Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52008) Kernel válasza dewil666 (#52006) üzenetére


Kernel
nagyúr

A mérés nem nagyon mérvadó, mert PWM jelet ad ki (lényegében a betápot szaggatja, változó szélességű impulzusokban), amit multiméterrel nem tudsz rendesen mérni.

Az U1 valószínűleg egy dual-FET, az kapcsolgat. De itt nem (csak) a villogásra kell gondolni, hanem a PWM-szaggatásra.

Eleve úgy látom, csak 1 db LED van benne, az pedig elvileg 3,5 V körül üzemel (ekkora teljesítményen), ha sima DC lenne. PWM-nél az impulzusok átlagértékétől függ a teljesítmény, ezáltal a fényerő.

De ezzel nem azt mondom, hogy 3,5 V-ot kell neki adni, mert egyébként az áramot kell stabilizálni, illetve PWM-nél annak átlagát. Ahol látszik a két párhuzamos ellenállás (0,33 és 0,25 ohm), azok a FET source ellenállásai, a rajta eső feszültséget érzékeli a driver IC, ennek függvényében szabályoz, stabilizál.

Hacsak nem sorosan három LED van integrálva (COB), akkor épp kijönne a mért feszültség. Ez nem mond ellent a fentieknek, mert alacsony betápnál a PWM majdnem maximumra szabályoz, így előfordulhat, hogy a műszer is nagyjából jól jelez.

A program valószínűleg az U2 IC-be van égetve, esetleg típus alapján lehetne rákeresni (ha van rajta felirat), hogy van-e opcionális beállítása, vagy ez ilyen.

Vagy kidobni az egészet és egy áramgenerátorral belőni a kívánt fényerőt. Tehát, ami változó feszültség mellett is biztosítja a stabil áramot.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.