- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 20:26 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm a segítséget
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm.
Igen, az enyém 60W és 240V
De nagyon jól jön a link, mert így tudom mit keressek.
A female dugaljt is megveszem és cserélhető is lesz.
Már ha találok, de ha nem akkor levágom és beforrasztom.
Csak tudnom kell melyik hova megy, mert az enyém már szét van berhelve és nem tudom kimérni. -
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a válaszokat.
Nincs benne trafó, azt tudom.
A használati útmutatóban nincs benne, csak annyi, hogy hogyan használjam.Akkor egyik se jó hozzá?
Megy a kukába. -
lanszelot
addikt
Hello,
Pár éve el tört a forrasztó állomásom páka heating element-je.
[kép] [kép] ez az állomás.
[link] azt hiszem ez az, amazon on már nem elérhető.
Akkor nem sikerült találnom hozzá, hogy meg javítsam.
Itt sem kaptam segítséget.
Ma a kezembe akadt, és hátha valaki tud most segíteni.
Ez lenne az (1321)? [link]
Vagy ez(1322)? [link] -
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a segítséget.
Csak annyit írtam, hogy rövidre zártam dróttal.
Mert írták hogy mérjem ki a nulla ohm -os ellenállást.
Gémkapcsot szét hajtottam és oda tettem mindhez bedugva, és mérés közben, de 9V matadt.
Nem gondoltam hogy le kell írnom mit mértem.
A "jumper" sípolt.
Az ellenallasok különböző ohm-osok voltak, de nem emlékszem mit mértem.Van ipa -m de eszembe se jutott hogy megtisztítsam mielőtt össze zárom.
Nem számít, lényeg, hogy sikerült rájönni. -
lanszelot
addikt
Nem az ár miatt, hanem minek forraszgassam, ha teljesen más a megoldás. Azért írtam az eladónak hogy hogyan kell. De vagy be volt rúgva, vagy háttal ült a monitornak, mert a világon semmi értelme nem volt amit írt. "Ez az eszköz nem tud 12V-ot, ez 9V-os" ezt írta. Azt se tudta hol van.
JulianSinulf:
Mérés volt az első és hogy dróttal rövidre zártam mind, még az ellenallasokat is kimértem, de ezt anno meg is írtam.
Bár olyan lennék mint a kolléganőd, szeretnék olyan helyen dolgozni.
-
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen.
Részben igazad van. Nem sok mindent tudok elektronikából. Viszont az alapok meg vannak.
Méretéből is meg vannak az alapok. Ha egy műszer a levegőben 15V-ot mér ok nélkül, az nem jó műszer.
De én még mindig úgy gondolom hogy a érintés nélkül okozta, mivel auto-n volt a műszer.A kábel képet is képes átvinni usb-c -> monitor.
Tehát, igen tudja a kábel.Amúgy meg lett a hiba: mert a gyártó marhaságot válaszolt, így már nem érdekelt és neki estem a forrasztóval. Le szedtem a "jumpert" és össze forrasztottam a 12V -nál, és azonnal adta a 12V-ot. Tehát az a "jumper" nem jumper volt.
Mindről le kell szednem. Csak azt hittem a gyártó alapból 12V re állította.gagyi: alsó vagy felső Gagyból származó élőlény , tárgy, fogalom, stb Voltam ott pár napot, kellemes kis falu.
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Köszönöm a segítséget.
A videóban lévő az nem tudja a 12V -ot.
A másik tudja, ami jóval nagyobb.
A videóval azt próbáltam mutatni hogy váltó áramot ad le ha nincs össze zárva a pozitív és negatív kimenete.
A videón nem tudtam demonstrálni de vagy 12V vagy 15V váltó áramot ad akkor.
Gondoltam valaki aki érti megnézi és elmondja ez normális e hogy váltó áramot ad. Csak nem magyaráztam és félre értették (én hibám).
Csak nem értettem miért kezdtek el támadni, és inkább hagyom, majd megkérdezem 2 hét múlva az egyetemi professzort. (nem ott tanulok, csak ismerem) -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a választ.
Mit szeretnék? Hogyan tudok 12V -ot kivarázsolni a modulból. Ennyi volt az eredeti kérdésem. És ennyi most is.
"Ezt elmondták neked" : senki sem írt semmit. Azt mondták nem jó a töltöm. Pedig, jó.
Próbáltam megmutatni, hogy furán működik az eszköz. De csak bele kötöttek. Lehet nem jól mutattam, és nem magyaráztam, de nem jött kérdés, csak az, hogy rossz a töltőm, és egy mobil töltő sokkal jobb.
Majd a mérő műszereim se jók, és egyáltalán minek akarok én olyat amit ők úgy gondolják, hogy másképp kell csinálnom.Sok mindenre szeretném használni, pl modell autóba amibe nem fér el egy adapter. De el tudok rejteni egy usb csatit.
Múltkor egy régi eszközöm mentettem meg, akkor épp 9V kellett.
No de jó lenne tudni hogy működik, mert pl az is 12V -on van jumperelve, és nem szeretném hogy tonkre menjem ha gondol egyet és 9 helyett 12 re vált.
Nem éreztem, hogy tájleírást kell adnom.
Csak annyit szeretnék tudni, hogy működik ez a modul.
Mert nem úgy ahogy a neten van.A youtuber azt írta vissza próbálkozzak többet össze kötni.
Tehát ő sem tudja. -
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a segítséget.
C1- C5 usb c csatlakozó az eszközön a többi usb a.
Azok azért nem tudják.
Hiába dugom akárhova, csak 9V -ot ad.Írtam az eladónak, majd jövő héten válaszol.
Nem az az egy multiméterem van. Vannak más mérő műszereim is. Usb-be begugom, abba egy lemerült telefont oda teszek tölteni és mutatja mennyi wattal tölt. Innen tudom, hogy az adott töltő mennyivel tölt, hiába írja rá xy cég hogy ezt tudja, ha mégse. Az az alma töltő egy gagyi, az semmit se kellene tudjon. Karacsonyfa izzóhoz használom arra jó.
PHM : egy probléma megoldása nem az hogy ott hagyom és mást csinálok. Te nem tudod a részleteket.
A kérdésem arra vonatkozott, hogy ha valaki használta akkor hogyan kell. Van 12V adapterem, több is (fix és állítható is), még is valami miatt ezzel szöszölök. -
lanszelot
addikt
Érdemes elolvasni amit írok:
Tessék a 200W-os.A másik nem tudja, de váltóban mégis produkálta.
Gondolom nem nézted végig miért készült a videó.
Semmi gond.
Az 5W-os töltő az egyik sem ez.
[kép] tessék.
Viszont ki mértem és nem azt produkálja ami rá van írva.
15W -os valójában. Eredeti alma, és nem kopott le az egyes.
Igen, van mérőműszerem azzal mértem ki.Samsung telefon töltői gagyik, azért olyan nagy mert jó alkatrész van benne....
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Nekem nem ilyen gagyi töltőim vannak.
A videón a 45W -os van, de van 100W -os .
Usb C valós kimenet, nem összesített (összesített 200W)
Video: [link] táp hátulja: [kép]Össze érintettem egy fém dróttal de úgy is 9V
Nem forrasztgatom, ha vissza kellene küldeni nehogy azt mondják elrontottam azért. -
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm a választ.
Ez az enyém: [link]
Nem hibás, csak nem tudom hogyan működik.
Sehol sincs leírva.Fix 9V ad le. Nem tudom hogyan csinálja, de meg csinálja.
Mindegy melyik töltőmre dugom rá .
A volt az nem számít a toltőtől , de az amper az nagyon.
5W -os toltőnel, iszonyat kevés ampert tol.
Nekem az kell, mert pc ventillátorhoz kell. (12V , 0.15A)
Tökéletes lenne, csak nem tudom 12V ra állítani.
5V is forgatja a ventit, csak nincs ereje.
Kellene a 12V. -
lanszelot
addikt
Ez nem úgy működik ahogy írod.
Van olyan mint amit írsz, de ez nem az.
Ez az ultra gagyi 5W -os (5V 1A) töltővel is 9V -ot produkál.
Teszteltem, nem kitalálom.
De van 200W os pd töltöm (1usbc 100W ra képes, az egész 200W-os) és azon is 9V.
Ezért kérdeztem, hogy aki már szórakozott ilyennel, az tudja e hogy jön ki a 12V.
Nagyon sok féle van: van ahol le kell forrasztani azt az ellenállást amennyi V kell neked. Van ahol rovidre kell zárni...stb
Sajnos a videón nem mutatja hogy állítja 12V -ra. Csak hogy azon van. -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Hello,
Ez a 2 multimeterem van.
A nagy kijelzőt most vettem.
Ha DC V ra váltok és mozgatom a kábelét akkor össze vissza ugrál az érték.
Mind a kettőnél ha elemet mérek akkor össze vissza mér.
Pl : 0.5 és 1.5 aaa elemnél
Azt hittem érintkezés probléma, vettem hiper szuper kábel szettet a multiméterhez. De akkor is.
Egy elemet nem lehet normálisan megmérni.
Asszonynak vettem elem mérőt és az is ugyanez.
Vagy 5 ször bele kell tenni és ami a legtöbbször felugrik azt szoktuk elfogadniLétezik egyáltalán normális multiméter?
-
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek.
Azt nem tudtam micsoda, így azt se tudom, hogy hogyan kell mérni.
Hogyan tudom mérni?laed:
Pont azért nem jó, mert alig használjuk. Mindig lemerülne mire kellene.Ma meg jött a modul. Ez már jól működik.
Ez az a fajta amiről le kell forrasztani azt az ellenállást amelyik V -ra szükségem van.
Valószínű az enyémen rosszul volt a 9V os ellenállás fel forrasztva, mert alapból 9V -ot adott (elvileg 5V -ot kellene ha minden van ellenállás)
Így nem kellett leszednem.
Tökéletesen működik elemmel és usb-c vel is most már.
Képek:
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Én is arra gondoltam, ha valaki benne hagyja az elemet és be dugja az adaptert ne menjen az áram az elemekre, plusz a táp bedugásakor esetleges túlfeszt vágja le.
Csak azt nem értem miért nem működik.
Sajnos csak ilyen gagyi mérő műszereim vannak.
Próbáltam jót venni, de még rosszabbat vettem. (Nagy kijelzős az. Nem sok semmire jó.)
A tudásom is nagyon alap. Csak egy elektro szakkörre jártam egy évig, aminek vége lett. Tehát nem sokkal több a nullánál. -
lanszelot
addikt
Nem létezik aksis változat.
Csak adapteres van.
Ez az : [link]
Sok féle H100 van, de a színükben, katakterekben külöbnöznek. Illetve a H105 (amit linkeltem) van hozzá adapter is .
Ha megnézed a mérést a dióda nem jó. Mind a két irányba enged. De attól működnie kellene. -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
[link] tessek itt a vide hogyan kellene működnie.
Nos amit kaptam csak usb-a val működik.
Tehát a 100W kizárva, azaz 20V sose fog kijönni belőle.
No, de nekem 9V kell, azt meg tudnia kellene.
45W-os adapterembe dugtam, nem telefon töltő, hanem laptop, és bármi töltő. De van egy 100W os is, csakhogy az usb-c , azt viszont nem kezeli.
Bármit állítottam a switch -eken sehol se kaptam 5V -nál tobbet. Azaz nem kommunikál az eszközzel mint ahogy írták, és az eszköz a legkissebbet tolja rá, azaz 5V.Ribi:
Ezt írtam lejjebb, hogy valószínű jól van a polaritás, de nem tudom kimérni. Szerintem szét mert rossz.
Bár ott a dióda de nem dugom rá fordítva.
Max kiforrasztom és az elem részre be forrasztom.
Nem véletlen van le vakdugózva a dugalj.
A gyárban sztem lejött a szalagról, a töltő rész nem ment, és ment a töltő nélkülibe. Nem a kukába. Gyárban nem javítgatnak ilyet. -
lanszelot
addikt
No, meg jött a modul.... és megy is vissza.
Nagyon nem az amit írtak.
Holnap jön a másik.Szét kaptam és elem helyére be sufni tuningoltam a 9V adaptert. /Képen ott van/ Tökéletesen működik róla.
Viszont a 9V dugaljról meg se nyikkan. Ezek szerint hibás az a rész és ezért rakták a dugalj nélküli házba.
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Hello,
No, próbáltam kimérni azt a 9V foglalatot, de valami ott nem kerek.
Meg haladja a tudásom.
Van hogy polaritás helyesen mutatja az adapterrel (adapter belső pozitiv, külső negatív).
De van hogy zárlatot mutat (nem a foglalat, hanem mind két végén van pozitív és negativ is)
Valami áramkör van a pozitív és negatív pólus között, ahol tudok mérni, és az be zavarja a mérést.
Így elengedem a 9V dugalj.
Az elem vezetékéhez bekötöm a 9V modult és az tuti.
Elvileg ma meg is érkezik a modul, és majd megírom, hogy sikerült e. -
lanszelot
addikt
Igen, azért fotóztam, csakhogy 9V 0.6A meg se mozdítja.
Sztem kell neki vagy 2A.
Azt viszont csak az usb-c modulbol tudom adni neki.
Nincs semmi ami 9V 2A használna.
Megveszem a modult, és bele szerelem.
Kívánom a 9V csatit is, így 3 felé üzemeltetés lesz.
Elemről mobilis, usb-c ről univerzális, a 9 meg , ha már benne van had legyen szabad.De ha bele rakták, miért fedték le a csatit???
Tódik. -
lanszelot
addikt
Igen, van 9V -os adapterem.
Illetve lehet venni 5V -os telefon töltőhöz 9V -os átalakító modult. Ha azt bele raknám usb c -ről is menne, és az lenne a legjobb.
Ez: [link] ami kell azt kell rövidre zárni.
Az elágazást megnézem...
Nincs leágazás:

Benne van a 9V dugalj, csak lefedték....
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Elnézést kérek a fekete vezetéket nem láttam.
Ball bearing - golyó csapágyas (ezt jelenti).
Ez sose lesz halk. A csapágy surrog.
Viszont hosszú életű és megbízható.Nem mindegy a venti alapból milyen fordulatszámú.
Mert van egy max fordulatszáma.
Bequiet ventik fordulatszáma alacsony ezért halk.
És nem golyós csapágyas, mert ugye az zajos.
Erre azért figyelj oda.
Nézd meg az adatlapját a tiédnek.
Ilyen kicsibe a max fordulat 3000 körül lenne jó.Volt egy video ami a lapát kialakítást tesztelte melyik lapát kelt kevesebb zajt. Meglepett az eredmény.
3D nyomtatta a srác, és fel is rakta a file okat, ingyen letölthető.Ha már mók akkor legyen rendes
-
lanszelot
addikt
Nem úgy van ahogy gondolod.
Vett egy pc hűtő ventilátort a psu ba.
Azért vette mert hangos a psu (power supply unit, pc táp)
Azért hangos mert 12V rol megy és pörög.
Bele tesz egy gyengébbet, ami 5V os, mert a 3 pines mind 5V os venti, akkor fog pörögni és elég hamar le is ég.
Ekkor túl forrósodik a táp és az egész pc kuka.
Azért mert azt írtátom hogy az úgy jó.
De nagyon nem.
A 4 eres mehetne bele, az 12V os, de fullon fog pörögni így ugyanolyan hangos lesz.
Ja és van 4 eres, pl bequiet ami alapból lassan pörög így csendes, azzal megint jó eséllyel tul melegszik a táp.
Direkt be linkeltem a videót, nézd végig, mielőtt butaságot írsz.
Ne adj rossz tanácsot, mert a teljes gépével fizethet érte.Ha halk tápott akar, akkor olyat kell venni. Van olyan.
PC táp nagyon érzékeny, plane az az olcsó ami a képen van.
Nagyon nem kellene mókolgatni.
De ez az ő dolga. -
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek
Sikerült.
Meg találtam a hibát. Szét ugrott mind a két szénkefékre tartó. Ne kérdezzétek hogy. (Képen ott lesz hogyan)
Azért nem láttam mert van a motoron egy szivacs és az eltakarta.
Ma volt időm teljesen szét kapni és mikor le vettem a szivacsot, dobta is a hibát.[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Ahogy a képeken is látszik ennyi a teljes elektronika a porszívóban.
Kérdésem az lenne: mi az a motoron?
Hő relé? -
lanszelot
addikt
Nincs fordulat szabályzó a porszívóban.
A 240V direktbe megy a motorra egy kapcsolóval megszakítva, és ennyi.
Hogy mi van a lemezek alatt azt nem tudom, nem látni bele.
Azt a két csonkot tudom mérni ami a képen is látszik.Ha holnap lesz időm szét kapom és le fotózom.
Egyszerű mint a fa bot, szó szerint csak a motor van benne, vezeték, és semmi más. A többi műanyag váz.Nincs satum, se műhelyem, se semmi. 34m2 -es odubannlakom. Egy normális asztalom sincs.
Barkácsolni nincs hely. -
lanszelot
addikt
Nem rosszul mérem. Mert sehogy se mérem.
A kérdésem az volt hogyan tudom kimérni, hogy jó e a motor ?
Ha szét szedem akkor egyenesen kuka. Azt tuti nem hajtogatom vissza.
Nem ragadt be a motor, mert akkor hangot adna és égett szagot.
Tekercs el szakadhatott, mert se szag, se semmi csak egyik pillanatról a masikra nem működött, de ezt okozhatja egy biztosíték, vagy ha van benne hő relé ami elromlott.A motorhoz megy 2 vezeték, csatlakozóval a motorra, szét húztam, fázis ceruza bele, világít, ott van áram.
Így néztem meg.
Van mérő műszerem, de 240V -al nem játszom.
Fázis ceruza mindent mutat.
Oda nyomom világít, nem, 100% biztonság.De ki mérhetem műszerrel az is azt fogja mutatni ott van áram, mert nincs elektronika, csak vezeték.(A motorig)
Azért néztem, mert a kábel csévélő ha nem érintkezik akkor nem megy áram a motorra. -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm.
Sajnos én nem Mo-on élek, így nem tudok elmenni érte. -
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen a választ.
Mint írtam a motor nem szét szedhető.
[link] ez az.
Így nem tudom megcsinálni a leírt méréseket.
Az lenne a legjobb ha a motor ment volna tönkre, mert veszek másikat.
De nem akarok venni egy új motort és kukába dobni mert valami más hibás.Motor vezetékénél van valami (motorra van rogzítve), ami fogalmam sincs mi. Lehet hő relé ha tulmelegedne a motor, vagy biztosíték, vagy akármi is. Nem lehet szét szedni. Nem látom mi az
Azt a vezetéket nem találtam, tehát ha az a baj akkor kukába veszem a motort. -
lanszelot
addikt
Hello,
Kb 1 éve a porszívót használtam a fúrásnál, hogy ne peregjen szét a por.
De elfelejtettem hogy nincs benne porzsák így a motorba ment a gipszkatron por.
Gyorsan szét kaptam, kiráztam belőle, de magát a motort nem lehet szét szedni.
Viszont egyre hangosabb, így ma szét kaptam hogy rá nézzek a szénkefékre, hátha nem nyomja jól oda a rugó, vagy elkopott. 15 éves porszívó Samsung sc4135.
Mondom ha nem az akkor veszek új motort bele.
Szét kaptam dirib darabra, össze raktam.
Többször is ki próbáltam össze rakás közben, és jó volt.
Na, akkor mehet bele a porzsák. Bele raktam és azota nem indul.
A motorig van áram a vezetékben.
A kapcsolót nem tudtam kimérni.
És a motort nem tudom hogy kell kimérni.
Ebben szeretnék segítséget kérni.
Hogyan merjen ki a motort? -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Sajnos nem Mo-on élek.
Ide nem szállít Ali, és itt sehol sincs bolt ahol elektronikahoz bármit is tudnék venni.
Amazon és ebay, ennyi a lehetőségem.
Máshonnan olcsóbb lenne, csak nagy mennyiségben kell rendelni, de mit csináljak vele...
Ha kell egy tranzisztor, így is meg kell vennem több 100 darabot. Itt már minden online, semmit se lehet kapni boltokban.Ha lefele megy akkor 1.2 vagy 0.8 -0.5 ezek érdekelnének.
Nem csak elektronikaban használom, scale modelling -hez is. Múltkor 0.8 körülivel csináltam meg egy autó motor kábelezését (csak látvány, nem működő).
De amikor lámpákat rakok bele (led) oda is a nagyon véknyat használom, mert könnyebb eldugni. -
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.
Ezt vettem, lehet rajta állítani az erősséget, igy a 0.25 öst is szépen meghámozza. [kép]
Nekem a 0.25 a legvastagabb amit használok.
Sajnos véknyabb nincs mert nem tudom mi a véknyabb száma és nem tudok venni.
Borzasztó nehezen tudom össze kukázni, nagyon kevés kidobott cucban van olyan vékony sodort réz kábel.
Ez a 0.25 : [kép]
Mi a száma a fele ilyen vékonyságúnak? -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Ez az amit meg tudsz a körmöddel, de nekem nincs körmöm.
Megtanulni meg X év alatt se sikerült.
A borító köpeny area találtam itthon blankolót.
De a vékony vezetéknek nem.
Nem tudom a vezetéték méreteket. 0.25 -ös és véknyabb vezetékhez kellene valami.
Arduino-hoz, elektro áramkörökhöz használom.
Nagyon nehezen szerzem be a vezetéket (pár centi)és blankolás miatt van hogy újra kell keresnem a kukában.
Venni nem tudok mert nincs hol. Online lenne ha tudnám a méretét. 0.25 nek a fele. Nagyon vékony vezeték.(Sodort, réz)
És azokat blankolni rettenet.
Ujjam vágom el szikével, nem marad drót csak pár szál.
Mert ugye csak 1mm -t kell leblankolni annál a vékonynál.
Ezért kell valami.
Legtöbbször bele se kezdek a blankolás miatt. Leolvasztom forrasztó pálkával, ha sikerül, de inkább elég. -
lanszelot
addikt
Hello,
[kép]
Ilyen kicsi vezetékeket illetve amibe benne van van ehhez valami jó blankoló?
A külsejét mikor vágom le nagyon kell vigyáznom ne sértsem meg a benne lévő vékony vezetékeket.
A vékony vezetékeknek meg a drót felét is levágom a borítással.
Ha halványan körbe vágom és körömmel lehúzom akkor meg kitépem a drót egy részét.
Sehogy se tudom normálisan meghámozni.
Már izzadok ha hozzá kell érjek.
Szike túl éles, oldal csípő fogó nem vágja körbe vagy túl bevágom.
Ezért keresek valami jó blankolót hozzá.
Csak párszor kell egy évben, nem ezzel foglalkozom. -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Hello,
Tudnátok segíteni mi a gond a képen lévő áramkörrel?
Szimulációban tökéletes.
Sajnos nincs hozzá alkatrészem így nem tudom tesztelni valóságban.
Túlságosan melegszik?
Vagy mi a gond?
Hálózati 230-245V 50Hz váltó áramból -> 5V és 3V egyen áram.
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Már értem, én mondtam rosszul.
Nem az lrd kel van gond.
Ha rövidre zárom, vagy kiveszem (megszakítom az áramkört) akkor se működik.
Tehát maga a kapcsolási rajzom hibás, és csak a szimulációban működik.
Ugye én 2 különböző áramkört osztottam meg.
Egy a potencio méteres ( ez ugye kuka)
Másik a sima fényre kapcsolgató (ez jól működik, össze raktam)
Erre írtam, hogy össze rakom a másikat a rajzról.
Ha egyáltalán működik, akkor számít majd az, hogy a kisautóban is működjön.
Mivel ott bent lesz nem kell nagyon pontos beállítás.
El jön a haver bekapcsolom, leoltom a lámpát és nevetünk.
Ennyi. Nem is nagyon fogok tudni elemet cserélni ezért van a legelején a kapcsoló, hogy az elemet teljesen leválassza az áramkörről, minél tovább tartson az elem.
Nem lehet szétszedhetőre megcsinálni az autót.
Szét kellene törni hogy elemet cseréljek.
1 évig működik, örülök, és utána lesz róla videó., hogy ilyen volt ☺️ -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Sajnos én nagyon kezdő vagyok elektronikabol és nem értem amiket írtál.
A szimulációban jól működik amit megcsináltam a rajz alapján. Össze rakom majd breadboard on a héten hátha.
-
lanszelot
addikt
Igen 2 lrd van párhuzamosan. Bármelyik fényt kap nyit az áramkör.
Mivel a kisautó 2 oldalára megy az lrd és a fény egy pontból jön nem mindenhonnan ezért bárhogy áll a kisautó ha feny van lekapcsol a lampája.4 led van mett 2 első és 2 hátsó lámpa.
10k ohm azért, hogy mindenképpen a potin menjen át, hiszen azzal szabályozom az érzékenységét.
A rajzodat ma beviszem a szimulációba és tesztelem.
Ha jól értem ki vetted az op amp -ot és 2 npn -el oldottad meg. -
lanszelot
addikt
Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Zárom az áramkört azt jelenti hogy a sw1 et zárom.
Azaz kiiktatok mindent ami utána van.Ez egy modell autóba lámpa (első, hátsó), emiatt nincs 5V
Nem fér be. Pici autó.
Sötétben az autó lámpája felkapcsol, világosban le.
De ki tudom kapcsolni vagy be tudom kapcsolni , erre vannak a kapcsolók.Régebben op amp nélkül csináltam és az működött.
Ez az: [kép]
De azt mondták jobb op amp al mert potival szabályozni tudom.
Ugyanis az autóban lesz a szenzor és ott alapból sötét van. Csak ami fény be jut a lyukakon annyi fényt kap és nem tudom elég e hogy kikapcsolja a fényt.Nem tudom össze rakni, mert modell autó és ragasztani kell tehát nem tudom tesztelni.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Készítettem egy egyszerű kis áramkört.
Proto (android app) -ba bevittem és tökéletesen működik.
[kép]
Breadboard on össze raktam, de valamiért nem működik.
Nem értem miért.
Npn : bc547c
Op amp : LM358
Annyi hogy kihagytam a 2 direktre kapcsoló kapcsolót.
3V elemnél és a tranzisztor nál. Tranzisztornál nyitott a kapcsoló helye, az elemnél zárt.
Ha tranzisztor előtt zárom az áramkör akkor világítanak a ledek, tehát utána van gond.
Potit állítgattam de hiába.
Tranzisztort kimértem, elvileg jó.
Op amp -ot nem tudom hogy tudnám kimérni.Volna valakinek ötlete mit rontottam el?
-
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen a válaszokat.
Szerintem a hobbi fúrókban nincs föld vezeték. Abban ha jól tudom 2 eres kábel van.
Laed: évente 2szer használom fél órára. Ha kinhúzódik vissza dugom. Biztonsági szempontból az a kábel biztonságos kihúzva is. Sokkal biztonságosabb mint egy törött kábel.
600W körüli lehet a fúró annak meg vékony az a bajom.
Számítógép kábel meg túl nagy a nyélbe, illetve az 3 eres, ami felesleges. 2 eres kell a hobbi fúrókba.A tárolás kozben szét törik a kábel.
Vehetnék újat, de annak is ugyanúgy rossz a kábele.
Kicsi a lakás, nincs fészerem ahol tartsam. -
lanszelot
addikt
Hello,
Eltört a hobbi ütvefúróm kábele.
Szeretném dugósra átalakítani, mert feltekerésnél nagyon törik, és ha le tudnám csatolni sok problémát megoldana.
[link] Valami ilyen dugóra gondoltam, csak ennek túl vékony a vezetéke.
Uk ban élek tehát uk amazon ról kellene valami alj és dugó erre a célra.
Tudnátok segíteni? -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Berajzolnád hova és milyen ellenállást rakjak?
Ha nem rakom pcb -re akkor a vezetékeket kell leragasztgatnom, és dugdosmom, hogy ne látszon.
Egyszerűbb, ha csak a ledek vezetékeit kell dugdosnom.
2- led előre és hátra az 3-3 vezeték. Elég lesz azt dugdosni.
Ja, plusz a 2 ldr, akkor az még 4 vezeték.
Fogalmam sincs hogy fogom elrejteni.Most a 3 állású kapcsolóval szenvedek. Se ebay-en ,se amazon-on nem lehet venni. Nem akarok 2 db 2 állásút, de úgy tűnik az lesz.
-
lanszelot
addikt
Igen, azt tudom hogy mit csinál, de csak elméletben és a programban. Nem tudom , hogy sötétben be fog e kapcsolni.
A ledek nem vilagitanak vissza az autó belsejébe, az igen rosszul nézne ki.
A kapcsolóknak, potinak fúrok lyujat, és elemet is lehet majd cserélni, de ezek nem ott lesznek ahol a pcb.
Még nem tudom mennyire tudom össze húzni a pcb-t.
De az egész elektronikát el kell rejtenem. Nem sok hely van.
Az autó hossza 15cm.kb 8x8 as helyem van elemnek kapcsolóknak, potinak, nem tudom oda tudom e zsúfolni a pcb- t is.
A fényt a felkapcsolt lámpától kapja, ha leoltom a lámpát akkor felkapcsol.
Lesz kapcsoló kikapcsolni, és direktre kapcsolni.
Kulonben este világítana. Tehát nem gond a küszöb.
Ez inkább projekt mint hasznos dolog.
Sztem párszor bekapcsolom és utána porosodik. -
lanszelot
addikt
Hello,
[kép]
Egy pici modell autóba szeretnék első, hátsó lámpát, ami sötétben automatikusan felkapcsol.
A kapcsolási rajz ott van, azt tudom.
Mivel pici az autó az LRD-t nem tudom kitenni, autón kívülre.
Csak bele. Viszont vannak rajta lyukak ahol jut be némi fény.
Tehát a sötét és a teljesen sötét között kellene különbséget tenni.
A kérdésem az lenne, hogy csináljam hogy az LRD minimális ellenállás változására felkapcsoljanak a ledek?Kimérni nem tudom mert először be kell szerelnem az elektronikát és csak utána tudom össze rakni.
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Szeretnék elnézést kérni.
Az asszonyra bíztam valamit..... Az én hibám.
A barátnőjének a laptopja amiről szó van, és megkértem a töltőt fotóztassa le és küldje el nekem hogy lássam az adatokat.
Na, most ő fotózott le egy random töltőt.
Ne kérdezze senki.
Nem táska, nem csizma...mire is gondoltam -
lanszelot
addikt
Nem tudom ellenőrizni,hisz pont az a gond hogy a laptopé nincs nálam . Azért használnám a másikat.
Nem hiszem hogy laptop töltőben polaritást váltanának, szabvány ellenére
A dugó szabvány, a bekötése is az.
Én még nem láttam gyárilag fordított polaritású töltőt.
(Nem azt állítom hogy nem létezhet, csak , hogy én nem láttam) -
lanszelot
addikt
A csatlakozó azonos.
Szín kóddal is el van látva és az is azonos (lila).
Azon a gondolaton indultam, hogy hiába a nagyobb amper, úgy is csak annyit ad le amennyit fel vesz a laptop.
Tehát hiába tud 135W -ot úgy is csak 65W ot vagy kevesebbet fog felvenni.
De ez csak szerintem. Ezért kérdeztem, mert nem vagyok biztos benne. -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget.
A csatlakozó ilyesmi [kép] , de pontosan nem tudom melyik , mert ebből van rengeteg méret.
Én a kigyulladástól félek, azért nem mertem hasznalni.
Rengeteget lehet olvasni, hogy kigyulladnsk az akksik.Ha valami kipurcant, akkor kuka, mert én nem tudom javítani. És itt nem tudok senkit aki foglalkozna ilyennel.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Elektromos kerékpár akksija hol töltött hol nem.
Bele néztem és volt az aljzatban egy szösz.
Én idióta, kaptam egy csipeszt és bele nyúltam.
Gondolkodni luxus lett volna.
Sikerült rövidre zárom egy pillanatra, ami hegesztett egyet.
Eltűnt a csipesz hegye plusz az aljzatbol egy kis rész ahol hozzá értem.
Azóta nem mertem bekapcsolni, se tölteni, se semmi.
-1- biztonságos még az az akksi?
-2- lehet még azt használni, vagy kuka?Ez az a bringa: [link]
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Boldog új évet !
Az normális, hogy a fali dugaljból kihúzott háztartási eszközök dugvillája forró üzemeltetés után?
Nem meleg, hanem forró. -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Hello,
Van ez a kis akksis csavarbehajtóm.
Az akksi kuka. Mivel évente 1szer használom így nem csoda.
Ha bedugom hálózatba akkor csak tölti, de onnan nem megy.
Gondolom az akksi miatt. Jól gondolom?
Gondoltam kiforrasztom az akksit és akkor a töltővel majd működik.
Kell -e ellenállás, vagy mehet direktbe?
Vagy 5V mobil töltőt használjak, és ahhoz nem kell ellenállás?[kép] [kép] [kép] [kép]
Akksik 4db 1.2V AA.
Az akksi direktbe egy 6V 0.2A -es töltővel tölt.
Próbáltam úgy fotózni, hogy minden látszon. -
lanszelot
addikt
Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget

Sikerült feltölteni:
Egy sl-1102a akksit /3.7V/ párhuzamosra kötöttem a hajvágó tölthető elemével és úgy dugtam be tölteni a hajvágót. Így átvettem az elektronikát és elkezdett tölteni.
Kb 20 percig töltöttem így, majd levettem az akksit és már nem kapcsolt le a töltés. Hagytam feltölteni.
Hogy jó e a hajvágó eleme az még a jövő zenéje.
Most működik.
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Hello,
Van egy philips QG3270 hajvágóm.
Nem akar tölteni. Szerintem túl sokáig nem használtam és nagyon lemerült.
De nem ad töltést a tölthető elemre ha tölteni dugom.
Gondoltam direktbe adok kb 15 percig az elemnek áramot és hátha tölt annyit, hogy elkezd tölteni.
Szét szedtem egy másik ugyanolyat.
Az elemen töltéskor 3.99V -ot kap.
Ampert sajnos nem tudtam mérni.
Gondoltam kb 10 percig 5V -os mobil toltővel tölteném.
Olyannal ami nem gyors tölts tehát az amper is alacsony. 1A
Tehát max 5W -ot tud.
Ez működhet vagy butaság?
Képek:
[kép]
[kép] -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Hello,
Passzív hűtéssel az a gond, hogy egy zárt házban nem mozog a levegő, és nagyon nagy réz hűtő kellene rá, ami a ventillátorost helyettesíti.
Vannak gázos passzív cpu hűtések, meg kell nézni mi fér be
Arra figyelj, hogy ne a lapított csöves, mert azt nem tudod hajlítani.Viszont léteznek nagyon csendes ventik, pl bequiet
Tetőt leveszed, és amekkora csak oda fér olyan nagyot a tető helyére sufni tuningolsz. Minél nagyobb annál halkabb.
A 140-est nem is hallod ha forog, és csak 5V kell neki.Aryes: sajnos látszani fog, mert átlátszó a vitrin. A pirost a fekete mögé kell rejtenem. Felém a fekete, fal felé a piros. Nem tudom szalaggal elrejteni, mert minden része átlátszó. A polc oldalára rakom a ledet és a polc világít, lsr kapcsolgatja. A ledet. Multkor segítettél a bekötésében. Nappal viszont minden látszik.
-
lanszelot
addikt
Jó lenne, de csak 2m fekete és 2m piros van benne
A többivel nem tudok mit csinálni.
Mindenhez fekete és piros kell.
Csak az adat kábelekhez kell más, az meg nagyon kevés.
Most pl led világítást raknék a vitrinembe, nincs adat kábel.
Viszont el kell dugni a vezetéket. Tehát nagyon vékony kábel kell.Amit linkeltem az nem olyan ami nekem kell?
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.
Én még nagyon kezdő vagyok. Nekem fontos a kábel színe, különben össze vissza kötöm. Így is nehéz, hogy színhelyesen forrasztom.

Tehát 0.25-ös vezetéket keressek. Megpróbálom így

-
lanszelot
addikt
Itt nincs villanyász bolt.
Van online és online. Online képekről nem látom milyen vastag, és olyan vastag e mint amit szeretnék.Most is kellett egy kicsi kapcsoló az usb kábelhez, és képről kicsinek látszott, nem az volt. Rendelhetek másikat.
1 darab ellenállás ha kell, rendelnem kell minimum 50et.
Ez van, erre tart a világ.Aryes:
Írtam, hogy lehetetlen forrasztani. Mindegy mivel vonták be szét ég a szigetelés rajta, hiába flux meg bármi. Használhatatlan.
Olyan van itthon dobálom a kukába.
Utp, tehát, vegyek jó drága UTP kábelt, és mindig hámozzam le, ha szükségem van fekete és pirosra. Többit dobjam ki.
Sehogy sem gazdaságos.
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
Hello,
Mindig gondban vagyok a kábellel, mert kukázni kell.
Nem tudok venni, mert túl vastag, vagy nem sodort réz.
A bread board kábel vastagsága kellene nekem, fekete és piros.
Nem tudom hogy keressem uk amazonon.
[link]
Ilyeneket találok csak de ezt már vissza küldtem, mert nagyon vastag.
Tudnátok segíteni ? -
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm a segítséget

Megérkezett az lrd csomag 6 féle lrd-vel.
Így ma tesztelgettem melyiknek milyen ellenállás kell.
-
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen a segítséget mindenkinek.

Sok kapcsolási rajzot küldtetek. Mindegyiket próbálgattam.
Amit lefotóztam, azt olyan rajzról raktam ahol nem volt érték.
Nagyon kezdő vagyok, így csak pakolgattam.
Van 100k ellenállásom majd holnap előszedem.
És rendeltem 6 féle ldr-t is. Van benne ami 6k ellenállású.
Majd tesztelgetem
Már nagyon belezavarodtam a sok kötögetésbe
-
lanszelot
addikt
Bocsánat a rajzért. A tranzisztort azért rajzoltam úgy, hogy lássad hogy van bekötve, és nem fordítva raktam be.
A led meg nem jutott eszembe.
Ennél mindig világít a led.
Ha kihúzom a középsőt /base/ akkor nem világít a led.
Ha kiveszem az lrd -t /nem rövidre zárom, hanem megszakítom ahogy kiveszem/ akkor is világít a led.
Tehát semmit se jelent, hogy van e ott lrd vagy sem. -
lanszelot
addikt
Akkor nem világít a led ha a bázist kihúzom.Rosszat írtam.
Azóta akiket küldtetek azokat megcsináltam.
Azok világítanak folyamatosanAmit csináltam, és képeken megosztottam az egyáltalán nem vilagit se így se úgy. Azért mert a 16k ohm lrd túl sok.
Erre írtam ebbe kellene egy pnp.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- Nyolcmagos CPU-val és 32 GB RAM-mal is munkára fogható az MSI egykártyás gépe
- Battlefield 6
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Video digitalizálás
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128gb - Jó állapot, akku 100%, tokkal és fóliával, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S26 Ultra 12/256gb Cobalt Violet - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- Apple iPhone 16 128gb - Makulátlan, akku 100%, garanciális, tokkal, akár beszámításal
- 4 FAJTA (Május) DELL Latitude Laptop Tartós-Golyóálló-AKÁR SULIBA 7320 7430 7440 5320 5420 5430
- NEW! Bontatlan Lenovo Thinkpad T14 G6 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% Ultra 7 255U 16/512 FHD+ Magyar!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB KINGSTON FURY Renegade SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Apple Mac mini M1 2020 - 16GB/256GB SSD - Erősebb verzió! - Szép/Megkímélt állapotban
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple Mac mini M1 (2020) 8GB/512GB használt
- 2019 MacBook Air Retina 13" i5 8GB 128GB Rose Gold
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Így jött, semmit se csináltam vele.