Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Sapphire Radeon RX 9070 XT Pulse - út a harmadik AMD korszakig.
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44680 üzenetére
Pontosan én se tudom, hogy ki szedi a sápot a hagyományos logisztikai láncban.
Ha más termékeknél nincs ilyen 2-3-szoros árnövekmény, mint a videokártyák esetén, akkor lehet, hogy az se mindegy, hogy milyen mértékű a túlkereslet. (Direkt nem beszélek chiphiányról, mert itt valójában minden chiptervező és gyártó cég halálra keresi magát, és bármilyen nagy fejetetejénállás/drágulás is van a logisztikában, azt nem veszem be, hogy az AMD félék által megtervezett, TSMC által legyártott chipek és az Asus-félék által összeszerelt eszközök, miközben a cégek hatalmas profitokat söpörnek be, az áru valójában hánykódik valahol a óceánon, vagy kallódik a kikötői konténerekben.)Na mindegy. Szóval szerintem a videokártyák terén szerintem arról van szó, hogy nagyjából a lánc minden szintjén vastagabban fog a ceruza és így rakódik össze. Minden szinten lehetnek megbízható több-kevesebb raklappal megrendelő bányászok, akik nagytételben rendelnek és nem nekik adni csak úgy éri meg, ha többet kérsz érte a hagyományos csatornán. De mindegy is, a lényeg hogy nagymértékű a túlkereslet és megengedheted magadnak, hogy 5% marzs helyett 20%-ot kérj. Vagy 10% helyett 30%. A számokat nem tudom.
disztribútor => nagyker => kisker => (scalper =>) végfelhasználó
Ha minden szinten 10% marzs helyett vastag 30%-kal dolgoznak, akkor az eredeti beszerzési árhoz képest nem 1.5x, hanem máris 3x drágább a termék a végfelhasználónak és közben minden szereplő szedi magát, de nem annyira, hogy az kizárólag rajta múljon a drágaság."csak az én elmémben létezik, pláne, hogy az egyik a consumer ellátásról beszél, másik pedig egy NV miner edition, amit nem feltétlenül érint a chiphiány, mert nyilván drágábban lehet eladni a GPU-t. Hiány csak ott van, ahol kevesebb a pénz."
Hát érted, ez olyan, hogy legyártja a chipeket és ha van megrendelés a drágábban eladható verzióra, akkor abbana formában adja el. Ez igaz az AMD-nél arra, hogy mennyi chip jut epyc-re vagy desktop CPU-ra, vagy mennyi jut PRO vagy consumer GPU-ra. És szerintem igaz itt is. Az CMP kártyaként eladott chipek pont hiányozni fognak a konzumer chipeket használó kártyák piacán. Persze világos, hogy jelenleg ott is bányászok vásárolnák fel.
Tehát ha holnap kitalálja a Központi Bank, hogy WC papír lapokért készpénzt kaphatsz, és még aznap eltűnik az összes WC papír a boltokból, akkor ezt vajon minden idők legnagyobb papírhiányaként, vagy minden idők legnagyobb túlkeresleteként lenne érdemes emlegetni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- BestBuy topik
- IFA 2025: Ott üti az S25 Edge-et a Tecno Slim, ahol fáj neki
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Építő/felújító topik
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- PlayStation 5
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hardcore café
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 SUPER 12GB Be Quiet! Silent Base 601 850W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest