Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
426os
őstag
Nem volt kellemes olvasni az utolsó néhány hsz-t. Alapvetően tisztában vagyok a taglalt dolgokkal, de azért most mégiscsak elgondolkodtam kicsit a jövőt illetően.
Van mérnök a sok IT-s között? Főleg gépész/jármű/minőségügy vonalon lennék kíváncsi, hogy mik az átlag fizuk. Nem úgy kérdezem, hogy személy szerint én mire számíthatok majd, hanem aki már dolgozik és hajlandó pár infót megosztani, hogy milyen vonalon, milyen végzettséggel/tudással mennyit kapott kezdőként/mennyit kap most. Akár privátban is. Most ahol gyakornok vagyok (multinál) nem igazán téma a fizetés és egyelőre nem is jött még elő olyan szituáció, hogy fel mertem volna hozni.
.
-
426os
őstag
Köszi. Angol megy középszinten, illetve mostanában majd tervezek egy IELTS vizsgát is tenni (ha esetleg bejátszanék egy külföldi továbbtanulás lapot). A németem némi újraélesztést igényel, mert egyszerűen érettségi óta sehol nem volt rá szükségem, így nagyon megkopott.
Bsc végére lesz 1 év gyakornokságom (heti 20-30 óra), úgy érzem, hogy itt is tudok érvényesülni, de valószínűleg megyek tovább majd Msc-re. Bár majd az akkori anyagiak függvényében ez sajnos még változhat, de szeretném még most megcsinálni, nem utólag siránkozni majd, hogy jó lett volna még a seggemen maradni 2 évet.
2-300 közötti kezdő nem tűnik rossznak, bár a 200 szerintem is eléggé határeset. Ahol én vagyok ott gyakornokként nem fizetnek túl jól (200tól elég messze van), de ezt most lenyelem, tapasztalat miatt nekem megéri..
-
426os
őstag
Bocs, hogy belevau, de szerintem Svédországot felejtsd el. Én is terveztem, hogy kimegyek már tanulni is, meg később dolgozni, de minél többet vagyok kint, annál inkább érzem azt, hogy köszönöm, ebből nem kérek (most is kint vagyok). Ha már mindenképpen Nordic, akkor esetleg Norvégia vagy Finnország, bár azokat nem ismerem. Én most pár évig nem ugrálnék nyugat felé (bár most ahogy olvasom te is maradsz még egy darabig mindenképpen, addig meg még sok minden történhet amúgy is).
.
-
426os
őstag
válasz EQMontoya #5622 üzenetére
A nagy jólétnek hamarosan vége, ha sürgősen nem változtatnak a politikájukon, már pedig nem abba az irányba haladnak. Nagy pofáraesések lesznek még. Az emberekkel sem vagyok kibékülve, a nagy svéd vendégszeretet és nyitottság is legtöbbször csak kétszínű, álszent dolog, amit a mostani "népvándorlás" is csak erősíteni fog. Utóbbiből következik sok dolog, amiről már nem szeretnék nyilatkozni, állástfoglalni. De már európaiként sem sétagalopp a letelepedés. Persze lehet északon még megvan az, amit mindenki képzel Svédországról, de a déli részeken már nem az igazi. Na mindegy, inkább csak azt mondom, hogy ha valaki északnak venné az irányt baromira gondolja át a dolgot és nézzen körül a saját szemével (ne csak turistaként).
.
-
426os
őstag
válasz attila199207 #7549 üzenetére
Az, hogy lehet-e emelest kerni, itt is munkaltatotol, fonoktol fugg. Vannak pl multik, ahol fix gyakornoki ber van, attol elterni nem lehet, kisebb cegeknel viszont sokszor alku targya a fizu. A br.900-as orabert en kevesnek gondolom, foleg, hogy mar van tapasztalatod is. En 0 tapasztalattal, multinal, bsc alatt br800-at kerestem, de az akkor is kevesnek szamitott. Manapsag pl a semmifele szaktudast nem igenylo forgalomszamlalasra is siman adnak br1000-et, szoval en feljebb tennem kicsit a mercet.
Ha kicsi a ceg es olyan feladatokat kapsz, mint amit egy foallasunak is adnanak, akkor meg foleg alkudj kicsit, hiszen a kivant netto ber mellett, te bruttoban sokkal olcsobb vagy a cegnek, igy relative magasabb ber mellett is megerheti nekik, hogy alkalmazzanak. Kiveve persze, ha nem egyszeru adminisztrativ munkarol van szo, amire ugyis jonne valaki, aki szarer-hugyer megcsinalja. Szerintem. (sorry az ekezetek hianya miatt).
-
426os
őstag
válasz DanielLong #9071 üzenetére
Egyik hölgy kollégám rollerezett, neki a "Decathlon-ban kapható legdrágább verzió" bevált. Pontos típust nem tudok, de aránylag masszívnak nézett ki, egy megnézést megérhet.
.
-
426os
őstag
Érdekességképpen kérdezném, hogy bejárás szempontjából ti mennyi pluszért (egyszerűség kedvéért nettóban) vállalnátok 1-es esetről 2-esre váltást.
1.Bp, séta+tömegközlekedés, de aránylag kultúrált körülmények között, kényelmesen 2x30-40 perc.
2.Bp, keresztül a városon, autóval, 2x25 km, kb 2x 40-80 perc.
Utóbbihoz minél hamarabb szükség lenne autóvásárlásra, előbbinél ráérek még és nem is amortizálnám utána a mindennapi ingázással (szinte csak hosszú utakat menne).
Csak a bejárásra koncentrálva, más (egyébként fontos) szempontokat félretéve.
Szerintetek?[ Szerkesztve ]
.
-
426os
őstag
Köszönöm a gyors válaszokat.
Én az autó fentartását+üa. költséget (csak a munkábajárásra vetítve) kb 45k/hó-ra számoltam. Optimistán, nagyobb meghibásodást nem feltételezve, illetve számszerűen az értékvesztést sem vettem bele, de ez szándékos elhanyagolás volt).
Amire nem gondoltam, az az órabér átszámolása az utazással töltött időre (a napi +50 perc reális).
Így összesen meglepően nagy összeg jött ki. Nagyon nem éri meg autózni, ha nem muszáj..
-
426os
őstag
Akkor igen, de az a tapasztalatom, hogy az alapbérben ezt nem igazán fizetik meg, a 10-20Ft-os útiköltség-térítés meg semmire sem elég. Eddig egy helyet hallottam, ahol nettó 34Ft/km-t fizetnek, de még az sem fedez mindent.
Igen van az a pénz, de még nem vagyok abban helyzetben. Ha annyival többet érnék, akkor nagy valószínűséggel azt az 1. esetben is megkapnám, legalábbis nagy részét. Így igazából ez a kérdés nem élesben ment, csak érdekelt, hogy jól matekozom-e. De megerősítettetek a döntésemben, köszönöm
.
-
426os
őstag
válasz Szakbarbár #9475 üzenetére
Igen, nekem is fejemben van a robogózás, de még a kerékpározás is. Első körben viszont autót veszek majd (mert anélkül ugye nem vagyok férfi ), mivel vidékre (nincs rendes tömegközlekedés), illetve néha külföldre menni nehézkes nélküle. Számolgattam, azzal, hogy így a bevásárlásokat is egyszerűbb lesz intézni, már jobban megéri sajátot tartani, mint mindig bérelgetni (főleg, hogy ezekkel az olcsóbb bérautókkal mindig van valami, ami miatt a végére nagyon várom a visszaadást). Ha autó lesz, akkor egy ideig nem fér bele mellé a motor, főleg, hogy az is utcán állna, illetve meg kell csinálnom majd a b125 különbözetit is a jogsihoz. A bringa tervben van, de jelenleg kényelmes és egyszerű tömegközlekedéssel munkába járnom (korábbban említett 1. eset, a 30-40 percből (de inkább 30) 10 vagy 20 perc séta, attól függően milyen kedvem/idő van - a buszos rész helyett sétálok, többi vonat).
Autóvásárlás mellett szól nekem az is, hogy szeretek vezetni, szeretem az autókat, szeretnék "birtokolni" is egyet, amivel szabadidőmben esetleg foglalkozom, de ha az kell, hogy minden nap óramű pontossággal induljon és napi szinten zötyögne keresztül a városon, akkor olyat kéne vennem, amilyet nem szeretnék (kisautó, kis benzinmotorral, amivel az egy-két heti 100km-es pályázások, illetve egyéb utak már nem lennének olyan kellemesek). Plusz itt nem eshetne ki pár napnál tovább,ha viszont nem kell minden nap, akkor nem tragédia, ha kicsit tovább kell várnom a jó szervizre, mire foglalkoznak velem.
Ebből kifolyólag én inkább a tömegközlekedést választom Bp-en, de aláírom, hogy nagyon jó, ha van a háznál autó. Viszont amíg vidéken tényleg meg vagy lőve nélküle, itt azért el lehet éldegélni autó nélkül is. A GreenGo is pl. tök jó dolog, csak hosszú utakra nekem nem opció..
-
426os
őstag
válasz userxy #10088 üzenetére
Viszont ha most váltanál, simán többet kapnál 3 év tapasztalattal.
Viszonyításképpen: idén kezdtem főállásban, br450-el, szintén gépészmérnökként.
Én úgy látom ismerősi körben, hogy ahol az elején nem fizettek rendesen, ott később sem fognak, max kisebb emelésekkel és ígérgetésekkel lehet számolni..
-
426os
őstag
válasz inferno88 #10931 üzenetére
Sokan nem tudnak mit kezdeni a bruttó fogalmával, nem tudják belőle kiszámolni, hogy abból mennyit kapnak, így ezen közönséget megcélzó munkáknál szerintem lehet bejelentett a bér attól függetlenül, hogy a nettót írják ki (saccolnak egy átlag emberre). Szomorú, de ez van.
.
-
426os
őstag
válasz Hannibhál #11211 üzenetére
Ülj le, gondold át, hogy szerinted te miért nem érsz annyit, mint más. Ha ez megvan, akkor keményen feküdj rá a témára, aztán pályázz újra, más cégekhez. Azt is gondold át, miért lennél értékes a cégnek és interjún ezt domborítsd. Nagyon kevés, amit most kapsz, szerintem tégy ellene.
.
-
426os
őstag
válasz bandus #11230 üzenetére
Szerintem br.300-350 alatt akkor is no-go (videken is, fovarosban meg plane), a kezdofizu is. Nem mondom, hogy nincs olyan evfolyamtarsam, aki ennel kevesebbet kapott, de ott voltak is komoly hianyossagok, amik mar egyetem alatt is latszottak (teljes celtalansag, idegen nyelvtudas hiany, gyakornokoskodas/ szakmai tevekenyseg helyett lebecolas stb. Azok kozul, akik a kotelezon kivul minimalis pluszt beletettek, mindenki a fenti osszegen felul keres.
[ Szerkesztve ]
.
-
426os
őstag
válasz Jhonny06 #11237 üzenetére
En abbol indulok ki, hogy vannak "csak" szakkozepet vegzett ismeroseim is, akik palyakezdo technikuskent is br300 koruli osszeget kaptak, videken. Es azert a gepesz diplomaert kicsit tobbet kellett dolgozni. Lehet mondani persze, hogy kesobb a mernoki ber nagyobb utemben nohet, de en az elso par evben is szerettem volna elvezni a munkam gyumolcset valamilyen szinten. Gondolom masok is.
.
-
426os
őstag
-
426os
őstag
válasz depe95 #12216 üzenetére
Felejtsd el, ez még a legeldugottabb borsodi faluban is nevetséges. További jó keresést nekik.
El vagy veszve Ha angolul tudsz egy kicsit makogni, akkor normális munkaidővel ennek az 1,5x-ét kb bárhol megkapod (kivéve az ilyen ingyen munkaerőt kereső cégek), Budapesten, nyugat-MO-n többet is..
-
426os
őstag
válasz depe95 #12220 üzenetére
Gyakornoki bérnek okés lenne a fizetés, heti 40 órára vetítve.
Abban teljesen igazad van, hogy diploma nélkül kevésbé vesznek komolyan, így arra koncentrálj, hogy az meglegyen mielőbb. Ha mellette belefér némi plusz meló, akkor gyakornokoskodni próbálj, az többnyire kötetlen munkaidővel jár. Csak emberi körülmények között vállalj munkát, az ehhez hasonló cégek meg nyugodtan menjenek csődbe, nem kell sajnálni őket.
Ez a próbaidő utáni emelés is vicces szerintem, ha nem kerül lepapírozásra, akkor többnyire csak szóbeli ígéret marad. A próbaidő után is.
Fizetésnél meg bruttót mondj, az a tiszta mindenkinek. Ha nettóról beszéltek, akkor ott susmus van, meg zsebbe fizetés, ami sehogy sem jó.[ Szerkesztve ]
.
-
426os
őstag
válasz Vision #12254 üzenetére
Újépítésűnél többnyire lehet bérelni garázst is a lakáshoz (az sem épp olcsó), de egy régi lakásnál hogy oldod meg az autó tárolását?
Belváros > fizető övezet; albérlet > nem állandó lakcím > nincs ingyen parkolás.
Feltételezem család mellett van azért egy autó, anélkül nehezen tudom elképzelni a dolgot (maradi vagyok).
Csak érdekel, mert én ezzel a problémával küzdök jelenleg, igaz család nélkül (és még csak IT-s sem vagyok)..
-
426os
őstag
-
426os
őstag
válasz inferno88 #14031 üzenetére
+1.
Tizenpár éves koromban én is nyomtam ezt. Adtam fel hirdetést a helyi (közepes méretű falu) újságban és hívtak egész sűrűn. Voltak visszatérő kuncsaftjaim is. Sokszor pár perces melókkal kerestem 2-3 ezer Ft-ot (nem volt arcom többet kérni, pedig nagyon olcsón dolgoztam). Jó buli volt..
-
426os
őstag
Én is a Linkedin-re szavazok, bár ott is próbálkoznak a "profilom alapján" más területekre szóló pozikkal bombázni, mint amiben tevékenykedem. Mai gyöngyszem egy kedves HR-es hölgy, aki pár hete keresett egy pozival kapcsolatban. Akkor lepattintottam "nem aktuális" indoklással. Most újra írt, totál más névvel a megszólításban, látszik, hogy félrement a levél. Kértem, hogy lehetséges bérsávval, illetve szóba jöhető juttatások megjelölésével (én kis naív) keressen meg vmelyik elérhetőségemen, erre visszaírt, hogy köszöni a bizalmat, de erről nem adhat ki információt
Multi vs. kis cég témához: Lehet elsiklottam felette, de mintha nem láttam volna érvként felhozni azt, hogy multinál többnyire van lehetőség a mindennapokban legalább az angolt vagy akár más idegen nyelvet is gyakorolni. Ahogy én látom ismeretségi körben, kis cégnél többnyire nincs szükség idegen nyelvre, ami hosszútávon hátrányba szorítja az illetőt, ha nincs egyéb lehetősége gyakorolni a már meglévő vagy fejleszteni a még nem annyira jó nyelvtudását. Manapság idegen nyelvtudás nélkül pedig nem igazán lehet labdába rúgni, vagy legalábbis nagyon durván leszűkülnek a lehetőségek.
.
-
426os
őstag
válasz #79563158 #16775 üzenetére
Többnyire így születnek az álláshirdetések is. Van egy projekt, amire kevés az ember, így fel vesznek rá újat pluszban, vagy valaki helyett, aki elment. Ha kifut a projekt, akkor jön újabb, vagy majd átkerülsz másikra. Nekem ez egy sztandard multis recruit-nak tűnik.
.
-
426os
őstag
válasz kw3v865 #17277 üzenetére
Én is hasonló cipőben vagyok (arányokat tekintve, csak más számokkal, Bp-en).
Nekem az böki a csőröm, hogy a munkamennyiség eléggé megnőtt, ami egy kicsit demotiváló, mert a pénz meg arányaiban nem. Szerintem pályázz meg más cégeknél nyitott pozikat és ha találsz jónak tűnő helyet több pénzért, akkor max váltasz. Ha nem adnak többet máshol, akkor rendben vagy és feleslegesen elégedetlenkedsz. Én is ezen vagyok most.
Egyébként szerintem korrekt emelést kaptál, szóval mindenképpen állj te is korrekten a dologhoz. htomi85 hozzászólásait meg fenntartásokkal kezeld és olvass a sorai között
btw htomi85: Akartam már korábban kérdezni: Nem gondolkozol blog írásban? Néha vannak (számomra) elgondolkodtató hozzászólásaid, és ha nem is mindig értek egyet velük, szívesen olvasnám az eszmefuttatásaid..
-
426os
őstag
válasz DanielLong #18884 üzenetére
+1, szintén német multi, BP. Eddig is volt hivatalosan átlag heti egy nap HO (nem hivatalosan meg elég rugalmas volt a dolog). Két kattintás a rendszerben, puszta formaiságból, pont mint szabikérelemnél. Manager meg kérdés nélkül engedélyezte mindig. Most az elmúlt 2 hónap tapasztalata alapján a jövőben ez még rugalmasabban lesz kezelve. Egy cég alapján leírni egy egész országot szerintem nem célravezető
Jó, mondjuk a németek kényelmes munkatempójáról én is tudnék mesélni, ez létezik, aláírom.[ Szerkesztve ]
.
-
426os
őstag
válasz CyberPunk666 #19063 üzenetére
Cetelem +1, bár van pár negatívuma, amit én nem szeretek:
- Csak és kizárólag papíralapon hajlandóak havi számlakivonatot küldeni (2020 van könyörgöm)
- A webes felülete valami borzalom
Érdemes lehet lekötni a pénzt, akkor úgy emlékszem 2% kamat is elérhető. Ha vész van és fel kell törni, gyorsan megvan és csak a kamatot veszted el, nincs bünti).
-
426os
őstag
válasz adrian14 #19068 üzenetére
Én még egyetem alatt vettem 60e Ft-ért, néha meg is feledkezem róla, hogy van. Talán 4-5 éve lehet meg, még nem nyertem vele, nem is számítok rá igazán. Régen sokkal kevesebb volt forgalomban így sokkal-sokkal nagyobb eséllyel lehetett vele nyerni. Csak lustaságból nem foglalkozom vele, meg annyira nem fáj az összeg. Amúgy inkább Cetelem, bár jelenleg ott is csak 900 Forintom van (havi 1Ft kamatot írnak rá jóvá )
.
-
426os
őstag
válasz PredatorZoli #19098 üzenetére
Minden pályakezdő hasonlóan érez, mint te, én is. Vedd figyelembe, hogy gyakornokként a bruttód sokkal alacsonyabb volt a kedvezőbb adókulcs miatt, ezért könnyebben kaptál jó fizut. Csatlakozom az előttem szólókhoz, nincs okod panaszra a fizudat tekintve. Ez nem jelenti azt, hogy nem kereshetsz többet és ne legyél ambíciózus, sőt. De ne követelőzve beszélj a jelenlegi főnökkel, hanem próbálj érvekkel előállni és nézz körül, hogy máshol mennyit kapnál. Most a gépészeknek kicsit kevésbé kedvez a piac. Sok célgépes kisebb cégnél örülnek, ha nem eresztették útnak a dolgozókat, esetleg 4 órás bérben dolgoznak.
Benchmarknak írom, hogy picit több, mint 2 év tapasztalattal (előtte 1+ évig voltam gyakornok), gépész mscvel br650et kapok multinál. Én is keveslem a fizetésem, de amíg máshol sem adnak többet, addig sajnos ez van. Nézz körül, pályázz, nem kötelező egy munkahelyen ledolgozni az egész életed :).
-
426os
őstag
válasz PredatorZoli #19108 üzenetére
Nem egy év, olvasd újra, kérlek. A kezdőfizum ennél kevesebb volt.
Ismerek olyan szaktársat, aki hozzád hasonlóan gyakornokként viszonylag jól keresett, viszont utána sem akartak többet adni neki. De még mindig ott dolgozik, mert máshol sem kapott volna többet.
Akkor vagy alku pozícióban, ha van hova menned, több vagy legalább akkora fizuért, mint a mostani. Ezt értsd meg. Az, hogy a cégnek mekkora hasznot hozol vagy nélküled mennyire marad talpon az kvázi irreleváns, ez a szomorú igazság.
Egyébként a BME géptervező szakirány igen jó képzés, színvonalas oktatókkal. Sok hasznos tudást ad, ha komolyan veszed, de ha csak a papír érdekel, el lehet végezni relatíve könnyen is. Önmagában így nem sokat ér, csak jól mutat a cvben és megelőlegezett bizalomra ad okot, hogy téged hívjanak interjúra. Utána az egyénen múlik minden, nem a papíron..
-
426os
őstag
válasz brumi1024 #19124 üzenetére
szvsz az IT kicsit más, mint a gépész vonal.
Eleve van egy hatalmas különbség (és erre kicsit irigy vagyok, bevallom) a sw fejlesztés és a tervezés között. Programozni elég alacsony költséggel, otthon is meg tudsz tanulni, amivel már tudsz értéket előállítani a munkáltatódnak. Jól tervezni terméket, alkatrészt viszont nehéz otthon megtanulni, mert nem látod azonnal az eredményét. Kell hozzá infrastruktúra, hogy amit terveztél le lehessen gyártani. Képzeld el ezt úgy, hogy whiteboardon kell kódot írnod. Nem tudsz debuggolni, hanem amikor elkészültél, akkor jön a "gyártásért" felelős kolléga, begépeli a kódodat, aztán legyártja a sok(tíz-száz) milliós gépen. Ezután "összeszerelik" az így legyártott kód részeket és ekkor buknak ki a hibák. Csak ekkor derül ki, hogy nem működik jól a kódod. Ekkor lehet újrakezdeni. Ez időben, pénzben sokba kerül. Programozóként a kódról, amit írsz a gépeden szinte azonnal kiderül, hogy hibás, mert nem fordul le, vagy csak nem az történik, amit várnál. A lényeg, hogy ez hamar kiderül és nem költöttél közben egy centet sem. (eléggé lesarkítottam a példát, de szerintem érthető)
Emiatt egy gépészmérnöknek (fejlesztő/tervező) hosszabb lesz a betanulási ideje, így lassabban emelkedik a fizuja is. Nagyon sokat számít az, hogy ha valaki már az egyetem alatt gyakorlati feladatokkal tud foglalkozni, valós projektekben vehet részt és ehhez az kell, hogy az egyetemen olyan oktatói legyenek, akik maguk is aktívak az iparban és jó szakmai kapcsolataik vannak. E tekintetben szerintem a BME Gépészkaron országos viszonylatban jó lehetőségek vannak, mert nem csak egy nagy céggel áll kapcsolatban az egyetem, hanem sok oktató tevékenykedik ilyen-olyan mérnöki irodában is, esetleg saját cége van --> a hallgatónak több lehetősége van --> feltételezhető, hogy kompetensebb, univerzálisabb tudása van.
Persze munkám során sok kivétellel találkoztam már én is, mindkét oldalról (baromi jó nem BME-s szakember és kutyaütő BME-s), de azért látszik egyfajta trend.
Az első pár év tapasztalata sokkal többet számít karrier szempontjából, mint az, hogy mi van a diplomádra írva. Viszont gépészeknek az, hogy az elején hova kerül be az azért erősen függ attól, hogy milyen lehetőségei voltak az egyetemen szakmai tevékenységekre, fejlődésre, mert otthon egyszerűen nem tud mindent megtanulni, ami kell a szakmához.
Lehet érvényesülni elég jól ebben a szakmában is, de jóval kevesebb a lehetőség itthon, mint IT-ban, így a cégek is jobban szűrhetnek és bizony meg is teszik - pályakezdők esetén akár egyetem alapján is, még interjú előtt.
Én gépészmérnökként így látom, aztán lehet vitatni az álláspontomat, ha valakinek más a tapasztalata..
-
426os
őstag
válasz skoda12 #23978 üzenetére
Szkeptikus vagyok azzal az oldallal. Kicsit az az érzésem, hogy inkább azok írnak oda, akik el akarják panaszolni a bánatukat. Én kevesebb, mint 5 év tapasztalattal az említett sáv felett keresek és már tavaly is hívtak volna vidékre(!) br750-ért, pár hónapig lakhatási támogatással megtoldva. Igaz, én aránylag vállalhatóan tudok kommunikálni, akár angolul is. Sokaknál viszont nagyon hiányzik az idegen nyelv tudása, ennek hiányában érthető, hogy nem kapnak értelmes fizetést. Szakmailag is elég híg a felhozatal (akár ha csak a kollégáim között körbenézek). Abban viszont egyet értek, hogy a fizu sávok alig-alig emelkedtek az elmúlt években.
.
-
426os
őstag
válasz #41635072 #23982 üzenetére
Ne haragudj, többször el kellett olvasnom a hsz-ed, mire megértettem..
Nem tudok IT-s pozikat mutatni neked, nem IT-ban dolgozom. Ellenben a topic nagyrészt erről szól, biztos linkelnek majd mások.
Ha azt mondod (és egyet is értek vele), hogy nekem nincs kiemelkedő tudásom és ennek ellenére aránylag korrekt fizuért dolgozom, miközben a nagyon penge, phd-s ismerőseid (minden tiszteletem a kitartásukért!) nem kapnak normális ajánlatokat, akkor miért nekem kell összeszednem magam?
Érteni valamihez és eladni magad két külön dolog. Akkor nyerő a szitu, ha ezek a skillek találkoznak. Csak úgy senkinek nem hullik az ölébe 7 számjegyű fizu (na jó, biztosan van ilyen, de azért a többség megdolgozik érte így vagy úgy)..
-
426os
őstag
válasz BorisAn #25193 üzenetére
Nekem is lesz hamarosan egy interjúm, bár már egyre kevésbé van hozzá kedvem. Úgy indult a sztori, hogy fejvadász megkeresett, beszéltünk, meló/cég nagyjából szimpi, én szimpi, elmondtam a bérigényemet (X) is. Később keresett a fejvadász, hogy egyeztetett a céggel és ők az adott pozira ~0,6X-et szántak, de amúgy szívesen beszélgetnének velem (biztos unatkoznak). Itt lemondtam a dolgot, nem láttam értelmét. Később újra keresett a fejvadász, hogy átgondolták a cégnél a dolgot és továbbra is szívesen beszélnének velem. Nem túl motiváltan, de végül belementem, hogy interjúzzunk egyet, habár a leírt események kb 1 hónap alatt zajlottak le, szóval ez is elég negatív élmény. Erős fenntartásaim vannak, tulajdonképpen úgy fogom fel, hogy gyakorlom kicsit az interjúzást (több, mint egy éve nem voltam). Kikötöttem, hogy X-ből nem engedek, de biztos vagyok benne, hogy ennél kisebb lesz az ajánlat, ha lesz...
.
-
426os
őstag
válasz Benny89 #25762 üzenetére
Ilyen speckó tudással inkább arra törekednék a helyedben, hogy átültessem a tudást saját vállalkozásba. Hosszú távon ez érné meg, de elindulni nem könnyű. Multinál, jó angollal és/vagy némettel, sok HO-val lehet egy bő százassal több, de azzal kb kifújt a dolog. Felette vezetői/szakértői pozik, amik többet fizetnek, de ezekből egyrészt kevesebb van, másrészt jobban szeretnek belsős embereket kinevezni a legtöbb helyen.
.
-
426os
őstag
válasz CyberPunk666 #27223 üzenetére
Tökéletesen egyetértek az utolsó bekezdéseddel, nagyon szép megfogalmazás.
.
-
426os
őstag
válasz CyberPunk666 #28107 üzenetére
Bosch azért nyomul ennyire és toboroz gőzerővel, mert náluk ez a költségcsökkentés. Nyugat EU-ban építik lefelé a headcountot már évek óta és hozzák a balkánra a melót. Felépült az új campus is, amit meg kell tölteni emberrel, ráadásul a kormány is tolja őket ezerrel (lásd Orbán beszéde a múlt heti megnyitón). Valószínű a többi cégnél is hasonló a szitu, főleg autóiparban.
.
-
426os
őstag
Beadtam ma én is a kérelmet a járadék igényléséhez. Ilyen sokszor még sosem írtam le 20percen belül az adataimat
Személyesen mentem be, fél óra volt az egész, amiből 20 percet körmöléssel töltöttem.
Lakcím szerinti kormányablakba mentem, az ügyintéző szerint kb 1 hónap, mire nyilvántartásba vesz az illetékes hivatal, de ha közben változás áll be (találok munkát), akkor azt már elektronikusan is jelezhetem. Valószínűleg ezt meg is teszem a hétvége folyamán..
-
426os
őstag
+1, saját tapasztalat, igaz én ~5 évvel maxoltam ki. Efelett vezetői, szakértői, PM pozik fizetnek csak, de jellemzően autó az még ezekhez sem jár, csak még magasabb szinten. illetve többnyire ezeket házon belül szeretik kinevelni.
Azt gondolom, hogy a legegyszerűbb valamelyik autóipari multi PM poziját megcsípni (megfelelő tapasztalat esetén mondjuk 900-1.1 közti bérigénnyel) és utána onnan a legegyszerűbb feljebb kerülni pénzben. Tisztán technikai vonalon nem igazán lehet ennél jobban érvényesülni, én legalábbis úgy éreztem, hogy innentől már nagyon nincs egyensúlyban a munkamennyiség/fizetés és sokszor éreztem magamon a kiégés jeleit. További opciónak marad külföld, sajnos itthon a gépész szakmában, szakmai vonalon, alkalmazottként ennyi a max..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest