Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1501) misstick


misstick
csendes tag

el tudna nekem valaki magyarazni mi az a weichfilter es az ND filter? esetleg hol tallaok kepet amit ilyennel csinaltak. tartozik ehhez erösseg pl?

(#1502) Flashy válasza misstick (#1501) üzenetére


Flashy
veterán

az ND filter szürke szűrő (neutral density), az egész képen egyenletesen csökkenti a rajta áteső fény mennyiségét (ideális esetben). [link] itt van táblázat hogy az NDhányas szűrő mennyit csökkent. a másikat nem tudom.

(#1503) orbano válasza misstick (#1501) üzenetére


orbano
félisten

a nevéből arra merek következtetni, hogy lágyítja a képet, valahogy így pl.: [link]

A vér nem válik VAZZE!™

(#1504) ThufirHawat válasza misstick (#1501) üzenetére


ThufirHawat
senior tag

ND nagyon hasznos dolog tud lenni, ha valamiért hosszú záridőkkel akarsz/kell fotózni (vízesések pl.), de a lágyítónak túl sok haszna nincs. Gaussian Blur oszt jónapot.

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#1505) cigam


cigam
félisten

A holnapi holdfogyatkozást (kompakt) digi géppel reménytelen elkapni?
Vmi olcsó trükk?
Hol lehet ilyenről olvasni?

[Szerkesztve]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1506) misstick


misstick
csendes tag

köszönöm szepen. akkor mostmar a kerdes h mi a realis ara az ilyen szuroknek?

(#1507) Hydra SR válasza cigam (#1505) üzenetére


Hydra SR
addikt

Egyáltalán nem reménytelen, kérdés milyen géppel. Ultrakompakttal valóban nem sok esélyed van, telefonnal a semminél is kevesebb. Itt főleg a zoom a kritikus, meg a manuális állítás lehetősége. Automatában tuti nem lesz szép, szénné exponálja a Holdat és jó eséllyel be is mozdul. Javasolt a spot vagy partial fénymérés, de teljes manuálisvan is olyan 1/125 vagy 1/200 környékén a záridő már megfelelő, természetesen ehhez megfelelő rekeszértékkel és fényérzékenységgel. Utóbbit minél alacsonyabban, rekeszt középtájra. Ha nem lesz jó, akkor a rekeszt variáld, záridőt csak minimálisan, ISO-t meg egyáltalán ne. Állványról természetesen, vagy valami stabil kitámasztással, időzített exponálással.
Azért a rekeszt ne nyisd ki csutkára, akkor már inkább a záridőbe nyúlj ha nagyon muszáj.
A teljes fogyatkozás része tényleg közel áll a reménytelenhez. Viszont amíg nem takarja teljesen az árnyék addig jókat lehet róla fotózni kompakttal is (már amelyikkel). Csúcsminőségre ne számíts de összhatásában egész jókat lehet mondjuk egy S5600-zal vagy FZ30-cal, utóbbinál a képstabilizátor is segíthet de azért én megpróbálnám anélkül is, hogy ne lágyuljon el a kép.
Mid van?

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1508) Hydra SR válasza misstick (#1506) üzenetére


Hydra SR
addikt

Párezer Ft, erősen méret- és márkafüggő. Illetve több változata is létezik, ND-ből van olyan ami nem sokat sötétít, meg olyan is amivel direktben fotózhatod a Napot. Mikor melyikre van szükség. Szerintem lágyítóból is van többféle, bár azokat nem nagyon ismerem és digit gépen én sem látom túl sok értelmét.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1509) Dare2Live válasza Hydra SR (#1507) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

álvány, álvány, álvány.

ha nincs jó egy cipő is abban is fixen kitámasztható a szükséges 5-15secre.

márha tud a gép ennyit. :)

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1510) cigam válasza Hydra SR (#1507) üzenetére


cigam
félisten

Hát akkor ez érdekes lesz. Canon A60-am van, 3x-os zoom-al.
Elméletileg sokmindent (blende-t és záridőt biztosan) lehet kézzel állítani. Eddig csak automatán kattintgattam, de kezd érdekelni mi micsoda rajt :)
- Akkor kell 1 álvány.(Soligor DT-125 jó? pici, asztali, külföldre is könnyen elviszem a gép mellett)

-Nincs vmi előtétlencse amivel ''rásegítek'' a gép zoom-jára? A CANON TC-DC52 nem erre való?
Vagy nem éri meg (anyagilag sem), és inkább vegyek 1 Pana Fz-7-et 80e-ert?



[Szerkesztve]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1511) Hydra SR válasza cigam (#1510) üzenetére


Hydra SR
addikt

A zoom kicsit kevés lesz ehhez, illetve hát annyit tehetsz, hogy nem csak a holdfogyatkozást fotózod (bár egyelőre úgy állunk, hogy esőfelhőket lehet csak fotózni), hanem egy teljes képet komponálsz, amiben benne van a Hold is.
Nekem is van Soligor DT-125-öm, kifejezetten elégedett vagyok vele, azt az 1800 Ft-ot megérte, sokszor húzott ki a bajból mikor nem volt nálam a nagyobbik állványom. Időzítővel még az EOS 400D-t is elbírja kitobival. De mivel kicsi és könnyű, erősen ajánlom, hogy kizárólag időzített exponálással használd, illetve ha nagyon lassú a géped fókuszálása, akkor az felérhet egy időzítéssel is (nem vicc, az S5500-asomon kihasználtam ezt a hátrányt, és előnyt kovácsoltam belőle :DDD) különben magával a gomb megnyomásával mozdítod be.
Vannak telekonverterek, amik kibővítik a zoomtartományt fölfelé, de ezek valamelyest rontják a képminőséget és drágák is. Mivel konkrétan ehhez a típushoz is ajánlják, talán nem sokat ront a rajzolaton, de az árát nem feltétlenül éri meg...szerintem.
Pana FZ-7? Hát nem tudom, a Panasonic FZ sorozatból az 1 számjegyűeket (FZ-5, FZ-7) nem szokták agyon dícsérni. De annyira nem ismerem, és végülis kicsit sláger gép, annyira azért nem lehet rossz. Őszintén szólva ez a kategória elég csehül áll most, nem is tudom, mit merjek ajánlani innen. Szinte mindegyiknek van valami marhasága ami miatt nem tudom jó szívvel ajánlani. Ha a zoom kell, talán egy régebbi, használt ultrazoom kompaktot tudnék ajánlani, mint pl az S5500 amit ha találsz eladót, max. 40-ért meg lehet kapni, de talán már 35-ért is. A képalkotás szempontjából fontos paramétereiben jobb az S5600-nál, a sallang meg a kattintósoknak kell (eszelős mértékű automata zajszűrést tettek az S5600-ba). És ki lehet tanulni a használatát, a legtöbb gyengéje kompenzálható manuális beállításokkal amiket meg is enged. Ha nem engedheted meg magadnak vagy nem akarsz annyit költeni fényképezőgépre, de érdekel a fotózás és nem csak anyuékat meg a Pityukát akarod lekattintani a szülinapján, akkor a középkategória szerintem irreálisan drága használhatóságához képest. Akkor már inkább legyen olcsó amit veszel, és ha kitanulod, még tán szebbet is lehet kihozni belőle. Az FZ-7 kategóriájában leginkább ilyesmiket kell megfizetni, mint képstabilizátor, arcfelismerő, közvetlen nyomtatási lehetőség a gépről, szóval mindent ami nem kell egy fotóamatőrnek :) Még a képstabi tán jól jöhet, de nem ennyiért (szerintem).
Viszont amióta elhatároztam, hogy tükörreflexes gépet veszek amit azóta meg is vettem, nem követtem a kompaktok fejlődését, szóval lehet, hogy van most valami jó gép amiről nem tudok.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1512) cigam válasza Hydra SR (#1511) üzenetére


cigam
félisten

Köszi a részletes választ!
Ezzel kapcsolatban lenne egy ''bónusz'' kérdésem:
Bekukkantottam a könyvesboltba (online), és a fotózással kapcsolatos könyvek tömkelegét láttam. Melyik az ami használható tudást ad?
Már elkezdtem a gépkönvet olvasni, de abbol csak azt tudom meg, hogy az adott funkció(pl. manuális blene) hogyan érem el, hogyan állítom be. Kicsit olyan kellene ami képekkel ilusztrálva elmeseli merik mire jó, és kicsit a komponálás alapjaival is megismertet.
Pl. FÉNYKÉPÉSZET - ÚTITÁRS KÉZIKÖNYVEK? Vagy az NG könyvek a jobbak?

Majd elfeledtem:Veszprémben majdnem 3000(!) az emlitett állvány.

[Szerkesztve]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1513) Hydra SR válasza cigam (#1512) üzenetére


Hydra SR
addikt

Én nem vettem fotós könyvet soha, én itt PH-n tanultam fotózni :)
Biztos jók, csak nem ismerek egyet sem.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1514) pacorro válasza cigam (#1512) üzenetére


pacorro
aktív tag

Használható tudást csak a gyakorlás ad (fotózás, fotók kiértékelése), de az alapokhoz jól jöhet a könyv. Nem ismerem a hazai fotóskönyv piacot, de a National Geographic könyveit dicsérni szokták, elég látványosak is. Ha tényleg akarsz egy olyan könyvet, ahol a technikai kérdések nagy része le van írva, akkor vedd meg valamelyik antikváriumban Sevcsik Jenő-Hefelle József Fényképészet című könyvét. Kicsit száraznak tűnhet, de nagyon jó összefoglalás, és később is jól fog jönni, ha már komolyabban foglalkozol a témával.

"Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner

(#1515) BEE válasza cigam (#1512) üzenetére


BEE
addikt

Itt nézz szét.
[link]

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1516) MUŁĐER válasza cigam (#1512) üzenetére


MUŁĐER
addikt

én elbattyogtam a könyvtárba és kihoztam jópár könyvet a fotózásról...NE digitális fotózással foglalkozó könyvet keress, hanem régebbi, analóg fotózásról szólót, nekem azok sokkal jobban bejöttek.

Robotika törvényei: 3. A robot megvédi magát halálos fegyverzettel, mert egy robot rohadt drága.

(#1517) cigam


cigam
félisten

Köszönöm a tippeket! A linket tegnap már megtaláltam :) , de nem találtam olyan témát, ami magukat a könyveket kritizálja/dícséri.
A könyvtár tényleg jó ötlet! Asszem elugrom egy boltba, és megnézem mi kapható nálunk.

[Szerkesztve]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1518) BEE válasza cigam (#1517) üzenetére


BEE
addikt

Nem is fogsz találni olyan könyvet ami a fotóskönyvekről szól.
Csak olyat ami a fotózásról ír.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1519) ronaldo


ronaldo
őstag

Sziasztok!

Van nekem egy 800*600as képem amit 1280*1024es illetve esetenként 1152*864os felbontás mellett szeretnék háttérként tudni. Most nyomtam egy olyat, hogy nyújtsa ki, de így elég homályos.

Lehet olyat, hogy élesség megmaradása mellett nagyítsuk a képet? Tud valaki ilyet? (persze némi eltérés lehet, de mégse annyi mint a mezei nyújtásnál).

A képzet: [link]
(deviantart.com)

(#1520) orbano válasza ronaldo (#1519) üzenetére


orbano
félisten

ez mennyire felel meg? [link]

sajnos a JPG tömörítés eléggé meglátszik ak épen, nagyítva ez csak erősödik, nehéz ezzel bármi jót is kezdeni.

A vér nem válik VAZZE!™

(#1521) ronaldo válasza orbano (#1520) üzenetére


ronaldo
őstag

Kattintgattam most oda-vissza a böngésző és a desktop között, 40%-al élesebb kb. Köszi!

(#1522) cigam válasza BEE (#1518) üzenetére


cigam
félisten

:) Úgyértettem, hogy fórumbejegyzést(ahol mindenki elmeséli mennyire tetszett, mennyire hasznáható, stb..), nem könyvekről szóló könyvet.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1523) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Lehet valahol 1db ilyen tölthető akkumulátor venni?Van 4db 1800mAh de egy elromott és 4 kell a fényképezőbe.

(#1524) cigam válasza ToBeY (#1523) üzenetére


cigam
félisten

pl. http://www.akkumulator.eu/ vagy http://www.gp.hu

[Szerkesztve]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#1525) barthag


barthag
csendes tag

Üdv mindenki.
Sikerült valakinek lefényképezni rajtam kívül a holdfogyatkozást. Kiváncsian várom a fejleményeket. Aki Miskolc közelében lakik annka szerintem sikerült. :R

(#1526) Hydra SR válasza barthag (#1525) üzenetére


Hydra SR
addikt

[link]
[link]
[link]
[link]
Így hirtelen ennyit találtam:)

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1527) barthag válasza Hydra SR (#1526) üzenetére


barthag
csendes tag

Köszi.
Nekem még a tekercsen van hely úgyhoghycsak később lesz.
TE milyen teleobival dolgozol?

(#1528) Hydra SR válasza barthag (#1527) üzenetére


Hydra SR
addikt

Sajátom nincs, hali01 csillagásztávcsövére csatlakoztattam a gépet. 750mm + az 1,62-es crop (1215mm ekv.), és egy darabig volt rajta egy másfélszerező is amíg elég fényes volt hozzá a Hold (1822,5mm ekv.).

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1529) miroka


miroka
csendes tag

Direkt vakuzáshoz szeretnék diffuzort készíteni.Milyen anyagokkal próbálkozzak ? Az irattartó nylon nem jött be. Joghurtos doboz műanyagja?

(#1530) Hydra SR válasza miroka (#1529) üzenetére


Hydra SR
addikt

Remek ötlet, kérdés mekkora kulcsszámú vakuhoz. Nekem a több rétegűre hajtott légbuborékos védőfólia jött be amiben az objektívem volt, ezt a 400D 11-es ( :F ) kulcsszámú beépített vakujára tettem. BEE azt hiszem matt irattartóból szeletelt de ő főleg makróra használta, alacsony vakuteljesítmény mellett. Portréra és nem túl közeli makróra nekem a saját módszerem bejött. De a joghurtos pohár is ésszerűnek hangzik, próba-szerencse.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1531) miroka válasza Hydra SR (#1530) üzenetére


miroka
csendes tag

Ez külső vaku lenne.És 36-os a kulcsszáma.

(#1532) Hydra SR válasza miroka (#1531) üzenetére


Hydra SR
addikt

Ahhoz kevés lesz az irattartó valóban :)

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1533) Hydra SR


Hydra SR
addikt

Közben nekem is lenne egy kérdésem. Érdekes cikket olvastam a Fotótippen: [link]
Amin megakadt a szemem, az az egyénileg a fényképezőgépre jellemző zajprofil elkészítése, mely alapján hatékonyabban szűrhető a képzaj a kép részletgazdagságának látványos rombolása nélkül. Hogyan kell ilyen zajprofilt készíteni? És használni a készet?
Valamint tetszik amit az Iris nevű ingyenes dark noise, magyarul sötétzaj szűrésére szolgáló program csinál a leírás alapján, de a link nem él. Nincs meg valakinek?

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1534) drkbl válasza Hydra SR (#1533) üzenetére


drkbl
őstag

Innen jön, csak legyen türelmed, míg elindul: [link]

Egy cikk a témáról, példákkal, másik freeware ajánlásával, összehasonlítással: [link]

(#1535) BEE válasza miroka (#1529) üzenetére


BEE
addikt

A fehér műanyagok általában nagyon erős vörös színt adnak a képhez.
Amit most használok, az egy matt műanyag lap, amit dekor boltban árulnak.
Jó lenne a pausz papír is, csak az megszívja magát nedvességgel
a levegőből és elveszíti a tartását.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#1536) orbano válasza drkbl (#1534) üzenetére


orbano
félisten

Na, már tudom mit kell csinálni, ha nagyméretű nyomatokat akarok készíteni :) Fain cikk.

A vér nem válik VAZZE!™

(#1537) didros


didros
senior tag

Sziasztok! Lenne két nagyon alap kérdésem:
1. Hol lehet előhívatni online digitális képeket különböző méretben, jó minőségben és nem drágán? (Találnék magamtól is persze, de arra lenék kíváncsi, hogy melyik az a hely, ami a legtöbbeknek bevált.)
2. Ha digi képeimet elő akarom később hívatni (nem tudom ez e a jó szó rá) akkor minden esetben célszerű a legnagyobb felbontást használni?
Köszi! didros

(#1538) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Tudtok még mondani hasonló oldalt mint a fotozz.hu?Lehet külföldi is természetesen.

(#1539) ISZOLE válasza ToBeY (#1538) üzenetére


ISZOLE
senior tag

[link]

Semmi papagája hogy kalibabráljuk az oszcilloszpókkal!

(#1540) j.bravo válasza ToBeY (#1538) üzenetére


j.bravo
addikt

- az itteni Digitális fényképeim topik :) De ez nem olyan, hanem sokkal jobb. Épp a pontozás hiányától, meglehet :D De nincs bosszúból illetve a kreditért pontozás és egyebek....
- fotovilag.hu - itt a képfórum nevű rész a pontozós-értékelős [link] Már rég tettem fel ide képet, de pár hónapja még jóval normálisabb volt a közönség hozzáállása mint a fotózzponthun.
- photosig.com [link]

Az alábbiakra nem regisztráltam, csak tudok a létezésükről, nézd meg őket ha gondolod :)
- fotohaz.hu [link] ill. itt FotóAréna
- topfoto.hu [link]
- photo.net [link]
- flickr.com [link] (itt mondjuk nem vagyok biztos benne hogy van-e pontozósdi is)

Hirtelen ennyi :D

[Szerkesztve]

Whatever.

(#1541) werttzui válasza j.bravo (#1540) üzenetére


werttzui
őstag

Egyértelműen ez a társaság a legjobb ;)

PENTAX

(#1542) K82


K82
őstag

Sziasztok!

Egy gyors kérdés: Nikon D50 + Hoya R72 infraszűrő működőképes? Mert a D70-nel lehet infraképeket csinálni, csak infót egyelőre nem találtam arról, h megy-e a D50-nel is... :F

Kösziii!

Pixel / OnePlus Pad

(#1543) j.bravo válasza K82 (#1542) üzenetére


j.bravo
addikt

A zindeksz déötven topikjában láttam infra képeket :)

Whatever.

(#1544) Blasius


Blasius
tag

Sziasztok,

nakem mar megvannak a kepek, a kerdes masjellegu.
Tudtok-e olyan szervert, ahova feltölthetem a kepeimet, es aztan azokat mas letoltheti? Olyasmire gondolok, mint a kep.tar.hu . Ez jo is volna, a baj csak az hogy kulfoldrol nem elerhetö. (es en ott vagyok...)

Udv!

Ha ''a'' ram megy dualban ''b'' rammal, és ''c'' ram megy dualban ''b'' rammal, akkor ''a'' ram megy dualban ''c'' rammal?

(#1545) Chili7


Chili7
őstag

hello
Mennyit ér ma egy 1 éves Panasonic DMC-FX01 fényképező? Mennyiért lehet eladni?
thx

(#1546) Hellas


Hellas
senior tag

Sziasztok! 1 hete vettünk egy Fujifilm Finepix A700 típusú fényképezőt. Amit adtak hozzá 2 elemet, azokkal egész sokat bírt. Miután lemerültek, azután megpróbáltam tölthető elemekkel használni. Sony, 2300 mah elemekkel, de sajna max 2-3 kép után kikapcs...ez mitől lehet? 2 féle töltővel is próbáltam, de sajna 1-2 óra után mindkét fajta töltő lekapcsol , mert, h szerinte fel van töltve..Segítsetek légyszi :)

(#1547) noszlig


noszlig
csendes tag

Hi all !

Ugye jól érzem, hogy egy használt 'hibátlan'' állapotú EOS10D egy pöpikét gyanús 90e HUF ? Sztem hamarosan zárcserés lesz, vagy ennyire nem figyelem a használt árakat ? Mennyi lenne a reális ár (használt, csak váz) ?

W-vel nem kezdődik operációs rendszer...

(#1548) biggamer válasza Hellas (#1546) üzenetére


biggamer
veterán

Újjak voltak a tölthető elemek ?
Ha igen, mennyit töltötted az első alkalommal ?

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1549) MekkMaster válasza noszlig (#1547) üzenetére


MekkMaster
tag

A 10D nem egy mai harcos. Nem az ara miatt gyanakodnek, hanem hogy 4 eve kerult piacra es mar jo ideje nem lehet kapni. De a Camera Kft megmondja a frankot, hogy hany expo van benne, ha erdekel a gep, ugy beszeld meg a talalkozot, hogy ott legyen es mindjart vizsgaljak is be. Szerintem egy 10D vazat akkor se nagyon lehet tobbert eladni, ha csak 5000 expo van benne. Egyszeruen csak siman azert mert regi, es mar 2 utodja kint van, a masodik is most keszul lekoszonni, rebesgetik a 40D-t. Felre ne erts, nem mondom, hogy a 10D rossz. Csak regi es nem lehet erte annyi penzt kerni.

Mekk

(#1550) biggamer válasza noszlig (#1547) üzenetére


biggamer
veterán

Elég sokan megválnak a 20d-jüktől mostanában, sokszor látok 150-160ért gépet.
Sokan pénzszűkére hivatkoznak.
Szerintem spóroljál hozzá, és lesz egy normális géped. :F

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.