Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1451) Hydra SR válasza aticime (#1445) üzenetére


Hydra SR
addikt

Milyen oprendszer van? (azon belül, hogy Windows)
Esetleg azzal próbálkozhatsz még, ha a fényképezőgép tud ilyet, hogy állítgatod, hogy digitális fényképezőgépként vagy digitális háttértárként kezelje (valami USB mode vagy ilyesmit kell keresni a menüben). Ha fényképezőgépként kezeli, akkor csak a saját szoftverével tölti le a képeket, meg még egy párral ami támogatja ezt az eszközt. Ha meg háttértárként kezeli, akkor csak simán megjelenik egy új meghajtó és közönséges másolással tudod letölteni a képeket. Nem minden gép tud ilyet de a kompaktok többsége igen. Windows verziótól is függ a dolog, 98 alatt pl nem fog menni, csak ha találsz hozzá megfelelő drivert. XP alatt mennie kell. Milleniumot és 2000-et nem tudom, 98SE alatt jó eséllyel megy.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1452) adik válasza Hydra SR (#1451) üzenetére


adik
őstag

Milleniumot és 2000-et nem tudom

mennie kell.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1453) Borosz válasza hali01 (#1437) üzenetére


Borosz
senior tag

Köszi. Irány a múzeum! :DDD

(#1454) aticime válasza Hydra SR (#1451) üzenetére


aticime
csendes tag

Az oprendszer win XP sp2 és ami frissítés van hozzá, az rajta is van a gépeken. A gépek sajét szoftverét csak azért használtam, mert akkor másik könyvtárba rakta a képeket naonként. Egyébként meg háttértárként használtam. A gépeken a beállítás a PC-val kommunikáció, egyéb lehtőség csak printer van. Kábel jó, másikkal sem működik, ráadásul a két gépnek különböző csatalkozója van emiatt külön kábelt használok hozzájuk. Még vmi ötletetek van?
U.i. kártyaolvasót azért nem is akarok hasznáni, egyébként van, de kényelmesebb a gépet feldugni 1 kábelre, mint kártya ki, olvasóba be, kikeres mit kell letölteni stb. A gépek meg mejegyzik mit töltöttem már le.

[Szerkesztve]

@i

(#1455) csiga997 válasza aticime (#1454) üzenetére


csiga997
őstag

device managerben (my computer>jobbklikk>manage) nézd meg, hogy nincs-e valami beakadva, persze csak miután rádugtad a gépre a készüléket. (USB controllers, Disk drives ill bármi más alatt nincs-e kis sárga kérdőjellel jelölt eszköz.) Ha van akkor jobb-klikk repair.

(#1456) somé


somé
őstag

Kérdés a tisztelt publikumhoz:

Egy gépen meg van adva ISO Auton,(ez általában ISO 100-200) a max vakutávolság nagylátószögnél (és ugye telénél.)
Pl: Canon A710--3,5m
Pana TZ1--3,7m
Kodak C875--4,1m

Canon-nál a vakuteljesítmény szabályozható: Flash Compensation - ±2 EV in 1/3 EV lépésekkel.

Ha maxra állítom a teljesítményt azzal hogyan változik a vakutáv?Persze a kérdés mindegyik olyan gépre értendő,amelyiknél van vakukompenzáció.

Kérdezem mindezt azért,mert a TZ1-nél nem lehetett állítani,legkisebb ISO-n (80) nagyon gyéren teljesített,Canonnál ez hogyan változna,ha maxra rakom.Persze elméletben tudom hogy így nagyobb lesz a hatótáv,csak erősítsetek meg.

Thx.

A fantáziához intelligencia szükséges.

(#1457) Hydra SR válasza somé (#1456) üzenetére


Hydra SR
addikt

Szerintem sehogy. Amúgy is szabályozza a vakut. Ha messze van a gyújtópont, maximumra teszi a vakut, ahhoz meg már nem tudsz hozzáadni még 2 EV-t. Az állítás az automatikus szabályozáshoz képest mozdítja el, ami általában jól sikerül, de néha mégsem jól ítéli meg, esetleg szándékosan szeretnéd túlexponálni mert olyan kedved van. Ilyenkor belenyúlhatsz. Amíg a hatótávon belül akarsz vakuzni, addig 99%-ban elvégzi a feladatát a vaku. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1458) somé válasza Hydra SR (#1457) üzenetére


somé
őstag

Tehát az automatikába ''nyúlok bele'',gyújtótávtól függően én határozom meg,hogy erősebb,avagy gyengébb vakuteljesítményt akarok?

A fantáziához intelligencia szükséges.

(#1459) Hydra SR válasza somé (#1458) üzenetére


Hydra SR
addikt

Igen, valami ilyesmi. Amíg a téma közelebb van a vaku hatótávjánál, addig megteheted, hogy adsz még rá és túlexponált képet kapsz. De ha már a határon van, akkor csak megengedi, hogy menüből följebb nyomd mert előre nem tudja, hogy milyen messze lesz a téma, de a maximumnál nagyobbat villanni nem tud. A hatótávot alighanem a maximális vakuteljesítményre határozzák meg, így logikus.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1460) somé válasza Hydra SR (#1459) üzenetére


somé
őstag

Talán valamicskét azért segít a hatótáv végénél,ott nem biztos hogy beégett kép sikeredik,de mindenképpen felülbírálod az automatika által várható esetleges nem jól választott telj.-t.
Ebben az értelemben igaz nem növeli a hatótávot,de jobban megvilágított kép készíthető,tehát ha van ilyen funkció egy gépben,az mindenképpen jó dolog.

Köszönöm a segítséget.

A fantáziához intelligencia szükséges.

(#1461) Hydra SR válasza somé (#1460) üzenetére


Hydra SR
addikt

Egészen minimális esélyt látok rá, hogy ez segítsen, de ha tényleg pont a hatótáv végéig szeretnél villantani akkor az alulexponálás esélyét egy icipicit csökkenti, a túlexponálás veszélye nélkül. De ehhez tudni kell pontosan a hatótávját. Márpedig ha azt adják meg mondjuk, hogy 4-5m akkor az elég nagy szórás azért :) De a lényeg: alapvetően nem növeli a hatótávot a vakuteljesítmény állítása, csak ha az automatika hibájából még a hatótávig sem villan el a vaku, akkor azt manuálisan korrigálhatod.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1462) Teszla_


Teszla_
senior tag

Hali!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy Kodak C-330-at lehet webkameraként használni? Nem nagyon találtam ilyesmire utalást, de gondoltam hátha vannak, akik jobban tudják ezt. Esetleg géphez kötve lehet vele videót felvenni, hogy egyből a vinyóra mentse a fájlt?
Előre is köszi a segítséget :R

(#1463) BEE válasza somé (#1456) üzenetére


BEE
addikt

A gépszerinti használható táv csökkenni fog, a valós meg nem.
A valós azért nem nő meg, mert a vaku max annyit tud és kész.
A gépszerinti hatótáv meg azért csökken, mert a gép azt veszi alapul
hogy beállítottál +2 értéket, tehát túl akarod exponálni a képet.
Márpedig ha a fényerő maxon van, akkor csak kisebb távolságon tudja
túlexponálni a képet.
Ha viszont -2-re állítod, akkor megnő a gépszerinti távolság, hiszen
alexpós képet messzebbről készíthetsz ugyanannyi fénnyel.
Csak a kép lesz sötét.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1464) Peetry


Peetry
senior tag

ez a vakuról szóló diskuráció a gépek beépített vakujára is igaz, avgy csak rendszervakukra?
szoval ha van egy beépette vakus kompaktom, akkor manual módban ahhoz hogy a gép szerint helyes lesz az expo, figyelembe veszi a vaku hatótávolságát?

(#1465) BEE válasza Peetry (#1464) üzenetére


BEE
addikt

Ez gépfüggő.
A távolságot valószínűleg a rendszervakuk számítják csak be,
a kompaktok egyszerű automaták.
Vagyis a visszavert fényt mérik, de ez nem gond ha jól csinálják.
Exponáláskor beledurrant az éjszakába és a téma vagy elég közel van,
vagy sötét lesz.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1466) Hydra SR válasza BEE (#1465) üzenetére


Hydra SR
addikt

Nem vagyok benne 100%-ig biztos de a jobb gépek beépített vakuja is kvázi rendszervakuként funkcionál, ha nem tévedek. Csak jóval kisebb teljesítménnyel. Legalábbis az EOS 400D érzésem szerint elég jól állítja a vakuteljesítményt a távolságnak megfelelően.
Ellenben ha úgy érzékeli, hogy még a maximum is kevés, akkor hiába veszem le -2-re, akkor is maximumon pörköl oda mert még a ''szerinte ideális-2EV'' is nagyobb a maximális teljesítményénél. Deríteni meg nem hajlandó.
Ezek részben feltételezések, részben tapasztalat de nem sűrűn puffogtatok a vakujával.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1467) orbano válasza Hydra SR (#1466) üzenetére


orbano
félisten

Hajlandó az deríteni, csak rá kell venni :)

A vér nem válik VAZZE!™

(#1468) quantal válasza Hydra SR (#1466) üzenetére


quantal
tag

A komolyabb kompaktok belső vakuja is TTL rendszerű, Ami biztos, hogy az, az a Panasonic FZ30/50. Talán a Fuji 6500/9500/9600 is, de ebben már nem vagyok teljesen biztos. Ezeken kívül (kiv. FZ50) van jónéhány típus ami TTL külső vakut kezel, ezeknek feltételezhetően a belső vakuja is TTL..

''Az amatőrnek 100-ból 99 kép jól sikerül. A profinak 100-ból 1''

(#1469) pitman válasza Hydra SR (#1440) üzenetére


pitman
őstag

Raw ban is van zajszűrés, csak az hardveresen történik az érzékelőn.
A DPPben is van zajszűrés, de szerintem jelen verzióban nem túl használható, hátha a hamarosan megjelenő 3.0-ás verzióban már az lesz. Egyébként csak menüből érhető el, nincs csúszkás beállítása (most még). Végülis a semminél jobb, de pl a rawshooter zajszűréséhez hasonlítani sem lehet.

(#1470) Hydra SR válasza orbano (#1467) üzenetére


Hydra SR
addikt

Hogyan? Komolyan érdekelne, mert éjjeli szembefényes derítéshez a minap nagyon soknak éreztem, amit -2-n villantott. Lejjebb meg ugye nem lehet. Persze, lehet játszani a rekesszel és a záridővel, de mindkettő hatással van másra is, és ez az adott esetben túl kellemetlen mellékhatás lett volna. Végülis az objektív buborékos fóliáját 4-be hajtva a vaku elé tartottam, de még így is kicsit sok lett.

pitman: köszi:)

[Szerkesztve]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1471) pitman válasza Hydra SR (#1470) üzenetére


pitman
őstag

Esetleg még a vaku üzemmódját próbáld meg átállítani a cf menüben (evaluative, average), illetve a *-gal lehet rögzíteni a vaku fénymérését valamilyen közelebbi célpontra, így a tényleges, távolabb elhelyezkedő téma megvilágítása olyan lesz, mint amit szeretnél.
Megoldást jelnthetnek még különböző diffúzorok is, mint, ahogy említetted is.

(#1472) Hydra SR válasza pitman (#1471) üzenetére


Hydra SR
addikt

Hmm, na erre nem is gondoltam, hogy az aktív zónától függ a vaku fényerő is, pedig logikus. Csak akkor MF kell, ha nem oda akarok élességet állítani. Éjjel ez kicsit nehézkes :( Bááááár...ha belövöm AF-ben az egyik zónára (már ha hajlandó eltalálni), aztán MF-re állítom az obit, zónát váltok és oda mérek távolságadatot a vakunak...ehh, akkor is az éles pontra fogja villantani a vakut, ugye? Vagy az aktív zónára?

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1473) Hydra SR válasza Hydra SR (#1472) üzenetére


Hydra SR
addikt

Áh nem, végiggondoltam, távolságadatot csak a fókusztávból tud megállapítani, a vakut a gyújtopontra villantja, AF vagy MF, zónák ide vagy oda, mindegy :(

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1474) pitman válasza Hydra SR (#1472) üzenetére


pitman
őstag

Most ezt nem teljesen értem. Milyen aktív zóna? A vaku fénymérése és a gép környezeti fénymérése két különböző dolog, mindegyik olyan módban mér, ahogy beállítod.
A * megnyomásakor egy mérővillanást fogsz kapni és a parciális körön belüli területre rögzíti a vaku fényerejét. Ezzel nem távolságadatot mérsz. Miután ez megvan, fókuszálsz és fényképezel. Nem kell semmit kapcsolgatni.

(#1475) Hydra SR válasza pitman (#1474) üzenetére


Hydra SR
addikt

Ja igaz, akkor mégiscsak ki lehet trükközni. Köszi :)

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1476) BEE válasza Hydra SR (#1470) üzenetére


BEE
addikt

A derítésnél az automatika megpróbálja a téma világosságát
felhozni a háttér világosságához.
Ergo, ha túl fényes a háttér, gond lehet.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1477) Amper


Amper
tag

Sziasztok!

Hozzájutottam egy Hanimex vakuhoz. Szét kell szednem, mert a talpfesz ~160V.
Azonban nem adja meg magát. Tudnátok segíteni, hogyan kell szétszedni (nem szeretném eltörni)?

A képe:

[kép]

Nagyobb kép:

[link]

Thx.

- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -

(#1478) Amper válasza Amper (#1477) üzenetére


Amper
tag

Sikerült :)

- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -

(#1479) biggamer válasza Amper (#1478) üzenetére


biggamer
veterán

:C

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1480) Amper válasza biggamer (#1479) üzenetére


Amper
tag

Maradandó alakváltoztatás nélkül nem lehet szétszedni. :B

- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -

(#1481) BEE válasza Amper (#1480) üzenetére


BEE
addikt

Ha végleg összetörted, akkor érdekelne a talprésze.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1482) adik válasza BEE (#1481) üzenetére


adik
őstag

Van egy ugyanilyenem,
Milka csokiért odaadom.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1483) j.bravo


j.bravo
addikt

Ha már így beindult a biznisz :) Egy (sima középpontos) vakupapucs jönne jól nekem nagyon. Régi döglött vakuról talp van, de kéne még egy papucs az ''off-camera'' kábelhez...

Whatever.

(#1484) werttzui


werttzui
őstag

Nekem meg egy vaku két milka csokit is adok érte :) :)

PENTAX

(#1485) BEE válasza adik (#1482) üzenetére


BEE
addikt

Következő talin megboltoljuk ! :DD

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1486) BEE válasza werttzui (#1484) üzenetére


BEE
addikt

ŐŐŐŐ...
Bocsi, csak most láttam.
Ha kell a vaku, akkor lemondok a javadra, csak arra figyelj, hogy a talpfesze
nagy lehet.

BEE ;)

Ugyanis nekem csak a talpa kell, nem egy működő vaku.


[Szerkesztve]

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1487) werttzui válasza BEE (#1486) üzenetére


werttzui
őstag

Nekem csak működő kell max 24 voltos.

PENTAX

(#1488) BEE válasza werttzui (#1487) üzenetére


BEE
addikt

Olyat nehéz kifogni óccsóé.
De ehhez készíthető átalakító.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1489) adik válasza werttzui (#1487) üzenetére


adik
őstag

Ez pedig poénra ugyanolyan Hannimex, kb 160millió volt talpfesszel, ha elsül, ki is alszik egy pillanatra az összes elektromos fogyasztó a kerületben :DDD :DDD

J.Bravo: Olyanom is van! :DDD

[Szerkesztve]

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1490) BEE válasza adik (#1489) üzenetére


BEE
addikt

Megyünk turkálni a kacatos ládádban ! :D

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1491) Hydra SR válasza BEE (#1488) üzenetére


Hydra SR
addikt

Van egy Starblitz 160M-em. Abból is lehet fabrikálni olyat, hogy működjön a 400D-n? (úgy értem, hogy a 400D is működjön az első villantás után is :DDD)

[link]

[Szerkesztve]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1492) BEE válasza Hydra SR (#1491) üzenetére


BEE
addikt

Attól tartok, hogy a beépített vakud jobb ettől, tehát értelmetlen a dolog.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1493) j.bravo válasza adik (#1489) üzenetére


j.bravo
addikt

Hmm, hány Milka csokit kérsz érte? (a többit PÜ-ben)

Whatever.

(#1494) werttzui


werttzui
őstag

vakut akaroooook :O :O :O

PENTAX

(#1495) Hydra SR válasza BEE (#1492) üzenetére


Hydra SR
addikt

Jobb, mert intelligensebb, hiszen TTL rendszervaku, a másik meg egy buta villantó. De rosszabb is, mert ha jól tudom, 11-es a kulcsszáma, ez meg 16-os. És azért is rosszabb, mert túl közel van az obihoz, néha nem ártana, ha feljebb lenne. Valamint nagyon kicsi helyről jön a fénye, emiatt nagyon éles. A másiké jobban is szórható, terelhető.
Bazi drága egy belépőszintű intelligensebb vaku ami műxik a gépemmel :(

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1496) BEE válasza Hydra SR (#1495) üzenetére


BEE
addikt

Egy nagyobb automata vakut vegyél, sima középérintkezőset.
Azt érdemesebb berhelni, ez csak nagyon ritán lehetne jobb a beépítettnél.
Az éles árnyékok ellen meg készíts diffúzort.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1497) j.bravo válasza Hydra SR (#1495) üzenetére


j.bravo
addikt

Ha bemész a Soóshoz a József Attila utcában (az Erzsébet térnél) vagy az optika-kamera (vagy fordítva?) káeftéhez a Bajcsyn (az Arany J. u metrómegálló és a Bazilika között), néhány ezresért kapsz olyan automata (tirisztoros) vakut, aminek dönthető a feje, jó esetben még forgatható is. Persze full manuálisban is működik ha akarod. A soósnál még egy digitmultimétert is előkotortak nekem a fiókból, amikor kértem hogy nézzük már meg mennyi a talpfeszültsége. (ennek kevesebb volt mint 5V)

Az enyémet ( [link], [link], [link] - ja, a rácelluxozott diffúzort már én berheltem rá, nem így vettem :D ) még drágán is vettem szerintem; ennél olcsóbban is kapsz.
(9e Ft volt, de nagyon akartam a szilveszteri bulira egy vakut... sokalltam érte de ez legalább tényleg meglepően jól működik, és dönthető-forgatható, és elöl is van egy külön bekapcsolható második reflektor)
De érdemes nézelődni a vaterán és hasonló helyeken is evégett.


[Szerkesztve]

Whatever.

(#1498) Fryskitt


Fryskitt
addikt

Még mindíg senki Nikon L5-tel? Mennyire szívás, hogy nincs AF segédfény?

Ne vegyél élő nyulat Húsvétra! Az ilyenkor vett kisnyuszik 90%-a nem éri meg az egyéves kort!

(#1499) Amper válasza BEE (#1481) üzenetére


Amper
tag

:) Nem tört össze, csak alig látható karcok.
Basszus alig van benne hely! Éppen belefér a MOD (remélem). :B

- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -

(#1500) adik válasza BEE (#1490) üzenetére


adik
őstag

Találtam még egy középérintkezős vakut: Revue Tron A22 - sztm ez sem rest leadni egy kisebb villámlásnyi feszültséget.

-még egy Milka Csoki - egyik BEE, másik Werttzui -é, elkelt!

Kettő, csipkebokor vessző!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.