- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Használható a Windows 11 aktiválás nélkül hosszú távon?
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT.hu
Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
FNZ
őstag
köszi, nézek valamit hűtőt is, bár nem az én gépem lesz, majd eldönti, akinek kell.
-
jeni
félisten
Jár hozzá a gyári venti.
Ha vastag a doboza akkor benne van hacsak ki nem vették de az már felbontott lesz.
Alapból 3év garis ha hivatalos helyről veszed akkor benne van a csomagoláson belül a ventije.
Elképzelhető,hogy ha OEM kiadás akkor nincs mellékelve a gyári ventije.[ Szerkesztve ]
-
FNZ
őstag
Sziasztok!
Egy ismerősöm kinézett egy Ryzen 5 8600G procit, viszont a webshopok oldala nem egyértelmű nekem sem és neki sem.
valahol azt írják, hogy hűtés igen, másik helyen, meg azt írják, hogy nincs ventillátor.most ennél kell vennie még hűtőt ventillátorral vagy nem?
[Ryzen 5 8600G]
ha kell hozzá, akkor mit ajánlotok?pl PCX ??
Hűtő: Nincs
hűtővel: 1
Hűtőventilátor: Hűtő nélkül[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz
--HARDCORE-- #16761 üzenetére
Találtam egy jót egybe szerelve.
LCD-s PC gép. Bár fekete színben van.
Zalman Z10 DS fekete (táp nélküli) 15" LED Kijelzős ablakos ATX ház Z10 DS BLACK
HDMi csatis. -
allein
addikt
Sziasztok, Ryzen 7 7800x3d esetében, lég vagy vízhűtés? A ház valószínű be quiet! Shadow Base 800 FX lesz.
[ Szerkesztve ]
-
clydoh
csendes tag
Sziasztok!
remélem nem lesz nagyon off topik, tudna valaki segíteni abban, hogy az AMD Ryzen 7 3700x-et anno gyári wraith prism rgb hütővel adták, ez a hütő képes is lenne lehüteni a 3700x-et? -
MM
őstag
IMC oldalról korlátos(abb) a dual rank, mint a single rank, RAM oldalról szerintem sem az.
Viszont - legalább is DDR4-nél - ugyanolyan beállítások mellett akár 3-5%-al is gyorsabb volt bizonyos alkalmazásokban, mint SR esetén. Ezt nem RAM sebességre értem, hanem pl. néhány játék min. FPS-ben.
DDR4-nél volt pár teszt erről, ott kb. mindegyik 2x16GB KIT már DR volt.Most viszont DDR5-nél nem nagyon van DR 2x16GB kit, 2x32 viszont nem annyira fekszik AMD oldalon, talán pont emiatt, IMC oldalŕól 2xDR szerintem majdnem olyan, mintha 4xSR.
-
--HARDCORE--
senior tag
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
hokuszpk #16781 üzenetére
Azt hittem igen. Nem tudthatok mindnet, hamu a fejemre. Nem hallottam rola meg, google elso ertelmesnek tuno leirasat elolvastam, aztan egy masodikat, harmadikat es kb ugyan azt irtak, aztan buildzoid videojat megnezve valoszinusitettem hogy az. Hamu a fjemre ujra.
Vilagosits fel akkor kerlek, mert most mar nagyon erdekel, hogy hogyan tudom meg hogy mibe nyultam bele ezekkel a ramokkal.Mar a jovo sem a regi; Powered by beer and crisps!
-
-
jeni
félisten
válasz
ilyet adtak melléje?
Sensor panel link
erre való a HDMi csati az alaplapon
videózni is lehet vele?[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #16772 üzenetére
"Csak azért írtam, hogy nehogy az legyen hogy "az idióta egyből XMP-t állított be de még fel se rakta a win-t".
"
ilyen mondást azóta nem forszírozok, mióta kiderült, hogy lehet futtatni linuxot, bsd -t stb. is
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
kispal87
aktív tag
válasz
--HARDCORE-- #16772 üzenetére
Van piros szín a szettben (a tartályra gondolok) szóval annyira nem üt el a piros led
[ Szerkesztve ]
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
hokuszpk #16765 üzenetére
Viszont a feketére nem gond semmilyen szín sem.
Fehéren.. na mindegy, van elvileg beállítás a biosban amivel le lehet tiltani majd.
Jeni Én is, csak az a baj, hogy nincs úgy keret rádobni másik fehér lapra most.
Épphogy a proci is meglett. Igaz nem egy 7600-as kategória.
Talán ez volt a legjobb döntésem. Külön köszönet utólag is az első eladónak hogy eladta előlem, így egy sokkal korrektebb eladótól sikerült megvennem ezt a 7950X3D-t.
Jah, két csavarral állítható 6. vagy 7. slothoz. 0Ft-os remekmű, lehet kap majd fehér tapétát, hogy ne üssön ennyire el. Bár, amúgy nem nagyon lóg a VGA nélküle sem, azt vettem észre. Az az 1-2mm bőven beleférne. De nem zavar.
gabriel26 igen, az I/Onál az a műanyag burkolat tuti nem engedné be a hátlapját a VGA-nak nálam sem.
hokuszpk Az nvme-t bobálja el a lap, nem a ramot.
Csak azért írtam, hogy nehogy az legyen hogy "az idióta egyből XMP-t állított be de még fel se rakta a win-t".
kispal87 nem tudom, nem olvastam el a kézikönyvét még. De fejvakarós. Két FAN header hasznosabb lett volna.
A legjobb hogy a hátlapon csak a két PCIe x1-es slotok látszódnak.
Vagyis a 16X nem THD, azaz nem lyukon keresztül fúrt forrasztott, hanem SMD azaz felületszerelt csatlakozó.
Nem ajánlott különösebben rántgatni..
Úgy érzem marad az a vacak kitámasztó inkább.Entering the Ryzen arena for the first time at 2024.02.04
-
kispal87
aktív tag
válasz
ATX24pin mellett a HDMI arra baromira szükség van.
Mi értelme egy HDMI portnak gépházon belül?
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #16764 üzenetére
"Vagy átteszem másik foglalatba, vagy felrakom az F2-es BIOS-t"
másik foglalat ( A1, B1 ) az kb. egyenes út a mélyebb pokolba. Teszteld ki egyesével a modulokat az A2 slotban. Esetleg a B2 -ben.
-
gabriel26
tag
válasz
--HARDCORE-- #16758 üzenetére
Hasonlo meglepetes ert, bar nalam a gpu az m2 huteset es i/o port burkolatat “karistolja” be tudtam rakni a kartyat, de elegge amator bakinak erzem gyartas szempontjabol…
-
jeni
félisten
válasz
a memória slotok mindkét végén a rögzítője eltolható?
kigyanítva nem! ,én már vinném vissza a boltba. EGYÉK meg!
ráadásul a VGA nyákja is ráfekszik.
csak egy oldalon lehetett rögzíteni a korábbi lapokon, ezt nem szerettem.
szinte ki kellett erőszakkal venni onnan.
a mostani MSI Pro X870 lapon mindkét memória slot nyitható-zárható.
egyedi VGA kitámasztó van ott?[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #16763 üzenetére
"Fekete alaplapokon meg fehérek vannak... "
hát. feketére mégse tehetnek feketét. túl feltünő lenne.
-
--HARDCORE--
senior tag
Épphogy beértem az asztalra, ment pár chipset driver stb, meg a nyelvet töltöttem volna le, kékhalál.
Teljes alapbeállítások mellett eltűnik az nvme 2 percenként. (990EVO 2T tudom pro kellett volna)
CSM be, legacy / uefi mindkettő próbálva.
XMP-t még sose kapcsoltam be a lapon eddig.
Vagy átteszem másik foglalatba, vagy felrakom az F2-es BIOS-t. Szerintem az előbbi lesz először.Entering the Ryzen arena for the first time at 2024.02.04
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
zed1983 #16762 üzenetére
50% én is elkapkodtam a vásárlást.
De amúgy nettó hülyeség így tervezni lapot ma már, szerintem is.
Szerencsére elsőre elindult, lesz mit mazsolázni az újdonságokkal.
Fehér alaplap, mit tippeltek milyenek a debug ledek?
Pirosak vazz...Fekete alaplapokon meg fehérek vannak... Komolyan vicc amit ezek csinálnak.
[ Szerkesztve ]
Entering the Ryzen arena for the first time at 2024.02.04
-
zed1983
őstag
válasz
Hihetetlen, hogy egy ATX lapon is már a legfelső PCIE X16 slotba kell tenni a VGA-T. Nehogy véletlen elférjen egy vastagabb hátlappal rendelkező videokártya a ramslotoktól vagy az IO fölé hajtott hűtéstől
Ha ATX lapot vennék csak olyat választanék, amiben a második PCIE slotba kell tenni a VGA-t pont ezek miatt..
[ Szerkesztve ]
YouTube Tech csatornám : https://www.youtube.com/channel/UCXIipIK2bjjaB38G1zKNi_w
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
deathcrow42 #16759 üzenetére
Nem változott a véleményem. Hulladék az egész.
Összeraktam VGAhátlap nélkül. Ahogy nézem az I/O shield alatt se fért volna bele a VGA a hátlappal.Nem mintha nem gondolkodtam volna el a garázsban egy flexelésen, de így..
Eddig ebbe a régi ótvar CM590es házba megfordult sok lap, mióta a nappaliba került konkrétan egy P9X79, egy Rampage V Extreme, ja meg a Z590 Gaming Carbon is.
Mindegyikkel meg tudtam oldani hogy a 6 ventiből 4et tudjak mérni.
Ezzel a csodálatos lappal 6-ból 2-t tudok mérni, hacsak nem kezdem el toldozni a ventik kábeleit.. Mert csak lent férnek el a Fan headerek Gigabyte szerint. Jóvanazúgy a p@rasztnak.
ATX24pin mellett a HDMI arra baromira szükség van.
Gyűlölöm már most. Még be se kapcsoltam.Remélem nem indul el.
Dragon3000 így így!Entering the Ryzen arena for the first time at 2024.02.04
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
deathcrow42 #16759 üzenetére
Ha jól látom a vga blokkhoz tartozó hátlap megakad a ram foglalat műanyagjában és nem megy bele a vga rendesen a pci-e slotba, legalábbis a képen mintha a pöcök nem menne rá a vga-ra.
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Ööö mit kéne nézzünk ezen? … elindult?
[ Szerkesztve ]
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
--HARDCORE--
senior tag
Ki hitte volna.
[ Szerkesztve ]
Entering the Ryzen arena for the first time at 2024.02.04
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #16756 üzenetére
"reméljük legalább elindul majd! "
éjfélkor térden állva áldozzál kakast pontosan kelet felé fordulva, aztán egy Intel procit süss meg nyárson, és akkor talán előfordulhat, hogy bűneid megbocsájtást nyernek.
-
--HARDCORE--
senior tag
5200+ X2 után újra egy saját AMD konfig.. reméljük legalább elindul majd!Entering the Ryzen arena for the first time at 2024.02.04
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
DeadMeat #16753 üzenetére
Mindenhol azt olvastam, hogy a 16Gb-os modulok single rank. Erre megneztem ezt hwinfoban.Zen timings SR-t ir a modulokra. Nem tudom, hogy minek higgyek.
Szerk:
#16754 Ertem. Fene se tudta, hogy van ilyen is 48 (32? ) Gb modul alatt. Annak orulok, hogy mennek ahogy mennek, a legolcsobb volt scan-bol, masnapra.
Most kereshetek utana, hogy mik a megfeleo beallitasok hozza, hogy mukodjon rendesen. (A topikba linkelt iras eredmenyeket meg sem kozeliti az enyem, es nem ertem miert. Lehet ez az oka?)
[ Szerkesztve ]
Mar a jovo sem a regi; Powered by beer and crisps!
-
jeni
félisten
-
DeadMeat
nagyúr
Thaiphoon burner. A legfrisebb elerheto. Nem irtam at semmit, nem lehet. Valag fos a program, feszt osszefossa magat win 11 alatt, ha hw info megy meg a gepet is viszi. Nagyon nem is eroltetem
Igen corsair. Mi a baj vele?Mar a jovo sem a regi; Powered by beer and crisps!
-
DeadMeat
nagyúr
Letezik, hogy 16Gb-os hynix A-die dual rank?Mar a jovo sem a regi; Powered by beer and crisps!
-
Lord Myn
senior tag
válasz
kispal87 #16748 üzenetére
Majd később cserélek gyorsabbra, amikor bővítek is legalább 64GB-ra, de lehet a procit is cserélem majd 7700/9700-ra.
Tudom, hogy Aida-ban van RAM teszt, csak gondoltam, megkérdezem, hogy érdemes-e egyáltalán piszkálni, de akkor próba-cseresznye...
"War does not determine who is right - only who is left."
-
Lord Myn
senior tag
Sziasztok,
Elég lassú (CL46 5600) ram-jaim vannak, most CL42 5200-on mennek, érdemes beállítani az EXPO profilt (CL46 5600) vagy ez így jobb vagy tök mindegy, mert kb. egál lesz? (8600G proci)
"War does not determine who is right - only who is left."
-
fatal`
titán
UEFI-ben is lehet tiltani a WiFi-t, akár a BT-től külön is. Nekem is így van, mert Ethernetet használok. Nekem az integrált hang, gpu, de most már a SATA vezérlő is tiltva van. Ha valamelyikre szükség lesz, majd engedélyezem.
Szerk.: Nem ártott volna tovább olvasnom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Csupingo #16742 üzenetére
...és bár bőven felette van a limitnek, de ha a hardveraprón feltűnik egy B650E deszka, lehet érdemes lehet ránézni. Újonnan a legolcsóbb most az ASUS ROG Strix B650E-F, a Kazy-nál 99e Ft...
De ha egy 9800X3D lesz úgy is a cél, és esetleg belefér, én ebbe az irányba lépnék azért.
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
válasz
Csupingo #16739 üzenetére
Ha használt is játszik, akkor a Hardveraprót is érdemes lehet megnézni.
68e Ft-ért van ASUS TUF Gaming B650-Plus, 80e Ft-ért MSI B650 Tomahawk Wifi.Újonnan az AsRock B650M-HDV/M.2 szokás az alsó szintnek venni, ez alá nem érdemes menni. Ez olyan 53e Ft-ért kapható. Az AsRock B650 PG Ligthning és az ASUS TUF B650-Plus olyan 77e Ft-ért kapható (a B650-E változat eggyel gyengébb audio-val és VRM-el kapható, mivel kb. egy áron van, ha ezt nézitek, inkább a B650-Plus mint a B650-E).
-
-
válasz
Csupingo #16736 üzenetére
A drágább lapokból jellemzően csak wifi-s van, mert annyira kicsi a plusz költsége, hogy ezzel nem spórolnak. Az olcsóbb lapoknál szokott lenni mindkét változat, ott olyan 5-10 ezer Ft különbség szokott lenni az átaikban.
Viszont ha nem kell wifi, akkor ezeket tudod tenni:
1. kikapcsolod a wifi kapcsolóval windows-ban vagy ha nem meglefelő
2. letiltod device managerben a wifi-t (ez után wifi drivert uninstallálhatod), vagy ha ez sem megfelelő
3. kihúzod a wifi kártyát az alaplapból (általában egy kártyával van megoldva)Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
Csupingo
veterán
Sziasztok!
Ismerős alaplapot venne. Kezdetben sima 7700-sa proci lenne a gépben, aztán 9800x3d.
Szinte csak wifi-vel rendelkező lapokat látok javasolva. Létezik wifi nélküli ajánlott lap is? Nem kell ez a funkció és ha így kicsit lehet spórolni, az jól jön, mert nulláról lesz építve. Olyan 80 ezer alatt már megfelelne neki szerintem.Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
fatal`
titán
válasz
Mostly Harmless #16714 üzenetére
Már ha lenne normális, ami kezel CI-t. Bár én is kihajítottam már, de más okból (USB-s sincs).
@jeni Próbáld meg a PCIe slotot AUTO-ról átállítani arra a verzióra, amit a kártya tud, hátha.
[ Szerkesztve ]
-
Curtain
senior tag
Az mitől lehet hogy a ryzen master semmi infót sem mutat a processzoromról? Se hőfok, se órajel. Minden más program rendben mutatja ezeket. (hw info, cpuz, occt...)
"Ne legyetek bátortalanok, bátorak legyetek!”
-
Tubica
senior tag
Sziasztok !
Lehet én érzékelem rosszul, de ezzel a sima 7700-as ryzennel gyakorlatilag annyira belőttem a közepét, hogy játékoknál nagyon (normális áron) nincs előre lépés. Ahogy nézem, teszteken a 7700X meg 9900 és társai alig hoznak valamit a konyhára (ugye nálam egy picit többet tud dolgozni a processzor, mert a PPT limit ki van tolva).
Mert értelmes csere az max a 7800x3d vagy a 9800x3d lenne, de az meg olyan áron van, hogy nem éri meg.Illetve a VGA-nál is így vagyok. 6800XT 3440x1440-re elég. A következő élhető előre lépés 7900XT / 4080 lenne.
Mit gondoltok ? Mert szeretném még picit kimaxolni, de úgy érzem, most megéri várni az 5-ös szériát Nvidiánál, meg a 9070-est, hátha letolják az árakat.
Üdv. Tubica
Tubica: A tubásokra kitalált vicces meghatározás.
-
válasz
allein #16716 üzenetére
Tudtok segíteni, jó az a RAM páros?
Van egy összefoglaló fent. Erre is van benne válasz.
Nem tud senki garanciát vállalni, hogy X vagy Y márka jó lesz.
Az esetek 99.9%-ban a DDR5-6400 sebességig XMP és EXPO esetén is pöcc-röff kellene menjen, majdnem mindegy milyen RAM kit.Tehát én itt is azt mondom, hogy ne a márkával foglalkozz. Itt mindig felhozom, hogy az Apacer Panther DDR5-6400 tCL32 XMP kit pöcc-röff ment a 7700X és 8500G esetén is.
De láttam olyat, hogy QVL-ben is szereplő G.Skill Trident Z DDR-6000 tCL30 nem ment...Arra kell majd gondolni, hogy például a Trident Z5 (Neo) magas RAM, tehát nagy méretű léghűtés esetén probléma lehet. Tehát a hűtés - ház vonatkozás is téma...
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
7900 sima
tudom árban is benne van,de korábban Asrock X570 Taichi csúcs lapot vettem 2x és azok 1 hét és 34 hónapon belül elromlottak.
Feltehetőleg utólag is gondolva a nyári eseményekre a Phanteks 850 W Gold Pro tápegységemet emiatt is vittem vissza 2x is gariba és bolt inkább eltette magának és a vétel árat fizette ki mert HARMADIK tápegységgel is ugyanazt a hibát produkálta csinálta.[ Szerkesztve ]
-
Milyen proci? Az UEFI menüben nincs valami olyan beállítás, ami erre vonatkozik?
Arra tudok gondolni, hogy ott akad össze valami.Az UEFI menü kinézete terén... ne érts félre, de az MSI-nél a PRO széria az alsó polc. Az AsRock Taichi pedig egy felső polcos, csúcskategóriás megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz
allein #16716 üzenetére
nálam elsőre expo1 -re katt a Corsair 6000Mhz CL30 hozza amit kell. van-e jobb ennél a többiek megírják majd.
Az RGB nélküli olcsóbb valamivel.
Valaki írta,ezzel is mennie kell
Írva lett korábban,hogy a 6400Mhz CL30/32 kit modul a jobb választás.
A G.Skill hátránya a magas bordázat.
A G.Skill is benne van a QVL listában.
Lebeszéltek korábban arról,hogy egy 7600Mhz is menne a gépel mert a listában hozza a 8000Mhz frekiseket is.[ Szerkesztve ]
-
allein
addikt
Sziasztok. AMD Ryzen 7 7800X3D és MSI PRO X870-P WIFI páros mellé keresek ramot. Tudtok segíteni, jó az a RAM páros?
Ryzen zen4 és 5 esetén milyen memóriát válasszak?
-6000cl30 a biztos pont, a memóriavezérlő kb 6400mhz-ig tudja a teljes értékű üzemmódban lekezelni a memóriákat.Láttam a márkákat is, gondolom bármelyik a javasoltak márkák közül? Erre a párosra gondoltam [link]
-
jeni
félisten
válasz
Mostly Harmless #16714 üzenetére
sajnos próbáltam párat is gyenge minőségűek.
elengedném ha lenne jó cucc USB stick formájában.
ami nekem van elvileg minőségi és digitalizálni is lehet vele normálisan.[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
Tudok valamit csinálni azzal,hogy a MSI Pro X870-P lapon a 3. PCIe 16 valójában 1x slotban ha berakom a TV karit akkor a bekapcsolásnál a MSi karikázik sokáig,gyakorlatilag nem tud tovább lépni.
Az elsőben a MSI kari,a második az kiesik a VGA vastagsága miatt, a harmadik ha oda tenném a tv karit -kifagy a gép tőle a 4.-ben meg a PCIe NVME Kingston van.
Az m.2 Nvme slotok szabadok, a 4db sata port bekötve 3db HDD és egy BD író.
Ilyen téren a sata port 8-ról 4-re csökkent az Asrock X570 Taichi lapomhoz képest kicsit csalódás.
A BIOS lett frissítve,illetve az EXPO1 beállítva,hozza az 6000Mhz-t a Corsairral. A CPU-z nem nyúltam.
A BIOS felület kicsit fura,hogy full fehér alapon van és semmi színeség nincs benne.[ Szerkesztve ]
-
-
Curtain
senior tag
Előre is bocs a láma kérdésért de ebben nincs tapasztalatom. Adott egy 7800x3d proci amit megpróbálnák undervoltolni kicsit. Ennyit elég hozzá állítani a bios-ban vagy mást is kéne piszkálni hozzá? Bocs a kép minőségért, telefonnal gyorsan lefotóztam a monitort: link
"Ne legyetek bátortalanok, bátorak legyetek!”
-
Exodion
senior tag
Igen ez igy van.
Viszont van ilyen is.
Ha berakod az M.2_2-t akkor alapertelmezes szerint x2 jut az ASM4242-nek es x2 az M.2_2-nek. BIOS-ban atallithato (ha nem erdekelnek ezek a hatlapi portok), es akkor x4 az M.2_2-nek es letiltja a hatlapi USB-C -ket. Viszont X16-os VGA-val mehetsz.
De szerintem elkanyarodtunk, Sylex irta hogy nem akar 600k-s lapot -
válasz
Exodion #16694 üzenetére
Én az X870(E) lapokról beszéltem, ott a drága alaplapoknál is elviszi, mert a Zen4/Zen5 CPU-ban csak 24 sáv van kivezetve. Nézd meg az X870E Carbon-t például - a két PCI-Express x16 és a második M.2 NVME csati a 16x sávról lógnak, tehát az M2_2 csatiba NVME SSD-t rakva a VGA-nak máris marad max. 8 sáv Gen5-ből (egyébként a korábban betett TPU-s cikkből látni, hogy egy RTX5090 esetén a Gen5 x16 vs. Gen4 x16 VAGY Gen5 x8 esetén nagyjából 1%-os teljesítményvesztés mérhető ki, tehát a kardodba nem kell beledőlni... de egy Gen4-es kártyán ez azért már ciki, mert ott Gen4-es sávból marad 8...).
Erre pedig azért van szükség, mert az ASM4242 vezérlő elvisz 4 sávot a CPU-ról (Gen4-et, de ugye itt a sáv számít, hogy az eszköz milyen PCI-Express generációt képvisel és így mekkora sebességet tud kisajtolni, sajnos lényegtelen).A másik probléma, amit már korábban is említettem, és az X670E illetve X870E-ket is érinti, hogy rárakják a két vezérlőre egy-egy Gen4 x4 M.2 NVME SSD-t, de ha azokat egyszerre szeretnéd használni, a CPU (és a RAM) felé már csak egyetlen Gen4 x4 csati megy, vagyis egymással "küzdenek" a sávszélességéért. Ez az esetek 99%-ban nem okoz problémát, nem tűnik fel. De ha az egyikről a másikra szeretnél másolni, akkor bizony máris megjelenik.
Igazából ez egy realitások vs. igények harca. A legtöbb felhasználónál nem "karácsonyfa" a gép, nincs benne 3-4 M.2 NVME SSD, meg 4db SATA SSD, meg 12 aktív USB eszköz, meg 2 VGA és így tovább. Tehát a gyártók (AMD és Intel egyaránt) inkább osztogatja a sávokat és elfogadható kompromisszum, hogy mondjuk az adott kapcsolaton osztozik a LAN, AUDIO, SATA, M.2 NVME, stb. Arra kicsi az esély, hogy mind egyszerre max. sávszélességgel terhelje - de az elméleti szűk keresztmetszet ettől még adott...
-
Exodion
senior tag
válasz
deathcrow42 #16695 üzenetére
hat eleg draga volt az ACE, a Godlike meg.... najo egyiket sem hazai kiskertol vettem mert 130-al tobbe kerult volna. jo kis kisker haszon. caseking tokeletes volt nekem, meg a 27% afaval is
-
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- Diablo IV
- Képregény topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- A DeepSeekről egyeztetett Trump és az NVIDIA vezére
- Piacon a Galaxy S25 család
- PR-Telecom
- Szólánc.
- További aktív témák...
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700K 6mag 12szál max. 4.7GHz LGA1151v2 CPU processzor
- AMD Ryzen 7 5700X OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 10700KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Hibátlan - AMD Ryzen 5 1600X 3.6GHz 6mag 12szál CPU processzor
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest