Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11651) stgellert válasza mdk01 (#11638) üzenetére


stgellert
aktív tag

Ahogy mondani szoktam, sértődjön a fene :))

Hobbi, abszolút hobbi. Nem elképzelhetetlen, hogy működne vállalkozásként is, de akkor mi lenne a hobbim? :)

(#11652) thyeby válasza stgellert (#11651) üzenetére


thyeby
őstag

"de akkor mi lenne a hobbim? "
:D

Szoktam motyogni az orrom alatt halkan, amikor a Badacsonyba megyek árut teríteni, hogy aki itt él, az hova a picsába megy nyaralni? Hegy, völgy, erdő, tengerpart, borpincék, jó nők egy helyen. Mi létezik még ezen kívül? :F A Niagara vízesés.

"Nem elképzelhetetlen, hogy működne vállalkozásként "

Van egy hazánkfia, akinek az volt a hobbija, hogy régi hintók, szekerek lámpáit készítette el korhűen. Megszagolták ezt a fogathajtók, és rákaptak. Ha látsz fogathajtó versenyt, akkor az ő lámpáit látod. Jól menő vállalkozás lett abból a hobbiból. :K

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#11653) thyeby válasza stgellert (#11651) üzenetére


thyeby
őstag

Tehetnél fel nekünk néhány fotót, amikor épp lázas munkában - hobbiban vagy. Jómagam legalábbis kíváncsi vagyok, miként épül fel egy elöregedett fényképezőgép. De a már kész alkotásokból is látnék szívesen.

Több fa van, mint asztalos!

(#11654) Márton111 válasza stgellert (#11651) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ezen töröm én is a fejem : a hobbym volt 9 éves koromtól 18 éves koromig a famunka,(is) a gimi elvégzése után megtanultam a faipart is, egy bútoros ,és egy épületes szakvizsgát is tettem ,akkor most mi a hobbym? :)
A kreatív alkotás!!! :D Mindegy miből, de főleg, fára vagyok ráállva ,ehhez értek ,és mert ez egy nagyon szép anyag, nincs párja. :)

[ Szerkesztve ]

(#11655) thyeby válasza Márton111 (#11646) üzenetére


thyeby
őstag

"tanulmányoznom kell,hogy megértsem a pontos,részletes működési elvét"

Ne gondold, hogy tele van mű ször ró szor koszinusz gamma képletekkel, pofon egyszerű az egész. Sajnos nincs időm, hogy megrajzoljam Neked SU-ban a működő modelljét, de talán az alábbi két link jó segítségedre lehet.

Tulajdonképpen mindkét fotósorozat ennek a továbbgondolt változata. Nem tetszett nekem, hogy a működő gyalu két lábon, és két keréken álljon. Igazából azért szeretnék mégnagyobb műhelyt, hogy odacsavarozhassam a gyalugépet (is) a betonhoz.
Van még egy film. Ez egy teljesen más működési elv, nagyon pontosan kell megépíteni (Te erre bőven képes leszel :K ). Több az anyagigénye, mert kell négy jó csapágy is, de nagyon tetszik, hogy ezzel már komoly súlyt is lehet taszigálni a műhelyben. Ha ezt akarod megépíteni, vihetek Neked tavasszal D=24mm bükk rudakat hozzá.

(Remélem jól linkeltem, nincs időm most ellenőrizni.)

Több fa van, mint asztalos!

(#11656) Márton111 válasza thyeby (#11655) üzenetére


Márton111
aktív tag

Holnap megnézem a kábelnetről a linkeket,most csak mobilnet kapcsolatom van.
Csináltam egy egyszerűnek tűnő emelő modellt farostlemezből,és lécekből csavarozva,kipróbáltam súly nélkül,persze,lehet hogy beválik,az én gépeimből a legnehezebb is csak 80kg (én most105).

[ Szerkesztve ]

(#11657) thyeby válasza stgellert (#11651) üzenetére


thyeby
őstag

Ha már éppen innen linkelgettem Márton kollégának, Neked is a figyelmedbe ajánlok valamit:

Ezt a szalagfűrészt magad is megépítheted. Ha van affinitásod kikreálni ezen leírás alapján a saját méreteid szerint, akkor hajrá. Ha nincs elég bátorságod, akkor Matthias-tól megvásárolható a teljes dokumentációja, ami kellhet ennek a legyártásához. Sokan megépítették ezt már maguknak a világban Matthias Wandel instrukciói alapján. A minap jelezte valaki itt a fórumban, hogy ő is megépítette, és jól sikerült. Kértem fotókat tőle magunknak, de nem érkezett még meg sajnos. :(

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#11658) stgellert válasza thyeby (#11657) üzenetére


stgellert
aktív tag

Lehet, hogy ez lesz... Köszönöm! Jól látható a szerkezet, legalább tudom, mi mit csinál egy szalagfűrészben:-)

Igazából a szalagvezető részt nem értem. Úgy gondolnám a fűrészlap két lapját is gumizott csapággyal lenne jó vezetni, ehelyett csak a hátsó él támasztása csapágyazott, miért?

[ Szerkesztve ]

(#11659) topaz45 válasza mdk01 (#11641) üzenetére


topaz45
tag

Igen így szeretném összerakni,ahogy te is írtad.
nem sok a 3 sarokvas sarkonként,nem lenne elég 1 db 10x10x5-ös?
Még csak annyit szeretnék,hogy hány darab köldökcsapot tegyek oldalanként 15 cm magas 5 cm széles.anyagba?
Én 3 darabra gondoltam 10-es- böl.
Köszi

Üdv. topaz45

(#11660) stgellert válasza stgellert (#11658) üzenetére


stgellert
aktív tag

[na itt látom rendesen a csapágyazást, ezt valami Beri csinálta]

Amit nem értek, miért nem egybe pl mdf lapból vágták ki a szerkezet vázát? Pl 5 réteg 2 cm-es mdf lap összeragasztva meg csavarozva szerintem!, nagyon merev lenne.

(#11661) stgellert válasza mdk01 (#11643) üzenetére


stgellert
aktív tag

Köszi mdk01!

Mármint a 3 kerék vs két kerék leírást, így értem minek mi az előnye. Minnél szélesebb a szalag, annál nagyobb rádiusz is kell egyben.

A következő kérdés, hogy ne unatkozzatok:-)
Széles szalg vs. keskeny szalag? Gondolom a szélesnek jobb a vezetettsége és a merevsége, cserébe ugye jóval nagyobb rádiusz kell neki.
Ha keskeny szalagot választok, a termelékenységem lassul, vagy számolhatok egyéb jelentős hátrányokkal is?

(#11662) stgellert válasza thyeby (#11653) üzenetére


stgellert
aktív tag

Amikor lázas munkában vagyok, a hófehér, tejszerű, egész szobát ellepő és extrém büdös ködtől (pipafüst) nem nagyon látni semmit:-))
Őszinte leszek, nincs benne túl sok látványos, egy rendes asztalos munkához képest. Szöszmötölés apró fadarabokkal, rézdarabokkal meg bőrrel:-)
Meg sok káromkodás, főleg amikor 0,5!!!! mm-es csapolásokkal találom magam szembe.

Érdekes, egyik fagépben sem láttam még tiplizést, miért? Mióta tipliznek? Vagy kisméretű fatárgyaknál mindenképp csapolásokra törekedtek régen?

Hoppá, egy kedves ismerősöm régi fotója a lázas munka végeredményéről meg rólam:
[Mácsai Ferenc fotográfus fotója rólam]

[ Szerkesztve ]

(#11663) mdk01 válasza thyeby (#11652) üzenetére


mdk01
addikt

az hova a picsába megy nyaralni?

Tőlem a Velencei-tó 15percre van, Siófok meg 40percre.
Mi pl. oda jártunk jó párszor feléd a Zemplénbe. Volt ott egy 99éves üdülőjogunk csak ~6év után becsődölt így ugrott kb 1milla. Na sebaj gyönyörű a Zemplén ilyenkor ősszel, nem sok szebb hely van.

(#11664) Márton111 válasza stgellert (#11660) üzenetére


Márton111
aktív tag

Bármi meglepő az MDF lap m3-e egy cseppet sem olcsóbb mintha borovifenyőt vennél.Ez utóbbi keresztbe,hosszába rétegragasztva,viszont sokkal erősebb.(Anélkül is)
Egy 20 mm-es deszkát jóval nehezebb eltörni ,mint ugyanazt MDFből.Ha az MDF-et nem csíkozod fel és nem szegmensekből ragasztasz íveket,hanem telibe kivágod az íves részeket akkor 2x annyi anyag kell,és drága...A fenyő sokkal könnyebb mint az MDF.Az MDF pora tüdőrákot okoz,valamint megmunkáláskor veszettül porzik,roppant finom porral.

[ Szerkesztve ]

(#11665) stgellert válasza Márton111 (#11664) üzenetére


stgellert
aktív tag

Köszönöm! A rétegeltlemez?

(#11666) stgellert válasza stgellert (#11665) üzenetére


stgellert
aktív tag

Hmm az is elég drága... Lehet, tényleg a fenyő a legköltséghatékonyabb...

Kövezzetek meg!!! Bmx bicikli váz esetleg? :)) Félig szántam csak humornak:-)

(#11667) stgellert válasza stgellert (#11666) üzenetére


stgellert
aktív tag

Találtam egy nagyoooon aranyos szalagfűrész tervet. Vigyázat, pdf, lehet, sokáig tart amíg bejön. A szöveget is érdemes elolvasni (végy kettő darab T-Ford kereket... :DD )
[T-Ford:-)]

Lehet, hogy jobban járok, ha fémvázat heggesztetek inkább zártszelvényből, lehet, még az a legolcsóbb...
Sőt, az is felmerült bennem, hogy ha nagy átmérőjűek a kerekek, de cserébe nincs nagy asztalom úgymond (kicsi az áteresztő képesség), akkor akár egyetlen négyszögű zártszelvényre fel lehet pakolni bármit. Ha 500-as kerékkel számolok, akkor kb 20 cm lenne az oszlop meg a fűrészpenge közti áteresztő képesség 10*10cm-es zártszelvény esetén.

[ Szerkesztve ]

(#11668) Speciali válasza thyeby (#11652) üzenetére


Speciali
tag

Hehe, én nem messze Badacsonytól nőttem fel, most sem vagyok távol a Balatontól. Az egyik legnagyszerűbb hegy, a Badacsony. (másik s Csobánc)
Hát, nem nagyon mentünk nyaralni gyerekkoromban. Nem volt rá keret. Viszont állandóan a Balatonnál voltunk, amikor csak lehetett.Persze az nem olyan mint egy igazi nyaralás.
De ha nyaralás, akkor nekem az egyik kedvencem a Bükk.A másik Horvátország.

Izé, Badacsonyba hova kell fajáték? Nyáron, a bazárusoknak?

[ Szerkesztve ]

(#11669) thyeby válasza stgellert (#11661) üzenetére


thyeby
őstag

"Ha keskeny szalagot választok, a termelékenységem lassul, vagy számolhatok egyéb jelentős hátrányokkal is?"

Nem jár semmilyen jelentős kompromisszummal a keskeny szalag, Neked épp ilyenre lesz szükséged. A vágás ugyanolyan gyors vele. Minél keskenyebb a szalag, annál kisebb erővel kell spanolni, hogy ugyanolyan feszes legyen, mint a szélesebb, és annál kisebb ívet lehet vele szépen vágni. Minél szélesebb a szalag, annál szebben tud egyenest vágni, és annál vastagabb anyagot lehet vele gyorsan szelni. Mivel a keskenyebb szalagon rövidebb a forrasztás, ezért az sokkal érzékenyebb arra, hogy ha túl van spanolva, akkor eltörik ott. S mégvalamit róla: Amikor az ember figyelmetlensége folytán megszorítja a keskenyebb szalagot vágás közben (Könnyű ezt megtenni pl egy rúd szabadkézi vágása közben), akkor könnyebben megbicsaklik, megtörik, vagy elpattan.

A szalagfűrész vázszerkezetét szerény véleményem szerint azért építette Matthias keményfából - ha megfigyeled, jó cifrán csapolva, hogy merev legyen. Úgy vélem, az összeragasztott, csavarozott MDF lapok nem lennének ennyire masszívak sem, és rugalmasak sem. Ettől még kipróbálhatod MDF-ből készíteni, magam is kíváncsi lennék az eredményre. Jómagam kőrist használnék erre a célra, mert az kemény is, merev is, ugyanakkor rugalmas is.

A szalagfűrészeken nagyon sokféle szalagmegvezetést alkalmaznak. Nem ritka, amikor egyszerű csúszó támasztása van csupán a szalagnak nemcsak oldalról, hanem olykor még hátul is. Nekem eddig az jött be leginkább, amit a Makita tett fel a gépjére - oldalról is, hátulról is ZZ-s golyóscsapágyakat. Viszont nem látom értelmét annak, hogy még plusz gumírozott is legyenek a csapágyak - bár lehet, hogy igazad van, és előnyt jelentenének.

Azért mielőtt elkezdenéd ezt a szalagfűrész projektet, járjuk szerintem körbe alaposabban a témát, mert sok rosszul megépített tákolmánnyal találkoztam már. Valamikor egy ilyen elfuserált kisiparit magam is vettem, de annyira megbosszantott, hogy hamar el is adtam. (Tördelte a húszas szalagot.)

Több fa van, mint asztalos!

(#11670) Soká válasza stgellert (#11667) üzenetére


Soká
senior tag

stgellert, itt van a te embered :)

kötelező végignézni!! a 4. percnél kezdődik az érdemi munka. (majdnem)Vágatlan, őszinte munka, a végén elégedett mosollyal. Már csak a pipafüst hiányzik róla :)

(#11671) stgellert válasza Soká (#11670) üzenetére


stgellert
aktív tag

Félelmetes, és arcra is hasonlít :)) Azt nem bírom elképzelni, hogy az ördögbe tudott egyenesen vágni? Bár gondolom a gyakorlat...

(#11672) stgellert válasza thyeby (#11669) üzenetére


stgellert
aktív tag

A gumírozást leginkább zajcsökkentés miatt gondoltam, ne fém surlódjon fémen, de lehet, tényleg felesleges. Köszi a magyarázatot! Ui: küldtem privit!

(#11673) Soká válasza stgellert (#11671) üzenetére


Soká
senior tag

Hékás, te csaltál :)) én már másodszor nézem végig, és mindig leveszek magamról egy réteg ruhát, hogy ne izzadjak meg :)
A kérdéseden én is elgondolkodtam, de valószínűleg ha pontosan indítod, odafigyelsz, akkor megy a dolog. Én is arra gondoltam, hogy beleszerkesztenék még egy pár belső mozgatható keretet, ami közrefogja a deszkát kívülről. De úgy látszik, felesleges.

(#11674) Márton111 válasza stgellert (#11665) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ha gazdaságosan akarod megépíteni ,számolnod kell, melyiket, mennyiért kapod meg és mennyit fogsz felhasználni belőle:) A rétegelt lemez tiszta fa, bika erős anyag ,és könnyű,de ide a rétegelt fenyő ugyanolyan jó.
(Acélból is megcsinálhatod ha tudsz jól hegeszteni ,hogy a BMX váz elég erős-e azt nem tudnám megmondani , és azt se hogy nem olcsóbb-e ha zártszelvényt veszel ,szálban, mintha egy kész konstrukciót próbálsz átszabni.) :)
Itt a neten található anyagok ötletindítóak , amiket te úgy mixelsz ahogy jónak látod.Mathias nagyon kreatív asztalos ,de a gördülőcsapágymentes megoldásai nekem nem felelnek meg , ezért én ezt megváltoztattam az ő konstrukciójában , amit egyébként átvettem.Itt a makita csapágymegoldása, szerintem ez a 3 csapágyas felállás a legjobb (az asztal felett és alatt is).Ők profin szerelték a kis gépentyűjüket és látszik hogy szívből odafigyeltek mindenre,érdemes a megoldásaikat megnézni.
(Az asztalbetétet azt lehet kicserélem majd egy szorosabban illeszkedő keményfára,de a lukacsos betét figyelemreméltó az elszívás szempontjából!!)

[ Szerkesztve ]

(#11675) stgellert válasza Soká (#11673) üzenetére


stgellert
aktív tag

Igen, az nem rossz ötlet, hogy két falap közé befogni és úgy...

(#11676) stgellert válasza Márton111 (#11674) üzenetére


stgellert
aktív tag

Leggazdaságosabban:-) 2x3 csapágyra szavazok én is!

(#11677) Márton111 válasza Soká (#11670) üzenetére


Márton111
aktív tag

Régen volt olyan gatter, hogy felül egy ember alul egy ember, aztán húzták-vonták a fűrészt.(úgyhívták fingó gatter az erőlködés miatt :) )
De az egyenes vágásért, ami a két szélén párhuzamos svartnit hoz létre, le a kalappal a mókus előtt!Biztos nagyon jól csinálta meg a fűrészlapját hozzá, de akkor is nagy gyakorlat kell hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#11678) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Fából és fényből épült Oroszország első aktívháza

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#11679) shaft72


shaft72
tag

Az egy-két hete linkelt, régi típusú ablakok felújításával elkészültem. Azonban újabb gondom adódott: a nyílásoknál csak úgy süvít be a hideg. Gondolom kézenfekvő megoldás körbe szigetelni őket szivaccsal. Viszont a Baumaxba érve elbizonytalanodtam: van P-profilú, D-profilú és E-profilú is ebből a szigetelőből, mindegyiknek más a magassága stb... Ti melyiket használnátok, vagy mi olyan más dolog van, ami bevált?

(#11680) mdk01 válasza topaz45 (#11659) üzenetére


mdk01
addikt

Elég a 2db is ha gondolod nem azon fog múlni viszont 50x50-nél felesleges nagyobbat rakni mert valójában csak a sarokhoz legközelebb eső csavar húzza össze a két alkatrészt a többi csak erősít még rajt egy kicsit.
Tipliből elég a három mondjuk 3-3cm-re a szélétől és még a közepére egy.

stgellert:#11661

Szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#11681) mdk01 válasza stgellert (#11666) üzenetére


mdk01
addikt

Meg sajnos a legjobban vetemedők egyike. Keresztkötéseket mindenképpen kell csinálni a erősítés és a vetemedés miatt esetleg közrefogni a fenyőt két oldalról MDF-fel.

(#11682) Márton111 válasza shaft72 (#11679) üzenetére


Márton111
aktív tag

no 2x-eztem a hsz-t :)

[ Szerkesztve ]

(#11683) Márton111 válasza shaft72 (#11679) üzenetére


Márton111
aktív tag

Félő, hogy a keményebb, gumiszivacsokat felragasztva, nem fogod tudni becsukni az ablakod ,vagy csak erőlködve,mert nincs hely a tömítésnek ,a régiek olyat nem terveztek bele.
Én az enyémet egy plusz díszléccel (profilmart)oldottam meg (13x13-as) amibe (bemartam) a csapos 6-os szilikongumit, és ezt a lécet úgy szögeltem a tokra (körbe),hogy az ablak éppen csak kicsit nyomjon a gumin,így könnyen és légymentesen :) záródik.A befele nyíló belső szárnyak külső felét szigeteltem így le(azt lehet ).

[ Szerkesztve ]

(#11685) thyeby válasza stgellert (#11666) üzenetére


thyeby
őstag

A rétegelt lemez pompás, de mint magad is rájöttél, csillagászati összegbe kerülne.
A BMX váznak az a fele tök jó, amelyik humor, a másik fele már nem annyira. (Vasból készíteni nagy szaktudást igénylő dolog, mert a hegesztés elhúzza a vasat, s onnantól már hulladék lesz a fűrészed váza.)
Nem fenyőből készíteném, hanem mindenképpen keményfából. A fenyő könnyebben törik, és könnyebben vetemedik az idő haladtával, mint általában a (homogén minőségű keményfák.) Ha arra járok, kisegítlek szinte a borovi fenyő árán annyi bükkfával, amennyiből meg tudod építeni a masinádat.

Több fa van, mint asztalos!

(#11686) mdk01 válasza Márton111 (#11674) üzenetére


mdk01
addikt

szerintem ez a 3 csapágyas felállás a legjobb (az asztal felett és alatt is)

Érdekes sztem közel sem olyan jó. A régi nagy 800-as fűrészeken nem így oldották meg és értem én, hogy ezeknél a kis fűrészeknél nincsenek akkora erőhatások, de ha én magamnak csinálnám nem így oldanám meg a hátsó megtámasztást.
Az a baj ezzel a megoldással hogy idővel kieszi a lap hátulja a csapágyat.
Nem kiröhögni a fűrészlapomat.:)

Én egyelőre ezt a megoldást favorizálom, mert egyenlően kopik forgás közben a és sok éven keresztül normálisan támasztja meg a lapot arról nem is beszélve hogy nem hajszálnyi felületen támaszkodik ahogy az a csapágy esetében hanem jóval több mm2-en ezáltal nem gyűri hátulról fűrészlap élét.

[ Szerkesztve ]

(#11687) mdk01 válasza shaft72 (#11679) üzenetére


mdk01
addikt

Az a baj ezekkel hogy 3mm-re lehet a legvékonyabbat is csak összenyomni az meg az esetek 90%-an sok, mert nem bírod becsukni az ablakot ha csak nincs elvetemedve az ablak de akkor is csak oda kell ilyen vastagot rakni.
Régen én vettem 1mm vastagot ami gyakorlatilag csak egy lap. Az a legtöbb helyre jó volt és még be is tudtam csukni az ablakot, de az utóbbi iddőbe nem találok sehol. Nem értem:F

(#11688) Márton111 válasza mdk01 (#11686) üzenetére


Márton111
aktív tag

Hátulra lehet jobb a korong,habár abba is bele tud vágódni,ha rosszul állították be vagy nagyon nyomták neki és megállt,nem tudom,de azokon kétoldalt a szorító pofa keményfa volt ami elég gyakran kopott be,és akkor kellett levenni, körfűrészen megvágni ,állítani.Erre gondoltam amikor azt mondtam jobb a csapágy (kétoldalról)

A fenyőnél a bükk bizony sokkal erősebben megdobja magát!!Érzékenyebb,pedig ezért gőzölik,és annak ellenére szeret mozogni, mindig,tehát egy megvett palló,később is félévvel.

[ Szerkesztve ]

(#11689) thyeby válasza Márton111 (#11674) üzenetére


thyeby
őstag

"Az asztalbetétet azt lehet kicserélem majd egy szorosabban illeszkedő keményfára,de a lukacsos betét figyelemreméltó az elszívás szempontjából"

Íme!

Én már el is készültem vele. Úgy voltam vele, mint Forrest Gump a futással - ha már csinálok egyet, akkor csinálok kettőt. Igaz, csak nyír rétegelt lemez (mert bükköm azóta sincs), és nem martam ki az asztal dönthetőség helyét, de a tartalékomat felajánlom Neked jó szívvel, ha arra lesz utam - még parafinolajjal is bekentem Neked! ;)
Amit még módosítani kell rajta, az, hogy az elszívó furatokat alulról meg kell zenkolni, mert mivel vastagabbra méreteztem (egy hatos és egy hármas lemez összeragasztva), mint a gyári, könnyebben eltömődik fűrészporral.

Apropó, Makita szalagfűrész! Két dolog is eccerre:
- Nézd meg a Güde (Jóka kuckója kájefté) honlapját! A minap kukkantottam be oda, és mintha láttam volna pont nekünk méretes fűrésszalagot valami három és félezerér. (Nekem már van elég - a metebóé, bocs, a metabóé is épp illik rá.)
- Halvány felületi rozsda jelent meg az öntvényasztalomon néhány kisebb foltban. Arra gondoltam, hogy valami jó felületvédővel be kellene pasztázni. Sebtiben csak egy kis parafinolajjal törölgettem át. Van nekem itthon Bond waxom, amit a kocsi waxolásához vettem. Jó kemény waxnak tűnik. Szerinted azt érdemes belepolírozni az asztallapba? :F Csúszna is, mint a salamon töke.

Több fa van, mint asztalos!

(#11690) jimy_l válasza stgellert (#11684) üzenetére


jimy_l
tag

Hali!
A szalagfűrész itt kezdődik, és itt ér véget. ;)

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#11691) mdk01 válasza Márton111 (#11688) üzenetére


mdk01
addikt

Természetesen működő/forgó korongra gondoltam. A kétoldalt fapofát meg lelehet váltani a csapágyas megoldásra azt nem is kérdőjeleztem meg csak a hátsót.

Erre gondoltam amikor azt mondtam jobb a csapágy (kétoldalról)

A kétoldalt csapágy nem 3:

szerintem ez a 3 csapágyas felállás a legjobb (az asztal felett és alatt is)

Bükköt meg senki nem emlegetett, még keményfát sem írtam.
Véleményem szerint a rétegelt lemez a legjobb választás tömörből, de fenyőből(vékony lécekből hogy ne legyen benne feszültség) meglehet csinálni a magját és után még kétoldalról/lapjáról lehet rá préselni MDF-et vagy rétegelt lemezt, hogy jól megmerevítse az egészet.

(#11692) Márton111 válasza jimy_l (#11690) üzenetére


Márton111
aktív tag

A gép iránti igény mindig attól függ, mire használják,és mennyit :)
Ha nekem útba van egy féltonnás 3m-es 6kw-oz zabáló gép,valószínűleg akkor nem lenne kihasználva...Nekem a szalagfűrész kanyarítani kell,íves bútoralkatrészekhez mert , e géptípus annak a mestere.

(#11693) Bubi válasza thyeby (#11657) üzenetére


Bubi
csendes tag

Lesz kép ha a lányom is úgy akarja és ki tudok jutni a műhelybe :-)

(#11694) Márton111 válasza thyeby (#11689) üzenetére


Márton111
aktív tag

Nagyon szép lett a betét,de nem fogadhatom el, neked is kelleni fog a tatalék,ha a másik elkopott,én vettem 5m2 bükkfurnért furnéros bútorhoz annak a leeső részéből majd készítek 1-2-3 pici rtg lemezt oda.
Acélgyapottal ha megdörzsikézed a
rozsdát az ,karc nélkül leviszi.(A petróleum,meg rozsdaoldó.)A vax is jó, én szilikonolajjal szórom le,igaz az,nem bio, nem tudom rozsda ellen jobb-e de száraz felületet ad,és csúszik nagyon.A szilikonolajjal vigyázat ,ha a permetje parketta felett lett kiszórvaá fel kell törölni lakkbenzines ruhával,vagy elcsúszás lesz!

(#11695) Bubi válasza thyeby (#11669) üzenetére


Bubi
csendes tag

"A szalagfűrész vázszerkezetét szerény véleményem szerint azért építette Matthias keményfából"

Nem keményfa az, csak fenyő, de a 6 teljes + 2 fél réteg, és a sarkok átlapolt kötése miatt olyan merev, hogy ihaj. Ilyen a szerkezet :

(#11696) Bubi válasza stgellert (#11672) üzenetére


Bubi
csendes tag

A gumírozás nem sokáig maradna meg rajta. Még a csapágy anyagát is ki tudja vájni a fűrészlap.

(#11697) Bubi válasza mdk01 (#11691) üzenetére


Bubi
csendes tag

A rétegelt lemez alkalmatlanságáról Matthias így ír :

"But wouldn't plywood be stronger?"
I thought it was obvious that solid lumber is stronger than plywood for this type of application, but people still keep asking that question. The problem is that wood is only strong along the direction of the grain, and plywood always has half the grain at a right angle. This is good if you need wood to be strong in two directions, but not good for making beams. If you don't believe me, cut a board out of plywood, and another the same dimensions out of the same species of solid wood. Now support it on either end and try standing on it in the middle. You will see."

Nem lenne erősebb a rétegelt lemez ?
Azt hittem nyilvánvaló, hogy szilárd fa erősebb, mint a rétegelt lemez ilyen típusú alkalmazásra, de az emberek mégis folyamatosan felteszik ezt a kérdést. A probléma az, hogy a fa csak a száliránya mentén erős, a rétegelt lemez rétegeinek pedig csak fele áll a megfelelő szálirányban. Ez jó, ha két irányban kell erősnek lennie, de nem alkalmas a váz készítéséhez. Ha nem hiszel nekem, vágj egy rétegelt lemezt, és egy másik azonos méretűt tömör fából. Most támaszd alá mindkét végén, és próbálj ráállni középen. Meglátod.

(#11698) stgellert válasza Bubi (#11697) üzenetére


stgellert
aktív tag

Attól függ, hogy a két alátámasztási pont között merre fut a szálirány...
Ha a két alátámasztási ponttal párhuzamos, meglepődne Matthias a nagy ugrálás közepette... :))

(#11699) Bubi válasza stgellert (#11698) üzenetére


Bubi
csendes tag

Igen, de ha megnézed a váz rajzát, egyértelmű, hogy itt igaza van. Ráadásul a sarkokban levő háromszögekben a szálirány az átfogóval párhuzamos (erre a tervben felhívja a figyelmet). 20-as fűrészszalaggal próbáltam ki a merevséget, de előbb törtek el a kőrisből készült rugók a felső keréknél mintsem a váz hajlott volna.

(#11700) stgellert válasza Bubi (#11699) üzenetére


stgellert
aktív tag

Persze, csak bosszantott a kizárólagos megállapítása, símán csak kekeckedek:-)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.