- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldi3r
veterán
-
omfgk
veterán
-
ViktorSz
tag
Egy bádogos szaküzletben vásároltam,de sok tüzépen,ahol lehet venni eresz-oromszegőt,stb,ott előfordulhat,hogy lemezhajlító-vágóval bármit méretre legyártanak neked.
Ilyenkor amúgy sincsen sok melójuk,gyorsan megcsinálják bárhol.Bementem,megrendeltem,30 perc múlva visszamentem és kész is lett.
A kétoldalas ragasztóra gondoltam elsőre én is,de mint a képen is látszik,így felcsíkozva ez a vékony lemez rendesen vetemedik és a 2oldalú ragasztó nehezen tartja meg.
Ha pedig szélesebb az alucsík,mint maga a szorító,akkor vág a széle,szóval inkább lecsiszoltam,a ragasztót meg lekaparom továbbra is,ez van...#liszi70
Persze,pucolni kell,de a fő lényeg valóban,ne maradjon alul az a fekete folt.
De az papírnál is van nem? -
kavalkád
senior tag
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
Viperator
őstag
-
Bencus88
nagyúr
-
ViktorSz
tag
Most volt alakalmam alaposan letesztelni és sok pénzért keveset ér, szerény véleményem szerint.
Oké,van egy korróziógátló hatása,ami hasznos lehet és heti 1x le lehet fújni vele az asztalt,stb,de igazából szart sem ér sikamlósság szempontjából.
Oké,ha 5percenként fújni akarja az ember ezt a büdös izét,de a sima szagtalan-semmilyen paraffin kb 10* tovább tart minimum.
"Tök jó",mikor az utolsó tisztítógyalulást akarod végigvinni és be kell újra olajoznod-mocskolnod az anyagot,mert akadozik a behúzás.
Szóval nem ajánlanám napi használatra, viszont azért ezek után is kíváncsi lennék mit tudhat az általam linkelt "szuppersíkosító",mert így az első benyomás a másik márkával nem sok reményre ad okot. -
ViktorSz
tag
Igazából 15 cm-nél szélesebbet(az is extrém méret)nem érdemes gyalulni, afölött meg úgy is ragasztani kell.
Meg aztán ha valami táblásítva van,azt elviszem kontaktoztatni.,szóval annyira nem létkérdés szerintem.
Aztán nyilván ezeregy okot lehet találni, mennyivel jobb lenne egy szélesebb,de ettől több pénzt nem akartam elkölteni,tökre boldog voltam,hogy egyáltalan be tudtam szerezni ezt a kiállítási darabot, legalább a kibxott drága kiszállítást megspóroltam rajta kb,az is valami
.
Ha már a 31-est választanám,akkor szerintem kellene 3fázis,viszlát +500k,+3-400k mivel már nem 26-os,meg lehet nem elég a legkisebb hammer elszívó, hanem a nagyobb felder kell,+100k,ja meg legyen már spirálkéses,ami megint +3-400k.
Szóval a lófaxnak is van vége
,nekem ez a kisebb változat bőven elég lesz.Most így estére jutottam el odáig,hogy bekötöttem végre a dugót is és kipróbáltam egy kicsit.
Holnap még átnézem,kell-e valamit finomhangolni,aztán mehet a meló ezerrel.
Első benyomások nagyon jók eddig... -
ViktorSz
tag
Na ez egy jó kis univerzális alternatíva,4-kettyó/3 gebaszt kivált így első blikkre.
Kalapács A3-26 lett végül,mindenféle kiegészítővel,kiállítási darab,párszáz euro-val olcsóbban a gyárihoz képest(230V)
Azaz 2 asztalhosszabító,mozgatóberendezés+rúd,elszittyó...
Ha minden igaz,holnap jön az egyik fele,kövhéten pedig a kiegészítők.
kb 2 éve ezen rágódom,mi lenne nekem a jó,itt a fórumon is rákérdeztem 100x és a sok segítő vélemény után erre jutottam végül.
Kicsi kell a férőhely miatt,de legyen minőségi/robosztus kialakítású,1fázisú,mobil,szervizelhtő,azaz alkatrészek bármikor elérhetőek,cserélhetőek,magyarul tudok karattyolni a szervizesekkel,ha esetleg bármi gebasz van.
Arra jutottam hogy nekem ez pont jó...kicsi,erős,minőségi cucc elvileg.
Van egy kedves kollégám,akinél kipróbálhattam párszor egy A3-31-et egyenes késekkel és egyéni vállalkózói szinten szerintem bőven elég,nekem pedig,aki havi szinten 100 órát sem használja,kb ár-érték-kishelyeniselfér bajnok ez a A3-26.
Ha bekötöm a 3fázist,megint közel fél Misi,amivel nyilván kinyílik előttem a világ,na de már leszarom,ez van
.
#TJ fórumtárs/kolléga óva intett ettől a kis teljesítménytől,lehet igaza is van,de én igazából ezt a részét annyira nem használom ki,no majd meglátom....
1 héten belül írok egy rövid véleményt,hogy mit tud ez a kis fos
Most éppen lesz egy HC tölgymelóm,kíváncsi vagyok mit bír a friss szajré
Asszem bőven lesz tapasztalat/következtetés -
ViktorSz
tag
-
ViktorSz
tag
Mondjuk szerintem ritkán gyalulnék 20 cm széles bármit is,,az már "táblásítós méret",szóval annak kontakcsiszolóban a helye,de igazad lehet a 3fázissal kapcsolatban, kevesebbet is fogyaszt és a gépválaszték is többszörös lesz.
Nagyobb famunkák előtt mindig fellelkesülök,hogy majd veszek gyalugépet,de miután ismét rájövök,hogy az kb 2m ft,inkább elmegy a kedvem az egésztől
.
Lehet az lenne a valóban járható út,ha elosztanám a költségeket 1-2 évre és úgy nem fájna annyira.Kezdetnek beköttetném a 3fázist,később vennék valami normalis elszívót, végül pedig a gyalut. -
T J
tag
A nagyobb élszög miatt. 6 percnél egymás mellé teszi a kettőt, ott látszik. A hagyományos inkább vág, a cserelapkás inkább kapar.
Amúgy tényleg becsapós ez a "rövidebb él" dolog, ha nem láttam volna a videót, én is így gondolnám. De ha bele gondolsz, adott mennyiségű munkát kell elvégezni, és amennyivel kevesebb forgácsot választ le az első él, a következőnek annyival többet kell. A végén (mire a kés körbe fordul) csak el kell végezni az egész munkát (leválasztani az adott anyagmennyiséget).
Szerintem jó videó, érdemes végig nézni.pacman_123
Tudsz linkelni? Kiváncsi vagyok mit mértek máshogy. Látatlanba arra gondolok, hogy a Felder élkör-átmérője nagyobb lehet, máshogy állnak rajta a lapkák, és ezért más a homlokszögük is. Mathias Wendel kése annyira kicsi átmérőjű, hogy még az is lehet, hogy negatív homlokszöge van az éleknek, és ez okozza a nagy többletfogyasztást. -
varsam
őstag
-
T J
tag
Ha úgy érted, hogy abba az irányba amerről beütöd, könnyebben kijön mint a tessauer, az igaz. De ez nem a rendeltetésszerű felhasználása, és gondolom macilaci78 se így értette. Ennek csak annyira kell szorulnia, hogy ne essen ki, mikor a másik irányból betekerik a csavart, a körmök is csak elfordulás ellen vannak.
Ha viszont úgy érted, hogy sikerült keresztül húznod a peremét a bútorlapon, az szép teljesítmény.
-
pali923
aktív tag
-
kavalkád
senior tag
-
MDMA
tag
Sajnos egyelőre nem fűtött, de talán majd lesz. Ez egy igen érdekes és nyilvánvalóan hasznos felvetés. Gondolom tapasztalatok alapján írod. Most így ezen elmélázva, ez ellen nem sokmindent tudok tenni, mert az egyetlen megoldás az lenne, ha fűteni tudnám a kiszívott levegő helyére minden résen beszivárgó hideg légtömeget. Kb mint a pláza bejáratoknál és forgó ajtóknál. Hát arra nem látok esélyt. De láttam a vevor-on garazsfütést, valami légfúvó gépet, az nem egy olcsó formája a fűtésnek, de ha csak heti pár órára kell menjen, beleférhet.
-
kavalkád
senior tag
-
SeatZola
őstag
-
MDMA
tag
Ha már így benne vagyunk az olajozás témájában, nekem is lenne kérdésem.
Egy előtéri falvédőn dolgozom. Itt lehet pára és erősen ingadozó hőmérséklet, mert nincs szigetelve a helység és a fűtés is jelképes. Viszont nyilván nem éri eső és nem süti közvetlenül a nap.
Sadolin harwood olajjal kentem a pácolt (sima vizes perla) fenyő anyagot egy rétegben. Ez ugye elvileg kerti bútor olaj.
Kérdések: Kell-e több réteg? Ha igen, kell-e közte csiszolni és mivel?
És még egy puszta elméleti. Meglehetett-e volna spórolni a vizes pácolás lépését, ha a perla port egyből az olajba keverem? Vagy azok úgy nem barátok. Esetleg lehet-e bármilyen más pigmenttel ezt eljátszani? Pl amiket epoxihoz lehet venni.
Korábban próbáltam színezett dán olajat használni, szintén fenyőn és nagyon ronda lett. Olyan lett az eredmény, mintha koszos lenne a felület. -
pacman_123
tag
Ez alapból ugyan igaz lenne, de nálam a lambéria egy felszegelt burkolóelem. Csak nem ugrik le a falról/plafonról mert egyik oldala több (más) kezelést kap.
Onnan tudom hogy nem, hogy nálunk anno 89-ben a felső szint tetőtere végig lambériázva volt, szerintem összességében 100+ m2. Előtte át volt kenve teljesen valami beívódó cuccal, de ahogy a plafonra lett feltéve, nem tudom milyen okból de le is lett lakkozva. (tudom, minek, "ronda" - neménakartam)
Namost ettől jobban nem is lehetne a 2 oldalát különbözőképp kezelni
30 évig biztos nem lett baja a lambériának, nem pattant le a plafonról (utána kapott a teljes felület gipszkartont - azóta azt csinál amit akar alatta
) -
MDMA
tag
-
pali923
aktív tag
-
SeatZola
őstag
Köszi a tioppet! Nézegettem ezt is, de nem szerettem volna ennyit költeni.
Közben találtam egy Makita LS1019L-t 287-ért és arra lecsaptam.
Ebben minden egyben van, amit kerestem: 260-as lap, pontos vágás, jó porelszívás, közvetlen a fal mellé lehet tenni, jó garanciális háttér és alkatrészellátás és az összehasonlító tesztekben is rendre kiemelten jól szerepelt. -
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
-
generatoros
tag
ha már megszólítottál amit nem is értek. akkor engedj védekezni is. nem személyeskedésnek szántam a mondókámat. sajnálom, ha így sült el. azzal kezdtem, hogy ízlések nem egyformák és elmondtam a gondolatom a témáról. azért kezdtem ahogy , hogy érzékeltessem azon véleményemet, h nekem ízlésficamot jelent a le-fel nyitható csukható konnektor egy konyhapulton. mégegyszer kavalkádtól is elnézést kérek, de nem tehetek róla, ha nem volt kihallható a gondolatom. soha senkit nem szerettem megbántani
-
pweisz
senior tag
Alapvetően imádom a szerszámokat és a fát, szóval nem fáj megvenni egy értelmes szerszámot, később is jó lehet majd még valamire felkiáltással
Ebből azt vettem le hogy azért másra is használná a jövőben. Egy nagyobb azért univerzálisabb, mint egy élmaró. Bár én is sok mindenre használom az élmarót, max több fogást kell venni, mert nem olyan erős.
-
woodworm
veterán
-
generatoros
tag
Ne is haragudj , de a TJ- nek teljesen igaza van. Ha nektek lenne jó az elmélkedésetek akkor az , hogy van , amikor üveget festettem soha nem jött le 10 év múlva sem a festék, nem volt ahova be tudott volna szivárogni az anyag. A csiszoló pedig sok élű szerszám, akár elfogadjátok akár nem. A táblásítás előtt teljesen felesleges a ragasztani kívánt éleket megcsiszolni semmivel nem lesz erősebb a ragasztás max 4-5 %-kal. a töréstesztek is ezt mutatják.
-
T J
tag
Ha a gyalud benyomódásokat okoz, akkor életlen, ideje lenne megélezni. Ilyen felületet én is megcsiszolnék, és bútornál meg is szoktam mindig. Éles gyalukés nem okoz benyomódásokat, és nem deformálja a rostokat.
Sőt, a kopott csiszoló is ugyanúgy benyomódásokat okoz, mint a kopott gyalu. A felületet attól még megnöveli, és barázdákat csinál. Csak vizes lakkozni ne kelljen egyik után se.
Ha nem tudod hogy a csiszoló egy sokélű szerszám, az azt mutatja hogy nem tanultad ezt a szakmát. Vagy ha mégis, akkor nem figyeltél.Videó.
Itt a hajszálcsövesség jelenség látható, ami HT-nek se ugrott be. Az stimmel, hogy a víz nedvesítő folyadék, de a videó pont nem azt bizonyítja, hogy csiszolt fán a víz mélyebbre szívódik, mint gyalulton! Bár valamennyire ez értelemszerű, mivel ha átvágod egy rost (cső) falát, akkor az alatta levő cső is azonnal rendelkezésre áll. De a videó nem ezt bizonyítja. Ezt akkor bizonyítaná, ha a csiszolt felületen úgy tűnne el gyorsabban a víz, hogy közben a tócsa kiterjedése nem növekszik! Legalábbis nem gyorsabban, mint a gyalult felületen. Akkor feltételezhető lenne, hogy a folyadék lefelé tűnik el. Itt az látszik, hogy a csiszolóval létrehozott hajszál-járatokban megindul a nedvesítés. A víz nagy része nem befelé az anyagba, hanem a felületen szivárog el! A hajszálcsövesség egyébként a gyalult felületen is megfigyelhető, a mély pórusban.A beltéri gerendákat és oszlopokat itthon gyalult felületre festettem le, vizes bázisú festékkel, ~9 éve, és nem hámlik sehol. Nyugodt vagyok afelől, hogy ez amíg élek így is marad.
Milesi.
Ha lejjebb görgetsz, olvashatod azt is, hogy végezz próbát, mert kb semmire nem vállal garanciát.
"A próbafestés elmulasztásából eredõ károk kizárólag a felhasználót terhelik!'"
Vagyis ha a festésed két év múlva lehámlik a gyalult felületről, akkor te hibád, mert nem csiszoltad, ha a csiszolt felületről hámlik, akkor te hibád, mert nem csináltál próbafestést és vártál 2 évet.
Sőt, ennél a terméknél egyáltalán nem látok garanciaidőt, se a kültéri vékony és vastag lazúrnál! Akkor miért kéred rajtam számon, hogy keressek neked gyártót aki gyalult felületre ad garanciát, ha amit te linkeltél, nem ad csiszolt felületre se?
"De varom azt a lakkot ahol azt irjak, hogy gyalult anyagra kell felvinni."
Szalmabáb fiam, te vagy az?
Sehol nem írtam hogy kell, hanem hogy lehet. Beltérben gond nélkül lehet. Kültérben meg komolyabb előkészítést igényel, de egyébként ott is lehet
... vastag lazúr esetén.
Én meg várom, hogy a milesi mennyi garanciát vállal csiszolt felületre, kültéri lazúrra, utógondozás nélkül!"A felulet kezeles elotti csiszolassal nem az a cel, hogy szep legyen, nem azert irja elo a gyarto, hanem azert hogy a megfelelo melysegben szivodjon be..."
A gyártó igyekszik levédeni magát, és a lehető legjobb körülményeket követeli meg a termékének. Ha csak 5% plusz tapadást jelent akkor is, mert neki ez semmibe nem kerül, de 5%-al csökkentette az esélyét a garanciális igényednek.
Én meg tapasztalatból tudom, hogy beltéren nincs ebből gond, kültérben meg csiszolt felülettel is gondod lesz.
Garancia megjelölés nélkül amúgy miről beszélünk?Táblásítás.
"a hulye hobbista megcsinalja."
Nem azért csinálja mert sokkal erősebb kötést kap, hanem mert nem tudja hogy feleslegesen dolgozik.
Végeztél már töréstesztet, hogy csiszolt éleknél mennyivel kell nagyobb erő, mint gyalultnál?
Elárulom: semmivel. Mert egyiknél se a ragasztás fog elengedni (ha jól csináltad).
Lenolaj.
"en ugy tudom a lenolaj levegon kemiai reakcioba lep a faval"
"A lenolaj a levegoben levo oxigennel lep reakcioba (nem szerintem)"
Most akkor melyikkel?
Én ~25 éve kentem ilyet utoljára, valami kutyaólra, mert azt mondták. Te mire használod?
Idézek onnan, amit linkeltél:
- önmagában csak beltéri fafelületek kezelésére ajánlott
- nincs olyan erőssége, hogy nagyobb mechanikai terhelésnek kitett helyen, mint például egy fapadló esetében jó szolgálatot tegyen.
- Egymagában ... nem alkalmas kültéri használatra.
- rövid időn belül felújításért kiált a felület. A fa ilyenkor könnyen és gyorsan elkezd szürkülni
Akkor miért is a padló gyalulásán rugózol, ha - a forgalmazó szerint - beltérben pont padlóra nem alkalmas, kültérben meg semmire?
A pigment javítja az UV-állóságot, de csodát nem tesz.
"Ha paraffin olajjal kezeled a keritesed, akkor abbol az esoviz szepen lassan kimossa az olajat, de hat aki szereti surun kenni a dolgokat."
Vicces hogy ezt így kijelented hogy nem próbáltad még, és a forrás amit linkeltél is rád cáfol.
Még egyszer:
"Egymagában a lenolajjal vagy lenolajkencével történő felületkezelés nem alkalmas kültéri használatra ... rövid időn belül felújításért kiált a felület. A fa ilyenkor könnyen és gyorsan elkezd szürkülni..."Legyszives ha mar cafolod a dolgaimat tamogasd meg nehany linkkel. pl.: zsiros olaj ez nagyon erdekel.
Ok, de előbb linkelj te valamit, ami téged igazol, vagy legalább nem cáfol.
Aztán meglátom...Említettem már, hogy a milesi nem ír garanciát csiszolt felületre se?
-
T J
tag
Ne fárassz már, légy szíves!
"Gyalult feluletet nem feluletkezelunk mert a feluletkezelo anyag nem tud megfeleloen beszivodni."
Hogy mi van?
A csiszoló egy sok-élű szerszám. A gyalu is elvágja a rostokat, akkor is ha nem akarod! Egyszerűen nem tudod úgy elvágni a fát, hogy sima felületet kapj (még hasítással se), mert porózus. De még ahhoz is hozzá tapadna bármelyik értelmes lakk. Amelyik nem, azt jobb ha rá se kened, mert a csiszoltról is le fog hullni. A lakk tapadása a csiszolás hiányától nem lesz rosszabb, bármilyen olajozástól viszont igen.
Más anyagoknál (nem fánál) néha azért csiszolunk, mert durvább felület kell. Pl dekor hátulja ezért van csiszolva, és a vastag ABS-t is érdemes, mert ezzel megnöveled a tapadási felületet. Nem a ragasztó tapadása lesz jobb egységnyi felületen, hanem a csiszolással megnöveled a ragasztás felületét!
Felületkezelésnél nem cél a felület megnövelése, és nem is gazdaságos!
Fánál a felület javítása érdekében csiszolunk, ha a gyalulás nem elég jó. De lehet olyat gyalulni, ami szebb és simább, mint a P180-al csiszolt. Vagy lehet átlagos minőségű gyalult felületet is lekezelni, ha nem kell jobb.Táblásításnál (ami terhelésnek lesz kitéve) "csak" gyaluljuk a ragasztandó fa felületét, és a ragasztó be tud szivárogni a rostokba annyira, hogy elvileg erősebb, mint a fa. Akkor a lakknak is be kell tudni annyira szivárogni, hogy ne essen le.
"miert gondolod, hogy a lenolaj gyorsan lebomlik, foleg egy padlasterben ahol nem eri az UV."
Azért, mert természetes, növényi olaj. Amelyik olaj meg tud avasodni, az le is bomlik. Az avasodás a lebomlás jele. Napraforgómag-olaj ~ fél év, szőlőmag-olaj ~ 1 év, lenmag-olaj ~ 1 év után kezd megromlani. Akkor is, ha nem éri UV.
Amíg nem bomlik le, az nem csak az UV hiánya miatt van, hanem mert az őt lebontani képes baktériumok, gombák életéhez más feltétel is hiányzik, pl a víz. Ha rendszeresen ázna, akkor a gomba pár év alatt megenné a fát lenolajostól."Paraffin olaj / motorolaj ezek nem lepnek kemiai reakcioba a faval, ezert "szabadon" tudnak mozogni, igy tavozni is a fabol, "
A lenolaj szerinted azért keményedik, mert reakcióba lép a fával?
UV-ra keményedik, azzal fel is gyorsítható."ezekkel en veletlenul se kezelnek le egy ilyen szerkezetet".
Ilyet én se, mert felesleges. Kültérit viszont igen. -
T J
tag
Melyik feluletkezelo anyag leirasaban szerepel, hogy gyalult feluletre kell felvinni?
Semelyikében. Olyan felületre viszed fel, amilyen neked megfelel. A "tiszta, száraz, pormentes" szokott szerepelni, ami fűrészelt felületnél nehezebben teljesül.
A "faipari technológia" tankönyvedben valószínűleg szerepel, hogy lakkozás előtt érdemes meggyalulni, megcsiszolni. Ha a csiszolást hiányolod, nos semmit sem "kell", csak felhasználástól függően érdemes lehet. De ha a dizájn miatt szőrös/ kérges fát szeretnél olajozni/ lakozni, megteheted.Az ő esetében a gyalulás észszerűnek tűnt, a csiszolás opcionális. Ha jól értem fedett, zárt tetőtér padlójáról van szó, ami nem ázik.
adzam
A zsíros olajok víztaszítóvá teszik a fát, de a lenolaj nem zsíros, és természetes lévén hamar le is bomlik.
Az ásványi olajok közt vannak zsírosak, pl paraffin, motorolaj, és nem is bomlanak le hamar, de a felület zsíros, csúszós marad, és összekeni a cuccaidat, meg a cipőd talpát. A zsugorodást ezek se állítják meg, mert ahhoz be kéne zárják a még benne lévő vizet a fába. Nem zárják, és nem is kell. Legfeljebb az öntő/ lamináló gyanták lehetnek képesek ilyenre.
Arra figyelj hogy ha a padlód még vizes, ne pakolj rá, különben fekete penészfoltos lehet a dobozok alatt. Várj a bepakolással amíg kiszárad. Ha nem ázik be a tetőtered, nem szükséges felületkezelni. Csak ha tartósabb, szebb felületet akarsz, de arra a lenolaj nem megoldás. És akkor gyalulni is kéne. -
adzam
junior tag
-
ViktorSz
tag
-
epmd
tag
-
pacman_123
tag
Azért írtam, hogy AKINEK van nyomtatója/nyomtatós szomszédpistikéje. ANNAK biztos hogy olcsóbb mint elmenni/megrendelni. Neked tudom, hogy nincs mert már beszéltük, de nem is te kérdeztél
és a kérdezőnek lehet hogy van ...
Amúgy meg azóta, hogy ezen elmélkedünk lehet hogy hatszor felszerelt 2 konyhát
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
viszont nincs sinbol kigrasgatlo ez hianyzik
Ez nem az? -
pacman_123
tag
Nem hagyott nyugodni ez a "filléres Hettich", bettem Cura alá, mit mond rá. 38 gramm PLA (230 Ft anyag), másfél óra alatt megvan. (mármint az én "tetűlassú", v1.0, ósdi nyomtatómmal, egy mai nyomtató ezt simán lerendezi 30-40 perc alatt )
Szóval ha valakinek van otthon 3D nyomtatója, vagy a szomszédpistikének ... igenis megéri kinyomtatni. A Hettich-es sablonért el kell menned, mondjuk az OBI-ba, sorbanállni, megvenni 900 Ft-ért, hazavinni. Vagy netről megrendelni, amíg ideér az plusz idő, + postaktsg ... versus 230 Ft és rossz esetben másfél óra alatt a kezedben van. -
pacman_123
tag
Most nézem hogy Pali linkelte is.
Nyilván nem a 3D nyomtatás lett volna a fő vonala a mondandómnak, hanem hogy sablon nélkül is, simán. Sosem láttam meg mutatta meg senki az első ajtóm előtt, hogy kell. Kicsit utánanéztem, egy ilyen kivetőpántnak hova kell a furatait fúrni, megnéztem egy létező szekrényt, megnéztem 2 YT videót. 2 kisebb teszt bútorlapdarabon mértem, feljelöltem, fúrtam, sikerült. Ugyanezt az élesen, többször ... oszt jónapot

De ja, egy sablon sokat segít. -
kavalkád
senior tag
félreérthettél, én senkinek nem adtam tanácsot.
aki meg fél a balesettől az ne menjen szerszám közelébe, ezt is eldönti mindenki magának, hogy mit talál túl kockázatosnak, elvégre felnőtt emberek vagyunk saját mérlegelési képességgel. én eddig is így vágtam ki a munkalapot, nekem ez belefér.
de van más kevésbé veszélyes szakma/hobbi is, például boldogok a sajtkészítők ... -
peppe79
senior tag
A Sárgafogón vettem nevetséges összegért (55e) egy Metabo KS 66 FS-t. Ez egy amolyan öszvér körfűrész, - részben - egy merülőfűrész tulajdonságaival.
A talprésze kompatibilis szinte az összes ismert gyártóéval (Mafell, Festool, Makita, Bosch, Hikoki)Gondolkodtam egy Makita SP6000-en is, de ahhoz, hogy időnként kívágjak egy-egy munkalapot, méretre vágjak néhány bútorlapot, arra ez felesleges luxus lett volna.
Veszek hozzá egy elfogadható minőségű fűrészlapot bútorlap vágásához, meg legfeljebb egy közepes méretű vezetősínt, aztán ennyi. A hosszú sínt meg majd megcsinálom rétegelt lemezből vagy MDF-ből, nem kell, hogy tized milliméter pontos legyen.
-
szinimini
senior tag
-
szinimini
senior tag
Az lehet,de ennyire jött kitt. PorszÍvó csövét nem tudom közvetlen a ciklonra rakni, ezért kellett oda is egy átalakító az 55 csövet pedig a ciklon másik részére teszem és a végére megy egy átalakító. Két gépbe kell 1-1db. És akkor már itt 4nél tartok.
Nem tudtam jobban kihozni
aboka75
egyszerűre törekettem, és ez lett belőle, hogy ne kelljen mindig mindent cserélgetni csak a csövet egyszerűen levenni és át tenni.
Megcsináltattam már 3D-vel ezt az 5db-ot átalakítót.Gyors tesztet csinálta, 1nél volt egy kis méret probléme,de a hőlégfúvó megoldotta.
További használati tesztek vissza vannak.
Csak most meg a kerti munka indult be
-
szinimini
senior tag
Köszi szépen a tanácsokat.
thomgrande is.
Most akkor arra jutottam, hogy a porszívót össze kötöm a ciklonnal egyszer , ide lesz egy átalakító. ( 1 )
Aztán mindegyik kis gépre teszek egy olyan átalakítót, aminek a kivezetése egységes lesz és akkor a ciklont egyszerűen tudom majd az egyikből a másikba áttenni( ide megy a 4es) ( Gérvágó(2), körfűrész (3))
A ciklonon 55ös cső van.Plusz egy olyat csináltatok majd, ami a kis gépekhez is jó lesz(5), ezt a ciklon elszívó részébe csak bele teszem és egy kicsi flexibilis csővel tudom majd használni a dekopíron, lamellozó, csiszolókon stb. vagy közvetelenül
Szóval összesen lesz 5db idomon és minden tudok, mindenhol használni majd
Méretek ( külső átmérők ) 3mm fal
1. 41 -> 61 Porszívó - ciklon
2. 36 - > 56 Ciklon - Gérvágó
3. 56 - > 58 Cikon - Asztali fűrész
4. 55 - > 50 Ciklon - gépekhez
5. 44 -> 35 Ciklon - kisgépekTudom ezt jobban csinálni?
-
szinimini
senior tag
Gérvágóra porszívó lesz kötve majd egyenlőre,de most a ciklont beteszem közé.
Porszívóból nem a legjobb van,de ha már van elszívóm, akkor azt szeretném használni a nagyobb gépeknél később pedig mindegyiket rákötném majd.
A körfűrésznél, amikor rátettem a 100as tömlőt nem igazán szívott,meg "össze is ment" a cső, uh most bízok benne, hogy ez az átalakító segíteni fog.Amúgy milyen porszívót használsz? Lehet,hogy a hely miatt én is jobban jránék vele ( 1 kocsis garázs )
-
Tibicsucsu
aktív tag
Akkor rendelek egyet magamnak. Gondolom mindegy, hogy melyik "marka" talan temun is van ugyanilyen. Mondjuk egy kicsit lekopnem magam :D , mert nem vagyok nagy hive a kinabol minden szir-szar rendelesenek.
kavalkád
Koszi! Motor van sztem normalis aron.
Nem bannam ha egy szaki cserelne ki es meg is nyugtatna h igy jo lesz es nincs mas baja. Nekem megerne ha mondjuk ha valamivel kevesebb lenne a munkadij, mint a motor.
Csak hat ki szereli meg??? -
kavalkád
senior tag
-
generatoros
tag
-
pacman_123
tag
"IGM-hez kapsz masologyurut"
A kérdés már csak az: kell-e hozzá egy Triton marót is venned
Merthogy a képeken épp egy Tritonnal marnak, ebből gondolom hogy a hozzáadott gyűrű illik hozzá. Olyan mint a rendes gyűrű: sok nő ujjára felhúzhatnád, de igazán csak egyre illik.Szóval MDMA: a marósablon csak az egyik oldala a dolognak, nézz utána hogy a te maródhoz hogyan lehet a másológyűrűt hozzáilleszteni. Lehet azt csináltatnod kell, egy jó esztergályosnak ez ujjgyakorlat. A történet csak akkor lesz élvezhető, ha a másológyűrű pontosan illeszkedik az adott marósablonhoz, nem utolsósorban fel tudod központosan rakni a maródra.
-
generatoros
tag
-
Winner_hun
félisten
-
SeatZola
őstag
-
Dyingsoul
veterán
Számomra az bonyolultabb megoldásnak tűnik:
-Szerezni kell hozzá bútorlapot, ok lapszabászat.
-Akkor fehér kellene, árnyalatban nem tudom mekkora az eltérés.
-Nem biztos, hogy oda egybe egy darabot fel tudok tenni, mert ott a villanykapcsoló. Nagy derékszöggel áthidalva kimértem, kb 10 cm van a villanykapcsoló és a bezárt ajtó belső lapja között. Mondjuk akár az még elég is lehet, de ha teszek is ide egy bútorlapot, a villanykapcsoló rejtve lesz, mert annak a billenő kilógó része áll ki 15mm-re a faltól, szerintem kicsit kényelmetlen lenne a kapcsogatása bár ez már most az utolsó szempont..
-Ez a lakás külső fala. Dunsztom sincs megy-e itt bármi, vezeték, akármi, ilyen 220-230-as magasságokban akár mehet is, pláne hogy itt már a kismegszakító doboza is a szekrényen belüli térben van.
-A felső pántot esélyem sem lenne felszerelni, mert az már tutira olyan helyre lóg be, ahová nem tudok bútorlapot tenni, mert a kismegszakító doboza ott van, az jelentősen kijjebb van, mint a villanykapcsoló, ilyen 2-3 cm-re az ajtó tervezett zárt állapotától.
-Milyen mély dübelt vegyek hozzá, amivel felraknám a bútorlapot, ami egy ilyen tükrös ajtót megtart?
-Fal mellett vajon lesz elég hely kinyitni? Hogyan gátlom meg, hogy a tükör majd ne érjen a falhoz ha kinyitom?Tudnám folytatni a listát, de én több problémát látok a falra szerelésben, mint a bútorra szerelésben.
-
SeatZola
őstag
-
tfe
tag
-
MDMA
tag
-
tfe
tag
Ebben az árkategóriában olyan nem lesz.
Mondjuk lamináltat a legjobb lapszabászatból venni, azok a gépek pedig nagyon nem ebben az árkategóriában mozognak. Abban igazad van, hogy a laguna nem laminálthoz van kitalálva, de pl nútolni vagy megigazítani kisebb darabokat azért elég tud lenni.
Ha a kérdező mindenáron lamináltat akar felszabni, akkor sokkal jobb egy merülőfűrész , abból van elővágós is, talán még olcsóbb is, mint a laguna.
-
Prémvadász
tag
-
dkaro
őstag
Hát igen ezért gondoltam hogy vmi workshop kellene nekem ahol megtudom mik a lehetőségeim.

Azt hittem az ajtó és maga a bútor lehet ugyan az az anyag.
A fiókot még nem tudom, az előlapja a szekrény anyaga a beljesét nem tudom.
Szekrény hátuljának még mindig ez a vékony lap a szokás amit csak rászegelünk vagy van jobb megoldás?
Miben érdemes megrajzolni ezeket, hogy csökkentsem a hiba lehetőségét? -
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
tfe
tag
-
macilaci78
nagyúr
-
Gaborkik
tag
Én megvettem a könyvcsomagot, az élezőst és a kopjafásat olvastam eddig el. Mindegyik egy kicsit férc munka, mélyebb, több tartalmat vártam volna ennyi pénzért. Az élezős szerintem csak annak való aki életében nem próbált még semmit sem élezni, amúgy nagyon alap a tartalma, amit kb. a neten is megtalálni könnyen, sokféleképp ábrázolva. A jó nagy betűk és sorközök miatt gyorsan át is lehet szaladni rajtuk. A faragós könyvvel még nem foglalkoztam, arról nem tudok nyilatkozni.
-
Peterhappy
addikt
-
tfe
tag
-
tfe
tag
-
st6969
őstag
-
MDMA
tag
-
gaboka75
tag
Egy ilyen közvetlenül aljzatba dugható adaptert is lehet használni, nem kell szétszedni a gépet:
Egyébként nekem pont két ilyen gépem van. Nálam a méret és a súly nagyon fontos szempont, mert nincs fix műhelyem, általában a garázsban rakom össze a felszerelést. (Ha az asszony kocsiját ki tudom onnan zavarni....)
-
pappr
újonc
-
tfe
tag
-
sgery
őstag
-
Soká
senior tag
Pont a táblásított dolgok esetében szinte óhatatlan, hogy ne derüljön ki, gond van a száliránnyal és jó eséllyel lesznek olyan gyalulásból eredő hibák, amit csiszolással lehet valamelyest korrigálni.
De egyébként tényleg vannak különféle "iskolák", van aki így szereti, más meg úgy.
Arról nem beszélve, hogy a gyaluba sem fér bele bármilyen szélességű anyag... -
mdk01
addikt
Egy normál ciklosív eltüntetése is már nagy anyagleválasztásnak minősül, pláne egy táblásításnál bekövetkezett tizedmilliméteres-milliméteres szinteltéréseknek az eltüntetése.
Az excenterrel 0,01mm-ket szokás csiszolni, a szalaggal meg 0,1mm-eket. Szalaggal puhafa esetében lehet mm-ket is leválasztani, de azt már inkább gyalulni kellene. -
Soká
senior tag
"ha geppel akkor az esetek 90% excenterrel csiszolsz"
Azért jellemzően mindenki a maga gyakorlatából igyekszik statisztikákat készíteni. Én például, ha tehetem, továbbra is szalagcsiszolót használok mert kb. háromszor-ötször gyorsabb az anyagleválasztása. (Makita 9404J szalagcsiszoló kontra 150-es DeWalt excenter) A nagyját szalagcsiszolóval csinálom, a finomabb felületet excenterrel.
Szóval, én azért azt mondanám:
"A lényeg, hogy kell egy jó szalagcsiszoló."
Ezt a Makita 9404J-t egyébként jó szívvel merem ajánlani mindenkinek! A saját porzsákjával is lehet használni anélkül, hogy fulladoznék a portól, erős és hatékony.
Nyilván nem alkalmas minden feladatra, a szalagcsiszoló és az excenter nem vagy-vagy kategória. -
szinimini
senior tag
-
szinimini
senior tag
-
epmd
tag
-
MDMA
tag
-
MDMA
tag
-
liszi70
nagyúr
-
eax1650
aktív tag
-
Bici
félisten
-
2rok
csendes tag
-
static00
tag
-
Moretimer
aktív tag
-
tfe
tag
Asszem talán azzal kezdtem (vagy valaki más), hogy ebben az árkategóriában nem lesz egyszerű a történet.
Ha jobban belegondolok talán a csiszoló az a kategória, amiből a legtöbb különböző gépem van, mindegyik ideális egy adott feladatra, kevésbé másokra. Ennek a melónak tutira rotex-el állnék neki, aztán amikor elfáradtam, akkor jöhetne a sima excenter

-
tfe
tag
-
generatoros
tag
a pbd 40-el egy gond van, , irányítókar helyett kormánykerék van rajta, ez nem igazán szerencsés megoldás. súlytalan könnyű gép és a80.000 ft-os induló ára elég húzós a tudásához képest. a fordulatszámszabályzása az egy jó dolog, de sok jelentősége nincs, persze, ha olyan a feladat, hogy 100 különböző furatot kell csinálni 100 féle anyag keménységben akkor ez jól jön, de ez nem életszerű.
-
st6969
őstag
+ph_5.5
Köszönöm a tanácsokat. Időközben eszembe jutott még az is, hogy a kis konyhában lesz olyan fal, amit nem takar konyhaszekrény, így ott a padlótól ~1,5m magasságig csempe lesz. Na most ez gyakorlatilag meg is határozza a két szekrény közti csempe helyzetét. Ugyanis 25cm a csempe magassága, így ebből 6 sor lesz másik falon, ami 150cm + fugák (legyen mondjuk 152cm). A fugáknak körben viszont vonalban kell lenni, így adott, hogy 152cm-nél lesz a két szekrény közti csempesor teteje, és 3 sor lesz, hogy az alacsonyabb alsó szekrény is elérje. Sajnos így viszont a szekrények berakása után a két szekrény közti részen alul is és felül is "darab" csempesor lesz látható.
-
ViktorSz
tag
Eddig én is úgy voltam vele,hogy kültérre véletlenül sem szabad bükköt rakni,ha vki kérdezte,rögtön rávágtam,ez hülye ötlet.2szer is rákérdeztem,hogy ez biztosan 20 éve van-e a helyén és azt mondták igen.Nyilván továbbra sem fogom javasolni senkinek,csak leírtam mit láttam 2hete,én is meglepődtem
.Amit írtam 5eFt-ot,az egyszeri befizetés(lehet 10 évente újítani kell,már nem tudom,utána kellene olvasnom),nem az évente fizetendő összeg.
Ennek a létezése számomra is csak akkor derült ki,mikor utólag rákérdeztem,miért nem én kaptam meg a melót és megmondták,hogy nincs meg hozzá minden TEÁOR-számom...Valami EU-s támogatásos munka lett volna és gondolom nem mertek úgy pályázni rá,ha nem szuperszabályos minden. -
ViktorSz
tag
Ez a kültéren a bükk hamar tönkremegy,kissé el van túlozva.Nemrég gyalultam újra egy 20 éves teraszkerítést és teljesen hibátlan volt a faanyag,leszámítva néhány lécet,ami elhajolt,de rohadás sehol,sima vékonylazúrral volt kezelve.
Egyébként ha már kültéri meló...nekem arra is külön TEÁOR -számom van,hogy kültéri munkákat végezhessek(kerítés,előtető,stb)és az iparkamaránál egyszeri 5000ft-tal lehet kiváltani ezt az engedélyt.De ez lehet csak azért kellett annó,(már nem emlékszem)mert hivatalosan én csak bútorasztalos vagyok,amikor elvégeztem a szakmát,még külön volt az épület- és bútorasztalos.Most már ha jól tudom,egybe van vonva.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Két év múlva jöhetnek az első DDR6-os memóriamodulok
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- iOS alkalmazások
- További aktív témák...
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- Garmin edge explore
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- Saeco Royal Digital Plus I Irodai igásló I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- ADATA XPG SPECTRIX S40G 4TB M.2 PCIe (AS40G-4TT-C) (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4653
- Eladó Sony Xperia L1 2/16GB fekete / 12 hó jótállás
- Lenovo T495 Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, újszerű állapot, számla, garancia
- ÚJ - MACBOOK PRO 16" M5 MAX 18C CPU / 40C GPU / 48 GB RAM / 2TB + 3 ÉV APPLE Care PLUS + ÁFÁ-s
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
,nekem ez a kisebb változat bőven elég lesz.
.

.