- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
Új hozzászólás Aktív témák
-
T J
tag
válasz
Balinkó29
üzenetére
A színtelen lakk is változtat rajta (sötétít), ezért ha olyanra akarod mint a nyers fa, akkor fehér pigmentes alapozóval kell először lefújni, arra jöhet rá a színtelen fedő.
Színtelen (nem sárga) lakkok:
Akril: oldószeres, csak fújva, tudtommal nem sárgul.
Vizes: ecsettel is felhordható (fújva szebb), évek alatt kicsit sárgulhat, elő-vizezés és csiszolás kell.A fa sárgulni fog valamennyit akkor is, ha a rajta levő lakk nem. És az elég gyorsan. Ezért ha egy picit fehérebbre "sikerül" mint a natúr, akkor az pár hónap alatt kompenzálva lesz a fa sárgulása által, gyenge fényviszonyok között is.
Vizesből a Bona White kb megfelelő mennyiségű fehér pigmentet tartalmaz. Én lépcsőket fújtam vele, és olyasmi színű lett lakkozás után, mint a nyers fa (a felvitt anyagmennyiségtől függően). Azt hiszem fatiknál adnak 1litert is.
Fedőnek meg a Milesi HGA lakkok közül ajánlom, a neked tetsző fényességűt.Ha tudsz fújni, akkor az akril akár még jobb opció is lehet, ebben a forgalmazó tud tanácsot adni.
-
T J
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Hát, minél vastagabb csavar, minél vastagabb nyakkal, előfúrva, gépzsírba mártva, és az utolsó mm-t kézzel betekerni, érzéssel, mert már behajtáskor meg tud reccsenni. Ha kézzel nehéz, akkor nem fúrtál eléggé elő. Rozsdamentes is lehet. Nem erősebb mint a sima, csak nem rozsdásodik, és ezért nem fog bele"gyógyulni" a fába.
Ha rendszeresen kiveszed, akkor akár metrikus is lehet, menetfúróval előfúrva. Azt könnyű lesz ki-be tekerni, és nem szakad bele.#70112 Vasból van, és ékléces. Láttam hogy megvariálták, mert csak az új késtengelyről találtam videókat, a régebbiről (amilyen az enyém) nem.
-
T J
tag
Tud valaki gyalukés beállítóból kisebbet a szokásos 6cm-esnél?
Én csak ezt az egy fajtát találtam az egész interneten ("planer blade setter"). A CMT is hasonló méretű lehet.Az Elektra Beckum DH330 vastagolómban olyan 45mm széles helyre kéne beférjenek a pofái ahhoz, hogy a tengely kiszerelése nélkül tudjak kést beállítani. A késtengely átmérő olyan 50mm lehet.
-
T J
tag
válasz
Catman
üzenetére
10 - 12 mm késsel, két vonalzó állítással.
Nem lenne jobb nyíló ajtó, az egész szekrényre?
-
T J
tag
válasz
szszabo
üzenetére
Széltére a fa össze mehet, görbülhet. Ezért szoktak keret-betét szerkezetet csinálni, mert azzal csökkenteni lehet az ajtó külső méretváltozásának mértékét. A keret két függőleges oldalának (~14 cm) méretváltozása kisebb lesz, mint ha 60 centit egészbe hagysz. Ezen belül a betét is mozoghat, de görbülés ellen tart a keret valamennyit, és a betét mozgása nem változtatja az ajtó külső méretét (a működési hézagot).
-
T J
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Ahogy egy "fa tiplit" sem.
-
T J
tag
válasz
gaben22
üzenetére
Tessauer anya + hernyócsavar (ha fej nélküli kell) + szigetelő szalag
18-as bútorlaphoz én a 6x13-ast venném.
-
T J
tag
válasz
st6969
üzenetére
A belső tiplit ki kell iktatni, ne az fogja meg az ajtót nyitott helyzetben, hanem valami lenyíló olló, lánc vagy madzag. Az ajtóba vissza lehet ragasztani a kiszakadt részt, faragasztóval, két párnafa (bútorlap kocka) közé préselve pillanatszorítóval. Fólia is kell a párnafák és az ajtó közé, hogy ne ragadjanak össze.
-
T J
tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Nekem a Bosch egy régebbi típusa van, gcm 254 10s, úgy 18 éve. Nem kotyog semmi, a csúszka kifejezetten szoros. Be kellett állítani a vonalzót, de be lehetett.
Az új verzió úgy látom szíj hajtásos, és mindkét irányba dől. Én jó gépnek gondolom, de megnézném/ megmozgatnám élőben is vásárlás előtt, bármelyik lesz is.
-
T J
tag
válasz
Tanuló 1.0
üzenetére
Akkor téged főleg kemény lombos fa érdekel...
1. JafHolz, Zatik, Larex... felhívod, elmész és kiválasztasz egy pallót. Jafholnak nincs kint a webshopban a fűrészáru, de sokféle fafajt láttam kiállítva 2 colosban is. A szokásos fajtákat, és pár egzótát is.
2. Pesten néha vágnak ki fákat, vagy vihar után, vagy megelőző jelleggel, többnyire valami lombost. Pesti úton, az 1000 aprócikk feletti panel tövében hetek óta pihen pár rönk. De egy ilyen tuskó 50-150 kg között lehet, nem véletlen van ott, ha még ott van.
3. Erdészet.
4. Főkert, Keresztúri úti lerakata. Egyszer benéztem oda, akkor csak nagyon nagy, korhadt, üreges rönköket láttam, de hátha szerencséd van.
5. Fakivágó vállalkozók. -
T J
tag
válasz
matta2003
üzenetére
Túl általános a kérdés. Erről egy oldalt tele lehetne írni, ha minden részletre ki akarnánk térni, úgy hogy nem tudjuk mi az amit már tudsz, és mi az ami még kérdés. Szóval feleslegesen nem koptatnám a billentyűzetet, konkrétabb kérdésekre hamarabb kapsz választ, és egy kép a kérdéses részletekről is segíthet.
Tanuló 1.0
Lehet ragasztott is? Mert Szárított fűrészárut csak 50mm vastagságig látok fatelepen. Mondjuk 5x30cm keresztmetszet előfordul többféle fafajból.
Ami ennél vastagabb, az nedves, építőanyag, ~10x20cm keresztmetszetű. Rendelésre esetleg 10x30 is, de az friss vágás lesz. -
T J
tag
válasz
lemmy71
üzenetére
155 fokos félig ráütődőt ajánlja falcolt ajtókhoz is, 87. oldal alul.
-
T J
tag
válasz
Skillet
üzenetére
Egyiket se, mert ezek készletek, amiből a nagy részét soha nem fogod használni. Csak azt az 1-2 darabot kell megvenni, amire szükséged van.
Az első, kép alapján úgy tűnik nincs megélezve, szóval az legfeljebb téglába jó.
A második élezett, és flexxel újra lehet élezni. Nekem olyan van, de az is csak olyan lukak kifúrásához jó, amiknek nem kell szép legyen az éle, pl kötődoboz, amire rátakar a keret.
Ha szép élű lukat akarsz, akkor vídiás pánthelyfúrót vegyél, az is kapható azt hiszem 15 - 50 mm között sokféle méretben.lemmy71
Mi értelme pántot cserélni, ha az ajtók maradnak ugyanazok?
155°-os közé-záródó pánttal talán kinyílnak.
Kérdés még, hogy elég széles-e a léc az ajtó szélében, mert hogy közte papírrács-betét van, és abban a csavar nem tart. -
T J
tag
válasz
AxBattler
üzenetére
Milesi HGA vizes fedőlakkot javaslom. A fényességet rákattintva megtalálod (a kisebb "gloss" szám mattabb).
-
T J
tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nem törvényszerű hogy vetemedik (láttam már olyat is, ami egyenes maradt), de van rá esély. Merevítőt azért teszünk, mert nem bízzuk a szerencsére.
Ez a káva ha jól látom 57cm hosszú, így betölti ezt a funkciót, ahogy írod. Esetleg szükség lehet középen is egy rögzítési pontra, illetve kérdés hogy a meglévő furatokban el tud-e mozdulni a csavar, ha szükséges.Ebben az esetben én lehet hagynám a tessauert, és a csavarok közül is csak a 4 sarkit hajtanám be. Majd 2-3 hónap múlva (mikor a fa kiszáradt) kivenném a csavarokat a merevítők egyik végén, és megnézném hogy elmozdult-e a furat. Ha igen, akkor befúrnám az új helyre, és a többi csavart is csak ezután hajtanám be.
Jó esetben már a megmunkáláskor elég száraz a fa, és később nem lesz mozgás, de ki tudja. -
T J
tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
1. Lakk jobb, és szerintem szebb.
2. 20x80x20x3 U profil lenne jó besüllyesztve, de olyat nem látok.
Amit látok: lapos vas (besüllyesztve): 60-80 mm széles, 10-12 mm vastag. Ára annyi amennyi, a 800-ba belefér. A vasba hosszúkás furatok kellenek, hogy a csavar tudjon mozogni mindkét irányba.
Ha a lábszerkezet keresztirányú kávája elég hosszú (~50 cm), akkor a vas merevítő el is hagyható.3. Lehet hogy nem életbevágó, de inkább Tessauer.
-
T J
tag
válasz
thomasrc
üzenetére
Nem tudom a nevét, de én ilyen gumi csíkkal rögzítettem.
-
T J
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Lehet hogy AI.
Én már utálom az ai-t, mert túl élethű videókat lehet vele csinálni. Néha csak abból jövök rá hogy nem igazi, hogy tudom valamiről hogy nem szakszerű, vagy nem működőképes. De látványra nem mondanám meg.macilaci78 #69929
Amennyi időt eltölt eltölt a guglizással, annyi idő alatt megkeresi a két lap árát is.
Akkor annak a guglizásával töltheti az időt, hogy hogy szabaduljon meg attól a 2 laptól. -
T J
tag
Szerintem a görbülés mértéke a páratartalom-különbözetétől függ, ami esetenként változó. Egy nagy páratartalmú lakásban, egy frissen legyártott bútorlap sokat fog nyúlni. Egy száraz lakásban, egy régen legyártott bútorlap, lehet hogy semmit.
Ha a legrosszabb eshetőségre számítunk, akkor egyértelműen jobb a ragasztás nélküli megoldás, amit ajánlasz.Ha van ilyen megoldás, én azt választanám.
Vagy ha pénz nem számít, akkor rétegelt lemez.
Vagy a tükör pár hónappal később kerül fel, amikor a bútorlap már kimozogta magát. Ezt magamnak megcsinálnám, de egy ügyfél, aki fizet érte, valószínű nem díjazná.Hallottam olyat, valahol a pántolt tükrös ajtó is meggörbült. Gondolom a nem pántolt éle. De nem csodálkozom: a szobában teregettek, a szalagparketta is megnyúlt, és felpúposodott.
unreg1
Egészen extrém mértékű nyúlásra képes a bútorlap és a farostlemez, ha magas páratartalmú helyiségbe kerül. -
T J
tag
válasz
bozsokiandra
üzenetére
3 mm hézagot szoktam hagyni két ajtó között (a széleken 1,5 mm-t).
Pl egy 80 x 40-es helyre 79,7 x 39,7 mm-es ajtót vágatok. Általában. Ha több ilyen elem kerül egymás mellé/ fölé, akkor az ajtók között 3mm hézag lesz, a széleken 1,5 mm.
De nincs szabály, ahogy neked tetszik. -
T J
tag
válasz
neil_mullen
üzenetére
PZ2-es fejűről tudok.
-
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Ide szerintem nem ideális ez a tapasz, mert ha közvetlen egy meglévő furat mellé kell fúrnod másik lukat, akkor nem elég csak a luk száját betömnöd, hanem ki is kell töltsed a rossz lukat. Különben eltéríti a fúródat, és a csavar se fog tartani.
A folyékony pillanatragasztó kell ide. Az beszívódik a szemcsék közé, és erősebbé teszi a környéken az anyagot, mint gyárilag volt. De a lukat ki kéne tölteni valami keményebb fával. Gyufaszál puha, fogpiszkáló vékony. Bármilyen keményebb fadarabot vagy barkácsboltban kapható fatiplit megfaragsz, és benyomod közvetlen a pillanatragasztó után. 30p múlva síkba vágod, és fúrhatod az új lukat.
A B opciót erősebbnek gondolom az erőkar miatt, de az A is lesz olyan jó, mint eddig.Valami műanyag tiplinek nézem, hasonló mint a tessauer, csak az a bútorba való, ez meg ide. Nem tudom, hogy összefog-e két lemezt, vagy csak hézagot tölt ki. Azt láthatod, hogy nélküle lötyög-e a csavar vagy sem. Ha nem, akkor talán nem fontos, vagy benne van a helyén.
Lehet hogy rugóerőt állít, ezt a többiek talán jobban tudják. Én még sose állítottam ilyen csavart.

-
T J
tag
válasz
pali923
üzenetére
Ránéztem a térképre: Bp - Szombathely 235 km, oda-vissza 470. Gondolom ezt azért nem várod el. De ha mondjuk 50km-re vinné (oda-vissza 100), akkor is elég 5l üzemanyag, amihez kibányásztak 50kg kőolajat. És ha már kibányászták, fel is használják. Ha ennek a 45 kiló kátránynak csak a negyedét égetik is el, kérdés hogy az kevesebb szennyezéssel jár-e, mint a 30 kg bútorlapban lévő, 3kg műgyantáé. 15kg vs 3kg!
Ami a gyárban újrahasznosításként történik, azzal nem tűnik el a káros anyag, hanem felhalmozódik az újrahasznosított bútorlapban. Ez az összes eddig legyártott bútorlapra igaz.
Ez nem a probléma megoldása, csak a görgetése!Az igazi megoldás a gyártónál van: természetes kötőanyagot és természetes (vagy semmilyen) bevonatot használni!
Te fogyasztóként a vásárláskor döntheted el, hogy környezetbarát terméket veszel-e. Ha megvetted, utána már késő. Akkor is, ha ingyen fogadod el valakitől, mert akkor Ő nem fogja érezni a probléma súlyát (mint a fórumtárs), ezért legközelebb is bútorlap bútort fog venni.Értem én a jó szándékot, és értékelem is. Csak nem árt számolni, hogy a fáradozásnak van-e értelme, esetleg nem negatív-e a hatásfoka.
Ehhez tisztázni kell pár kérdést:
1. A bútorlap minden összetevője újrahasznosítható-e, ill. kevesebb szennyezéssel, mintha csak új alapanyagot használnánk?
- Szerintem NEM. A bedarált bútorlap ugyanannyi kötőanyag hozzáadását igényli, mint a fa alapanyag, és a károsanyag-tartalom egyre nagyobb lesz.
2. Szétválasztható-e a káros és nem káros összetevő?
- Szerintem NEM, a bútorlapból nem vonható ki a káros anyag.
3. Az újrahasznosítással járó összes szennyezés kevesebb-e mint az égetésé?
- Nem tudom, ez attól is függ hol laksz, és gyalog, vagy kocsival viszed-e el a gyárba/ átveszik-e, stb. Mondjuk úgy, hogy erős kétségeim vannak. De ne felejtsük el, hogy csak a káros anyag felhalmozását éred el (nem a megsemmisítését), esetleges többlet-szennyezéssel.Szóval a tudatos környezetvédelemhez nem elég addig elnézni, ameddig a propaganda és a véleményformálók sugallják. Jobban belegondolva, lehet hogy más eredményt kapunk.
A szomszédok ettől még értékelni fogják a hozzáállásod. Csak tisztázzuk, hogy ez nem környezetvédelem, csak a probléma görgetése, némi fáradtság/ idő/ többlet-szennyezés árán, a jó viszony megtartása érdekében.macilaci78
... bontottunk és adtunk oda ingyen az első embernek
Azért azt érzed, hogy ezzel csak átdobtad a gondot a szomszédba.
Nekem az volt a lényeg, hogy ne legyen útban és ez az eredmény ne kerüljön pénzbe, időbe.
A gazdag országok ugyanígy védik a környezetet, ugyanezen szempontoktól vezérelve. Mivel a környezet védelme kb minden szempontoddal ellentétes, ezért történhetett, hogy a szemetük végül más szegény országok tájait "színesíti".Ha tényleg védeni akarod, akkor csak természetes anyagból rendelsz bútort: natúr MDF, fa. Ragasztás kazein- vagy csont-enyvvel, felületkezelés sellakkal, vagy hidegen sajtolt növényi olajjal. Elszállítás kézben/ lovaskocsival!
Minden más szennyezés.
Legutóbb nem így sikerült, de talán majd legközelebb... -
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
A) Folyékony pillanatragasztóval telenyomni a furatot, fogpiszkálóval betuszkolni, fél óra múlva akár ugyanazt a csavart behajtani, és erősebb lesz, mint korábban. Ehhez a megoldáshoz belülről kell hozzáférj a lukhoz, tehát ki kell vedd a gépet, vagy hátra told, ha enged annyit.
B) Átmenő. Beállítod a gépet a kívánt helyre, majd amilyen vastag fúró átfér a lemez furatain (próbáld meg az 5-öst), keresztülfúrni a bútorlapot, a mosogató gép oldalán keresztül, kifelé. Kis pillanatragasztó a furatba, fél óra múlva újra áttolni a bútorlapon a fúrót, hogy meglegyen a méret. M4x25-as összehúzó hüvelyt kívülről beütni. Mivel hosszabb mint a bútorlap, ez fogja helyén tartani a gépedet, és mehet bele egy süllyesztett fejű M4-es csavar, ami olyan hosszú, hogy a hüvelybe kb 1 cm-t belemenjen. Ehhez a megoldáshoz nem kell kivedd a gépet, de mindkét szomszédos szekrényben hozzá kell férj a furatokhoz. A gépet úgy tudod majd kivenni, hogy a majdnem kitekert csavarral kijjebb ütöd a hüvelyt, majd a csavart is kiveszed. Tehát a hüvelyt a pillanatragasztó megkötése után üsd be, hogy ne ragadjon hozzá a bútorlaphoz. Nem muszáj ragasztót nyomni a furatba, csak kicsit erősebb lesz ha nyomsz. M4 a hüvely belső menete (a csavar mérete), a hüvely külmérete asszem 5mm, azért írtam olyan fúrót.
C) Tessauer anya. Olyan mint az "A" pont, csak erősebb, van előnye és hátránya is. Ehhez is ki kell venni a gépet.
-
T J
tag
válasz
pali923
üzenetére
Erről egy vegyészt kéne megkérdezni, hogy a műgyanták égésterméke meddig marad mérgező, illetve vissza alakul-e valami semleges anyaggá.
Ez az újrahasznosítás biztosan jól mutat egy gyártó arculatában, de csak addig kényelmes neki, amíg az emberek tömegesen nem kezdik el szaván fogni. A bútorlap elbír kis százalékban műanyagot, kilincset, de mivel minden újrahasznosításnál további kötőanyagot és bevonatot adnak hozzá, elkezdene drasztikusan megváltozni az összetétele. Új termékkategóriákat kéne létrehozzanak, az eltérő környezet"védelmi", és mechanikai tulajdonságok miatt. Végül kapnál egy olyan lapot, ami nagyrészt formaldehid tartalmú kötőanyag, és fát már csak szennyeződésként tartalmaz. Az újrahasznosítási kényszer miatt kevesebb faanyagot tudnának venni, vagy az erdészetek mennének csődbe, vagy a lapgyártók nyakán maradna nagy mennyiségű eladhatatlan "bútorlap".
Persze lehet hogy eljönne az asztalosság reneszánsza, amikor több milliárd tudatos fogyasztó nem lenne hajlandó mást venni, mint olajozott tömörfa bútort, amiből egy komód, a mostani egy napi bére helyett, egy haviba kerülne.
Én most ott tartok, hogy a paliszanderes forgácselszívóm mellé, kaptam a kínaiaktól negyed köbméternyi (!) polisztirolt. Nem kértem, de kaptam. Pedig jobban örültem volna valami cellulóz alapú hézagkitöltésnek. Mert ez a bútorlapnál sokkal ocsmányabb anyag, a hőenergia/káros-anyag arányát tekintve. És épp azon gondolkozok, hogyan szabadulhatnék meg tőle "környezetvédő" módon.
Talán fel kéne hívnom a Paliszandert, hogy visszaveszik-e...
macilaci78
Vajon a telítődött szénszűrőkkel mit csinálnak?
Esetleg kereskedőként te is visszaveszel minden felszedett/elhasznált parkettát amit korábban eladtál, és visszaviszed a beszállítódnak? -
T J
tag
válasz
pali923
üzenetére
Tudsz más, környezetbarátabb hasznosítási módot, a tároláson kívül, aminek a végén nem egy égetőben köt ki?
A "tömörfa + csontenyv + sellak" korszakot már magunk mögött hagytuk.
Csúnya rossz vásárló, miért vett forgácslap bútort/ cseréli le másik ugyanolyanra/ nem tárolja az idők végezetéig... -
T J
tag
Nem tudom a "szeméttelep" pontosan mit takar, de ha alapanyagként nem is, tüzelőként valaki biztosan hasznosíthatná. A bútorlap jól ég, mert száraz. Én is szoktam rakosgatni a kazánba, a brikett mellé/ helyett.
A fém legrosszabb esetben mehet a vastelepre.
Talán ha a helyet megjelölnéd, ahol átvehető, és hogy mit kérsz érte.
Ingyen szerintem esélyes, hogy valakinek meg fogja érni elmenni, és megszabadít tőle. -
T J
tag
válasz
unreg1
üzenetére
& pweisz
Jogos. Én ritkán csinálok konyhát, de olyankor össze szoktam ragasztani egy keretet gyalult fenyőből, és arra szerelem a lábakat, akár 5-6 centiseket is. Ezt a keretet állítom vízszintbe és síkba öles léccel/ vízmértékkel. Majd erre rakosgatom a szekrényeket.
Két előnye van: tudom állítani a kis lábakat hátul is (célszerszám nélkül, amíg nincs rajta a szekrény), és áthidalja a terhelést az oldal és a láb között, amikor a lábat nem tudom a függőleges oldal alá tenni (szélső oldalaknál). Így le tudom vinni a lábazat magasságát akár 8 cm alá, aminél már nincs olyan kényszer érzése az embernek, hogy valamit kéne kezdeni azzal a sok kihasználatlan hellyel.
Ez a keret (terheléstől függően) akár 2 col vastag anyagból is lehet. -
T J
tag
válasz
st6969
üzenetére
Nem tudom így van-e a valóságban is mint a rajzon, de mintha a hátfal szélén lenne egy nút, és a korpusz nútján lenne egy váll. Ha így van, akkor a rajzon rosszul van becsúsztatva a hátfal, mert a bemarásnak és a korpuszon annak a kis vállnak egymásba kéne csúszniuk.
A derékszög úgy lesz meg, hogy fent rögzíted ahol akarod, majd az alját alá rugdosod, amíg beáll függőbe. Ikea, én így szeretlek.
Esetleg az oldalukon, a termék alá, véleményben megírhatnád az élményeidet, és a problémádat. Mivel ők árulják, hátha van megoldásuk is rá.
-
T J
tag
válasz
vlesi69
üzenetére
Nem tudok olyan oldalt, ahol az összes gyártó terméke fent van, de Forestet kivéve a többit tartják: domoterc.hu. "Színek"-nél válaszd ki mit keresel.
Ha épp Forest kellene, olyat a Dósafa árul.
A gyártók cserélgetik a választékot, lehet hogy amit keresel, már nem gyártják, és nem lesz sehol. Vagy felhívsz több szabászatot, hátha valahol még van. -
T J
tag
válasz
Exodion
üzenetére
Annak a kódját kérdeztem, amiről most beszélünk, hogy lássam milyen ABS szélességig lehet terjeszkedni. Itt az Egger keresője, ahol megnézheted te is, hogy egy színhez milyen élzárók vannak (ABS-t nézd).
A két típushoz amit írtál, 43 mm a legszélesebb, így a profilnak 23mm-be be kéne férni.
Ezeket találtam 16 és 23 között: 20x20 , 22x22. -
T J
tag
válasz
Exodion
üzenetére
Lehet mókolni, hogy valami 2 vagy 3mm-es alu lapos rudat beleragasztasz, akár szögbe vágott élekkel, akkor a külső felülete 14-16mm, és még marad hely a búrán belül.
Nekem egy villanyszerelő azt mondta, hogy ő mindig forraszt, mert ezek a toldók nem megbízhatók. Ha ezt elengeded, lehet hogy a 10-es felületre rá tudod ragasztani a 12-es szalagot, hogy a széleit kicsit meghajlítod. Nem tudom, csak ötlet. A ragasztónak is van vastagsága, amivel előrébb kerül a szalag, és ott már lehet hogy 11mm széles a hely. Lehet hogy a lapos rúd betét felesleges. De egy 2 mm vastaggal már megvan a 14, a 3mm-essel meg 16 mm széles hely/ felület.
-
T J
tag
Duplungolt peremmel:
Polc végén is dupla, de nem kell szögbe vágni a sarkon, hanem lépcsősen egymásnak ütköztetni.
Nincs kedvem alulnézeti rajzot készíteni, gondolom el tudod képzelni.
A lényeg, kívülről úgy nézne ki mint a 3-as opciód, csak nem lenne szögbe vágva semmi. Csak az a két nútocska a LED-profil pozicionálására. Azokat döntött fűrészlappal kéne bele vágni, de nem végig. Vagy alá toldani egy háromszöget, és akkor nútolni se kell. -
T J
tag
válasz
Exodion
üzenetére
Így gondoltam:

Létezik 42mm széles ABS, így bele férnél a 40mm-be, és mehetne az az élére, nem lenne éles a sarok, és nem látszana hogy nem egy darabból van a polc.
Kérdés, hogy a "?"-es anyag miből lenne a legjobb. Bútorlap előnye, hogy együtt nyúlik a polccal, viszont nem a legerősebb. Esetleg duplungolt bútorlap: 36x22mm. -
T J
tag
válasz
Exodion
üzenetére
Nem vagy amúgy sarok LED-profilhoz kötve, a hagyományos süllyesztettet is be lehet valahogy illeszteni két bemart nútba. Vagy ha van hozzá rögzítő pöcök, az alá vágni kis háromszöget. Szerintem így beférhetsz 22mm-be, és akkor 42-es ABS még betakarja az élét. Lamináltot én így csinálnám, hogy ne legyenek élesek az élek.
Lehet hogy azt az élfóliát kézzel kell felrakni, de Domotercnél van olyan kézi Festo élfóliázó gép, amivel fel tudják ragasztani. Máshol is tudhatnak ilyet.
Kellhet hozzá egy 22mm-es pótlap, ami kitölti a polc teljes felületét 40 mm-re, mint a káva. De ezt ott tudják megmondani, hogy gond-e ha nem tömör lapot kell él-zárni. -
T J
tag
válasz
Exodion
üzenetére
Úgy látom a legfontosabb szempontod az, hogy ne legyen egyszerű.

Felesleges munkának gondolom ezt a bemarást. Simán csak rá is ragaszthatnád alulról lapos tiplivel, nem látszik a különbség.
Ha laminált bútorlap, akkor a sarkoknál így is vágni fog az éle. Ha pedig furnéros, vagy rétegelt lemez, akkor működik a 3. opció.
Gondolom azt, hogy a hátfalakat sima egész lapokból csináld, azért vetetted el, mert az olyan vállalhatatlanul snassz.
-
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Nem kell csiszolni az új asztalt. Viszont a régit kicsit megcsiszolhatnád valahol, hogy lásd, változik-e a színe, víz-szívó képessége.
A vizes szebb szórva, mint ecsettel, de megfelelő hígítással minimális a különbség.
Kitöltenek úgy tudom 1 litert vagy kilót is. Nekem szállítással ~7200 Ft-ra jött ki a fedő kilója (5 literes). -
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Ezt az obist nem ismerem. A leírása hiányos, de lakkbenzines hígítású lehet. Erre utal hogy: "kiválóan terül", "tűz és robbanásveszélyes", "kültérre is alkalmas", gyerekjátékra nem".
Ha az, akkor valóban jobban terül mint a vizes, mert sokkal lassabban szárad, és van ideje elterülni.
Valószínűleg sárgás színű, legalábbis színtelen lakkbenzinest még nem láttam. Fényességre a "selyemfény" gloss 25 - 35 szokott jelenteni.
Ecsettel ez jobban elterül még ha nem is találod el a tökéletes hígítást, az éleken könnyebben megfolyik.
Fedőlakk.A vizes (amit ajánltam) előnye, hogy felhordáskor nem büdös, és karcállóbb (szerintem). Megfelelő hígítással és gyors felhordással az is elfogadhatóan terül.
Emlékeztetőül: alapozó: milesi HAC6, húsos és könnyen csiszolható. Fedő: HGA14, vékony, karcálló, szép, gloss 20-as (matt és selyemfény határán van).
Csak beltérre.Ha a régi asztalt nem kell visszaadd, akkor azon gyakorolj.
-
T J
tag
válasz
RobexX10
üzenetére
matt sárga színt szeretném kapni
Az olaj sárgít, de nem matt.
Az oldószeres lakkok közül a PU-ból van matt is, és sárgít is, de hogy eleget, azt tesztelni kell. Más oldószeres lakkok (nitro, lakkbenzines) is sárgítanak, de nem biztos hogy találsz belőlük mattot.
A vizes lakk nem sárgít de van belőle matt, és pigmenttel sárgítható.
A napfény sárgít. Egy óra napoztatás után már látható a különbség.Csinálhatsz egy próbát valamilyen oldószeressel, és ha elég sárga, akkor keresel belőle mattat.
Vagy kikevertetsz ilyen sárgás fehéres vizes lakkot. Vagy még jobb ha pácot, és mehet rá a natúr lakk. De a lakk fajtájától függ, hogy mennyire kell sárgának lennie a pácnak, mert a lakkok színe eltérő.
Én a vizes lakk felé indulnék, környezetvédelmi okból, de azt biztosan pigmentálni kell, vagy kell alá a pác.Ha fontos, hogy pont ilyen legyen és maradjon, akkor legjobb ha ugyanilyen bútorlapból csinálod. Mert ha a furnéroshoz ki is keverik a tökéletes színt, 1 év múlva a naptól sárgább/ barnább lesz.
-
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Asztal lábakat, székeket is lakkoznád? Csak mert ha nincsenek, akkor gondolom azok is koszolódnak. És a lakktól sötétedik kicsit a nyers fa, szóval ha nem felületkezelsz ugyanúgy mindent, akkor eltérés lesz színben.
Amúgy egy kevés fehér pigmenttel ellensúlyozható a lakk miatti sötétedés. -
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Szóval mennyire igaz az, hogy étkező asztal lakk kiválasztásakor figyelni kell, hogy "ne legyen mérgező"?
Ez különösen igaz abban az esetben, ha még a lakk megszáradása előtt szeretnéd nyalogatni az asztallapot, vagy ha kenyérre is kennéd.
... A gyártót megkérdezted már hogy van-e valamivel kezelve?
-
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Egy ilyen süllyesztett, lenyíló cucc szerintem nem lett volna undorító, még ha nem is láthatatlan. Ha a kábelt meg úgyis piszkálod, cserélheted fehérre. Elég jól beleolvadt volna a háttérbe. Persze értem, hogy a te feltételeiddel, a te megoldásod a legjobb. És különben is, te így szállsz le a bicikliről.
A bútor elég szép, letisztult. Egy dologba tudok belekötni (most már kettőbe
): Ha a hűtőt megemelted volna 4 centivel szekrényen belül, akkor a munkalap alatti fekete csík végig futhatott volna. Mivel ilyen közel van a mellette levőhöz, én megpróbáltam volna egy magasságba hozni (ha eszembe jut). -
T J
tag
válasz
Moretimer
üzenetére
https://www.fatelep.hu/adatlap/nyir-kocka-retegelt-lemez-10x1525x1525-mm--bb-cp-/
Br 16 256 Ft/táblahttps://www.fatelep.hu/adatlap/hajlithato-retegelt-lemez-5x2500x1220-mm/
Br 14 465 Ft/tábla. Van fordított száliránnyal is.Annyira nem tűnnek horrornak.
-
T J
tag
válasz
pali923
üzenetére
Én is kézből fúrom. Akinek valamiért nem megy így, mert mondjuk nem érzi a merőlegest, annak segíthet egy oszlopos fúró, akár pontosabb végeredménnyel, mint sablonnal. Igaz helyigénye is van, mert akkor komfortos, ha köré épít egy "asztalt".
soldi3r
Többrétegű élléc/ vastag furnér. Az egyrétegű, vasalható vékony furnér meghullámosodik lakkozáskor, mert nincs tartása, és a porózus forgácslaphoz nem tud mindenhol jól odaragadni. A többrétegű/ vastag "élléc" áthidalja ezeket. -
T J
tag
Nem a lakk sárgul, hanem a fa. Teszteltem.
Lakkból ezeket tudom ajánlani: milesi vizes, alapozó HAC6, fedő HGA14.
Poliuretán oda kell, ahol izzadt kézzel sokat dörgölöd, vagy ha valami különösebb vegyi anyag éri. A vizest az izzadtság pár év után kikezdi, de könnyebben felújítható. A vízkőoldót, foszforsavat, citromsavat a vizes lakk is bírja (Fénylakk PA fedőjével tesztelve).
Mondjuk 1-2 étel hagyott már pár kis foltot a lakkozott munkalapomon, de nem emlékszem mik. Valami színes zöldség vagy gyümölcs lehetett, bármilyen furcsa. Az ajtók ilyesminek kevésbé vannak kitéve, de nem árt hamar letörölni, ha valami cékla, répa, áfonya rácsöppen.Sablonokhoz:
A Wolfcraft inkább jelölő sablon, mert a 35-öst nem vezeti meg, csak a vékonyat. Ja és 21,5 mm-re teszi a középpontot, 22,5 helyett.
A blum a vágóélet vezeti meg, ami azért oldalra is vág, nem tudom meddig lesz pontos.
A többi a szárat, de mi a garancia, hogy ha veszel egy másik pánthely fúrót, annak a szára is pont beleillik majd? Mert ha lötyög benne, akkor nem lesz pontos. Vagy bele se megy.
A temusnál nem írja a furattávot, a vevoros elvileg állítható.Inkább vegyél egy lidlis oszlopos fúrót, ha lesz majd akciós. A bútorlap élétől párhuzam-vonóval is karcolhatod a 22,5 és 37 mm-eket, meg amit akarsz. Egy mélyebb karc meg is vezeti a fúró hegyét, már csak a másik irányból kell jelölgetni. Korpuszhoz oda állítom a felpántolt ajtót, és a tappancsok furatait körbe rajzolom, aztán jöhet a 37 mm-es karc, vagy rajz.
-
T J
tag
válasz
pweisz
üzenetére
Én egyszer "integráltam" úgy, hogy fölötte volt 1 cm, oldalt meg 5-5 cm. Szóval semennyire nem volt integrálva, csak oda akartra tenni az ügyfél.
Nem is nagyon lehet, mivel az újabbak mélységre is kilógnak. Rögzíteni se érdemes, mert ha rázkódni kezd, akkor esetleg a szekrények tartalma is vele együtt remeg, és hangosabb lesz.
Ha még nincs meg a gép, javaslom a Bosch Series 6-ot. Nagyon halk.Saját korábbi kérdésemre a válasz: a legkisebb nyomóerőt adják meg.
-
T J
tag
Tudja valaki, hogy gázrugóknál a megadott érték a legkisebb, vagy legnagyobb nyomóerőt jelenti? Illetve ez általános-e, vagy gyártónként változhat?
-
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Sajnálom, nem tudok többet mondani.
Leginkább a gyártó tudna segíteni, ha rájuk írsz. Jelezhetnéd nekik azt is, hogy mi a problémád a termékkel, talán segítőkészebbek lesznek. És esetleg megfontolják, hogy a jövőben készre felületkezelt terméket árusítanak.macilaci78
Hát ha te képről megmondod hogy tuti az van rajta, és erre garanciát vállalsz, a te dolgod. -
T J
tag
tfe
Ezt írta: "Mindenképp matt felületet szeretnék" #69414
Nem tudom olajjal ez kivitelezhető-e. Illetve mennyire változtatja meg a színt. Én megvárnám a gyártó válaszát. Vagy ha valaki hozzáértő személyesen megnézi, megtapogatja, talán meg tudja állapítani. Kép alapján én nem tudom eldönteni. Amit a kérdező tett be képet, azon natúrnak tűnik, de a forgalmazó képein meg mintha valami félmatt/ selyemfényű bevonat lenne rajta. A 3-ik képen felnagyítva az asztallap éle enyhén megcsillan, és az mdf is mintha lakkozva lenne valami 10-15 gloss fényességű anyaggal.kavalkád
Szomorú ez, de mindennek megvan az ára. Gondolom olcsó volt. -
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
"Szín: Fehérített tölgy"
Ez aggaszt engem, lehet hogy valami már van rajta, és nem tudom mi. Ha olaj, akkor a lakkot ledobja, csak olajjal lehet folytatni a felületkezelést.
Ha csak pác van rajta, akkor mehet rá lakk is.
Ha lakk lenne, akkor nem lenne szabad foltosodnia.
Kép alapján, akár teljesen nyers fa is lehet, de nem tudom innen megmondani.
Meg kéne tudakozni a gyártótól, hogy kentek-e rá valamit, és ha igen, az mivel kompatibilis.
Nem értem az ilyen nyomorult gyártókat, akik félkész terméket adnak el, és szívatják a vevőt. Egy ismerősöm járt így egyszer egy kikás asztallal, 1réteg olaj, és a víztől foltosodott. -
T J
tag
válasz
gedikart
üzenetére
Akkor félre értettem, és nem a mennyezetben, hanem a mennyezeten keresztül fut a cső. Ebben az esetben felesleges lapos csőre váltani. A 18x9-es amúgy minimálisan szűkebb, mint a 150-es (162 vs 176 cm2), ~20x9 lenne egál.
Szerintem rámegy ferdén is, de csináld ahogy jónak látod. -
T J
tag
válasz
gedikart
üzenetére
"A mennyezetnél még kérdéses, hogy ott cseréve lesz-e a cső 160-asra."
Ha hagysz bárhol szűk keresztmetszetet, akkor értelmetlen a részleges bővítés. Az elszívott levegő mennyiségét a szűk keresztmetszet be fogja határolni. Csak akkor van értelme 150-re bővíteni, ha végig kibővíted.
"A cél, az elszívótól kiindulva a minél kevesebb flexi cső használata."
Ehhez nem kell középig tágítanod a kivágást, csak addig, hogy a két csonkot összekötő egyenes cső elférjen. Ha a vágást csak oldal irányba bővíted, azzal nem gyengíted a szekrény tetejét, és a mostani takaróelemen belül maradsz.
Pár %-al növekedne a levegő-szállítás a turbulencia-csökkenésnek, és a pár mm-el nagyobb átmérőnek köszönhetően, esetleg a zaj is csökkenne. De ez még messze lenne attól, ha az egész csövet 150-re bővíted: 1,5-szörös átmérő az ~2x-es keresztmetszetet jelent.Mennyezetben esetleg cserélheted lapos légcsatornára: a 90x220-ast a 150-es cső megfelelőjének írja. Így a födémet nem kéne tovább vékonyítsd.
-
T J
tag
válasz
gedikart
üzenetére
A mennyezetben is elviszed jobbra a kiállást?
Ha a szekrény fölötti takaró elemet cseréled egy a szekrénnyel egyező szélességűre, akkor a behajlást és a szimmetriát is megoldod. Mögötte meg mindegy ha ferde a cső.
Úgy látom a mennyezetben is cserélned kell a csövet, mert mintha az is 100-as lenne. -
T J
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Nincs mosogatógépem, a márka általános minősége miatt írtam. Van itthon 2 probléma-mentes bosch (a 3-ik 16 évig szintén jó volt), és 2 problémás gorenje.
Eleve bizalmatlan voltam a márkával, de a dizájn miatt végül megvettem. Eleinte örültünk is nekik, amíg elő nem jöttek a dilijeik. Szóval megbántam a vásárlást. Már inkább kötnék kompromisszumot a dizájnban, teljesítményben, vagy fizetnék kicsit többet, de a gépek működjenek amikor szükség van rájuk, és ne kelljen féljek magukra hagyni, hogy felgyújtják a házat.
Lehet hogy nem minden gépük ennyire sz*r. Legyen szerencséd vele. -
T J
tag
válasz
st6969
üzenetére
A munkalap hátsó élén papír, vagy valami gagyi élzáró szokott lenni. Jobban jársz, ha azt leszeded, és telibe kened szilóval (spaklival bele dörgölöd), és még az alját is valameddig. Ez után elég a munkalap és a fal között, egy még esztétikus vastagságú csíkot húzni. Akkor vízvető már nem kell. Annak az átlátszó részei amúgy is hajlamosak besárgulni.
-
T J
tag
válasz
Sanya200
üzenetére
Leírás szerint 3-4mm vastag furnér van rajta, a közepe forgácslap. A második képen látszik hogy amekkora a kerekítés az élen, ott változik a rajzolat is, tehát odáig van a furnér.
Nem karc-álló, mert viaszolva van, és az a legpuhább bevonat. Olyan bútorokra való, amiket nem akarsz karcolgatni.
Leg karc-állóbb a dekor és a laminált felület. Azután a 2 komponensű PU lakkok. Azután a vizes lakkok. Végül a viasz és olajok.Behajlás ellen a legjobb a táblásított fa.Lehet görbére is ragasztani, és a terhelés alatt hajlik egyenesre. Vagy alátámasztani középtájt, és akkor bármiből lehet, nem hajlik semelyik.
Most is lehet csinál(tat)ni tartós bútorokat fából, vagy akármiből, ha megfizeted. Az ikea nem a tartósságról szól, hanem a költséghatékonyságról. -
T J
tag
válasz
st6969
üzenetére
Ebben a formában, lenyitott asztallapnál a tv-d hátulja védtelen marad. És nem tudod falra szerelni a tv-t, rögzíteni is nehezebben, mert a fal teteje alacsonyabban lenne, mint a vesa furatok. Hagyományos zsanérral, a lenyitott asztallap alja lenne síkba a fal tetejével.
Ha viszont a fal felér a teljes magasságig, akkor a tv rögzíthető, és a falszerkezetben el lehet rejteni teleszkópokat, amik "csukva tartják" az asztallapodat, és még felemelni is segítenek.
-
T J
tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Fogyasztásban rosszabb (SilentPower is).
Onnan indultunk, hogy 310-es gyalugépet árulnak 2,2kW-os motorral, sima és cserelapkás késsel is, miközben utóbbival kétszer annyit fogyaszt. Silent Powerrel (a reklám szerint) csak 1,6x annyit. Bár kétségem van a mérés megbízhatóságával kapcsolatban, mert nem látom ez a 20% különbség miből adódik? Lehet hogy más paramétert is változtattak, és nem mondták meg.
"nem vágom, ennek mi értelme volt"
Ez egy "SilentPower" reklám, és nem egy független teszt. Ezért csak olyannal volt szabad összehasonlítani, aminél, és amiben jobb.
-
T J
tag
Végre meggyógyult az oldal.
pacman_123
Erre a videóra gondoltál, ahol a cserelapkás mindenben jobb?
Itt csalnak, mert a fogyasztást már nem a hagyományos 3 késeshez mérik, hanem egy másik cserelapkáshoz (5:33-nál), és annál fogyaszt kevesebbet 20%-al a "Silent-POWER".
A sima késessel nem merték összemérni.
Mathias Wendel mérésével összevetve úgy nézhet ki a fogyasztás, hogy
sima: 100%, átlagos cserelapkás: 200%, Silent-Power: 160%. -
T J
tag
válasz
st6969
üzenetére
Nem sajnálnám az anyagot, csak ez biztonságos és stabil legyen.
Akkor ki is zártad az ikeás komódot, mert az egyetlen dolog ami abban nincs, az az "anyag".
Viszont egy masszív komód & "fal", összecsavarozva, akár kerekeken is, az jó lehet. A stabilitás miatt akkor gondolom nem baj, ha a falnak "vastagsága" lesz, mert a stabilitáshoz kell a felfekvési felület, legalább nem kell izléstelenül mélyre csinálni a komódot, és a vastagabb fal merevebb is. Ha valaki neki támaszkodik, akkor nem hajlik, hanem arrébb gurul.
A falat valami léc-vázas szendvics-szerkezetből csinálnám, de nem gipszkartonból. -
T J
tag
A nagyobb élszög miatt. 6 percnél egymás mellé teszi a kettőt, ott látszik. A hagyományos inkább vág, a cserelapkás inkább kapar.
Amúgy tényleg becsapós ez a "rövidebb él" dolog, ha nem láttam volna a videót, én is így gondolnám. De ha bele gondolsz, adott mennyiségű munkát kell elvégezni, és amennyivel kevesebb forgácsot választ le az első él, a következőnek annyival többet kell. A végén (mire a kés körbe fordul) csak el kell végezni az egész munkát (leválasztani az adott anyagmennyiséget).
Szerintem jó videó, érdemes végig nézni.pacman_123
Tudsz linkelni? Kiváncsi vagyok mit mértek máshogy. Látatlanba arra gondolok, hogy a Felder élkör-átmérője nagyobb lehet, máshogy állnak rajta a lapkák, és ezért más a homlokszögük is. Mathias Wendel kése annyira kicsi átmérőjű, hogy még az is lehet, hogy negatív homlokszöge van az éleknek, és ez okozza a nagy többletfogyasztást. -
T J
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Tölgyből így nézne ki a sugár irányú (tükrös) vágás:
-
T J
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Sose tűnt fel, de szerintem ez nem bélsugár sejt. Az első képet jobban fel lehet nagyítani, ott látható, hogy a három hosszabb csíknál van enyhe görbület a rajzolatban. Ezek a világos csíkok kis göcs-környéki szál-fordulások lehetnek.
Fenyőnek nézem, de a pác miatt nem tudom megmondani milyen. Ha lennének csomók, talán látnám, de azokat kiejtették. -
T J
tag
válasz
gaboka75
üzenetére
Köszi. Rákérdeztem, külsőssel csináltatják, várom az ajánlatukat. Egy vállalkozót én is találtam közbe.
vlesi69
" a lábak bentebb vannak az is merevít"
A lábak itt kényszerből vannak beljebb tolva, hogy ne lógjon ki a felső peremük a szekrény alól. Az ideális az lenne, ha pont a függőleges oldal alatt lehetnének, mert az a teherhordó oldal. A lábak eltolásánál egy olyan merev áthidalót kell beépíteni, ami képes a terhelést átvinni az oldalakról a lábakra, lehetőleg behajlás nélkül. Ez az áthidaló vagy benyúlik az oldalak alá, vagy olyan erős kötéssel kell az oldalakhoz rögzíteni, ami nem szakad ki a ráeső terheléstől. -
T J
tag
Furnér-teríték "varrásra" van valami alternatívátok?
2,5 mm vastag furnérból szeretnék 152 x 130 cm terítékeket csinálni, és a kuper-szálas ragasztást preferálnám, de ahol préseltetném, nem vállalják ilyen vastag furnérból. Egyszer már megoldottam krepp ragasztó papírral, de nem igazán voltam elégedett. Nehéz a furnér, ha nem óvatosan emelgetem elválhat. Ezért valami vékonyabb és erősebben ragadó "valamit" keresek.
Esetleg tudtok valami kézi módszert kuper-szál felragasztására? Vagy olyan helyet, ahol vastag furnérból is vállalnak teríték képzést? Pest környékén. -
T J
tag
válasz
pali923
üzenetére
Viszi bármelyik vídiás, de ha felkap egy kis darabot, az megakad a vonalzó és a fűrészlap között, és oldalba üti a fogat, nem biztos hogy kibírja. Én 2 favágó lapot tettem így tönkre. Aztán vettem egy Bosch eco alu-vágót. Az is felkapja ugyanúgy a kis darabokat, meg is ütik, de nem hajlott el foga, vídia se tört le. Jobban bírja a gyűrődést.
-
T J
tag
válasz
Morris
üzenetére
Nekem ennek egy elődje van, amelyiknél a motor még a fűrészlap mellett van. Arról el tudom mondani, hogy 15 év után nem kotyog sehol, a fűrészlap párhuzamos a sínnel, és a vonalzója beállítható pontosra (gyárilag nem volt az). Sajnos be tud rezonálni, ha pl. kis fogásnál megállok vágás közben. Ha végig tolom azonos sebességgel, akkor ez nem jellemző.
Ezen az új modellen van pár hasznosnak látszó újítás (motor súlypontjának áthelyezése), de tapasztalat híján nem tudok nyilatkozni. Én is ajánlom, hogy tapogasd meg valahol vásárlás előtt, kicsit csavargasd meg, hogy lásd mennyire stabil a szerkezet. És közben figyeld, hogy a fűrészlap éle mennyire mozdul el jobbra-balra az alaphelyzetétől.
A nagyobb, csuklós modellt megnézegettem egy üzletben, és mikor csavargattam, kicsit rugalmasabbnak tűnt az enyémnél. Persze ettől még lehet hogy pontos, mert vágás közben nem csavargatja az ember. És ez a konkrét darab ki is próbálható, mivel használt, és így rizikó-mentes döntést hozhatsz.
Ha meglesz, várjuk a visszajelzést a tapasztalataidról.
-
T J
tag
válasz
Lucif-R
üzenetére
Hát igen, jó mély nyomok vannak benne még mindig. Látszik az oszcilláló cikk-cakk vonal is. Szerintem ne csak foltokban csiszolj, hanem egyenletesen. Különben úgy lesz foltos, hogy mindenhol máshol megmaradnak a nyomok.
Lehet hogy egy kézi szalagcsiszoló jó lett volna a nagyoláshoz, de az harap. Na kitartás. -
T J
tag
válasz
Lucif-R
üzenetére
Szerintem a kontakt-csiszolást durva papírral végezték, azért ilyen durva a felület, és látszanak ciklois ívek is. Nem gondolom hogy a te csiszolásodtól lett ilyen. Sőt, rá kéne még menni 240-es rezgővel, amíg ezek a hibák eltűnnek. Hacsak nem akarod ilyen "rusztikusra" hagyni.
Az természetes, hogy fordul a szálirány, legalábbis ha nem válogatott, egyenes szálú fából készül. -
T J
tag
válasz
AxBattler
üzenetére
Ennek a kidolgozottsága a szovjet időket idézi. Vegyél inkább makitát.
kavalkád:
Pl kontakt-ragasztóból a spray kivitel. Nem próbáltam még filchez, de láttam egy videót, ahol kocsi tető-kárpitot ragasztott vele fel a srác. De ha vastag a filc, akkor inkább a kenhetővel csinálnám, még ha be is szívódik. -
T J
tag
válasz
BullZeye
üzenetére
Ez így nem adódik össze. A görbeség a legnagyobb hézag, amit mérsz a vonalzó és a lap között, azaz itt ~12mm. Ha nem kell a teljes felületén sík legyen, csak ahol laptopozol, akkor ennyit se kell leszedni.
500-as egyengetőt nem tudok, de nagy CNC-t igen. Jafholz-nál pl le tudják neked marni síkba egyik oldalát, aztán ahhoz lehet vastagolni a másikat, majd utoljára ezt is áttolni. Csiszoláshoz van széles kontakt-csiszoló a Sa-fa-nál. Kis kézi géppel is megpróbálhatod, de fennáll az esélye, hogy belecsiszolsz egy kis hepehupát. Most látom van valami CNC marójuk is, de nem tudom elég nagy-e.
Arra figyelni kell, hogy síkba maráskor hol fekszik fel az anyag, különben többet is lemarhatnak róla, mint amennyi feltétlenül szükséges. -
T J
tag
válasz
BullZeye
üzenetére
Hogyan görbült meg?

csui83
Fából csinálnám. Egyedül a derékszögű konzolokat jobb rétegelt lemezből, de ha nem tudsz szerezni ilyen keveset, akkor lehet az is fából.
- fa anyaga: fenyő, de ha tartósabbat szeretnél akkor gőzölt bükk vagy juhar
- kotesek: sarkoknál: lamella vagy szakállas vésett csap; középen: végigfutó káva bevágva a lábba, vagy lábak közé vágva, lamellóval. Én egybe hagynám a kávát.
- festes: Tikkurila vizes bútorfesték, ecsettel felhordva -
T J
tag
válasz
Lucif-R
üzenetére
Majd macilaci78 eligazít ezzel kapcsolatban, én nem ismerem a Rubiot. Ha találsz valahol egy neked tetsző mintát, kövesd pontosan a gyártó/ kivitelező útmutatását. Lehetőleg valami hulladékon kísérletezz.
Ez valami olaj lehet, nekem ilyen hosszú száradási idők nem férnek bele. Bármilyen más anyagé töredéke ennek. -
T J
tag
válasz
Lucif-R
üzenetére
Bükknél igazából nem sok értelme van a pác visszatörlésének, elhamarkodottan ajánltam. Hígítással/ pigmentek mennyiségével kell beállítani a fedőképességet.
A pác visszatörlés egy antikolási módszer mély-pórusú fajoknál (tölgy, kőris, akác), ha a pórusokat színesebbre szeretnéd, mint a felületet. Azonnal kell, amíg nedves.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- OLED monitor topic
- Összement a Redmi Pad 2 és jól áll neki
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- T mint tavasz: képeken a közelgő Xiaomi 17T
- Arch Linux
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Red 2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5401, 90% AKKSI
- Apple iPhone 14 /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 85%
- Dell Latitude 7390 13,3" FHD IPS, i5-i7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Rog C VIII / R9 3950X / RTX 3080 / 1TB SSD / 32GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Majd írd meg az eredményt.

Polc végén is dupla, de nem kell szögbe vágni a sarkon, hanem lépcsősen egymásnak ütköztetni.