- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
A legtöbb laborgép levilágítója is RGB LED-et, vagy színes lézert használ.(Igaz, ezek szkennelés után dolgoznak, de sokszor a laborszkennerben is RGB LED van.) A papíron is csak színrétegek vannak, szóval a lényeg, hogy a fény és a színszűrő/papír passzoljon egymáshoz, de ahogy írtad is, jó szűrőt kell csinálni.
Igazából maga a film a színszűrő, kérdés, hogy az adott színt arányosan tudjuk-e szétválasztani a három színcsatornára, vagy valamelyik (pl. zöld) a három közül megengedőbb.
Nagyon konkrét példákat láttam arra, hogy mennyivel jobb egy-egy öreg szkenner színleválasztása, mint bármelyik mai digitális gépé. Egyszerűen mások a tervezési szempontok. A PhaseOne Trichromatic szenzorra mondjuk kíváncsi lennék. -
scarbantia
aktív tag
Az ő problémája az, hogy a fényképezőgépének a színszűrői hatalmas átfedésekkel dolgoznak. Ez azért van, mert a szenzor érzékenységét lehet így növelni, a színleválasztás kárára. Nyilván szoftveresen ezt igyekeznek kompenzálni, profilozni, de ettől még jócskán egybemosódnak az árnyalatok. A bayer rács egy másik dolog, nyilván az is okozhat elmosódást a színekben.
Igazából a befotózós szkennelésnek a legnagyobb hátránya ebben van. Az RGB LED-es megvilágítás debayer multiexpóval ígéretes lehetőség, de nem biztos, hogy tökéletesen megoldja a problémát. A másik, hogy a felbontás kisfilmnél még rendben van, de ahogy megyünk feljebb, úgy már nagyon hamar kevés lesz minden 50 megapixel alatt. -
scarbantia
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Szóval valami programozható csoda kéne hozzá?
Azzal lehet PWM mentes vezérlést csinálni?
A legjobb az volna, ha a szkenner indításkori kalibrációja után beállított expozícióhoz képest, az adott kép hisztogramjához lehetne állítani a fényt. Persze ezt nem lehet büntetlenül, a filmnek is van vége, meg nem is minden esetben akarjuk csúcsfényig tolni a hisztogram szélét, de mindenképp hatalmas szabadságot jelentene a különböző képek szkennelésénél. A másik, hogy a szoftver képes multi-expozícióval szkennelni, és így a két képet rétegelni. Ebben az esetben a második, hosszabb záridős expót lehetne plusz fénnyel megtolni. Külső fénnyel próbáltam, nagyon ígéretes.
Első körben megpróbálnék annyit, hogy a gyári előtét ellenállásokkal feltápolni egy szabályozható tápegységről, és valahol kéne legyen egy pont, ahol passzol a három szín. Persze a két szkenner színcsatornánkénti érzékenysége eltérhet, így vagy nem ott van az a pont, vagy nem is jön össze a gyári ellenállás értékekkel. -
scarbantia
aktív tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Indításkor fényt mér, színhőmérsékletet állít, és jobb esetben kompenzálja a háttérvilágítás egyenetlenségeit. (Sajnos ezt nem mindegyik driver tudja, a gyári igen, de az meg elég őskövület.)
Egy CCFL csöves szkenner nem tud állítani semmit a fényen. Bekapcsol, bemelegszik a lámpa, és megméri, ehhez állítja a színt, illetve az expozíciós időt. Még az sem mindegy, hogy bekapcsolás után mikor indítjuk a programot, mert eltérő lesz a mérés. Az analog gain beállítás is konkrétan az expozíciót változtatja. A szenzor jelerősítése szerintem esetemben fix, de ezt nem tudom ellenőrizni. Simán rá lehet akasztani bármilyen háttérvilágítást, kérdés, hogy mennyit kell kompenzáljon, na meg az IT8 kalibrációnál szoftveresen mennyit kell még csavarni rajta. Próbálgattam külső fényekkel, nagy lehetőség lenne a szabályozható fényerő. -
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Egy filmszkenner háttérvilágításának a cseréjén agyalok. Az eredeti világítás CCFL csöves, öregszik, nem pótolható, és szerintem már a homogenitása sem tökéletes.
Beszereztem egy másik filmszkenner RGB LED-es modulját, elsősorban az optikája miatt, precíz kondenzoros megoldás, szép homogén vetítéssel, és kis faragással tudnám a meglévő szkennerhez illeszteni. Eredetileg arra gondoltam, hogy a LED-eket úgy is dobni kell belőle, de megtetszett a gyári megoldás, így ha a fényerő elegendő, akkor lehet megtartanám.A háttérvilágítás cseréjében még ezek motiválnak:
-Szabályozható fénnyel, növelt fényerővel jobban belelátnék a sötétebb részletekbe, alulexponált diafilmekbe. Multiexpóval növelhetem a dinamikát, csökkenthetem a zajt.
-RGB megvilágítással jobban illeszthetem a fényt a szenzor színszűrőjének hullámhosszához, így elméletileg javíthatom a színleválasztást, precízebb színvisszaadást kapnék már hardveresen.
-Ha színcsatornánként szabályozhatnám a háttérvilágítást, akkor IT8 kalibráció előtt balanszírozhatnám a szenzort, pontosabb kalibrációt és alacsonyabb zajszintet elérve. Nem beszélve a negatívoknál az alapfátyol csökkentésének lehetőségeiről.
-Nagyobb fénynél a szkenner csökkenti az expozíciós időt, így kevesebb a zaj, és kicsivel gyorsabb a szkennelés.
Szóval:
-Adott egy RGB+IR LED modul, ismeretlen LED-ekkel. (Egyedi chip-ek, aranyszálas bekötéssel közvetlenül a nyákra téve, optikai epoxy alatt.)
-Az eredetileg hozzá tartozó szkenner alaplapján az előtét ellenállások értéke ismert, a tápfeszültség nem. (nincs ilyen szkennerem)
-35-100mA között teszteltem, az RGB+IR modulok jelentős feszültségkülönbséget mutatnak, ezért is van gyárilag balanszírozva. (~1,5-3,65V@35mA/2db LED sorban)
-Olyan négycsatornás LED tápegységre lenne szükségem, aminek a fénye egyáltalán nem vibrál(Változó záridejű expozíciókkal üzemel a szkenner, tehát sávos lesz a legkisebb vibrációra is.)
-Lehetséges-e analóg módon a fényerőt szabályozni anélkül, hogy az RGB arányok ne csússzanak szét? (Illetve külön szabályozni az arányokat, és együtt a fényerőt?) Gondolom a fényerő egyáltalán nem lineáris a különböző színű LED-eknél, így erre ötletem sincs.
-Van-e mód valahogy kideríteni, hogy a LED maximum mekkora áramon üzemelhet? (hűtés megoldható)
A tápra két praktikus lehetőség biztos lenne, pl. 5V USB, vagy a CCFL cső 110V-os invertere előtt 24V-ot lehet az alaplapról levenni. Bár ez utóbbitól kicsit félnék, elég érzékeny ketyere.
Előre is köszönöm a segítséget, sajnos nem vagyok jártas a témában, de igyekszem kikupálódni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung kuponkunyeráló
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kuponkunyeráló
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Mesterséges intelligencia topik
- Linux Mint
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E14 G2i - i5-11G I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MICROSOFT Surface Book 2,13.5", i5-7200U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
ekkold