Új hozzászólás Aktív témák

• Czo

addikt

válasz KROK640 #81294 üzenetére

Az EpoX lapomon nincs a BIOS-ban FSB allitas, hanem fizikai jumperek vannak a lapon. Itt, ha megnezed a 11-es oldalt, a RAM mellett, az ATX Power csatlakozo alatt van a JP7 es a JP8, a 15. oldalon ott a leiras a jumperek allitasahoz.

Megmertem multimeterrel, hogy a jumperek 3-as laba az a GND, az 1-es laba pedig kozel 3.3V, de nem teljesen. Tehat, ha epitek valamit, amivel GND-re tudom huzni a 2-es labakat, akkor tulajdonkeppen tudom allitani az FSB-t (mert ugye, a tablazat alapjan, ha mind a ketto jumper kozepso labat GND-re kotom, akkor 66MHz, ha csak a JP8-2es labat, akkor az 100MHz, ha pedig egyiket sem, azaz "lebegoen" hagyom (ez a nincs rajta a jumper allapot), akkor az 133MHz.

Igyhat fogtam egy minimal Arduinot, amire ravezetekeltem mindezt es rakotottem a COM1-re. Irtam egy programot Pascalban, amivel tudom allitani a Jumpert. Itt jott az "elso" para, mert a jumper "atrakasa" utan a sebesseg marad, ami volt, sott a reset.com/reboot.exe sem eleg. Sott, a sima reset gomb sem, csak a kikapcs, bekapcs segit. Tehat "ki kell tudnom" kapcsolni es be kell tudnom kapcsolni a gepet. Ehhez az kellett, hogy megnezzem hogyan mukodik a "power gomb" az alaplapon. Tehat fogtam meg nehany labat az Arduinon, rakotottem az alaplapra a power gomb helyere, plussz masik ketto labra pedig rakotottem a hazon levo power gombot. Majd kiegeszitettem a szoftvert. Igy a power gombot, nem csak fizikailag a gombbal, hanem "programkodbol" is be tudom huzni. Eloszor egyebkent azt neztem meg, hogy hogyan kell assemblyben ACPI-vel kikapcsolni a gepet, de rajottem, hogy bekapcsolni nem tudom :D szoval, marad a powergomb elcsaklizasa igy is, ugy is.

Igy a modul, sorosporton "reagal" olyan parancsokra, mint, "slow power press" (ez 100ms), "long power press" (ez 5 masodperc), "power cycle" (ez letol egy 5 masodperces "long"-ot, majd var egy masodpercet, majd ezutan letol egy 100ms-es rovidet, magyaran hosszu power gombbal kikapcsolja, majd visszakapcsolja a gepet), "adott jumper float-ra allitasat", illetve "adott jumper GND-re kotese". Illetve, jumper allitas utan, a modul soros porton viszakuldi, hogy "mi a helyzet", azaz, hogy tortent-e valtozas a jumperekben fizikailag, vagy nem. Tehat ha mar GND-volt es ujra GND-re rakoatom, akkor jelzi, hogy mar GND, egyeb esetben pedig jelzi, hogy megcsinalta.

A Pascal oldali EXE meg ugy lett megirva, hogy "figyel" a valaszra, igy ha atkapcsoltatom 66MHz-re, de jelenleg nem 66 MHz-n fut, akkor az atallitas utan tol egy "power cycle"-t, egyeb esetben pedig siman nem csinal semmit.

Aazaz, az indito batba berakott "SETFSB COM2 66MHz" parancs, ha 66-on van, akkor nem csinal semmit, ha pedig nem 66-on van, akkor kikapcs/bekacsolja a gepet.

Itt, ha nagyon lusta lennek, meg lehetne mahinalni, hogy legyen "allapot kezeles", azaz automatan induljon el a Windows 98 command prompt onlyban, es legyen visszahivva az adott BAT, ami kezdemenyezte az egeszet, de ennyire lusta nem vagyok. Bar ez is szep feladat lenne.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés