Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speciali
tag
válasz
Winner_hun #11843 üzenetére
Igen, én is fecskendőre gondoltam, hogy beszerzek egyet, vagy a lázcsillapítós felszívó is jó lesz talán. Majd meglássuk. Ha holnap el tudom hozni az anyagot a szabászatból, akkor holnap alap, PU, holnapután PÉ.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Winner_hun #11845 üzenetére
PÜ. ment!
-
Vasinger!
nagyúr
Elnézést kérek a offolásért, de hátha érdekel innen valakit ezek az asztalos kellékek, aprón úgy gondolom eléggé elvesznének.
Egyben lenne az egész eladó, de ha nagyon muszáj külön-külön is eladó. Mondasz egy árat és megegyezünk:
Szalagfűrész 380 V, közepes nagyság
Oszlopos fúróállvány 380 V
Abrikter 5800 RPM, 380 V
Vastagsági gyalugép, mm pontosságú
Félkész szalagfűrész állvány szabályozott kerekekkel motor nélküli
3 db 2m-es vasbak
4-5 pillanatszorító
gyalupad
Köszörűgép 380 VFelsőgödön lehet őket megtekinteni, átvenni.
-
Speciali
tag
válasz
shaft72 #11839 üzenetére
Előtte azért csinálj magadnak pár magasfényű dolgot, ne egyből biznicből csináld.
Ma hoztam Poliészter lakkot, a héten próba lesz. Remélem nem fürdök be vele. Elég macerás egy cucc, mert 2 %ban kell hozzá az edző és gyorsító is, és ezt kiméregetni, nem egyszerű. Lehet maradok a PU-nál, ha annyival nem jobb.
-
Speciali
tag
válasz
thyeby #11838 üzenetére
Kevered, életveszélyesen. Már ami az etil metil dolgot illeti. etil alkohol, amitől jól érezzük magunkat, a metiltől meg meghalunk.
Az a "spiritusz" az meg Diana lehetett szerintem. Ez van a Dianás cukorkában, azt biztos ismered. Asszem, ezt nevezik spiritusznak is, persze nem az, már ha a spiritusz alatt a denaturált szeszt értjük.
A spiritusz szerintem nem fogja oldani az autó semelyik részét sem, a téli ablakmosóban is ilyesmi van.
A fagyasztóládába folyatni a csapból a vizet?
Igen,így lehet gyorsan jégkockát készíteni.
-
shaft72
tag
válasz
Speciali #11834 üzenetére
Király, köszi a leírást
Hát igen tökölni kell vele, de gondolom megkérheted az árát (ez most nagyon divatos).
Kompresszor, pisztoly, tán még polírozó is van, inkább a fújkodási hellyel van probléma, az elég kevés
Ha jövőre az Isten is úgy akarja, meglepem magam egy komolyabb felsőmaróval, pár jobb fejjel meg hozzá való vezetővel. És akkor beindulhat a magasfény biznic
-
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #11831 üzenetére
"csak ha megiszod"
Lehet, hogy most keverem a szezont, meg a fazont, de a hadseregben a fiúk vedelték a spirituszt. Egyszer én is megkóstoltam - rém rossz, nem tudom, hogy ment le a gallérjuk mellett. Úgy tudom, hogy nem a metilalkohol, hanem az etilalkohol veszélyes - vakságot, de akár halált is okozhat.
A denszesz egészen biztos, hogy fel fogja olvasztani a jeget, csak kérdés, hogy az autón a lakkot is, meg az ablaktörlőrlőgumit is? Ezért a próbával várnék, míg valaki rábólint, hogy mehet.
shaft72:
Volt ilyenünk. Viszonylag jól is működött. Néhány bosszantó dolog volt benne:
- Sötétben xar volt botorkálni vele a kocsik körül.
- Amikor nem is jegesedett a szomszéd kocsija éjszaka, én akkor is bajoltam ezzel a takaróval.
Ám száműzve azért lett, mert a párom előszeretettel dobta a száraz bükkömre reggelente, hogy azért ne legyen az olyan száraz. Egy alkalommal, amikor a gyalult fehér bükk kapott sárga foltokat tőle, kibaxtam a kukába.Speciali #11834:
Még ilyet ki látott? A fagyasztóládába folyatni a csapból a vizet?
-
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #11827 üzenetére
Jogos a felvetésed, de bonyolultabb a dolog:
5-kor, 6-kor felkelek. Ekkor ő még mélyen alszik. Nem a bejárati ajtón megyek ki, mert az hangos (gumiszigetelés miatt kicsit csapni kell), hanem a pincelejárón. De ott egyensúlyozni a langyos vízzel, hogy a kutyát se öntsem nyakon, mert ő meg épp a létra alatt szeret szenderegni, bravúrnak számítana. A kocsit csak fél nyolckor pucolom meg. Addig a víz ki is hűlne, vagy az ablak újra befagyna, ha azonnal indítanám a klíning projektet. -
Speciali
tag
válasz
shaft72 #11819 üzenetére
Épp most csinálok megint ilyen felületű MDF szekrényt.
Én PU alapozóval megfújom telibe az egész felületet, csiszolás, PU alapozó festék, csiszolás, PU fedő festék, csiszolás 1000-essel, majd magasfényű lakk, a lehető legvastagabb rétegben.
PE alapozó lakk jobb lenne, de az túl sűrű, nem biztos hogy a pisztolyom ki tudná fújni.De így is jó szokott lenni a felület. Ilyen lett, amit a legutóbb csináltam:
KépEz után jön a polírozás: csiszolás 1000, 1200, 1500, 2000, 3000, majd két lépcsőben polírozás 3M zöld pasztával , és 3M zöld polírszivaccsal majd polírozás 3M sárga pasztával
és hullámos 3M sárga polírszivaccsal.Festőműhely nem szükséges, nekem sincs. (természetesen nem lenne baj ha lenne) De kompresszor, pisztoly,polírozó gép, excenter csiszológép, mikroszálas törlőkendő és spricnis ablaktisztító (mindkettő LIDL-ből származó) az kell hozzá.
Én nagyon szeretek magasfényű felületet csinálni. Tökölős munka nagyon, de valamiért mégis szeretem.Igen, az az izoláló, de mint írtam feljebb, én a sima alapozó lakkot használom helyette. Szerintem legalább olyan jó, mint az izoláló, de mivel én nem csak az éleket fújom, ezért még jobb is. És így egy tétellel kevesebb cucc is kell, így is egy egész vegyi labor kell a fújáshoz, annyi féle tétel van.
-
Márton111
aktív tag
válasz
thyeby #11826 üzenetére
Egy merülő forraló ott csinál langyos vizet ahol akarod.
A denszeszt (nem árt az az autón semminek,csak ha megiszod)meg próbáld ki puding próbája az evés,persze a jégoldóban lehet tesznek még valamit,de egy próbát megér.
De ha kívülről csak a kocsi ablakot letakarod akkor nem ,vagy alig csapódik rá a dér! -
mdk01
addikt
válasz
shaft72 #11819 üzenetére
Nem zománcfesték, de magadnak azzal is megfújhatod.
Szakszerűen: Izoláló 1r-ben + alapozó 1r.-ben + fedő szín 1r-ben + akril magasfényű lakk 1r-benEzt láttad te valószínű de az igazi magasfény(amikor nem narancsos a fedőlakk) az úgy készül hogy az utolsó réteg helyett poliészter lakk kell 2r-ben ami vastagabb és lehet polírozni.
A polírozás meg egy külön történet.
Az a baj a magasfénnyel hogy minden xar meglátszik rajta pláne a polírozottan. Egyszer áttörlöd és tiszta karc. -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #11824 üzenetére
Ajjaj, ebben a kémia topikban engem agyonütnek, kitiltanak. Itt héberül folyik a diskurzus!
No, majd holnap megkérdezem őket.
A langyos víz azért nem tetszik, mert ahhoz fel kell szaladnom az emeletre - többnyire akkor, amikor a srác még aluszik. Hideg vízzel szoktam, amikor kifogyok a vegyszerből, de az mínusz öt fok alatt olaj a tűzre, csak hízlalom a jeget az ablakon. Akkor kaparom a tíz körmömmel, és heteken át fogadkozok, hogy ma délután veszek új prickolókat. -
thyeby
őstag
No, ennek a kérdésemnek csupán annyi köze lesz az asztalos szakmához, hogy akad néhány kolléga, aki télen is autóval jár, és nincs se szín, se garage, hanem reggelente kapari a jeget a szélvédőről.
Elég sok dologhoz konyítok, de a kémia világ életemben teljességgel kifogott rajtam. Tán akad egy autós, lovas, gyalogos asztalos, akinek nálamnál több affinitása van a kémia alapjaihoz.
Vettem én két spriccolós jégoldót. Nem spray-t, asztat nem szeretem, mert odafagy az ujjam hozzá, hanem pumpásat. Nem túl drágán, 450 pénzért darabját, mert ugye kapcsolatom van etéren.
Hamar fogy, reggelente két autót szaladok körbe vele. Amikor prickoltam, gyanúsan spiritusz szaga volt ennek a löttynek. Meg is néztem az összetevőit, nem-e véletlenül denaturált szesz a titok?
Valami 30-40 %-ban metilént tartalmaz. Megnéztem a denaturált szeszes flakonom tartalmát is. Az meg metilalkohol. Vakargattam a kopasz kobakomat: Nna, akkor ez most ugyanaz, vagy meg nemugyanaz? Hát itt tartok én alkímiából.
Mert ha ugyanaz, akkor egy liter denszesz árán három prickolós flakont is újra tudnék kotyvasztani, ráadásul denszeszt mindig tartok a műhelyben, mint remek gyantaoldót.Érzem, kicsit nevetséges a kérdésem - én már bután halok meg kémiailag. Egy rendőrviccet juttatott ez eszembe:
Előállít a rendőr egy teherautó sofőrt. Kérdezi a parancsnoka, hogy miért hozta be az ipsét?
- Igazoltatás során kérdeztem tőle, hogy mit szállít? Azt mondta, dzsemet. Gyanús volt nekem, hogy a szállítólevélre meg az volt írva, hogy jam. Felnéztem a platóra, hát ott meg egy csomó lekvár volt. Ez nem tiszta dolog! -
Márton111
aktív tag
Gőzölt akác már helyből barna,és kevésbé vetemedik ( a gőzöléstől)
A pác néhány tizedmm mélyen beivódik ,de a lakk védi meg a kikopástól .Szeszpác kissé mélyebben maródik be.És van magasnyomású pácolás horror áron, ezt furnéroknál alkalamazzák teljes (0,7mm-es vastagságban egyenletesen beivódik)
Ha a lépcsőnek nem, éles hanem gömbölyű az éle ,kevésbé fog kikopni, (meg könnyebb elcsúszni)
Elég egy 3-as lépcsőn hanyattesniMondjuk egy pohárral ,tv-vel vagy konyhakéssel ,vagy csak úgy.
Szerintem a lakkot úgyis pótolni kell ha kopna ,mert a fa elkoszolódik lakk nélkül ,lásd parketta amiről már lekopott a lakk.
Csak pácolt lépcsőt átcsiszolni, sokkal nehezebb.
Ha keveset csiszolsz marad rajta pác,(sarkok,amivel egy lépcső tipikusan tele van) és a következő pácoláshoz hozzáadódva foltos lesz.
Úgy meg nem tudod lecsiszolni hogy ne kelljen újrapácolni, (ha a lakk már átkopott). -
shaft72
tag
Voltam ma a Maxcityben az ID Designban. Forintot nem érő hulladék, amúgy design bútorokat árulnak, viszont a fényes front megragadta a fantáziámat. Nem fóliás, az biztos. Hogy lehet ilyen festett magasfényű frontokat kreálni? Mdf lap körbemarva, majd porfestés fényes zománcfestékkel? Valaki csinált már itt ilyet?
-
Speciali
tag
válasz
jimy_l #11817 üzenetére
Gondolván, hogy ő hozta a pácot, azt gondoltam tudja mit hozott. Ennyi erővel jobb lett volna, ha nem hoz semmit. De amúgy igazad van, még akkor is szólnom kellett volna neki, ha ő hozta.
Amúgy ki szoktam vinni a klienseket az üzletbe, ahol kiválaszthatják a lami lapot, munkalapot, fogantyút, és a pácot is.
Az ilyen hozott anyaggal csak a baj van. Hozott egy másik pácot is, amivel a képen látható bútor lett pácolva, az meg kevés lett. Na de a végén meg lett oldva minden probléma. -
Speciali
tag
Én meg ezt csináltam a múlt héten. Ilyen pohártartót még sosem készítettem, ezt kérték. Eléggé tökölős volt.
Ugyan ide készült még két ajtó, fekete pácot hozott hozzá a megrendelő, (nincs a képeken) de aztán még engem bszott le, hogy nem ilyet kért, pácoljam újra. Nem volt egyszerű levakarni a tölgyről a pácot, lakkot...Na ezért sem jó, a hozott anyag.
kép1 -
stgellert
aktív tag
válasz
Márton111 #11812 üzenetére
Köszi Sanyibá meg III. Márton:-)
Bizonytalan vagyok, hogy milyen az állapota, a ragasztás az enyves. Mivel nedves helyen volt, ahol feljött a furnér, ami nem szép állapotú mint felület sem, ott púpos ugye. Akkor szikézni kellene ragasztás előtt... Majd készítek pár fotót, meglátjuk mit gondol a konzílium róla:-) -
Soká
senior tag
válasz
Márton111 #11812 üzenetére
A lépcsőkészítő uraktól kérdezem outsiderként - mert látom, hogy mindkettő pácolt felület - meddig bírják kopás nélkül az ilyen felületek? Adott családi használat mellett hány hónap vagy év, mire az élek elkezdenek szépen kivilágosodni?
Az okát ugyan értem a pácolásnak, mert hát szép-szép az ilyen sötét fa, bútoron semmi kifogásom ellene, de egy járófelületen a lakkozás kopásállóságától (és az újralakkozás sűrűségétől) függ az élettartama, gondolom én. Persze ha azt mondjátok, hogy utána meg úgymond természetes rusztikusságú lesz, elfogadom.Elméletben én is foglalkozom a lépcső kérdésével, mert rettenetesen utálom azt a lépcsőt, amit az előző tulaj hagyott ránk, de strapabíró és sokba is kerülne, tehát nem nyúlok hozzá.
Ugyanakkor töröm a fejemet rajta, hogy milyen is lenne, ha én csinálnám?
Az jutott eszembe, hogy ha nem tudom megfizetni egy megfelelő egzóta árát, hogy anyagában sötét lépcsőm legyen, az vajon működőképes megoldás-e, ha egy pácolt tölgy vagy bükk vagy netán eleve sötétebb akác lépcsőfokot úgymond élkeményfázok valami trópusi anyaggal? És aztán páccal megpróbálnám összehozni a kettőt...Miután nálunk igen meredek a lépcső és jó vastagon (egyébként meglepően ellenállóan) lakkozták a 40mm körüli fenyő lépcsőlapokat - magyarul fokozottan csúszik, kötelező jelleggel van rajta csúszásgátló csík. Fekete színű, alaposan elüt a fenyőtől, de szerintem optikailag is hatásos és úgymond "dizájnos" is, tehát nekem semmi kifogásom ellene. A csúszásgátlót az Ikeában vette a párom (szerintem tartós), és szerintem jóval olcsóbb, mint amit itt a linken láttam. Nemrég az alagsorba vezető lépcsőkre is felraktam mert évente tuti seggreülök egyszer. Mióta fent van a szalag - lekopogom - nem csúsztam el. Én mindenkinek melegen ajánlom, ahol kicsit is meredek a lépcső!!
Még annyit: mindkét lépcső szép, a magasfény még rontja is az összképet (hibátlanul lakkozni nehéz dolog, és a csillogása miatt meg nehezen fotózható jól) a kovácsoltvas korlát (ami persze "álkovácsoltvas" és ez inkább lakatosmunka) pedig szerintem nem idegen az egésztől. Ha szűk a lépcsőház, akkor kimondottan jót tesz a tágasság-érzetnek, egy fa korlát óhatatlanul nehézkesebb látvány. Egyébként pedig minden a megvalósítás minőségétől függ. Az a vaskorlát lehetne nyilván igényesebb is, de még hagyján, mert odavarázsolhattak volna valami igazán tüzép-barokk borzalmat is.
-
Márton111
aktív tag
válasz
stgellert #11810 üzenetére
Az csontenyv ragasztóval felragasztott furnér felgőzölhető, és ezáltal újra ragadni fog tehát újra lepréselve javítható .A meggőzölt furnér felpuhul, és kevésbé törik.Ha nem nagyon reménytelen, akkor javítsd ki a furnért, javíthatod enyvvel is akkor korhű marad ,és javítható is! Az enyvet főzni kell vízfürdőn ,hogy oda ne égjen ,és ha főzik olyan büdös,hogy az már illat, de teljesen bio.A palma büdös ,és mérgező.
Az enyv akkor műk. ha meleg.Úgyhíják melegenyv -
Sanyabá
senior tag
válasz
stgellert #11810 üzenetére
Egypár órát már csináltam,igaz hogy újakat. De találkoztam már 100-120 éves órával is amit egy kicsit renoválni kellett.
Amit mondasz hogy ki van törve a furnér,azt sajna csak javítani lehet intarziás módszerrel.
Pont olyan furnért meg beszerezni szinte lehetetlen.A régire meg ráfurnérozni nem ildomos,mivel ha nem jól takarítod le az alatta lévő réteget,fölválik. Meg aztán kitudja hogy az alatta lévő réteg mikor válik föl mikor ráteszed az új réteget?
Régen csontenyvvel ,most pálma fixel ragasztottam . -
stgellert
aktív tag
Picit el vagyok maradva, de sok a munkám - mármint a valódi, amiből tudok a hobbimhoz venni dolgokat:-)
Szóval van egy furcsa, koporsó alakú, talán hajdanán állóóra szekrénykém. A szekrény rém:-) Vagyis a régi furnér - topolya asszem - kezdi megadni magát, illetve már akkor megadta magát, amikor szereztem, kezd lejönni, illetve ki is van törve pár helyen. A kérdésem: régi furnért (kb fél mm vastag) lekaparni és új furnért ragasztani, vagy mehet rá a régi furnérra az új? Ami lényeges, vannak benne erősen íves felületek.
Vagyis a végső kérdés: nehéz furnérozni? Hogyan kell - főleg ragasztóra gondolok - furnérozni?
-
Márton111
aktív tag
válasz
jimy_l #11805 üzenetére
Én se ,nincs értelme.Azért tettem be ,hátha valaki nem ismeri.
ArniA négykézlábas menethez vegyél fel térdvédőt ,mert más is lehet a hazavezető úton mint a lépcső.
Végül is az úttestet is kár elcsúfítani szalagkorláttal , elválasztó csíkkal ,zebrával ,jelzőlámpával táblával , szebb a natúr sima kékes aszfalt roncsokkal,hullákkal .... -
jimy_l
tag
-
Márton111
aktív tag
válasz
Bokrász #11801 üzenetére
Egy egyszerű és nagyszerű
: erős műgyantába szórt apró murva (2-3mm-es szemcséjű zúzottkő felhordva szép szabályosan síkba akár egy 30mm széles 2-3 mm mély nútba, amit lépcsőfok szélétől visszább 20mm-el helyezel el ,vagy marsz ki .De kapni készen is biztos,[link]
Aszem .a zúzottköves a legjobb.
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest