Hirdetés
- bambano: A sor végén
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...(külön szám)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
laed
aktív tag
-
baly81
aktív tag
válasz
troll81
üzenetére
"Druszám!"
(A 81 miatt...
És még az avatar-unk is egyforma!
)Miért nem raksz a falra passzív (külső) energiát nem igénylő hőtükör fóliát? Nálam is az a helyzet mint nálad! A nappalimban csőregiszter van, az ablak alatt, attól kicsit beljebb egy ferde síkú kiugrásban. Én most (pénteken) ragasztottam a falra 3mm-es kasírozott hőtükör fóliát (Solflex, 3mm polifoam).

-
válasz
troll81
üzenetére
Szerintem kicsit túl lőttél a célon, nem hiszem, hogy egy venti hőfokfüggő vezérlését ezzel a precíz vezérlővel érdemes megoldani.
Vedd meg csak a 12 V-os tápegységet meg a ventit, a hőfokfüggő vezérlőt meg csináld meg magadnak
Ha a 15K ellenállás helyett egy potit raksz, akkor tudod szabályozni a vezérlés hőmérséklet tartományát. -
-
válasz
troll81
üzenetére
Próbálj meg egy ilyet.
Amikor építkeztünk, akkor csak 16 ampert adott (ráadásul B karakterisztikájú kismegszakítóval) ideiglenesen az áramszolgáltató, az ácsok nagyflexe mindig leverte a kismegszakítót, akkor használtunk egy ilyet, ez segített a problémán
-
-
válasz
troll81
üzenetére
Ez egy fluxuskondenzátor

Használat előtt legalább egy órát dimetil-acetát-kloridban kell áztatni, hogy feltöltődjön.
Autóba úgy kell bekötni, hogy fém részekhez ne érjen hozzá, grafén kábellel kell az üzemanyagszűrő után csatlakoztatni.
Ha visszaértél a jövőből, akkor 10-15 percig hagyni kell hülni, szóval a start-stop rendszert kapcsold ki az autóban és hagyd, hogy fluxuskondenzátor szép lassan az összes protont disszipálja

-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
troll81
üzenetére
Ha a költségvetés számít ebben a dologban, akkor kb. semmit sem érdemes építeni, bármi más olcsóbb. A legtöbb használt erősítőt alkatrész ár alatt lehet megvenni, és az újak nagy részét is.
Ez alól két kivétel van:
- hobbiból készül, és a költség csak másodlagos szempont.
- van egy csomó alkatrész kéznél, amit nem kell megvenni a boltban, és ebből fogsz építeni (ez nagyjából azt is meghatározza, hogy kb. mi készülhet belőle).
Ez a Quad405-re és hasonlókra is igaz. Annó a 80-as 90-es években a legtöbb hobbista épített ilyen erősítőt, de akkoriban egy Hifi torony ára akár több havi fizetésbe is belekerült, így akkoriban anyagilag is megérte építeni. Ma már inkább csak hobbiból érdemes.
Nekem is megvan még két épített Quad erősítőm, az "újabbik" (90-es évekből) itt van: [link] -
mezis
félisten
válasz
troll81
üzenetére
Quad 405: Majd 40 évvel ezelőtt építettem meg a Rádiótechnika leírása alapján.
Bevittem egy céges bulira, ahol a cég gyári erősítőjével, HS500-as hangfalakkal ment a zene, tánc. Kicseréltük a gyárit a Quad 405-ömre. Senki nem kívánta vissza a gyárit, pedig a Quad-om tápegysége nem volt tökéletes.
Lehetett hallani az egyes hangszereket is, nem csak valami zenének tűnő zajt.... -
válasz
troll81
üzenetére
Ennek a fele a tápegység.
Majd nézd meg szkóppal a kijövő jelalakot. Sajnos a tranzisztorok/fetek nem tudnak akkora frekvencián menni, hogy ne legyen csipkés már egy 1 kHz-es kimenő jel.
Autóerősítőbe jó ez, de otthoni hifire a D osztály inkább felejtős

Vegyél az aprón egy klasszikus hifi erősítőt, sokkal szebben szól.
-
válasz
troll81
üzenetére
1000€ feletti D osztályú erősítők csak viccet hoznak létre?
Lényegében igen

Hiába 1000 eur az ára, ugyanazok az erősítő chipek vannak bennük.
Retromania Ekonomik Sztívvel együtt tesztelt, mért 500 W-osnak hirdetett D osztályú erősítőt, 100-110 W-nál bizony kifogyott a szufla belőle

-
-
-
pjen
félisten
válasz
troll81
üzenetére
Volt egy 100W os "A" osztályú erősítő kommersz félvezetőkből pl:2n3055. Azt hiszem Qvad 405 volt a neve. Régi radiótecnika lapokban megtalálod. Sok példány készült és igen jól szólt.
De. Én régen melóztam egy elektrónikai bóltban. Szép nagy eladótér. AEG 2x50W, 100W orion hangfalak. Kicsit buliztunk. A sarkon szemben volt egy zenés étterem. Átjöttek, hogy halkítsuk le mert ná luk nem hallatszik az.élő zene. Pedig nem is szólt csutkán A qvad rajza fent van a neten.. -
aujjobba
addikt
válasz
troll81
üzenetére
Sokféle kivitelben es márkajelzéssel létezik ugyanez a cucc, en a HQ-nal vettem Kraft&Dele néven, de valami kínai cucc ez sajatmarkasitva.
[link]Yihua, Baku, stb. néven mind ugyanaz a cucc, azt hiszem a Yihua az eredet

Nincs bajom vele, mukodik szépen, SMD-re használom, bár azert tegyük hozza eleg ritkán, csak hobby.
-
-
-
válasz
troll81
üzenetére
Ezt nem tudod lágyindítani, max. üresjárásba.
Ha kevés neki az indítás, állva marad, és mikor megkapja a teljes teljesítményt ugyanúgy leveri az automatát mint lágyindító nélkül.
Nincs benne a könnyű indítás funkció? Ez egy szelep és ha áll a motor és fel van töltve a tartály, elengedi a levegőt a konpresszor és a tartály között.
Így a motor első néhány fordulata üresbe történik, nem a levegőnyomás ellen és fel tud pörögni.Ha nincs ilyen, vagy üres tartállyal indítva is leveri, nem sokat tudsz tenni nagyobb kismegszakítón kívül.
Egy segédfázisos aszinkron motor indítási árama 5-10szerese is lehet az üzeminek.
Pl kompresszoros hűtőszekrény dettó ugyanez.Frekiváltóval lehetne de drágább lesz a leves mint a hús.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
troll81
üzenetére
Kínai oldalakon szokott lenni ilyen NTC lágyindító, amit késleltetve áthidal egy relé. Csak példa, több hasonló van:
https://www.ebay.com/itm/275509954229 -
-
Barret001
addikt
válasz
troll81
üzenetére
Pc táp egyszerű. Az invertereket is kondenzátor feltöltés után indítják. 0 rántással indulnak kb . Kompresszorra megpróbálnék valami erős soros ellenállást,ami épp hogy megforgatja,utána rövidre lehet zárni az indító kapcsolóval. Filléres megoldások. Akár teszt erejéig.
-
ratkaics
senior tag
válasz
troll81
üzenetére
Ha be szkennelem, akkor ez jön ki belőle.
-
válasz
troll81
üzenetére
Dehogy javírható minden,
hardvesesen ugen de egy kenyérpirítót se lehet megjavítani ha elhalt benne a 8 lábú vezérlője mert aszoftvert az életbe le nem szeded sehonnan.
Oká ez primitív példa volt mert kiváétod 555-el vvagy megpldod máshogy.
De egy mosógép vezérlőpanelt már nem fogsz tudni meghekkelni így.
Haverom háztartási gép szerelő volt 45 évig (már nyugdíjas 2 éve) és ő tudna ezekről órákat mesélni.
Mikor egy bizonyos gyártó egyik széria mosógép mikrokontrollere garantáltan megdöglött 3 éven belül.
Akinek ez a hiba garancián belül jelentkezett szerencsés volt, akinél 2év 1 nap után az vagy kidobta a mosógépet vagy szerelővel cseréltette a panelt ami gép árának 60%-a volt. -
válasz
troll81
üzenetére
nem, korántsem minden javítható.
pl. lassan mindenbe raknak vmi mcu-félét, hiába cseréled, ha nincs meg a program. De sorolhatnám, miféle trükkök vannak, h ne érje meg javítani. diy megoldások vannak, de sztem pl. a "nagy fehér" kategóriában előírás kellene legyen vmi szabványosabb felépítés, moduláris megközelítés a javíthatóságért. -
-
ekkold
Topikgazda
válasz
troll81
üzenetére
Túl általános a kérdésed, kb. olyan mintha az autószerelő topikban azt kérdeznéd, hogy kell egy zöld színű autót megjavítani, és bonyolult-e?
Általánosságban: A javításhoz kell szakmai ismeret, tapasztalat, műszerek, szerszámok.
Pontosabb válaszhoz, konkrét erősítőt, kapcsolási rajzot stb. tegyél be, írd le pontosan a hibát, amit javítani kellene.A kérdés alapján: szakértelem, műszerek, szerszámok nélkül (a kérdés alapján feltételezhető, hogy ezek megléte mondhatni hiányos) valószínűleg nem lenne egyszerű.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
válasz
troll81
üzenetére
Ha az a furán megrajzolt valami egy kapcsoló, akkor a bizosíték a relét biztosítja.
Ha automatizálni szeretnéd és a gyújtásról vezérled a relét, akkor sajnos önindítózáskor is terhelni fogja a kis akkut.
Meg az a bibi ezzel, ha valamelyik akku csontra merült és ekkor kötöd őket párhuzamosan, durva töltőáram tud kialakulni.
Mi a cél egyébként, ha elmondod lehet lesz rá konkrét tanács. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
troll81
üzenetére
Ráadásul a gyújtáskapcsoló nem is a tartalékakku irányába operál. Ez a kép több helyen szerepel a neten, de sehol nem magyarázzák meg, mit jelent az a szimbólum. A reléről írják, hogy közönséges relé, azaz nem figyel feszültséget például, mint vannak olyan speciális megoldások is, de az más.
Az autórádiók kék vezetéke klasszikusan a motoros antenna vezérlésére lett kitalálva, ami már kiment a divatból, később az erősítők remote ága lett. Hogy manapság mennyi terhelhetősége, azt pontosan nem tudom, egy relé talán még belefér, mivel az antennában is relével kapcsolt elvileg, de a dokumentációt nem ártana ellenőrizni. Az erősítő nem nagyon terhel rá, csak vezérlőjelként kezeli, ellenállásokon keresztül egy tranzisztort kapcsol általában.
-
-
-
válasz
troll81
üzenetére
Tolerálja, nekem nagy 140mm venti hetekig ment 14,6 voltról.
A led táp bazinagy, meg a szabályzó is, ezek a ventik 80-150mA között vesznek fel, ide megfelelne egy 7805+poti+1darab ellenállás is.
Ha készen akard venni, jó al linkelt szabályzó is.
Ha a kimenete is színtiszta pwm, azt annyira nem fogják szeretni, meg kéne pufferelni 1-200 mikrofaráddal.
Ha analóggal szabályzod nem érdekes a 14,4V, ha pwm-mel akkor megkapja a 14,4-et de csak kis időre, ha megpuffereled akkor az ki fogja simítani. -
-
-
-
válasz
troll81
üzenetére
A bms a maximális töltő és kisütőáramra van méretezve, viszont hogyan viselkedne nálad egy pl. 300A bms, arról gőzöm sincs, mekkora áramimpulzusra tiltana le. Mekkora a késleltetése.
Szerintem nagyon rövid mivel ha nem így lenne, egy kimeneti zárlatnál mondjuk 1-2 másodperc múlva szakítana akkor az már rég rossz.
Írtam hogyha ezen a vonalon indulsz el, szerezz be egy aktív balanszert meg egy gbat DC biztosítékot pl. ETI, Bussmann, Victron megafuse stb. és megvagy. Meg persze így egy normális CC-CV töltő kell ami garantáltan nem megy feljebb 28,8-29 voltnál.
Valami cellaszintű védelem nem ártana még, ha esetleg mégis szétcsúszik, ami LFP akkunál előfordul, és nem tudja megfogni az aktív balanszer, ne legyen egyik cella sem túltöltés alatt.
Én ilyet TL431-ből fabrikáltam, nálam liion van, ha bármelyik cella eléri a 4,1 voltot lelövi a töltést. -
válasz
troll81
üzenetére
500 amperhez, mégha 2-3 másodpercig is tart csak, a csillagos ég lesz az ára ha egyáltalán találsz bms-t.
Már a 300amperes is horror öszeg. Ez brutális áram.
Nem tudom a 2x100Ah cellák meddig fogják tolerálni ezt. 1C-nél én nem mennék feljebb, a 2C talán de necces.
Pláne használt cellákkal.
12 kilowattot kivenni 200Ah pakkból, háááát... én semmiképp sem tenném. Az oké hogy adatlap mit ír de én tuti nem mennék ezzel a pakkal 300A fölé.
És mint írtam, már ehhez se könnyű bms-t találni.Ekkora celláknál is persze járható út a belső ellenállás mérése csak nem tudom mivel méred meg mert a 18650-hez való teszterek itt nem adnak igazi értéket.
Ha egyben van már a pakk, feltöltöd csurig, balanszolva, majd valamivel leterheled max. 1C-vel. Hogy mivel arról gőzöm sincs, ez is 4,8kW. És mérsz. Még ez is sok szerintem egy totális ciklusnál.
De ez nem fog hazudni.Esetleg szerzel egy 3-4kW 24 voltos invertert, amire ráakasztasz 1-2 hősugárzót.
-
válasz
troll81
üzenetére
Vagy beszerzel egy profi smart BMS-t, mert ez képes nemcsak a 100% környékén balanszolni,
vagy beszerzel egy aktív balanszert aminek mindegy épp hány %-on van a pakk, balanszol.
A védelmeket meg elintézed a töltővel meg egy mértezetett DC biztosítékkal. Eseleg egy DC nagyáramú kapcsoló nem árt.
Mekkora lesz a várható legnagyobb áram amit kivennél? -
-
válasz
troll81
üzenetére
Az erősítő belsejében is ott van egy tápegység ami a 12V(13,8)-ból előállít 2x akár 50V-ot vagy még nagyobb feszültséget és abból tud teljesítmény produkálni.
A ventilátor a nagyfrekvenciás IC környékét hűti.Ez a táp 2x35V-ot állít elő és 2x 200W van ráírva az erősítőre. -
-
-
laed
aktív tag
válasz
troll81
üzenetére
Ilyen dugasztápot.
Nincs műszered? Akkor lemérhetnéd, hogy 1 vagy 2 amperes kell.
Az ellenállásos megoldás se rossz, csak jól kell méretezni, mielőtt leég a ellenállás.
A hűtőborda is megoldás, de körülményes lehet, ha neki kell állni reszelni..... -
lanszelot
addikt
válasz
troll81
üzenetére
Hello,
Passzív hűtéssel az a gond, hogy egy zárt házban nem mozog a levegő, és nagyon nagy réz hűtő kellene rá, ami a ventillátorost helyettesíti.
Vannak gázos passzív cpu hűtések, meg kell nézni mi fér be
Arra figyelj, hogy ne a lapított csöves, mert azt nem tudod hajlítani.Viszont léteznek nagyon csendes ventik, pl bequiet
Tetőt leveszed, és amekkora csak oda fér olyan nagyot a tető helyére sufni tuningolsz. Minél nagyobb annál halkabb.
A 140-est nem is hallod ha forog, és csak 5V kell neki.Aryes: sajnos látszani fog, mert átlátszó a vitrin. A pirost a fekete mögé kell rejtenem. Felém a fekete, fal felé a piros. Nem tudom szalaggal elrejteni, mert minden része átlátszó. A polc oldalára rakom a ledet és a polc világít, lsr kapcsolgatja. A ledet. Multkor segítettél a bekötésében. Nappal viszont minden látszik.
-
válasz
troll81
üzenetére
Itt raktam be egy kapcsolási rajzot ventillátor fordulatszámának hőmérséklet függő vezérlésére.
A te tápod is 12V-os, abban is tudod használni az áramkört.
-
válasz
troll81
üzenetére
Igen. Ezért kell nagy légáram.
Esetleg tákolhatsz rá nagyobb bordát.@Panthera : SFX, TFX tápok sem nagyon szoktak dögleni brand gépekben (legalábbis nálunk a több százból egy kezemen meg tudom számolni, hogy több év alatt mennyi hal meg).
Ez szervertáp, nem SFF szabványú gépbe való. Ahol egy szerver van, ott jobb esetben 20 fok körülre van klímázva a hely, és visíthat a venti. 1-2U magas gépekben ennyi hely van, erre kell megoldani, a racksűrűség fontos.@lewegee :
-
-
-
válasz
troll81
üzenetére
Nem fog. Ezek nem arra valók. Ezek olyan helyre valók, ahol nem számít a hang.
Le lehet fojtani a ventit, csak akkor megsül.Illetve induláskor szokott a szervereknek nagy hangja lenni, utána már halkabb; lehet, hogy ha egában használod, nem rackes szerverben, akkor nincs vezérlés, és koppon pörög?
-
válasz
troll81
üzenetére
Lábkiosztást nem tudom de nem ördögtől való, guglizható.
13,2V, 99% hogy van benne optocsatoló a szekunder és a primer kör között, ha nem ismered fel dobj egy fotót a panelről. De ha nem ismered fel akkor lehet nem kéne vele munkálkodnod.
Vagy az optót kellene söntölni egy picit, az ellenállás kísérletezés tárgya, vagy az opto ledet meghajtó áramkör osztóját kellene módosítanod. Ez jellemzően faék TL431, vagy valami más komparátoros megoldás. Az osztó mindegyik kivitelen könnyen megtalálható, moddolni se nehéz.
Értéke szintén kísérletezés tárgya, vagy ha az osztó ellenállások leolvashatók akkor ki tudom neked számolni, mekkorát kell párhuzamosan kötni az osztó negatívra menő tagjával.
Mi lenne ez, autó sub végfok táp a lakásba? -
válasz
troll81
üzenetére
Saját tapasztalat, igen, bármilyen variációban párhuzamosíthatók.
Nálam abszolút két véglet, egy 7Ah gel riasztóakku és egy 100Ah indítóakku van a legnagyobb egyetértésbe párhuzamba.
Onnan tudom hogy jók, a kis akkut sokszor kiveszem mert arról tesztelgetek autós cuccokat a szobában.
A nagy meg 48 órán keresztül vitte a kazánom keringetőjét mert elfelejtettem visszadugni az automata töltőjét.
3 éve vannak párhuzamosítva, remek egészségnek örvend a kicsi meg a nagy is.
13,8V-on lógnak évek óta.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Battlefield 6
- CASIO órák kedvelők topicja!
- OnePlus Pad 3
- Hisense LCD és LED TV-k
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Magisk
- További aktív témák...
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3687, 100% Akkumulátor
- Logitech Lift for MAC ergonomikus egér
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

És még az avatar-unk is egyforma!

ekkold