Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
pacman_123
tag
válasz
Moretimer
üzenetére
Nézegess még ilyen "macskás" futókerék megoldásokat is.
https://www.youtube.com/results?search_query=home+made+cat+exercise+wheel
Szerintem süniknek is jó lenne. Az alulról "megkerekezett" (megcsapágyazott) megoldás meg tuti nem vetemedne el, 1 kilós süni alatt főleg nem.
-
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Adatlapja alapján Budapest.
@Moretimer: ha kavalkádnak valamilye nem lenne: ahogy írtam priviben, én simán körülnéznék modellező fórumokon. Ők tuti használnak hajlítható rétegeltet, és lehet hogy tudsz velük bizniszelni. Például, kis guglizás után:
https://forum.rcmodell.com/
https://www.facebook.com/groups/148744905473626
... stb. -
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
"nem biztos, hogy alatta a lecsökkent helyen komfortos lesz a konyhai munka."
Nekem még az is eszembe jutott (bár gondolom a kérdező is végiggondolta), hogy evőeszközöknek fiók a felső szekrény alján? Jó kis kosaras család lehet aki belelát egy ilyen fiókba
Én a 185 centimmel talán, kényelmesen.Na mindegy. Szerintem sem lesz kész megoldás ilyen "korpuszos-előlapos" fiókra. De egy jó asztalos legyártja. Vagy marad a "gagyitemus" találatokból ilyen, vagy ilyen. Mondjuk ez minden lesz csak nem az adott konyhába illeszkedő és szép. De a funkciót betöltheti.
-
pacman_123
tag
Nemtom a legolcsóbb Scheppach az melyik, itt a mókus a DC 500-nál is kivágta:
https://youtu.be/c5I6JTALsw4?t=205
Németül nem tudok (csak a kocsmában), de YT automata fordítóval kb azt mondta hogy mindig eltömődött a nagy forgácstól. Kivágta. és heppiend.
Meg van az a DC 100-as Scheppach (kb az lehet a "legolcsóbb"), amit kemény 215 m3/h légszállítással forgácselszívónak csúfolnak. Na AZ nemtom hogy szívna el egy masszív gyalulást. Ráraknak 100-as csövet és attól lesz forgácselszívó. Hát hogyne ...
Kb. mint a 4XL-es koton. Attól mert azt vesz az ember, még nem lesz akkora a belevaló ...
Csak elmélkedek: én nem értem ... mikor ilyet megterveznek és legyártják a v1.0-ás darabot, vajon szívnak vele normális forgácsot 3 percnél tovább?
Kérnek Jürgentől egy marék forgácsot, felszívta? felszívta! akkor mehet gyártásba!És akkor ott a Hammer S01 is Viktornál, ami nem a sarki fűszeres elszívó, Felder oldalán 380EUR-ért vesztegetik. Anniyért nem fér bele hogy leteszteljék .... hogy micsi ha ott a célkereszt, micsi ha nincs ott? Elszomorító.
Ehhez képest 0 előtapasztalattal, 0 terv a fiókban ... YT videók alapján rétegelt lemezes 30 centis impellerrel és fa elszívóházztal, 100L-es "fahordóval" építettem elszívót, kb 15e Ft-ból (jó ... a 40 éves 1.1 kW-os mocit ajándékba kaptam). Úgy szívta a cuccot mint Michelle Wild fénykorában. Ezeknek meg ez lenne a szakmájuk ....
-
pacman_123
tag
válasz
Moretimer
üzenetére
"Ehhez képest igen.
"Vávává ... úgy érted ehhez képest TJ linkje az horror ár? Hátttt .... a tiéd 10.842 Ft+ÁFA / tábla (Br. 13.769 Ft / tábla.). Amit TJ linkelt az br. 14.681 Ft/tábla. Annyi előnye van a TJ féle linknek, hogy ott VAN (a weblap szerint) raktáron, az ILOVEWOOD-on meg csak német raktárban van 5mm-es lemez. Meg gondolom .. ott nem állnak veled szóba magánszemélyként? A fatelepen nem tudom.
De továbbgörgetem: kár hogy csak a képet linkelted be, először kábeldobra tippeltem
Csak. a 2. tippem folt a "futókerék". Szóval ezt szeretnéd lekoppintani:https://glirex.hu/felszerelesek/futokerek-dob
De ebből is csak a kereket, a mert az tönkrement és a többi része (csapágyas forgórész, állvány, stb) megvan? És mekkora kereket szeretnél?
Mert ha a komplett cucc lenne koppintva, én bele nem kezdenék ha a pl. a 40 centis kereket hozzámvágják 14e ft-ért. Látva mennyibe kerül a hajlított rétegelt lemez, meg a sima rétegelt, meg a munka, meg a csaágy, meg az kerékagy amiben a csapágy is van ... Persze ha csak a kihívás a lényeg, hajrá
Tudom milyen ez ha a bogár belénkmászik, csakazértis megcsináljuk.Mondanám, hogy ahhoz hogy dobot készíts nem kéne hajlítani. Anno csináltam ciklonos leválasztóhoz "favödröt".
https://www.youtube.com/watch?v=j4RPl-mlBq0

Nem tudom mi futkározna benne, de tuti nem zavarná hogy X db szegmensől összerakott dobnak a palástján futkározik, vagy hajlított lemezes paláston. Én simán nekiállnék így. Sima 6mm-es rétegelt a palást, a dob alja meg 8, max 10mm-es rétegelt, és ... ennyi. Jó ... megfelelő szögben kell X db szegmenst felcsíkozni, de ennyi.Nem tudom .... milyen szerszámaid vannak ehhez a projekthez?
-
pacman_123
tag
válasz
Moretimer
üzenetére
Jaf-Holz -nál én többször vettem magánszemélyként dolgokat. Hajlíthatót nem, de sima rétegeltet és tömör fát is.
Telefont megérhet. Mondjuk ilyenkor érdemes leírni, hol laksz, mihez legyen közel a lelőhely. Meg mi a horror ár

Mindegy, hívd fel őket holnap és érdeklődj, kisebb mennyiséggel is szolgálnak-e. Sima rétegeltből még el tudom képzelni, de hajlíthatóból nem biztos hogy adnak "résztáblát". Van több telephelyük is.Egy biztos: hogy olcsó is legyen, meg közel is hozzád, meg egyáltalán ... LEGYEN ... ez így soknak tűnik egyszerre
-
pacman_123
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
"Egy kábel lenne alulról feldúgva (lengő dugaljal) .... Hogyan csináljam, hogy szép legyen?"
Nehari, de ez minden lesz csak szép nem. De ha mindenáron fúrni akarsz pultot, úgyis fogsz
Max a fúrás lesz szép .. igen, lehet fokozatosan nagyobb átmérővel is, de ha egyből 8-assal fúrod se lesz semmi baj. Igen, támaszd meg alulról egy ellendarabbal és nem for kiszakadni. Főleg akkor ha nem nyomod neki mint a meszes, hanem ahogy majdnem eléred a mélységet onnantól csak óvatosan és nagy fordulattal (és JÓ és ÉLES fafúróval). De olyat is láttam már hogy fúrod, a végén csak nagyon óvatosan hogy a fafúró hegye jöjjön csak ki, és onnantól meg alulról visszafúrsz, tuti nem fog kiszakadni. Amúgy meg .. alul ha lenne is kis kiszakadás ... ki látja? Senki
Nem a kiszakadás itt a legnagyobb probléma. Hanem hogy szimplán randa lesz.A többséggel értek egyet, nem értem miért nem gondolkozol hosszútávban és egy szebb megoldásban. Ide sehogy sem lehetne az áramot elvinni egy süllyesztett konnektornak?
Vagy ha már .. akkor konnektor-párosnak? És akkor adott esetben mást is bedughatsz majd. Vagy a felső szekrény aljára?Sírok a gondolatra hogy a pulton húzol át egy kábelt, majd ott fog kóvályogni egy lengő konnektor.
-
pacman_123
tag
válasz
Grizzlu
üzenetére
Baja (a csiszolónak) nemigen lesz, ezeket a régi Elu cuccokat falbontásra is használhatnád - főleg ha ez még a fémházas, nagyon békebeli családból van, olyan masszív cuccok.
Inkább a kérdés:
- a több mint 2 centivel rövidebb szalag rá fog menni
- ha rámegy és vissza is tudod feszíteni, inkább a szalag lehet kérdés, nem bírja -e sokkal kevesebb ideig a túlfeszítést. De még az is lehet, ha nagyon a mélyére nézel, hogy lehet engedni a feszítőhengeren.Én azt mondom vegyél vmi olcsóbb szalagot, 1-2 db-ot vagy egy csomaggal, és nézd meg az bírja-e, nem szakad-e a túlfeszítéstől.
Nem tudom milyen gyakran használod, milyen intenzitással. Jó sok YT videó van a témában, házi gyártású szalagra. Ha egy olyen beválna, veszel 10m szalagot P40-80-120 -ból, és egy életre elég.
-
pacman_123
tag
válasz
SteveAd
üzenetére
Nem csak a zölddel keretezett ponton van rögzítve a falhoz? Mert ha csak ilyenel, akkor azért levenném, sokkal könnyebb lenne furatot tágítani (a pirossal jelzett terület lenne a tágítás tárgya, gondolom)
Ha nagyon nem tudod/akarod levenni, és a másik oldalon is fal van, és onnan sem lehet megdolgozni, akkor .. véső, kalapács. Igen, szép nem lesz de ki fogd tágítani (akkor a másik oldala sem látható, ha jól sejtem ?)
Vagy ha van nagyobb, pl 10-es fafúród, párat befúrsz így rézsút, ferdén a fehér cső alá, ezzel gyorsabban szedsz ki anyagot, aztán a mardékot véső/kalapáccsal. A multi-rezgős tool se rossz ötlet, bár azzal is csak így ferdén bevágva tudnál anyagot kiszedni.
-
pacman_123
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Annak ellenére sem nyitsz meg semmilyen YT linket, ha éppen hasznos infót tartalmazna? Érdekes szemlélet
Mert azért .. előfordul olyan tartalom is. Én pl. az összes gépemet, csiszolókat, CNC-t, "fahordót", TB leválasztót, elszívót .. mind YT videók alapján, azokból merítve építettem meg.Amúgy meg: havi 2400, és no reklám. /Hacsak maga a videó nem az/. Én ezt választottam
De jól van, hát nem vagyunk egyformák. Nem akarlak "megtéríteni"

Ismerek olyan fórumtársat az indexes fórumról, aki PH fórum fóbiában szenved, meg sem nyit semmit ami PH (de semmit, cikket se!) a reklámok miatt. Más kérdés, azért a böngésző, gugli ott is gondoskodik reklámról ... pl elég ha szalagfűrészekről beszélünk a hobbiasztalos topikban, meg sem kell nyitnom egy webshopot, vagy rákeresni a gugliban hogy aztán azt ajánlják a fórumos reklámban. Előbb-utóbb megjelennek a szalagfűrészes reklámok. Jó, hogy ha vaki leírja hogy ló**sz, és nem jelenik meg egy ...
-
pacman_123
tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Ha az emlékeim nem csalnak, van itt egy fórumtárs, aki Dominó dübellel csinált emeletes gyerekágyat (?? valami ilyesmi rémlik), de nem a Festool Dominó maróval mart fészket neki. Most sehogysem találom a posztját. Hogy milyen "jig"-et használt, passz, de majd megmondja, ha olvassa.
Szerk: váá, megvan: https://prohardver.hu/tema/asztalos_klub/hsz_60133-60133.html
Nagyjából jól rémlett. Na értekezz vele
-
pacman_123
tag
válasz
vlesi69
üzenetére
A sárga keretes rész a bütü. Én infós hobbiasztalosként mikor először láttam ezt a szót, azt hittem, vmi spéci szegedi kiejése a betűnek. Bár az max bötű lehetne. Mindegy.Ha elvágsz egy rönk fát keresztben, a vágás felülete a bütü. Ha hosszában vágod el, akkor szálirányban vágod el. De úgy is lehetne mondani, hogy a fa a bütüs részen szívja fel a vizet, úgy kajál.
Vagy úgy is lehet mondani, hogy a középső/jobb oldali vágódeszka nem bütüs, a bal oldali meg bütüs (az a jobb a kés élének). Az ugye úgy készül mint a középső, nem bütüs. Csak még egyszer felcsíkozod, elforgatod, úgy ragasztod össze, így lesz a bütü felül. Muternak csináltam őket, alig akart rajtuk vágni bármit is, sokáig csak a jobb oldalin dolgozott, amit még lánykorában kapott.
Itt egy jó videó, másfél perc, ez is a bütü(s vágódeszka) megértését (is) szolgálja:
https://www.youtube.com/watch?v=utBRNCMLqPMNa ilyenkor teszed a bütüre a kést.
Jó, szerintem most már érted

Amúgy szerintem pöpec a cucc amit csináltál, csak van néha vita hogy "A" vagy "B" módon csináld a korpuszt (a "szekrénytestet" vagy mi a jó köznapi elnevezés). Viktor szerintem arra utalt, hogy ha már így sikerült ("A" verzió), akkor legyen "C" variáns, hogy elfedd a bütüs szekrényélt. De itt nyilván nem statikai szempont volt, mert ide nem teszel a közepére egy 2m magas bronzból kiöntött 2 mázsás Dart Wader szobrot, nem fog beszakadni, az alapján ahol most van. Egy cserép virág max rá és jól van. Ennél a szekrénynél max látvány/ízlés szempontjából érdekes. Az ízlés meg ugye nem vita tárgya. De egyetértek Viktorral, szebb ha fentről nem látod a bütüt.
Amúgy Viktor ha jól tudom szakember, szóval ő azt csinálja ami a jó. Mi hobbisták meg néha ráhibázunk, néha meg a fejünk után megyünk.
-
pacman_123
tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Te figyu .. azt mondod van több ilyen üveges ajtó. Miért nem szereled le a töröttet meg egy jót (de a jót tán felesleges is), elviszed egy üvegeshez, (vagy először érdeklődsz hogy milyen fajta üvegei vannak, ami nem víztiszta üveg, elküldöd neki is a fotót, elmondod hogy ragasztott az üveg, stb) és az kicseréli. Most egy törött üveg miatt megvennéd az egész ajtót?
Merhogy csak ilyen üveget nem fognak alkatrészként árulni, arra nagy összegben fogadok. Főleg ha ragasztott .. (pl ki cserél ki?)Ahogy arra is, hogy ennyi alapján nem lesz hosszú sor arra, akik megmondják milyen bútor ez. Esetleg ha jól olvashatóan betennéd azt a cimkét, hátha az alapján, akárhogy is nem találtál semmit róla, lehet más hozzáfér gyártói katalógusokhoz, amihez a publikum nem. Google lens sem sokat segít, ez pl itt rohadtul hasonlít az ép ajtódhoz, nade .. ki gyártja?
https://www.leboncoin.fr/ad/ameublement/2968021221 -
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Én másfelől közelítenék. Ha bográcsod van, meg medencét fűtenél, akkor valszeg kertesházas környéken élsz. Ott csak van aki vagy fával fűt, vagy kiegészítő fűtésnek veszi, és mondjuk épp most szerzi majd be a sok köbméternyi fáját. Vagy már beszerezte tavasszal, és ott figyel a fészerben. Beszállsz a beszerzésbe térfogatarányosan (nem súlyra! asszem nagy mennyiségben amúgy sem súlyra adják el, meg gondold át, nem mindegy hogy 200 kg vizes fát veszel, ami lesz 130-140 mire fűthetsz vele, vagy "fűtésszárazból" veszel 200 kg-ot). Ez egy kisebb utánfutónyi cucc lehet. Nem? Vagy senki nincs így a környékeden?
Ez itt nem tudom súlyra mennyi, de 5 erdei m3. Bükkfa. 2.5m-es rönkök, 20-30cm átmérővel. Árban 175e + szállítás 50e. volt. Mi kugliztuk láncossal, és hasgattuk fel. 3 évig elég az ősöknek kiegészítő fűtésnek (cserépkályha, amúgy gáz+padlófűtés), meg persze jut belőle a bogrács alá is. Ha ilyen van a környékeden, csak meg tudsz egyezni egy kis utánfutónyi felhasogatott fáról. Vagy hülye ötlet?

-
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Azt gondolom hogy egy ilyen elszívót elég nehéz (normális használat mellett) túlterhelni, a Hammer meg csak nem tervez a szükségesnél nagyobb/durvbább impellert a motorra. Ha ilyen meleg, hát ilyen meleg ... én anno saját elszívót csináltam. Fából/rétegelt lemezből készült 30 centi átmérőjű 8 cm magas impellert tettem egy 1.1 kW-os motorra. Az is elég meleg tudott lenni.
-
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
"amit ezen a linken meg az IGM-nél is árulnak az pont úgy néz ki mint a gyári Kreg"
Nekem ilyen pocket szettből volt unimaxos "kínai", volt Wolfcraft és volt original Kreg is (a K5 csomag). Tökugyanúgy nézett ki mindegyik fúrószára, a különbség hogy a Kregé mint kés a vajba, azzal élmény volt fúrni. A Wolfcraft ... nem volt rossz, az unimaxos kínai egy ipari hulladék. És itt már nemcsak a fúrószár volt a különbség. Pl. a persely, amiben a fúrószár forog fúrás közben, pár tucat furat után oválisra kopott az unimaxosban, vmi (túl) puha sz*r anyagból volt.
Az van, hogy szerintem hogy hosszú távon a Kreg igenis jobban megéri. De tudom, a pénztárca ...
-
pacman_123
tag
Na a hivatkozott hozzászólásom is repült, sebaj ...
Igen, ez lehetett az. Nem is emlékeztem hogy nem hagyományos késes volt a fogyasztásteszt
Mondjuk nem vágom, ennek mi értelme volt ...De végülis a lényegen nem változtat, ami ha jól emlékszem az volt, hogy zajterhelés/fogyasztás/forgácsméret tekintetében a spirálos (a SilentPower) jól odaver(ne) a hagyományos késesnek.
-
pacman_123
tag
"Ha a cserelapkás kés kétszer ennyit fogyaszt, "
Hogymi?
Láttam egyszer egy Felder (Hammer?) videót, amiben összehasonlítottak egy ugyanolyan gyalut normál, 3 késes és spiráltengellyel is. Hanghatás, keletkezett forgács térfogata, fogyasztás: ezekben mindben odavert a spiráltengelyes a sima késesnek. Mert mindenből kisebb értéket mutatott.
-
pacman_123
tag
Hú, nagyon nem vagyok spirálkéses guru, de OK, 17x15 csak 255, nem 310. De nem "eltolva" van a 2 spirálvonal egymáshoz képest, kis lépésközzel? Nagyon móricka paintes séma szerint, így:

Komolyan, lusta vagyok utánanézni, pedig gugli, AI és YT megmondanák. Csak józanparaszti tipp.
-
pacman_123
tag
válasz
liszi70
üzenetére
" Szerintetek megbirkózik erőlködés nélkül ilyen késsel a 2x12mm-es núttal?"
Meg. Volt Maki klón maróm is anno, Anesty 0700 fantázianéven. Csak már nekiadtam haveromnak. Ennyit tud, 2mm-t 10-12 mm mélyen biztosan. Jól értem, fába marsz majd vele? (vmi fa-keretet emlegettél).
De ahogy York is írja, max 2 lépésben. Először küldd meg neki 6mm mélyen, érezni/hallani fogod ha szenvedne. Meg ha jól értettem, ez nem 100 ajtós sorozatgyártás lesz, egy munkát írtál - annyira jó lesz ez a nútmaró tárcsa. /hány métert marsz majd vele?/
/őszinte leszek, ahogy thomgrande se értette, úgy én sem hogy miért egy "ipari" asztali maróval akarsz ilyet mindenáron megoldani, mondom nemigaz hogy nincs egy kisebb-nagyobb felsőmaród ... hát van
Nem tudom más hogy volt vele innen, de engem mondjuk a hideg kirázott arra az ötletedre, hogy a "flextárcsát" felfúrod 25-ös tengelyűre, és befogod a nagy asztali maródba. arról azért - ha kitartottál volna mellette - kurvagyorsan lebeszéltelek volna. Darwin-díj gyanús./ -
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Mondjuk akár CNC-be, akár felsőmaróba sikerüne ilyen marószárat tenni, rohad sok és kis lépéssel kellene marni. Gondoljunk bele .... 10-12mm mélyen kell marni, 1-1.5-2mm átmérővel. Van egy ökölszabály, amit ha betartunk akkor mondjuk 1.5mm-t feltételezve, 12mm mélységben .. minimum 8, de inkább 10+ lépés kellene, hogy addig lemarj. Hogy ne törjön el a marószár mint a ropi, 10 centi marása után. Aztán: van-e 1 mm-es marószár, ami tud 12mm-re lemarni. (Biztos van).
Egyre inkább azt gondolom, hogy jó lesz az a körfűrészlap, még ha most nincs is kéznél.
-
pacman_123
tag
válasz
liszi70
üzenetére
A többiek nagyjából leírták már kb hogyan lehetne megoldani,. Ha nincs arra időd (lehetőséged, hogy a maródba tegyél) hogy ilyeneket rendelj (1, 2), akkor marad a nagyon vékony körfűrészlap.
Még a 2. link lehet esélyes, nemtom milyen maród van, nekem anno a kis DeWalt marómba sikerült a 6 és 8mm-es patronok mellé imperial patronokat is venni, 3.175 és 6.35mm, azaz 1/8 és 1/4 colos patronokat.
Vagy .. ha van olyam marószár ami 6/8mm befogású, és 1.5-2mm maróátmérőjű .. nagy hirtelen nem találtam ilyet.
De arra tippelek hogy most kellene megoldani. Marad a vékony körfűrészlap.
-
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Rákeresve itt a fórumon: vagy nem osztják meg, vagy tényleg nincs sok Hikoki gérvágó tulaj. Egyet találtam

https://prohardver.hu/tema/asztalos_klub/hsz_66777-66777.html
https://gervago.arukereso.hu/hikoki-hitachi/c8fshg-c8fshgwaz-p506324458/Interjúvold meg, akár privátban, azóta mi a tapasztalata. Ahogy látom nem túl gyakran ír ebbe a topikba, konkrétan ez volt az utolsó posztja. De azért belépeget a pH-ra.
-
pacman_123
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Majdnem beszóttam, hogy szerintem is tölgy(féle)
, de gugli képkeresés .. és úgy tűnik tényleg fenyő, igazad van:"MATERIAL/PAINT: Natural Spruce Wood / Hard Furniture Oil"
MDMA: tolgyfatelep.hu - baktassak mint a hegyikecske, de én nem látok náluk "szürke tölgy" fűrészárut. Vak vagyok? Amúgy guglizva sem nagyon lelek konkrétan ilyen fatelepet, ahol ilyet árulnak. Nem tudom a kérdezőnek mennyire (miért) fontos pont a szürke tölgy, mint alapanyag.
-
pacman_123
tag
"a felsőmaróm pl nem elég erős ehhez és plattolni se fogom tudni."
Ha van asztali fűrészed ... ezt már jó régen láttam, de itt a "plattolást" meg a keretet is asztali fűrésszel csinálja.
https://www.youtube.com/watch?v=cSuIyPenbF8
De nekem teszenek a síkbetétes frontok is. Láttam olyat hogy asztali fűrésszel vágtak bele a betétbe, nem döntve, és egy kis kiemelkedés volt így a közepén, az is feldobta a "sík" betétet.
-
pacman_123
tag
válasz
Morris
üzenetére
"Makita LS1110F vagy a korábban említett Bosch GCM 254 D?"
Videók alapján nekem a Bosch szimpatikusabb.
- Nem sokkal, picivel nagyobb vágási szög és hossz.
- Lézer. OK, kicsit parasztvakítás, de ahhoz jól jön hogy ne kelljen laphoz illeszteni, tizedmm pontosan nem azzal fogsz illeszteni vágást. De ha nincs, akkor sem dőlsz a kardodba.
- Szorító. Jól meglepődtem, de lehet vele fentről és oldalról is szorítani (sztem ez kur*ahasznos lehet néha)
- Kicsivel nagyobb motorteljesítmény, bár nem hinném hogy a Maki is megállna bármiben.
- Markolat. Ez nyilván szubjektív, de nekem sokkal jobban kézreáll a lapra merőleges markolat, mint a lappal párhuzamos. Utóbbi kicsit nekem "kitekert" fogású. Nemrég volt szerencsém egy kis Kapex-szel dolgozni, lépcsőburkolásnál. Nem lett csuklófájásom, de nekem pl Metabo KGS 254 van, annak is merőleges, azt nekem jobb megfogni, azzal "bólintani".
- ez meg aztán tényleg szubjektív, de nekem (kék) Bosch szerszámaim voltak (van még), és egyikben sem csalódtam. VOlt Makim is: szalagfűrész, merülőfűrész, mind jól szolgált.Ettől függetlenül, ha az elvárásaid a valósághoz közelítenek, és pölö a szögvágás pontosságát nem akarod egy dedikált képkeretező pontosságával versenyeztetni, mind a kettő kiszolgálna téged.
Ja, Kapex. Kicsit csalódtam. Lépcsőburkolás volt a projekt, parkettával. [kép] Én csak besegítettem a parkettás havernak. Én vágtam a rugdosót és a lapokat is, köszönhetően a kőműves/festő/lépcsőépítők áldásos munkájának, nem volt 2 egyforma rugdosóméret. Optimális esetben ugye mind a fellépő, mind a rugdosó téglalap alakú. Na, egyik fellépő trapéz, másik rugdosó paraleogramma ... olyan volt a fal mint az ökörhugyozás, vittem is magammal a lépcsősablonomat, haver imádott érte. Nade miért csalódtam - nem nagyot, csak kicsit - a kis Kapexben? Mert rohadt körülményes volt a félfokokat állítani. Egy kicsit szorosan megy a forgatás, és ha konkrétan fél fokban akartam állítani, ami ugye nagyon közel van a 0-hoz, ami egy "bekattanó" nevezetes szög, hát lesz**tam magam mire beállítottam amit akartam, sokat kellett pofoznom jobbról/balról. (azért kellett viszonylag halálpontosan vágni a szélt/hosszt/szöget, mert a megrendelő nem akart szegélyt, ami ápolna és eltakarna. Csak fehér akrillal kinyomni, oszt' cső. Hát köszi ...)
" nem gép, mert 200 alatt van"
Ilyenkor azért magamban egy jót szoktam mosolyogni
És visszatekintek, hogy a jövőre 10 éves Metabommal mi mindent csináltam (ha van kedved/időd, nézz körül, nagyon sok projekthez használtam a gérvágót), a szerszámépítésektől kezdve, képkeretek,a műhelyszekrényem fiókjai, kisebb bútorok, parkettavágás, aluvágás, vagy ami nekem, hobbistaként a csúcs volt, a fa focilabdák. Meg sem akartam csinálni, de túlságosan jó segge és szép szeme volt a (csak hogy tisztázzuk, mert ma már szükséges: női) megrendelőnek ... egyet kisírt tőlem, a végén 4 db készült, egy orosz idős bácsi videója alapján. Egy ilyen focilabda áll 12 db szabályos ötszögből és 20 db szabályos hatszögből. Azaz 48 ötszög, 80 hatszög, forgatva is, döntve is a szögek. 720 vágás ... na ekkor már kézreálló fogantyú ide vagy ida, bedurrant a csuklóm/karom. De elkészültek.
A halálra gagyizott Metaboval
Nem mondom hogy Maki és Bosch helyett ezt vegyél, de ez anno, 2016-ban kevesebb mint egy százas volt, most 110 környéke, és hidd el: hobbistaként csak addig gondolod túl a pontosságot, meg a teljesítményt, amíg el nem kezdesz használni egy ilyen szerszámot.Ja, amúgy a Metabonak nincs lágyindítása, de ahogy lejárt a gari, kemény 1200 Ft-ból meg kb 1.5 óra munkával kapott egyet. A lágyindítás ugye egyrészt hasznos akkor, ha nem túl combos a delej forrása, nem csapkod le biztit. Plusz, a direkt (fogaskerék áttételes) meghajtásnál nem kicsit kíméli a fogaskerekeket. Nem mindegy, hogy fokozatosan pörgetve akaszkodnak a fogak egymásba, vagy kapából rájuk zúdul a teljes tejesítmény/fordulatszám. De ez a kinézett Makinál és a Boschnál is megvan.
A többieket is kérdezném: jól látom ... a Bosch nem direkt hajtásos? Szíjas lenne?
Kicsit messze van a moci a laptól a direkt hajtáshoz. Vagy "kardántengellyel" hajtják? 
-
pacman_123
tag
válasz
thomgrande
üzenetére
Bocs az offért, de mikor olvastam hogy "lapítás", beugrott a Patriot's Day c. filmből ez a részlet
A dilis piás ... https://youtu.be/Dy1IQcAPjtA?t=128 -
pacman_123
tag
válasz
pacman_123
üzenetére
"itt éppen MDF-ből"
Laminált bizbaszból, de mindegy. Amit még mondani akartam, hogy ezek a nyomtatásra kész 3D modellek elég nehézkesen alakíthatóak, nem nagyon szerkeszthetőek. Majdnem kizártnak tartom hogy egy-az-egyben jó lenne a DW betétje a Vevorhoz. A kinyomtatott műanyagot meg alakítgatni, faragni, méretre csiszolni .. nem az igazi. És nehéz is. A leggyakoribb anyag, a PLA nem arról híres hogy jól viselné ezeket a faragásokat. (tapasztalat)
-
pacman_123
tag
válasz
San398
üzenetére
A - magyarul talán - kiszakadás gátló, vagy zero insert nevéből adódóan a faanyag kiszakadását hivatott meggátolni, csökkenteni (amikor a fűrészfog kilép fából, alul akkor szakítja az anyagot).
Rövidke videó a fából (itt éppen MDF-ből ha jól látom) készült betéthez:
https://www.youtube.com/shorts/pBMH1Eg71i8 -
pacman_123
tag
válasz
Borisz76
üzenetére
https://prohardver.hu/tema/asztalos_klub/hsz_55689-55689.html
Nagyjából azt csináltam, amit szeretnél (az indexes képeken látszik a lényeg): pont 5x5 stafni a láb, a polc fesztáv 1m, 15mm OSB a polclap, és minden polc alatt középen 5x5 stafni keresztben a merevítés. Működik. Súlyt nem mértem, de van polc amin mai napig sok-sok befőtt, stb van, és nem hajlik, 9 éve. Nyilván a merevítésnek is köszönhetően. 80cm-en (1m-en) a 18-as rétegelt is meghajlana, 30 kg alatt. Ami nem baj egy spájzban, csak tény.
-
pacman_123
tag
válasz
vlesi69
üzenetére
"hogy melyik jó minőségileg és használatra. Ne olyan egyszer használatos legen már."
https://www.fine-tools.com/veritas-simshobel.html
Nekem ebből volt a Medium és a Small, PM-V11 gyalukésekkel (ez egy keményebb, éltartóbb de értelemszerűen nehezebben élezhető penge). Mint oly sok mindent, ezeket is "impulzusvásárlás" sodorta hozzám, nagy ritkán használtam őket. Aztán megsajnáltam hogy a dobozukban sorvadnak el, és meghirdettem (nem ezen) a fórumon -> eladtam (lehet olvassa aki megvette és itt is fórumtárs, majd talkán ő is beszámol a tapasztalatokról. update: megnéztem kik vették meg, hát őket itt nemigen láttam itt. Szép kis csomag volt). Nagyon könnyű jól beállítani, aztán csak .. egyszerűen használod és kész. Anyaghasználat prémium, és persze a gyártási minőség is (mint gyak. mindennél ami Veritas.)
Az egyszer biztos, hogy mindkét feltételednek megfelel. Az ára az más kérdés ... ('19-ben még 189 és 199 EUR volt az áruk)
-
pacman_123
tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Csatlakoznék Macilacihoz, nem kell oda semmilyen "ellenlemez", a hátlapot (persze nyilván nem 3-4 mm-es HDF hátfalról beszélünk) tekintsd úgy mint a falat, körmös (vagy ahogy itt emlegettük korábban: tessauer) anya, és a konzolt sima metrikus csavarral fogasd a hátlapra. Onnantól csak az egész doboz mélységét tervezd meg úgy, hogy a monitort is befogadja a doboz.
A lenyíláshoz meg igen, szerintem kb. bármilyen lenyíló (gázos? "láncos", stb) vasalatot használhatsz. Nyilván azzal a kitétellel, hogy nem arra fogja a párját feldobni (aka: szexelni) , ha a meló úgy alakul, hogy inkább máshoz lenne kedve. Csak a billenytűt verje, meg az egeret tologassa a lenyílón. Arra szerintem bármelyik normális lenyiló vasalat elég lehet.
-
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
"viszont azt sem tudom kideríteni,hogy van-e egyáltalán bemutatótermük."
https://www.vbh.hu/szolgaltatasok/szolgaltatasok"A kereskedelmi képviselőink piacfeltáró és tájékoztató munkája, a központunkban működő, kávézóval felszerelt bemutatóterem mellett..."
De nem csak emailt lehet írni, hívd fel őket
Már csak amiatt is, mert ugyan van bemutaótermük, de lehet pont ez a fajta a roto vasalat nem lesz bemutatva, és feleslegesen mész el hozzájuk.
https://www.vbh.hu/kapcsolat/munkatarsainkAz ár meg ... gondolom ez is méretfüggő, a te méretedben lehet nincs a polcon, a vasalatot le kell gyártani. Plusz az ár nagyon sok esetben EUR árfolyamfüggő, így nincs értelme egy fix táblázatot kirakni a netre. Minek, ha a következő héten fel- vagy lemegy az ár.
-
pacman_123
tag
válasz
modflow
üzenetére
Igen, az. És hidd el, az is tud kurva érdekesen reagálni ágdarabolásra. Ugyanis egy ág ritka esetben teljesen szabályos, göcsmentes (!! a göcs a legnagyobb ellenséged fűrészeléskor), henger alakú valami. Így renedesen oda sem tudod szorítani az ütközőnek, így áll, úgy áll, sehogyse áll. De igen, kb 30 centis darabokra akarod darabolni, nmert az jó a kályhába, a bogrács alá, stb. És amikor rábólintasz, esetleg nem figyelsz és és a göcsnél fűrészelsz, vagy nem is látod a fadarab belső feszültségét a fának, azt hiszed nyugiban válik el a 2 darab ... ééés nem.
Tudom miről beszélek, egyszer én is voltam annyira sügér, hogy: egy kivágott cseresznyefa ágait daraboltam, a kisebbeket, nem voltak vastagok, max 8 cm, a gérvágóm 9-et tud. De egyik girbegurba darabnál akkorát rúgott vissza a gérvágó fej, meg pattant odébb a leeső darab .. az EKG-m egy pillantra kiegyenesedett. Sérülni senki és semmi nem sérült, de elengedtem ... akkor még volt szalagfűrészem és azon folytattam. Azóta már nincs, marad a láncfűrész, mint mások is javallották. Össze kell fogni többet egyszerre, "X kaloda", oszt lehet aprítani.
Figy, nekünk is volt ilyen orosz kombigép, lengyel piacról, vagy huszon-harminc éve. Pár darab kisebb lecet (lecet!, amit azért könnyű rendesen tolni, de SEMMIKÉPPEN NEM OLDALRÓL ÁLLVA! ha mást nem ezt jó lenne ha megfogadnád, és pls ne kérj doktori értekezést arról hogy miért. csak
hidd el nem szo*atni akarunk, hogy lassabban végezz ) biztos vágtunk el vele. De sokat, és ágat, ami girbe meg gurba meg göcsös ... inkább kézzel töröm el, de nem körfűrészelek. Ágat semmiképpen nem. És NEM oldalról állva. A gondoltára is kiráz a hideg ... komolyan, ez hogy jutott eszedbe?? Mintha az anyósülésről próbálnál kocsit vezetni.MIndettől függetlenül ... te tudod
Gondolom ismered a korsó meg a kút történetét. -
pacman_123
tag
válasz
csui83
üzenetére
Még az jutott hirtelen eszembe, a ragasztáson kívül: hogy 4 db mondjuk 10x4-es neodym mágnes, besüllyesztve a díszcsík belső oldalára, az ellenoldalra, a korpusz éleibe meg pl. süllyesztett fejű csavarokat betolni, amihez tapadnak a mágnesek? 4 ilyen mágnes egy kicsi csíkot bőven ott tartana, és ha valamikor bontani kell, mégis lehet.
Meg lehet még toldani a dícscsík belső oldalára csavarozott L alakú idommal is, ami a korpusz belső oldalait követve csavarozod a díszcsíkra. Így a fel-le, oldalra mozgás is tutira fixálva van. Enyhén kihajtogatva még plusz tartást is ad. Süllyesztett csavarok helyett persze lehet oda is neodym mágnest tenni, csak vigyázz a jó oldalával ragaszd be (nehogy taszítson
)Skicceltem gyorsan egyet, ha nem lenne érthető:

Lehet kicsit bonyolultabb, mint egyszerűen odaragasztani. De a zindexesről hozom a betegséget, hogy amit lehet egyszerűen, azt inkább ne
(súlyosbításként még infós is vagyok.) De azért a bonthatóság lehet jó szempont. De ha nem akarod, ott a korábban linkelt építési ragasztó/2K epoxy. -
pacman_123
tag
válasz
csui83
üzenetére
A sima faragasztó kizárt, mivel beívódni nem tud. Építési ragasztó jó lesz. Például:
https://www.obi.hu/ragasztok/pattex-epitesi-szerelesi-ragaszto-palmafix-300-ml/p/2384261
De kis felületre a korábban linkelt 2K epoxy is jó.
Arra figyelj, hogy a leírásban ne legyen az hogy legalább az egyik felület nedvszívó legyen, mint pl ennél:
https://www.obi.hu/ragasztok/pattex-erosragaszto-super-fix-50-g/p/1725183 -
pacman_123
tag
válasz
Gaborkik
üzenetére
és @pali923: Nekem volt hogy 1 évnyi használat majd pihenés után is simán használható volt. A legutolsó adagot tavaly március környékén vettem, párszor ragasztottam vele 3D nyomtatott alkatrészeket a tavasz és nyár folyamán, meg karosszéria elemet is. Most legutóbb januárban ragasztottam ugyanazzal az adaggal, még mindig jó volt.
Én arra ügyelek mindig, hogy ahogy kinyomom a 2 komponenst, azonnal alaposan letörlöm a nyílásokat, kicsit viszaszívom az anyagot a tartóba és azonnal lezárom. Az OBI-s Bison "injekciós" legalábbis ilyen. (most sem lelem az OBI honlapján, pedig tuti ott vettem, ezért linkeltem be a bauhausos találatot) Lehet nem a legolcsóbb ilyen fajtában és mennyiségben, de jó. Őszintén szólva nem is keresgéltem más márka után, miután egyszer régen ilyet vettem, működött -> azóta ha elfogy ilyet veszek. A kis keverőtálcáját és pálcikáját is megőrzöm, praktikus, és sokszor használhatóak. A beleszáradt maradékanyagot könnyen ki lehet belőle pattintani, később is.
-
pacman_123
tag
válasz
Soma01
üzenetére
2k epoxy (2 komponensű epoxy) az nagyon nem síkosító
Ragasztó.
Kis kiszerelésben ilyen "injekcióstűs" verzióban szoktam venni, az sokáig elég:
https://www.bauhaus.hu/bison-epoxy-5-minutes-ketkomponensu-ragaszto-24ml-2.htmlDe akkor neked nem fog kelleni. Jó eséllyel.
Egyébként széklábakat már én is erősítettem meg tessauer anya közreműködésével. A zindexes fórumon mutattam meg, kicsit nehéz volt megtalálni a képet mert egy régi, törölt nickem alatt futott. Íme, itt a tessauer anya értelemszerűen a székláb élébe ment, illetve kapott minden sarok plusz egy merevítőt még, tőgyfábú:

Na, közben találtam egy fórumtárs posztját is, szintén tessaueres láb-megerősítés:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165621904&t=9104263 -
pacman_123
tag
válasz
Soma01
üzenetére
Azért az is kérdés, mit/mekkora súlyt tart, mekkora erőnek kell ellenállni annak a tessauer anyának.
De ahogy más is írta: magmérettel fúrj, esetleg felette fél, max 1mm-rel. Ha felette fúrsz, esetleg kis 2k epoxy-val bekenheted a tessauer menetét, az is sokat jelent.
És igen, tfe-nek is plusz 1 pont: leeső darabon is tesztelhetnél
-
pacman_123
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Adj'isten!
Nincs már meg, tfe jól emlékszik, tavaly hirdettem és rövidesen került is rá vevő.
Tartom amit 2020-ban írtam. De nézd, ha 8-10K-ból meg lehet úszni, éppen kipróbálhatod, nem dobsz ki rá egy taliga pénzt.
De igen, York is jól mondja: a zindexes fórumon is volt már rá próbálkozó, szenvedős/annyira nem adott jó és gyors eredményt mint várná az ember.
Ennél a kosaras ülőkénél, meg ennél a japán kardtartónál is elővehettem volna. De annyira jó pl. ezzel a japán vésőkészlettel (Set of 10 HIKOZA Chisels in canvas tool roll) dolgozni, hogy vétek lenne nem használni. Kis gyakorlással igen szép és pontos csapfészkek készülhetnek. Igen: sima fafúróval, vagy jó forstner fúróval a nagyját kilökni, és jöhet a véső. Volt egy szett (2-50mm) cseresznyés szettem is, de azt eladtam, pont York kolléga csapott le rá. Az is igen jóféle véső, de akinek van, dicséri pl a Narex-et is.
Tényleg akkor éri meg beruházni egy célgépre, ha szakmányban csinálod a csapfészkeket.
-
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Szia!
Én jó pár éve csináltam néhány vágódeszkát, hasonlót is MDMA-hoz (vegyes fa: trópusi egzóta, juhar, akác, tölgy .. minden is van mint a búcsúban), meg csak bükk nem bütüst, csak tölgy bütüst, stb.
Pár deszkáról csináltam képet, itt meg tudod nézni.
Ezek már 5-7, vagy több évesek egyáltalán nem váltak el egymástól, sem szintben, sem egymástól.

Igaz, van olyan is amin egy szelet kenyeret nem vágtak még (pl a lézerrel "Boldog Szülinapot" deszkára, ami maradékanyag volt), mert "sajnálja" az új tulaj.De több deszka azért használatban van. Jó alaposan beeresztettem először híg paraffin-méhviasz keverékkel, hőlégfúvóza (lehetett volna kicsit sütőben is előmelegíteni a deszkát), 2x is, utána kapott egy sűrűbb paraffin-méhviasz kezelést. Ebből mindig adtam az új tulajnak egy kis adagot, hogy időnként átkenegesse vele.
Eddig a visszajelzések alapján bírják ... plusz elmondtam hogy mosogatógépbe SOHA (láttam már rá példát, majdnem infarktust kaptam), és nem kell folyóvízben sem tisztítani. Mindegyiknek van gumilába, mondtam hogy vagy azon, vagy élére állítva tárolják, lapjával fektetve soha - a leghatékonyabb módszer meghajlítani egy ilyen deszkát.
-
pacman_123
tag
"hatalmas port csinál" - elszívással pont nem
de értem, lapozzuk a gépi megoldást."nem az egészet csiszolom telibe, csak a folt környékén?" - elsőre teljesen jó az. Körkörös mozdulatokkal (utánozva kicsit az excenter csiszoló mozgását). Ilyen csiszolópaddal nem fogsz "mélyedést" csiszolni a síkba. Meglátod mit csinál, és érdemes-e aztán telibe csiszolni. Bajt semmiképpen nem csinálsz vele.
/Egyébként alulról is megtesztelheted a történetet, látod mennyire világosodik ki a csiszolás után. Vagy .. akár ott is megszaftozhatjátok kicsit., hagyd száradni, csiszold meg - olyan helyen teszteled ahol úgysem látszik. Akár az olajozást is, nyilván kis területen/
-
pacman_123
tag
Jobb lenne géppel (Gyorsabb, tisztább, szárazabb érzés. Illetve tovább tart a csiszolópapír is, ha porszívóval el is szívod a port. Gondolom ezért nem vennél egy gépet, de nincs ismerős akitől kölcsön tudnál kérni egy délutánra? Melyik városban cellázol?).
De ha csak kézzel megy, akkor vegyél egy ilyen "csiszolópadot", pár papírt, aztán hajrá.
https://www.obi.hu/mini-szerszamok/kezi-csiszolokeszlet-21-reszes/p/3177011Először csak ott simogasd meg ahol a szaft megszínezte. Aztán úgyis látod hogy használ valamit vagy sem.
-
pacman_123
tag
Valamennyit biztosan segítene, de hogy a folt nem fog teljesen eltűnni, arra sok pénzt tennék. Azé a bolognai szaft tartalmaz 1-2 dolgot, (zsír-olaj-fűszerek-"színezőanyag"), amire ha ráolajozol tuti nem lesz ugyanolyan árnyalatú. Ráadásul ha jól látom tölgyfaasztal, a tölgy jó porózus fafajta, szóval ha száraz is, akkor a szaft sem csak felületi piszkot hagyott, hanem az is beívódott.
Először is hagyd megszáradni, aztán én először megpróbálnám óvatosan megcsiszolni, megnézed mennyire halványul el. P80, max P120 papírral. Igazából egy telibe csiszolás lenne jó neki (egy jó excenter csiszolóval pl), mert ha folt se lenne rajta, és csak megcsiszolod egy kis területen, az kicsit világosabb lesz, akkor az fog elütni.
Esetleg valahonnan szermányolni kisebb tölgyfa lecet. Kis bolognai szafttal ugyanígy megküldeni, aztán azon lehet kísérletezni, megnézni csiszolás/olajozás után mit mutat.
A főbérlő sem biztos hogy tapsolni fog ha egy sötét asztalt kap vissza (akármilyen olajat is teszel rá, be fogja sötétíteni). Bár ki tudja, főbérlője/ízlése válogatja.
Azt azért a főbérlőnek is kell tudni, hogy egy kezeletlen faasztal kényes dolog. Az olajjal kezelt is. Arról sem tudsz mindent foltmenetesen letörölni.
-
pacman_123
tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Nekem ugyan nem voltak sosem CMT lapjaim (csak Freud és Leman, de ezekből mindenféle) de mások visszajelzései alapján nem fogsz melléfogni. Úgy általában a CMT szerszámaival nem fogsz mellé.
Egyébként nekem is volt Makita merülőm, és az ahhoz adott és pluszban vett Makita lapok igen jók voltak. Ez egyike azon Makita kiegészítőknek, amik jók.
(Mert vannak kur*asz*r Maki kiegészítők, pl forstner fúrók. Érdemes tudni, hogy jópár Makita kiegészítőt nem is a Makita gyártja, csak a címkéjük az)
-
pacman_123
tag
Hátha valakit érdekel: IGM-nél akciósak a CMT fűrészlapok, és ahogy látom ingyen szállítással dec 31-ig (minden <30kg csomagra)
-
pacman_123
tag
Ez alapból ugyan igaz lenne, de nálam a lambéria egy felszegelt burkolóelem. Csak nem ugrik le a falról/plafonról mert egyik oldala több (más) kezelést kap.
Onnan tudom hogy nem, hogy nálunk anno 89-ben a felső szint tetőtere végig lambériázva volt, szerintem összességében 100+ m2. Előtte át volt kenve teljesen valami beívódó cuccal, de ahogy a plafonra lett feltéve, nem tudom milyen okból de le is lett lakkozva. (tudom, minek, "ronda" - neménakartam)
Namost ettől jobban nem is lehetne a 2 oldalát különbözőképp kezelni
30 évig biztos nem lett baja a lambériának, nem pattant le a plafonról (utána kapott a teljes felület gipszkartont - azóta azt csinál amit akar alatta
) -
pacman_123
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Kb egyetértek varsam-mal. Azért az a 4 (8?) furat .. kézből is meg lehet ugrani, 7 centi mélyen, ászokcsavarnak való furatra is.
Én lebegőpolc készítésénél csináltam egy akác táblásításból maradt anyagból sablont, oszlopos fúróval előfúrva (ide mélyebben kellett a furat).
-
pacman_123
tag
válasz
csui83
üzenetére
Lehet hogy én vagyok lemaradva, de milyen felsőmarót akarsz asztalba építeni? Azért az nem mindegy, hogy egy 6 kilós Triton, vagy egy másfél kilós kis élmaró az alany ... a emelésről már nem is beszélve, míg egy Triton (vagy pl Makitának valamelyik modellje) arra (is) termett hogy asztalba építsd, addig sok más maróval dolgoznod kell még rendesen, hogy értelmes módon tudj vele maró(szára)t emelni.
Azt olvastam, hogy a kicsit drága (de valószínűlej jó minőségű) WC Master asztallal szemeztél. Arra, hogy felsőmarót építs be, szerintem ágyúval verébre. Minek ... veszel negyedáron faanyagot, meg egy értelmesebb maróbetétet, vastagabb bútorlapot (konyhai munkalapot), alámerevítesz - és még mindig nem jársz annyinál, mint a WC Master ára, amit ha megveszel, még mindig csak egy "kereted" van, maróbetét még sehol. De te tudod, meddig ér a takaró.
Én anno egy ilyen maróbetétet építettem be a nagy műhelyasztalomba.
Az utolsó előtti képen talán látszik, hogy egy TRiton (TRA 001) lógott alatta.Aztán azt a betétet odaadtam egy fórumtársnak, és a Bosch GTS 10 XC asztalába építettem be egy ilyen Incra betétet, (Magnalock betét, a Tritonhoz előfúrtat vettem) ugyanazt a Tritont tartotta. Csak már ez sincs meg, kompletten eladtam a Bosch-Incra-Triton triót.
Incra kicsit odébb van árban, de minőséget képvisel, és lehetett hozzá sok szűkítőgyűrűt is venni. De ha nem túl nehéz a maród, az első "FRT2" betét is megfelel majd neked.
Én biztos lapoznám a WC Mastert, mint "vázat". Óccón vmi vázat építenék, vennék egy fél konyhai munkalapot, valami leesőt egy lapszabászatból, abba belemarnám ezt az olcsóbb Kentech betétet, kezdetnek vmi egyszerűbb ütközőt varázsolni, és elkezdheted használni, aztán majd fejleszted. Én errefelé mennék.
-
pacman_123
tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
"az az, hogy ha a fűrészlapot olyan 5 mm magasra állítom, akkor nem marad abban a magasságban, vágás közben leesik 3 mm-re, de azt fixen tartja."
Addig örülj, amíg "csak" ennyi baja van - bár ez se kutya. Nagyon nincs rendben, hogy egy beállított magasságot nem tud tartani egy fűrészlap ... főleg egy DeWalt fűrészen.
A zindexes fórumon Stolaz fórumtársnak konkrétan simára nyalta a trapézmenet az anyát (DeWalt 7491). A végén sikerült csak az anyát cseréltetnie, ha jól emlékszem. Aztán később lett egy nagyon komoly asztali fűrésze, és eladta a DeWalt-ot.
Amúgy akkor rákerestünk angolul a "szoruló magasságállítás Dewalt" témakörre - nos, nagyon nem egyedi a történet. Rohadtul nem szereti a rárakódott fűrészport. Nyilván egyik trapézmenet sem, de ettől azért többet várnék egy DeWalt-tól.
(nem "márkaflame" .. de a Bosch asztalim (GTS 10 XC) megvolt ~8 évig, a trapézmenetet szerintem egyszer nem fújtam ki (kivéve nemrég, amikor eladtam), de se nem szorult, se nem nyalódott el, és a beállított magasságot is tartotta. OK, nem 7492 árkat volt akkoriban, 2016 környékén)
-
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Marketplace-en van egy 100 ropiért, "egyszer kipróbált", Pest, 17. ker.
-
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
35-ös dugófúrót még nem, de 100-as körkivágót már meghajtott. Nyilván ésszel, de vitte. Ebből azt gondolom, hogy a dugófúródat is vinné.
thomgrande: "Csapággyal még nem volt bajod. Szerintem csak addig amíg nem fogsz bele egy hosszabb köracélt és meg nem mozgatod. Vagy indikátor órával ki nem méred."
Erre még akartam reagálni, hogy egészen addig felesleges dolognak tartom mérőórázni (van amúgy), amíg ha pl. egy 6-os fémfúróval fémbe hatos és kör alakú furat készül. Igen, egy nagyon kicsit kottyan, ezt korábban észrevettem. De számomra nem akkorát ami gondot okozott volna. Azért ez nem ipari többmázsás cucc, én nem várom el annyi pízért, hogy "falat is bontson". Viszont cserébe 11 kiló, felkapva jópár alkalommal vittem ki tesómhoz mikor lakásfelújításkor épp jól jött.
De igen, csapágycserés videókat láttam már PBD40-hez, és fórumtársak is írták hogy cseréltek már benne. Én biztos nem fogok, amíg .. ld fentebb. -
pacman_123
tag
"Tulajdonos váltás óta"
Szerencsére indexet nem kell olvasni, hogy az indexen fórumozhass. Egy normális fórum normális hobbista topikjában nincs helye a politikának, vagy épp a tulajdonos személyének. Ha véletlenül elkanyarodna a téma, tapasztalatom alapján van kellő önkontroll a társaságban, a modiknak szökőévente van ott dolga (akkor most belinkelem: a hobbiasztalos topikban). Igen, jó kis csapat van ott, persze sok régi tag már nem vagy csak ritkán jár arra. Én is.
-
pacman_123
tag
válasz
thomgrande
üzenetére
Ja így OK, Viktorét nem elemeztem. Mert te tfe-nek írtad. Na mindegy, szerintem Viktor is csak csapongott a megnevezéssel.
Van aki pl.erdészfúrónak hívja (nagy tévedéssel a feltaláló, William Forstner nevét anno "erdész"-nek lefordítva) , ezért a "másik" fórumon főbelövés járna
-
pacman_123
tag
válasz
thomgrande
üzenetére
"A dugófúró és a pánthelyfúró nem ua."
Ezt most nem teljesen értem. Mármint az állítást igen, és azzal egyetértek. De tfe hol hivatkozott dugófúróra? Az Ecodrill pánthelyfúró, és .. ennyi. Vagy lehet vak is meg sügér is vagyok

ViktorSz, hogy a kérdésedre is reagáljak: nekem kb. 2015 óta van meg a PBD40. Nyilván nem napi 1000 furat van benne, de eddig jól tette/teszi a dolgát. A pánthelyfúrásra teljesen jó lesz az ereje, konstans elektronika is teszi amit tennie kell.
Nekem - thomgrandéval ellentétben - eddig a gyorstokmánnyal még nem volt bajom, csapággyal sem. Igaz, én csak függőleges fúrásra használtam. De volt fém is - mikor csiszológépeket/CNC-t építettem kapott edzett felületű, 20-30 mm átmérőjű lineáris tengelyeket is rendesen - , de persze gyakrabban fa/bútorlap volt a 9 év alatt.
-
pacman_123
tag
válasz
generatoros
üzenetére
" A táblásítás előtt teljesen felesleges a ragasztani kívánt éleket megcsiszolni semmivel nem lesz erősebb a ragasztás "
Na-na-na
Főleg ha gyalult az az él: igenis meg kell csiszolni. Naaagyon nem mindegy hogy (nem) ívódik a ragasztó a felületbe. Sok videón láttam hogy kicsit meghúzgálják, max 120 de sokszor csak 60-80-as papírral. "Kinyitják" a pórusokat.De egyébként: kinek a pap, kinek a papné, mindenki ahogy jónak látja...
-
pacman_123
tag
válasz
thomgrande
üzenetére
Pontosan. Mikor a Triton marómat kellett felfogatni negyedcolos UNC menetes csavarokkal (merthogy a gyári negyedclosok, amik a talpat rögzítették ahhoz rövidek voltak), sehol Miskolcon ... a Szögkerből küldött postán pár darabot egy fórumtárs.
-
pacman_123
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Google?

https://www.nadorcenter.hu/REJTETT-ZSANER-D12
Mondjuk elég rendesen megmérik az árát. Anno én mindenféle zsanért az aliról betáraztam, a dugópántból is. Hát itt nem annyi ... (érdemes előre gondolkodni és onnan beszerezni)
-
pacman_123
tag
Azért írtam, hogy AKINEK van nyomtatója/nyomtatós szomszédpistikéje. ANNAK biztos hogy olcsóbb mint elmenni/megrendelni. Neked tudom, hogy nincs mert már beszéltük, de nem is te kérdeztél
és a kérdezőnek lehet hogy van ...
Amúgy meg azóta, hogy ezen elmélkedünk lehet hogy hatszor felszerelt 2 konyhát
-
pacman_123
tag
Nem hagyott nyugodni ez a "filléres Hettich", bettem Cura alá, mit mond rá. 38 gramm PLA (230 Ft anyag), másfél óra alatt megvan. (mármint az én "tetűlassú", v1.0, ósdi nyomtatómmal, egy mai nyomtató ezt simán lerendezi 30-40 perc alatt )
Szóval ha valakinek van otthon 3D nyomtatója, vagy a szomszédpistikének ... igenis megéri kinyomtatni. A Hettich-es sablonért el kell menned, mondjuk az OBI-ba, sorbanállni, megvenni 900 Ft-ért, hazavinni. Vagy netről megrendelni, amíg ideér az plusz idő, + postaktsg ... versus 230 Ft és rossz esetben másfél óra alatt a kezedben van. -
pacman_123
tag
Most nézem hogy Pali linkelte is.
Nyilván nem a 3D nyomtatás lett volna a fő vonala a mondandómnak, hanem hogy sablon nélkül is, simán. Sosem láttam meg mutatta meg senki az első ajtóm előtt, hogy kell. Kicsit utánanéztem, egy ilyen kivetőpántnak hova kell a furatait fúrni, megnéztem egy létező szekrényt, megnéztem 2 YT videót. 2 kisebb teszt bútorlapdarabon mértem, feljelöltem, fúrtam, sikerült. Ugyanezt az élesen, többször ... oszt jónapot

De ja, egy sablon sokat segít. -
pacman_123
tag
válasz
pali923
üzenetére
"Főleg, hogy meg lehet oldani sokkal olcsóbban is hajszálpontosan, csak persze lassabban."
Én konkrétan "ingyen" oldottam meg
Jó, jó dolgok ezek az előre gyártott műa vagy alu sablonok. Azért a 100-150K-s árat barokkos túlzásnak érzem (otthoni pár szekrényajtóra meg főleg)A terv: Pár szekrényajtónak azért fel lehet mérni a furatközepeit kombiderékszöggel/mérőszalaggal is.
B terv: kis átgondolással, méricskéléssel, kb fél óra munkával, egy kis darab vékony és egy kis darab vastagabb rétegelt darabból tökpontos sablont lehet készíteni. Főleg, ha a sablont nem fúrásra, csak a furatközepek feljelölésére használjuk, egy jó fafúró hegyes végét felhasználva. Arra a pár furatra végig pontos marad (már ha pontosan csináltuk meg).
C terv: szerntem ma már mindenki rokonságában/ismeretségi körében van valakinek 3D nyomtatója. Tele van a thingiverse ingyen letölthető 3D modellekkel. Ez pl itt igen jónak néz ki, az ajtó és korpusz oldali furatokat is fel lehet jelölni vele.
https://www.thingiverse.com/thing:6134047
Annyira nem sokat, de 20 szekrényajtót ráütődő kiventőpántokkal biztos feltettem már a sima, mérőszalag/kombiderékszög módszerrel, olyat is amin nem 2, hanem 3-4 kivetőpánt is volt, mert "bazinagy" volt. Oszt' mindegyik ajtó felment a helyire
-
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Nem tudom erre miért most válaszolok
(mert most láttam meg). Nem tudom aktuális-e még, de egy tipp a jövőre: google képkereső. Meglepően hasznos tud lenni (most épp nem úgy hasznos, de ...)
Elég változatos néven illetik, de gondolom a cél magyar forrást találni, az meg .. vagy van, vagy nincs
Itt pl minden találat külföldi oldalra vezet, még ha "magyar" neveket is fordítanak hozzá. Szerintem rendelj onnan ahol találtad, ha még nem tetted meg. -
pacman_123
tag
Na bocsi, ritkábban fórumozok, de akkor álljon itt más porszívókról vélemény
Nagyon más ... de annyira mégsem.
Tfe írt ugye egy elpusztíthatatlan Makitáról, akkor én is írok egy szintén elpusztíthatatlan OBI "sajátmárkás" NTS 25 L névre hallgató pornyűvőről. Bocsi csak így tudom linkelni mert tán "discontinued", de hasonszőrű tesót lehet ma is kapni.9 éves, ez már mindent is szívott, tényleg, még betoncsiszolatport is (burkoló melósok ba**tak hozni magukkal porszívót, hát odaadtam nekik, a cikonos leválasztóval együtt. Visszajövök, látom dolgoznak vele a ciklon nélkül! mondom ba***átok meg, miért kötöttétek le??? "Há főnök, mer nem szív úgy" Nem-e ... na mostazonnal visszateszitek, miután kifújtam az összes sz*rt a szűrőből, a lamellák teljesen betömődve, eltűnve, porszívó persze már hajszárító melegségű levegőt fújt ki. Azt hittem megüt a guta. "NEM!! veszitek le a ciklonról, ha már az enyémet használjátok!" Na ennek volt kb 3 éve). De azóta is szív, megállás nélkül. Hangján se lehet nagyon hallani hogy csapágyas lenne, vagy nagyon melegedne .... teszi a dolgát.
A zindekszes hobbiasztaloson volt egy vita/elmélkedés mi hogyan ront egy porszívó hatékonyságán (függetlenül a márkájától). Ciklon nélkül, ciklonnal, cső fajtája, stb. Korábban a vákumhatás változását teszteltem Bernoulli-csöves módszerrel, érdekes tanulságokat hozott. Cső hossza, milyen cső, belül sikfalú vagy bordázott-flexibilis, 2x45 fok irányváltás <> egyszer 90 fokkal, stb.
Aztán ez a hobbiasztalos elmélkedés szült a napokban egy videót is, ahol az NTS 25-öt összeeresztettem egy szintén "obis" Einhell-el (TC-VC 1930 SA), ez utóbbi 2 éves de ment eddig max 20-30 percet, tehát vadiújnak tekinthető. Mindkét porszívó 1500W-os papíron, hát nézzük mit mutatnak a számok (bár ugye, nem a számokkal szívunk, hanem porszívóval ...). Egy anemométerrel megmértem különböző körülmények között a:
- szélsebességet (m/s)
- szállított levegő mennyiségét. (CMM, Cubic Meter per Minute, azaz magyarul m3/perc)https://www.youtube.com/watch?v=_GF5BRhyV_A
Ha nincs kedved a videót megnézni, a végén van egy táblázat de itt is betettem:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166986295&t=9104263
A lényeg: a számok azt mutatták, hogy, igen, romlik ciklonnal a hatékonyság, de nem annyira, hogy ne szívná el így is tökéletesen a fűrészport. De azt is mutatták, hogy nagyon nincs szégyenkeznivalója, egyik porszívónak sem a kétszer-háromszor-ötször-tízszer annyiba kerülő társaihoz képest. Nagyon nincs
Össze kell hasonlítani a gyárilag megadott értékeket (már amelyik porszívóhoz megadják), és lesz meglepi.Illetve az is nyilván egy téveszme, hogy ha 30%-kal romlik ciklonnak pl. a szállított levegő mennyisége, akkor az 30% el nem szívott port jelent. Hát nagyon nincs ilyenről szó (egyik fórumtárs így elmélkedett), ezt 9 év tapasztalata mondatja velem.
OK, ebben nincs blútúsz, hogy akár telóról is rá tudj nézni, meg indítani. Meg wifi hogy berendelje magának a porzsákot ha elfogyott (nem tudom van-e ilyen, de hűtő már tud rendelni tejet, ha kifogyott, ilyen miért ne legyen
) . Meg nem, nem rázza le a szűrőről a port, meg nem, nincs 6 szintű előszűrés benne. Meg igen, lehet hogy 75 dB a zajhatás, nem 60.De: az alapkövetelményt, ami az hogy port szívjon el/fel, annak tökéletesen megfelel, 9 éve (OBI-s porszívó: "5 év gari?? Fogd meg a porzsákom ..."). Tudnak ők is szerszámról indulni.
Nem mondom hogy ilyet vegyél, meg ezek a Maki/Bosch/Festool porszívók biztos , hogy bitangjók, szervízhátterük jobb lehet, alkatrészellátás, stb.
De .. na
(OBI-hoz is mai napig lehet szűrőt, porzsákot kapni, és egyelőre 9 év után annyit "kért", hogy cseréltem benne szűrőt, ezt a videóban is elmondtam) -
pacman_123
tag
válasz
IT user
üzenetére
Amúgy hány ilyen pánthelynek kellene marás?
Egy lakásnyihoz én nem biztos hogy sablont gyártatnék.
Itt a 3. oldalon megvan minden: milyen mélyre, milyen távol, milyen széleset.
Egy normális maró normális, 2 oldali párhuzamvezetővel, 14mm széles marófej -> simán nekifognék. Ha nem 100 pántnak kell marni ... de okos sorrenddel, "logisztikával" 100 pánt sem lehet nagy vasziszdasz. "Tól-ig" marni, adott mélységben ... persze, nyilván jobb sablonnal, de "kézzel" sem lehetetlen. Feljelölni meg a sablont használva is kell, sablon nélkül kicsit többet kell jelölni, meg nyilván kicsit lassabb a folyamat, a jelöléstől jelölésig betartása miatt. A mélység meg a mélységütközővel tartható (mondjuk az a sablonnal maráskor is ugyanígy van)
(itt többek között egy lebegőpolc rejtett vasalatának marását is lekaptam. nagyjából ez a módszer, csak jobban figyelve a "tól-ig" -ra. 14mm-es marófejet használva tényleg szinte csak arra kell figyelni)
-
pacman_123
tag
válasz
IT user
üzenetére
Ezt a sablont, gyorsan, legyártani ...?
https://youtu.be/JffPdzsDeOw?t=39
Még lemásolni hagyján. Hát, kívánom hogy jelentkezzen valaki. Én nemrég másoltam le egy asztali fűrész hasítóékét, a visszajelzés alapján pontos lett. De ... ahhoz kellett egy eredeti.
Nehezítés: ahhoz hogy ez a sablon működjön, pontosan kell tudnunk a maró másológyűrűjének méretét. (vagy máshonnan nézve: aki marja, annak kell legyen olyan másológyűrű, ami ehhez kell)
-
pacman_123
tag
válasz
SeatZola
üzenetére
Arra hamarabb talál (már ha keres
) az ember, mint a fedett sörpadra. Annyi van mint égen a csillag, egyszemélyes, 3 személyes, így csuklik, úgy hajlik, így teszed el, meg amúgy. Ingyé.Garden bench plans
Pl 1.
Pl 2.
De ez is egy kerti szék, szétszedhető-egymásba tehető elemekkel, én ezt cswináltam meg egy volt kolléganőnek. A végén ott a PDF a tervrajzzal.
Stb, stb, stb ...A fedett sörpadra csak bénát találtam. Ez fizetős, mondjuk 4300 Ft-ért a pöcsöm gondolkodjon mi mekkora
De mondjuk én nem lennék szívbajos: 5m-es mérőszalag, oszt egy kiállított "barkácsáruházas" cuccot lemérni (szerk: vagy elmész egy ilyen biciklis túrára, egy pihenőbe, és ott méricskélsz) , a csapolásokat meg csak kitalálja az ember. Nem űrrakéta ez
én legalábbis simán nekifognék, kockás füzet, számológép, jónapot.Kb 15 percet szántam a keresésre. Kicsit turkálni kell, biztos lesz itt jobb terv is, vagy nagyon olcsóé, vagy ingyen.
-
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Csak egy tipp: amikor Árvai Zoli a szekrényét csinálta, a platttoló marást asztaloshoz vitte.
https://youtu.be/i4ka9Cr_y6k?t=735
Jó pár éve volt, nem tudom van-e ebben a műhelyben kontakcsiszoló, de majdnem biztos vagyok benne hogy nem vitte messzire Martfűről, merthogy ő ott lakik. Az meg ugye Szolnokhoz képest nincs messze. Kérdezz rá Zolinál emailben, hátha szerencséd lesz.
https://forum.index.hu/User/UserDescription?u=1246403
...esetleg, ha ritkán olvas emailt, fészbuk privát üziben.
-
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Az etalon sem rossz megoldás, de van egy sokkal egyszerűbb módszer, már ha az adott üzletben van legalább 2 darab a derékszögből: kérsz belőle kettőt, keresel egy sík felületet (akár az eladópult is jó, de ha más nem, vigyél magaddal valamit, kis üveglapot, tükröt, egy bútorlap darabot, stb), leteszed egymással szemben őket, és lesed az átszűrődő fényt. Ha nincs, a darab(ok) pontos(ak). Én OBI-ban vettem már így derékszöget

Mert ugye az nehezen hihető verzió, hogy az egyik mondjuk 89.5 fokos, a másik meg pont ennek komplementere, 90.5 fokos, és így illeszkednének pontosan egymással szemben. De ha nagyon kételkedsz, kérjél 3 darabot

-
pacman_123
tag
válasz
szinimini
üzenetére
"Amúgy a fűrész egy gyári Bosch GTS 10XC
.... A hibák olyan kb 2-3mm volt bőven,és talán néha több is,de ha jól emlékszem akkor nagyon max 4mm lehetett"Hogy miiii? Mennyiii?

Nekem is GTS 10 XC van, 2016 óta. Ha lerögzítem a vezetőt, oszt eltolok egy akármilyen egyenes oldalú dolgot a fűrészlap meg a vezető között,egyszerűen mérhetetlen a különbség az eleje meg a vége között, nemhogy 2-3-4 mm

Itt valami nagy árulás lesz ... vagy ezzel IS, meg a sínes merülővel IS ezt tapasztaltad?
A 10 XC-nél én ezt lehetetlennek látom, még az 1mm-es eltérést is. A merülőnél is csak akkor ha nem rögzíted a sínt rendesen, vagy vmi nagyon csúszós felületre tetted le. Bár a gumicsíkoknak a sín alján azért kellene valamit csinálniuk, a csúszás ellen (azok megvannak?). De őszintén, nekem van egy Makita merülőm (6000J, sínnel), ilyen hibákat azzal sem sikerült produkálni, még leszorító nélkül sem. Leszorítót (ilyet) csak akkor használtam ha nagyon kis felületen feküdt a sín, vagy nagyon biztosra akartam menni. Például öcskös új házánál, a lépcsőburkolásnál. Itt nagyon jól jött, de valójában ennél a munkánál minden vágásnál használtam.
-
pacman_123
tag
"IGM-hez kapsz masologyurut"
A kérdés már csak az: kell-e hozzá egy Triton marót is venned
Merthogy a képeken épp egy Tritonnal marnak, ebből gondolom hogy a hozzáadott gyűrű illik hozzá. Olyan mint a rendes gyűrű: sok nő ujjára felhúzhatnád, de igazán csak egyre illik.Szóval MDMA: a marósablon csak az egyik oldala a dolognak, nézz utána hogy a te maródhoz hogyan lehet a másológyűrűt hozzáilleszteni. Lehet azt csináltatnod kell, egy jó esztergályosnak ez ujjgyakorlat. A történet csak akkor lesz élvezhető, ha a másológyűrű pontosan illeszkedik az adott marósablonhoz, nem utolsósorban fel tudod központosan rakni a maródra.
-
pacman_123
tag
válasz
generatoros
üzenetére
Zoli, szerintem túlzottan optimista vagy
15 éves a poszt. -
pacman_123
tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
"Na, meghozták a csereasztalt, tök gyors volt az ügyintézés, ez pozitív."
Hö, király! Örülünk Vincent

"Nagyon remélem, hogy a vastagoló részt jól beállították a gyárban"
Ha szerencséd van. Mondjuk én majdnem 2 évig hozzá se nyúltam, úgy használtam. Aztán egy gyakorlottabb fórumtárs mondta, érdemes megnézni ezt is. 2 szélén 2 lecet áttoltam, volt ~3 tizedmm különbség a vastagságban. Mondta hogy ez akkor lehet igazán problem, ha pl "mintás-bütüs" vágódeszkát csinálsz, a sok apró minta mászhat el emiatt. (neki ez gyakorlati tapasztalat volt). De amúgy is, legyenek egyformák. 1 tized vagy alatta már nem gond.
"... nem kell amiatt a fél gépet szétkapni."
Azt azért nem kell

Ki is lehet hézagolni, de sokkal "hivatalosabb" (szerintem), ha állítani kell: alul lánc leszed, amelyik oldalt állítod, mindkét azonos oldali lánckereket fordítod a megfelelő irányban, lánc vissza, teszt, ha kell megint lánc le ... max 2 menetből be lehet lőni.
-
pacman_123
tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
"Nem meggörbült, ez már így készült."
Már csak azért is valószínűbb a gyártási hiba, mert ez ugye öntvény. Ha ez ütést kapott volna ott, sokkal nagyobb eséllyel törik, mintsem görbül.
Sz*r ügy, én - ha ez egy használt, garin kívüli darab lenne - hagynám a fenébe, mert ha jól értem szerencsés módon lefelé hajlik, attól még áttolod rajta az anyagot. És ha az asztal többi része OK, sík, kést be lehet állítani, akkor nálam elmenne.
De így, vaciúj darabnál nyilván cserés.
Nekem így 9 év után lett olyan baja a HC 260-nak, hogy a behúzó/kitoló mechanika valahol "beállt". Szíjáttételt levéve sem tudom szabad kézzel forgatni a fogaskereket. Úgyhogy szétszedés és jó eséllyel valahol csapágycsere lesz.
-
pacman_123
tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
FB Asztalos adok-veszek csopiban most hirdetnek egy Elektra Beckum SPA1000 -t (meg gérvégót meg állványt, de külön is eladóak) . 50 Mátyás az ára.
/nem tudom tag vagy-e, de gyorsan felvesznek ha kéred, nem kritérium az asztalos szakma/ -
pacman_123
tag
válasz
SeatZola
üzenetére
Azt se hidd el hogy a Makita gyártja
Az hogy "egyformának" néz ki, vagy egyik alkatrésze kompatibilis a másikkal, még semmit sem jelent. A Távol-Keleten remekül megtanultak másolni. Én pl ~6 éve vettem egy Anesty 0700 (érdekes a szám, ugye?) fantázianéven működő kis marót. Ezt itt ni. Még a színe is "gyanús" nem?És elkértem egy kedves fórumtárstól egy originál Makitát, a fix talppal együtt. Akármit pakoltam akármibe,a kínait a Makiba vagy fordítva, 8-as patront , géptestet a másiknak a talpába: mindegyik illeszkedett mindegyikbe. De ne állítsuk, hogy a Maki gyártotta az Anesty-t
Az is tény: a Maki sokal kidolgozottabb volt, a működése/járása is sokkal finomabb. Plusz a zsinórja gumírozott és hosszabb is, ellentétben a kínai hidegben dermedő szigetelésével. Cserébe a kínai a fix, a dönthető és a süllyeszthető talpakkal , 8-as és negyedcolos patronokkal együtt is cuzámmen ~30 ezer környéke volt.És igen, attól mert "kínai másolat", még lehet jó és megbízható is.
-
pacman_123
tag
Nem, abban nincs szénkefe te

/szerk: bocsánat, hamu fejemre, azért van amelyikben van/A HS 105 asztali fűrészről.
-
pacman_123
tag
válasz
SeatZola
üzenetére

Pedig rákerestem jófogáson is, 0 találat. Mondjuk úgy ahogy te írtad be, szóköz nélkül a "DP19" -et.
Azért az komoly, hogy az összes (árukeresős) mo-i forrás 110-től indul, ők meg annak is alámennek 40 ropival. Garival. És így számlával (gondolom).
Ahogy nézem a többi terméküket, nagy Scheppach dílerek.
Csak ennyi lenne a megoldás? Nincs webshop, nincs "munkatárs", csak az após, aki felveszi a rendelést, meg a vej, aki postára/csomagszállítónak adja a cumót?
-
pacman_123
tag
válasz
Viperator
üzenetére
Nekem konkrétan semmi, mert nincs ilyenem. De tudom hogy a zindexesen tuti linkeltek már be ilyet, hogy vettek és jó. De aliról masszívan olcsóbb, nem hiszem hogy az Extol nagyon másabb lenne. Ez is pl 3/4-ed colos csőhöz való (ami a jobbik, mert kicsit vastagabb is a cső fala mint a félcolosé), a 8-as csomag szállításal együtt is ~2600 Ft/db -ra jön ki.
Lesz aki menetet vág majd a csöveid végére?
-
pacman_123
tag
"van/volt a (talán piros színű) tényleg nagyon gyengécske szorító"
Anno Ellix "márkanéven" futott, ma nem tudom mi a neve (igen ritkán járok OBI-ba, de szorítókért már semmiképpen. Eccő letévedt egy asztalos a műhelyembe és "baz*meg, több szorítód van mint nekem ...". Mondjuk azt nem mondta hogy jobbak, csak hogy több
)"meg a kék színű(?) Lux háromcsillagos akármi, ami már szerintem használható kategória."
Ezzel maximálisan egyetértek. Ezeken a képeken (2015) meg ezeken (2020) is rajta vannak a "kékluxok", sőt, a "pirosellixek" is. Szerintem a LUX tejesen válllalható kategória. Nem mindenükről mondható ez el, de ez pl az. És ha már az előbbi posztomban említettem a zseniális nevű csaplehúzót, azok is rajta vannak a képeken. Na az nem kérdez semmit mikor táblásítasz. Igaz, kell lelkierő meg hely hogy elővedd, a másfél méteres (szorítótáv 1.25 m) is 13 kg darabja
. De kb vasúti sínből van, cserében nem hajolgat semerre. Kár, hogy az ára megduplázódott (bár majd 10 év alatt ez tán nem is meglepő)És hogy TFE-t is igazoljuk, szemfülesek észrevehettek az egyik képen egy ilyet, na ő egy OBI-s Ellix. Egyben tipikus példája annak, amikor egy adott szorítót nem úgy és arra használnak, amire kell, túltéptem, meg is hajolt (kb akkor, 2014-15 környékén kezdtem a hobbizást, azzal szorítottam amim épp volt).
És igen, az unis és "conrádos" csőszorítók, amik tényleg táblásításhoz valók (leginkább), teljesen jó cuccok. De most már alin és társain is lehet kapni, többek visszajelzése alapján igen jól használhatók ők is.
-
pacman_123
tag
válasz
Viperator
üzenetére
Lehet nem ma vette? Nekem is van pl. 4 db ilyen "csaplehúzóm" (mai napig jót röhögök az uni terméknevein), de én még 13e+ÁFA -ért vettem darabját. Igaz, 2015-ben.
De én is kíváncsi vagyok most már, csak 100e felett találok itthoni árat. Vagy ... még mindig létezik "szürkeimportos" cég (Szerk: most nézem a képet, ha a forrás is jófogás, akkor simán lehet.) . Vagy .. télleg régebben vette.
-
pacman_123
tag
Meg kell kérdezzem mi az "olcsó"

Én nem "játszanék" 3X l-es példánnyal, sztem 60 alá ne menj. Gondolom guglizáson túlvagy (?), nekem dobott pl ilyet fémhordóra
https://websale.hu/60-literes-festett-hordo-leveheto-tetovel-0653Én azt mondom egyszer 12 Mátyás belefér, és meg van oldva örökélet +1 napra (azért halkan jegyezzük meg, a fémhordó is összeroppan ha kellően sokáig éri az eltömődés miatti vákum)
Illetve nyilván érdemes a használtak között is szétnézni, ennek nagy baja nem lehet:
https://www.jofogas.hu/magyarorszag?q=fem%20hordo
/ja, jófogást írtad ... hátnemtom, tényleg az a kérdés mi a fájdalomküszöb/Amúgy a korábban említett vákumszeleppel együtt a műanyag hordó sem gyenge, csak földeld le (sztatikus). De elmondom, a hobbiasztaloson volt aki vastagfalú papír(!)hordóba csinálta a gyűjtést, szintén vákumszeleppel megtámogatva.
-
pacman_123
tag
válasz
Viperator
üzenetére
A robbantott ábrából a Hikoki cikkszáma 325212, ez alapján magyar források, ahol - elvileg - szintén kapható:
https://hikoki-powertools.hu/hu/termekek/egyeb-kiegeszitok/325212#webshops
-
pacman_123
tag
válasz
SeatZola
üzenetére
"és néha a kombi gyalu (Scheppach HMS 1070) porát/forgácsát elszívom:"
Meg is van miért tömődik el ... nagyon nem erre való egy ilyen porszívó. Viszont a 2. Scheppach, az nagyon is erre való.
De függetlenül attól, hogy azt megveszed-e (ha sokat gyalulsz, vedd meg, az első Scheppach az gyak egy porszívó jó nagy átmérőjű elszívócsővel, annak is kefés motorja van, -> nem véletlenül mozgat meg ötödannyi levegőt, mint a nagy Schappach), egy ciklonos leválasztó, és egy 60-100L-es tartály akkor is jó lenne a porszívód elé. Nemcsak a porzsák/szűrő (és ezzel együtt maga a porszívó) lenne kímélve, hanem a póttartály is jóval nagyobb lehetne. Én egy ilyet építettem a porszívó elé, de a tartályt megúszhatod, ha megveszed. Ez a fából készült szegmentált hordó azért is jó, mert eleve antisztatikus, plusz kb. kizárt hogy egy porszívó összeroppantsa. De ha veszel pl vastag falú műa hordót, arra meg tehetsz szelepet, ami a roppanás ellen véd, filléres tétel, főleg házilag megcsinálva. Pl:
https://www.youtube.com/watch?v=zb-wHRYML7Y&t=46s
.. de van még sok ilyen videó.
-
pacman_123
tag
Hát én aztat nem tudhatom

Most az egyes opciót nem is venném számításba, mert az egy kádárra tartozik, nem asztalosra. De hogy egy 200 L-es hordó nagyságú, "kúpos" (vagy vödör alakú) MDF-gyűrűkből álló "sugárhatóművet" ki fog megesztergálni ... nem minden sarkon van ilyen faeszterga. Legyen mondjuk ~ 60x80 cm a befoglaló méret. Hát az én esztergám 30-ig jó, de arra is épphogy.
Én ha magamnak csinálnék ilyet: miután megvan a ragasztott MDF-gyűrűs test: felsőmaró, plusz "épített eszterga". Az elv nagyjából ugyanaz lenne, mint mikor a hengercsiszolóm hengerét "esztergáltam" a kis DeWalt-tal, csak megdöntötten forgatni az MDF gyűrűket (vagy: a felsőmaró pályálya lenne döntve), folyamatos test forgatás mellett. Forgatás akár lehetne segítséggel, kézzel, nem kell ezt feltétlenül 3000-en pörgetni:

Tényleg csak nagyon sematikusan, de kb így (vagy a gyűrűk lennének döntve, de ez egyszerűbbnek tűnik). Ha magamnak (!) csinálnám. Egy többmillás hagfal replikája nekem már megérné a rákészülést.Tippem: egy asztalos sztem nem fog ezzel tökölni, ennyi idő alatt inkább összerak egy konyhát és keres 2x annyi pízt mint amit ezért kérhetne.
Szek: lehetne pl a gyűrűket CNC-vel is legyártani, a külső palástot eleve szögben marni, és akokr már "csak" csiszolni kellene.
Én Dißnäëß helyében egy hangfalas fórumon keresgélnék, hasonló "őrültek" között, mint ő

-
pacman_123
tag
Mert szerintem hangfal lesz ... /szerintem az nem jó polisztirolból, bár nem értek a hangfalakhoz
/Nem pont Courbé, de vmi hasonló. Ld a hangfalbelsőt a cikk közepén.
Mikor megláttam a kis képet Dißnäëß posztjában, rögtön déjàvu-m támadt. Vagy 6 éve kért meg vki egy videóm alatt, hogy segitsek egy Courbé replikában, csomó MDF gyűrűt kellett volna gyártani. Pontosan ugyanezt a képet hozta fel a videó alatt kérdező/kérő, minden stimmel, a felületkezelésnél még a zongoralakk + légy seggreesése is. Itt hoztam fel a hobbiasztaloson. Ebből, meg abból hogy Dißnäëß sokszor hangfal témában kérdezett itt, gondolom hogy ez is gangfal lesz. Vagy fura és jó nagy virágtartó

-
pacman_123
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Fontos hogy itthoni forrás legyen?
Itthoni:
https://paliszander.hu/cmt-tisztitomaro-szerszam-cserelheto-kemenyfem-kesekkel-d35-s8-22959Nem itthoni, cseh:
https://www.igmtools.hu/igm-mini-szarmaro-feluletekhez-hw-d35x10-5-l60-s-8x38-z3/Nagyon nem itthoni, válogass:
https://vi.aliexpress.com/w/wholesale-router-surfacing-bit.html?spm=a2g0o.productlist.search.0Ha nem ragaszkodsz a cserélhető lapkáshoz, és nem ipari mennyiségben akarsz "síkolni" .. én egy ilyet használok már egy ideje, vagy a nagy Triton maróban, vagy CNC-be fogva, bütüs vágódeszkát, deszkát, ilyesmiket egyengetek vele. Teljesen jól teszi a dolgát.
https://vi.aliexpress.com/item/4000900534327.html?spm=a2g0o.productlist.main.37.2c40115cMMVD0MSzárméretre ügyelj. Én 12-essel rendeltem, megleptek egy félcolossal. CNC-nél nem volt gond, volt félcolos patron, de inkább vettem Tritonhoz is egy félcolos patront (mondván jó lesz máshoz is)
-
pacman_123
tag
válasz
SeatZola
üzenetére
OK, biztos jó lesz (valamire
).Igen, thomgrandéval egyetértve nem baj ha tudjuk a felhasználást. Nekem az OBI-ban kapható LUX, "sárga", anyagában vékony és széles 2 oldalas (nem tudom hogy pont ez a link jó-e) teljesen jó volt eddig pl marósablon rögzítésére.
-
pacman_123
tag
"8-as szárral tudomásom szerint létezik olyan plattolólmaró, amelyik úgymond függőlegesen mar."
Anniyra létezik, hogy Árvai Zoli (emlékeim szerint) pont egy ilyennel kezdte el az ajtókat marni, és egy ilyennel vágta csapágyasra. Lehet nem tervezett elég fogást neki. A 8-as szárú kontraprofil marókat pl. simán túlélte a gépe.
kavalkád: "a kollega sem a saját routerével oldotta meg". Igen, ld feljebb. Meg lehet oldani, csak kellően sok lépésben.
Amúgy meg: lehet ám betétes ajtót maró nélkül is készíteni. Igaz a kolléga túlszaladt 1-2 helyen a mélységgel, de amúgy .. simán, csak asztali fűrésszel elkészítve is működik (igaz, nem lesz "íves" a betét)

https://www.youtube.com/watch?v=cSuIyPenbF8Amikor elkeztem építeni, ~ 2015-ben a műhelyasztalomat, akkor még abba volt beépítve a Triton maróm. Most megtaláltam pár Gopro-s felvételt, gyorsan feltöltöttem egyet. Itt épphogy elkészültem a vezető 1.0-ás verzióval, még ohne elszívás, és megküldtem pár Massive szárat. Ebben éppen a 89mm-es plattolót (igaz, csak fenyőben). Vitte szépen, de igen .. ez 12-es szár, és 2400 W:
https://www.youtube.com/watch?v=XsqrvgYY0Lg
Amúgy ezek a Massive szárak tényleg jók. -
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Azért nem lehetetlen 8-as szárral sem a feladat. Massiv szárak nem rosszak, Árvai Zoli is azzal küldte meg a szekrényajtókat, Bosch POF 1400-ba fogva (10:30-tól, telóról nem tudom időpontra linkelni):
https://youtu.be/i4ka9Cr_y6k?si=rofcddm4NwP72679
De azzal egyetértek, 12-es szárral más a történet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Jura Impressa C50 automata kávéfőző
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- Eladó Honor Magic 7 Lite 5G 8/512GB / ÚJ HÁTLAP / ÚJ KIJELZŐ / 12 hó jótállás
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Honor X5c Plus 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Intel Ultra 5 245K / RTX 3080 10GB / 16GB DDR5 / 1TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Én a 185 centimmel talán, kényelmesen.
Kb. mint a 4XL-es koton. Attól mert azt vesz az ember, még nem lesz akkora a belevaló ...
Merhogy csak ilyen üveget nem fognak alkatrészként árulni, arra nagy összegben fogadok. Főleg ha ragasztott .. (pl ki cserél ki?)

, de gugli képkeresés .. és úgy tűnik tényleg fenyő, igazad van:

/