Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soká
senior tag
Számomra eléggé nem egyértelmű, hogy mit szeretnél? Ágykeretet vagy a keretbe rácsozatot? Feltételezem, hogy az utóbbit és nem a képen látható rugalmas típust, amit egyébként a vékony matracokhoz alkalmaznak.
Ha így van, akkor megveszed a megfelelő profilú és hosszúságú léceket, veszel hozzá gurtnit amit rá kell tűzni, hogy ne tudjanak elmozdulni és kész.
Sajnos az sem derül ki a kérdésedből, hogy asztaloskodsz is vagy mindent készen szeretnél megkapni?
A cserépléc megfelelhet, de ne feledd, hogy az építőipari fa az nedves. Neked szárított kellene igazából. Az építőipari ráadásul fűrészárú, tehát azt gyalulni kellene, csiszolni és az éleket legömbölyíteni, hogy kevéssé bántsa a matracot.
Mindezzel akkor érdemes foglalkozni, ha vannak hozzá szerszámaid.
Vagy készen megvenni, a zikeában most ennyi:
https://www.ikea.com/hu/hu/p/lindbaden-agyracs-fenyo-50553183/
(én még emlékszem, amikor 2-3ezerért adták, olcsóbb volt mintha a faanyagot vettem volna meg...) -
kavalkád
aktív tag
nem látom a képen ennek az ágyrásznak a megoldását, csak feltételezem, hogy ez a gurtnis megoldás.
úgy tudod meggátolni a leesést, hogy a lécek szélei közé becsavarozol egy oda passzoló méretű kis fadarabot. ha a gurtni nem laza akkor elég a 8 sarokra, ha laza akkor mindenhova.
az is járható út, ha az ágyrácsokat csavarozod le, egyéni izlés kérdése.
[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
válasz Vismajor01 #66284 üzenetére
Domoterc nél van a legnagyobb választék, amit ismerek.
qdak
1. Levágod az MDF-et pár centivel rövidebbre (pl. 194 cm), hogy a két végén maradjon pár cm (lég)rés, és visszateszed rá a rácsot. Ez esetben felkoppanhatnak a terhelt lamellák az mdf-en, de nem esnek le. Vagy
2. veszel a lamellák végére rögzíthető papucsokat, és egyenként rögzíted, vagy
3. veszel olyan rácsot, aminek kerete van.[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
Én ezt korábban mind végiggondoltam és továbbra sem értem (kivéve esetleg a miből készül,mert ennek lehet értelme.. )miért kerül 100ezerbe egy kb pontosan 90°-os fémdarab.
Vagy legyen az a reklámszöveg, ha már nagyüzembe készül:"AKÁR derékszöget is tartalmazhat"90°+-2°Amúgy kb leszarom,nem akarok ezredmillipontos dszöget,csak zavar,hogy 5-1 közelíti meg egyáltalán a 90+-1°-ot.
Én személy szerint totál béna vagyok,10-1* sikerült eddig jót venni,csak ez a bajom
Most teljesen felcsesztem magam,holnap feljelentem a
hamisító derékszöglobbit!!!4444,3legem van,eddig és ne tovább!!!!!: -
ViktorSz
tag
válasz ViktorSz #66304 üzenetére
Amúgy már ez is előrelépés lenne,5 éves technika...(Tehát ha elállítódik a 90°,kitekered a csavart és újrahúzod)
Helyette lett ugyanattól a cégtől egy nem-állítható fos.
Nem akarom a derékszöggel megváltani a világot csak nevets3ges a pontatlanság mértéke ,szvsz egy elvileg tizedmillire építkező iparág alapján.[ Szerkesztve ]
-
-
passatgt
aktív tag
Bosch GTS 635-216 asztali körfűrész(állvány nélkül) siófoki OBI-ban 90e Ft, ha esetleg valaki akarna venni. Árukeresőn a legolcsóbb 172e. Tegnap volt még 1db.
[ Szerkesztve ]
-
generatoros
tag
válasz ViktorSz #66306 üzenetére
komám, nem akarlak megbántani, de veled van a gond. A bp-i régi bérházak a 100 év alatt bizony eldőltek volna valamerre , ha nem lennének függőben. . megkockáztatom, h a lakótelepi 10 emeletesek is függőleges ügyileg hibátlanok. Az asztalos derékszöggel kapcsolatban is nagy túlzásokat írsz le. 100 ezerbe azért nem kerül egy a szakmában tökéletesen használható derékszög. A nagynevű és pontos Starrett is kijön 50 ezerből. Jó, h nem az a bajod, hogy nyáron is más télen is más a fából készült derékszöged 90 foka.
-
kavalkád
aktív tag
válasz ViktorSz #66304 üzenetére
veszel egy szénacélból vagy rozsdamentes acélból készült derékszöget max 10-12 ezer forintért , ami megfelel DIN 875 szabvány bármelyik osztályának, zsebre teszed és elmész asztalos derékszöget venni ahol van választék bőven, hozzánézed, megveszed amelyik pontos és árban kényelmes, hazamész, az etalont meg visszateszed a széfbe.
annyira nem ördögtől való feladat ez.
-
tfe
tag
válasz generatoros #66308 üzenetére
Pisai ferde torony. Az sem dőlt el.
Lehúztam egy laza 1,5 évtizedet egy 120 éves pesti bérházban, na ott négy dolog nem volt: vízszintes, függőleges, párhuzamos és derékszög -
tfe
tag
válasz ViktorSz #66306 üzenetére
Amúgy nem jók az állíthatóak. Sokkal jobb az, ami fix, az nem tud elállítódni. Talán a starrett az, ami 30 centin hozza a szintet és állítható, az ilyen nagyobb, 60+cm-es derékszögeknél ez inkább nyűg.
Egyébként meg ki kell fogni, a kínai talpas vonalzóm elképesztően jó review-kat kapott, szóval szerintem csak én vettem a péntek késő délutáni sorozatból.
-
Soká
senior tag
válasz ViktorSz #66305 üzenetére
Nem bántásból mondom, nehogy félreértsd, de ha én valakinél ilyen ütött-kopott vinkliket látnék, akkor bizony erőteljes kétségeim lennék azzal kapcsolatban, hogy milyen minőségre számíthatok az adott illetőtől. Persze, én most elsősorban fémforgácsoló, szerszámkészítő szakmákra gondolva mondom ezt. Nyilván egy lakatosnál is alaposan megviselt vinkliket lát az ember.
Kavalkád egyébként nem írt lehetetlenséget, a Mitutoyo vinklikészletemet én is mindig a dobozában tartom és csak nevessetek, de ha használom, akkor azt elsősorban asztal mellett ülve teszem és leterített textília felett használom. És a gyerekemnek azt magyarázom, hogy az idomszereket hangtalanul kell használni. Tehát nem ütöm össze őket, nem húzgálom a fémet a fémen. Egy idomszer akkor "hiteles" ha nincs összekarcolódva, ha nincsenek rajta rozsdafoltok, ha nincs leverve az éle.
De mondom, ez nem egy átlagos felhasználási mód. Ahogy a holmik ára sem átlagos. -
pali923
aktív tag
válasz generatoros #66308 üzenetére
Azért erre ne fogadj. Egy 4 emeletes panel alsó szintjén a 180centi széles konyhánkban a 2 oldalfal magassága között volt 2 azaz kettő centiméter eltérés. Nem is értettem, miért nem tudom felrakni a polcot, ami oda gyártottam, és naivan csak az egyik oldalt mértem meg. Szét kellett szednem és újraszabni, nem fért el a csempe fölé.
Előtte egy 10 emeletesben laktunk. A közös képviselő mérnökember volt, ő azt állította, hogy a 10. emeleten a függőlegestől vagy fél méter eltérés van. Ezt nem tudom bizonyítani, ott is az alsó szinten laktunk. Ettől függetlenül mindkét ház azóta is áll, és laknak is bennük a 80-as évek óta.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
generatoros
tag
ezen biztosan nem fogunk veszekedni. a derékszög meg a párhuzamos nem oly nagy probléma. a másik az, hogy nem ledőlésről beszéltem, hanem eldőlésről. a Pisai sem ledőlt hanem csak eldőlt kicsit a függőleges iránytól. vannak olyan házak amelyek homlokzata tompaszögű síkot alkot, ott pl lesz olyan helyiség aminek a falai nem lesznek párhuzamosak. és az alap sem derékszögű. a vízszintek és függők, pedig nagyon is pontosak. a 73 évemet pesti régi házakban éltem 2. ill 4. ill. 5. emeleten, mindenhol függőben voltak a szobák falai, sok marhaságot összehordanak az emberek egy ilyen topikban.
-
kavalkád
aktív tag
válasz generatoros #66315 üzenetére
most megnéztem lézerrel, 3cm dőlés van a 265-ös belmagasságon, 10 emeletes panel, teherhordó külső fal.
-
qdak
addikt
kavalkád, T J köszi a válaszokat.
Az mdf tönkrement, felújítás alatt, kint, fólia alatt bevizesedett (penész és teljesen el is hajlott mint egy kád, olyan forma lett.Így el lett távolítva, helyette a gyalult tetőléc lett (sajna 2 selejt is volt, magától eltört kb...)
180cm re vágtam 3 helyen rögzítve csavarral, most frankó feszes az ágy
Ezek a lamellák semmit sem érnek, még a gyerekágyból is kiesik ha a gyerkőc felál benne hiába a műanyag, ha annyira hajlik, vékony semmit sem érő...Köszönöm.
ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
tfe
tag
válasz generatoros #66319 üzenetére
Ezt mondtad:
> megkockáztatom, h a lakótelepi 10 emeletesek is függőleges ügyileg hibátlanok
Ha csak egy szinten van 3cm eltérés a függőhöz képest, már az is nagyon messze van a "hibátlan"-tól. Szerintem.
-
ViktorSz
tag
Úgy látszik, hogy kissé túltoltam ezt a derékszög témát,elnézést
-
generatoros
tag
-
York
tag
válasz ViktorSz #66323 üzenetére
En teljesen egyetertek veled, hogy lehet ebben a technologiailag fejletsegi szinten 10-20 cm-en tobb mm elteres a derekszogtol.Hogy nem akad fent a minoseg biztositason, de mar azt se ertem miert nem az esetek 99% pontos es az 1% van jelentosebb elteres...
ha 20cm 2 tized elteres van az mar asztalos haszanlatra boven jo lenne de 1-2mm az katarsztrofa. En kifogtam kinai csodakat amit szerencsere pontosak, meg a parkside allithato is pontos. Vettem egy milwaukee "acs" derekszoget 15cm 2mm elteres van de legalabb 7k volt... a kinai 30cm pontos csak elgorbult (az okat mainapig nem tudom ). -
York
tag
válasz generatoros #66324 üzenetére
Egy 10 emeletesnel van 33cm elteres a valamelyik iranyba azt te nem veszed eszre es el se fog dolni..
kb. 30m-en 30cm kiteres ne viccel mar ezeket "osszedobaltak" annak idejen -
tfe
tag
válasz generatoros #66324 üzenetére
Kivül-belül egy panelnél nagyjából pont teljesen mindegy. Van az a papírvékony betonfal, nem lesz a vastagságban szignifikáns eltérés szerintem (vagyis ha bent ferde, akkor kint is az lesz)
Laktam egy régi bérházban, na ott 70cm vastag főfalak, azon még vakolat, illetve természetesen 120 év felújítása meg kendácsolása. Na, ott találj egy bármilyen szabályos felületet
-
generatoros
tag
ilyenben jakom és nekem tetszik, főleg most öregségemre. a belső terek valóban nem egyformák. . a nagyszobám 475 x 56o és szabályos a fürdő már nem a kisebb szoba sem , de a főfalak bizony, bizony függőben vannak. kb 30 éve újítottam fel, akkor dolgoztak a homlokzaton , függeszkedve , kötélen lógva festették a házat. velük csináltunk egy kőkorszaki függő ónozást az eresz deszkába fúrt lyukon keresztül és hiszed nem hiszed nem volt benne 5 cm- nél nagyobb eltérés emeletenként mértek a srácok. azért volt kőkorszaki, mert egy festékes teli vödör lett felkötve az eresz alá. miután beállt a dolog , amikor már nem ingázott jobbra balra leengedték. hogy feszes legyen a kötél. ismertem a főnököt , a műemlékfelügyelettől sok munkát kapott várakat restauráltak,
-
SeatZola
őstag
Na, tegnap megrendeltem a passatgt topictárs által ajánlott Bosch GTS365-216 körfűrészt az OBI-ból. Ennyiért nem lehetett otthagyni, ráadásul plusz egy db sűrűbb fogazású fűrészlap is van hozzá ajándékba. Valóban az utolsó darab volt. Holnap megyek érte. Kíváncsi leszek rá nagyon. Egy Scheppach HS105-öt fog váltani.
Zoli
-
kavalkád
aktív tag
válasz generatoros #66319 üzenetére
nem biztos, hogy ertem mi a kerdes itt, bocs ha nem arra valaszolok
1 lakast mertem, gyanitom ezek oda-vissza dolnek, nem hinnem, hogy ez konzisztens ertek 11 szinten keresztul.nem kell ezt túl misztifikalni amugy, még ha fél meter doles is lenne 35 meteren az kb 1% alatti extra erohatas jelentene, boven belefer.
[ Szerkesztve ]
-
generatoros
tag
válasz kavalkád #66331 üzenetére
azt eltudom képzelni, h a betonelemek falvastagsága hordozza a hibát. ezt úgy értem, h egy ilyen elem lent vastagabb , mint fent vagy fent vastagabb mint lent. az szerintem is beleférhet, ha az első elem befele a következő kifele dől. és kialakul egy cikk-cakk vonal. azt semmi kép nem látom be hogy 30cm-es dőlése legyen egy 10 emeletes háznak. gondolj bele a liftakna hogyan működne ilyen dőlés mellett.
[ Szerkesztve ]
-
pacman_123
tag
válasz ViktorSz #66335 üzenetére
Az etalon sem rossz megoldás, de van egy sokkal egyszerűbb módszer, már ha az adott üzletben van legalább 2 darab a derékszögből: kérsz belőle kettőt, keresel egy sík felületet (akár az eladópult is jó, de ha más nem, vigyél magaddal valamit, kis üveglapot, tükröt, egy bútorlap darabot, stb), leteszed egymással szemben őket, és lesed az átszűrődő fényt. Ha nincs, a darab(ok) pontos(ak). Én OBI-ban vettem már így derékszöget
Mert ugye az nehezen hihető verzió, hogy az egyik mondjuk 89.5 fokos, a másik meg pont ennek komplementere, 90.5 fokos, és így illeszkednének pontosan egymással szemben. De ha nagyon kételkedsz, kérjél 3 darabot
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
SeatZola
őstag
Na tegnap este elmentem az OBI-ba a megrendelt Bosch GTS365-216 körfűrészért az OBI-ból. Minden rendben ment. Bontatlan dobozos új gép a ráadás plusz egy db sűrűbb fogazású fűrészlap is benne volt a dobozban. Ma délelőtt már be is üzemeltem, kipróbálgattam, vágtam vele több szögben is. Nálam nincs meg az a vibrálás, ami passatgt-nél megvolt. Nagyon nagyon jó és pontos a párhuzamvezetője. Atomstabil ha lefixáltam. Azt kell teljesen igazatok volt, amikor lebeszéltetek a Scheppach HS105-ről.....Ez a Bosch kb mindenben sokkal jobb. Ja és sokkal csendesebb is a Bosch. A szerencsém, hogy a Scheppach már el is ment, konkrétan bukta nélkül.
Zoli
-
Winner_hun
titán
Fogod a derékszöget, lerögzítesz egy darab papírlapot egy anyagra (bútorlap, pult, akármi). Felfekteted a derékszöget, húzol egy vonalat. Megfordítod, húzol úgy is egyet. Ha nem tart el/össze a két vonal akkor derékszög. Ennyi.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
ViktorSz
tag
válasz Winner_hun #66339 üzenetére
Otthon először én is így ellenőrzöm( papírlap nélkül) ,de most elképzeltem ezt az egész "műveletet" a helyi obiban,hát szerintem kiröhögnének,hogy mi a francot művelek .
Szóval marad az etalon,digiszöges,ill @pacman_123 által javasolt összehasonlítás.
@York összefoglalta a problémámat a #66323-ban,nem tudom minek ezt tovább ragozni. -
deathtania
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi problémakörrel állok jelenleg szemben, amit nemigen tudom, hogyan is kellene megoldanom.
A sztori úgy indult, hogy rendeltem a KERMA Designtól egy műbőr elemekből álló fali panelt, amit az ágyunkhoz szeretnénk feltenni. Mivel hamarosan nagyobb felújítást tervezünk, így mindenképp levehető megoldásban gondolkozunk. A gyártó ilyen esetekre azt javasolja, hogy natúr bútorlapra ragasszuk rá az elemeket, és az leszedhető lesz.
Mivel 2000x1000mm-es lesz a panel, azt javasolták, hogy mindegyik oldalt 25mm-el legyen kisebb a bútorlap, azaz 1950x950mm-es bútorlapot vágattam jobb híján az OBI-ban.
Ők sok okosat nem tudtak mondani, a kérdésem az, hogy egy ekkora és nehéz bútorlapot hogyan lehetne a falra felrögzíteni anélkül, hogy ne kelljen attól félnem, hogy leesik, és rádől a gyerekekre?
Klasszikus, budapesti belvárosi házban lakunk, a fal, amire fel kellene rakni 10cm-es, valamilyen vöröses színű tégla
Ami fontos, hogy ha el akarom majd távolítani idővel, akkor ezt is valahogy meg kell tudnom ugrani idővel, szóval akár egy akasztós dolog is játszhat.
Bármilyen ötletre vevő vagyok! Köszönöm a segítő szándékú javaslatokat előre is
-
Met
nagyúr
válasz deathtania #66341 üzenetére
Nemrégen volt hasonló kérdés itt, ilyen ügyben.
Valami ilyesmi kell neked [link]Egyszer kellett felraknom bútorlapot falra, vágattam 4x4cm-s 2 mm vastag fémlapot, a négy sarkába kis furat a csavaroknak amivel a bútorlaphoz tudom rögzíteni, középre egy furat (aminek olyan az alakja mint egy zárbetét) amibe akaszkodik a falban lévő csavar feje. A luk mögött kicsit ki kell mélyíteni a bútorlapot hogy legyen hely a csavar fejének.
Kicsit macerás kitökölni hol legyenek a falban a furatok hogy könnyű is legyen felrakni és ne is legyen ferde.
Nem vagyok asztalos
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
T J
tag
Ezt keresed?
Ezt fordítva kell felrakni, hogy felfelé szűküljön a nyílás (valamiért az összes rajzon fejjel lefelé van ).
Be is szokták süllyeszteni, de ha nálad oldalról nem látni rá, akkor lehet hogy ettől eltekintenék. Viszont ha nem ül fel valamin a panel alja, akkor lehet hogy kettőnél többet raknék egy panelra, mondjuk 4-et.Vagy lehet függesztő sínnel is, a falra 1-1 hosszút végig, lentről 50 és 180 cm-re, a panelek hátuljára meg 2-2 rövidet, fejjel lefelé, hogy bele akadjon a faliba.
[ Szerkesztve ]
-
deathtania
senior tag
#66342Met és #66343T J Köszönöm szépen a tanácsokat mindkettőtöknek!
El is kezdtem agyalni a két vonalon, és rájöttem, hogy van itthon egy rakás pár centis L vas (még Lidlis készletben volt). Arra gondoltam, hogy felfúrnék egy 4-5 dararabot alulra az ágy keret fölé 3cm-el vízszintbe (mivel ugye kb. 2,5 cm-nek kell maradnia a bútorlapnak és a műbőr panelnek egymás szélétől), levágnám a bútorlap szélénél, arra feküdne fel a bútorlap, alulról 1-1 kisebb csavarral fixálnám a széleken pl., és a felső részére pedig fúrnék 3-4 darab lyukat valami olyan részre, ahol kisebb panel darab maradna ki. Azt egy laposfejű csavarra és egy alátéttel felfogatnám a falra, és ezután ragasztanánk rá a fali paneleket.
DE azokat a paneleket, amik a felső, falban lévő csavarokra esnek nem Soudal T-REX ragasztóval ragasztanám fel, hanem valamilyen sima sziloplaszttal, hogy azokat az elemeket könnyen ki tudjuk venni, ha le kell szerelni az egészet, pl. egy hosszú pengével csak körbevágom, és kiemelem a helyéről az adott panelt. Így a falnak is teljesen nekidőlne a fali panel, nem maradna rés, és adott esetben könnyedén le is tudnám szedni, ha úgy van.Mondjuk mivel belvárosi lakás, lehet, hogy bilibe ér a kezem, és egyenesen felfeküdni sem fog a bútorlap a falra.
Mit gondoltok? Működőképes lehet az ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
Nem kell ezt túlbonyolítani mindenféle bizbasszal....
Max 8 ponton elosztod a tipliket a széleitől kb 5cm-re (na jó,rakjál a közepére is kettyót)és örökélet kábé,az egész család rácsimpaszkodhat,akkor sem fog leszakadni.
Ha esetleg ferde a fal,egy 16-18mm-es bútorlapot (sőt!!!) a rendes tiplizés simán behúzza a falba,tehát nem kell semmi más,mint megfelelő műanyagtipli+hozzávaló süllyesztett facsavar.
És ugye mikor megvan az alap,ráragasztod a gyári falvédőt...
A 10 cm-es falra mehet a képen látható univerzális kék-tipli+hozzávaló 2cm-rel nagyobb csavar,ennyi.
Ok,szar a kép,éppen nincs itthon 5*90-es csavar a 10*70-es tiplihez.[ Szerkesztve ]
-
deathtania
senior tag
válasz ViktorSz #66345 üzenetére
Az a baj, hogy ennek, mármint az egész kócerájnak minél kisebb, lehetőleg 0 szintű károsodással leszedhetőnek kell lennie. Namost ha ráragasztom a falvédő elemeket a 8-10 csavar+tipli kombóra, akkor kb. soha nem fogom többet leszedni a falról, illetve nem is fogom máshova átszerelni, szóval akkor akár már ragaszthatnám közvetlenül a falra is a cuccost.
A megoldásnak pont az lenne a lényege, hogy adott esetben könnyedén és könnyen leszedhető legyen a falról, ha nekiállunk bontani, ezért ötletelek itt mindenfelé és mindenfélét, mert amúgymeg nyomnám fel a falra, ha nem érdekelne tovább a dolog.
-
tfe
tag
válasz deathtania #66347 üzenetére
https://www.polcom-polcom.hu/post/french-cleat
De amúgy gugli: french cleat
(a jóég tudja, hogy mi ennek a neve)Egyszerű, nagyszerű és műküdik.
-
York
tag
válasz Tibicsucsu #66346 üzenetére
Nekem ez a sablon van, amiota megvan a domino keveset hasznalom.
-
kavalkád
aktív tag
válasz Tibicsucsu #66346 üzenetére
nekem akkor kezdtek el a B&D behajtóim füstölni amikor a szénkefe az utolsókat rúgta.
Ali-ról vettem új hátsó részt a motorhoz amiben a szénkefe is bele van építve, magamnak kicseréltem (a motor típus egyezzen).
ha találsz megfelelő komplett motort akkor inkább azt vegyél, árban nem sokkal több, de egyszerűbb és gyorsabb cserélni mint a motort megbontani, célszerszámok/tapasztalat nélkül szenvedős (nekem az volt).ezt a fajta tiplizőt használom én is, eddig a legjobb amiket próbáltam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest