
-
JózsefK
csendes tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Hat nem tudom, én beteszem az első adagot takarítás után benyel kb 2,5 g pangót amit pótolok a kávéhoz aztán kb meg 1g eltűnik apránként, kb a 3-4 kávé után már kijön +/- 0,5 g-al amit beteszek
Engem nem ráz tőle a hideg, hogy a pangó rész telítődik es ott marad
De értem a te gondolatmeneted is -
-
lszlfrng
csendes tag
Mert azt szeretném inni amit beletettem és nem azt amit 4 órája tettem bele.
Mivel szeretek szimplát inni, géppel darálni, ezért nekem az a jó, ha 9g után legalább 8.5g jön ki.
Erre két megoldást találtam:
- fújom, ütögetem, ecsetelek, méricskélek vagy
- beteszek előtte 5g kávét, ledarálom, kuka, és utána teszem bele azt amit már felhasználok.Ráadásul ha szimpla után rögtön duplát darálok, akkor az őrlési finomságon is kell állítsak és megszabaduljak a bent maradótól. Nem nagy pénzkidobás, éves szinten 60e-70e attól függően mennyiért veszed a kávét.
-
-
iatti
aktív tag
visszaolvasgattam jolly- fio evo kés ügyben. olaszos pörinél is érdemes belerakni? jobb lenne mint a gyári?
-
Csak én nem értem ezt a "mindenmikrogrammkávétkifújunkmindenhonnant"?
-
lszlfrng
csendes tag
-
-
-
lszlfrng
csendes tag
Októbertől kapható az "Eureka Mignon Single Dose".
-
lszlfrng
csendes tag
"zero retention" lett a Mazzer Minim.
Végre megérkezett az amazonon rendelt szilikon, összecsukható pohár. Fém karimával és tetővel.
Csak le kellett vágni az alját és (erővel) ráhúzni a mini fejére.A próbát az előtte kipiszkál, kifújt, üresnek tűnő őrlővel végeztem el. Elindítottam és háromszor nyomtam rá -> kijött még legalább 1g kávé.
Ez radikálisan lecsökkenti az őrlés utáni procedúrát és a visszamaradó is szinte nulla. Őrlés közben kell párszor rányomni. Elméletileg hatékonyabb mint a sima hengeres. Egy szeleppel a tetőn még lehetne rajta tuningolni.
A lazacos púder szín csak a próbás pohár. Küldtek fiús színben is

-
BBéci
legenda
Olaszországban lehet kapni Norda vizet. Ha elegen társulnánk, be lehetne hozatni egy teherautónyit, eloszlana a szállítási költség. 10x6 kétliteresre lennék vevő.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
sgery
üzenetére
Én egy SM91-et használok, azt is így tervezték (ahogy, gondolom, még néhány síktárcsás őrlőt) és kb. 5 mp söprögetés, gyors ráindítás, majd újabb 5 mp söprögetés után nagyjából csak az a pangó marad benne, ami hosszú távon is ott marad az alsó késtartónál. Természetesen nem mondom, hogy nem lehet próbálkozni más, véglegesnek szánt megoldásokkal, de ez a 15-20 mp-es mozdulatsor egy idő után annyira automatikus lesz, hogy szinte oda sem kell figyelned...
-
gippazoid
őstag
Sziasztok!
Rendelés előtt pár perccel állok, gyors segítség kellene!
Ha rendelek egy szalaghőmérőt de levágom róla az alsó, Fahrenheit-es részt, akkor tönkre is teszem?
Vagy működni fog úgy is?Nem fér fel a gépre a teljes magasságú szalag.
-
-
hoffman_
nagyúr
tudom, hogy régóta nincs az ajánlott listán, sőt sosem volt igazán, de azért vakarom a fejem, hogy 2 hét és 1.5L Vera után mitől ilyen a cucc. ennél kb. bármelyik csapvíz jobb. vízkőtelenítés közben is köpködött a cucc rendesen, előtte csak Norda volt, 2 évig egy vízkőszemet nem láttam addig.
megvolt az első DIY vizezés is, az első főzés egészen rendben, a tartály is jónak tűnik. 80 fokon oldottam, semmi kicsapódás a literesben a hűtőben. ezzel szerintem tavaszig elleszek, csak győzzem desztvíttel. ezt használtam végül, ez tetszett a legjobban, köszi a bátorításokat.
"Rao receptje szerint (aminek kb. feleennyi a töménysége) 6,5g keserűsót és 4,5 g szóda-bikarbónát keverek 1 liter vízbe pufferoldatnak @jana86"
-
mester6
tag
-
sgery
őstag
Néhány FAG őrlő infó.
Ma eljutottam oda, hogy picit szétszedjem Ribanszki által leírtak alapján, hogy kevesebb pangót érjek el - mert nálam is simán benne van 5gramm.
1-0,5 grammig már le tudtam vinni, a maradék is inkább porszerűen rakódik le...
Hozzá kell tegyem, így is még ~2 grammot pumpával kell kitolnom a végén...
Most épp egy kis csúszdát alakítottam ki sütőpapírból, hogy a lehető legkisebb legyen a kávé ellenállása a kijutáshoz. Sajnos eléggé kicsi a dőlésszöge a kilépő résznek, így nincs elég nagy gravitációs erő, hogy simán haladjon a kávé.Ez a kép mindent elmond szerintem a tervezési hibákról..:

-
rastacsz
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
@Gery0505 John Buckman szettje szerintem nem rossz:[link] és befér alá az 5 literes dm desztvíz, bekeverve. De a ballon is, ha jobban tetszik.
Mazzer kés esetén ismeri valaki a 151H profilt? Ez a Major VP/V Pro gyári szerelése. A VP 900-as fordulaton dolgozik, 1400rpm helyett. Ugyanúgy 650W-os teljesítményű motorral szerelt, de nagyobb nyomatékú. A kés külön ehhez lett tervezve, gyorsabb őrlés az alacsonyabb fordulatszám mellett. Szóval agresszívebb lenne, mint a C? [link]
-
Toobee
veterán
válasz
Gery0505
üzenetére
Elég sok egyezés van. Én is a szobában tartom a kávés szettemet és CW-t használtam elég sokaig, melóhelyen meg még mindig.
Most, az új konyhába vettem 3 utas csaptelepet és BWT MG-s patronozok. Szerintem ez tökéletes. IKEA literes üveg, amibe lógatom a vízcsövet, ez a szekrény mélyén van + egy másik, amibe megy a szennyvíz. Nekem bevált. -
-
Gery0505
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Hát ez jó kérdés, hogy lehetne átengedni a bestmax szűrőn ezt a ballonos vizet, de vannak ötleteim.
Az az alapfelállás, hogy a kávés cuccot szeretném beköltöztetni a szobába. A konyhában sajnos nem fér el, mert nagyon kicsi konyhánk van. A GC és a Graef még csak-csak elfért valahogy, de nem volt az igazi az sem. A sok kis kütyünek sem volt helye, mindig el kellett pakolászni, meg előszedegetni ha KV-t akartam inni, és ezzel sok idő megy el. A Major meg már pláne nem fér be sehova. Magasságra sem, de még ha leveszem a babtartályt akkor is elfoglalja a fél pultot. Ahhoz, hogy beférjen nagyon komoly átalakításokat kellene végezni a konyhában.
Úgyhogy az egyetlen út, ha a szobába beköltöztetem a KV-s cuccot, ha kényelmesen akarok vele dolgozni. A szobai elhelyezéshez viszont kellene egy megbízható vízforrás a szobába is. Azon gondolkodom, hogyan lehetne kialakítani a vízforrást KV gép számára. Két eset lehetséges, vagy bevezetem a vizet a szobába ilyen kék színű pneumatika csővel, csak ez nagyon macera lenne. Hordhatnám kiöntő kancsóval is a vizet, de az sem igazán életszerű. A legjobban tetsző megoldás a Clearwater ballonja, amibe 19L víz elfér, és viszonylag alacsony az ásványi anyag tartalma. Ez a ballon prímán elhelyezhető mondjuk az asztal alatt, hogy ne legyen útban. Azt még nem tudom, hogy a Clearwater ballonjai mennyire bírják a nyomást, de ha bírják, akkor hasonlóan lehetne használni mint a szódásüveget. Kellene hozzá csinálni egy fejet, amit a ballonra csatlakoztatnék, és egy kis kompresszorral 1-2 barra fel lehetne fújni, ami kinyomná a behelyezett csövön a vizet egyenest a szűrőrendszerbe és a KV gépbe. Ez majdnem olyan megoldás lenne mint ha a vízhálózatra lenne kötve a KV gép. Azért is agyalok ezen, mert a Norda víz kifújt, pancsolni nem nagyon szeretnék KV vizet, és hogy ehelyett lehetne valami másik vizet csatasorba állítani ami elérhető. A szűrőrendszert is azért gondoltam ki, mert azzal be lehet állítani a víz ásványi anyag tartalmát. -
Toobee
veterán
Pont most jött Arco frissítés. Szóval nem egy első termékes gyártó, mégis meglepte őket, hogy gyártani kell valamit, nem csak 1 protót működésre bírni. Ebből idén már nem lesz semmi, az biztos.
-
Gery0505
aktív tag
Gondolkodtam, hogy a Norda vizet mivel helyettesíthetnénk, és eszembe jutott a Clearwater cég vize. Ez nem lenne jó nekünk? Kb 3x annyi ásványi anyag van benne mint a Norda-ban. Clearwater víz Esetleg ezt még át lehet küldeni mondjuk egy Bestmax szűrőn... Mi a véleményetek erről?

-
SoundON
tag
-
rastacsz
tag
válasz
hogyaza
üzenetére
@hogyaza Erről is sikerült lecsúszni. Sebaj, lesz még sj.
@RetepNyaraB j-max nincs náluk, pedig árban közelebb lenne a jx-pro-hoz és elvileg espressohoz jó, mint a Je-plus.
Az elektromos őrlőkkel kapcsolatban valaki talált már zajszint méréseket? Illetve, hogy melyik freki tartományban zajos? Mert egy alsóbb tartomány nagyobb zajjal viselhetőbb, mint egy ugyanakkora zaj, de 10kHz-en.
Illetve, a mazzerek esetében van, hogy a három fázisúhoz való késeket használják egy fázisú motorral, de van a piacon három fázisú motorral szerelt örlő? A csatlakozó is a szokásos, 4P+F?
-
válasz
macmelon
üzenetére
A hario azért játékszer egy rendes kézihez képest, de az ára is. Avx-nél megkapod a teljes 1z presso választékot, pénztárca és igény szerint.
Motorosból ha van hely akkor Mazzer. Valaki jelezte is a napokban lesz nála Jolly. Ár az kérdés, késtől nagyban függ. Viszont örök élet.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Atlas + Vostok 55mm rudak + 245kg tárcsa
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo tökéletes hibátlan álapotban eladó
- Skagen 816xswxc1 Ceramics White női karóra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Milyen darálód van mellé?