- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
Új hozzászólás Aktív témák
-
SeatZola
őstag
Na, az a helyzet, hogy a sors közbeszólt: mire ma mentem volna az anyagért, kiderült hogy kifogytak, idén már nem lesz. Plusz az is kiderült, hogy a 2,75m es palókat nem tudom bent a garázs/műhelyemben meggyalulni, mert nem férek el vele. Így a projekt átütemezve jövő év elejére. És azt is átgondoltam, hogy nem most ezzel a baromi nagy lapokkal kezdem el megtanulni a táblásítást. Ehhez a komódhoz venni fogok 20mm-es táblásított bükk vagy tölgy lapot és abból fogom megcsinálni.
-
SeatZola
őstag
Nézd, a képlet egyszerű: ilyen 2,5 cm-es és 3,5 cm-es gőzőlt, szárított, gyalult bükk deszkát és pallót tudok beszerezni rendkívül olcsón. A komplett faanyagon 20eFt lesz. Én fogom táblásítani. Azon kívül, hogy több lesz vele a munka (ez nekem nem hátrány, mivel hobbista vagyok és csak magamnak csinálok dolgokat) és lesz vagy 90 kg készen, számomra semmi más hátránya nem lesz. Ez így kb örökös darab lesz. És nekem nagyon nem mindegy, hogy az alapanyagom 20eFt ba kerül vagy kész lapból ahogy most nézem lenne legalább 120 eFt.
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Ti milyen és mekkora élletörést alkalmaznátok? -
SeatZola
őstag
Mindenképpen lábakon állóra szeretném. Mögötte nagyon vékony 12.es fal van és ez a szekrény a 3,5 cm vastag tömör bükk és a 220x60x50 méretei miatt bitang nehéz lesz. A síneket tegnap megvettem. [link]
Ezzel a sínnel hogy kellene megcsinálnom, hogy ne legyen rés a korpusz és a fiók előlapok között? Úgy szeretném, hogy a felső fedlap annyival túlnyulna erőre, mint a fiók előlap vastagsága.
Bocs, hogy szakm aiatlan, de kezdő, hobbista vagyok.... -
SeatZola
őstag
válasz
kavalkád
üzenetére
Tudsz esetleg valami elérhető tervezőprogit ajánlani ami Macbook-on is fut és nem arany árban van?
Ja és még valami ennek a szekrénynek a méretei 220 cm széles, 70 cm magas (ebből a láb 10 cm) és a mélysége 50 cm lesz. Szerinted/szerintetek ide mindenképpen csináljak egy vázat/keretet és erre rögzítsem az oldallapokat/fedlapot/alját vagy mint a képen is csinálhatom simán "önhordósra"? Úgy hogy a alja+teteje+két oldala a táblásított lapokat simán lamellózom, ragasztom és ennyi?
-
SeatZola
őstag
Na annyit finomodott a történet, hogy az asszony ezt a formát szeretné:
A kérdés: valakinek esetleg egy kész terve lenne ilyesmihez? Jól jönne....megköszönném! 2,5 hetem lesz rá, hogy megcsináljam, ez lesz az első beltéri "szép" bútor projektem. Mire érdemes odafigyelnem? Minden javaslatot szívesen fogadok. Mindenképpen megcsinálom, legfeljebb ha nagyon rondára sikeredne, akkor eltüzelem! -
SeatZola
őstag
Köszi srácok! Még egy kérdés a témához: 45x45x20 cm lesz a fiók. Ehhez mekkora méretű sinre lesz szükségem? Az nem baj, ha csak 30-35 cm-t jön ki előre a fiók....
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Nekem teljesen új lesz a téma: a karácsonyi szünetben szeretnék gyártani magamnak egy nappali komódot/szekrényt tömör bükkből.
Ilyen formát:
A kérdés: milyen fiók síneket érdemes beszereznem és honnan? Az szuper lenne, ha pici nyomásra kicsit kinyilna. A betolása a elég lenne simán végig kézzel. -
SeatZola
őstag
Srácok!
A különböző gépeimnek a porelszívó csonkjára hol tudok normális átalakítókat vásárolni? Mind a 4 gép (Makita LS1219, DeWalt DWE7485, Metabo DH330, Metabo KS55FS) más méret és forma...
-
SeatZola
őstag
válasz
kavalkád
üzenetére
Kíváncsiságból megnéztem én is az asztalt a kis DeWalt 7485-ön, amit most vettem. Nekem a bal oldali szögvezető sínnén van benne 0,15 mm homorúság mindössze. Lehet én jobban kifogtam, vagy talán az újabbakon jobban odafigyelnek rá....
NeoPampalini: megnéztem, nekem atomstabil a lapemelő végig minden magasságban.
-
SeatZola
őstag
Köszi a válaszokat! Elvileg ez gőzölt, szárított bükk.
Sajnos a forrásom csak annyi, hogy néha kapok ismerős fatelepestől 0,25-0,5 köbmétert, olyat ami ugyan első osztályú, de nem szabvány méret (pallónak vékony, deszkának vastag, valamint elég rövidek 2-2,5 m közöttiek). Nekem ez pont megfelel a hobbizáshoz. -
SeatZola
őstag
Srácok! Elhatároztam hogy készítek egy tömörfa ágykeretet bükkből! Abban tudtok segíteni, hogy mire érdemes odafigyelni? 20-25 cm széles és 3,8 cm vastag gyalult bükk pallókat tudok beszerezni jó árban. Az oldalak maradhatnak egyben vagy 2-3 szálból táblásítsam? A fej és lábrészt milyen vasalattal érdemes összekötni? Minden javaslatot szívesen fogadok……
-
SeatZola
őstag
Srácok! Bocs mindenkitől, nem szerettem volna vitát generálni! Tényleg full hobbista vagyok! Amúgy ezt a Scheppach kombi gyalut el tudtam adni. Ennek pl elég szar volt az elszívása és a vastagoló rész is pontatlan volt, hektikus volt az anyagbehúzása is. Ráadásul amióta megvettem csak olyanra használtam, amire egy vastagoló elég lett volna. Ezért is írtam, hogy nekem amire használom egy könnyen elrakható, jobb minőségű vastagoló lenne a jobb. Amúgy visszagondolva, amikre én használom a gépeimet, nekem a legtöbbet használt gépem az a gérvágóm. Pont ezért is vettem most meg abból azt, ami nekem a legjobban megfelelt: a Makita LS1219L-t. Tegnap csomagoltam ki és raktam össze. Ez egy brutál jó masina!
Más: valakinek nincs esetleg felesleges kuponja a Zákány-hoz, Tímár-hoz, Megatool-hoz, Szerszámoutlethez vagy Fétis-hez? Megrendelném a DH330-at....
-
SeatZola
őstag
Ma végre megérkezett a kis DeWalt. Elsőre nagyon nagyon tetszik! Brutál masszív kis gép. Ehhez képest a Bosch nagyon nem ilyen minőség volt. A steller egy álom! Plusz ami nagyon tetszik a magasság állító kerék sokkal finomabban jár!

Más: úgy néz ki elviszik a Scheppach HMS1070-es kombinált gyalumat is. Helyette egy Metabó DH330-at tervezek beszerezni. Úgy látom itt többen is ajánlottátok. Akkor ez jó irány?
U.i.: rá kell szép lassan döbbennem, hogy nincs ingyen vacsora. Ha normálisan akarsz dolgozni és nem állandóan idegeskedni, akkor még ezen a hobbista szinten is elég mélyen zsebbe kell nyúlni.....
-
SeatZola
őstag
Az agyam eldobom! Feltettel a FB marketplace-re a 2 db új 216-os CMT körfűrészlapot! Eddig 6-an jelentkeztek rá! Mind csaló!
-
SeatZola
őstag
Köszi a tioppet! Nézegettem ezt is, de nem szerettem volna ennyit költeni.
Közben találtam egy Makita LS1019L-t 287-ért és arra lecsaptam.
Ebben minden egyben van, amit kerestem: 260-as lap, pontos vágás, jó porelszívás, közvetlen a fal mellé lehet tenni, jó garanciális háttér és alkatrészellátás és az összehasonlító tesztekben is rendre kiemelten jól szerepelt. -
SeatZola
őstag
Srácok!
Kérlek világosítsatok fel! Ha az asztali körfűrészben lévő gyári lapot, ami 2,4 mm széles vágást csinál, kicserélem egy pl CMT-re, ami gyárilag csak 1,6 mm széles vágást ad, akkor a gépen lévő hasítóék, ami ugye a gyári lap vastagságával egyezik meg, akkor azt is cserélitek vagy egyszerűel kiveszitek és anélkül vágtok. Akkor meg ugye nől a megszorulás veszély.....
-
SeatZola
őstag
válasz
gaboka75
üzenetére
Figyelj, azért nem szeretnék még egy akku platformot mert minden akkus gépem DeWalt. Van 6 db akkum és 2 db töltőm is. Nem kell még egy másfajta rendszer. És tényleg nincs szükségem akkus gérvágóra. Plusz a Hikoki valamiért nem szimpi nekem. Külföldi csoporttesztekben sem ajánljgatják sehol. A Hikoki kábeles radiális gérvágója (mert van neki C12RSH3) is 235-255eFt. Amúgy van a Metabo-nak is hasonló radiális felfüggesztésű gépe. A Bosch-t pedig azért vettem meg újonan pont -50% akció volt rá. De eleve a DeWalt volt a nagy kedvenc és nekem méretben is elég volt teljesen a Bosch féle méret (kb egálban van a kisebb DeWalt-al) mert asztalba építve használom.
-
SeatZola
őstag
Na srácok! Eddig bírtam a Bosch GTS 625-216 asztali körfűrésszel. Meguntam, hogy szórja vissza a port mint a fene. Ma eladtam. Megrendeltem a DeWalt DWE7485-öt, amit eleve meg kellett volna vennem, ahogy ti is javasoltátok. Csak ugye sajnáltam a plusz pénzt rá.
Más: a gérvágóm egy Makita LS1018L.
Ez meg is felelne, de gondot okoz, hogy a csúszósínek nagyon kilógnak hátra, amikor alapon vágok vele.
Gondolkodom, hogy ezt is le kellene cserélnem valami ilyen stílusúra:
Mi a véleményetek, melyik márka meléyik modellje lenne az ami elég pontos és jól használható is? Max olyan 200-250 ig gondolkodnék.... -
SeatZola
őstag
válasz
thomgrande
üzenetére
Köszi! Lehet kipróbálom ezt is, mert közben rendeltem pár Abroboro-t....
-
SeatZola
őstag
Forstner fúróból Abraboro vagy a Milwaukee inkább? Vagy van más ajánlott jó ár/érték arányú?
-
SeatZola
őstag
válasz
kavalkád
üzenetére
Én most használtam elég sokat a 3M Cubitronból. 80-125-150-est vettem német amazonról 50db/doboz kiszerelésben az itthoni ár kb feléért. DeWalt akkus excenteren használtam. Nagyon jó a leválasztóképessége, jó az elszívás is. Nekem ami egyetlen negatív tapasztalatom, hogy a DeWalt gyári sárga csiszolóvásznai nálam tovább bírják, mint ez. Mondjuk nem is értem....
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Valaki használ/próbált már ilyen profilmaró fejet?
Kíváncsi vagyok hogy milyen erős sarok kötést lehet vele elérni....
-
SeatZola
őstag
válasz
kavalkád
üzenetére
Szép ez a vörösfenyő! Mondjuk nálam valószínűleg azért dobott nagyot, mert nekem a natúr bükk anyagra ment rá a teak szín és így ugye világosból lett sötét és így az erezetek sokkal kontrasztosabbak lettek. Veled ellentétben én meg pont annak örültem, hogy matt a felület és nem fényes.
Más: felsőmaróhoz milyen marószárakat érdemes beszerezni amik viszonylag jó ár/értékkel bírnak hobbista szinten? Próbálékoztam a Makitákkal, de pl az egyiknek a vezetőcsapáda lejött és a nyakamban kötött ki. Nem volt hideg.....
-
SeatZola
őstag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Köszi! Élőben még sokkal szebb.
Ez volt az első darab a kerti garnitúrából. Most indul a 3 2m-es pad és a 2 db szék gyártási projektem. Ma egész nap mértem, számoltam, az anyag felfűrészelési tervét is elkészítettem. Szóval indulás jövő héten. Imádok fával dolgozni. Igaz hogy csak hobbista vagyok, saját kedvtelésemre csinálok mindent, de nagyon megszerettem. Ha most lennék fiatal biztosan asztalosnak mennék! -
SeatZola
őstag
válasz
kavalkád
üzenetére
Én ma délután megvettem teak színben. Le is kentem vele az asztalt. A bükk anyagot a gyalulás után 125-ös fínomságú 3M hálós koronggal excenterrel csiszoltam fel. Valami brutál szép lett már az első rétegben. Vártam 30 percet, pamut ronggyal "átsikáltam" majd adtam neki még egy réteget. Valami eszméletlen szép lett a felület. Abszolut szépen kihozta a bükk természetes mintázatát. Nálam ez a Sadolin keményfa olaj most abszolút kedvenc lett. Majd holnap rakok fel képeket is róla.
-
SeatZola
őstag
válasz
SeatZola
üzenetére
Na srácok!
Képzeljétek milyen szerencsém volt: ugye elfogadható árú és minőségű lamellózót kerestem. Nem hagyott nyugodni amit régebben páran ajánlottak a régi Ferm FBJ-710-es. Utánakerestem és találtam egy példányt amit alig használtak és fillérekért (16eFt) meg tudtam venni. Kipróbáltam és ez tényleg jó kis gép. Az asztala öntvény és ez nem kotyog. Ez nekem hobbista szintem bőven megfelel.
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Lamellázógépből mi az ami hobbi szintre ajánlott/megfelelő? Olyan max br. 90eFt-ig érdekelne valami. Nézegettem a DeWalt-ot, Makitát, Tritont is. De más is érdekelne. Parkside nem érdekel. Hétfőn vettem egyet, de vittem is azonnal vissza. 2-3mm-t lötyögött a gép a vezetőtalpon.... Így még a 10eFt-ot sem érte meg, amit kifizettem érte....
-
SeatZola
őstag
Sziasztok!
A két gyarázsajtóm, az autóbejáratom kapujának és a főbejárat kapujátburkolatának a burkolatát (borovi fenyő hajópadló) szeretném felújítani, mert már pörög le róla a 4 éve felkent lazur (valószínűleg Düfa vastag lazúr volt). Mindenképpen szeretném a most még rajta lévő lazúrt eltávolítani. Arra gondoltam, hogy excenter csiszolóval megyek neki. Összesen olyan 25 m2 lesz. Szerintetek az excenter jó ötlet? Vagy van jobb megoldás? Ezt most nem szeretném gyalulni, már így sem túl vastag az anyag.... Ha excenter akkor milyen vászonnal vagy hálóval ajánlott?
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Tervben van, hogy építek egy lineáris sines rendszert a felsőmaróm alá. Valami ilyemit:
Van ötlet hogy honnan érdemes beszerezni az alkatrészeket hozzá? Eddig csak a Vevor-on és a TEMU-n találtam ilyet.
Vagy esetleg van jobb ötlet a megoldásra? -
SeatZola
őstag
válasz
pacman_123
üzenetére
Köszi! Keresgéltem én is sokat. Találtam is, de gondoltam hátha van itt már kipóbált, jó terv közkézen....
-
SeatZola
őstag
Én pedig kerti kiülőbe szeretnék padokat és székeket, na meg egy asztalt építeni. Ha valakinek erre lenne tervrajza azt megköszönném!
-
SeatZola
őstag
válasz
ViktorSz
üzenetére
A 2 db 90x210-es táblásított bükk már megvan. Nekem is már ezen járt az eszem, hogy fáj ni fog, ha pl. belefúrok. Lehet az lesz, hogy az egyik megy asztallapnak, mert úgyis kell egy kerti bútorhoz való asztalt csinálnom a filagoriánkba. Lehet inkább kellene akkor vennem rétegelt lemezt.... Tényleg a rétegelt lemeznél ilyen felhasználásnál számít valamit hogy a milyen fából van? Vagy hogy sztalos minőség vagy csomagoló anyag?
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Most készülök megépíteni az új munkapadjaimat. 2 db lesz, 210 cm hosszú és 90 cm széles és 85 cm magasak. Az egyiknek telibe 90x200x3,8cm táblásított bükk lesz a munkafelülete, a másikba be lesz építve az asztali körfűrész és a gérvágó is, így itt csak 100x90cm lesz a 3,8 cm vastag bükk munkalap. Ezek a kész bükk munkalapok konkrétan dög nehezek. A kérdésem: a munkapadok vázát 7x10-es szalufából terveztem megcsinálni. Elég lesz ez ennek a dögnehéz munkalapnak?
-
SeatZola
őstag
Köszi a tippeket! A porszívó egy Parkside ipari száraz-nedves porszívó. Ehhez flexibilis csövet tudtok ajánlani aminek olyan a foglalása mint a porszívóé? Vagy ti hogy oldotta tok meg a csőcserét ha hosszabb cső kellett?
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Milyen irányba induljak el ha a meglévő ipari porszívóm elé szeretnék egy porleválasztó ciklont építeni? Akinek van már tapasztalata, kérem ossza meg! Plusz az is érdekelne, hogy azt hogy oldanátok meg, hogy az elszívás a Makita gérvágón, a Bosch asztali körműrészen, a Makita felsőmarón és a Scheppach kombinált gyalun is megoldódjon? Nem az a gondom, hogy a porszívó csövét ide-oda kell csatlakoztatni, hanem az hogy a gépeknek más-más a csatlakozási pontjuk? Van olyan bevált átalakítós megoldás, amit mind a 4 különboző átmérőjű kimenetre rátéve egyforma átmérőjű végben végződik, így gyorsan menne a csere
-
SeatZola
őstag
Na tegnap este elmentem az OBI-ba a megrendelt Bosch GTS365-216 körfűrészért az OBI-ból. Minden rendben ment. Bontatlan dobozos új gép a ráadás plusz egy db sűrűbb fogazású fűrészlap is benne volt a dobozban. Ma délelőtt már be is üzemeltem, kipróbálgattam, vágtam vele több szögben is. Nálam nincs meg az a vibrálás, ami passatgt-nél megvolt. Nagyon nagyon jó és pontos a párhuzamvezetője. Atomstabil ha lefixáltam. Azt kell teljesen igazatok volt, amikor lebeszéltetek a Scheppach HS105-ről.....Ez a Bosch kb mindenben sokkal jobb. Ja és sokkal csendesebb is a Bosch. A szerencsém, hogy a Scheppach már el is ment, konkrétan bukta nélkül.
-
SeatZola
őstag
Na, tegnap megrendeltem a passatgt topictárs által ajánlott Bosch GTS365-216 körfűrészt az OBI-ból. Ennyiért nem lehetett otthagyni, ráadásul plusz egy db sűrűbb fogazású fűrészlap is van hozzá ajándékba. Valóban az utolsó darab volt. Holnap megyek érte. Kíváncsi leszek rá nagyon. Egy Scheppach HS105-öt fog váltani.
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Szükségem lesz hamarosan egy kézi körfűrészre, mert olyan 22-25 db OSB lapot kell majd méretre vágnom (legtöbbször 2,5m-es teljes hosszban) a garázstetőim belső burkolásához.
Ezt a két kis kézi körfűrészt néztem ki eddig:
1. Metabo KS55FS Körfűrész 1200W [link]
2. Makita HS6601 Körfűrész 1010W [link]Szerintetek melyik lenne jobb választás? A gérvágóm az Makita, azza nagyon elégedett vagyok. A Gotools tv-n a csoportteszten az olcsó körfűrészek között viszont a Metabo volt a legajánlottabb. [link]
Másik kérdés, hogy egy ilyen sima, nem merülős körfűrészhez milyen vezetősín ajánlott? Ugya a bajom, hogy 2,5m-t kell végigvágni relatíve pontosan.
A Metabóhoz 33eFt lenne egy 160cm-es, míg a Makitához 26eFt a 190cm-es? Vagy van jobb/olcsóbb ötletetek a vezetősín helyett valamire? Ez után a munka után nem igazán lesz szükségem ilyen hosszú vezetősínekre már.... -
SeatZola
őstag
válasz
kavalkád
üzenetére
A szerszám szakboltban mondták és meg is mutattás egymás mellett ezt meg a Makitát. Én kb fél éve használom és nagyon jó a gép. A két asztalos aki ajánlotta mér 2-3 éve nyüstöli helyszínen főleg, de sokszor a műhelyben is, mert kicsi könnyű és erős. Elmondásuk szerint....
-
SeatZola
őstag
válasz
macskajancsi
üzenetére
Én ezt vettem: [link] Ez is a Makita gyártja. Ugyan az a két termék. Ezt két asztalos ismerős is használja, ők ajánlották.
Én ebben a 8-ast használom és az tökéletesen szorít. -
SeatZola
őstag
Srácok!
Most hétvégén készülök gyártani egy tömör bükk szobai kisbútort. A kérdésem az lenne, hogy mivel érdemes lekezelni a végén, hogy szépen kiemeljem a fa természetes színét. Valami olyan anyag lenne jó, ami nem mérgező, mert van macsek és nem szeretém hogy belebetegedjen, ha esetleg megnyalja a fát....
-
SeatZola
őstag
Jól látod! Teljesen igazad van. A súlyozás azért így alakult, mert a Dewaltokat vettem előbb meg. Ezekből a behajtókból most már az én felhasználói szokásaim mellett nem venném a Dewaltokat sokszoros áron, hanem csak a fekete Parkside-okat. 5 év garos, ha beszarik cserélik azonnal. Az egész nem hobbi asztaloskodásnak indult. Aztán a dewaltok mellé vettem egy Metabó gérvágót és egy Metabó kézi gyalugépet mert tervben volt egy előtető projekt. Na az a projekt megvalósult, de teljesen szar volt a gérvágó, minden elállítódott rajta mindíg, így eladtam, meg a gyalut is, mert szinte semmire nem használtam. A Makita gérvágó amit megvettem na, az szuper. És sokat is használom. Pont azon agyaltam, hogy fog-e kelleni egyáltalán az asztali körfűrész..... De ha kelleni fog és ez a HS105 szar lesz, akkor tényleg veszek egy Dewaltot vagy Bosch-t. A gyalu meg ugyan ez, ha nagyon nem lesz jó, akkor veszek helyette egy drágább/jobb gépet.
-
SeatZola
őstag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Figyelj, azt olvastad, hogy én mire és mennyit fogom használni a Scheppach asztali körfűrészt? Csak mondom, hogy kb havi összesen 1-2 órát. Ha ennyitől elromlik (szénkeféje vagy tengely vagy bármi) akkor eladom alkatrésznek 25eFt-ért és veszek egy Dewaltot. De szerintem ennek azért kicsi az esélye. Ne abból indulj ki, hogy te egy gagyi barkácsgépet ipari, termelő körülmények között széthajtottál.
Vágom, hogy ez egy egyszerű szar gép arra amire te szeretted volna használni. De nem mindenkinek arra kell, amire neked kellett volna.Amit említettél Paliszander spiráltengelyes kombi gyalu nettó ára több, mint amit én összesen kifizettem az alábbiakra: asztali körfűrészre (Scheppach HS105), állványos fúróra (Scheppach DP19), kombi gyalura (Scheppach HMS1070), gérvágóra (Makita LS1018LN), multi felsőmaróra (Makita RT0700) , 2 db ütvecsavarozóra (Dewalt DCF887 , Parkside Performance), ütve fúró-csavarozóra (Dewalt DCD796) és fúrócsavarozóra (Parkside Performance), akkus dekopírra (Dewalt DCS334) és excentercsiszolóra (Dewalt DCW210). És amúgy tudod mit: amire én használom őket, mindegyik megfelel és örömet okoz nekem. Tudom mindegyiknél lehetne sokkal jobb is, de nekem ez tényleg csak hobbi. Az árkülönbözetet meg elköltöm/költöttem méregdrága laptopra, OLED tv-re, kocsira, svájci órákra, ékszerre, nyaralásra, meg a házam átalakítására. És nem bántam meg. Szerintem nagyon nem értetted meg mit és miért írtam. Csak segíteni szerettem volna az ilyen abszolut hobbistáknak, mint amilyen én is vagyok!
-
SeatZola
őstag
válasz
pacman_123
üzenetére
Teljesen rendesen, korrekt 27%-os ÁFA-s számlával kaptam meg a termékeket.
-
SeatZola
őstag
válasz
AxBattler
üzenetére
Én is úgy érzem. Most rendeltem meg a lágyindító relét. Szállítással együtt 2700 Ft lett.

Amúgy ugyan így nagy megelégedésemre a körfűrésszel együtt rendelt Scheppach DP19 Vario oszlopos fúró is nagyon tetszik. A tokmány nem üt semmit, a gép csendes és szuper a fokazatmentes sebességállítása (440 - 2580 ford./perc) is. Ez újonan, 1 év garral, 14 napos elállási joggal 65eFt volt.
Bocs, ha valakit esetleg zavarok ezekkel az olcsóbb gépekkel itt, de háthas segítek vele másnak a választásban. -
SeatZola
őstag
Egy kis beszámoló saját tapasztalatról: Régebben agyaltam, vívódtam itt asztali körfűrész témában. A Scheppach HS 105, Bosch GTS254-et, Makita MLT100, Hikoki C10RJ és DeWalt DWE7485 is képbe került. A vége az volt, hogy elhatároztam, idei eü pénztári visszatérítésből veszek egy Dewaltot. Aztán olvasgattam egy német fórumot és ennek illetve egy visszautasíthatatlan ajánlatnak a hatására vettem egy zsír új HS105-öt, 1 év garral 60eFt-ért és volt hozzá 14 napos elállási jog is. 254 mm-es 60 fogas lappal, öntött aluminium asztallal, mindkét végén rögzített párhuzamvezetővel, ami atomstabil. Gondoltam mi baj lehet így? A gép megjött, próbálgattam és az a helyzet, hogy meg is tartom. 70-80cm hosszú 4cm széles csíkokatvágtam próbából fenyőben és bükkben is. Digitális tolómérővel ellenőriztem az eredményt és semmi, ténylegesen 0 eltérést tudott. Teljesen párhuzamosan vág. Nekem ennél jobb/drágább gépre nincs szükséges ahhoz amire használom. Az egyetlen negatívuma, az hogy nincs lágyindítás, de ezt megoldom 4eFt-ból.
-
SeatZola
őstag
Ezek szerint figyelmetlen voltam: "Ez alapvetően profi fórum lenne"
Bocs akkor mindenkitől hogy itt a hobbista/kezdő hülye kérdéseimmel zaklattalak benneteket. Tényleg nem láttam semmi utalást, hogy ez nem ide való! Sorry! Még annyit segítene valaki, hogy hol érdemes ilyen hobbista/kezdő kérdéseimmel zavarognom? -
SeatZola
őstag
Köszönöm s részletes választ!
Közben találtam ezt: [link] Lehet teszek vele egy próbát és veszek pár darabot.
A forgácselszínóv is szimpatikus.Más téma és Mindenkinek szól:
szerintetek merjek nekiállni a munkasztalom fedlapjának a gyártásának? Úgy tervezem, hogy 90x180 cm lesz ami szárított, gyalult 45mm-es bükk pallókból lenne ragasztva, táblásítva. Ehhez persze beszereznék csősatut is. A kérdés, hogy nagy kihívás, vagy azért kézügyeséggel, gépekkel kivitelezhető nekem is? Úgy gondoltam, hogy a pallók össze lennének lapostiplizve géppel, ragasztva, majd ha kész, akkor a tetelyét felsőmaróval oldalára ideiglenesen rögzített síneken vezetett vezetőléceken végigmarnám. Ez így nagyon gáz lenne? Vagy 4 db 20-25cm széles táblát gyalulnék végig vastagoló gyaluval (mac 25 cm-t tudok szélességben) és utána ezeket lapostiplizném és ragasztanám össze.
Vagy hagyjam a fenébe és bízzam asztalosra, akinek vannakl nagy ipari gépei és szakértelme? Csak jó lenne magamnak megépíteni..... -
SeatZola
őstag
válasz
SeatZola
üzenetére
Köszönöm a válaszokat Mindenkinek szorító ügyben. Bocs, hogy mindíg a viszonylag olcsóbb dolgokkal terhellek benneteket, de nekem ez tényleg csak nagyon hobbi és már így is többszázezret elköltöttem rá....és ugye a pénz nem áll számolatlanul...
Más: újabb dilemmám van!
Jelenleg egy ilyen porszívóm van, amivel a gérvágó (Makita LS1018LN)az asztali körfűrész (Scheppach HS 105) és néha a kombi gyalu (Scheppach HMS 1070) porát/forgácsát elszívom:
Ez 1500W-os és zsívóteljesítmény 26 kPa (181 mbar / max. 260 airwatt). Ami a gondom vele, kicsi a tartály, szívhatna jobban és a cső átmérője kevés. Néha eltömődik.Azon gondolkodom, hogy mit lenne érdemes ez helyett beszereznem.
Amiket eddig kinéztem:1. Scheppach DC100 (1200 W/65Liter/215 m³/h és szűrés: 0,5 µ)
2. Scheppach DC500 (550 W/75 Liter/1150 m³/h és vákuum 900 Pa)
Véleményeket szívesen meghallgatók.....
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Megint tanácsra lenne szükségem: viszonylag olcsón elfogadható minőségban milyen asztalos szorítót érdemes beszereznem?
Van már 3 db ilyenem, csak Parkside-os.
Hobbistaként érdemes komolyabbakat beszereznem? -
SeatZola
őstag
válasz
pacman_123
üzenetére
A felhasználási cél ugyan ez, plusz néza 2 db fa időleges rögzítése.
Kb ez az OBI-s ragasztó ránézésre ugyan az a kategória, mint amit rendeltem. -
SeatZola
őstag
Srácok!
Kétoldalas ragszalagot milyet és honnan érdemes beszerezni, ami már bevált nektek?
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Az nagyon gáz megoldás lenne, ha a munkaasztaljaim teteje (1500x900mm) 2 db-ból lenne megcsinálva? Sajnos ezt a 39mm vastag rétegelt lemezt normális áron csak 2500x600-as méretben tudnék beszerezni. Arra gondoltan hogy egy 1500x600 ast és egy 1500x300-ast hosszában összacsapolva raknék rá.....
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Tudtok nekem ajánlani olyan egyszerűen kezelhető programot Macbook Pro-ra, amivel egyszerű dolgokat tudok térben mérethelyesen megtervezni? Pl. a most tervezgetett garázs/műhely átalakításomnál a gyalupadok/gépek elhelyezkedését. Nem kell életszerű legyen, alég ha pl színes téglatestekkel és feliratozva.
Meg esetleg olyan is érdekelne, amivel ezeket az egyszerű kis asztalaimat/szekrénykéimet/polcaimat méretarányosan meg tudnám tervezni..... -
SeatZola
őstag
Srácok!
Munkaasztalt szeretnék készíteni magamnak, olyan 90 cm szélest és 150 cm hosszút, 2 db-ot. Teljesen fából lenne.
A dilemmám, hogy a felső munkalap miből legyen? 39mm-es rétegelt lemezből vagy inkább 45x70-es pallóból élére állítva?
-
SeatZola
őstag
BÚÉK Mindenkinek!
Idei első kérdésem: tömör bükkből tervezek fördőszobai kiegészítőket készíteni (pl. fogkefe tartó, pohártartó, szappantartó). Mivel érdemes/ajánlott a fát lekezelnem, hogy ne szívja be a vizet és ne szineződjön el?
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Sok ilyen netes videóban látom, hogy fa elemeket ragasztanak össze valami ilyen vizszerűen folyékony anyaggal, ami baromi gyorsan köt. Mi lehet ez?
Ebbea a videóban is pl: [link] -
SeatZola
őstag
Köszönöm Mindenkinek!
Megcsináltam a paraffinolajos méhviaszos eleggyel!
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Most csináltam 2 db vágódeszkát bükkből. Kell/javasolot valamivel beereszteni használatba vétel előtt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Getac T800 G2 Rugged Tablet 8GB RAM, 128GB SSD + Dokkoló, Windows 11 Pro
- HP ProDesk 600 G2 MT, i7-6700,8GB DDR4,256GB SSD,DVD-RW,WIN11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Gyakorlatilag ez a 2. képen lévő megoldás lesz nekem az 1. helyett. Igazából nekem először is ez volt az elképzelés.....

A kérdés: milyen fiók síneket érdemes beszereznem és honnan? Az szuper lenne, ha pici nyomásra kicsit kinyilna. A betolása a elég lenne simán végig kézzel.

Ez meg is felelne, de gondot okoz, hogy a csúszósínek nagyon kilógnak hátra, amikor alapon vágok vele.

Ez 1500W-os és zsívóteljesítmény 26 kPa (181 mbar / max. 260 airwatt). Ami a gondom vele, kicsi a tartály, szívhatna jobban és a cső átmérője kevés. Néha eltömődik.