Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1951) Allien válasza Szten Márs (#1950) üzenetére


Allien
veterán

Csak annyit tennék hozzá, hogy elvileg azért a kis kompaktok között, amelyik vízhattlan, szerintem ilyen szempontból por álló is. Már ha jól gondolom. DSLR-ben ilyen nem nagyon lehettséges. Vannak törekvések, lásd Pentax K10D, leszigetelte a gépházat, de a cserénél még porosodhat, és ha jól tudom, még obi sincsen hozzá (pár por-, és cseppálló). :B

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#1952) Firefox13


Firefox13
csendes tag

Sziasztok!

Van egy problémám a fényképezőgépemmel:

Készítek vele 2 - 5 - 10 - 20 képet, akár vakuval akár anélkül és egyszer csak az egyik exponálás után ''lefagy'', nem reagál semmire, ha megnyomom a bekapcsoló gombot akkor 1-2 perc után kikapcsol. Ha utánna bekapcsolom akkor megint működik 5 - 20 kép elkészültéig, aztán újra ''lefagy''.

A gépem egy Olympus Camedia C-720-as, vadiúj aksikkal és 128 MB-os kártyával.

Kérlek írjatok ha valaki már hallott ilyen hibáról.

Előre is köszönöm.

(#1953) ENERGYa


ENERGYa
tag

Jóregelt!
Fényképezés előtt mi a legjobb megoldás fehér egyensúly beállítására?
Köszi előre is.Azt írja a használati útmutató,hogy egy fehér lapot kell alapul venni.
Sok esetben nem életszerü.

(#1954) ssolitude


ssolitude
őstag

Van valakinek ötlete, hogyan lehetne távkioldani állványról egy Canon PS A540-el?

''If I could start again \ A million miles away \ I would keep myself \ I would find a way...'' from Hurt by Johnny Cash

(#1955) adik válasza ssolitude (#1954) üzenetére


adik
őstag

Van valakinek ötlete, hogyan lehetne távkioldani állványról egy Canon PS A540-el?

Ezt most nem értem. Te lennél az állványon, és onnan szeretnéd a - pl az asztalon - lévő Canont működésre bírni? :DDD

Gondolom, hogy nem, bocsi, csak vicceltem. Szóval megkéred azt, aki az állvány mellett áll, hogy nyomja meg a gombot. :DDD

Bocsi, ma nagyon humoros kedvemben vagyok. Nem létezik hozzá gyári távkioldó, de még csak utángyártottról sem tudok, marad az időzítő...

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1956) adik válasza ENERGYa (#1953) üzenetére


adik
őstag

Keress valamit, ami fehér, pl fal, terítő... Esetleg vakuval derítsél, hosszú záridő mellett, de csak érzéssel, mert sok esetben a hangolatos világítást az megöli.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1957) quantal válasza ENERGYa (#1953) üzenetére


quantal
tag

Hivatalosan nem fehér lappal kellene beállítani a WB-t hanem megfelelő szürkeárnyalatúval (talán 15%-os, de majd biztos kijavítnak.) Szükség esetén egy fehér póló vagy falfelület is megteszi. Esetleg lehet választani az előre definiáltak közül (pl. napfény)

''Az amatőrnek 100-ból 99 kép jól sikerül. A profinak 100-ból 1''

(#1958) quantal válasza adik (#1955) üzenetére


quantal
tag

''Gondolom, hogy nem, bocsi, csak vicceltem''
Nekem először a seprűnyél ugrott be mint megoldás:)

''Az amatőrnek 100-ból 99 kép jól sikerül. A profinak 100-ból 1''

(#1959) hali01 válasza ENERGYa (#1953) üzenetére


hali01
őstag

Ez így van.Az éppen aktuális fénynél kell ezt megtenni.De vigyázz mert nem minden fehér az ami fehérnek láccik.

(#1960) Hydra SR válasza quantal (#1958) üzenetére


Hydra SR
addikt

Szekrény tetejére tégla, rá egy madzag. Úgy kell esnie, hogy az expo gombra érkezzen :)

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1961) ENERGYa


ENERGYa
tag

Éppen az utcán.és napos időben próbálom ezt a fehéregyensúlyt beállítani,sokszor többféle színösszhatás jelenik meg ugyanannak a területnek az ''előfelmérésével''.Napsütésben használhatom a ''napsütés ikont'',és akkor nem kell vacakolni a fehéregyensulyal?

(#1962) quantal válasza ENERGYa (#1961) üzenetére


quantal
tag

Akkor nem, nagyjából jónak kell lenni.

''Az amatőrnek 100-ból 99 kép jól sikerül. A profinak 100-ból 1''

(#1963) ENERGYa


ENERGYa
tag

Köszönöm quantal!lSzámítógépes programmmal érdemes a szinekkel utólag variálni?Vagy a fényképezésnél kell tudnom elérni a legjobb színhatást?Mi a véleményetek?

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

(#1964) Hydra SR válasza ENERGYa (#1963) üzenetére


Hydra SR
addikt

RAW-ban mindegy, JPEG-ben az a legjobb, ha már előre sikerül jól beállítani.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1965) hali01 válasza ENERGYa (#1963) üzenetére


hali01
őstag

Rawban köll fotózni.Akkor jó az AWB és nem ér meglepetés.

(#1966) Szten Márs válasza ENERGYa (#1963) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Azért érdekes dolog ez a fehéregyensúly. Most így digitális korszakban divat lett, hogy nagyon pontosan lőjük be és minden körülmények között minden napszakban tökéletesek legyenek a színek. Régebben filmes korszakban volt kétfajta film, a napfény film, 5500-5600 K színhőmérsékletre belőve, meg a műfény film 3100 K körüli hőmérsékletre belőve és kész. Ennek következtében szabadban fix 5500 K körüli fehéregyensúllyal lehetett fotózni mindig épp ezért minden napszaknak megvolt egy hangulata, ami szépen megjelent a színekben. Most, ha a napszaknak megfelelően állítgatod a fehéregyensúlyt, akkor ezek a hangulatok elvesznek. Éppen ezért van aki mindig napfény beállítást alkalmaz a szabadban, hogy ezeket megtartsa.

(#1967) ENERGYa válasza Hydra SR (#1964) üzenetére


ENERGYa
tag

Igen,én is igy csinálnám.Mivel Az utókorrekció(gondolom)már nem valóság.Bár minden fényképész javitgat valamennyit,mielőtt előhívatja a kész fotókat.Mechanikus fényképezőgép nemtudta még a fehér egyensulyt(vicc).A fehér egyensúlynál az adott fehéret veszi alap fehérnek,és ehhez állítja be a a többi színt?

(#1968) ENERGYa


ENERGYa
tag

Szerintem nekem csak jpg megy a már régebben említett mókusvillantón.De azért köszönöm a válaszokat.Ismét okosabb lettem.

(#1969) MUŁĐER válasza Szten Márs (#1966) üzenetére


MUŁĐER
addikt

én mindig felhősre állítom vakító napsütésben is,sokkal melegebbek a színek úgy.

Robotika törvényei: 3. A robot megvédi magát halálos fegyverzettel, mert egy robot rohadt drága.

(#1970) ENERGYa


ENERGYa
tag

A fényképezőgép kijelző más mint a számítógép kijelző,és a tv is mást mutat,na meg az előhíváskor is mást látnak az automatát kezelők.A végeredmény''papir''is más.
Egy fotómról egy üzletben kétféle kép született,egyik gyors automatáról,másik rendes előhívóból.Melyik kép az amelyik jobban élethűbb?


[Szerkesztve]

(#1971) hali01 válasza ENERGYa (#1967) üzenetére


hali01
őstag

Az utókorrekció nagyon fontos.És igenis valóság.A fotós kreativitását vagy bénaságát tükrözi.A filmes géppel is lehet a WB-t ''állítgatni''.A megfelelő film befűzésével,vagy módosító szűrőkkel.
Egy fotó akkor van készen mikor a fotós megnyomja a mentés gombot és nem akkor mikor kijön a gépből.
Egy fényképezőgép a büdös életben nem fogja ugyanazt visszaadni mint amit a szemünk lát,mert nem képes rá.Ezért,h nekünk teccő hatásos,kifejező fotót kapjunk,még nagyon sokat kell dolgozni rajta.

Gondold el milenne ha mondjuk az autó motorját az öntőformából egyenest a karosszériába szerelnék?!Ott is azért kell az utómunka mert elbénázták az öntést??
Nem!Azért kell mert a folyamat része.

Az aki nagymellénnyel mutogatja a gépéből éppen kiesett képet,h milyen fasza lett.Azt hívják túristának,kocafotósnak.
Ha jó képet akarsz akkor dolgozz meg érte.

(#1972) hali01 válasza ENERGYa (#1970) üzenetére


hali01
őstag

Amelyik jobban teccik.

(#1973) Hydra SR válasza ENERGYa (#1967) üzenetére


Hydra SR
addikt

Miért vicc, hogy a filmes gépek nem tudták a fehéregyensúlyt? Eleve ott nem is a gépen múlik hanem a filmen. Abból meg van különböző színhőmérsékletű, ahogy Szten Márs is írta. Egyébként meg szűrőkkel lehetett trükközni, például a napfényfilmmel is lehet műfénynél fotózni csak kell egy (azt hiszem, zöldes színű) szűrő ami éppen úgy változtatja meg a színhőmérsékletet hogy az izzószálas műfénynél lesz jó a kép.

Fehéregyensúlynál azt veszi alapul fehérnek amit kiválasztasz és ahhoz igazítja a többi színt. RAW-ban utólag is kiválaszthatod, hogy a kép melyik pontját vegye alapul. Nem muszáj hófehérnek lennie, szürke vagy fekete is jó csak a színhőmérséklete stimmeljen. Arra figyelni kell, hogy hiába volt hófehér amiről a mintát veszed, ha sárga megvilágítást kapott akkor nem az lesz a képen amit ott láttál.

Utómunka: a gép hibázik. Nem emberi szem és látóközpont van benne. Hiába adja vissza pontosan azt ami ott volt, éppen a szemed avagy az agyad nem azt fogja visszaadni, rákorrigál. Neked is rá kell korrigálni a képre, hogy azt a hatást érd el amit ott láttál. Tehát: azt a HATÁST és nem pontosan ugyanazt. Eleve az ember nem csak egy pillanatig lát hanem folyamatosan, szóval még ezt is figyelembe kell venni pillanatképnél.

Szerk: közben hali01 is majdnem ugyanezt leírta :)

[Szerkesztve]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1974) ENERGYa válasza Hydra SR (#1973) üzenetére


ENERGYa
tag

Ja igaz!Volt eset,amikor beállítottam a fehéregyensúlyt egy közelben lévő majd fehérnek mondható felületről,majd örömmel elirányítottam a távolabbi fotózandó felületre,és érdekes szinek tárulkoztak a kijezőn.

(#1975) Hydra SR


Hydra SR
addikt

Ezt a márkát ki ismeri közelebbről: VEB Optisches werk Weixdorf ?
Mennyire számít minőséginek?

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1976) Jinxx válasza Hydra SR (#1975) üzenetére


Jinxx
senior tag

Gondolom a 2x-ezőt nézted ki a Soósnál. Azt mondom, menj be, nézd meg, megér egy próbát. Legjobb tudásom szerint gyártottak cuccokat a Pentaconnak is, talán a Zeisshez is volt közük. Azt nem tudom, hogy a saját cuccaik mienek, de érdemesnek tartom arra, h meglesd.

(#1977) Latissimus Dorsi válasza ssolitude (#1954) üzenetére


Latissimus Dorsi
senior tag

A kompakt canonok többsége vezérelhető pc-ről usb-n kersesztül. Ha ez elég távvezérlés akkor itt egy link [link]
Úgy emlékszem be lehet állítani hogy bizonyos időközönként lődözzön, szal az időzítés is megoldható.

MOS6510 > Intel P166 > Intel Cel400 > Intel Cel800 > AMD Athlon 2,0 Thunderbird > AMD Athlon 2,5 Barton > Intel Core2 Duo E6600 > AMD Phenom II N970 >Intel Core i5-4300U > Intel XEON E3 1505M v5 > ?

(#1978) Hydra SR válasza Jinxx (#1976) üzenetére


Hydra SR
addikt

Pontosan ez volt a tervem, holnap úgyis szabadnapom van :) Thx.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1979) ssolitude válasza Latissimus Dorsi (#1977) üzenetére


ssolitude
őstag

Ez szép, de a támogatott kamerák listájában nincs az 540-es. Azért kipróbálom, hátha. :R
adik: az időzítő felmerült megoldásként, bár egy kissé macerás a cél eléréséhez, de ha más nincs ez is ki lesz próbálva. :R

[Szerkesztve]

''If I could start again \ A million miles away \ I would keep myself \ I would find a way...'' from Hurt by Johnny Cash

(#1980) Motion_Blur


Motion_Blur
félisten

Üdv! Lenne egy kérdésem: [link]

A gép egy Pana FZ50 :B

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#1981) adik válasza Motion_Blur (#1980) üzenetére


adik
őstag

tanulj meg svenkelni és lehetőleg rövid záridőt alkalmazz, s legtágabb blendét. Nem mondom, hogy emeld az érzékenységet, pedig az lenne az igazi...

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1982) szeku


szeku
tag

Sziasztok,
eos 350-nel hova kell fokuszalni, hogy sajat vakut villantva ne csak a kep kozepe legyen vilagos, hanem a hatter is? AZ a gond, hogy a kep ''kozepe'' megfelelo, pl. szemelyek, de a ''hatter'' teljesen sotet.....
Koszi eloe is...

i7 4790k + Ninja 3 //2*8GB //512 +1TB ssd + 2+1 TB + Nas :) Thermaltake Armor va8000bws

(#1983) Jinxx válasza szeku (#1982) üzenetére


Jinxx
senior tag

Szerintem a beépitett vakuval nem fogsz ebben a témában sokra menni, fókuszálni meg arra kell amit élesen akarsz látni, tehát a témára, akár vakuzod akár nem. Rendszervakuval kellene megpróbálni a plafonról deríteni, ha egyáltalán jó hozzá a színe. Egyébként ha linkelnél egy képet lehet többet lehetne mondani.

(#1984) lastknight válasza :AMF: (#1947) üzenetére


lastknight
csendes tag

Aha. Köszönöm. Hát, igazából akkor csak a kijelző felbontása eltérő, meg a súly. A video felvételi képességük a panasonic oldala szerint egyforma.

esetleg ha valaki tud tesztképeket, ami lz7-tel készült, írjon egy linket!
Köszönöm előre is!

(#1985) Motion_Blur válasza adik (#1981) üzenetére


Motion_Blur
félisten

Köszi, ezt a svenkelést már többen írtátok, megpróbálkozunk vele :R

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#1986) Hydra SR válasza Motion_Blur (#1985) üzenetére


Hydra SR
addikt

Most már értem a neved jelentőségét :DDD

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#1987) Esther


Esther
tag

Hi All! most fogom nagyon egetni magam... :(
A DSLR fenykepezokon csak az objektiv gyurujenek forgatasaval lehet allitani a fokusztavolsagot, vagy van rajtuk ugyanolyan zoom elore hatra gomb mint a kompakt gepeken? :F
Na akkor miutan jol kirohogott mindenki, vki valaszoljon :U
Elore is koszi!
Eszti

Probaltam alaáirni de csak csupa tinta es karc lett a monitor :( egyebként is ilyen kis helyre sztem lehetetlen...

(#1988) csiga997 válasza Esther (#1987) üzenetére


csiga997
őstag

Pentax gépeken volt régebben motoros zoom. Nem tudom a mostaniakkal mi a helyzet, de majd jön valaki pentakszos és megmondja jól. :D

(#1989) adik válasza Esther (#1987) üzenetére


adik
őstag

A DSLR fenykepezokon csak az objektiv gyurujenek forgatasaval lehet allitani a fokusztavolsagot, vagy van rajtuk ugyanolyan zoom elore hatra gomb mint a kompakt gepeken?

a fókusztávolság és a zoom két különböző dolog. Előbbi a ''mi az éles?'', utóbbi pedig a ''mi fér rá a képre?'' kérdésre ad választ. Nem, nincs motoros zoom már egyik dslr gépen se, a fókuszt vagy tekered kézzel, vagy autómatára állítod.

ui.: nekem gyenge a humorérzékem, nem nevettem rajta. :U

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1990) drkbl válasza adik (#1989) üzenetére


drkbl
őstag

SZVSZ nem egészen - fix objektíven is van élességállítás, de a zoom objektív két fókusztávval van megadva, pl. 18-55mm ;)

(#1991) Szten Márs válasza adik (#1989) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Jé, szerintem itt az emberek 99%-ának fel sem tűnt, hogy ''fókusztávolságot írt'', szerintem mindenki csípőből ''gyújtótávolságnak'' olvasta, btw szerintem a kérdező is arra gondolt.

(#1992) csiga997 válasza adik (#1989) üzenetére


csiga997
őstag

del.

[Szerkesztve]

(#1993) adik


adik
őstag

hehe.
de akkor most mi a helyes? ne azt írjátok,h ogy hogy hallottátok, hanem pls bizonyítékokkal, könyv címekkel alátámasztani ;) :R

[Szerkesztve]

Kettő, csipkebokor vessző!

(#1994) Szten Márs válasza adik (#1993) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Lsd: #1991. Félreolvasásból és félreértésből van kavar éppen ;)

(#1995) drkbl válasza Szten Márs (#1994) üzenetére


drkbl
őstag

Igen, attól függ, a kérdésben a fókusztávot javítod gyújtótávra, vagy a zoom-gombot manuális fókuszra, vagy nem javítasz automatikusan...

(#1996) Esther


Esther
tag

Sziasztok!
Mint bizonyitottam, tenyleg nem vagyok egy nagy fotos :(
Valoban a kerdezo is gyujtotavolsagra gondolt :U
kérdésben a fókusztávot javítom gyújtótávra azt hiszem :U
Szoval, csak,h. meg cikibb legyek a kerdes a kovetkezo:
Kompaktgep optikajanak a zoomatfogasa kisfilmre viszonyitva 35-280mm es a 35 -rol 280-ra akarom allitani=> nyomom a gombot.
DSLR gep ... 18-125mm, ha 18-rol 125-re akarom allitani=> tekerem a gyurut az objektiven, mert nincs gomb erre a celra amit nyomkodhatnek ? :F

Kivancsi vagyok ebben mit szurtam el...

MOD: Meg mielott barki is elkezdene fogni a fejet,h. Uristen egy ilyen baromnak minek a kezebe DSLR ?!?! :Y mindenkit megnyugtatnek,h. nem all szandekomban ilyent vasarolni a kozeljovoben, csak szobakerult a tema es gondoltam potolom a hianyossagom :B

Eszti

[Szerkesztve]

Probaltam alaáirni de csak csupa tinta es karc lett a monitor :( egyebként is ilyen kis helyre sztem lehetetlen...

(#1997) macy válasza Esther (#1996) üzenetére


macy
addikt

tekerem a gyurut az objektiven, mert nincs gomb erre a celra amit nyomkodhatnek ?

Így van. Hálistennek. A kézi állítás szerintem sokkal gyorsabb, megbízhatóbb és pontosabb. Nem beszélve arról, hogy a motoros zoom iszonyat zabálja az akksit.

(#1998) drkbl válasza Esther (#1996) üzenetére


drkbl
őstag

törölve

[Szerkesztve]

(#1999) Esther válasza macy (#1997) üzenetére


Esther
tag

Koszi!
Egyre okosabb vagyok... :D
Vszinuleg az objektivbe beepitett motor (usm/hsm/mm ezek azok ugye) zavart meg, de akkor ez olyasmi mint a szervokormany? :F Kezzel tekerem a motor meg csendben rasegit.
Ez mar off de viz alatt mar csinaltam nehany gyenge kepet kompakttal. Egy DSLR eseten eszerint, az egesz boszme tok elejet kell tekerni? huh...
Eszti

Probaltam alaáirni de csak csupa tinta es karc lett a monitor :( egyebként is ilyen kis helyre sztem lehetetlen...

(#2000) uborka222


uborka222
csendes tag

tud valaki valamit a tamron objektívekről
a pentax k10 hez sok helyen tamront adnak második obnak vagy csak azt adnak
ezek jók? ugyanolyan mint a pentax?
vagy csak az ár miatt teszik mellé?

www.ingyenwifi.atw.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.